Soda bikarbona za kosu i pranje kose bez šampona

Soda bikarbona za kosu i pranje kose bez šampona

Saznajte prednosti, ali i mane, koje vam pruža soda bikarbona za kosu. Na osnovu toga procenite da li treba da je koristite ili ne.

Soda bikarbona je jeftina a moćna namirnica i kao takva našla je višestruku primenu u svakodnevnom životu. Na primer, njome možete zameniti većinu skupih hemijskih sredstava za čišćenje kuće. Ali tu se njena sposobnost da čisti ne završava. To znaju oni koji su isprobali kako se koristi soda bikarbona za kosu.

U svetu ima određeni broj ljudi koji prate trend izbegavanja hemikalija, zdrav život i u svemu tome našlo se i pranje kose bez šampona. To je takozvana „no poo“ metoda pranja kose. Soda bikarbona za kosu ovde igra svoju glavnu ulogu.

A kako je igra?

Da li je soda bikarbona za kosu zaista toliko dobra da su šamponi bacanje para, ili nije baš tako lako kako se čini?

Soda bikrbona za kosu upotreba

Pranje kose sodom bikarbonom samo po sebi je jednostavno. Možda količina pene i miris , pa ni sam doživljaj pranja kose neće biti isti, ali istini za volju – soda bikarbona može da pokupi dosta prljavštine, masnoće  i opere vam kosu bez šampona.

soda bikarbona za kosu upotreba

Budite ovde obazrivi ako imate osetljivu kožu. Sama po sebi, soda bikarbona je abrazivna i može da ošteti kosu i kožu dodatno. Najbolje dejstvo pranje kose sodom bikarbonom ima ako imate masnu kosu.

Istina, mnogo bolji način da se rešite masne kose, peruti i većine problema sa kosom je dobar šampon. Sara nam je ispričala svoje iskustvo i kako se ona rešila masne kose i opadanja za kratko vreme. Sada joj je kosa jaka, gusta  i zdrava. U čemu je njena tajna saznaćete ako pročitate njenu priču. Ona se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Koje su prednosti upotrebe sode bikarbone za kosu?

 • Uklanja ostatke proizvoda za kosu koje koristite. Oni ostaju na dlakama posle šampona, regeneratora, a da ne pričamo o lakovima za kosu, penama, gelovima, voskovima za kosu i slično. Ako želite zaista čistu kosu, onda je soda bikrbona nešto što povremeno treba da joj priuštite.
 • Uklanja hlor za kose. Ukoliko se bavite plivanjem profesionalno ili rekreativno, onda vam je poznato da hlor može da uništi kosu. Štaviše, može da promeni i njenu boju. Poželjno je da koristite kapu za kupanje, ali i soda bikarbona za kosu može vam pomoći da uklonite hlor za vlasi i sa kože glave.
 • Eliminiše masnu kosu i perut.

A na kraju, ako imamo u vidu da uspešno uklanja sve prepreke za rast kose, slobodno možemo da zaključimo da soda bikrbona potpomaže rast kose.

Zato hajde da vidimo detaljno kako se koristi!

Pranje kose sodom bikarbonom

Pranje kose sodom bikarbonom jednostavan je proces. U zavisnosti od problema koji tretirate, pristupi mogu da se razlikuju ali to su nijanse.

Osnovno pranje kose sodom bikarbonom odnosi se na tretman koji uključuje ispiranje jabukovim sirćetom.

Zašto je ovo neophodan korak?

Vratimo se lekcijama iz hemije na časak.

Soda bikarbona je alkalna, sirće je kiselo. Međusobno se neutrališu.

Odmah na početku da vam kažemo da pranje kose sodom bikarbonom ne proizvodi penu, čisto da znate šta treba da očekujete.

Metod:

Pomešajte 1 deo sode bikarbone sa 3 dela vode. Nanesite ovu smesu na mokru kosu i ostavite da deluje do 3 minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom.

Savet:

Nemojte izvoditi kerefeke na licu mesta misleći da je dosta da ponesete sodu bikarbonu pod tuš i pomešate na licu mesta sa vodom. Pojma nećete imati koliko ste čega stavili. Da biste olakšali sebi, pomešajte ovo u nekoj staroj bočici od šampona. Najlakše ćete tako nanositi na kosu.

Tu nije kraj pranju kose sa sodom bikarbonom. Sledi ispriranje jabukovim sirćetom.

Da vam sad ne pričamo koje su prednosti ovog koraka, pročitajte zašto se sve i kako koristi jabukovo sirće za kosu.

A uradite sledeće:

Pomešajte jedan deo jabukovog sirćeta sa 4 dela vode. Da biste neutralisali miris sirćeta, možete dodati neko eterično ulje. Još je bolje ako je to neko dobro ulje za kosu kao što je lavanda ili ruzmarin koji pospešuje rast kose.

