Magično keratinsko ispravljanje kose i sve o njemu

Magično keratinsko ispravljanje kose i sve o njemu

Keratinsko ispravljanje kose učiniće da izgledate kao devojka sa reklame za šampon. Pitate se kako? Saznajte sve o proceduri, ali i o cenama i iskustvima.

Već duži niz godina ravna kosa je vrlo moderna, posebno među mladim ženama.

Na našem podneblju su retke osobe koje imaju tu potpuno pravu svilenu, tešku kosu kakvu imaju Azijatkinje.Ipak, mnoge žene sanjaju baš takvu frizuru koju je moguće srediti za 10 minuta.

Na žalost, čak i ravniji tipovi kose trpe negativan uticaj spoljašnje sredine i štetnih hemijskih i toplotnih tretmana.Kosa postaje nemoguća za oblikovanje, gubi sjaj i sopstvenu težinu, lako se mrsi, opuštena je i beživotna.

Keratinski tretman treba da vrati vašoj kosi sve one izgubljene atribute koji krase zdravu i lepu kosu.Plus, za dame koje su kovrdžave, a želele bi da nisu, ovim tretmanom se ispravlja kosa.

Hajde da naučimo što više o ovom tretmanu pre no što odlučimo da li je za nas.

Uzećemo u obzir za i protiv činjenice.

Pogledajmo šta će prevagnuti.

Šta je keratinsko ispravljanje kose?

Keratin je protein koji se prirodno već nalazi u našoj kosi. Procentualno, ovo je najzastupljeniji gradivni element vlasi.

Ovo je procedura tokom koje se na kosu nanosi mešavina prirodnih proteina, regeneratora  i, u najvećem broju slučajeva, materija koja se zove formaldehid.

Ovo je jedna od najpopularnijih metoda polutrajnog ispravljanja kose u frizerskim salonima.

Rezultat koji treba da dobijemo je svilenkasta, mekana kosa koja se lako oblikuje, živahna je i ne mrsi se.Upravo je i postala popularna zbog svoje sposobnosti da oštećenu, zamršenu i neizglednu kosu pretvori u blistavu, sjajnu i živahnu kosu. 

Keratinsko ispravljanje kose je procedura koja ne menja unutrašnju strukturu vlasi, na primer, ne kida postojeće proteinske veze unutar nje.Primera radi, ako imate kovrdžavu kosu, profesionalno urađen keratinski tretman će samo omekšati prirodne kovrdže pretvarajući ih u nežne baby lokne.

Kovrdžava kosa, koja je izuzetno neposlušna, nakon ovog tretmana, postaje laka za oblikovanje pa je možete pretvoriti u željenu frizuru.

Ukoliko se tokom tretmana upotrebi veći procenat formaldehida kosa će biti pravija.

Preparati kojima se radi keratinsko ispravljanje kose

Vaš frizer će za tretman upotrebiti profesionalne preparate namenjene ovoj proceduri.

brazilsko ispravljanje kose

Tu je, pre svega, keratin, zatim različiti regeneratori, glicerin u zavisnosti od vrste tretmana i najzad formaldehid.Formaldehid u ovoj formuli služi za pojačavanje dejstva keratina.

Formaldehid, koji se može naći i u obliku formalina ili metilen glikol a(tečni oblici), je bezbojan gas veoma jakog mirisa koji je opasan ako se udiše.Nije dobro ni da dođe u kontakt sa kožom ili očima.Osobe osetljive na formaldehid će osetiti pečenje u očima i nosu, grebanje u grlu i kašalj. U težim oblicima čak vrtoglavicu, i iritaciju kože.

Kao materija za ispravljanje kose postao je popularan kasnih 2000-ih.

Zapravo, preparati za ispravljanje kose, bilo da je keratinski tretman u salonu ili proizvodi za kućnu upotrebu, ne sadrže gas formaldehid već metilen ili glikol koji pod uticajem toplote ili pomešani sa vodom oslobađaju štetni gas formaldehid.

Da to znači da je keratinsko ispravljanje kose štetno za kosu?

Keratinsko ispravljanje kose je odnedavno predmet rasprava. Naime, usled mnogih tvrdnji o štetnosti i kancerogenosti formaldehida razvila se rasprava za i protiv ove procedure koja omekšava i ispravlja kosu.

