Steroidne akne – problem bodibildera ili ne?

Steroidne akne – problem bodibildera ili ne?

Steroidne akne veoma su česte i nastaju kao produkt delovanja određenih lekova, ali ne samo toga. Pročitajte ostatak teksta i upoznajte ih bolje.

Šta su steroidne akne i kako ih prepoznati?

U pitanju jedna vrsta akni koja se povezuje sa upotrebom steroida prilikom treniranja.

Nije zdravo zloupotrebljavati steroide, jer sadrže testosteron u sebi, a nije tajna da hormoni mogu uticati i na pojavu akni. Supstanca poznata kao sustanon najveći je uzročnik steroidnih akni kod bodibildera.

Ipak, ovo nije glavni uzrok.

Ova vrsta akni se javlja i usled konzumacije određenih lekova za neke bolesti.

Ti lekovi mogu imati brojne zdravstvene nuspojave, a jedna od njih je i pojava promena na koži.

To mogu biti lekovi koji se koriste lokalno, a mogu biti i neki koji se uzimaju oralno, pa utiču na čitavo telo. Sastojci iz lekova proširuju se čitavim organizmom i prave razne probleme, a akne su samo jedan od njih. Zdravstveni problemi su najčešće kardiovaskularni, a zabeleženi su i nepovoljni uticaji na jetru.

Lekovi koji mogu uticati na pojavu steroidnih akni su kortizoli, koji se koriste nekada za lečenje i veoma ozbiljnih bolesti. Tu su, takođe, i antibiotici. Oni mogu imati razne nepovoljne uticaje na telo, a akne su jedan od njih. Na kraju, antidepresivi takođe mogu biti krivi za pojavu steroidnih akni, u zavisnosti od toga kako organizam odreaguje na njih.

Ove akne su veoma poznate po tome što se mogu javiti oko folikula dlake, znači, ima ih nekada i po obodu kose. Ipak, to nisu dominantna mesta pojave ovih akni.

One se najčešće pojavljuju na leđima i na ramenima.

Ono što još treba dodati kao propratno kod steroidnih akni, tiče se mitisera. Naime, ako se steroidne akne ne izleče u nekom dužem vremenskom periodu, onda se oko njih pojačano stvaraju i mitiseri. Tako da se tada borimo protiv dva problema, a ne jednog. Tada se situacija dodatno komplikuje. Estetski deluju jako ružno, a pri tom su prisutni svrab i bol.

Jedno slično iskustvo imala je Ena. U njenom životu nastupio je stresan period, usled čega je celo lice bilo obuhvaćeno bubuljicama. Osećala se veoma loše, nemoćna da nađe adekvatno rešenje. Njen očaj ogledao se u nedostatku želje da izađe iz kuće, dok po preporuci nije nabavila sasvim prirodno sredstvo, koje je njenu kožu iščistilo. Sada svima želi da pomogne jer zna osećaj nesigurnosti usled velike količine bubuljica.

Svoju priču velikodušno je podelila sa nama, zbog vas, da bi vam pomogla, a ona se nalazi na linku: Lično iskustvo: Moj put od bubuljičave do čiste kože

Uzroci pojave steroidnih akni

Već smo pomenuli neke od lekova koji su „krivci” za ovu vrstu akni, ali hajde da malo detaljnije prođemo kroz ovo.

Naziv je dobio po kortikosteroidu koji se nalazi u njemu. Najčešći kortikosteroid koji se pominje je prednizon. To je lek za lečenje stanja kao što su Kronova bolest ili inflamatorna bolest creva. Još jedna vrsta steroidnog leka koji potencijalno može uzrokovati akne je glukortikoid. Ima ulogu u lečenju autoimunih bolesti, kao i astme.

