Kako pustiti kosu da poraste?

Kako pustiti kosu da poraste?

Saznajte kako pustiti kosu koja će u svakoj prilici izgledati neprikosnoveno.  Promena frizure nekad je teška, a i duga kosa nikako da poraste i da izgleda lepo. Evo taktika koje morate pratiti.

Lepa i bujna kosa je najlepši dar za svaku ženu i da biste je pustili dugu, a da ostane bajna, potrebna joj je konstantna nega. Prirodna nega kose pruža dobre mogućnosti da kosa bude zapažena i lepa. Nikada kosu ne treba tretirati jakim sredstvima i previše često, jer to ne prija ni kosi ni koži glave. 

Nije lako pustiti dugu kosu.

Do lomljenja i pucanja kose, najčešće dolazi jer je ona konstantno vezana u rep, iz razloga jer je vrućina ili ne možete određene kućne poslove da obavljate drugačije. Ali tada ona prolazi kroz mnogo težak proces prelamanja i kidanja i vrlo često deluje beživotno. Pomoćni uticaj daje i korišćenje jakih sredstava za negu kose, upotreba hemijski jakih preparata koji samo oštećuju kosu i dolazi do kidanja. 

Evo kako da prepoznate lomljivu i oštećenu kosu sprečite njeno dalje opadanje i konačno pustite kosu. A onda pređite na sledeće korake:

Prihranjivanje kose

Najbolje rešenje za puštanje kose jeste korišćenje potpuno prirodnih preparata, šampona i maski, koji će prijati, kako kosi tako i koži glave.

Takva sredstva neretko možete napraviti u kućnim uslovima. Ako vam i to predstavlja opterećenje, onda je rešenje i jednostavnije nego što vam se čini

Kako pustiti dugu kosu?

Neke od namirnica koje svako ima u svom domu, a mogu pomoći da stimulišemo rast i oporavak kose, jesu:

 • Ricinusovo ili maslinovo ulje – redovnim korišćenjem stimulišu rast dlake, hrane njen koren i pomažu u njenom kvalitetu, zato se preporučuje jednom nedeljno u kožu glave utrljavati pola sata pre pranja. Može se mazati i na trepavice i obrve, ukoliko želimo da nam kvalitet dlake bude bolji i volumen veći.
 • Limunov sok – posebno pogodan za tretman svetle kose, zbog sadržine vitamina i aktivnih sastojaka, takođe hrani kosu, ali se ne preporučuje česta upotreba, zbog koncentracije kiseline koju sadrži u sebi. Optimalna upotreba je jedanput do dva puta mesečno. Može se nanositi i na tamnu dlaku, postiže isti efekat. 
 • Kokosovo ulje –  kokosovo ulje je prirodno skladište vitamina E koje hrani kosu i kožu i pogodan je za njihovo obnavljanje. 

Puštanje kose koja je srednje dužine

puštanje kose

Ako ste osoba koja ima malo dužu kosu, onako otprilike do ramena, onda ste i upoznati sa činjenicom da vam “kosa upada u oči” i verovatno je vrlo često vezujete u rep da biste određene aktivnosti mogli da odradite. Tako je lomite i ona nikako da poraste. 

Kako pustiti kosu u ovom slučaju?

Smanjite vezivanje. Ošišajte u neku lako održivu frizuru i pustite. Treba joj ta sloboda da brže raste.

Kosu ne treba mnogo često ni šišati, jednom u 3-4 meseca, koliko da se otklone suvi krajevi. 

Da biste izbegli da vam kosa liči na slamu kada je pustite, trebalo bi imati bar neke osnovne navike kojih biste se trebali pridržavati. 

Kako pustiti kosu i pomoći joj negom!

 • koristiti blage šampone za pranje kose
 • kosu sušiti prirodnim putem UVEK kada ste u prilici da to ispoštujete.
 • ne koristiti mnogo vruć efekat prilikom korišćenja fena za kosu
 • mokru kosu nemojte trljati peškirom, već je samo uvijte da peškir upije vodu
 • nikada ne češljajte mokru kosu, već je očešljajte pre pranja
 • izbegavajte korišćenje pegli za kosu i ostalih mašina koje je gore

Ovo bi trebalo da bude rutina svakoga od nas. Na taj način ćemo uspeti da sačuvamo kvalitet kose, koja će u svakoj prilici izgledati negovano i lepo, i neće vam biti mrsko da pustite kosu kad god to poželite. Kada sebi napravimo rutinu i steknemo određene navike, svi ovi koraci će izgledati laki. 

Ako želite da pustite kosu, napravite raspored pranja kose, ukoliko možete, pranje odložite za jedan dan i vrlo bitno, masku za kosu držite što duže. Efekat neće izostati.

