Blajhanje kose i kako oporaviti kosu posle blanša

Ako želite plavu kosu, ovo morate znati! Navodimo vam  mitove i istine koji se odnose na blajhanje kose kao i potrebnu negu nakon samog procesa blanširanja.

Želite da promenite boju kose a plašite se blajhanja kose? Koliko puta ste maštali da imate platinasto plavu boju kose ili samo da izvučete vragolaste plave pramenove? Pretpostavimo da ste se ustručavali iz straha od velikog oštećenja kose i kože glave. Možda niste ni bili svesni da vrlo lako možete oporaviti kosu posle blanša!

Verovali ili ne ove strašne priče vezane za blanširanje kose kojima smo naplašeni su i te kako prošlost! Savremeni način posvetljivanja kose štiti vlas od oštećenja i ne dovodi do opadanja vlasi. Zato možete da prestanete da razmišljate kako bi ste izgledali sa drugačijom frizurom i da sprovedete misiju u delo.

Konačno možete bez griže savesti da eksperimentišete sa bojama za kosu. Bićete primećeni gde god da se pojavite jer lepa kosa je nešto jedna žena zaslužuje!

Šta je blanš?

blanširanje

Ako  se pitate šta je blanš i kako deluje onda je vreme da razbijemo predrasude po pitanju ovog načina farbanja kose. Naime ovo je preparat koji razgrađuje pigmente vlasi sa ciljem da posvetli samu vlas. U zavisnosti da li želite da posvetlilte celu kosu ili je koristite samo za prikrivanje sede kose  koristi se drugačija smesa samog blanša.

Karakteristika ove jake formule za posvetljenje kose ogleda se u činjenici da uklanja melanin iz kose, potpuno uništava kutikulu kose i menja njenu strukturu. Upravo ovi štetni elementi su krivci za lošu reputaciju blanša i ideje o ogromnom oštećenju kose.

Uz blanš koristi se i hidrogen koji je osnovni aktivator dejstva blanša. U zavisnosti koliko želite da posvetlite kosu koristi se hidrogen u različitoj jačini. Primera radi ukoliko  ste brineta i želite da izvučete  svetliju nijansu kose koristi se hidrogen od šest procenata. Za veće posvetljenje koristi se hidrogen od devet procenata, dok se najviše može posvetleti hidrogenom koji sadrži dvanaest procenata. Poslednji u nizu se koristi ukoliko imate izuzetno tamnu kosu i želite da izvučete platinasto plavu kosu.

 

Činjenica da ova jaka formula uništava kutikulu vlasi i da veoma brzo posvetljuje vlas dovodi do mnogo predrasuda o samom načinu menjana boje kose. Naime stručno osoblje i frizeri koji dobro poznaju strukturu kose i oštećenja koja se mogu desiti usled promene boje kose svojom stručnošću nikada ne bi dozvolili da posvetljenje kose krene po zlu.

Činjenica da ovaj tretman može dovesti do privremenog isušivanja kose ne znači nužno da nećete uspeti da oporavite kosu. Ne morate misliti kako oporaviti kosu nakon blanša. Tačno je da je nakon tretmana blajhanja kose, ona postaje osetljiva i potrebna joj je nega ali važna činjenica jeste da se ne gubi keratin u samoj vlasi.

Sama ideja o isušivanju ili krzanju kose ne mora se shvatiti kao nerešiv problem jer postoji obilje prirodnih maski za oštećenu kosu  koje će vratiti vašoj frizuri volumen i sjaj. Katarinina kosa bila je iskrazana, zamršena i ućebana, opadala je, kidala se i imala je mnoštvo problema sa njom. Njena suva kosa se oporavila u potpunosti. Iako je plava, kosa joj je sada vitalna i zdrava i svi se za njom okreću. Pročitajte šta je radila i kako joj je to pošlo za rukom na ovom linku. https://minutzamene.com/licno-iskustvo-od-ostecene-do-zdrave-kose/

Prednosti i mane blajhanje kose

Veoma česta dilema kojom se vode dame kada žele da promene izgled svoje kose odnosi se na oštećenja same vlasi i kako oporaviti kosu nakon blanširanja. Upravo činjenica da  kosa može ispucati dovodi do činjenice da većina žena i odustane od ideje blajhanja kose.

Svakako da nedovoljna informisanost  i nestručnost o ovom proizvodu mogu dovesti do uništenja vlasi . Zato se preporučuje da ukoliko nemate dovoljno iskustva sa blajhanjem kose najpre porazgovarate sa stručnim licem ili frizerom kako bi ste otklonili sve sumnje po pitanju oštećenja kose.

Iz privatnog ugla ja sam imala veoma velike predrasude o blajhanju kose. Smatrala sam da to uništava kosu i da će mi frizura ličiti na staru metlu. Iako pratim trendove u farbanju kose želela sam da radikalno promenim izgled . Frizerka mi je preporučila da izvučem platinasto plave pramenove blanšom. Preplašena idejom da će mi se kosa osušiti odnosno da će biti suva i iskrzana me je dugo držala na distanci od blajhanja kose, sve dok se nisam pravilno informisala o ovom preparatu i uvidela da te strašne priče zapravo i nisu toliko realne. Skupila sam hrabrost i dozvolila frizerki da mi izvuče famozne platinaste pramenove. Možda zvuči neverovatno ali kosa mi nije pretrpela nikakvo oštećenje niti je izgledala drugačije nakon farbanja. Jedina prednost koju sam dobila jeste nov izgled kose i mnogo više samopouzdanja.

