Znate li šta su pustule i kako ih se otarasiti?

Znate li šta su pustule i kako ih se otarasiti?

Kako prepoznati i sanirati pustule na koži? Bubuljice se razlikuju kako po izgledu i simptomima, ali i lečenju. Ako su pustule problem, evo šta je rešenje.

Teško se borim sa aknama i bubuljicama čak i u teoriji. Naime, stalno se zbunim u terminološkoj zavrzlami oko akni i bubuljica.

Ne bih li nekako razvrzla zabunu koju različiti izvori stvaraju brkanjem pojmova, evo najjednostavnijeg objašnjenja:

Akne su sve nepravilnosti koje nastaju u porama kože, ali nisu sve akne bubuljice – bar kako ja razumem srpski jezik. Iako to pojedini izvori  sve trpaju u isti koš, meni mitiseri nisu bubuljice. Dakle, razne vrste bubuljica plus mitiseri jednako je akne.

Prema Američkoj dermatološkoj akademiji, akne se dele na 6 tipova:

 • komedoni
 • mitiseri
 • pustule
 • papule
 • nodule
 •  ciste

Znam da ih je lako pomešati. Ipak niste dermatolog i nemate lupu i mikroksop. Ponekad izgledaju slično. Zabuna oko vrste bubuljica vodi ka pogrešnom tretmanu iste,a to dalje obično rezultira ili odlaganjem izlečenja bubuljice ili od malog problema nastane poveliki. Elem, na kraju obično zaradimo gadan ožiljak koji neće da izbledi sa kože nedeljama pa i mesecima.

Samo iz tog razloga,  stavljam pod lupu pustule. Upoznajmo ih zajedno. Samo tako ćemo umeti da delujemo preventivno, ali i da ih lako izlečimo ukoliko se pojave.

Šta su pustule?

Pustule su nepravilnost na koži u obliku bubuljica. Ali kako nisu sve bubuljice iste evo kako da ih razlikujete od drugih akni.

Pustule su ili crvene kvržice sa belim ili žućkastim vrhom ili tvrde žućkaste kvržice osetljive na dodir. Najčešće je koža oko njih crvena i upaljena.

Pustule su ispunjene žućkastim gnojem i veće su od belih bubuljica i mitisera.

pustula na licu simptomi

U našu redakciju stigle su slike koje su školski primer lica napadnutog bubuljicama.

Slike su stare, jer to lice je sada blistavo kakvo bi svako od vas poželeo. Ni traga bubuljicama.

Hvala Kseniji koja je svoju priču i fotografije podelila sa nama.

Zašto je to važno?

Zato što je način na koji se ona rešila bubuljica i zadobila ten kojim se ponosi, vrlo jednostavan i lako dostupan i vama.

Otkrijte kako iz Ksenijine priče koja je na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Šta prouzrokuje pustule?

Zapušena pora na koži je ključni uzrok nastanka bilo koje vrste bubuljica uključujući i pustule. Prirodna masnoća kože-sebum, spoljašnje nečistoće, ostaci kozmetike, mrtve ćelije sa površine kože ali i neki preparati za negu mogu blokirati pore na koži. Loše bakterije su takođe uvek prisutne na mestu nastanka gnojne bubuljice. One izazivaju upalu a gnoj na mestu upalnog procesa na koži nastaje kao posledica borbe organizma sa izazivačem upale.

Pustule se pojavljuju kada zidovi zahvaćene pore počinu da pucaju. Zato je ova vrsta akni veća od belih bubuljica ili mitisera.

Mogu javiti kod osoba koje pate od izvesnih oblika psorijaze ili ekcema.

Ispunjene su gnojem. Organizam pokušava da se otarasi nečistoće ili bakterija koje su se zaglavile u pori. Gnoj je prirodni produkt imunog sistema koji se ponajviše sastoji od mrtvih belih krvnih zrnaca.

Važno je znati da kozmetički preparati mogu biti uzročnici zapušenih pora i tako posredno izazivači pustula.

Sigurno vam se desilo da kupite mleko za telo ili kremu za lice. Ti proizvodi obično obećavaju visok učinak u nezi kože. Međutim, kreme za lice koje obećavaju bolju hidrataciju, smanjenje bora i slično, često su vrlo teške i previše masne. Nakon što počnemo da ih koristimo, lice nam se ospe bubuljicama. 