Ono što kod bodibildera izaziva čestu pojavu akni jeste supstanca poznata kao anaboličko-androgeni steroidi (takozvani AAS). Nalazi se u mnogim preparatima koje uzimaju mladići od 18 do 26 godina. Posledice su kardiovaskularni problemi, psihički problemi, ali i u 50% slučajeva, tu su i akne.

steroidne akne uzroci

Na dermatologu je da prepozna steroidne akne i pokuša da ih leči, ali i da skrene pažnju na konzumiranje, odnosno, prestanak konzumiranja steroida. Neke studije iz Nemačke kažu da je zdravstveni sistem u obavezi da prati konzumaciju steroida i da sankcioniše sve što je ilegalno.

Gde se javljaju steroidne akne?

Ono što smo već pomenuli, to je da se steroidne akne uglavnom javljaju na leđima i vratu, ali takođe nije retkost da ih ima i na licu. Što se lica tiče, to su ona mesta gde se javljaju i ostale vrste akni, kao što su fungalne i cistične akne, obrazi pre svega.

Naravno, nema konkretnog mesta gde se steroidne akne mogu pojaviti, zato što lek deluje na ceo organizam. To su uobičajena mesta sklona aknama. Ako se neki od lekova mažu lokalno, onda se akne pojavljuju baš na onim mestima gde se mast aplicira.

Izgled steroidnih akni

Steroidne akne su promene na koži crvene boje. Najbolje ih opisuju reči pustule i papule. O njima smo već pisali, ali ćemo sada naglasiti da su pustule pune gnoja, sa formiranim vrhom, a papule nemaju vrh, već su samo bolne na dodir.

Još se zna da su uglavnom pod upalom. Barem u početku ne moraju biti napunjene, ali se posle nekoliko meseci nelečenja, obavezno javljaju komedoni. Ovakve akne su veoma bolne na dodir i zato predstavljaju veoma veliki teret za obolelog. Taj teret se ogleda u više aspekata.

One se prvenstveno ogledaju u boli i svrabu koji može biti poprilično nesnosan, čak i da poremeti san oboleleog.

Naravno, to može biti veoma veliki teret, koji ometa svakodnevne aktivnosti.

Kako su ove akne i na oko veoma neprijatne, pominju se uz njih i određeni psihički problemi, kao što je depresija i zatvaranje u četiri zida dok se problem ne reši. Mnoge ozbiljne medicinske studije govore o odnosu akni i psihološkim problemima koje one uzrokuju.

Jedan od velikih problema su i ožiljci koji za njima ostaju. Zato se ponekad borba sa aknama vodi tokom čitavog života, jer nije moguće rešiti njihove posledice. Steroidne akne se ponekad udruže sa još nekim zdravstvenim problemima, koji se dobijaju usled lekova. To je dodatno stresno.

Dobra vest je da, kada se povuku akne, prestaju i psihološke tegobe koje ih uzrokuju. Nekada je dovoljno prestati sa konzumiranjem problematičnih lekova da se sve reši.

Ponekad, iako ste prestali sa konzumiranjem problematičnih medikamenata, akne se zadržavaju kao problem.

Tada se poseže za načinima izlečenja koji su slični kao kada se borite sa nekom uobičajenom vrstom akni, na primer aknama vulgaris.

Kako se rešiti steroidnih akni?

Pre svega, veoma je važno obratiti se lekaru za pomoć. Budući da njihova pojava ima veze sa lekovima, najbolje je prvo naći startegiju, zajedno sa lekarom, za prestanak konzumacije leka. Rekli smo da se to ne sme raditi naglo, već postepeno. Bilo bi dobro da postoji zamena za lek, ali ako ne postoji, onda se uprkos leku mora raditi na otklanjanju akni.

steroidne akne simptomi

Kod bodibildera, podrazumeva se prestanak korišćenja anaboličih steroida, u što kraćem roku. Posledice koje su dalekosežne, trebalo bi tada da se otklone, a prvenstveno akne i problemi sa njima. Čak i kad prestanete da ih pijete, nema prave garancje da će nestati sve akne. Najčešće se i dešava da one ostanu, pa da se traže načini za uklanjanje.

