Da li su tablete za vene najbolji lek za vaš problem?

Da li su tablete za vene najbolji lek za vaš problem?

Možda vam je najlakše da posegnete za tabletama za vene. Da li je to uvek najbolje rešenje i koji su glavni lekoviti sastojci u oralnim lekovima saznajte u nastavku.

Neizgledne i bolne proširene vene na žalost nisu samo estetski problem koji kvari atraktivnost naših nogu.

Spuštaju se niz listove i donji deo butina i zapravo su veoma ozbiljan zdravstveni problem krvotoka

Proširene vene su vidljiva manifestacija hronične venske insuficijencije koja češće pogađa žene nego muškarce.

Hronična venska insuficijencija se ne manifestuje samo proširenim, vidljivim venama već i bolnim otvorenim ranama-ulcerima, otokom i osećajem težine u nogama, pulsiranjem i peckanjem. Grčevi u nogama su takođe stalni saputnik osoba sa proširenim venama. Ponekad su manje vidljive, ali ne manje komplikovane , kao što su recimo unutrašnje vene.

Osobe sa proširenim venama često pate i od nemirnih nogu, a o pucanju vena da i ne govorim.

Ako ste na ovoj stranici vi to već sve znate. Smanjena funkcionalnost vas prati svakodnevno i pitate se ima li pomoći.

U ovoj priči istražujemo koliko su tablete za vene efikasan način lečenja i da li vam zaista mogu pomoći da vaše noge opet budu funkcionalne i lepe.

Šta sadrže tablete za vene?

Većina nas kada se požali lekaru na neki zdravstveni problem očekuje od njega recept za čarobnu pilulu. To je opcija na koju smo naviknuti, iziskuje najkmanje zalaganja i ne remeti vaš dnevni ritam.

Ukoliko patite od proširenih ili paučinastih vena i kapilara vrlo verovatno vam je lekar već prepisao tablete za vene phlebodia ili venodia. Vi to uredno pijete i čekate da dođe do poboljšanja.

Da li ste, međutim bar pročitali deklaraciju leka? Da li vas uopšte interesuje koji su to aktivni sastojci prisutni u njemu?

Slova su uglavnom sitna, a vi nemate vremena. Polazite od pretpostavke da lekar najbolje zna.

Važno je da znate šta je to što je lekovito u vašim tabletama za vene iz prostog razloga da biste te iste aktivne materije potražili u hrani koju jedete i tako pomogli oporavak svojih vena i kapilara.

Bioflavonoidi su verovali ili ne zaslužni za bogatstvo ukusa plodova biljaka.Citrusni bioflavonoidi se uobičajeno nalaze u suplementima za pospešivanje imunog sistema. Oni potpomažu delovanje vitamina C u organizmu, popravljaju cirkulaciju. Deluju kao antioksidanti i protiv virusa alergija i upalnih stanja.

U kakve hemijske veze stupaju i slične činjenice razumeju samo hemičari, nama je važno da delujui na zid vena i kapilara smanjujući brzinu filtracije tečnosti i propustljivosti za proteine koroz vene i kapilare. 

Bioflavonoidi ili flavonoidi nemaju samo sami po sebi impresivan učinak na naše zdravlje.Ono što ih posebno čini tako dobrim je njihova sposobnost da povećavaju korisno delovanje vitamina C u organizmu. Naime, znamo koliko je vitamin C nepostojan a bioflavonoidi sprečavaju njegovo razlaganje u telu.

Sjajna stvar je da se upravo u namirnicama najbogatijim C vitaminom nalazi i najviše bioflavonoida. Vidite da se priroda uvek za sve pobrine.

Bioflavonoidi u tabletama za vene podržavaju i jačaju zidove vena čineći da one bolje funkcionišu. Oni oslobađaju otoka, bola i osećaja umora u nogama.

Tablete za proširene vene sadrže aktivne materije koje su derivati flavonoida pod imenom hesperidin i diosmin, izdvojeni iz kore citrusa.Pojedini izvori zastupaju tvrdnju da je aktivni sastojak  diosmin zapravo jedini aktivni sastojak oralne terapije za proširene vene koji deluje.

Pojednostavljeno to izgleda ovako: Naše vene i kapilari na nogama se celog života bore protiv sile Zemljine teže. Vi stojite, hodate, sedite prekrštenih nogu ili tako da vam se stolica useca u zadnji deo butine.Nosite tesne farmerice i čarape koje vas stežu da izgledate vitkije…i da ne nabrajam sve naše grehove prema svojim nogama i venama u njima.

