Pavlovićeva mast za strije – da li radi?

Pavlovićeva mast za strije – da li radi?

Ima li učinka Pavlovićeva mast za strije?Niste čuli da se barem jedna osoba iz vaše okoline nije njome mazala. Istina ili mit? Pročitajte i saznajte.

Šta je Pavlovićeva mast?

Slobodno možemo da kažemo da je Pavlovićeva mast najpopularnija krema svačijeg detinjstva. Možemo reći i to da je Pavlovićeva mast univerzalna krema. Nećete pogrešiti ako je nanesete na, ruke, telo, usne, stopala… Zaista, bilo gde.

To je krema kojom se mažu bebe. Mast koja je jedna od najpoznatijih među mamama kada su ojedi i iritacije mališana u pitanju.

Njena aplikacija je preventivna, da se ne desi problem. Maže se i onda kada se desi neka promena na koži. Podrazumevaju se pre svega upale i crvenila, ojedi kod beba, ali to mogu biti i promene u vidu dermatoza, razni ekcemi, ogrebotine i ranice na koži.

Zapravo, suvišno je objašnjavati u koje se sve svrhe Pavlovićeva mast koristi u bebećem svetu, a u koje u svetu odraslih. Nema granica!

Ipak, kada su odrasli u pitanju, ona se najviše koristi kada je problem suvoća kože. To je pre svega tako zbog velike masnoće Pavlovićeve masti. Smatra se da ona može sanirati, sprečiti da kože bude suva.

Od Pavlovićeve masti se očekuje da ona umasti, ali i da hidrira. Opterećena svim očekivanjima, ova, možemo reći drevna mast, opstaje već godinama. Uz napomenu da su neki ekstremni protivnici, pre svega zbog njene masnoće, ne mogu da je podnesu, postoje i oni koji je obožavaju. Paradoksalno, obožavaju je iz istog razloga zbog koga je ovi mrze – a to je masnoća.

Otkud primena Pavlovićeve masti za strije?

Zaista je pravo pitanje da li je sada, posle čitave ove priče čudno što se Pavlovićeva mast koristi i za strije, ili je to apsolutno prirodan sled okolnosti.

pavlovićeva krema protiv strija

Nadovezaćemo se na priču o njenoj masnoći, odnosno, o suvoći kože. Strije su kao problem veoma česte i dešavaju se u svim životnim dobima. Naravno, trudnoća je jedan od glavnih okidača jer se tada koža najviše širi i puca.

Naravno, strije se mogu desiti i prilikom raznih drugih promena kilaže. Recimo, kada se koža previše raširi usled debljine, a onda usled mršavljenja biva opuštena i popucala.

Kao rešenje se javlja Pavlovićeva mast, jer je ona dovoljno masna da tu suvu kožu, kožu koja se širi i koja puca, nekako zaustavi.

Jedna od glavnih vrednosti Pavlovićeve masti je što ona zadržava osećaj masnoće na koži. Nije od onih koje se posle nekog vremena upiju i ne ostavljaju mastan trag. Naprotiv, ona je masna i takva ostaje dugo na koži.Zato odaje utisak da, dok je tu, koža nema šanse da pukne.

Da li je to tako i da li po sastavu ova krema zaista može da se suprotstavi strijama?

Neki ljudi slučajno otkriju sjajne stvari. Nevena je jedna od njih. Ona je rešila da se izbori sa velikom verovatnoćom da dobije strije u trudnoći. Malo je reći da je oduševljena činjenicom da sestrije nisu pojavila. Ovo može biti i vaša stvarnost.  O čemu se radi, Nevena je otkrila u svom ličnom iskustvu na ovom linku: https://minutzamene.com/strije-sam-smanjila-kao-od-sale/

Nije na odmet da probate i ono što vam je pri ruci. Sve je bolje protiv strija od toga da ne radite ništa po pitanju njihovog eliminisanja. A da li baš Pavlovićeva krema? Kako deluje?

Da razmotrimo.

Sastojci Pavlovićeve masti za strije

Kada se već Pavlovićeva mast koristi za strije, potrebno je detaljno pogledati njen sadržaj. Tako bismo se uverili da li ona zaista ima moći da promeni situaciju sa ovim neprijatnim problemom.

Detaljno ćemo pogledati svaki sastojak ponaosob, a oni su: rastvor borne kiseline, lanolin, parafinsko ulje, vazelin, bademova voda, takl i cink oksid.

Rastvor borne kiseline se ovde nalazi samo 3%. Pošto je čista borna kiselina u pitanju, ne sme je biti previše.

