Kako se koristiti kurkuma za mršavljenje. Recepti i saveti!

Kako se koristiti kurkuma za mršavljenje. Recepti i saveti!

Kurkuma za mršavljenje je moćan način da dođete do željene kilaže i izgubite višak kilograma. Evo saveta kako se sve koristi pa isprobajte njene blagodeti.

Kurkuma je rizom odnsno koren specifično žute boje i specifične arome. No, i sam sastav i dejstvo na organizam su specifični i to je razlog zašto se koristi kurkuma za mršavljenje.

Postoji nekoliko načina da je upotrebite, ali je jako bitno da ne premašite dnevne preporučene doze ovog začina. Takođe, kurkuma za mršavljenje nije dobar izbor za sve. Zato želimo da pojasnimo šta to ima u kurkumi, kako se koristi i podelimo savete i recepte.

Kako deluje kurkuma za mršavljenje?

Već smo rekli da kurkuma ima specifčnu boju i ukus. Ono što je čini posebnom jesu njena bioaktivna jedinjenja koja joj daju brojna medicinska svojstva, uključujući i sposobnost da doprinese bržem gubitku kilograma.

Rizom kurkume, spolja podseća na rizom đumbira, ali mu je boja narandžasta i intenzivna. I kao što je gingerol aktivni sastojak đumbira koji mu daje specifična svojstva, tako kurkuma za mršavljenje ima kurkumionoide. Osim toga, ovaj rizom bogat je i vitaminima B i C, kalijumom, natrijumom, vlaknima, proteinima, ugljenim hidratima, omega 3 masnim kiselinama, linoleinskom kiselinom.

Kurkuma za mršavljenje zaista deluje. Pre svega , kurkumin, najvažniji sastojak kurkumionida prisutnih u ovom začinu, sprečava gomilanje masti u adipoznom tkivu.

Adipozno tkivo je masno tkivo ili ono što na gojaznom telu prepoznajemo kao salo. Ono se sastoji od adipocita i čini ga 80% masti. Adipozno tkivo je značajno i zbog toga jer proizvodi hormone, među kojima je i leptin – hormon sitosti

Znači li to da kurkuma za mšravljenje može da istopi i celulit?

Svakako da može da doprinese boljitku. I celulit je masno tkivo nakupljeno pod kožom. Međutim, sa njim je stvar malo kompleksnija i potrebno ga je razbiti. Postoji nekoliko načina razbijanja celulita. Da biste to uradili treba vam doba gel protiv celulita i jedna dobra anticelulit masaža i gnječenje ovog tkiva. Tada, nema ko ne može da se reši celulita.

Katarina nam je ispričala svoje iskustvo sa celulitom i kako je ona prilično jednostavno uspela da smanji celulit i izbriše sve one grumuljice ispod kože. Njenu priču o tome kako se izborila sa njim uništila ga zauvek, pročitajte na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Važno je da razlikujemo da postoji belo i braon adipozno tkivo. I dok ovo braon ima ulogu u termoregulaciji tela, belo adipozno trkivo je ono koje se gomila kada nam se gomila i višak kilograma. Naše telo proizvodi toplotu sagorevanjem masti i glukoze i tome služi braon masno tkivo.

Kurkumin kao aktivni sastojak deluje tako što pretvara belo adipozno tkivo u braon i time kurkuma za mršavljenje potpomaže gubljenje viška kilograma i sagorevanje masti.  

Kurkuma za mršavljenje radi i tako što stimuliše termogenezu – metabolički proces u kojem se kalorije sagorevaju i stvaraju energiju. Ovaj proces pak potpomaže gubljenje viška kilograma. Gingeroli i šogaoli, jedinjenja koja su pored kurkume prisutna i u đumbiru, podstiču ovaj proces termogeneze.