Uvek obratite pažnju na deklaraciju. Na preparatu bi trebalo da stoji jasno naznačeno da je nekomedoni tj. ne zapušava pore.

Loša higijena je uzrok mnogih problema sa kožom. Ukoliko pravilno, redovno i temeljno čišćenje kože izostane, čak i da nemate ni jedan frugi faktor rizika, koža će se osuti bubuljicama.Prosto, nečistoće će ostati zaglavljene u porama pomešane sa sebumom i bakterijama. Nastanak pustule ili nekog drugog oblika akni je neminovan.

Gde se javljaju pustule?

Ova vrsta bubuljica se može javiti na bilo kom delu tela odnosno kože.Ipak, veća je verovatnoća da nastanu na onim delovima kože koji se lakše maste kao što su lice, vrat, pazuh, prsa, pubična regija, obod kose, leđa, ramena.

Kako se leče pustule?

Manje pustule je najbolje ne dirati, jer najčešće prođu same od sebe bez ikakve intervencije. Ipak  tretmani i domaći lekovi mogu ubrzati proces zaceljivanja pustule.

Pre svega, trudite se da deo kože oko same bubuljice održavate što čistijim i bez prisustva masnoće. Ovo se postiže pranjem tog dela kože toplom vodom i blagim sapunom dva puta dnevno.

Lekovi koji se mogu kupiti bez recepta  kao što su kreme, masti i sapuni protiv bubuljica mogu biti od pomoći. Takav preparat bi trebao da sadrži nešto od sledećeg:

Ukoliko se pustula nalazi u blizini genitalija, onda treba izbegavati lekove protiv bubuljica koji sadrže gore navedene aktivne materije.

Važno je izbegavati ceđenje pustula, jer radeći ovo možete izazvati još veća oštećenja na koži i produženje perioda zaceljenja.

Kada kućni lekovi ne deluju, dermatolog vam može prepisati  tretman. Imajte na umu da mnogi takvi preparati namenjeni lečenju akni suše kožu.

Ukoliko imate osetljivu kožu, trebalo bi da se fokusirate na pronalaženje preparata koji manje iritiraju kožu,a mogu pomoći da koža ostane dobro hidrirana

Jedan od dobrih načina koji će učiniti da pustula relativno brzo nestane je da na nju direktno natapkate malo benzoil-peroksida koji možete kupiti u svakoj apoteci u vidu krema, gela ili flastera. Ovo deluje tako što ubija bakterije  koje zapušavaju pore i izazivaju upalu. Ipak ovo nije nešto čemu treba da pribegavate svaki dan. Bolje je da poradite na tome da se pustule i ne pojave. 

Kozmetički tretmani za pustule

Iako se pustule javljaju na različitim delovima tela ipak nam je najvažnije pitanje kako da ih se otarasimo kada su na licu.

Lice je naš najlepši deo kože i onaj deo tela o čijem izgledu najviše brinemo.

Međutim, niko se ne može pohvaliti da ima besprekorno lice baš svaki dan.

Pustule su površinski upaljene akne i zato se relativno lakše tretiraju nego dubinski upaljene potkožne bubuljice.

Ipak, u kozmetičkim salonima i dermatološkim klinikama postoje tretmani za aknoznu kožu.

Ovde je naravno reč o tretmanima koji su namenjeni osobama kod kojih postoji belika sklonost ka aknama uopšte i pojavi pustula. Ukoliko vam se sporadično pojavila jedna pustula, ne morate trčati na kozmetičku proceduru. Za to će biti dovoljan neki domaći recept ili malo prirodnog gela za lice.

Elem, neki saloni  nude fitopiling lica kao rešenje za aknoznu kožu.Za ovu vrstu pilinga koristi se mešavina morskih i slatkovodnih algi , lekovitog bilja, fitoplanktona i slatkovodnog sunđera.

Ovo je neinvazivna metoda i odlična, prirodna alternativa hemijskom pilingu.

Aktivni sastojci iz ove prirodne mase za piling prodiru duboko u kožu , podstiču ljuštenje mrtvih ćelija sa kože, dubinski čiste pore i bubuljice brže nestaju. Koža je nakon fitopilinga blistava, a ten ujednačen.

