Napravite sami preliv za kosu!

Napravite sami preliv za kosu!

Preliv za kosu je odličan način da osvežite boju ili dobijete neku specifičnu nijansu ili odsjaj. U nekim slučajevima, možete ga i napraviti. Pročitajte kako.

I ako se farbate i ako se ne farbate, sva je prilika da ćete nekada isprobati preliv za kosu. Ovo je jedan dobar trik koji, ako niste, možete već sutra početi da koristite jer je apolutno nezamenljiv kada hoćete da osveže svoju boju kose. Naročito koristan za kosu koja je svetla, ali dobar i za tamnije nijanse, preliv za kosu će vam mnogo pomoći u održavanju uvek lepe frizure. Evo detalja!

Šta je preliv za kosu?

Ako spadate u onu grupu koja još uvek nije informisana o ovoj temi evo o čemu je reč.  Preliv za kosu je mešavina koja sadrži boju za kosu i hidrogen, kao i još neke sastojke, u zavisnosti od toga koju varijantu odaberete. Možete se odlučiti za gotovu varijantu, kao i onu koju ćete sami napraviti kod kuće. Neki ga još zovu i toner za kosu. 

Poenta je da on ne menja drastično boju kosu, već joj samo daje određen ton ili odsjaj.

Iako je u sastavu svih tih tonera za kosu i boja i hidrogen, vi ih ne koristite na standardan način kao kada je u pitanju farbanje kose.

Oni se drže na kosi mnogo kraće nego boja, samim tim, manje su štetni i manje utiču na vlas. Ono što je glavno, manje oštećuju kosu!

Evo objašnjenja!

U određenoj razmeri vi nanesete pomenute sastojke na kosu, ali ih ne držite standardno dugo. Kada kažemo standardno, mislimo, od pola sata do sat, sve zavisi u koju boju se farbate i kakvu nijansu želite da izvučete. Plavuše će znati o čemu pričamo.

Da biste izvukli neke tonove plave, boju treba da držite i po sat vremena na kosi, a da ne govorimo o 12% hidrogenu koji posle nekoliko takvih farbanja vašu kosu mrvi, pretvara je u prah. Ona postaje krta i veoma lomljiva.

Ni blanš nije baš nežan prema vlasima. Iako je on najbolje sredstvo za izbeljivanje kose, ne možemo a da ne pomenemo koliko on loše utiče na kvalitet vlasi. Dlaka je izblajhana. To znači da je istanjena, da su sa nje skinuti svi slojevi i da je ona, tako tanušna, pobelela. Možete misliti koliko je malo potrebno toj dlaci da pukne i da se pokida i koliko mnogo je potrebno kosi da više ne bude suva.

Naša čitateljka Slađana zna. Usled višegodišnjih oštećenja, jedva je oporavila svoju kosu. Morala je dobro da istraži koje preparate sada treba da koristi, kako dlaka ne bi bila više toliko suva i beživotna. Ona je za svoju oštećenu kosu pronašla sjajno rešenje koje nema štetne sastojke da dodatno oštete njenu kosu. Kosa joj je sada sjajna, duga i zdrava!O čemu se radi, pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

Ako se bojite simptoma oštećene kose usled farbanja, možete posegnuti i za prirodnim bojama za kosu. Iako je preliv veoma dobra ideja, ove prirodne boje mogu vam takođe pomoći da simptomi loše kose postanu vaša prošlost.

Kada se koristi preliv za kosu?

Preliv za kosu ima više različitih namena. Pomenućemo ih kako biste videli da li vam odgovara neka od njih.

 Toniranje prirodne boje kose

Ako imate tu sreću da vam vaša prirodna boja kose odgovara, da vam se dopada, ali s vremena na vreme želite malo tu boju da osvežite, možda za jednu nijansu posvetlite, onda su prelivi za kosu apsoluto za vas.

