Milioni ljudi širom sveta muče popucali  kapilari na nogama. Da li ste među njima? Evo saveta kako da ih se rešite!

Postoji širok spektar faktora koji utiču na pojavljivanje ovih tegoba. Od genetskih predispozicija, gojaznosti pa do fizičkih povreda. Međutim lečenje kapilarnih modrica može biti dugotrajan proces.

 

Pravilno lečenje popucalih kapilara zahteva posvećenost i vreme.  Pored medicinskih tretmana uklanjanja  ovog problema, postoji  daleko lakši, prirodniji i jeftiniji  način lečenja. Namirnice iz kuhinje Vam mogu biti glavni saveznici u borbi protiv vidljivih kapilara. Svi želimo imati lepe i negovanane noge. Međutim savremen način života pun stresa može dovesti do ovih tegoba. Ukoliko primećujete na vašim nogama modrice od kapilara koje ne prolaze i ne znate kako izaći na kraj sa njima,  nudimo vam korisne savete. Problem crvenila i modrica  može biti rešen, jednom zauvek.

 

celuleks_mzm_[360x300]px_44anim

 

Osim što predstavlja estetsku nesavršenost, ovaj problem može ukazati i na različite zdravstvene tegobe.Gojaznost, nasledni faktori, prekomeran rad, stres su samo neki od uzroka ovog problema. Ispucali kapilari su nužno zlo, to svi znaju, oni ne mogu biti simpatični poput mladeža i pegica. Verujem  da pored strija, popucali kapirali mogu dobiti prvu nagradu po estetskom problemu miliona ljudi.  Osim što  se mogu pojaviti bilo gde na telu, ovaj problem po najviše je vidljiv na nogama. Mogu podsećati na  crvene ožiljke ili mrlje pod kožom. Obzirom da su  jako krhki pod našom kožom oni se mogu lako pojaviti usled spoljašnjih i unutrašnjih faktora.

 

Verovale ili ne, vidljivi kapilari po nogama mogu se pojaviti posle depilacije voskom, od udarca ili izlaganju suncu.

 

Na žalost,  ovakav problem u populaciji pogađa više žene u odnosu na  muškarce. Nije retkost da  kada se primete promene na koži, osobe postaju izuzetno zabrinute za svoje zdravlje. Zabrinutost se najčešće javlja usled straha da li će se proširiti tegoba i na drugim mestima po telu.

 

Koja je funkcija kapilara u našem telu

 

Naime, kapilari predstavljaju najmanje krvne sudove u našem organizmu. Njihova funkcija je prenos hranljivih materija i kiseonika ka unutrašnjim organima. Iako su tanki i krhki, kapilari su jako važni, jer emiteri krvi  kroz  čitav organizam.

 

Do njihovog pucanja dolazi iz više razloga. Iako u većini slučaja, ne ugrožava zdravlje, može ugroziti estetski izgled tela. Predeo nogu je najčešće mesto gde se to dešava, a popucali kapilari podsećaju na modrice ili mogu ličiti i na paukovu mrežu.

 

Osobe koje imaju ovakve tegobe znaju koliko je teško, gotovo i nemoguće prekriti ovaj estetski problem. Ukoliko se kapilarno pucanje zapostavi i ne leči, svakako se može proširiti.  Zato drage dame, imamo rešenje za lečenje modrih, crvenih ožiljaka na nogama . Nudimo vam par korisnih saveta, jer mi želimo da opet uživate u nošenju suknji i haljina.

 

 

Žene koje imaju ovakvih problema upoznate su sa činjenicom koliko  je teško i gotovo nemoguće prekriti ih.  

 

Izgled nogu nakon pucanja kapilara

kapilari na nogama

Usled određenih faktora kao posledice pucanja kapilara, nastaju tamne mrlje koje se pojavljuju na koži od udarca ili povrede. Kako starimo, kapirali u našem telu postaju više osetljivi. Sigurno Vam se dešava da se u toku dana udarite o nameštaj i da vam se pojave modrice. Međutim masnice u određenim delovima tela neće prouzrokovati pucanje kapilara. Činjenica je da su određeni delovi tela osetljivi u odnosu na druge. Usled stajanja, prekomerne težine noge predstavljaju glavnu metu za ovakve probleme.

