Limfna drenaža, tretman koji čini čuda

Limfna drenaža, tretman koji čini čuda

Autor:

Znate li da limfna drenaža može da vas preporodi? Ova masaža može smanjiti otečenost, celulit, ali i podstiče proces izbacivanja toksina iz tela! Evo kako!

Pre nego što se pozabavimo značajem limfne drenaže, osvrnuću se samo na to da ovaj tretman prvenstveno služi za stimulisanje cirkulacije limfe, poboljšanje venske cirkulacije i za detoks organizma. Takođe, ovaj tretman utiče na to da naš organizam bude jači i zdraviji, utiče na to da očistimo telo od toksina i da smršamo. Da, bićemo zdravije i smršaćemo!

Kako zapravo deluje limfna drenaža i zašto je tako posebna i čudesna?  Vreme je da saznamo.

Pripremili smo i iskustva žena koje su probale ovaj tretman, koja će nam biti vrlo važna u konačnoj odluci- da li da je isprobamo ili ne. Pre toga, hajde da saznamo sve što možemo o njoj.

Zašto nam je limfna drenaža potrebna?

Sada ću vam reći šta nam još zanimljivo nudi limfna drenaža. Osim što je odlična za naš organizam, rezultate ovog tretmana možete videti na svom telu.

  • Smanjenje obima nogu
  • Smanjenje otoka na nogama
  • Poboljšanje cirkulacije
  • Pomaže pri učvršćenju kože i zatezanju kože
  • Otklanjanje celulita
  • Podstiče brže ozdravljenje obolelih organa u telu

Spomenula sam na početku teksta da možete da smršate! Hajda da utvrdimo na koji način se mršavi od limfne drenaže i kako to celulit koji se godinama taložio, magično nestaje.

Anticelulit masaže i limfna drenaža jesu rešenje za celulit koji je zaista jako teško ukloniti. Bilo je, do sada. Sada već imamo rešenja.

Celulit je poremećaj potkožnog tkiva. Vakum masaže, anticelulit dijeta, korišćenje tretmana i preparata, eliminacija nezdravih navika jesu recept za eliminisanje celulita.

Masaža limfna drenaža se obavlja pritiskom kože i gnječenjem. Cilj je da se nagomilana tečnost potisne ka limfnim žlezdama i da se izlučivanjem izbaci iz organizma.

Limfnu drenažu ne možete da koristite ukoliko imate proširene vene ili loše kapilare, ukoliko ste u drugom stanju ili imate menstruaciju, ili ako su prisutne infektivne bolesti.

Drugi dobar način da se rešite celulita je anticelulit gel i naša poznata pevačica Goca Tržan se uverila u to. Pa još uz masažne pokrete – ne može da ne deluje jer tako faktički omogućavate limfi da se kreće. Ona nam je ispričala svoje iskustvo sa celulitom i kako je on postao prošlost za nju. Pročitajte njenu priču na ovom linku: https://minutzamene.com/goca-trzan-nemam-celulit/

Naučnici su dugo istraživali zašto zapavo celulit nastaje. Smatra se da je koren problema sadržan upravo u limfnim žlezdama i limfnom sistemu. Ne postoje pravila. Celulit mogu da imaju i mršave i žene sa viškom kilograma, i one koje se hrane zdravo i one koje vežbaju svakoga dana.

Otkrijte u kakvoj su vezi gojaznost i celulit!

Vidljiv i bolan celulit bode oči i baš tada žene odlučuju da probaju sve kako bi ga uklonile. Prvo počinju sa kremama za celulit, pa sa korekcijom ishrane, pa se odlučuju na medicinske i kozmetičke tretmane.

Limfna drenaža pomaže u otklanjaju celulita jer otklanja nagomilanu tečnost i toksične materije koje se stvaraju u telu.

Šta je limfna drenaža?

Limfni sistem je put preko kog se tečnost iz međućelijskog prostora vraća u krvotok. Baš kroz taj put u našem organizmu se transportuju masti i raspoređuju se dalje.

limfni sistem

Limfni sistem ima odbrambenu ulogu jer štiti od raznih infekcija. Sve one bakterije koje često pominjemo, dosadni virusi i druge patogene čestice dospevaju u limfni sistem vrlo lako i tamo bivaju uništene.

Limfa je tečnost u našem telu. Bogata je belančevinama i belim krvnim zrncima. Bela krvna zrnca nas štite i čuvaju od bakterija, od nastanka bolesti i infekcija, kao i od nastanka tumora. Ove informacije uče nas da sagledamo važnost limfnog sistema, a s tim i važnost limfne drenaže.

