Evo šta može četka za celulit i suvo četkanje kože

Evo šta može četka za celulit i suvo četkanje kože

Da li ste već isprobali suvo četkanje kože? Ako niste, prionite na posao. treba vam samo četka za celulit i par pravih poteza. Rezultati će vas oduševiti!

Da li vam, kao  i meni, već sama pomisao da suvu kožu četkate četkom izaziva neprijatnost?

Sa druge strane svako malo pročitamo da ništa bolje ne možete učiniti za svoj najveći organ – kožu.

Suvo četkanje kože je posebno učinkovito za uklanjanje celulita.

Naš zadatak je da ispitamo i predložimo vam najbolju četku kao i da vidimo kako suvo četkanje zaista deluje protiv celulita.

Ova aktivnost je apsolutno najbolja stvar koju možete učiniti za svoj najveći organ-kožu. Zapravo suva masaža pomaže u smanjenju pojave celulita i uklanjanju toksina iz organizma. Posle nje koža je elastičnija i ima bolji tonus.

Odvojite pet minuta dva do pet puta nedeljno pre kupanja za tretman četkom za celulit.

Kako izabrati dobru četku za celulit?

Izbor četke za celulit je važan korak u pripremi za tretman uklanjanja celulita.

Izaberite srednje tvrdu četku koja treba da bude otprilike veličine vašeg dlana.

Pri izboru četke za celulit morate biti sigurni da je napravljena od prirodnih vlakana. Sintetička vlakna ne dolaze u obzir. Najbolje su one napravljene od kozije ili svinjske dlake kao i četke za celulit čija su vlakna biljnog porekla.

Zatim, četka bi trebalo da ima dužu dršku kako biste njome dosegli do svakog kutka svog tela.

Suvo četkanje kože ima više korisnih efekata na kožu ali ukoliko je usmereno na uklanjanje celulita biče vam potrebna četka koja cilja na taj problem.Ali ne samo ona. Katarina nam je ispričala svoje iskustvo sa celulitom i kako ga se u potpunosti rešila kombinacijom različitih prirodnih pristupa. Otkrijte o čemu se tačno radi i pročitajte njenu priču. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Postoje 3 osnovna tipa “četki” za celulit

 • Prva je sa čvrstim zubima koji su obično silikonski , zaobljeni na vrhu.
 • Druga vrsta je četka za masažu od prirodnih vlakana.
 • Treća i četvrta četka za celulit su praktične kombinacije prve dve:Treća vrsta je kombinacija prve dve, dakle ručna meka četka sa tvrdim zubima pravilno raspoređenim između mekih vlakana,a koja zauzima manje mesta i u kupatilu i u neseseru ukoliko idete na put.

Kombinovana četka za celulit izgleda kao kad biste uzeli jednu tvrdu i jednu meku četku i zalepili ih leđa o leđa. Veoma praktična stvarčica.

Iskustva korisnica kažu da četka za celulit čvrstih zuba daje bolje rezultate u uklanjanju celulita dok četka od prirodnih vlakana više ima efekat pilinga.

Budući da i jedna i druga rade na poboljšanju cirkulacije i razmeni materija u ćelijama kože to su obe korisne i služe svrsi.

Rekli bismo da je ključ izbora u težini odnosno stepenu do koga se celulit razvio i u vašoj nameri koliko ozbiljno želite da ga napadnete.

Ukoliko je moguće bilo bi lepo imati sve tri i koristiti ih naizmenično, po potrebi. A od pomoći vam može biti i još nešto! Ova devojka se rešila celulita i podelila sa vama njeno iskustvo:

Četka za celulit mekih vlakana

Meka četka za celulit je napravljena od mnoštva finih vlakana koja mogu biti prirodna životinjska čekinja ili sintetička vlakna. Uvek birajte prirodna vlakna bilo da je u pitanju svinjska dlaka ili vlakna biljnog porekla. Sintetički materijali uvek nose rizik od iritacije kože i ,po mom mišljenju, nikada neće tako lepo rasporediti po koži njenu prirodnu masnoću kao što je to slučaj sa četkom od prirodnih materijala.

Četka mekih vlakana je idealna za uklanjanje mrtvog sloja ćelija sa površine kože. Suvo četkanje jednom ovakvom četkom je idealan način da uradite piling celog tela. Njenom redovnom upotrebom poboljšava se izgled kože zahvaćene celulitom. Međutim, budući da je meka njome ne možete stvoriti veći pritisak na  kožu kada je potrebno delovati na ozbiljniji celulit u dubljim slojevima kože kao što je fibrozni celulit.