Vremenom što usled gore pobrojanog što usled genetike i nekih drugh oboljenja kao što je visok krvni pritisak zidovi vena oslabe. Oslabi funkcija venskih zalistaka bez kojih krv ne bi mogla da se penje gore ka srcu. Krv se sve sporije vraća ka srcu nakuplja se u nogama, vene se šire.. I da ne dužim. Evo svih uzroka nastanka proširenih vena.

Elem, osnovne aktivne materije u većini dostupnih tableta za vene i kapilare imaju nekoliko zadataka:

  • da ponovo ojačaju zidove krvnih sudova, 
  • da pospeše cirkulaciju
  • da smanje otok
  • da uklone osećaj umora u nogama

U tabletama za vene pored ove osnovne aktivne materije nalaze se još i gvožđe, magnezijum ali i ekstrakt koprive, borovnice i slično u zavisnosti od leka do leka.

tablete protiv vena

Pored osnovne aktivne materije u tabletama za vene se nalazi i niz pomoćnih materija.Najzastupljenija je stearinska kiselina – zasićena masna kiselina. Uobičajeno se koristi u mnogm proizvodima ze negu kože i kose.U prirodi se nalazi u mastima i uljima biljnog i životinjskog porekla. Životinjska mast sadrži oko 30% sterainske kiseline. U većini biljnih ulja 5% otpada na stearinsku kiselinu. Izuzetak su kakao puter i ši puter koji sadrže 9 puta više stearinske kseline.Najraširenija primena ove kiseline u kozmetici je u proizvodnji sapuna.

Budući da se dobija iz prirodnih izvora u dobrim prirodnim prepartima za negu kože se koristi kao alternativa hemijskim sastojcima.

U tabletama za vene, kao i u drugim lekovima, stearinska kiselina se koristi kao vezivni sastojak baš kao što jaja povezuju brašno u kompaktnu masu za kolač.

Celuloza.Životinje i ljudi nisu jedini živi organizmi koji imaju vene.Ukoliko ste ikada zagledali list neke biljke videli ste da i biljke poseduju sistem nalik venama kojim se hranljive materije i voda transportuju od korena do listova.Sada studije pokazuju je moguće ovo svojstvo biljaka iskoristiti za naše ljudske organske potrebe. To jest za lečenje naših vena i kapilara.

Celuloza je najzastupljeniji gradivni materijal zidova biljnih ćelija.

U naučnim krugovima se sada mnogo polaže na celulozu u smislu kreiranje veštačkih tkiva. Do tada, celuloza se nalazi u tabletama za vene i pomaže njihovo obnavljanje i jačanje.  

Iskustva sa tabletama za vene

O tabletama za vene vladaju oprečna svedočenja. Jedni tvrde da im pomažu, drugi da ne vide baš veiku razliku ali najveću skupinu čine jedna zanimljiva tvrdnja.

Probala sam sve ali tek sa prirodnim gelom za proširene vene i kapilare vrlo brzo sam uočila poboljšanje i sada se moje noge opet lepe. Opet smem da ih pokažem u kratkoj suknji. Nakon posla ne moram da ležim već mogu da ugodim svojoj porodici ukusnim ručkom i igranjem u parku sa decom. Ukratko,simptomi poput bola otoka, teških nogu i vena koje su vidljivo naduvene na nogama su nestali.

Sindrom nemirnih nogu i tablete za vene

Nemirne noge su često povezane sa proširenim venama i simptomima koji ih prate.

Sindrom nemirnih nogu se manifestuje u vidu potrebe da se noge stalno pomeraju usled neprijatnih senzacija u vidu trnjenja, peckanja, svraba ili osećaja kao da vas je struja udarila.

Uzrok može biti nepoznat(primarni) ili pak može biti izazvan nekim oboljenjem kao što su proširene vene, oštećenje nerava, trudnoća i sl (sekundarni).

Jedna studija iz 2007 je pokazala da 36% pacijenata sa proširenim venama pati ii od sindroma nemirnih nogu.

Tablete za vene uživaju ugled leka koji je bezbedan i sa najmanje neželjenih dejstava.

Koriste se već 30 godina u terapiji proširenih vena i hemoroida. Takođe donose olakšanje osobama koje usled proširenih vena pate i od Sindroma nemirnih nogu.

Međutim, kao i kod svakog leka ni ovaj nije savršen. Neki podaci govore o mogućnsti opasne interakcije između lekova razređivača krvi i  aktivne materije iz tableta za vene-diosmina.