 

A jeste li znali da paučinast izgled kapilara na nogama najčešće nastaje usled hormonskih promena u telu?  Obzirom da su žene na udaru takvih promena u doba trudnoće i menopauze, izgled da im se pojavi ovaj problem na nogama je utoliko veći.

 

Trudnoća, adolescencija ili menopauza predstavljaju specifična stanja kada se telo privikava na novonastale promene. Usled hormona i poremećenog balansa, telo je izuzetno osetljivo i sklono promenama. Pored strija, ispucali kapilari u obliku paukove mreže predstavljaju posledice ovakvih stanja. Kako se telo menja tako ostavlja određene posledice po naš izgled. Činjenica da ovakav kozmetički problem može nestati ohrabruje sve dame.

 

Najčešći uzroci nastanka ispucalih kapilara na nogama

 

Nasledni faktori i hormoni

 

Genetika i hormoni veoma utiču na vidljivost kapilara. Hormonalne promene u adolescenciji, trudnoći i menopauzi predstavljaju primarne uzroke sloma. Usled povećanog nivoa estrogena kod žena, ovaj problem je daleko češći. Istaživanja su pokazala da  kontraceptivne pilule, hormonske terapija i hemoterapija , slabe  zidove krvnih sudova, što dovodi do njihovog pucanja.

 

Kapilari koji su popucali , koji su vidljivi na telu i liče na paukovu mrežu,  više  nemaju nikakvu funkciju prenosa krvi kroz organe.

 

Hronična venska disfunkcija

 

Gojaznost, fizička neaktivnost i starenje mogu dovesti do hronične venske disfunkcije. Ovo je potencijalni ubica, jer se krv u venama na nogama zadržava i nije u stanju da prenosi krv do srca do drugih organa. Kapilari mogu pucati pod velikim pritiskom proširenih vena na nogama koji predstavljaju veliki zdravstveni problem koji se mora pravilno medicinski tretirati.

 

Životni stil koji može uticati na pojavu vidljivih kapilara

 

Svedoci smo da ubrzani način života, utiče na kompletan izgled našeg tela. Naporan kancelarijski posao koji zahteva sedenje ili posao na kome se čitavo vreme stoji predstavljaju veliko opterećenje za čitav organizam, a posebno za noge. Ukoliko čitav dan na poslu presedite ili stojite može se desiti da Vam na kraju dana noge oteknu što može dovesti do pojave proširenih vena. Redovno vežbanje jača mišiće i dovodi do boljeg protoka krvi, što smanjuje šansu za pojavu proširenih vena ili kapilara na nogama.  Kako bi se oticanje nogu i pojava crvenih ožiljaka usled kapilarnog pucanja preporučuje se veći unos tečnosti i vlakana. Promenom životnih navika ubrzava se metabolizam a time se jača venska prokrvljenost.

 

Da ne zaboravimo nezdrava hrana, gojaznost, stres dovode do tromosti organizma. Preventivno možete sprečiti pojavu modrica pod kožom zdravom i balansiranom ishranom. Naime, redukovanjem telesne težine osim što se poboljšava rad čitavog organizma, resterećuju se vene na nogama kao i pritisak na krvne sudove. Zato  bacite se na dijetu Osim što ćete biti mršaviji, sprečiće te pojavu crvenih mrlja po nogama

 

Medicinski način uklanjanja kapilara na nogama

 

Skleroterapija

 

Ovaj tretman predstavlja osnovni metod koji se koristi u medicini u borbi protiv ispucalih kapilara. On se izvodi tako što se u venu ubrizga sklerozantno sredstvo, koje  iritira zid vene i uzrokuje spazam krvnog suda. Rastvor koji se ubrizgava može biti u tečnom obliku, ili se može ubrizgavati u vidu pene. Skleroterapija ne zahteva anesteziju niti hospitalizaciju. Nakon tretmana  vraćate se redovnim životnim i radnim obavezama. Sklerozantno sredstvo ubrizgava se direktno u venu pomoću veoma male i tanke igle. Cilj ovog tretmana jeste izazivanje promena u krvnim sudovima bez oštećenja ostalih struktura.