Ona je pre svega antiinfektivno sredstvo, zato se Pavlovićeva mast i koristi pretežno kod dece i beba. Studije o bornoj kiselini kažu da se u zemljama na zapadu ne dozvoljava prisustvo borne kiseline, naročito kod beba. Njihov mlad organizam upija neke toksične stvari iz borne kiseline.

Kod nas je dozvoljena borna kiselina u bebećim proizvodima, ali to je naka druga tema. U svakom slučaju, borna kiselina nema naročitog uticaja na strije.

Lanolin je mast koja se dobija iz ovčije vune. To je produkt ovaca, one štite svoju vunu, kako bi bila mekanija i sjajnija. Kada se ovca ošiša, onda se vuna opere i ocedi. Iz te ceđene vode, određenim procesima izvuče se do 200 ml lanolina.

Danas je lanolin takođe osporavan u proizvodima za bebe jer se smatra da sve štetno što ovce pojedu, preko njega stigne do osetljivih delova kože beba.On se odvajkada koristi u razne svrhe. Pre svega je antibakterijsko sredstvo, ali se koristi takođe i za suvu kožu. U prošlosti je to najčešće bila suva koža ruku.

Primena za strije je u njegovom slučaju opravdana. On hidrira, zaceljuje ispucale delove, prodire duboko i održava vlažnost. A to i jeste jedna od potreba kože koja je izložena pucanju.

Parafinsko ulje ima predtekst kancerogenog ulja, iako je njegova primena u kozmetologiji široka. To je tako jer se dobija destilacijom sirove nafte. Zbog toga moramo reći da sa njim treba pažljivo.

Kada je u pitanju primena, i ono što može biti korisno za strije, parafinsko ulje stvara zaštitni film i zadržava vodu u koži.

To znači da pomaže hidriranju i da je zato poželjno za strije.

Vazelin je takođe široko poznat. Koristi se dugo i nema potrebe posebno ga predstavljati. On takođe sprečava pucanje kože i kao sastojak Pavlovićeve masti za strije, može biti koristan. Zapravo, noge žene koriste i samo vazelin za strije.

Bademova voda, kao i bademovo ulje svakako ne mogu naneti štete koži. Biljna ulja za strije su generalno veoma korisna i poželjna u kozmetičkim proizvodima.

Talk i cink oksid su sredstva koja su u Pavlovićevoj masti da bi sprečavala upalu i širenje iritacije. Zasušuju kožu, naročito su dobri kod infekcija, a koriste se i za bubuljice. Strije nisu njihov resor delovanja.

Da li onda Pavlovićeva mast za strije deluje?

Sada treba rezimirati prethodno rečeno i mi ćemo se potruditi da tako bude. Gledajući pojedinačno sva sredstva, zaključak je da ima određenog opravdanja zašto se Pavlovićeva mast koristi za strije.

Pre svega, logika je da što smeju da koriste bebe, to svakako ne može da škodi koži odrasle osobe.

Ne može da škodi, ali ne znači ni da će da pomogne.

Kada je u pitanju sastav Pavlovićeve masti za strije, videli smo da lanolin, parafinsko ulje, vazelin i bademova voda pogoduju koži zbog toga što zadržavaju vodu, hidriraju i omekšavaju.

Koža koja je sklona strijama, dakle koja se širi, koja ima tendenciju da pukne, upravo to i treba. Sredstva koja su tu da omekšaju, opuste kožu, koja će i da je zamaste, i te kako mogu pomoći da ona manje pukne.I iz prethodne rečenice je jasno, ali hajde da ekspliciramo.

Pavlovićeva mast je može biti korisna kao preventiva kod kože koja se širi ili koja je suva, zato što njima treba hidratacija. Ona može pomoći da bude manje pucanja.

Međutim, Pavlovićeva mast za strije nije od velike koristi ako su se strije već pojavile. Tu su potrebne specijalizovane kreme za strije, koji će delovati na poravnjanje kože.

Pavlovićeva mast za strije u trudnoći

Veoma je nezgodno preporučiti bilo koji proizvod trudnici, zato što na mnogim deklaracijama piše da su trudnoća i dojenje posebni periodi kada se naročito vodi računa, čak i kada je u pitanju mast za bebe, kao što je Pavlovićeva mast.

Mnoge trudnice koriste, dok stomak još nije počeo da raste, u nekoj ranoj fazi. Upravo zato što ona treba da pripremi kožu za ono što dolazi, a to je jako veliki stomak i širenje kože. Njena masnoća pomaže koži da omekša i da olakša to širenje.

