Kako se dobija plava boja za kosu bez žutila

Kako se dobija plava boja za kosu bez žutila

Autor:

Farbate se u plavu boju, ali stalno se javlja žuti ton na kosi. Plava boja za kosu bez žutila je moguća i dobićete je ukoliko pratite naša uputstva.

Spremate se za važan događaj, srećni ste, ofarbali ste kosu u plavo, oprali, isfenirali ste se i – otkrili da je vaša kosa zapravo žuta. Koliko vam se to puta desilo i pitate se zašto vam se to uopšte dešava ?

Bitno je da znate da kada kupujete plavu farbu za kosu, morate da  birate one kvalitetnije, jer one imaju bolju mogućnost pokrivanja. Takođe, bitno je koja je vaša prirodna boja kose. Dakle, iz koje nijanse želite da izvučete, tj. da dobijete plavu kosu.

Ukoliko je vaša kosa crna, postupak je dosta teži. Što je vaša kosa svetlija, lakše i jednostavnije ćete postići baš tačan ton plave boje, kakvu vi želite.

Kako izvući plavu boju kose bez žutila?

Plavu boju kose možete izvući samo sa farbom, ali to zavisi od pigmenta vaše kose. Nekada je potrebno koristiti i blanš za kosu, ali postoji mogućnost da se dobije žuti ton.Ovo je vrlo čest problem kada koristite blanš na kosu koja je tamna.  Nažalost, u zavisnosti od prirodne boje vaše kose, to može biti prilično veliki  izazov za vas, dakle mogli bi reći pravi sizifovski posao.

Postoji nekoliko načina za popravljanje žute kose nakon farbanja, čak i za one uporne dlake, koje nikako ne mogu da se posvetle.

Ali prvo da vidimo  zašto dobijete žutu kosu nakon izbeljivanja?

Većina osoba ne može da dobije plavu kosu samo izbeljivanjem ili korišćenjem boja.

Zbog čega je to tako ?

Kako bi se postigla platina, svi pigmenti moraju biti uklonjeni iz kose. Blanš uklanja pigmente iz kose, ali isto tako slabi pigment, tako da prelazak tamne kose u plavu, često je previše rizičan.

Kao što je izbeljivanje proces, tako je održavanje boje na kosi proces. Ukoliko dobijete žuti ton, kosa prvo kreće sa nekoliko nijansi narandžaste i nakon nekog vremena postaje žuta, zatim je bledo žuta i na kraju bude gotovo bela.

 Ako je vaša kosa prirodno smeđa ili crna, crvena i ima tamne pigmente u kosi gotovo je nemoguće ukloniti samo pomoću blanša i završićete sa prljavim, žutim i zlatnim tonovima u vašoj kosi ili sa veoma oštećenom kosom.

U zavisnosti od poroznosti vaše kose i snazi upotrebljenog blanša, kosa može biti potpuno žuta ili ograničeno žuta na nekim delovima glave.

Možda se plašite da farbana i izbeljivana kosa nužno mora izgledati loše i sprženo. Nije tako.Samo treba da znate kako da izaberete farbu, a nakon farbanja da posvetite pažnju svojoj kosi. Ovde je bitno da pođete od one osnovne nege jer nju koristite češće od farbe. Neka osnovna nega kose bude prirodna!

Irena je devojka koja ima plavu kosu bez žutila. I iako je njena kosa jedno vreme bila u jako lošem stanju, opadala je i bila puna peruti, rešila je taj problem. Koristila je poseban prirodan tretman i sada je njena kosa sjajna, duga i zdrava. Obavezno pročitajte iskustvo koje je podelila sa nama da otkrijete njen trik. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Važno je biti veoma oprezan da ne posvetljujete kosu previše da biste se rešili žute boje, jer biste mogli dodatno oštetiti svoju kosu i lišiti je sjajne platinaste boje. Zato je bolje da probate prvo alternative izbeljivanja, da vidite možete li popraviti žutu boju bez oštećenja svoje kose.