Naposletku, upale u organizmu su takođe vezane za gomilanje masnih naslaga i gojaznost , a one nastaju kada određeni adipokini stvaraju oksidativni stres. Adipokini kao što su TNF- α i IL6 imaju tu upalnu ulogu i često mogu da odvedu do bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i metabolički sindrom.

Kurkumin je antiupalni sastojak i on cilja upalne akcije adipokina, čime značajno smanjuje gojaznost.

Sama kurkuma za mršavljenje nema neku vanrednu moć da topi masne naslage . Ako vi ne vodite računa o svojoj ishrani i ne potrudite se da količina kalorija koje unosite bude manja od one koji možete da sagorite tokom dana, ne očekujte da će se bilo šta desiti. Sa druge strane, ukoliko ste shavtili da je restrikcija kalorija nešto neophodno za zdrav gubitak kilograma , onda će vam kurkuma za mršavljenje dobro doći i dosta vam olakšati taj posao.

Kako se koristi kurkuma za mršavljenje

Pre nego što vam damo konkretne recepte, da vam damo jako bitne smernice i savete kako se koristi kurkuma za mršavljenje.

Pre svega, od izuzetnog je značaja da počnete da je koristite malo po malo. Ne treba odjednom da počnete da unosite ogromne količine ovog začina na trista načina kako biste uvideli prednosti koje ima kurkuma za mršavljenje. U tom slučaju, mogla bi vam doneti i neke sporedne efekte, a od mršavljenja onda ništa!

Sa kojom količinom početi?

Najbolje je da to bude 1/4 kafene kašičice na dan. Držite se te mere nedelju dana, a nakon toga povećajte dozu na pola kašičice dnevno.

Najbolji način upotrebe kurkume za mršavljenje jeste da ovaj začin dodajete u hranu koju spremate. Ne treba da preterujete sa dozom jer kurkuma ima specifičan ukus i ako dodate previše, ukus glavnog jela će se pokvariti. U hranu koju spremate dodajte najviše jednu kašičicu kurkume u prahu.

Drugi način je čaj od kurkume za mršavljenje. Varijante i kombinacije su razne, pozbavićemo se time kasnije.

Doziranje kurkume zavisi od oblika u kom se nalazi, ali i od vas samih i od toga koliko vam ovaj začin uopšte odgovara.  

Ako vam ne odgovara, postoji prirodna alternativa. Ne pije se, ali genijalno rešava problem sa celulitom. Poslušajte samo ovo lično iskustvo!

Uglavnom su doze kurkume koje se preporučuju sledeće:

 • svež koren kurkume – do 3 g dnevno
 • sušeni koren odnsno kurkuma u prahu do 3 g dnevno
 • suplement kurkume 400-600 mg, 3 puta na dana

Sa kurkumom za mršavljenje treba biti na oprezu jer može da deluje sa nekim lekovima. Zato, ako pijete neku terapiju, rasporedite tako da između leka i konzumacije kurkume bude bar 3-4 sata razmaka, a najbolje je da se posavetujete sa lekarom.

Nemojte da konzumirate kurkumu na prazan stomak jer može da izazove gorušicu. Trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste kurkumu u prahu, posebno kada se radi o suplementu. Ako planirate da se podvrgnete nekoj operaciji, barem dve nedelje ranije prestanite sa konzumiranjem kurkume.

Kurkuma takođe nije za ososbe koje imaju oboljenja krvi, jer razređuje krv. Ne preporučuje ni osobama koje imaju kamen u bubregu. Ona stimuliše rad žuči, pa ukoliko imate kamen u žučnoj kesi, takođe moće prouzrokovati probleme.

E sad, pošto smo videli na koji način deluje i kako se koristi kurkuma za mršavljenje, evo i konkretnih načina primene i recepata.

Neke od ovih kombinacija biće vam neobične!

Kurkuma recepti za mršavljenje

Kurkuma i mleko – napitak za mršavljenje

Mi na našim prostorima baš i nismo navikli da sipamo mleko u čaj, ali u Engleskoj i Indiji to je uobičajeno.

