Šta pruža hemijski piling lica? Vrste, iskustva i cena

Šta pruža hemijski piling lica? Vrste, iskustva i cena

Saznajte šta se sve podrazumeva pod pojmom hemijski piling lica, kako se izvodi procedura, za koga je i da li je bezbedna. Ovaj vodič pruža sve informacije.

Ako čeznete za  “porculanskim tenom”  ovo je pravi tretman za vas.

Hemijski piling  uklanja mrtve ćelije kože da bi novi mladi slojevi mogli da se obnavljaju .

On popravlja izgled lica na mnogo načina. Ovaj tretman podrazumeva nanošenje rastvora kiselina na kožu. Posle njega koža je mekša, bore su manje vidljive kao da ste obukli novu kožu.

Naša  koža se neprestano regeneriše. Islužene ćelije koje više ne mogu da obavljaju svoju funkciju se odbacuju na račun novih koje se konstantno stvaraju. Ćelije kože koje su zamenjene novim mladim ćelijama ostaju na površini kože i veoma sporo se prirodni putem otklanjaju sa površine. To vam je kao kad biste preko nove haljine obukli staru, izbledelu.

Da biste sa svog lica odstranili izumrle ćelije kože koje ten čine sivim, beživotnim i dodaju mu godine, vašoj koži je potrebna vaša mala pomoć. Pogađate, govorimo o hemijskom pilingu.

Piling ( od engleskog to peel=ljuštiti ) bukvalno ljušti stari nepotreban sloj mrtvih ćelija sa našeg lica. Posle ovog tretmana kože bukvalno zablista. Fine linije i bore postaju manje vidljive.

Piling može biti mehanički ( onda kada je to ljuštenje mrtvih ćelija kože izazvano grubim česticama kojima se faktički grebe lice)  i hemijski ( onda kada se to radi određenim hemijskim sredstvima, a u ovom slučaju kiselinama)

Hranljive materije iz sredstava za negu lakše prodiru u ćelije kože te je njena ishranjenost bolja a nega kompletnija. Hemijskim pilingom se takođe odstranjuju sitni ožiljci od akni, mitiseri , ukoliko ih imate, se čiste i postaju manje vidljivi.

Ova vrsta pilinga je dosta jaka i može biti loš izbor ako imate osetljivu kožu. Tada je je bolji izbor adekvatan prirodan tretman.  Ana nam je ispričala kako je ona uspela da se reši bora oko očiju i usana i zategne svoje lice prirodno i lako. O čemu se tačno radi, saznaćete ako pročitate njeno iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Na pomen pilinga obično pomislimo na šaku projinog brašna ili neki piling iz tube sa zrncima koja šmirglaju kožu. Nije ni to loše i često je ovo najbolje i najbrže rešenje kada želite brz rezultat.

Ovo je mehanički piling i on osim otklanjanja mrtvih ćelija i podsticanja cirkulacije ne donosi druge koristi vašoj koži.

Običan, mehanički piling treba da prethodi svakom ozbiljnijem tretmanu nege lice koji nije samo puko nanošenje vaše svakodnevne kreme.Čak i ako želite da nanesete neku masku na lice uvek prvo uradite piling. Jer vi želite da negujete svoju zdravu, mladu kožu, a ne onaj sloj koji treba odbaciti kao staru ružnu haljinu.

Nije ni ovo malo, ali hajde da vidimo kako da uradite još više za svoju kožu.

Šta je hemijski piling lica?

Ovo je jedan od najstarijih kozmetičkih tretmana  na svetu koji je upražnjavan još u starom Egiptu, Rimu i Grčkoj. Na ovaj način nekadašnje dame su obezbeđivale mekšu i lepšu kožu. Danas su ovi pilinzi veoma popularni jer donose dobre rezultate i rade se, da tako kažemo, ambulantno.

Hemijski piling je tretman pri kom se rastvor kiseline koristi za uklanjanje odumrlih površinskih ćelija kože.

