Kako vratiti prirodnu boju kose? I to je moguće!

Kako vratiti prirodnu boju kose? I to je moguće!

Autor:

Umorne ste od farbanja kose i održavanja koraka sa trendom? Želite i pitate se kako vratiti prirodnu boju kose i uštedeti novac potrošen u salonu? Kakva je bolja boja kose nego ona koja raste iz vašeg korena?

Većina žena dug vremenski period, čak godinama farba kosu. I tako dođe do toga da izgubite svaki trag o prirodnoj boji kose. Konstantno farbanje ne znači da se ponekad ne želite vratiti korenima, zar ne?

Ukoliko ste poželeli prirodni ton vaše kose, znajte da vam je potrebno veliko strpljenje i vreme. Taj proces je puno teži nego što zvuči. Ukoliko niste sigurni da sve možete izvesti sami kod kuće, mogu vam pomoći saveti koje ćete dobiti od stručnjaka.

Mi smo se potrudili da vam damo neke od odgovora kako vratiti prirodnu boju kose.

Šta je prirodna kosa?

Prirodna kosa je kosa čija tekstura nije izmenjena hemijskim ispravljačima kose koji se nanose na kosu.

Prirodna kosa može izgledati jaka i bujna, ali to je vrlo osetljiva tekstura i treba je tretirati kao takvu. To znači da nanošenje balzama i ostalih sredstava, kao što su lak, kreme se ne preporučuju za korišćenje često, jer se na taj način utiče na optimalno zdravlje kose.

Veoma često se postavlja pitanje da li je farbana kosa i dalje prirodna?

Kosa se smatra prirodnom sve dok na kosi nema hemikalija koje menjaju teksturu kose. Pitanje „prave prirodne kose“ ima smisla, samo kada uzmete u obzir i to da neke žene doživljavaju promene teksture zbog boje (što se ponekad događa i kod aplikacije kane).

Ako vam je kosa izbeljena ili obojena nekoliko tonova više od prirodne nijanse, verovatno nećete doživeti nikakvu promenu vaše teksture.

Naravno nije 100% prirodna zbog farbe, ali tekstura je uglavnom ono na šta se misli kada se govori o pojmu “prirodna kosa”.

Da bi vaša prirodna kosa blistala u punom sjaju, poslušajte Slađin savet. Ona je imala iskustva sa masnom, oštećenom kosom koja se kida i lomi. Svega tog rešila se prelaskom na prirodni način nege. Sada joj je kosa zdrava, lepršava i sjajna i svi se okreću za njom. I vaša kosa može biti takva, ako radite isto što i ona. Njeno iskustvo možete pročitati na ovom linku:https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

Način da vratite prirodnu boju kose

Želite da vratite prirodni ton i sjaj vaše kose? Kako vratiti prirodnu boju kose? Prirodna nijansa je ono što su odabrali vaši geni, baš kao i boja vaših očiju i kože.

prirodna kosa

Najčešće se za proces vraćanje prirodne boje koristi farba  ili upotreba nekih specijalnih proizvoda za  kosu, koji pomažu kod prirodnijeg nijansiranja kose. Drugi način bi bio bez ikakvih tretmana, jedostavnim puštanjem da kose raste.

Šišanje

Pustite da vam koren kose izraste barem 2 do 3 cm.

Prvi korak kako vratiti prirodnu boju kose je vrlo jednostavan: pustiti kosu da raste.

Pustite period od  2 do 4 meseca  da vam kosa poraste nekoliko centimetara. Ako  možete podneti veliku razliku u boji korena i ostatka kose, pustite neka raste još duže. Potrebna vam je baza prirodne kose na početku korena.

Nakon ovog perioda, posetite vašeg frizera i ošišajte se. Kratka kosa je najbolji način da ubrzate proces dok čekate da izraste vaša prirodna boja kose. Upotrebite časopise kako biste pronašli idealnu fruzuru koja vam odgovara.

Uzmite u obzir pixi frizure ili kratki bob – ove frizure su potpuni hit ove sezone u svetu.