Tvrde četke za suvo četkanje

Tvrde četke imaju krute “izrasline” u vidu čvorića ili kraćih zuba zaobljenih na vrhu, umetnutih u mekani jastučić. Zubi tvrde četke su obično silikonski ili drveni kada govorimo o drvenom masažeru za celulit. Ove četke za celulit obično nemaju dršku već jedan kaiš sa spoljne strane, kroz koji se provlači ruka. Njome se uglavnom izvodi ciljana masaža pojedinih delova tela zahvaćenih celulitom.

Pri izboru tvrde četke za celulit obratite pažnju da zubi budu dovoljno debeli kako masaža ne bi bila bolna.

Kruti zubi na ovoj vrsti četke za celulit vam omogućavaju da sami odredite koliko ćete jako pritiskati kožu tokom masaže.

Jači pritisak deluje na dublje slojeve tkiva boreći se protiv celulita pojačanom cirkulacijom u dubljim slojevima kože.

Kad je reč o pilingu, čvrsta četka nema učinak kao suvo četkanje mekom četkom.

Kada radite čvrstom četkom za celulit reč je zapravo o masaži protiv celulita više nego o suvom četkanju. A znamo da je masaža nezamenjiva u tretmanu pomorandžine kore. Čvrsta četka u ovom slučaju daje iste efekte kao i bilo koji drugi anticelulit masažer.

Bez obzira što apostrofiramo suvo četkanje, vratimo se na tvrdnju sa početka priče. Naime, suvo četkanje nije baš namenjeno uživanju. Slobodno iskoristite priliku da na kožu nanesete prirodni anticelulit gel formulisan tako da napadne masne grudvice ispod površine kože i spali ih. Dobar anticelulit gel sadrži obilje prirodnih aktivnih materija  koje koje potiču iz lekovitog bilja i NULA štetnih hemikalija. Ukoliko ste već dozvolili celulitu da se nastani na najzanosnijim delovima vašeg tela, priuštite sebi dobar preparat za njegovo uklanjanje.

U nedostatku ovakvog gela, dobro će poslužiti i mleko za telo koje već imate.

Koju četku da izaberem?

Nikada niste probali suvo četkanje tela a treba da izaberete četku za celulit?

četka protiv celulita

Zamislite osećaj koji proizvode jedna i druga to vam može pomoći pri izboru alata koji će vam najbolje odgovarati.

Dakle ovako:

 • Meka četka prozivodi osećaj grebanja, kao recimo da kožu trljate tkaninom grubog kaputa i u zavisnosti na kom delu tela četkate može biti krajnje neudoban i neprijatan osećaj. Svakako, ukoliko sebe ubedite da istrajete posle nekoliko ponavljanja se naviknete i tada je lakše.

Drugi minus koji dajem mekoj četki je nepraktičnost primene anticelulit gela. Ona je ipak namenjena samo suvom četkanju.

U prilog mekoj četki ide dobar piling kože ali znamo da se piling praktikuje jednom do dva puta nedeljno. Stoga ako ste krenuli u odlučnu akciju protiv celulita ovu četku nećete moći koristiti svakodnevno osim ako nećete da se skroz oljuštite.

 • Tvrda četka takođe može proizvesti neprijatan osećaj na početku. Međutim, budući da su joj zubi zaobljeni i da možete kontrolisati stepen pritiska, na nju se možete postepeno navikavati. Što su deblji zubi tvrde četke za celulit to je osećaj ugodniji.

Iako je osećaj u početku neprijatan, koža se brzo navikne i suvo četkanje postaje prijatna rutina. Dok se to ne desi navikavajte se postepeno uz pomoć krema protiv celulita ili nekog od ulja za celulit.

Iako zvuči čudno, ali čim ste završili četkanje na koži ostaje divan osećaj koji vas tera da ponovo uzmete četku za celulit u ruke i okrenete još jedan krug.

Tehnika suvog četkanja

Osnovno pravilo koje važi za svaku vrstu masaže pa i za suvo četkanje tela je da se uvek izvodi pokretima u smeru ka srcu kada su pravolinijski potezi u pitanju i u smeru kazaljke na satu kada masirate kružnim potezima.