Za sprovođenje ovog tretmana koriste se sledeće kiseline:

Ukoliko vam grubo zvuči i sama pomisao nanošenja kiseline na lice, ne brinite: ove kiseline se uglavnom dobijaju iz hrane, uključujući mlečnu, limunsku, kiselinu iz grožđa i glikolnu dobijenu iz šećerne repe.

Sve ove kiseline funkcionišu na isti način – skidaju površinski sloj mrtvih ćelija, rehidriraju epidermis i uspostavljaju normalan PH kože.

hemijski piling perutanje kože

Efekat ovih tretmana zavisi od toga koja se AHA kiselina koristi i u kojoj koncentraciji.

Kiselina se aplicira na kožu u trajanju od 15 minuta. Za to vreme možete osećati peckanje i iritaciju. Nekoliko narednih dana posle tretmana gornji sloj kože se ljušti i pojavljuje se noviji mekši i lepši sloj kože.

Hemijski piling je veoma efikasan u uklanjanju nedostataka na licu, bora i neujednačene pigmentacije. Ovako se otklanja spoljašnji sloj mrtvih ćelija otkrivajući novi mlad sloj kože koji ima bolji tonus, teksturu i boju. Uz kompletno podmlađivanje kože, neki pilinzi se takođe koriste za tretman pega i fleka kao i za uklanjanje strija na drugim delovima tela.

Tretman se može ponavljati svakih nekoliko nedelja dok ne dosegnete željene rezultate. Serija ovih procedrura redukuje staračke pege, fine linije, ožiljke od akni, bore izazvane preteranim izlaganjem suncu ili starenjem.

Vrste hemijskih pilinga

Osim po kiselini koja se koristi za proceduru, ovi pilinzi se mogu podeliti i prema načinu delovanja odnosno dubini prodiranja. U tom kontekstu, dele se na:

 • površinski hemijski pilinzi
 • srednje duboki
 • duboki hemijski pilinui

Piling srednjeg intenziteta daje suptilnije rezultate i može se ponavljati jednom u nekoliko nedelja. Intenzivniji pilinzi prouzrokuju otok i bubuljice nakon tretmana ali je krajnji rezultat dosta vidljiviji. Jači hemijski piling sme se ponoviti posle 6-12 meseci.

Ko je dobar kandidat za hemijski piling lica?

Generalno, osobe svetlije puti su bolji kandidati . Ako spadate u osobe koje imaju divan maslinasti ten bolje je da se opredelite za neki drugi tretman. Ovo ne znači da hemijski piling ne daje dobre rezultate primenjen na tamnijoj koži ali su veći izgledi da vaš ten bude neujednačen nakon tretmana.

Idealni kandidati su osobe koje nisu zadovoljne izgledom svog lica, imaju realna očekivanja od ovakve vrste tretmana i ne puše.

Ukoliko ste dobrog zdravlja, razumete mehanizam tretmana i imate realna očekivanja a vaš cilj je ublažavanje akni, omekšavanje i redukovanje bora, poboljšanje teksture kože kao i eliminacija staračkih pega i fleka od izlaganja suncu bićete zadovoljni rezultatima hemijskog pilinga.

Ulegnuća, ozbiljnije bore i izbočine na koži ne odgovaraju dobro na hemijski piling. Za ovu vrstu problema opredelite se za drugu vrstu tretmana koji bi mogao imati efektnije rezultate. Za početak probajte sa dobrom kremom protiv bora.

Kome se preporučuje dubinski hemijski piling?

Dubinski hemijski pilinzi podrazumevaju dužu proceduru i duži period oporavka koji, u nekim slučajevima, može trajati  i nekoliko meseci. Za pacijente koji žele da koriguju fleke na koži nastale od izlaganja suncu ili starosti ili da smanje duboke bore ovaj tretman može biti blagotvoran. Ako razmatrate ideju o dubinskom pilingu morate uzeti u obzir nekoliko faktora.

Osobe sa tamnijim tenom i srčanim problemima nisu dobri kandidati za dubinski hemijski piling.