Limfna drenaža je tretman za regeneraciju tkiva i za detoksikaciju organizma. Služi da odblokira limfne kanale i krvne sudove i tako dolazi do pročišćenja organizma i do smanjenja bolova usled nataložene limfe.

Ona ima pozitivan uticaj na nervni sistem, na mišićni i na imuni sistem. U limfnoj cirkulaciji krije se eliksir mladosti i života.

Ovaj tretman najviše se izvodi na rukama, nogama, na stomaku, leđima, bokovima, stopalima. Opet ponavljamo, nije pogodna ako imate problem proširenih vena.

Postoji manuelna metoda i metoda koja se izvodi putem aparature.

Manuelna drenaža radi se sa određenim pokretima ruku koji se ritmično ponavljaju i prilagođavaju krvnim sudovima i njihovim rasporedom i tokom. Bitan je pritisak ruke i intenzitet, jer treba da bude tačno toliki da deluje na potkožno i na kožno tkivo, a ne na mišiće. Mora da se pazi da pritisak ne bude jak, jer se tako ne dobija željeni efekat, otok se povećava.

Fizioterapeuti zaduženi su za ovaj tretman, specijalno obučeni baš za limfnu drenažu, jer ona sadrži pravila po kojima mora da se izvodi.

Tokom tretmana, moguće je da se javlja preterano znojenje. To je znak da je cirkulacija preopterećena i tretman se ne može nastaviti. Možete ga nastaviti već drugog dana. 

Tretman traje do sat vremena, mada prvog dana ne bi trebalo da traje duže od 20 minuta.

Limfna drenaža je vrlo učinkovita i povoljno utiče na cirkulaciju čitavog tela. Bolji protok limfe stimuliše metabolizam  i ubrzava proces izbacivanja otpadnih materija, a povoljno utiče i na izgled kože i na oblik tela koji se menja posle tretmana.

Limfa je bezbojna tečnost koja ima sličan hemijski sastav kao i krvna plazma. Ona se stvara u tkivima i cirkuliše kroz limfni sistem.

Oko 25% našeg tela čini limfa i ima je mnogo više nego krvi.

Uloga limfne tečnosti jeste da prenosi bela krvna zrnca koja nastaju u limfnim čvorovima i imaju ulogu da brane organizam od uticaja virusa, bakterija i infekcija. Limfni sistem predstavlja i jedan od glavnih puteva za apsorbovanje masti i ostalih hranljivih materija.

Za razliku od krvi, limfa nema pumpu, te se tako ona pokreće zahvaljujući grčenju i opuštanju mišića i zglobova. Do blokade dolazi kada dođe do preopterećenosti toksinima. Dolazi do sporijeg rada i do stagnacije. Tada se narušava imuni sistem i dolazi do pojave bolesti. Masažom se stimuliše protok limfe.

Aparat za limfnu drenažu

Aparat za linfnu drenažu nalazi se u specijalizovanim kozmetičkim salonima koji sprovode ovaj tretman.

Aparat služi za detoksikaciju organizma, za mršavljenje, za fizikalnu terapiju koja se sprovodi za lečenje limfnog sistema, otklanjanje celulita, za relaksaciju i za otklanjanje tegoba kod umornih i „teških“ nogu.

Limfna drenaža naziva se još i presoterapija.

Aparati koji se koriste za limfnu drenažu su softverski  savršeno programirani sa programima za tretiranje mnogih estetskih problema, kao i zdravstvenih. Oni su ispitani i provereni,  bezbedni su za upotrebu, tako da o tome ne treba da brinete ukoliko se odlučite da je vreme da isprobate limfnu drenažu.

Važno je da odlučite da li želite da se prepustite rukama profesionalnih masera ili više verujete u efekte tehnologije i aparata.

Aparat za limfnu drenažu napravljen je po principu ručne masaže, odnosno ručne drenaže koju sprovodi fizioterapeut. Programi imitiraju pritisak ruke, sa pravilnim pritiscima i gnječenjem, tako da se dobija efektni pritisak na izabrano područje- na butinama, na zadnjici ili na rukama. Prokrvljenost se poboljšava i promenu možete da primetite već posle prvog tretmana.

Tretman traje između 45 minuta i sat vremena, sprovodi se po određivanju terapije.

Limfna drenaža – pantalone

Pantalone za limfnu drenažu su više kombinezon i skafander, nego pantalone. One su trenutno jedan od najaktuelnijih načina da se ovaj proces uradi. Navuku se na telo, gotovo do vrata i onda se njima vrši blagi pritisak na telo.

pantalone za limfnu drenažu

Ovaj proces ne deluje napadno na vas, već jako umirujuće, budući da je klijent u ležećem položaju. Na taj se način stimuliše limfa, telo se detoksikuje i deluje oblikovanije.  Viškovi nestaju, a delujete zategnutije.