Naime, preliv ne može mnogo da promeni boju, svega za jednu nijansu. Takođe, rezultati ne mogu trajati baš predugo, kao bojenje kose. Posle farbanja smo nekada mirni i po mesec dana. Ali, u tome i jeste draž preliva!

Ako vam je potrebno da vam kosa samo zasija, možda za neku posebnu priliku, koristite preliv u što približnijoj boji svoje kose. Ako, pak, želite da za nijansu posvetlite svoju boju kose, koristite za preliv malo bleđu farbu.

Davanje sjaja bojenoj kosi

Druga varijanta kojoj takođe preliv čini veliku promenu, jeste između dva farbanja. Malopre smo naveli nekoliko razloga zašto farbanje, koliko god se mi trudili, ipak oštećuje našu kosu. Da bismo dobili željenu boju, spremni smo na veliko trpljenje, ali da ne bismo doši baš do stadijuma da nam se kosa previše ošteti, dobro je nekada odgoditi farbanje.

To najefikasnije činimo tako što istu nijansu farbe kojoj se farbamo iskoristimo za preliv. Tako ćete prekriti nesavršenosti svoje kose, malo zamaskirati i ublažiti izrastak  i prorediti farbanje, „kupiti” malo vremena do sledećeg bojenja.

Ono što je još važniji razlog za korišćenje tonera za kosu jeste i ispiranje boje, naročito kod crvenokosi, mada ni brinete nisu pošteđene. Posle nekog vremena, bojena kosa izgubi onaj sjaj i mekoću koju je imala prilikom farbanja, a nijansa izbledi. Plavuše dobiju neke žute tonove, a crvena kosa se ispere.

Na pola puta do sledećeg farbanja, preliv će učiniti da vaša kosa zablista, da bude sjajna i meka. Boja postane intenzivnija i izgubi se odsjaj i ton koji ne volite.

Nije li to sjajna vest?

Neutralisanje žutih tonova kod plave kose

Ako ste plavuša, znate da je najgore od svega kada vam kosa bude žućkasta, to jest kada vuče na narandžasto. Frizeri preporučuju preliv kose odmah posle farbanja ili blajhanja, zato što će ljubičasti ili pepeljasti preliv neutralisati sve neželjene efekte sa kose. Tome služi i ljubičasti šampon za kosu.

Ne morate preliv za kosu raditi odmah posle farbanja. Možete to učiniti i neko vreme posle toga. Ovde pronađite još neke savete kako da se ofarbate bez žutila.

Kako napraviti preliv za kosu?

Iako će kasnije biti reči i o kupovnim prelivima za kosu, hajde da mi prvo kažemo nešto o ovoj drugoj varijanti. Mnoge žene žele napraviti preliv kod kuće.

Sjajno je ako vam to odradi frizerka, ali nemojte očajavati ni ako ne možete to sebi da priuštite.

Vrlo je lako, postoje načini da to uradite i sami.

Daćemo vam dva načina pravljenja, pa se vi sami odlučite koji će vam od njih više odgovarati i  koji ćete primeniti.

1)  Biće vam potrebna farba za kosu u željenoj nijansi. To morate same. U zavisnosti od potreba, koristićete boju koja je namenjena vašem „problemu”. Pošto preliv najčešće uzimamo da osvežimo farbanu kosu, govorićemo o onoj boji koju već koristite.

Dakle, farba i 6%  hidrogen. Njega je bolje samostalno da kupite jer uz farbu stiže hidrogen, ali nekada jači (8% i 12%). Njih, kao što znate, imate u trgovinama i u apotekama.

Voda i hidrogen idu u razmeri 1:1.Potrebno je u nekoj manjoj posudi sve to dobro sjediniti četkicom za farbu. Ovako napravljena smesa biće nešto ređa.

2)Za drugu varijantu biće vam potrebna jednaka količina farbe za kosu, 6% hidrogena i šampona. Voda se ovde stavlja samo malo, svega nekoliko kapi, kako bi smesa bila ređa.