Ovaj tretman traje 1 sat ili duže i može zahtevati mirovanje tokom oporavka. Svako ko se ipak odluči mora biti spreman na spor i dugotrajan oporavak i mora se štititi zaštitnim faktorima pri svakom izlaganju suncu.

Medicinski preduslovi

Pacijentima se savetuje da ostave pušenje nekoliko nedelja pre i posle tretmana. Najbolji rezultati se postižu kod pacijenata koji ne uzimaju lekove protiv akni ili ih nisu uzimali godinu i po pre tretmana i koji u vreme tretmana nemaju infekciju kože. Kandidati koji u porodičnoj istoriji imaju srčana oboljenja nisu dobri kandidati .

TCA piling

Ovo je hemijski piling veće jačine koju primenjuju isključivo dobro obučeni lekari.

TCA piling spada u grupu pilinga srednje dubine i koristi se za lečenje ožiljaka, finih bora, proširenih pora i oštećenja kože od sunčevog zračenja.

Upotrebljavaju se pilinzi sa 15%, 25% i 35% TCA kiseline u zavisnosti od stanja kože pacijenta. Funkcija ove kiseline nije samo u uklanjanju površnog sloja kože, već i u stimulaciji fibroblasta, ćelija odgovornih za stvarajnje kolagena i elastina.

Ovi pilinzi daju najbolje rezultate u tretmanu podmladjivanja kože i uklanjanja ožiljaka. Period oporavka od procedure je 7 dana. Zavisno od stanja kože koja se tretira, navedeni pilinzi mogu se kombinovati sa drugim vrstama pilinga ili drugim procedurama, o čemu odlučuje dermatolog.

Glikolni piling

Piling glikolnom kiselinom je najčešće primenjivan kada govorimo o pilingu alfa-hidroksi kiselinama. Poznat je pod nazivom piling voćnim kiselinama. On je jeftin i jednostavan i posle njega nema perioda oporavka. Primenjuje se kod akni, ožiljaka od akni, melazme, posle upalnih procesa na koži. Glikolonim pilingom se popravljaju posledice praranog starenja izazvanog preteranim izlaganjem suncu kao i seboreja.

Detaljan pregled kože kao i dobra priprema lica pre ovog tretmana su neizostavan deo terapije. Dobra priprema , tajming i pravo vreme neutralizacije kiseline obezbediće dobre rezultate bez neželjenih efekata.

Dubina glikolnog pilinga zavisi od koncentracije kiseline , broja nanošenja i vremena delovanja. Stoga se koristi kao blagi površinski piling pa do srednje dubinskog pilinga.

Glikolna kiselina ima najmanje molekule  od svih alfa-hidroksi kiselina. Zbog toga ona lako prodire u kožu. GA je ekstremno hidrofilna.

Glikolna kiselina se primenjuje u različitim koncentracijama u zavisnosti od problema koji tretirate:

 • blag površinski piling (30%–50% GA, vreme primene 1–2 minuta);
 • površinski (50%–70% GA, primena 2–5 minuta);
 • srednje dubinski (70% GA, primena 3–15 minuta).

Intenzitet glikolnog pilinga zavisi od koncentracije primenjene kiseline. Glikolna kiselina se mora pravilno neutralisati po isteku vremena primena kako bi se dalja reakcija kiseline prekinula.Alfa-hidroksi piling se neutralizuje vodom ili nekim od baznih rastvora kao što su amonijum soli, natrijum bikarbonat ili natrijum hifroksid.

Hemijski piling lica voćnim kiselinama

Voćne kiseline su veoma moćne kada je regeneracija kože u pitanju. One utiču na ožiljke od akni, na fleke, ali čine i da koža bude podmlađena. Za ovaj tretman, koriste se voćne kiseline koje dostižu i 70%, a namenjene su svima onima koji žele da svojoj koži vrate stari sjaj. 