Kombinacija mleka i kurkume ubrzava metabolizam i tako podstiče mršavljenje.

Za pripremu ovog napitka, najbolje je da nabavite kurkumu u prahu. Sama procedura je jednostavna, kao kad rastvorite instant kakao. U 250 ml vrelog mleka dodajte kašičicu kurkume.

Ovaj napitak pijete uveče pred spavanje.

Kurkuma i jogurt za mršavljenje

Mleko je večernji  napitak, a kurkuma i jogurt za mršavljenje su dodatak koji se preporučuje ujutru. Pijete ga na prazan stomak.I on se potpuno jednostavno priprema. Kašičicu kurkume u prahu pomešajte sa čašom jogurta.

Ako želite da ubrzate proces mršavljenja, možete još jednu dozu popiti pre ručka. Delimično će vam napuniti stomak i manje ćete pojesti, a dodatno će vam ubrzati metabolizam.

Osim ovoga, možete kombinovati kurkumu u razne napitke za mršavljenje. Primera radi, možete kombinovati u blenderu različite sastojke kao što su ananas, šargarepa i kurkuma ili jogurt, banana i kurkuma i slično. Nađite ono što vama po ukusu odgovara.

Kurkuma i med za mršavljenje

Još jedna super laka, a moćna kombinacija koja uključuje ovaj zlatni začin jeste ona od kurkume i meda. Na 100g meda dodaje se 1 kašika kurkume i malo crnog bibera. Crni biber pospešuje apsorpciju kurkumina . To dobro izmešate i ostavite da stoji u frižideru. Med je pun enzima koji sprečavaju taloženje masti i poboljšvaju varenje. Osim toga, ovo je kombinacija koja je sjajna za imunitet i sprečava mnoge bolesti. Gojaznost nije zdravo stanje organizma, pa eto koristi u tom pogledu.

Drugi način da se koriste kurkuma i med za mršavljenje je sledeći:

U šolju vode dodajte 1 kašičicu kurkume u prahu. Kuvajte 10 minuta. Nakon tog vremena sklonite sa vatre i dodajte med, jednu kašičicu. Ovaj napitak pijete 2 puta na dan.

Čaj od kurkume za mršavljenje

Verovatno najlakši način da isprobete prednosti kurkume za gubljenje kilograma jeste čaj

Kako pripremiti čaj od kurkume?

Postoji više kombinacija, uglavnom sa drugim čajevima koji takođe potpomažu mršavljenje. Mi smo izdvojili ove recepte kurkume za mršavljenje.

U litar vode ubacite 3 kašičice kurkume u prahu, kašičicu mlevenog karanfičića, 2 kašičice mlevenog đumbira i jednu kašiku meda. Ovu količinu čaja rasporedite tako da pijete 3 puta dnevno.

Kurkuma i đumbir za mršavljenje

Za ovaj čaj trebaće vam svež koren đumbira i svež koren kurkume. Isecite komad koji je dužine otprilike 2 cm. Ubacite korene u 150 ml vode i pusite da zajedno ključaju 5 minuta. Nakon toga, ubacite 2 štapića cimeta i ostavite da ključa još 2 minuta.

Vaš super začinjeni čaj za mršavljenje treba na kraju samo još da procedite. Možete dodati med da ga zasladite ili steviju. Ukus je upečatljiv, a činiće vam se i da osećate kako ovaj čaj od kurkume za  mršavljenje deluje.

Zeleni čaj i kurkuma za mršavljenje

Zeleni čaj je poznat po tome da ima moćna antioksidantna svojstva i da, zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima, topi masne naslage. Baš iz tog razloga čest je sastojak sagorevača masti koji su pravljeni na prirodnoj bazi. Uz dodatak kurkume za mršavljenje, deluje duplo bolje!

Kako spremiti ovu kombinaciju čajeva?