Kada ih dermatolog dijagnostikuje, onda se pravi prava strategija. Mogu se lečiti lokalno, raznim preparatima ili oralno, lekovima. Tu su i neki tretmani koji mogu biti više nego korisni da se njihovo napredovanje na neki način zaustavi.

Prirodni losioni za steroidne akne

Kada se akne na vreme uoče i kada se ne pojave neke propratne pojave na koži, situacija se može lako rešiti nekim prirodnim losionom za lice. Preparati na bazi biljaka nisu agresivni za kožu, a otklanjaju sve bakterije koje se mogu razviti unutar akni.

Naravno da se spolja leči samo posledica, ali ne i uzrok.

Zato, prvo prestati sa uzimanjem onih lekova ili steroida koji su izazvali akne, a onda posegnuti za preparatima. Prirodnim preparatima svakako ne odmažemo nezi kože, naprotiv, pomažemo joj da se regeneriše.

Treba biti veoma pažljiv i ne pritiskati obolela mesta, samo blagim pokretima umiti lice odgovarajućim prirodnim sapunom, a zatim ga lepo očistiti blaznicom na koju ste prethodno sipali losion. Samo ovaj tretman ponekad je dovoljan jer biljke kao što su čajno drvo, aloja vera i razni drugi ekstrakti, imaju moć da zaustave napredovanje bubuljica.

Kreme za steroidne akne

Ponekad je dobro sa losionom kombinovati i neku kremu. Kao najbolje za akne pokazale su se kreme sa retinolom. Sa ovim kremama treba biti pažljiv, zato što one umeju dosta da isuše kožu.

Najbolje je konsultovati se sa dermatologom koji procenat retinola treba da sadrži krema. Za početak je svakako bolje najmanji moguć. Takođe, dermatolog će najbolje reći da li retinole nanositi samo na bubuljice ili se oni mogu mazati i malo šire, za slučaj da je i okolna koža obuhvaćena nekima od promena.

Tu je i benzoil peroksid, koji takođe deluje protivupalno. Zato nije loše potražiti preparate koji u sebi imaju ovaj sastojak.

Lekovi za steroidne akne

Nekada se kao najbolja terapija pokazuje oralna konzumacija određenih medikamenata. Tu je, na primer, dominantan izotretinoin, derivat vitamina A. Najspoznatiji je Roakutan.Budući da je ovo lek koji se primenjuje samo kod onih oblika za koje se pretpostavlja da će prouzrokovati ožiljke, terapija je strogo kontrolisana od strane lekara, a lečenje individualizovano.

Još jednom je važno napomenuti:

Ne možete piti lek za akne, ako niste prestali da unosite ono što je uzrokovalo njihovu pojavu. Steroidi ili drugi lekovi se moraju odbaciti kada počne lečenje akni medikamentima.

Smatra se da je dovoljno od 16 do 24 nedelje da se vidi poboljšanje. Ipak, ovaj lek ima brojne kontraindikacije. Krvna slika za ovih nekoliko meseci mora stalno da se proverava. Na prvom mestu, može se primetiti loš rezultat po pitanju holesterola i glicerida. Teratogentnost je takođe česta pojava, zato vaj lek nikada ne koriste trudnice i porodilje.

Tretmani protiv steroidnih akni

Kada početna upala prestane i akne više nisu crvene, a ipak su tu, onda se može posegnuti i za nekim od tretmana koji su se veoma dobro pokazali kada je u pitanju rešavanje ovog ozbiljnog problema sa steroidnim aknama.

Jedan od najboljih je dermoabrazija. Ovaj tretman podrazumeva svojevrstan piling. On nikako nije agresivan i težak, naprotiv, mora biti vrlo blag i zato se dermoabrazija mora raditi više puta u razmacima, kako bi došlo do najboljih rezultata. Ukratko, njime se omogućava bolja ćelijska ishrana i bolji tonus, a ne samo skidanje slojeva kože. Preporučuje se kao jedan od važnijih tretmana za ulepšavanje.