Hrabrost da sam dozvolila sebi da se preprustim sigurnim rukama frizera i da uživam u novoj frizuri je potpuno promenilo moj koncept gledanja na farbanje blanšom.

Činjenica je da  mnoge dame nemaju zamerke na posvetljenje kose i da se svakog mesca blajhanju kose govore u prilog ovog proizvoda. Osim što održava nestvarnu nijansu kose koji redovnim farbanjem ne možete postići je sama nege kose ne iziskuje ni mnogo vremena niti truda.

U zavisnosti od kvaliteta kose ali i samog temena frizer će vam preporučiti dobre maske za kosu koje će regenerisati i nahraniti  oštećenja koja su se desila i procesu posvetljenja kose.

Postupak blajhanja kose

blajhanje kose

Ukoliko ste čvrsto rešili da posvetlite kosu ovom metodom prenosimo vam detalajn postupak blajhanja kose i kako je oporaviti. Preproučujemo vam da prvi put to učinite kod profesionalnog frizera kako bi se bili potpuno sigurni da nećete pretrpeti oštećenja kose. Ali već nakon toga ukoliko želite ovaj postupak možete sami raditi i kod kuće.

U zavisnosti da li farbate celu kosu ili samo prekrivate izrastak koristi se blanš u prahu ili u vidu kreme. Za izrastak koristi se u kremi koji služi izbeljivanju korena dok se u prahu koristi za izvlačenje belih pramenova. U zavisnosti koju boju želite da dobijete možete koristiti različite proizvođače ovog proizvoda.

 

U zavisnosti od prirodne boje vaše kose treba voditi računa koji tip blanša birate da bi ste izbegli pojavu žutih i narandžastih tonova kose.

Svakako da za nijansu kose najpre treba se posavetvati sa frizerom.

Drugi postupak u farbanju ogleda se u odabiru hidrogena. Već je napomenuto da hidrogen predstavlja bazu blanša i da je neohodan u aktivaciji samog procesa farbanja. U zavisonosti od prirodne nijanse vaše kose kao i kvaliteta i gustine stavlja se hidrogen od, 6 , 9 ili 12 procenata.

Ukoliko se prvi put farbate prerpourčujemo vam da to činite sa što manjim procentom hidrogena. Činejnica da ne znate kako će vaša kosa reagovati na posvetljenje vas može podstaći da počnete ovaj proces sa hidrogenom od 6 procenata i ukoliko vam se dopadne i ne primetite promen u kvalitetu kose u toku sledećeg farbanja možete povećavati procenat hidrogena kako bi ste dobili još svetliju boju. Hidrogen od šest procenata je idaelan za prelive koji služe pri obnavljanju ili osvežavanju boje.  Jači hidrogen od devet ili dvanaest procenata odličan je za prelazak u svetlije nijanse i koristi se za zahtevnije izvlačenje boje.

Važna napomena jeste da je hidrogen od dvanaest procnata ima tendeciju da osuši kosu i prepročuje se da ga izbegavate u farbanju.

Vrlo je važno da se prces izbeljivanja kontroliše i prati od strane stručnog frizera. Napominjeno ma koliko god da je bezbedan po teme glave, nikada ne možete znati da li će izazvati alergijsku reakciju da li će osuštiti kožu glave i oštetiti vlas. Stoga svaki iskusni frizer ništa ne prerpušta slučaju već nakon nanošenja blanša sve vreme se kontroliše sam proces posvetljenja i reakcije kose na proizvod.

Vreme trajanja blanširanja zavisi od strukture kose. Stoga ukoliko imate retku, gustu, prirodno suvu, kosu sklonu mašćenju ili kovrdžavi tip kose trebaće vam više ili manje vremena za ovaj proces. Zlatno pravilo jeste da se ovaj tretman ne drži ni previše mnogo ni previše malo na glavi.

Evo kako da dobijete plavu kosu bez žutila!

Mera opreza ukoliko se odlučite da sami blajhate kosu

Bilo da želite radikalno da promenite boju kose ili ste se samo odlučili da posvetlilte neke pramenove nije da odmet da budete upoznati kako sami da primenite tehniku blajhanja kose.

Naime osnovna stvar o kojo treba voditi računa jeste da se najpre dobro informišete o proizvodu i samoj tehnici farbanja. Zato vam preporučujemo nekoliko korisnih saveta za farbanje kod kuće

U zavisnosti od željenog posvetljivanja kose neophodno je znati proporcionalno koliko treba staviti hidrogena i blanša. Primera radi želite da posvetilte kosu za nekoliko nijansi onda vam preporučujemo da pomešate malo hidrogena od 6  procenata i dodate blanš u kremi.