 

Laserska terapija

 

Laserska terapija poslednjih godina postala je izuzetno popularna U sklopu laserske terapije, svetlosni zrak pomaže u uklanjanju crvenih mrlja koje su nastale od kapilarnog pucanja . Ono što se dešava tim putem jeste da se krv iz popucalih kapilara apsorbuje. Na taj način oni  nestaju i ne oštećuje se koža. Tretman traje između 20 i 60 minuta. Potpuno je bezbedan i bezbolan. Nakon 2-3 tretmana, crvenilo potpuno nestaje.

 

Prirodno lečenje kapilara na nogama

 

popucali kapilari uklanjanje

Vitamin C. Protiv kapilarnog pucanja, možete korstiti vitamin c. Najjednostavniji metod jeste da isečete limun i dirketno utrljavate limunov sok u  predeo koji je zahvaćen pucanjem. Vitaminc c i kiselina utiču na izbeljivanje crvenih ožiljaka nastalih usled pucanja. Što više puta utrljate limun to će rezultat biti brži i vidljiviji.  Limunov sok čisti kožu i blagotvorno utiče na ph kože.

 

Jabukovo sirće. Poput limuna, jabukovo sirće blagotovorno može uticati na problem sa ispucalim venama. Najpraktičniji način upotrebe jeste praviti obloge od jabukovog sirćeta i nanositi na kritične delove na telu. Princip ponoviti nekoliko puta dnevno od po 2-3 minuta. Terapija sirćetom donosi dobre rezultate nakon nekoliko dana. Ova terapija je najpraktičnija i najjeftinji prinicp lečenja kapilara na nogama kod kuće.

 

Obloge od kupusa. Zvuči neverovatno ali kupusov list vam može pomoći. Stoga ukoliko se odlučite za ovaj vid terapije, kupusov list najpre dobro isperite, nakon toga stavite na regiju koja je najviše zahvaćena. Obzirom da su noge uvek laka meta za kapilare, jednostavno stavite stavite list kupusa i ostavite da deluje. Blagotvornost kupusa ogleda se u bogatstvu vitamina c. Obzirom da je potpuno bezbedan, možete sa takvim oblogama spavati noću.

 

Divlji kesten ovo je možda najbolji način tretiranja kapilara,međutim za pravljenje ovog sirupa potrebno vam je vreme. Ono što Vam je potrebno za ovaj prirodni preparat jeste deset divljih kestena i pola litara domaće rakije. Kesten oljuštite i isečete na komade. Stavite u teglu i prelite sa pola litara rakije. Teglu dobro zatvorite i ostavite je na tri nedelje na tamnom mestu. Ovaj preparat nakon tri nedelje spreman je za upotrebu. Samo nanesite na mesto koje je zahvaćeno modrim i paukolikom mrljama od venskih pucanja. Vrlo brzo videćete pozitivne relutate.

 

Lekoviti melem od kamilice i nevena , poznato je da melem od nevena blagotvorno utiče na modrice i ogrebotine na telu. Možete sami napraviti višenamenski melem od nevena koji će vam služiti i za druge upotrebe. Od sastojaka potrebni su vam dve kafene šolje latica nevena, jedna šolja maslinovog ulja, ¼ šolje pčelinjeg voska. Priprema: u lonac sipajte latice nevena i prelite ih uljem, na blagoj vatri mešajte smesu. Sadržaj na tihoj vatri mešajte dva sata. Nakon dva sata latice prcedite iz ulja. Nakon toga ulje sjedinite sa otopljenim pčelinjim voskom i promešajte. U ovu smesu možete dodati različite ekstrakte mirisa. Melem ostavite da se ohladi, nakon toga je spreman za upotrebu.