Najviše se koriste kada je koži potrebna dodatna hidratacija i kada joj je potrebno da ponovo bude dubinski nahranjena. Potrebno je do 6 tretmana kako bi se dobili najbolji efekti, a rade se u periodu od nedelju dana. 

Za šta se preporučuje ovakav tretman ?

Akne, ožiljci od akni,melazma, hiperpigmentacije, starenje kože izazvano preteranim izlaganjem suncu, seboreja su indikacije za hemijski piling glikolnom kiselinom. Glikolna kiselina se može pomoći i u normalizaciji proizvodnje sebuma i u proizvodnji hijaluronske kiseline i kolagena u dermalnom i epidermalnom sloju kože.

Tekstura kože se popravlja, a veličina pora smanjuje. Kod većine pacijenata koža postaje svetljila i nežnjija.

Kod veoma malog broja pacijenata, oko 5-6% mogu se javiti neželjeni efekti u vidu postinflamatornih hiperpigmentacija, blage iritacije kože i crvenila .

Rezultati pre i posle hemijskog pilinga

Već smo rekli da pre tretmaba dermatolog mora uraditi temeljan pregled kože. Ovo stoga što mora biti siguran da li je ovo pravi tretman za vaše lice. Uz to na ovaj način se odlučuje o jačini pilinga koji će biti primenjen.

Vaše ponašanje posle tretmana AHA i GA, zavisi pre svega, od stepena intenziteta pilinga koji je sproveden.

 • Laki hemijski pilinzi: ne zahtevaju pravi period oporavka. Mada koža može biti blago iritirana posle pilinga, pacijent se može odmah posle tretmana vratiti svojim redovnim aktivnostima.
 • Srednji hemijski piling: Novi sloj kože se pojavljuje za 3-7 dana posle tretmana. Za otprilike dve nedelje nakon pilinga srednjeg ntenziteta, koža će biti potpuno zdrava.
 • Dubinski hemijski piling: Novi sloj kože počinje da se pojavljuje za 7-10 dana nakon tretmana. Međutim, za kompletan oporavak je neophodno dva meseca pa čak i duže. Pacijenti obično uzimaju nedelju dana odsustva sa posla da bi se podvrgli ovoj vrsti tretmana.

Hemijski piling i sunce

Ne planirajte hemijski piling u letnjem periodu, pogotovo ne uoči godišnjeg odmora. Najbolje je da se njemu podvrgnete s jeseni kada je izlaganje sunčevim zracima svedeno na minimum. Ovo stoga što je koža posebno osetljiva i fotosenzitivna nakon tretmana kiselinama.

Ne smete se izlagati suncu i pri svakom izlasku iz kuće morate se zaštititi kremom koja sadrži veoma visok zaštitni faktor. U suprotnom moglo bi doći do neželjene pigmentacije kože.

Jako je važno u kom vremenskom periodu ćete raditi tretman. On je namenjen lepšem i boljem izgledu kože, ali posle tretmana koža postaje osetljiva i peruta se. Obnovljena koža je osetljivija nego inače, i nije preporučljivo da boravite mnogo na suncu u narednom periodu, dok se koža skroz ne regeneriše. 

Taj dan kada radite piling ne smete da izlazite nigde i da se ne izlažete prašini, a što je više moguće da izbegavate sunce.

Hemijski piling lica iskustva

Iskustva sa hemijskim pilingom su kao i  uvek raznolika. Tiču se pre svega vrste kiseline i njene koncentracije u zavisnosti od problema koji se želi rešiti.

Pojedine dame tvrde da  u terapiji masne i problematicne kože najbolje rezultate daje salicilni piling 10-25%.

Sto se tice oziljaka, tu bi najefikasniji bio TCA piling 25%,ali naravno tek u oktobru.

Neke korisnice tvrde da posle perioda oporavka ne mogu da pronađu mesto na licu gde su nekada imale ožiljak. Takođe kažu da koža izgleda mlađe ali je period oporavka i potpuna zaštita od sunca ono sa čim morate računati.