Naša čitateljka Dragana je imala veliki problem sa kvalitetom svoje kose. Opadala je i nikako nije mogla da je pusti da poraste. Sada joj je kosa duga  i sjajna. Kako je uspela da prevaziđe ovaj problem, i da joj kosa opet izgleda zdravo i sjajno, pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/perut-i-opadanje-kose-su-proslost/

Frizure za puštanje kose

Ako ste u fazi puštanja kose, od kratke frizure do one između kada ništa sa njom ne možete da uradite, mi donosimo nekoliko saveta kako postupati u tim trenucima i učiniti da se svi za vama okreću. 

Redovno šišajte kosu

Koliko često  šišati kosu ako je puštamo da poraste? Da li je uopšte treba šišati?

Kada želite da pustite kosu, pravilo kaže da je pola posla u redovnom održavanju. Kosu treba šišati jednom u tri meseca, makar samo pozadi, a napred pustite da poraste, ukoliko želite da vam kosa ima ujednačen oblik.

Uvijajte kosu

Različitim metodama, prirodnim gelovima i penom za kosu , možete oblikovati vašu frizuru kako vam padne pod ruku. Malo krajeve zgužvajte, rastresite i frizura je tu, bez mnogo muke. 

Dodaci za kosu takođe mogu biti od značajne pomoći, posebno kada se radi o nedefinisanim vlasima koji vode svoju politiku. Trake za kosu ili rajfovi vam mogu pomoći da je “ukrotite”, kao i ukosnice i druge šnalice za kosu. Velike šnale sa cvetovima mogu pomoći kada želite da je pokupite kompletno iza uha i rešite problem ove dužine. 

Pletenice – u periodu rasta kose, šiške znaju da zadaju mnogo muka i da iritiraju svojim upadanjem u lice. Samo od njih napravite pletenicu i zakačite je sa strane. Dobijate lep efekat bez mnogo uloženog truda i potrošenog vremena, Isto tako su pletenice za kosu veoma korisna metoda, jer kada njih ispletete, kosa vam duže može opstati čista i samim tim odlažete pranje i isušivanje iste. Često pipkanje kose dovodi do toga da se ona brže masti. 

Najbolja frizura je puštena kosa. Lepa, zdrava i oblikovana kosa=srećna i zadovoljna žena!

Kako pustiti kosu ako je kratka

Duga kosa nikada ne izlazi iz mode. Oličenje lepote nekada se ogledalo u gustoj i dugoj kosi. I danas je u modi imati lepu dugu kosu, ona daje mladalački izgled i deluje veoma ženstveno.

Kosa mesečno poraste za jedan centimetar, ali uz redovno šišanje, to nije dovoljno da bi ona imala efekat Zlatokose!

Kratke frizure mogu da budu sjajne. Ali šta se dešava kada želite iz kratke kose da pređete u dugu? Koliko će vam vremena biti potrebno da kosa naraste do dužine koju vi želite i kako joj pomoći u tome? Postoji nekoliko načina na koji možemo pogurati našu kosu i pomoći joj da bude gusta i duga. 

 Trebalo bi se pridržavati sledećih saveta:

 • Negujte kosu-prilagodite program nege prema tipu vaše kose. Ne koriste se isti preparati za tanku i jaku kosu, kovrdzavu ili pravu. Uvek su krajevi kose najviše izloženi tretiranju prilikom pravljenja frizura i zato ih treba redovno hraniti .
 • Masaža glave-osim što deluje opuštajuće, pomaže i kod stimulacije korena kose za njen brži rast i razvoj
 • Koristite nežne gumice za kosu-iako se preporučuje da kosa mahom bude puštena, nekada je neosporno da moramo i da je vežemo u rep. Tom prilikom treba birati nežne, mekane široke gumice bez metalnih delova koje neće da je kidaju. Nikada rep ne stezati previše jako da ne bi došlo do opterećenja vlasi i redovno menjati položaj repa, kako bi težina kose bila ravnomerno raspoređena.
 • Ispravno četkanje i raščešljavanje vlasi-trebalo bi svakodnevno češljati kosu od temena ka vrhovima, duboko u vlas, da bi se prirodna masnoća kože glave rasporedila i po krajevima koji ne stignu da se umaste do sledećeg pranja.
 • Zdrav život-koža, kosa i nokti su ogledalo svakog organizma. Ono što unesemo u sebe u mnogome kazuje kakav način života vodimo i da li se zdravo hranimo. Da bi dobili ono što želimo, moramo da unosimo zdrave namirnice, puno svežeg voća i povrća, kao i vlaknasto i kuvano jelo. Kada promenimo loše navike i loš način ishrane, rezultati će sigurno biti tu. Pitate se koja je zdrava hrana za kosu i šta treba da jedete da biste sprečili njeno opadanje? Osnovno je da se u tanjiru nađe raznovrsno, sveže i šareno. 
 • Život bez stresa-kada doživimo stres bilo koje vrste, naše telo pušta određene hormone, uključujući i noradrenalin. Kao sastavni deo folikula vlasi može uzrokovati upalni proces, a samim tim i prestanak rasta kose, koja još i opada. Opadanje kose od stresa može da se javi i posle određenog vremena od trenutka stresnog događaja, a da to i ne primetite. Zato stres ostavite po strani, ne samo zbog kose, već i zbog mnogo drugih oboljenja koje prouzrokuje. 
 • Bavljenje sportom-treba da vam bude deo svakodnevne rutine, zbog zdravlja sveukupnog organizma, a tako i kose.

