Triholog ima rešenje za probleme kose!

Triholog ima rešenje za probleme kose!

Kome se obratiti kada kosa pravi probleme? Stručno lice koje rešava probleme kose naziva se triholog. Upoznajte se bolje sa tim kako pomaže.

Trihologija je grana dermatologije koja se bavi naučnim ispitivanjem dlaka,  zdravlja kose i kože glave.

Sve od lečenja bolesti kože glave do saveta za pravilnu negu kose je u opisu posla jednog trihologa.

Da li je i vama uređivanje frizure najteža stavka jutarnje rutine? Kosa je neposlušna, nedovoljno svilenkasta i mekana, beživotna a feniranje od sinoć nije dočekalo jutro? Da li pomišljate da bi vam neizostavno trebao neko stručniji od frizera da se pozabavi stanjem vaše kose i kože glave?

Dobra vest je da to nisu pusti snovi.

Postoji baš takav stručnjak koji zna sve o folikulima, vlasima, tipovima kose ali i o ozbiljnijim stvarima kao što su oboljenja vlasišta, alopecija, perut, seboreični dermatitis i još mnogo toga.

Govorimo o trihologu!

Šta je trihologija?

Trihologija je grana dermatologije koja se bavi naučnim ispitivanjem zdravlja kose i kože glave.

Prvi trihološki institut  je osnovan 1902 godine.

Ovo je nauka o strukturi, funckiji i bolestima ljudske kose i dlaka. Klinička praksa se sastoji od dijagnoze i tretmana oboljenja i poremećaja ljudske kose i vlasišta.

Ovde saznajte osnove o strukturi dlake!

Šta radi triholog?

trihoskop

U pitanju je osoba koja je specijalizovana za probleme kose kao što su:

i slični probleme koji vas mogu zadesiti sa kosom i kožom glave. On ima odgovor na pitanje da li opadanje kose normalno ili ne.

Koja je uloga trihologa?

Triholog se istovremeno brine o kosi i koži glave i sa medicinske i sa kozmetičke strane.

On vam je potreban od ozbiljnih oboljenja kose i vlasišta kao što je na primer ožiljna alopecija ili alopecija aerata. Ali kada je u pitanju opšte stanje kose, tekstura, izgled i zdravlje kose opet vam je ovaj stručnjak osoba od naveće koristi.

Da li su triholog i dermatolog isto?

Kada imate problema sa kosom i kožom glave tražite pomoć dermatolaga ili trihologa. Međutim kada želite da im se obratite za pomoć imajte na umu razlike između dve metodologije.

Trihologija je disciplina koja se fokusira jedino na kosu i kožu glave.Dermatolog je lekar specijalista za bolesti kože, kose, noktiju i sluzokože.

Dakle, obratite li se dermatologu u vezi sa problemima kose i kože glave dobićete neku od zvaničnih medicinskih terapija.

Triholog ima dosta širi spektar tretmana. On će vašu terapiju proširiti na suplemente koji se dodaju ishrani , proizvode za lečenje vlasišta, lasersku terapiju, prp tretman i slične metode koje mogu pomoći.

Većina trihologa provede čitav sat sa pacijentom prilikom prve posete.Dermatolog će na vaš pregled potrošiti 5 najviše 10 minuta.

To znači da se dermatolog uglavnom fokusira na kožu, a triholog se pored stanja kože glave bavi i problemima kose, pravi detaljnu istoriju vašeg problema kako bi sklopio sve kockice i odlučio kako da vam pomogne ne samo kada vam kosa preterano opada ili imate perut već i ako vam je dlaka suva, opuštena, krta lako lomljiva….

Evo kako možete sprečiti lomljenje kose!

Irena je imala opasnih problema sa izgledom svoje kose. Bila je krta, opadala je, mastila se i teme je bilo prepuno peruti! Rešila je problem i kosa joj je sada sjajna i blistava, duga i zdrava. U čemu je njena tajna? Saznajte na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

No, nekad nam se čini da ništa ne pomaže i tada je vreme za pomoć trihologa.

Trihologija najbolje razume vašu kosu

Kako biste stekli što bolju sliku o svom problemu sa kosom, trihologija može biti bolja opcija posebno ako je vaš problem opadanje kose.

Dobra vest je da sve češće možete naći dermatologa i trihologa koji rade zajedno u istoj praksi kako bi svojim pacijentima obezbedili sveobuhvatne mogućnosti tretmana gubitka kose kao i svih drugih problema sa kosom i kožom glave. Zapravo, danas imate specijalizovane klinke koje se bave samo kosom.

U zavisnosti od uzroka problema, oni će vam dati i rešenje. Nekad je to šampon za jačanje korena kose, nekad može biti i presađivanje kose.

No, da bi se došlo do toga, vlasi i sklap se pregledaju do tančina.

Šta je trihoskopija?

Da bi triholog otkrio koji problem imate on mora podrobno ispitati kožu i kosu. U tu svrhu uradiće vam trihoskopiju.

Trihoskopija je metoda pregleda pomoću aparata koji se zove trihoskop.