Koren kurkume dužine oko 2 cm ubacite u 200 ml vode i stavite na šporet da ključa. Ostavite tako 5 minuta. Nakon toga skinete sa vatre i dodate kašičicu zelenog čaja (ili filter kesicu) . Ostavite 5 minuta pre nego što procedite da i zeleni čaj ispusti u vodu svoje aktivne sastojke. Nakon toga možete ga piti.

Kurkuma i beli luk

Potrebno vam je :

 • 1/2 kašičice svežeg usitnjenog belog luka
 • 1 kašika limunovog soka
 • 1 kašičicu sveže paste od kurkume koju ćete pripremiti tako što u 1 kašiku vode, dodate pola kašike kurkuma praha i 1/4 kašike maslinovog ili kokosovog ulja, malo crnog bibera između prstiju.

Dodajte sok od limuna, pastu od kurkume i belu luk u 90ml vode. Pomešajte dobro i popijte na eks.

Tonik od limuna i kurkume

Za ovo vam je potrebno:

 • 1 šolja vrele vode
 •  1/4 kašičice kurkume u prahu
 • sok do pola limuna
 • 1/2 kašičice meda
 • može prstohvat cimeta ko voli

Kurkumu dodate u vrelu vodu i pomešate u to sok od limuna i med. Gledajte da se sve dobro rastvori i ostavite 5 minuta.

Pijete 2 šolje dnevno 7 dana, najbolje posle doručka jer na prazan stomak može izazvati gorušicu. Nakon 7 dana svakodnevnog korišćenja ovog napitka za mršavljenje od kurkume, pravite dve nedelje pauzu.

Drugi način da konzumirate ovaj čaj od kurkume za mršavljenje jeste da ga uvedete u svoju redovnu rutinu i u tom slučaju ne prekidate posle 7 dana, nego pijete 3 puta nedeljno ovaj napitak.

Napici nisu jedini način na koji možete iskorititi prednosti kurkume za mršavljenje.

Zato probajte ovo:

Kurkuma kao začin u hrani

Kurkuma u prahu će vam u ovom slučaju najbolje poslužiti. Međutim, mnogi se pitaju u koja jela mogu da je stave i sa čim se kurkuma dobro kombinuje.

Evo predloga:

Doručak: Dodajte kurkumu u kajganu ili pospite sa njom malo svoj snedvič

Ručak: Dodajte kurkumu u supu, ćufte, soseve, a posebno je dobar pirinač sa ovim začinom

Večera:  Uvaljajte svoje omiljeno povrće u kurkumu i ispecite.

Kurkuma za mršavljenje iskustva

 

A šta kažu iskustva sa kurkumom za mršavljenje?

Istina je sledeće: koren kurkume i kurkuma u prahu jesu super moćne biljke za zdravlje kada se primenjuju redovno i mogu da potpomognu gubljenje kilograma. Međutim, nisu čudotvorne. Iako kurkumin kao jedinjenje ima zaista moćna svojstva i radi sve to što je gore opisano da radi, u ovim oblicima nema ga dovoljno.

Zato su stvoreni suplementi kurkume, ulavnom kapsule koje sadrže veći procenat kurkumina i tako pospešuju delovanje na topljenje masnih naslaga. Kod upotrebe ovakvih proizvoda, držite se uputstva za upotrebu.

Iskustva sa kurkumom za mršavljenje govore da je ona odličan dodatak kada krenete da vodite računa o svojoj ishrani . Tada je moguće smršati i bez dijete, samo ako usvojite zdrav stva prema hrani. Pored uzimanja čaja od kurkume ili nekog drugog oblika, ipak je bitno smanjiti količine unete hrane i vežbati barem 3 puta nedeljno. Pročitajte koje su najbolje vežbe za mršavljenje.

Kurkuma je jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Iskoristite njene prednosti za mršavljenje, pa će vam i celokupno zdravlje biti mnogo bolje.