 

Da li je preventiva važna?

 

U ovom slučaju odgovor će uvek biti potvrdan. Proširene vene i vidljivi kapilari na nogama zaista mogu biti preventivno sprečeni ukoliko vodite računa o zdravlju. Redovni pregledi, zdrava ishrana i fizička aktivnost su ključni u izbegavanju ovog estetskog problema. Ovakav problem na koži je vidljiv uvek, ukoliko se ne tetira na adekvatan način, može se proširiti.  Zato imajte na umu da balansiran način života može da vas zaštiti od ovakvih problema.

 

Iskustva čitateljki sa kapilarima na nogama

 

Iskustvo je pokazalo da su žene u periodu od 25-55  sklone pojavi vidljivih kapilara. Da li od konstantnog nošenja potpetica, gojenja ili hormonskih promena ovaj problem je primetan i skreće pažnju na nesavršenosti.

 

Svi želimo da budemo lepi i negovani, stoga nam popucali  definitivno nisu potrebni. Zamislite sebe u seksi suknji i omiljenim salonkama – vidljivim modricama od kapilara na vašim nogama tu nije mesto.

 

Celuleks anticelulit gel

 

Iskustva žena su ukazala da su prirodni preparati odlični u prevazilaženju ovakvih problema. Osim što se koriste prirodne namirnice i to radite kod kuće, koža je nakon tretmana mnogo elastičnija i mekša. Pored tih domaćih recepata, dobre su i prirodne kreme protiv kapilara na nogama. 

 

Posebna pažnja se odnosi sprečavanje gojaznosti i tromosti organizma. Iskustvo ukazuje da gojazne osobe imaju više izraženih kapilara u odnosu na mršavu populaciju. Zato pravac vežbanje.

 

Vaš izgled je ogledalo Vas, ne dozvolite da sitne nesavršenosti utiču na vaše samopouzdanje. Izborite se sa tim već danas. Crvenim ožiljcima na vašim nogama nije mesto tu. Popucali kapilari mogu biti  prošlost.

Ocena naših čitalaca
[Ukupnol: 75 Prosek: 3]
Previous post

Kavitacija je efiksan tretman protiv celulita ali pod ovim uslovima

Next post

Saznaj kako se čita natalna karta i protumači svoju sudbinu  

The Author

Marina Ogarevic

Marina Ogarevic

1 Comment

  1. Stanislava R.
    07/09/2017 at 15:25 — Reply

    Sa pola vasih saveta se slazem a sa pola ne. Sklerozacija, laser, UGFS ili pena (zvuci kao neka pena za brijanje nogu) od tih savremenih metoda nisu nikako dale trajno resavanje. Na žalost nas pacijenata. 🙁 Bila sam na sklerozaciji pre dve godine kad vec poceli da se pojavljuju kapilari posle godinu dana od tretmana. :(((
    Ovo što sad primjenjuje dr Dragić je neka metoda u kojoj se koristi tehnika augmentirane realnosti u lečenju uzroka kapilara (sta sve podrazumeva tacno ne znam, fiziku sam davno ucila u skoli) ali je dobra jer ih “likvidira” tako sto prekine dotok iz venica koje ih pune.Cena je meni bila visoka ali kad se uzme u obzir da ih trajno resava nema puno dvoumljenja.Pocela sam da volim svoje noge posle tretmana kod njega.. Za prirodne preparate i preventive sam uvek ! Krece sezona kestenja.Zato kazem da se s necim slazem a sa necim ne. Volim ovakve clanke i pratim vas blog tu saznajemo koliko medicina ide napred.Cekamo da se pojave neke laserske gumice da obrisu sve te male mapice reka na nasim nogama.:)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + 9 =