Čak i ako farbate kosu u frizerskom salonu, nakon nekoliko ispiranja mogu se pojaviti žuti tonovi na vašoj kosi.

Praktični saveti kako ukloniti žutu boju iz kose

platinasto plava boja kose

Sredstvo za uklanjanje boja

Sredstvo za uklanjanje boja je pre svega je reduktor. Reduktori boja izvrstan su način za uklanjanje trajne boje sa vaše kose uz minimalnu štetu. Reduktori boja neće dodirivati vašu prirodnu boju i ukloniti samo  pigment.

Uputstvo za korišćenje se razlikuju od proizvođača, ali obično možete koristiti reduktor boje 2 do 3 puta da biste uklonili trajnu boju. On preokreće proces farbanja smanjivanjem molekula boje u kosi, omogućujući im da se isperu.

Važno je da pratite uputstvo proizvođača na uputstvu, kako bi bili sigurni da koristite proizvod na pravi način i kako biste dobili najviše od proizvoda. Ako na uputstvu piše da operete kosu za 20 minuta, onda tako i učinite.

Saznajte kako se koristi skidač boje za kosu.

Vitamin C

Lečenje vitaminom C  je stvarno jednostavan tretman koji možete primeniti zajedno sa samo 2 sastojka iz svoje kuće.  Deluje najbolje na polu-trajnim bojama i može ukloniti 1-2 nijanse žutila na vašoj kosi. To neće uticati na vašu prirodnu boju, a možete dobiti plavu boju kose bez žutila.

Trebaće vam tablete vitamina C (prašak je u redu, ali tablete deluju malo bolje) i šampon. Koristite 1 ili 2 tablete od 1000 mg ili 1-2 g praha vitamina C. Ako koristite vitamin C u tabletama, zgnječite ih između dve kašike i skupite prah u činiju.

Budite spremni za tretman, jer ćete ga morati koristiti odmah nakon mešanja. Preporučujemo vam da upotrebite stari peškir  tokom tretmana.

Pomešajte svoj prah vitamina C sa  svojim šamponom. Nanesite je na kosu odmah i trljajte kroz kosu, osiguravajući da svaki deo kose bude pokriven. Pokrijte kosu plastičnom kapom kako biste sprečili da kaplje u oči.

Proverite kosu svakih 5-10 minuta i ostavite je na kosi najviše 20 minuta pre ispiranja.

Šampon protiv peruti

Zvuči jednostavno, ali šampon protiv peruti uklanja neželjene tonove iz kose. Ako je vaša plava kosa otišla dosta u žuto ili još uvek imate malo boje od zadnje farbe, nekoliko pranja sa šamponom protiv peruti će značajno uticati na žutilo u kosi.

Ako planirate da menjate boju kose sledećeg meseca, počnite pranje kose sa ovim šamponom, ali znajte da to neće ukloniti boju kose za samo nekoliko ispiranja.

Kupka za izbeljivanje

Kupka za izbeljivanje sastoji se od izbeljivača i šampona. Jednostavno pomešajte neki blanš i 20 jačinu peroksida u razmeri 1: 1 i ponovo dodajte istu količinu u šampon. Nanesite na kosu odmah i preduzmite sve mere opreza kada radite izbeljivanje kako biste zaštitili kožu i odeću.

Proverite kosu na svakih 5 minuta, do oko 30 minuta pre ispiranja smese. Kupka za izbeljivanje će olakšati postojeću boju, ali može uticati na vašu prirodnu boju.

 

Nijanse plave boje kose

Svaka farba za kosu ima svoju nijansu i svoj ton. Nijansa je ono što predstavlja dubinu boje, misli se na to koliko je boja svetla ili tamna, dok ton označava odsjaj koji farba u sebi sadrži.

Kada kupujete farbe za kosu, pratite uputstva i upravo broj koji piše na pakovanju.