Kao potencijalni lek pominje se i kriohirurgija. Ova metoda je veoma zanimljiva i podrazumeva uklanjanje delova kože hlađenjem. Naime, koža zahvaćena steroidnim aknama se ledi posebnom metodom, koja se koristi i za čečenje sportskih povreda. Onda se hirurškim putem uklanjaju suvišni delovi kože.

Pretpostavljate da su ovo metode koje podrazumevaju ozbiljna stanja. Takođe, potrebni su pravi stručnjaci koji će ovo sprovesti u delo.

Kako sprečiti steroidne akne?

Pošto se ove akne javljaju kao nuspojava lekova, onda je jedna od prevencija izbegavanje lekova koji ih uzrokuju, ako je to moguće. Naravno, neka od stanja iziskuju konkretnu terapiju i ne mogu se izbeći.

Koraci koji se uvek smatraju korisnima, kada je bilo koji problem sa kožom u pitanju, jesu redovno čišćenje i otpušavanje pora. To podrazumeva uvek skinutu šminku pre spavanja, kada su devojke u pitanju. Večernje detaljno čišćenje može nas spasiti brojnih problema sa kožom.

Takođe, jutarnje redovno uklanjanje masnoće sa kože lica i tela je važno, pa i o tome povedite računa. Preporučuju se i redovni pilinzi, barem jednom nedeljno, kako bi ses ve pore dobro očistile i kako bi koža dobila sve aktivne sastojke iz seruma i krema koje mažemo.

Jedna od bitnijih stvari je i imunitet. Ako je ishrana izbalansirana, a način života zdrav, manja je mogućnost da lekovi ili bilo koja druga sredstva utiču loše na nas. To je uvek dobra prevencija.

Iskustva sa steroidnim aknama

Neki od naših čitalaca bili su voljni da sa nama i vama podele svoje muke i probleme sa steroidnim aknama, u nadi da će vam pomoći.

Mira

Spadam u one osobe koje su celog života muku mučile sa aknama. U jednom periodu, lekar mi je usled uzimanja steroida, dijagnostikovao i steroidne akne. Počelo je kao šala, krenula sam sa vežbanjem i želela da budem uspešna u tome. Akne su me veoma neprijatno iznenadile. Imala sam ih po leđima i licu. Manje po licu. Problem je trajao malo više od godinu dana, vidno poboljšan kada sam prestala da ih pijem. Ostatak sam očistila losionima i kremama protiv akni.

Zdravko

Veliki deo puberteta mučile su me steroidne akne koje sam dobio zbog steroida iz teretane. Zapravo, steroide sam pio na svoju ruku, konsultujući se sa nekim trenerima. Pomogle su mi neke kreme, ali tek kada sam prestao da pijem streoide.

Dragica

Moje iskustvo sa steroidnim aknama bilo je bolno. Naime, leđa su mi usled jednog leka bila takoreći puna, najviše ramena. Mislim da jedno vreme nisam mogla lepo ni da ležim zbog toga. Pomogao mi je antibiotik koji mi je prepisao lekar opšte prakse. Sećam se da sam za ožiljke i fleke koristila losione, kreme i pilinge.

Ovo je sve o steroidnim aknama. Trudili smo se da budemo veoma opširni i precizni, pa se zato nadamo da smo bili od koristi.

Ako su vaše bubuljice uporne, možda je to zato jer im niste našli pravi uzrok. Sada znate i ovo može biti jedan od njih.

Izvori:

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/steroid-acne

https://www.healthline.com/health/steroid-acne

https://www.medscape.com/answers/1072536-191017/what-is-steroid-induced-acne

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3051295/

Dessinioti, C., & Dreno, B. (2015). Acne. European Handbook of 2. Dermatological Treatments, 3–17

Alireza Firooz, Christos C. Zouboulis, Ferial Fanian, Ali Rajabi-Estarabadi, Azin Ayatollahi, Amir Houshang Ehsani, Mansour Nassiri-Kashani, Disorders of the Sebaceous Glands, Atlas of Dermatology, Dermatopathology and Venereology, 10.1007/978-3-319-53808-2, (243-275), (2022).