Nastavite skraćivati vašu kosu na svake 4 do 6 nedelja. Posetite svoj salon za rutinske tretmane kose, koji će polako ukloniti sve preostale hemikalije sa kose, a takođe održavati kosu lepom i zdravom skraćivanjem krajeva.

Nakon što se šišanjem uklone svi hemikalije sa tretirane kose, počnite da puštate vašu kosu da raste, ako želite.  

Korišćenje boje za kosu

Drugi način da vratite prirodnu boju kose jeste farbanjem kose.

Pustite koren da izraste najmanje 2 cm. Ako ćete pokušati uskladiti boju kose sa odgovarajućom bojom, trebalo bi da dobijete uzorak kako izgleda vaša prirodna boja kose.

Zbog toga je potrebno da pustite koren da izraste barem 2cm kako bi odredili prirodnu nijasnu.

Uskladite svoju prirodnu boju. Koristeći koren kose kao vodič, odaberite boju  koja je  najbliža prirodnoj boji. Možda je najbolje posetiti profesionalnog frizera, kako bi vam odredio najbolju i identičnu nijasnu sa vašom prirodnom bojom. Ukoliko vam to nije potrebno, pokušajte da se konsultujete u profesionalnim radnjama sa prodavcem, pa to uradite sami kod kuće.

Ako odlučite sami da se ofarbate, prvo pročitajte sva uputstva sa farbe. Morate pratiti odnos farbe i hidrogena, kako bi dobili istu nijansu. Razdelite vašu kosu u pramenove i lagano farbajte. Držite farbu na glavi oko 45 minuta, a zatim isperite kosu.

Ukoliko ste dobili svetliju nijasnu, možete sačekati da prođe mesec dana, pa da ponovite farbanje, kako bi izjednačili boju sa vašom prirodnom nijansom.

Kako ukloniti farbu sa kose?

Prvi korak koji se primenjuje kod vraćanja prirodne boje nakon farbanja  jeste korišćenje sredstva za uklanjanje boja za kosu. Primetićete da sam proizvod izvlači puno crvenog, crnog ili bilo kog drugog tonusa i lagano se posvetljava kosa.

Saznajte kako radi skidač boje za kosu!

Obično neće biti dovoljno jednom ukloniti tamniju boju kose u potpunosti. Ako je vaša kosa još previše tamna za željenu, prirodnu boju, sledeći korak je da koristite izbeljivač -blanš kako biste olakšali proces.

Prilikom nanošenja blanša možete ostaviti proizvod do sat vremena da stoji na kosi.

Jedan proces izbeljivanja obojene kose, može promeniti, tj. posvetleti za tri nijanse kosu , što je dovoljno da od tamno smeđe dobijete ton tamno plave, ili svetlo smeđe dobijete ton svetlo plave. Ako želite još posvetleti kosu i više od toga, moraćete izbeljivati dva puta.

Preporučuje se da samo izbelite kosu, ukoliko je vaša kosa u dobrom stanju i nije oštećena drugim hemikalijama, ili ima vidljiva oštećenja usled prekomernog farbanja.

Kako vratiti prirodnu boju kose iz sede

Pitate se da li je moguće i kako vratiti prirodnu boju kose i ton, ukoliko ste sedi? Bitno je da znate da je vraćanje iz sive boje na svoju prirodnu boju moguće.

Bele dlake na glavi mogu se pojaviti dosta rano. Nije slučaj da su one zagarantovane samo za starije dame. Ukoliko je nasledni faktor ili neka stresna situacija učestala, mogu se pojaviti dosta rano, čak i dvadesetim godinama.

To ćete učiniti farbanjem kose, ali je potrebno izabrati tačan ton vaše prirodne boje. U ovoj situaciji možete se konsultovati sa prodavcem u specijalnim radnjama, koje su opremljene farbama za kosu.

Kada kupujete farbe za kosu, gledajte da budu što manje toksične, tj. da sadrže sastojke koji neće oštetiti dlaku. 