Verujem da u svom okruženju imate bar jednu osobu koja svakodnevno uzima punu šaku raznih lekova.

Pri susretu sa njima prvo pomislim na njihov želudac i svu tu hemju koja kola njihovim organizmom sudarajući se i stupajući u ko zna kakve reakcije.

Ne želimo ni slučajno da kažemo da su lekovi nepotrebni i da ih prosto treba odbaciti.Poenta je u pronalaženju boljeg, zdravijeg i jednostavnijeg rešenja kada je to moguće. Priroda nudi zaista sve što nam je potrebno. Recimo, pročitajte kako deluju ovi ruski lekovi za vene ili napravite ove obloge za noge sa venama.

Tablete za vene uglavnom sadrže samo jednu aktivnu materiju hesperidin/diosmin. Sve ostalo što se u njima nalazi su pomoćne aktivne materije a gro toga su samo materijali za izgradnju same tablete za vene.

Da li ste znali da se u tabletama za vene nalazi talk koji bije glas da je kancerogen, kao pomoćna komponenta?Osim talka, u jednoj tableti za vene ćete progutati još što šta što vam nije ni od kakve koristi. 

Obično nam kažu da lekovi nemaju neželjena dejstva ili ako ih ima ona su blaga.

Zaboravljate li da postoje i neželjena dejstva koja nemaju nikakvu vidljivu trenutnu manifestaciju. Na duže staze, nešto se u organizmu ipak dešava usled gutanja tableta koje nisu prirodna hrana za ljudski organizam.

Ko ne sme da koristi tablete za vene?

Deca i adolescenti ne smeju da uzimaju tablete za vene.

Šta ako ste trudni a tada imate i najviše problema sa venama? Bezbednost tableta za vene nije dokazana tokom tudnoće i dojenja tako da se ne smeju koristiti.

U ovim situacijama nije loše da znate kako deluju čarape za vene.

Lečite vene spolja umesto tableta za vene

tablete za proširene vene

Mislim se nešto, ako bih ja, pu, pu daleko bilo, morala da lečim proširene vene gledala bih da nađem preparat koji sadrži te lekovite flavonoide, biljne ekstrakte, vitamin C i slične sastojke koji jačaju zidove krvnih sudova, olakšavaju bol i otečenost i u perspektivi vraćaju mojim nogama vitak i privlačan izgled.

Ili ako bih već morala da uzimam tablete za vene tad bih ih potpomogla jednom takvom kremom za vene spolja.

Zašto, zato što bih na taj način izbegla sve nepotrebne sastojke koje tablete za vene ipak sadrže. Onda, ima tu još alternativa. Postoje i prirodna ulja za vene koja su odlična, a za bolju cirkulaciju u nogama nema ništa bolje od vežbi, zar ne? Ovo su najbolje vežbe za vene.

Čak iako nisu štetni, pomoćni sastojci nisu korisni-dakle nije im mesto u organizmu osim kad se mora.

Kod proširenih vena i kapilara postoje divni biljni glovi koji su potpuno prirodni a sadrže aktivne sastojke koji ,prosto rečeno, vene vraćaju u prvobitno stanje. 

Biljne tablete za vene

Istraživali smo da li postoji malo zdravija opcija u vidu prirodnih, biljnih tableta za vene.

Na tržištu postoje biljne tablete za vene koje sadrže ekstrakte divljeg kestena, flavonoide dobijene iz cvetova japanskog bagrema. Tu su zatim nezaobilazni vitamin C i ekstrakt crvenog grožđa.Ovi sastojci deluju na poboljšanje mikrocirkulacije i protiv oticanja nogu. Jačaju zidove vena, takođe su dobre za kapilare, ublažavaju grčeve u nogama i crvenilo koje je čest pratilac proširenih vena i kapilara.

Tablete za vene – cena i gde kupiti

Za informacije o ceni i prodajnim mestima raspitala sam se gde drugo do na mreži. Na primer najpopularnije biljne tablete za vene koštaju oko 700 dinara. Ponude ima dosta na raznim sajtovima jer se proizvođači vrlo ozbiljno bave problematikom proširenih vena.

Što se tiče konvencionalnih tableta za vene one koštaju od 800-1000 dinara već u zavisnosti od leka ali se neke izdaju i na recept. O tome se obavestite kod svog lekara i farmaceuta.

Pošto je voće i povrće bogato flavonoidima jedite ga što više jer ćete tako pored opšteg zdravlja dati i svojim venama neophodnu snagu da dugo ostanu zdrave a vaše noge zategnute, privlačne i pre svega, funkcionalne.