Nijansa je uvek obeležena sa prvim brojem na pakovanju, dok su tonovi obeleženi drugim brojem, obično iza tačke ili crte, u zavisnosti kako obeležava proizvođač.

Kada govorimo o nijansama, veoma je važno da pre nego kupite farbu za kosu, vrlo dobro razmislite koju boju želite da dobijete. Ove brojke vam mogu biti dosta od pomoći, jer na taj način možete izbeći problem sa žutilom koji se javlja kod farbanja, a sve u cilju da dobijete plavu boju za kosu bez žutila.

Svakako da žutilo u kosi nije lepo onda kada vam ono nije cilj, zato strpljivo kod biranja boja, jer svakako želite da dobijete plavu boju za kosu bez žutila. Zapravo od ovih brojki,  zavisi i vaš rezultat nakon farbanja.

Nemojte se previše fokusirati na sliku na kutiji, uvek pratite brojeve.  Nijanse plavih boja za kosu su:

1-5 – tamnije nijanse

6 – tamno plava

7 – srednje plava

8 – svetlo plava

9, 10, 11, 12 u pitanju su najsvetlije plave i specijalno plave.

Ukoliko smatrate da sami ne možete da procenite koja farba najbolje može da vam pomogne, naš savet je da se konsultujete sa prodavcem ili sa vašim frizerom, koji vam može dati najbolju preporuku.

Kako izabrati plavu farbu koja ubija žutilo

plava boja kose

Kada kupujete farbu za kosu, mnoge stvari su bitne. Postići idealnu plavu nijansu zavisi od pigmenta vaše kose, prirodne boje vaše kose, kao što smo već spomenuli. Osim nijanse, koju smo već spomenuli, tu je bitan i ton boje koji stoji  na pakovanju, i tu vodite računa pri kupovini.

Ton farbe je ključan kada farbate kosu u plavo, od njega zavisi da li će vam boja biti bež, pepeljasta, žuta, bela ili bisernog tona.  Pratite brojeve na pakovanju za boju kose

0 – prirodan

1 – pepeljast

2 – violet

3 – zlatan

4 – bakarni

5 – crveni

6 – mahagoni

7 – duvan

8 – biserni

9 – bež

 Za korišćenje tonova potrebno vam  je veliko iskustvo.  Vaša borba i želja da dobijete plavu boju kose bez žutila i budete neodoljiva plavuša,  biće samo ukoliko  imate prirodni crveni odsjaj.

Pokušaćemo da vam pomognemo oko biranja farbi.

Birajte tonove iz zelenog spektra, odnosno pepeljaste.  Ukoliko imate  riđi ton, tona boje rđe, vaš odsjaj je violet. Ukoliko vam je problem žutilo, vaš odsjaj je iz plavog spektra – biserni.

Dešava se da gotove formule neće zadovoljiti vaše potrebe pa se u tu svrhu koriste prelivi. Dodaju se vrlo malo u farbu, i mešaju se sa prirodnim tonovima.

Kada se farbate u plavu boju, prva stvar koju želite da izbegnete jeste žutilo, a da dobijete platinastu nijansu. A tu upravo nastaje problem, jer je to često nemoguća misija.

Bitna stvar je da platinasta nijansa može biti isključivo i samo ako je vaša kosa prirodno svetla, bez crvenog pigmenta. Bolje da znate da će sve ostale boje imati polovični efekat.

U ovom slučaju kada je nemoguće da dobijete nijansu kakvu želite, frizeri obično savetuju da krenete prvo sa pramenovima.

Ovaj proces može biti dosta duži, ali vremenom ćete postići plavu nijansu, pogotovo ukoliko koristite prelive na pravi način i održavate adekvatnu negu vaše kose.

Preliv za plavu kosu

Šta je preliv i čemu služi?

Preliv za kosu je proizvod dizajniran za uklanjanje neželjenih boja u vašoj kosi i daje vašoj kosi sjajan i blistav izgled.