Stopala, dlanovi, kolena, butine i grudi se četkaju kružnim pokretima ostali delovi tela brzim, kratkim pravolinijskim pokretima na gore.

Važno je pratiti smer masaže da bi se podstakao povratak krvi i limfni tok.

Kako iščetkati telo četkom za celulit?

Da biste bili sigurni da ste sve uradili kako treba pratite sledećih 6  koraka:

 1. Četkanje se otpočinje kružnim pokretima na stopalima, zatim prelazite na potkolenicu koja se ćetka kratkim pravolinijskim pokretima na gore (ka srcu). Na svakom delu četkanje treba ponoviti otprilike 10 puta
 2. Kolena i butine iščetkajte kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu. Zadržite se malo duže na delovima gde je prisutan celulit. Zadnjica se četka kružnim pokretima.
 3. Suva masaža četkom za celulit se nastavlja kružnim pokretima na stomaku.
 4. Sledeće su ruke.Ponovite isti postupak kao sa nogama počinjući od dlanova pa na više uz ruku u pravcu srca.
 5. Leđa iščetkajte pravolinijskim potezima od dna leđa pa sve do ramena.
 6. Završite četkanje kružnim potezima na grudima i ramenima.

Suvo četkanje finom mekom četkom za celulit od prirodnih vlakana je najbolje  odraditi neposredno pre tuširanja. Koža i četka treba da budu suvi. Generalno, radi se jednom nedeljno. Kada ste iščetkali jedan deo kože ne vraćajte se još jednom na isto mesto.

Ukoliko imate veoma osetljivu kožu trebalo bi da izbegavate suvo četkanje

Rezultati koje nam donosi četka za celulit

Meko četkanje skida površinski, mrtav sloj ćelija i čini da krv u koži bolje cirkuliše. Većinom ćete primeniti blagi pritisak osim ako vlakna odkojih je četka za suvo četkanje napravljena nisu baš čvrsta. U tom slučaju ona će podstaći promene i u dubljim slojevima kože zahvaljujuči jačem pritisku.

suvo četkanje kože protiv celulita

Tvrdim četkanjem vršite pritisak na dublje slojeve kože i zapravo osim pospešivanja cirkulacije, njime razbijate molekule masti koji formiraju loptice nalik pomorandžinoj kori ispod površine kože. “Usitnjene” masne naslage se lakše razgrađuju i izbacuju iz organizma.

Limfna drenaža

Limfni sistem ima veoma važnu ulogu u organizmu. On je deo imunog sistema koji se bori protiv infekcija i drugih uljeza u organizmu. Tečnost koja kruži organizmom se filtrira u limfnim čvorovima. Ukoliko se razbolimo ili smo izloženi toksinima limfni sistem se blokira i zapuši. Ovo je razlog što limfni čvorovi oteknu kada ste prehlađeni.

Da bi limfni sistem bolje funkcionisao i kao bujica spirao iz organizma sve što je nepotrebno i štetno potrebno mu je buđenje.

Suvim četkanjem pospešuje se limfna drenaža. Vlakna četke stimulišu i otvaraju pore. Na ovaj način olakšava se izbacivanje toksina putem znojenja.

Najbolje četke za celulit

Zainteresovani ste da uvedete ovo u svoju rutinu? Evo koje su se četke pokazale kao najbolje.

Ebelin četka 

Može se naći u prodavnicama DM-a i njena cena je oko 700 dinara. Ima prirodnu, mekanu dlaku koja fantastično vrši suvo četkanje tela, a može se i koristiti za mokro četkanje. Dugo se koristi u alternativnoj medicini, vrši detoksikaciju kože, podiže joj imunitet, podstiče cirkulaciju i daje joj vitalnost. Svim ovom delovanjima, učestvuje u smanjenju celulita i poboljšanju stanja kože. 

Ecotools četka 

Napravljena je od prirodnih materijala, 20% pamuka i 80% vlakna bambusa. Koristi se za uklanjanje suvišnih delova kože, detoksikaciju, ujednačava stanje kože i pegla vidljive površinske grudvice. Nakon tretmana, koža poprima blistavi, nežan i sjajan izgled. Njena cena se kreće oko 850 dinara. 