Sada isperite ovim svoju kosu. Ostavite bar jedan minut, pa isperite i to sa vodom. Videćete da će vam kosa odmah biti sjajnija.

I to je osnova.

A dalje postoje i specijalne primene sode bikarbone za kosu.

Soda bikarbona protiv masne kose

Masna kosa može biti veliki problem ne samo što se izgleda tiče, već može i vrlo neprijatno da miriše. Ovakva kosa lakše pokupi zagađenja iz okoline i jake mirise i ako vam je kosa ovakvog tipa, vrlo je verovatno da ćete sa sobom poneti miris ručka u kosi.

Jedno rešenje je svakodnevno pranje kose, međutim diskutabilno je koliko komercijalni šamponi treba da se koriste i jesu li zaista dobri za svakodnevno pranje kose.

Drugo rešenje možete pronaći u šamponima za suvo pranje.

Treće može biti soda bikarbona protiv masne kose.

Kako se koristi soda bikarbona za kosu u ovom slučaju?

Pomešajte jedan deo sode bikarbone sa 3 dela vode. Koiličinu odredite sami prema dužini svoje kose. Rastvorite i nanesite na mokru kosu.

Soda bikarbona protiv masne kose može se uporebiti i kao šampon za suvo pranje kose. Pomešajte jednake količine sode bikarbone i kukuruznog skroba i poprskajte koren kose. Razvucite češljem kroz kosu. Pokupiće višak masnoće i neutralisati neprijatan miris kose.

Soda bikarbona za perut

Ako imate perut, onda ste svesni činjenice da one može biti izuzetno uporna. Ali, vi budite uporniji. Verujte nam na reč, moguće je rešiti se peruti!

Jedan od provereno dobrih načina jeste da nađete dobar šampon protiv peruti.

Drugi je, pogađate već – soda bikarbona za perut.

Ona čisti skalp od dosadnih belih ljuspica, ali ujedno i vraća pH vrednost skalpa u normalu.

Kako se koristi soda bikarbona za perut?

Utrljajte jednu kašiku sode bikarbone na mokar skalp. Ostavite 3 minuta pa onda dobro isperite vodom. Radite ovo jednom nedeljno dok perut ne nestane. Onda prestanite i samo nađite dobar šampon za kosu bez sulfata.

Limun i soda bikarbona za kosu

I ovo je varijanta koja se uglavnom preporučuje za perut. Potrebno je da pomešate sok od jednog limauna sa jednom kašičicom sode bikarbone. Ovo je za one koji smatraju da im je pH balans kože u redu. Nanesite na skalp i ostavite da deluje 3 minuta. Nakon toga isperite samo sa vodom i to je sve što vam treba da bi vaš skalp ponovo bio bez peruti.

Radite ovo jednom nedeljno.

Soda bikarbona za uklanjanje farbe za kosu

Možda niste ni slutili da soda bikarbona za kosu u kombiaciji sa drugim sastojcima, može da pomogne da uklonite ili bar izbledite farbu sa kose (što je korisno ako želite da promenite boju kose)

1 način:

Za ovaj eksperiment potrebno vam je:

 • 1 kašika sode bikarbone
 • 1 kašika nekog jakog  šampona protiv peruti

U činijici pomešajte sastojke i nanesite ovo na mokru kosu. Ostavite 20 minuta pa isperite sa mlakom vodom. Ponavljajte 3-4 dana za redom. Pojedini šamponi protiv peruti dubinski prodiru u dlaku, a u kombinaciji sa sodom koja otvara kutikule, ispraće boju sa kose.

2 način:

Pripremite sledeće:

 • 6 kašika sode bikarbone
 • 3 kašike 3% hidrogen peroksida
 • 1 kašika regeneratora za kosu

Pomešajte sastojke i nanesite na kosu i ostavite da stoji sat vremena. Prekrijte kosu kapom za tuširanje. Nakon tog vremena, isperite šamponom. Radite ovo 2 puta nedeljno.

Hidrogen peroksid je izbeljujući agens koji inače poznat po svojstvu da uklanja boju sa kosu, a uz sodu bikarbonu, postaje još efikasniji.

Ako vam se ovo ne dopada, pročitajte više o skidačima boje za kosu.

Šampon i soda bikarbona

Pored gore opisanih metoda, možete dodati kašiku sode bikarbone u vaš regularni šampon i prati njime kosu 2 puta nedeljno.

pranje kose sodom bikarbonom

Čak i ako rešite da ne koristite šampon uopšte, već ga zamenite sodom bikarbonom za kosu, dobro je da znate da on ne mora da bude samo od vode i sode. Dobar trik je da dodate u njega i malo nekog eteričnog ulja.

A onda, nega kose ne mora da ostane na tome da bi bila prirodna. Upotrebite moći koje imaju ulja za kosu. Tako možete upotrebiti ricinusovo ulje za rast kose, a kokosovo ulje staviti na krajeve kao regenerator za kosu.