Nega posle pilinga

Kada završite sa tretmanom, tog dana treba da zaboravite na šminku i mazalice, jer je vaša koža prošla kroz proces za koji joj treba oporavak. U narednih nekoliko dana ne bi trebalo da se šminkate niti da umivate lice jakim sredstvima za čišćenje. 

U narednom periodu treba dobro da razmislite kakve proizvode za lice koristite. Birajte blage, prirodne kreme i gelove za umivanje bez alkohola i štetnih sastojaka. Sada, kada je vaše lice doživelo reset, ponašajte se u skladu sa tim i pazite da ne pravite greške koje su dovele do problema na licu. 

Može li se uraditi hemijski piling lica kod kuće?

Sada se sigurno pitate da li je moguće ovakav tretman sprovesti kod kuće. Naravno, prvo stoji da se sa kiselinama nije igrati pogotovo kada je vaše lice u pitanju. Ipak blagi hemijski pilinzi glikolnom kiselinom mogu se samostalno primenjivati.

hemijski piling kod kuće

Dermatološke hemijske pilinge smeju raditi samo lekari jer su to ozbiljne procedure, koje zahtevaju pripremu i kućnu negu tokom oporavka. U suprotnom se izlazete riziku od ozbiljnih opekotina.

Ako se odlučite za tretman kod kuće tražite detaljna uputstva u nekoj boljoj kozmetičkoj radnji. Tamo uostalom nećete ni moći da kupite preparat koji nije za samostalnu upotrebu. Kod kuce se moze koristiti koncentracija glikolne kiseline do 15% koja se drzi određeno vreme i to se ponavlja u vise navrata, da bi se na kraju kada se koža adaptira moglo i prespavati sa njom.

Hemijski piling proizvodi

Evo i koji su najpopularniji i najdelotvorniji proizvodi koji se koriste za hemijski piling: 

 • PRX-T33 – ovaj tretman odličan je ako imate ožiljke na licu. Delotvoran je i kada su bubuljice i proširene pore u pitanju. PRX-T33 sadrži sirćetnu kiselinu jačine 33% i namenjen je za proizvodnju kolagena. Posle tretmana, vaša koža će biti čista i na njoj neće biti prljavština i bakterije. Sadrži i kojičnu kiselinu, koja je zadužena za fleke na licu, kao i vodonik peroksid koji čini da koža izgleda sveže i da bude dubinski očišćena jer dobija dovoljno kiseonika, pa koža može da prodiše. 
 • Retinolski piling daje takođe dobre rezultate, i oni su vidljivi već posle prvog tretmana. Koža lica postaje mekša, pore su očišćene i bubuljice i akne su sanirane. Naravno, posle svakog pilinga, neophodno je da se sačeka par dana da se koža smiri i da se najbolji efekti vide.
 • WIQo krema se koristi posle hemijskog pilinga, i namenjena je kućnoj upotrebi. Ona se koristi za održavanje postignutih rezultata i ima zaštitnu ulogu, od spoljnih i sunčevih zraka. Ubrzava regeneraciju kože i hrani kožu. 

Gde odraditi hemijski piling i cena?

Ovaj tretman možete uraditi i u ordinacijama i u kozmetičkim salonima. Ako ih radite kod kozmetičara, treba da birate proverene salone.

Mi smo mali istraživali, i saznali smo da se ovakav piling radi u centru La Derma, u S-Care kozmetičkom centru, u MKM ordinaciji, Diva Laser centru, ali vi svakako napravite svoje malo istraživanje u okolini u kojoj živite. 

Cena hemijskog pilinga zavisi os intenziteta tretmana i stanja vaše kože kao i problema koji se tretira. Najniža cena koju smo našli je 4000 din dok je gornja cifra 50000 dinara za tretman celog lica koji uključuje duboke bore oko očiju i usana. Sve u svemu, klinike koje ćete naći na internetu uglavnom ne objavljuju svoj cenovnik. O tome se morate obavestiti lično.