Naravno ovo nije jedini način na koji se aknozna koža tretira u kozmetičkim salonima.Od mnogo činilaca zavisi za šta će se vaša kozmetičarka odlučiti. Uzeće u obzir i vaš tip kože, stanje kože i njenu opštu kondiciju, vaše godine i količinu kao i učestalost pojave pustula, da li imate neke stare ožiljke po licu i slično.

Ako možete vi da birate, uvek izaberite neki prirodni tretman koji uključuje što manje hemikalija, koji je blag i neinvazivan. 

Kako se brzo otarasiti pustule?

Evo i nekih brzih trikova za hitne situacije.

 • Stavite led na bubuljicu.Ovo je prva pomoć kada pustula izgleda gadno a vi morate iz kuće. Led smanjuje otok i crvenilo oko pustule. Ona će odmah izgledati manja i manje upadljiva. Kockicu leda umotajte u gazu ili ubacite nakvašen pamučni tufer u zamrzivač. Držite na pustuli par minuta. Ne protiskajte i ne masirajte samo držite. Nakon toga posušite mesto čistim tuferom. Ovako smrznutu pustulu biće lakše zakamuflirati šminkom.
 • Nanesite pastu napravljenu od izdrobljenog aspirina i malo vode. Aspirin sadrži salicilnu kiselinu koja je na vrhu liste boraca protiv bubuljica. Čim nanesete pastu od aspirina na bubuljicu ona odmah uklanja višak masnoće. Drugim rečima ovo otpušava zapušenu poru i smanjuje otok i crvenilo.Ukoliko je pustula bolna, aspirin će ublažiti i bol na tom mestu.

Pročitajte više o aspirinu za lice u ovom tekstu: Aspirin za lice vaš novi trik za savršenu kožu

Obe ove metode su prva pomoć i neće učiniti da pustula nestane kad pucnete prstima, ali će svakako učiniti da pustula izgleda manje upadljivo i ružno i skratiće vreme zaceljenja.

Mogu li se pustule cediti? 

Generalno, ceđenje bubuljica se ne savetuje.Pre svega, sadržaj bubuljice je pun bakterija koje se lako mogu rasejati po okolnim delovima kože. Drugim rečima, ceđenjem jedne pustule, možete stvoriti rasadnik na desetinu novih bubuljica.

Zatim, pustula je deo kože na kome je već prisutna infekcija i upala. Zidovi pore su popucali. Bubuljica je tvrda na dodir. Nasilnim pokušajma da iz nje oslobodite sadržaj možete prouzrokovati veće oštećenje na koži. Period zaceljenja će se svakako produžiti,a na mestu nekadašnje pustule ostaje taman ožiljak koji zna da istrajava i nekoliko meseci.

Pustula se sme iscediti samo kada strpljivo sačekate da skroz sazri. Kada postane očigledno da će se gnoj iz nje osloboditi bukvalno blagim pritiskom sa obe strane, smete to učiniti, ali uz mnogo vođenja računa o higijenskim merama.

Pre svega kožu na mestu i okolo pustule je potrebno dobro dezinfikovati. Ruke moraju biti besprekorno čiste.Pustulu nikada ne cedite noktima ili golim prstima. Upotrebite dva pamučna tufera koja dodatno možete natopiti sa par kapi alkohola.

Ukoliko nakon prvog pokušaja pustula ne pukne, odustanite.

Ukoliko je pukla, pažljivo, bez grubog gnječenja, iscedite sadržaj, a zatim još jednom dezinfikujte taj deo kože.

Nakon toga ne smete nanositi šminku ili dirati mesto rukama.

Kućni lekovi za pustule

Ukoliko pratite naše teme na ovom portalu, sigurno ste već naučili da priroda ima rešenje za svaki problem.Naravno, uvek imajte na umu da čak i suptilne individualne razlike dovode do toga da nekome jedan kućni lek pomaže a drugome ne.

uklanjanje pustula sa lica

Malo isprobavanja će vas stajati pre no što otkrijete svoj savršen domaći lek za pustule.

Od mene nekoliko ideja za koje osobe koje su probale tvrde da rade.