Pomešajte smesu četkom i počnite da nanosite dobijenu smesu  na koren pa sve do krajeva kose.

Ukoliko ne želite da celu kosu farbate već se odlučite za nekoliko pramenova predlažemo vam da željene pramenove odvojite na parčetu aluminijmske folije. Pramenove namažite četkom za farbanje i uvijte  u foliju.

Kada ofarbate kosu ostavite da odstoji minimun 10 minuta i nakon toga isperite kosu blagim šamponom. Preporučujemo vam šampon bez sulfata koji je odličan kada se o osnovnoj nezi kose radi.

Pored ove tehnike farbanja možete se služiti i trikovima kako posvetleti kosu prirodnim putem. U zavisnosti od željenog ishoda budite maštoviti i isprobajte različite načine posvetljivanja kose. Plavuše vole i ovaj trik sa bebi sapunom i hidrogenom.

Važna napomena odnosi se na činjenicu da je nakon farbanja kosi potrebna hidratacija. Stoga vodite računa da je nahranite različitim prirodnim maskama i uljima koja će regenerisati oštećenja usled promene boje kose. Nega kose nakon blajhanja je veoma važna ukoliko želite da zablistate sa novom frizurom!

5 Načina kako oporaviti kosu nakon blanša

Činjenica jeste da se usled procesa posvetljivanja kosa oštećuje. Gubi hidrataciju, menja struktru sklona je pucanju. Kako bi ste izbegli ove probleme predlažemo vam 5 fantastičnih načina kako sačuvati kosu nakon blanša.

Blagi šampon za svakodnevnu negu

Ovo se pokazalo kao delotvoran metod koji polazi od činjenice da ste već naneli dovoljno hemije na kosu i da joj za oporavak od blanširanja treba prirodna i blaga nega. Zato za pranje kose posle blanširnja izbegavajte šampone sa sulfatima koji će samo doprineti da vam kosa zaista izgleda loše, onako kako se plašite.

Prirodna maska za sjaj kose

Ukoliko želite da vratite prirodni sjaj kosi nemojte očajavati niti trošiti novac na skupe preparate. Dovoljno je da napravite prirodnu masku od namirnica koje imate u svom domu. Za ovu masku vam je potrebno:

  • jedno žumance
  • maslinovo ulje
  • kašika meda

Pomešajte navedene sastojke i nanestite na suvu kosu od korena do krajeva. Ostavite da odstoji 15 minuta i nako toga isperite. Navedeni sastojci nahraniće vašu kožu glave i flokulu vlasi. Kosa će dobiti neophodne vitamine i minerale a ono što je najvažnije za nekoliko dana povratićete stari sjaj kosi.

Ad kapi kao nephodni vitamini za kosu

Bilo da se radi o oštećenju usled farbanja, blanširanja ili želite da nahranite kosu ne postoji bolje rešenje za negu od ad kapi za kosu. Ovo je višenamenski proizvod jer ga možete utrljavati u teme, ispirati kosu sa njim ili dodati šamponu. A i D vitamin učiniće čudo za vašu fizuru od korena pa sve do krajeva. Biće jača, otpornija na spoljašnje faktore i bolje će podnositi sve tretmane stilizovanja kose. Zahvaljujući ovim vitaminima bez griže savesi možete posvetljivati kosu.

Kokosovo ulje umesto balzama

Daleko su poznata sve prednosti kokosovog ulja za kosu i kožu. Preporučujemo vam da ovo ulje koristite umesto balzama nekoliko dana nakon farbanja kako bi ste sprečili bilo kakva oštećenja.

Mali trik koji će zaštiti vašu kosu pre farbanja jeste da na suvu kosu nanesete kokosovo ulje. Ono neće uticati na kvalitet posvetljivanja kose ali će zato očuvati  vlasi. Ovaj trik je posebno pogodan ukoliko se odlučite da se farbate kod kuće i nemate dovoljno iskustva. Sa sigurnošću tvrdimo da ćete apsolutno zaštiti kosu od pucanja, mršenja i drugih oštećenja.

Ne fenirajte kosu

Možda zvuči dosadno što ponavljamo ali fen i te kako dovodi do isušivanja kose. Možete stilizovati kosu i bez fena, i da imate fantastičnu frizuru. Stručnjaci preporučuju da nakon tretmana svetlenja kose odmorite se od stilizovanja kose. Dovoljno je da nakon pranja očešljate kosu i da je ostavite da se osuši prirodnim putem. Ovom metodom kosa vraća prirodnu hidrataciju i ne isušuje se.

Hranite se zdravo

Da bi naše telo imalo dovoljno neophodnih resursa potrebno je ishranu obogatiti A,B, C i D vitaminima. Zahvaljujući ovim vitaminima kosa će biti jaka i otporna na sve vrste oštećenja. Dovoljno je da konzumirate više voća, povrća i ribe i za kratko vreme primetićete  da je vaša kosa jača, sjajnija i daleko otpornija.

Primenite gore navedene savete i strah od blajhanja kose možete zaboraviti. Da, moguće je imati platinasto plavu i zdravu kosu kada ste u rukama stručnjaka i kada znate kako oporaviti kosu posle blanša!