Kost Kamm četka za celulit

Četka za celulit sa drvenim mehurićima, može se koristiti za suvu masažu tela, a može i za masažu sa uljima. Kombinacija sa uljima daje bolje rezultate, jer ulja daju potpuniji efekat i delovanje na kožu. Kost Kamm četka ima duboko delovanje na tkiva, podstiče prokrvljenost koja učvršćuje tkivo. 

Najel četka protiv celulita

Prirodna, drvena četka za celulit koja je pogodna za svakodnevnu upotrebu. Može se koristiti za suvo i mokro četkanje tela, nežna je prilikom upotrebe, a daje dobre rezultate, jer oprema kožu vlagom. 

Weleda četka protiv celulita

Dolazi kao dodatak uz kompletni set kozmetike ove vrste. Silikonska četka za celulit podstiče bolju cirkulaciju krvi, okrepljuje kožu vlagom, vrši izbacivanje toksina i daje koži svež, ružičast izgled. Najbolje efekte daje kada se koristi u kombinaciji sa brezinim uljem, a vrlo je efektivna i kada se koristi samostalno. Pogodna za svakodnevnu upotrebu. 

Četka vs gel za celulit, šta je bolje?

Ukoliko niste još raščistili sa samim sobom da li želite navikavanje na četku i suvo četkanje kože, možete se vrlo lako opredeliti za jednostavniju metodu uklanjanja celulita, koja zasigurno daje brze i fantastične rezultate. 

Šta je bolje nego anticelulit gel za kožu? Zašto su gelovi tako moćne supstance, i šta je to što ih izdvaja od drugih? Malo smo istraživali. 

Gelovi protiv celulita su lagane supstance koje koža vrlo lako prihvata i upija. Bogati su sastojcima koji ciljano deluju na razbijanje grudvica celulita, podstičući bolju mikrocirkulaciju i učestvuju u sveukupnom zatezanju kože tela. Gelovi prodiru duboko u unutrašnje slojeve kože, ne opterećujući je na površini. Lagani su za nanošenje, hlade kožu i stvaraju osećaj lakoće prilikom nanošenja. 

U odnosu na četku za suvo četkanje kože, gelovi su lakši za upotrebu, daju brze rezultate i ne oštećuju kožu po površini. 

Četka ili masažer protiv celulita? 

Što se tiče ova dva preparata, ne postoje velike i bitne razlike među njima. Rade po istom principu, podstičući bolju cirkulaciju krvi, mehanički vrše pritisak na masti koje su izbile pod kožu, usitnjavaju ih i omogućavaju lakšu eliminaciju iz tela. 

Masažer za celulit je možda lakši za primenu, jer postoje električne varijante koje smanjuju fizički napor ruku. Ovakva vrsta masažera svojim vibracijama omogućava da se masne naslage brže razgrade, da se ojača kožno tkivo, a opuštena i rupičava koža zategne. Kada koža dobije više kiseonika i nutritijenata, ona tada poprima bolju strukturu. 

Kako održavati četku za suvo četkanje celulita?

Četku za suvo četkanje treba prati, bar jedanput nedeljno, u zavisnosti od učestalosti upotrebe onda i češće. Ako govorimo o prirodnoj dlaci, potrebno je da toplom vodom i sapunom dobro operete dlaku i ostavite da se osuši na prozračnom i suvom mestu. 

Ako govorimo o silikonskoj četki, dovoljno je nakon svake primene oprati je pod mlazom tople vode. 

Suvo četkanje nije skup tretman! 

Za tretman četkom protiv celulita ne treba da izdvojite velika sredstva. Možda već imate u nekoj kutiji četku od prirodnih vlakana koja leži zaboravljena jer joj nikada niste našli namenu. Možda u nekoj fioci imate i tvrdu četku zaboravljenu od davnih dana, poručenu iz nekog kataloga jer je bila na akciji.

Ukoliko ne posedujete ništa odgovarajuće četku za celulit možete kupiti u svakoj drogeriji il bolje snabdevenoj samoposluzi za nekoliko stotina dinara.

Novotarija u svetu četki je električna četka za četkanje lica i tela. Mali beauty aparat sa nekoliko nastavaka u vidu četki različite veličine. Košta svega nekoliko hiljada dinara.

Da zaključimo: suvo četkanje ima trenutni efekat brzog vraćanja svežine i energije vašoj koži. Na duže staze, ukoliko postane deo vaše rutine je sjajan anti- age i anti celulit tretman.

Šta više možemo očekivati od jedne obične četke?