Takođe vam je potrebna neka manja činija u kojoj ćete sjediniti sastojke.

Ovde se ne dodaje voda u velikoj meri, samo radi gustine, ali zato šampon smanjuje jačinu hidrogena.

Potrebno je lepo sjediniti sve sastojke i dobiti kompaktnu masu koju ćete minimalno razblažiti vodom ako je previše gusta.

Pošto sve ovo radimo da bi kosa bila što manje oštećena, a pošto neku verziju razblaženog hidrogena moramo da iskoristimo, neka bar šampon za kosu bude pažljivo odabran. Koristite šampone koji su na bazi biljaka jer samo prirodni šamponi mogu vašu kosu činiti zdravom i lepršavom.

Ovde imate ultimativni vodič za odabir šampona.

Kako se koristi preliv za kosu?

Pre svega nanošenje prve varijante tonera za kosu.

Za celu dužinu, biće vam potrebna cela farba, a hidrogen razblažite sa vodom.

Ovaj preliv možete stavljati na suvu ili vlažnu kosu, kako god želite. Koren bi bilo dobro da prekrivate četkom za farbanje, dok ostatak možete i rukama. Vodite računa da ne ofarbate ruke, ako je nijansa tamna. Razblaženi hidrogen svakako nije previše jak za vaše ruke.

Nemojte predugo držati preliv na kosi. Za plavuše (naročito one blajhane) ne preporučuje se duže od 5, a za tamnije boje ne duže od 20 minuta.

Ne morate preliv nanositi na celu dužinu, možete samo na koren kose, ako, recimo, imate sedu kosu, ali u maloj količini, mali broj sedih vlasi. Onda, naravno, nećete koristiti celu farbu, već samo deo.

Što se tiče druge varijante preliva za kosu, ovako stoje stvari.

Ovaj preliv za kosu aplikuje se na mokru kosu koja je isfrotirana peškirom. Lepo se utrlja rukama, pošto ima i šampona u sebi i onda se drži neko vreme na kosi. Kao što rekosmo, plavuše ne smeju da preteruju, tamnijim nijansama dozvoljeno malo duže držanje na kosi.

Radi se o tome da ovako razblaženi hidrogen nema snagu da prodre duboko u dlaku, zajedno sa bojom. Zadržavaju se negde na površini. Samim tim, oštećenje kose ne može da bude veliko, ali i nema potrebe za preteranim držanjem ove smese na kosi.

Posle svega regularno isperite, osušite i oblikujte svoju kosu. A možete isprobati i tonik za kosu.

Preliv za kosu posle farbanja

O ovome je bilo reči, ali da rezimiramo na jednom mestu.

Farbanje pruža fantastičan sjaj kosi i neposredno posle farbanja tamnim nijansama, kosa deluje magično. Međutim, kako se udaljavamo od vremena farbanja, tako kosa gubi na sjaju, a boja se ispira.

Tada je korisno naneti preliv za kosu.

Ako se, recimo, farbate jednom mesečno, onda biste negde dve nedelje posle farbanja mogli naneti preliv na svoju kosu.

Time ćete je zaštititi od spoljašnjih uticaja, ali ćete joj pružiti i dodatni sjaj. Ona će biti lepa do narednog farbanja.

Nećete morati da drugi deo vremena provedete nezadovoljni i neuredni, a to se često dešava. Čak se i tako podrasla kosa mnogo brže masti nego što je to uobičajeno. Ovim prelivom za kosu rešićete više problema.

Preliv za kosu protiv žutila posle pramenova i blanširanja

Kao što je već bilo reči, farba šteti kosi, a tek blanš… O tome ne treba ni govoriti. Ipak, ima jedna caka sa izbeljivanjem kose koju većina plavuša zna.

Nekada je neposredno posle blajhanja potrebno uraditi preliv za kosu.