Da li je tretman bezbedan ili ne, da li oštećuje kosu ili je baš suprotno ozdravljuje?

Zatim, da li vredi novca koji se na njega potroši?

Pogledajmo izbliza za i protiv kako bismo vam pomogli da donesete najbolju odluku.

Za

 • Kosa se više ne mrsi, mekana je i lako se oblikuje
 • Značajno se skraćuje vreme oblikovanja frizure.
 • Tretman ne narušava prirodnu strukturu kose, a  ipak daje dobre rezultate.
 • Ne utiče na fazu rasta kose. Prirodna kosa se polako pojavljuje kako se tretman skida.

Protiv

 • Tretman sadrži hemikaliju poznatu kao formaldehid.
 • Veće koncentracije se smatraju nebezbednim prema izveštaju Američke agencije za hranu i lekove (Food and drugs administration). Usput treba da znate da je formaldehid prisutan u mnogim komercijalnim proizvodima.
 • Trudnicama se ne savetuje keratinsko ispravljanje kose jer može loše uticati na njihovo i zdravlje njihove bebe.  Ovo se odnosi i na sve druge hemijske tretmane gde koža može apsorbovati hemikaliju.
 • Procedura uključuje delovanje na kosu veoma visokom temperaturom 250 stepeni Celzijusa, koja može oštetiti svaki tip kose.Na žalost, ova korak nije moguće preskočiti jer je ovo glavni korak “utiskivanja” preparata u površinski sloj kose.
 • Rezultati keratinskog ispravljanja kose su relativno kratkotrajni. Traju najviše 4-5 meseci.

Srećom, postoje šanse da vaša kosa bude zdrava, a ne samo da izglea zdravo. Dragana je imala grdnih problema sa kosom. Bila je duga, ali iskrzana. Na svu sreću, vrlo brzo je shvatila da želi da se za nju pobrine na prirodan način. Umesto ulaganja u skupe i diskutabilne tretmane, promenila je navike i okrenula se prirodnoj nezi. Od nje možete naučiti kako da oporavite kosu tako da vam keratinski tretman nikada ne zatreba. Njeno lično iskustvo je na ovom linku: https://minutzamene.com/perut-i-opadanje-kose-su-proslost/

Ako ste više za to da dobijete rezultate preko noći ( što obično nikad nije najbolja ideja – jer „što je brzo to je kuso“), nastavite dalje da saznajte kako da to i dobijete.

Kako se radi keratinsko ispravljanje kose?

Keratinsko ispravljanje kose je vrlo složena procedura. Ukoliko se odlučite za ovaj vid nege kose, dobro se raspitajte o reputaciji i stručnosti osobe koja će vam pružiti uslugu kao i o preparatima koje koristi.

Budući da ovaj tretman nije novost u frizerskim salonima, nađite frizera koji ima dosta iskustva u pružanju ove usluge.

Evo kako izgleda sam proces ispravljanja kose uz pomoć keratina:

 1. Kosa se prvo pere šamponom za dubinsko pranje kako bi se sa vlasi uklonile sve naslage ostataka sredstava za negu
 2. Sledeći korak je sušenje kose fenom sve dok ne bude potpuno suva.
 3. U sledećoj fazi kosa se deli na manje pramenove na koje se nanosi keratinski tretman.
 4. Kada je kosa potpuno natopljena mešavinom keratina, regeneratora i formadehid materije, ostavlja se da stoji 20 minuta.
 5. Nakon toga se kosa još jednom suši fenom
 6. Pegla za kosu se podesi na nekih 250 stepeni Celzijusa, odvaja se pramen po pramen kose i pegla se. Vrelina je neophodna kako bi se preparat “utisnuo” u vlasi.
 7. Nakon toga se kosa pere odmah ili se čeka 24-72 sata nakon tretmana. Ovo zavisi od vrste keratinskog tretmana.

Cela procedura traje 2-4 sata.

Najbolji keratin tretman prema tipu kose

U zavisnosti od tipa kose, njene dužine i opšteg stanja neke vrste keratinskog tretmana bi vam mogle odgovarati bolje od drugih.

Pronašla sam 4 različite procedure. Pogledajmo u čemu se razlikuju i kome su namenjene.