Ovo je odlična anticelulit limfna drenaža, pošto znamo da se celulit uglavnom javlja na nogama.

Koliko često se primenjuje limfna drenaža?

Najmanje se sprovodi deset tretmana. Tretmani se izvode svakog dana ili svakog drugog, bez prekida.

Preporučuje se povišen unos tečnosti u periodu kada se vrši terapija, bar dve litre dnevno, zato što telo u ovom periodu izbacuje mnogo više tečnosti nego inače.

Cena limfne drenaže

Koliko košta ovaj tretman koji otklanja probleme koje do sada same nismo mogle da otklonimo?

Cena pojedinačnog tretmana kreće se od 1500-3000 dinara i zavisi koju regiju radite. Za celokupan tretman trebaće vam prosečno oko 25000 dinara.

U zavisnosti od mesta u kom živite, ispitajte cene na tržištu. Uvek postoje jeftiniji i skuplji, a opet isto kvalitetni tretmani. Zato, pre nego što zakažete, dobro pogledajte cene i uporedite ih.

Limfna drenaža kod kuće

Iako je efikasnija ako je radite u salonu, limfnu drenažu možete raditi i kod kuće. Potrebno je malo umeća i dosta strpljenja da sve ispadne kako treba. Ona se u salonu radi pomoću aparata, a kod kuće je morate raditi sami, rukama. Eventualno da vas neko masira.

To, ipak, nije obična masaža.

Potrebna je dobra mešavina etarskih ulja. Pšenično ili kokosovo mogu biti osnova, a u osnovno ulje treba ubaciti odgovarajuća eterična. Preporučujemo ulje limuna i ruzmarina jer podstiču cirkulaciju i izbacivanje toksina.

Za početak, moraju se aktivirati limfni čvorovi. Oni se nalaze iza ušiju i vrata, na pazusima i preponama, unutrašnjim stranama zglobova lakta i kolena. Sve ih treba blago ispritiskati, kako bi limfa krenula u pravom smeru i kako bi limfna drenaža počela.

Onda se ide u detalje, drenaža tek nastupa!

Osnovni masažni pokreti u limfnoj drenaži

Masažni pokreti kod limfne drenaže treba da budu u vidu pritiska, ali ne jakog, da se limfa ne bi zaustavila i tako povećao otok.

Ozbiljni znalci kažu da postoji nekoliko pokreta u limfnoj drenaži i zovu se ovako:

  • pumpanje
  • istiskivanje
  • pritiskanje
  • reapsorpcija

Pumpanjem se smatra dozivanje limfe, a to smo naveli već u prvom koraku, prilikom stimulisanja ključnih tačaka na telu. Istiskivanje, pritiskanje i reapsorpcija koja je usisavanje tečnosti, odnosno, limfe koja mora negde da ode. Upija se negde u telu.

Kreće se od nogu. One se masiraju od centra, ka periferiji, blagim pokretima, vukući blago. Tako se limfna drenaža radi ka stomaku, limfa ide ka tamo. Onda se pritiska stomak, opet od centra ka periferiji, kada se limfa opet pomera i otok nestaje.

limfna drenaža nogu

Prelazi se na ruke, a princip je isti, od centra ka periferiji. Stiže se do lica, gde se drenaža radi tako što vučemo od nosa ka ušima, odozdo na gore.

Sve ovo ne treba raditi grubo, već blago i ne dugo. Pokreti treba da su mekanji i hitri, sa po nekoliko ponavljanja.

Posle toga se očekuje da otoci na licu i telu splasnu, tako da bi telo trebalo da bude opuštenije i sređenije.

Limfna drenaža i kavitacija

Iako neki misle da ova dva tretmana predstavljaju gotovo isto, nike tako. Limfna drenaža je proces kojim se stimuliše limfa i njeno pomeranje, ispumpavanje iz tela. Kavitacija je proces kojim se veoma uspešno uklanja celulit i generalno masnoće sa tela.

Kavitacijom se napadaju baš ćelije masnog tkiva koje treba da se rastvori i nestane. Postoje aparati kojima se kavitacija radi, poput spatula su i ne naliče na aparate za limfnu drenažu. To je važno da znate.

Limfna drenaža u trudnoći

Trudnoća je stanje koje je poznato po otocima. Ipak, klasična limfna drenaža ne dolazi u obzir.

Naročito ne bi trebalo masirati stomak. Ipak, fizioterapeut može imati posla, a može trudnica i sama vežbati.

Za otok na nogama preporučuje se podizanje nogu. To se može učiniti pored zida ili na uzglavlju kreveta. Može i na nekoliko jastuka.