Međutim, ovo nije dugoročno dobra opcija i iskustva sa sodom bikarbonom za kosu pokazala su da sa njom ne treba preterivati!

A evo i zbog čega!

Da li je soda bikarbona za kosu dobra ili loša stvar?

Jednostavna za upotrebu jeste. Skida masnoću, perut, čisti kosu, ali…

Da li je poenta pranja kose samo u tome?

Dobro pazite!

Otkrićemo vam tajnu zdrave kose.

Pranje kose ne treba da bude samo pranje, nego ujedno i njena nega!

Evo o čemu se zapravo radi.

Kada isprobate sodu bikarbonu za kosu, primetićete sjaj i mekoću, ali daleko od toga da tako nešto ne može da vam priušti dobar prirodni šampon. Samo ćete u prvi mah biti iznenađeni efektima sode, jer šampon zapravo niste ni koristili.

I ok – probati je u redu i dobro je da znate ove trikove – nikad se ne zna kada može da zatreba.

Ali da li pranje kose bez šampona treba da bude vaša redovna rutina?

Ne baš!

Ono što soda bikarbona za kosu radi jeste da alkalizuje teme glave. To je korisno onda kada je kiselost prevelika, ali treba da znate kada da stanete.

pH vrednost kože, uključujući i one na glavi, je 5,5. pH vrednost dlake je oko 3.7.

Zdrava kosa podrazumeva da imate balans pH vrednosti.

Međutim soda bikarbona ima pH vrednost 9.

Kada pH vrednost kose i kože postane previše alkalna (odnosno iznosi preko 7) slojevi kutikula kose omekšavaju i podižu se. Da vam bude lakše, dlaka počinje da se otvara kao šišarka. Ako kosa postane previše alkalna, dolazi do oštećenja i ona postaje porozna.

Ovakva kosa ne samo da ne može da zadrži farbu, nego postaje i krta, lomljiva i ispucala, te vrlo brzo počne da gubi sjaj.

Od 3,7 kolika j PH vrednost dlake, do 9 kolika je pH vrednost sode bikarbone – velika je razlika.

Kratkoročno, soda bikarbona za kosu može da pomogne da uklonite perut, masnoće i ostalo sa vaše kose. Ali dugoročno, doneće vam više štete nego koristi.

Mane upotrebe sode bikarbone za kosu

 • Isušuje kosu. Iako dobro čisti i mnogo masnije površine od kose, može da ukloni previše prirodnih ulja sa skalpa i tako dovede do suvoće kože glave, a tim i peruti. Da, zvuči smešno, ali ispada da ono oko čega može da pomogne, u prevelikim količinama može da izazove. Masnoća u preteranim količinama nije dobra, ali je u manjim ipak neophodna za zdravu kosu i za njen sjaj. Previše sode može ovako da dovede da kosa izgleda uvelo i suvo.
 • Lomi kosu. Soda bikarbona je tip soli i sastoji se od malih kristala. Primenjeni na kosu, oni kidaju vlakna kose i dovode do procvetalih krajeva i pucanja kose.
 • Iritacija skalpa. Na nanačin na koji šteti kosu, može štetiti i skalpu i iziritirati površinu kože.

Izbegavajte da soda bikarbona za pranje kose bude vaša opcija ako:

 • imate suvu i lomljivu kosu koja je već oštećena
 • ako se farbate ili na drugi način hemijski tretirate kosu
 • ako se često fenirate ili  na drugi način toplotno tretirate kosu
 • ako imate osetljivu kožu glave

Šta je najbolji izbor ako želite prirodno pranje kose?

Prirodni šamponi.

Prirodni šamponi pored agenasa koji uklanjaju prljavštinu sa kose i kože glave, imaju i aktivne sastojke koji hrane kosu, jačaju joj koren, pospešuju rast kose i vraćaju joj vitalnost i sjaj. U isto vreme, lišeni su štetnih hemikalija.Oni bi trebalo da pruže mnogo više od pranja.

Soda bikarbona može da opere kosu. Ali, posmatarajte to kao neke druge stvari koje se peru. Od previše trljanja i pranja se izližu i istroše, ako se ne koristi nešto što ih regeneriše. Tako je i sa kosom koja se pere bez šampona i „no poo“ metodom.

Šampon treba da je najbolji prijatelj vašoj kosi.

Tretaman sodom bikarbonom za kosu radi zapravo sledeće: Prvo alkalizujete kosu i skalp sodom bikarbonom. Onda vratite to u normalu jabukovim sirćetom za kosu.

Za vrlo kratko vreme  svojoj kosi zapravo priuštite pravi šok.

Dugoročno, od ovakvog odnosa prema kosi nećete dobiti mnogo.

Ali povremeno, 2-3 puta godišnje, zašto da ne – isprobajte ovaj trik i očistite dubinski svoju kosu i kožu glave potpuno prirodno!