 • Maska od gline-upija višak masnoće iz pora. Takođe izvlači i prljavštinu iz njih. Glina maska za kožu je dobra i kao preventiva. Prosto, kada pore održavamo čistim manja je verovatnoća nastanka pustula.
 • Esencijalna ulja-neka od njih imaju protivupalna svojstva. Na primer ulje ruzmarina. Ulja se u kozmetičke svrhe uvek primenjuju razblažena u biljnom ulju jer su prejaka za kožu i kosu u čistom obliku. Nanose se na zahvaćenu regiju više puta u toku dana. Smanjuju crvenilo, otok i bol i ubrzavaju proces isceljenja pustule.
 • Aloja gel-je prirodna materija koja ubija bakterije i deluje protivupalno. Ovde možete pročitati detaljno objašnjeno o aloji za lice

Možete koristiti čist aloja gel preventivno, umesto kupovnog gela za čišćenje lica. Ukloniće bakterije sa kože i tako redukovati mogućnost nastanka upalnog procesa u vidu pustule.

Za tretman već postojećih pustula, stavite malo aloja gela na očišćen deo kože na kome se razvila pustula. Ostavite da deluje tokom noći. Važno je da ne zaboravite da operete kožu ujutru.

Aloja i limunov sok protiv pustula na licu

Limunska kiselina je lekovita u tretmanu pustula. Čist limunov sok je kiseo tako da može iritirati kožu i ne prija svakome posebno ne na mestima gde je koža upaljena. Pomešan sa aloja gelom gubi to iritirajuće svojstvo.Udružena ova dva sastojka su blagorvorna za zdravlja kože jer joj obezbeđuju dosta C vitamina, antimikrobno i protivupalno dejstvo i bolju hidriranost.

Nećete pogrešiti ako napravite masku za celo lice od aloja gela i limuna u razmeri 8:1. Rasporedite u jednakom sloju na celo lice i ostavite da deluje 10 minuta.

Izbegavajte osetljiv predeo oko očiju. 

Kad je odradila svoje, temeljno operite masku sa lica.

Čajevac ubija bakterije izazivače bubuljica

Ulje čajevca-jedno istraživanje koje je objavljeno 2017. godine pokazuje da gelovi protiv bubuljica na bazi čajnog drveta kao i sredstva za pranje lica koja ga sadrže mogu biti efikasno sredstvo u borbi protiv blagih do srednje teških stadijuma akni.

Takođe, kap ulja čajevca možete staviti direktno na pustulu. Ipak , izbegavajte da ga ostavljate predugo na koži.

Međutim, pomešano ulje čajnog drveta sa aloja gelom može da se ostavi i preko noći na pustuli koju želimo da izlečimo.Ova mešavina se može koristiti kao potpuno prirodno sredstvo za čišćenje lica.

Evo kako da napravite sopstveni rastvor koji ćete koristiti umesto gela za pranje lica ili micelarne vode, sapuna ili šta god već koristite:

Pomešajte vodu, aloja gel i 2-3 kapi ulja čajevca.

Kružnim pokretima nanesite na lice , masirajte par minuta i nakon toga operite temeljno mlakom vodom. Najzad, ispljuskajte lice hladnom vodom.

Koliko treba vremena pustulama da nestanu?

Kada vas jednog jutra dočeka tvrda, crvena kvržica na licu to znači da ćete se, ukoliko ste baš pažljivi i potrudite se, sa pustulom družiti najmanje nedelju dana.

Za to vreme proći ćete zajedno sve faze. Prvo će biti samo tvrdo i crveno, zatim će se pojaviti gnoj na vrhu….

Stručnjaci kažu da je pustuli neophodno 4-5 dana da se razvije i još toliko da sasvim nestane bez traga na koži.

Ovo pod uslovom da niste dirali, stezali u početnoj fazi kad još bubuljica nije zrela. Drugim rečima, ako sve ispoštujete kako treba, za nedelju dana pustule neće biti. Imajte strpljenja.

Ne možemo promeniti svoj tip kože i sklonost ka nepravilnostima na licu. Zapravo, ne možemo u potpunosti.

Ono što svakako možemo je još bolja higijena, još više svežeg vazduha još više vode i vitamina u ishrani, još bolji san i još zdravija, najzdravija prirodna kozmetika koja ne zapušava pore. Najčešće je ovo dovoljno da vam moja priča o pustulama nikad ne zatreba.