U pitanju je uređaj koji liči na jednu vrstu sonde. Njome se polako prelazi po koži glave. To se radi tako što se kosa razdvaja na uske pramenove da bi trihoskop pristupio koži. Ovo je zapravo jedan savremeni mikroskop koji šalje sliku na monitor.

trihološki pregled

Triholog koji vas leči vidi uvećanu kožu glave i sve promene na njoj. Zapravo promene koje na koži glave mogu biti brojne počev od peruti preko seboreje, gljivica i slično. Golim okom se često takva promena ne vidi ili se ne vidi dobro. Tek nakon trihoskopskog pregleda postaviće vam dijagnozu i odrediti terapiju.

Ponekad je dovoljan samo dobar savet, a svi se svode na pravilnu negu kose i izbor odgovarajućih preparata. Nekad je potrebna medicinska kozmetika.

Kada nam je potreban triholog?

Ukoliko imate neki od sledećih simptoma valjalo vi da vas pogleda triholog kako bi postavio pravu dijagnozu i odredio način tretmana odnosno lečenja:

  1. Prekomerno opadanje kose.
  2. Pucanje kose.
  3. Kosa vam opada na pečate.
  4. Prekomerna maljavost lica kod žena.
  5. Opadanje obrva i trepavica
  6. Tanjenje kose
  7. Perut.

Triholozi kažu: ovo je 9 najčešćih grešaka koje štete kosi

Najlakše vam je da ostavite po strani svoje navike u vezi sa održavanjem kose. Tad se nemojte pitati zašto vam je kosa suva, iskrzana, zašto prekomerno opada ili beživotno visi.

Kada je reč o svakodnevnom održavanju kose u vidu pranja, sušenja i stilizovanja, ali i o pokrivanju sedih, farbanju i sličnim hemijskim tretmanima, neke greške napravimo nesvesni ili iz neznanja a zdravlju kose ni malo ne prijaju.

Evo u čemu, sudeći po trihologiji, najčešće grešimo:

Koristimo pogrešnu četku

Kutikule kose pomažu u održavanju kose jakom i elastičnom i štite unutrašnji korteks od gubitka vlage i oštećenja. Međutim, za razliku od ćelija kože, ćelije kose se ne obnavljaju nakon što pređu nivo vlasišta, tako da jednom kad nestane kutikula, nema je više što znači da je važno minimizirati svakodnevno trošenje i habanje.

Jedan od najčešćih uzroka oštećenja kutikula su četke za kosu . One mogu odvojiti dijelove kutikule kose, ozbiljno oslabiti pramenove i povećati poroznost kose.  Najbolje je da koristite drveni češalj sa širokim zupcima.

Možete da upotrebite sprej za raščešljavanje koji će vam pomoći da izgladite kutikulu pre četkanja. Kad se kutikula podigne, pramenovi se često toliko umrse da ih je nemoguće razmrsiti a da ne oštetite kosu.

Evo saveta kako odmrsiti kosu!

Nepravilno se češljamo

Češljanje? Ništa lakše, a da li baš?

Pogrešan postupak odmršavanja i češljanja kose je uzrok ozbiljnih oštećenja u vidu pucanja i proređivanja kose od sredine dužine pa sve do krajeva.

Ukoliko je kosa zamršena, počnite postupak od krajeva, veoma nežno polako se penjući ka korenu kose. Počnete li od korena još više ćete zamrsiti pramenove a tada su oštećenja neminovna.

Nezi kose posvećujemo nedovoljno pažnje

Kosa vas ne boli i ne zateže ukoliko joj niste posvetili dovoljno pažnje, ukoliko je prečesto maltretirate vrelinom, hemikalijama i zapostavljate njenu hidrataciju. Ona samo ne bude lepa i to vam je dovoljan znak da ste je, na neki način, zapostavili.

Koliko pažnje zaista posvećujete nezi kose? Da li je perete prvi šamponom koji vam dospe pod ruku ili birate prirodni šampon bez sulfata?

Razmišljajte o rutini nege kose i kože glave na isti način kao i kada je vaše lice u pitanju.

Lice čistimo i hidriramo dva puta dnevno proizvodima koji su namenjeni našem tipu kože.

Kosu ne moramo prati svakoga dana, ali kada to činimo, šampon i regenerator treba da odgovaraju teksturi naše kose. Znate li zapravo kojem tipu pripada vaša kosa? Ovo znanje će vam biti od velike pomoći zato pročitajte detaljan vodič kroz tipove kose.

Zdravlje kose je povezano sa zdravljem vlasišta. Preparati koji nisu namenjeni vašem tipu kose ne samo da vam neće pomoći već će i pogoršati opšte stanje.

Triholozi nas savetuju da koristimo tonik nakon svakog pranja. Tonik stimuliše kožu glave i sprečava njeno mašćenje i perutanje.

Piling kose je još jedna stavka koju ne smemo zaobići u svakodnevnoj nezi kose po savetu stručnjaka trihologije.