 Nakon što blanš pomogne oko tona boje, preliv će popraviti neželjene oštre tonove ili žutu podlogu i pružiti vam savršenu platinastu boju koju ste tražili.

To je poznato kao dve boje procesa. Preliv može biti trajna ili polu-trajna boja sa „ubijanjem“ žutih tonova u kosi. Međutim, nakon izbeljivanja polu-trajne boje su poželjne jer su manje štetne za kosu.

U zavisnosti od toga koju boju želite da dobijete, možete koristiti različite tonere.  Međutim, budite oprezni da ne preterate, i da ne bi na kraju završili sa zelenom kosom na glavi.  Ako želite da dobijete plavu boju za kosu bez žutila, rešenje će biti zelenkast toner.

Preliv nije uvek neophodan: ako imate prirodno plavu kosu, biće vam dovoljno samo farba, sa platinastom nijansom, bez upotrebe blanša. Međutim, ako imate tamnu kosu, blanš će prethodno posvetliti kosu do stepena koji će primenom trajne boje kose u platinastu stvoriti željene rezultate. Polutrajni toneri obično se ispiru iz kose nakon 2 do 8 nedelja, u zavisnosti od toga koliko često perete kosu.

Možete li raditi kod kuće toniranje ili morate ići kod frizera?

Postoje proizvodi koji se prodaju u supermarketima  koji imaju funkciju kao toner, i nanose boju na kosu koja uklanja žute tonove. Takođe možete koristiti trajnu ili polu trajnu boju za kosu, ali ponekad se mogu desiti i neočekivani rezultati i možete završiti sa neželjenim plavim ili zelenim tonovima u vašoj kosi.

To se može dogoditi ako ne znate kako da  isperete žutilo u kosi ili odaberete toner koji je previše zelen za količinu žutila u vašoj kosi.

Beljena kosa je poroznija od uobičajene, što znači da čak i polu-trajna farba kose (farba za  kosu bez amonijaka) može trajati duže dok se ne ispere sasvim.

Iz tog razloga važno je biti svestan tona boja kose i nijansi boja tako da možete odabrati farbu bez dodavanja neželjenih tonova ili stvaranja previše tamne kose.

Sigurnija alternativa ispiranja žutih tonova nakon izbeljivanja koristi se sa šamponima za korekciju boje.

Ukoliko niste sigurni i ne biste da eksperimentišete sami, najbolje je da porazgovarate sa nekim profesionalcem. Kada dobijete detaljne upute, onda se osmelite i sami koristite preliv, kako biste dobili plavu boju za kosu bez žutila.

Dakle, odgovor je da možete raditi sami kod kuće sa prelivom, ali je tu najbitniji i najteži posao odabir pravog preliva.

Nega plave kose

Svaka kosa zahteva negu, a farbana kosa zahteva posebnu i jaku negu. A kada pričamo o boji farbane kose, svakako da je plava kosa u tome, pored crvene, šampion.

Plava kosa je najviše tretirana,i samim tim sklona i oštećenjima. Koriste se hidrogeni koji su agresivni,  blanš, toneri, često farbanje izrastka.

Možete razmisliti o tretmanu dubinske hidratacije kose. Dužinu ne farbajte svaki put, dovoljno je jednom u par meseci da napravite preliv i da malo promenite i osvežite ton.

Ako se farbate  jakom farbom i koristite jak hidrogen, svakog meseca čim vidite mali izrastak, ovakava tretman sigurno će uništiti vašu kosu.

Izbegavajte prečesto peglanje, ispravljanje i feniranje kose na najvišoj temperaturi. Takođe, obratite pažnju na izbor adekvatnog šampona, uvek treba da bude bez sulfata i parabena i pažljivo češljajte kosu, da bi se manje kidala.
Koristite balzam, da bi lakše raščešljali kosu, jednom nedeljno koristite neko dobro pakovanje i masku za kosu.