Za razliku od farbi na bazi ugljen-katrana, koji hemijski oštećuju kosu, potrudite se da kupujte farbe sa sledećim sastojcima :

Soda bikarbona –  može biti previše alkalna za čestu upotrebu, ali, ako se koristi na odgovarajući način, ovaj sastojak je odličan za sedu kosu.

Prvih nekoliko dana nakon farbanja može se desiti da ton bude malo tamniji od vaše prirodne boje, ali nakon nekoliko ispiranja izgledaće tačno kao i pre.

Prirodno plava boja kose

Ukoliko je vaša prirodna boja kose plava ili svetlija nijansa, a sada ste atraktivna crnka, povratak na vašu prirodnu nijansu, biće malo složeniji proces. Pitate se kako vratiti prirodnu boju, ako vaša kosa već dugo nije plava?

Bitno je da znate da je i to moguće, ali iz tamne boje prelazak u svetlu ide dosta teže. Potrebno je potrefiti tačnu nijansu, koristi se i blanš, kao sredstvo za izbeljivanje.

Takođe, može se desiti da će vam biti potrebno nekoliko farbanja, kako bi vratili svoju prirodnu nijansu plave. Farba se na kosu nanosi jednostavno. Dovoljno je da imate sud u kojem ćete rastvoriti farbu i pomešati sa hidrogenom, i četku kojom ćete nanositi na vašu kosu.

Češljem ćete razdvajati pramenove, i tako farbati celu kosu. Farba obično stoji na kosi oko 45 minuta, a nakon ovog perioda isperite kosu.

Savet može biti da krenete prvo sa svetlijim pramenovima, a onda na svakih mesec do dva da dodajete sve više pramenova, kako bi kosa na kraju dobila baš vašu prirodnu nijansu.

Potrebno je strpljenje i vreme za ovaj proces.

Očekujte da će doći i do oštećenja kose. Najteži je put i proces doći od crne do prirodno plave kose. Iz tog razloga ćete možda više puta koristiti izbeljivač i farbu, kako bi dobili identičnu nijansu prirodne boje vaše kose.

Vraćanje na prirodnu plavu boju kose je proces, a svaki sloj boje koji stavite nastoji pomoći vašoj celokupnoj boji da ostane trajnija.

Za povratak na prirodnu plavu boju kose potrebno vam je veliko strpljenje. Može proći dug vremenski period kako bi se postigao željeni rezultat.  

Ukoliko ste odlučne da ponovo budete prirodne plavuše, onda se strpljenje isplati.

Prirodno crna boja kose

Na koji način i kako vratiti prirodnu boju kose, ukoliko je crna? Prirodno crna kosa je najbolji ton prirodne boje kose, koji ćete najlakše vratiti iz bilo koje farbane boje.

Bilo koji ton, da li je svetlija nijansa ili tamnija na vašoj glavi, vrlo jednostavno odabirom crne farbe za kosu, povratiće prirodni ton vaše crne kose. U većini situacija, biće dovoljno da to bude samo jedno farbanje.Nakon toga, ukoliko ste rešili da se više nikada ne farabate, jednostavno puštajte vašu prirodnu kosu da raste, bez farbanja, jer se razlika između korena i farbane boje neće razlikovati.

Prirodno smeđa boja kose

Ukoliko želite, a ne znate kako vratiti prirodnu boju kose, ukoliko je smeđa kosa, prvo je potrebno da uklonite farbanu boju sa svoje kose, pa se zato koristi sredstvo za izbeljivanje kose. Izbeljivač za kosu se pomeša sa šamponom.

Nežno operite kosu. Na ovaj način se smanjuje molekul farbane boje i omogućuje vam da većinu isperete sa svoje kose.

Da biste se vratili na onaj ton sa kojim ste rođeni, možete  koristiti i tonere za kosu. Toner neutralizuje neželjene tonove u kosi, poput crvene, narandžaste, zlatne i tako dalje.