Uništavamo elastičnost kose

Mokra kosa je sposobna da se istegne za trećinu svoje dužine pre no što pukne ali samo ako je zdrava. Kosa vremenom, kako raste, gubi elastičnost usled vezivanja, stilizovanja isušivanja i hemikalija koje na nju deluju iz preparata za negu i oblikovanje.  UV zraci su još jedan faktor koji joj slabi elastičnost. Najzad, sama činjenica da je kosa na krajevima, posebno ako je duga zapravo vrlo stara govori vam da nije elastična kao uz koren.

Ovo dovodi do toga da se kosa kida i nikako ne može da raste ma koliko je puštate.

Elastičnost se kosi najefikasnije vraća maskama. Najbolje su hranljive maske za kosu koje se nanose uoči pranja i deluju najmanje 20 minuta . Za to vreme će se kosa natopiti aktivnim materijama koje je hrane i drže u dobroj kondiciji. Hidrirana i zdrava kosa je elastična i ne puca.

Stavljamo regenerator na celu dužinu

Kosa pri korenu glave je mlada i zdrava. Kako idete ka krajevima sve je suvlja, krrhkija i potrebna joj je dodatna nega. Regenerator se pravilno nanosi od sredine dužine na dole do krajeva. Ukoliko ga stavite uz sam koren kose on će vam otežati kosu i učiniti da beživotno visi na glavi. Regenerator nanet na koren kose ubrzava pojavu masne kose.

Ignorišemo perut

Malo je poznato da perut u pojedinim slučajevima dovodi do gubitka kose. Kod nje , vlasište je iritirano i zna da svrbi. Češanjem možemo oštetiti tkivo i u njemu folikule koji proizvode kosu.

Saznajte više o svrabu kose!

Triholozi savetuju da se odmah otarasite peruti čim se pojavi, specijanimn antimikrobnim šamponom protiv peruti. Ukoliko vi ne znate, znamo mi kako izabrati najbolji šampon protiv peruti.

Ne jedemo dovoljno proteina

Jedan triholog nam je poverio: „Bar jednom dnevno neko mi dođe u ordinaciju tvrdeći da se hrani neverovatno zdravo. Na primer, kažu da ne užinaju, a za doručak jedu sveže voće, za ručak salatu sa malo piletine ili ribe.“

Možda je ovo zaista fino za vašu liniju, ali vašoj kosi zaista treba više vitamina, a pre svega proteina.

Kosa je na kraju, tako reći na periferiji našeg tela. Tek kada sve ćelije budu nahranjene, ono što ostane ide u kosu.

Pogrešna ishrana je uobičajeni uzrok pojačanog opadanja kose.

Sigurna sam da ne želite da vam kosa bude gladna, zato vam nudim malo znanja o tome koja je hrana dobra za kosu:

Kako bi i vaša kosa dobila svoj deo kolača neophodnih proteina za rast i zdravlje , potrebno je da za doručak i ručak unesete 120 grama proteina.

Ukoliko ste do sada zanemarivali njihov unos sada je pravi trenutak da saznate sve o važnosti proteina za kosu.

Nerviranjem ubrzavamo pojavu sedih

Vreme kada ćemo početi da sedimo je genetski determinisano. Pojedinci počnu da sede i pre punoletstva dok drugi ni u 40 nemaju sedih. Ipak, prerana pojava sedih se može javiti usled stresa . Naime, stres iscrpljuje vitamin B iz organizma.

Redukovanje stresa je dobra preventiva za zdravlje kose.

Preterujemo sa bojenjem

Bojenje kose je postalo opšte mesto našeg vremena. Gotovo da nema ženske osobe koja ne boji kosu. Čak i one koje nemaju sede kosu boje iz stilskih razloga. Veštačka boja kosi daje toplinu i dubinu. Posvetljavanje kose čini tanku kosu jačom i punijom.

Ipak uvek morate biti sigurni da koristi koje dobijate od bojenja kose nećete platiti oštećenom kosom.

Trihologija savetuje da se kosa ne boji češće nego jednom u 8 nedelja.

Ne verujem da ćete izdržati toliko, ali zato gledajte da to ne bude češće od jednom u mesec dana. Birajte prirodne boje bez amonijaka i ukoliko je moguće, bojite samo izrastak. Tako će hemija koju farbe ipak moraju sadržati da bi odradile posao učiniti najmanje štete vašoj kosi.

Za negu bojene kose najbolje je koristiti specijalne šampone namenjene farbanoj kosi.

Rezultati tretmana koje preporuči triholog

Ne sumnjam da imate bezgranično poverenje u svog frizera. Međutim, on zna kako da vas savršeno ošiša, obojiće vam kosu u željenu nijansu. Uz to najčešće će vam toplo preporučiti preparate onog brenda koji promoviše , bez obzira da li su puni amonijaka, parabena i ko zna čega još.

Ukoliko primetite da sa vašom kosom nešto ne štima potražite “doktora”  za kosu – trihologa.

On će detaljno pozabaviti vašom kosom, proučiće mikroskopski kosu i kožu glave i preporučiti tretman posle kojeg će vaša kosa prestati da opada i biti bez peruti, zdrava, jaka, gusta i sjajna.