Sve u svemu, jedan zdrav način života će vam poboljšati kvalitet života u svakom pogledu, a ujedno i pomoći da pustite kosu.

Sprečite opadanje da biste pustili dugu kosu!

kako pustiti dugu kosu

Osim što kosa sporo raste, problem za dugom kosom  još može napraviti i opadanje ili njeno istanjivanje. Što je kosa slabija, sve joj je teže da postigne neku zapaženu dužinu. Uzrok tome mogu biti različiti faktori, od spoljašnjih uticaja koje kosa trpi, do unutrašnjih koje smo maločas pominjali, a vezani su za način ishane i života. Ponekad se javljaju i kožni problemi, puput seboreje i dermatitisa, psorijaze i mnogih kožnih oštećenja. Može doći i do opadanja kose na pečate, i u tom slučaju je najbolje se obratiti dermatologu, koji će uraditi specijalne i analize i preglede kože glave. 

No, hajde da se pozabavimo ovim što je do nas. 

Ponekad naša kosa bez ikakvog razloga jednostavno neće da raste. Šta mozemo da uradimo za nju i kako pustiti kosu da poraste? Postoji više rešenja. Možemo, na primer isprobati sredstva za brži rast kose, na prirodnoj bazi koji će stimulisati njen rast, mada se mogu upotrebiti i sredstva dostupna po apotekama i drogerijama, različite ampule, serumi, maske i dr preparati. 

Na raspolaganju su još i kozmetički tretmani koji mogu da pomognu kosu da poraste što je pre i što je više moguće. Hranljivi sastojci koje ti tretmani sadrže u sebi, podrška su folikulu da se nahrani i krene kao stimulator iz korena da raste. Takva je, na primer, mezoterapija kose.

Strpljenje kao ključ uspeha

Nešto što do sada nismo spomenuli, a veoma je važno u samom procesu puštanja kose i čekanja da poraste, jeste strpljenje.

vlasilan testimonilal baner

S obzirom da je kosi potrebno puno vremena da se makne iz korena, dajući rezultate koji su po santimetar, najviše dva mesečno, ostaje nam da budemo strpljivi i da sačekamo da vreme učini svoje.

Naravno,  možemo da utičemo na to da je podstaknemo da raste brže,  a možemo i da ne odmognemo u samom tom procesu i da učinimo da ne usporavamo njen rast našim lošim životnim navikama. 

Kako muškarci da puste kosu?

Duga kosa je sigurno jedan od načina da istaknemo svoju lepotu, još i ako je negovana i zdrava, to je sedmica na lutriji. San svake žene da je joj kosa bude negovana i duga. 

Davnih 70-tih godina, hipici i duga kosa su bili trend, kako za ženski, tako i za muški rod. Danas možda, ne tako često,  srećemo muškarce koji imaju dugu kosu. Ponekad nam to deluje sasvim normalno, a ponekad smo u fazonu, bljak. Verovatno zavisi i od samog muškarca, da li mu ta duga kosa lepo pristaje i koliko truda ulaže u samu njenu negu. To se naočigled vidi . 

Ipak, najstresniji trenutak u životima muškog pola sigurno predstavlja i trenutak kada kosa počne da opada.Kod nekih se to desi ranije, a kod nekih dolazi s godinama. Kod većine je tu umešan i trenutak genetike, na koji ne može mnogo da se utiče, a kod nekih dolazi do opadanja pod uticajem faktora životne sredine i tada već možemo delovati. Tada je najbolje posegnuti za prirodnim preparatima, jer u tim trenucima je najbitnije da se koža glave ne optereti dodatno teškom hemijom.  Na koji način se Nikola izborio sa ovim problemom, možete pogledati na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-smanjio-opadanje-kose-ponovo-je-progustio/

Tretman kose kod muškaraca ne treba bitno da se razlikuje od tretmana kod žena. Kosu treba redovno prati, hraniti različitim maskama i serumima. Ne treba je često šišati, odrediti joj njen tip i u skladu sa tim se ponašati prema njoj.

Pre svega treba dobro raščistiti sa sobom da li je duga kosa ono što vama treba i pristaje i onda se odlučite da krenete u nove pobede. Već vremenom, što vam kosa bude bila duža, biće potrebno da je sklanjate sa očiju i u tom slučaju ćete početi sa vezivanjem. Neke savete smo već pominjali vezano za odabir gumice i način vezivanja kose. 

Da sumiramo:

Kako pustiti kosu?

Prirodni preparati su neizostavno najbolji izbor. Pored toga,  treba imati dobar šampon, dobrog frizera i puuuno strpljenja da bi došli do određenog cilja.