Noge može masirati i fizioterapeut, blagim pokretima. U trudnoći otiču i ruke, pa je i masaža ruku dopuštena. Naravno, drenaža se može postići i pokretima, vežbicama za ruke.

To se može učiniti pomoću loptice, tako što je držimo jagodicama i kružimo dlanovima. A možemo vrteti i stisnute pesnice, i to može pomoći. Limfna drenaža se može izvoditi od 3. do 8. meseca, kod trudnica koje imaju normalno vođenu trudnoću, bez problema.

Limfna drenaža i menstruacija

Bilo koja masaža u menstruaciji može doprineti većem otoku krvi, smatra se i tačno je. Ipak, ima i mnogo prednsoti ako se  vrši limfna drenaža za vreme menstruacije. Najznačajnije je otklanjanje bola u stomaku.

Najefikasnija je masaža stomaka, pet prsta ispod pupka. Zaustavite tu šaku, kažiprstom i srednjim prstom pritiskajte blago u roku od pet minuta. Možete ponavljati proces drenaže nekoliko puta tokom dana.

Dreniranje nogu, naročito stopala tokom menstruacije s eizbegava jer se tu nalaze nervni završeci. Može zbog pritiskanja doči do bola u leđima.

Limfna drenaža iskustva

Da li limfna drenaža ima nuspojava?

Mogući su neželjeni efekti u vidu trenutne pojave bola na tretiranim regijama tela, pojava hematoma, nagomilavanje limfe u predelima tela koji nisu tretirani.

Nakon limfne drenaže preporučuje se da se unosi što više vode i da se smanji slana hrana, odnosno so uopšte. Poželjno je da se povede računa o ishrani i da se unosi što više vitamina i zdrave hrane kako bi se obogatio organizam. Treba izbegavati cigarete i alkohol.

Razgovarala sam ženama koje su se godinama borile protiv celulita, a koje su isprobale limfnu drenažu. Ono što su mi ispričale, ubedilo me je u potpunosti da je moguće da se celulit otkloni, ali treba biti veoma uporan! Hajde da ih čujemo.

„Imala sam problem sa viškom kilograma. Bio je to višak od deset kilograma koji nikako nisam uspela da skinem jer nije bilo „strašno“. Nisam davala mnogo važnosti tome. Moje bežanje od tela i njegovog stvarnog izgleda trajalo je dugo, dok potpuno nisam izgubila samopouzdanje.

Shvatila sam da više na svom telu nemam ništa što sam nekad volela. Celulit je bio prisutan svuda. Postao je bolan i smetao mi je pri sedenju, smetao mi je na moru, smetao mi je svuda i sve više sam razmišljala o njemu.

Bilo me je sramota da se skinem. Odlučila sam da smršam. Bilo je jako naporno. Odrekla sam se hrane koju volim, vežbala sam, šetala i zaista bila aktivna. Kilogrami su se topili sporo, ali svakom smanjenom kilogramu radovala sam se kao da sam odjednom deset skinula.

Za limfnu drenažu čula sam savim slučajno i odlučila da probam, jer je celulit bio još vidljiviji kako sam skinula nekoliko kilograma. Zakazali su mi dvadeset tretmana. Uživala sam na svakom tretmanu. Toliko te opusti taj aparat, toliko lepo deluje na telo, opuštajuće.

Kada se čitav proces završio, rezultati su bili fantastični. Celulit se smanjio na minimum. Ne sećam se kada sam poslednji put imala manje celulita na butinama.

Pored toga, osetila sam olakšanje u organizmu. Sve one materije koje su loše, izbacila sam jednostavno i brzo. Nisam imala pojma koliko otpadaka ima u mom organizmu.“

Uzela sam izjavu od ove žene jer nije dugo izgledala tako dobro, tako sveže i podmlađeno. Ona sija!

Limfna drenaža je pogodna za sve one koji su spremni da odvoje malo vremena za sebe i da se srede, u svakom smislu. 

Toliko je stvari sadržano u ovom tretmanu i zaista me oduševljava to što je on našem organizmu neophodan, bez obzira u kom dobu se nalazimo.

Ukoliko pronađete terapeuta koji će biti zadužen za početak vaših novih navika i odluka, popričajte sa njim i napomenite ukoliko patite od bilo kakvih bolesti, ukoliko sumnjate na moguću trudnoću, ako ste alergični na bilo šta, ili ako ste nedavno imali neku operaciju. Čak i ako ste zdravi, a samo koristite određene lekove, i o tome obavestite terapeuta.

A ako je sve ok, zakažite vaš tretman. Isplatiće se.