Poslednji korak između vaše stare  boje kose i vaše nove boje je primena nove farbe za kosu. Da biste odredili tačan ton vaše prirodne nijanse i kupili adekvatnu farbu, možete se konsultovati sa frizerom, ako niste sigurni.

Prirodno crvena boja kose

Pre nego počnete uklanjati boju sa vaše kose, morate odrediti tačnu nijansu vaše prirodne crvene boje kose. To je zato što se proces malo razlikuje u zavisnosti koji je trenutni ton boje kose na vašoj glavi.

prirodna boja kose

U slučaju da je vaša sadašnja nijansa tamnija boja, ne možete samo ofarbati kosu kako biste dobili crvenu boju kose. Ako imate tamniju kosu, a želite vratiti crvenu boju, ne možete jednostavno naneti novu boju na kosu preko farbane boje i nadati se da ćete odma dobiti rezultat. Možda će biti potrebno da nekoliko puta ponovite tretman, kako bi dobili adekvatnu nijansu.

Ukoliko je vaša boja svetlija, možete početi sa pramenovima, i na svakih mesec dana dodavati sve više, dok konačno ne dobijete pravi ton vaše prirodne boje.

Crvenokose dame su posebno atraktivne. Kada povratite svoj prirodni ton, trudite se da je negujete dobro, kako bi sjaj vaše crvene boje bio još lepši.

Koristite šampone bez sulfata, i redovnim korišćenjem balzama za kosu, vaša kosa zadržaće prirodnu sjaj i živost.

Kako vratiti prirodnu boju kose posle farbanja?

Šta sve možete učiniti da vam kosa brže raste, kako bi vratili prirodnu boju kose posle farbanja. Primenite neke od sledećih saveta:

Investirajte u prave i kvalitetne proizvode za vašu  kosu

Dobar kvalitet šampona i balzama trebalo bi da budu dva glavna proizvoda u svakodnevnoj rutini nege kose. Pronalaženje dobrog kvalitetnog šampona i balzama koji dobro funkcionišu na kosi pomoći će vam da kosa ostane zdrava i omogućiti vam da izraste prirodna boja kose.

Kada kupujete šampon za kosu, za brži i bolji rast kose, pre svega i oni koje možete koristiti   za sve tipove kose, neka budu šamponi bez sulfata.

Šampon bi trebalo da pomaže vašoj suvoj, oštećenoj kosi. Suprotno popularnom uverenju, nije dobro ili čak neophodno svakodnevno prati kosu, posebno ako se kosa hemijski leči, tj.oporavlja. Pokušajte bez pranja najmanje četiri dana. Ako vam se kosa malo  masti, pokušajte sa suvim pranjem kose.Možete da pomešate kukuruzno brašno sa sodom bikarbonom, posipajte je u koren kose i po vrhu kose, a zatim temeljno četkajte.

Vežbajte redovno

Vežbanje ima mnoge prednosti za ljudsko telo kao što je, pre svega održavanje telesne težine i poboljšanje opšteg zdravlja. Ali jeste li znali da to takođe može pomoći da kosa raste brže? Vežbanje uzrokuje da srce pumpa brže, utiče na protok krvi kroz celo telo, uključujući i kosu, što rezultira bržim rastom kose. Nakon nekoliko nedelja ili meseci konstantnog vežbanja, trebalo bi da primetite prve promene kod rasta dlačica.

Izbegavajte toplotu

Nemojte se boriti protiv prirodne teksture vaše kose. Na taj način sa toplim tretmanima izazvaćete štetu i eventualno lomljenje i ispucalost kose. Uz to, izbegavajte prese, figaro ili fenove za kosu. Na ovaj način obezbedićete normalan rast svoje prirodne kose.

Skraćivanje kose redovno

Ako pokušavate da izlečite,tj.oporavite kosu, na svakih mesec i po dana,  trebalo bi da je skraćujete. Skraćivanje kose sprečava lomljenje kose i održava kosu zdravom, što će vam pomoći da vam prirodna  kosa raste brže. Skraćivanje vaše kose na svakih 8 nedelja je važan korak kod rasta vaše prirodne boje.