Međutim, iako bez premca pre dvadesetak godina, u poslednje vreme je Pavlovićeva mast osporavana zbog sastojaka kao što su borna kiselina, talk i parafinsko ulje. Smatra se da su ovi proizvodi toksični, odnosno da mladi organizam beba može lako da dobije određenu vrstu toksina iz njih.Pominje se i kancerogeno deovanje derivata nafte. Sve to ne pomalo obeshrabruje da se trudnicama ovaj proizvod preporuči, sa jedne strane.

One koje se kunu u njega kao argument koriste to što se već decenijama Pavlovićeva mast koristi, pa niko nije nastradao. Zato, ostaje na vama da odlučite da li biste je u trudnoći, zbog ovih sastojaka, koristile. Zapravo, najbolje da se konsultujute sa lekarom i smanjite teret te odluke.

Kako se koristi Pavlovićeva mast za strije?

Kao i sve masti i sve kreme za kožu, ona se maže na čistu kožu.

pavlovićeva krema za strije

Preporuka je da to bude neposredno posle tuširanja, zato što su pore tada najotvorenije i zato što bolje apsorbuju sastojke krema i masti.

To se odnosi na sve, od krema za lice, do krema za telo. Čak se preporučuje i to da se koža samo malo isfrotira i dok je još maltene vlažna, da se krema ili mast nanesu.

Dobro natapkati čistu kožu i lepo razvući, takoreći umasirati Pavlovićevu mast. Ona je masna i taj osećaj masnoće drži malo duže. To može biti nezgodno ujutru, pre nego što se spremite za posao ili izlazak iz kuće.

Svakako, budite istrajni kao i kod svakog drugog proizvoda. Nema prekidanja ako želite da vidite da li nešto deluje ili ne. Neka to postane ritual, dok radite neke druge stvari posle kupanja ili nakon ustajanja. Mnogo će pomoći koži da se pripremi za sve neprijatne i stresne stvari koje dolaze.

Nedostaci Pavlovićeve masti za strije

Glavni nedostatak je to što Pavlovićeva mast uopšte nije za strije.

Šalu na  stranu, ima stvari koje ovde treba pomenuti.

Jedan od ključnih nedostataka Pavlovićeve masti za strije je to što ona ne može da izleči već postojeće strije. Ako su se one već pojavile, u vidu crvenih strija ili ako su veće bele strije, vi Pavlovićevom mašću ne možete previše da učinite.

Mazanje Pavlovićeve masti pre bilo kakve pojave problema je u redu. Ona tada priprema kožu na ono što sledi. Za lečenje, odnosno, uklanjanje strija, potrebno je da koristite specijalizovane kreme i losione za strije. One koji će u sebi imati dovoljno sastojaka da uklone neravnine, podstaknu stvaranje kolagena i jačanje kože. Ako ništa drugo, da regulišu boju strija, kako bi se one manje videle.

To treba da budu prirodne kreme, bez štetnih sastojaka. Mnogo je lošeg što udišemo, pijemo i jedemo, nema potrebe da takve stvari unosimo preko krema za strije.

Još jedan od nedostataka je i masnoća Pavlovićeve masti. Mnogi je ne vole jer je ona suviše masna i ta masnoća se preslikava na odeću i tkanine. A i koža ostaje dugo masna posle nje, što mnogima ne prija. Kokosovo ulje za strije se brže upija.

Iskustva sa Pavlovićevom mašću za strije

Veliki broj vas je koristio Pavlovićevu mast za strije. Veliki broj vas nam je i pisao. Neke od vaših komentara i sugestija ćemo postaviti ovde, kako bi možda pomogli i onima koji su sada u sličnim dilemama.

Maja

Ništa drugo u trudnoći nisam koristila sem Pavlovićeve masti. Kažu da su strije malo i genetika, odnosno, da hoće i genetski da se pojave. Kako bilo, ja nemam skoro nijednu striju posle sve trudnoće.

Kristina

Koristila sam Pavlovićevu mast, ali i razne druge kreme za strije i vema sam zadovoljna. Mislim da je samo dobra hidratacija i mašćenje kože neophodno da se strije ne bi pojavile.

Vesna

Ne znam što svi toliko hvale tu Pavlovićevu mast za strije. Ona meni jako ružno miriše i toliko mi je masna, da pored ne znam koliko pokušaja, uvek je imam u kući, nikada je nisam koristila. Ma, ne volim je čak ni na rukama.

Lina

Mazala sam Pavlovićevu mast na strije i nisam primetila da su se naročito povukle. Jeste mi koža mekša, ali strije su i dalje tu.

Vidite, ova krema zaista ima mnogo namena. A da li je baš toliko univerzalna da pomaže i kod strija? 

Pa, ostaje vam samo da isprobate! Javite i vi vaše utiske!