Čemu služi? Pramenovi sami po sebi ostaju, bez obzira koju boju preko njih stavljali. Međutim, oni ponekad nisu baš one nijanse koju ste vi priželjkivali na svojoj kosi.

Ako je nijansa žuća nego što ste želeli, a to se često dešava, ili ako je belja nego što ste planirali, uzmite neku violet, plavu (nebo plavu) ili pepeljastu nijansu i uradite preliv kose. Svaka od ovih nijansi ublažiće boju pramenova. Sve tri su odlične protiv žutila, sjajno ga otklanjaju, a previše belim, gotovo sedim pramenovima, daju novi ton, koji nije previše upadljiv.

Muke onih koje vole plavu kosu su velike. Velika su i oštećenja kose, zato nađite najbezbolniji put da budete plavuša. Kada kažemo najbezbolniji, mislimo na onaj koji će najmanje uticati na to da vaša kosa bude oštećena. U zdravoj kosi je ponekad velika filozofija.

Preliv za sedu kosu

Seda kosa nekima je noćna mora, ali nekim baš dobro stoji. Međutim, često je upravo nijansa ta koja je presudna da ona izgleda negovano, a ne zapušteno. Prelivi su dobri i onda kada kosa nije ravnomerno posedela. Farbanje zahteva stalnu brigu da se izrastak prekrije. Sa prelivima za sedu kosu je lakše, jer se boja ne menja drastično, ali ipak dobije svoj šmek.

Ovo se često radi kolor šamponima.

Da li će seda kosa da ima srebrnkast, siv, modričast odsjaj ili nešto drugo, na vama je.

Najbolji toner za kosu

Sada će biti reči o prelivima za kosu koje možete nabaviti gotove u radnjama. Postoji ogroman izbor, a ovi su najbolji.

  • Alexandar cosmetics nudi veliki asortiman tonera, preliva ili polutrajnih boja za kosu, kako ih oni najčešće zovu. Dobija se u pakovanju i u njega se ne dodaje ništa, nema hidrogena, a podobno je za nijansiranje kose.Možete pomešati nekoliko tonera da biste dobili željeni ili eksperimentisali, a pogodnost je i to što imaju veliki izbor ekscentričnih boja, za one koji vole da budu drugačiji. Oni preporučuju da se toneri stavljaju na bleđu kosu, kako bi nova boja bila intenzivnija.
  • Wella boje za kosu poznate su već dugo. Ova kompanija ima i asortiman boja za kosu koje su polutrajne i služe za nijansiranje kose.Veoma su efikasne za otklanjanje neželjenih tonova, a pri tom je oštećenje kose minimalno, usled nekorišćenja hidrogena. Boja ovih tonera na kosi traje i po nekoliko nedelja.
  • Palette preliv za kosu preporučuju frizeri ukoliko želite da promenite svoj izgled na neko kraće vreme, s obzirom na to da se brzo ispira, posle nekoliko pranja.On može intenzivirati vašu boju, a može je i promeniti drastičnije, sve u zavisnosti od toga šta želite da postignete.

Isprobajte i javite utiske!

Iskustva sa prelivima su odlična, jer zaista daju odličan efekat i osveže izgled. Jednostavno je a deluje urednije i bolje od izlizane farbe za kosu.

Preliv za kosu – cena

Kada je u pitanju pravljenje, to vam je jeftinija varijanta. Za nekoliko stotina dinara, možete napraviti idealan preliv za vašu kosu.

Ukoliko koristite gotove tonere za kosu, onda ćete izdvojiti od 600 do 1100 dinara, u zavisnosti koji brend odaberete. Dosta zavisi i od prodajnog mesta, tako da, možete potražiti na više adresa.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao. Nećemo govoriti o opredeljivanju između farbe i preliva za kosu. To su dve različite stvari. Dok farba prodire duboko uduboko u folikul dlake i menja njenu strukturu , preliv za kosu samo oblaže dlaku, tako da on ima mnogo manji uticaj na kosu i kraći efekat.