1: Brazilski keratin

Brazilsko ispravljanje kose je najomiljeniji među keratinskim tretmanima. On eliminiše mršenje kose,  omekšava je i hrani kosu koja postaje ekstremno svilena i mekana. Ovo je veoma jak i koncentrovan tretman.

Pogodan je za osobe koje imaju vrlo grube, debele vlasi i suvu kosu koja se teško oblikuje.

Tretman traje oko 90 minuta a rezultati će biti vidljivi 3-4 meseca. Kosa se može prati odmah nakon tretmana.

2: GK Keratin

Ova tretman ima dve verzije, jednu sa formaldehidom i drugu bez.

Žene radije biraju ovu drugu bez formaldehida.Za njega se takođe koristi keratin, regeneratori i glicerin.Pogodan je za tanku do srednje jaku kosu.

Dame koje žele da zadrže svoje kovrdže ali  bi htele da ih malo relaksiraju, opuste i učine svilenkastim i mekanim treba da izaberu ova vid keratinskog ispravljanja kose.

Nakon GK keratina kosu ne bi trebalo prati 72 sata.

Rezultati traju do 8 nedelja.

3: Tečni Keratin

Ovaj tretman radi se keratinskim peptidima i molekulima koji se savrđeno vezuju za vas i hrane je. Tečni keratin se široko primenjuje i smatra se najbezbednijim od svih keratinskih tretmana kose.

Savršen je za tanku do srednje jaku kosu.

Kosa je nakon njega mekana i lako se oblikuje. Ovo je najblaži tretman ali i rezultati najkraće traju, svega 30-40 dana.

4:Keratinski tretman za obnavljanje boje

Sadrži vrhunske proteine keratina i kolagen koji pomažu u izgradnji vlakana kose i zaključavanju boje. Savršen je za osobe koje se farbaju ali i one kojima je kosa suva i oštećena  Tretman čini da boja izgleda prirodno, da bude intenzivna i sveža. Rezultati traju do 4-8 nedelja.

Kako se neguje kosa nakon keratinskog ispravljanja?

Rezultati keratinskog ispravljanja kose traju 3-4 meseca.

Frizer bi trebalo da vam da precizna uputstva o nezi kose nakon njega.Videli smo da postoje različite vrste tretmana. Svaki zahteva svoj set pravila za održavanje kose.Ukoliko želite da vam rezultati traju što duže, morate ih se pridržavati.

Generalno, ovo su instrukcije koje bi trebalo slediti:

 • Ukoliko vas je frizer nakon tretmana obavestio da ne smete prati kosu pre nego što prođe 72 sata, ispoštujte to i ne kvasite kosu. Izbegavajte šnale, trakice i druga aksesoare za kosu.
 • Ukoliko se kosa slučajno pokvasi, pokisnete na primer, odmah je osušite fenom i ispeglajte peglom podešenom na nisku temperaturu.
 • Perite kosu što je moguće ređe. Između dva pranja koristite šampon za suvo pranje kose ako je neophodno.
 • Isključivo koristite šampone koji ne sadrže sulfate i natrijum.
 • Postoje šamponi koji su specijalno dizajnirani za pranje kose tretirane keratinom.
 • Kosu perite mlakom vodom i na kraju isperite hladnom vodom.
 • Koristite neispirajuće regeneratore i maske za kosu koje sadrže keratin.
 • Pod tušem, kada ne perete kosu, obavezno nosite kapu za tuširanje kako bi kosa što manje dolazila u dodir sa vlagom.
 • Uvek koristite ulja ili sprejeve za zaštitu kose od toplote tokom stilizovanja.
 • Tokom letnjih meseci koristite preparate za zaštitu kose od sunca.
 • Ukoliko plivate u slanoj ili hlorisanoj vodi, zaštitite kosu kapom za plivanje.
 • Izbegnite farbanje najmanje tri nedelje nakon keratinskog ispravljanja kose.
 • Krajeve negujte prirodnim serumom za kosu.
 • Ne preterujte sa preparatima za kosu poput sprejeva pena za oblikovanje, lakova i slično.
 • Isprobajte tretman toplim uljima za kosu.

Kome je namenjeno keratinsko ispravljanje kose?

Keratinsko ispravljanje kose razmotrite kao opciju ako:

 • vam je kosa jako kovrdžava i želite davam  lokne budu opuštenije i prirodnije, da se frizura lakše oblikuje;
 • vam je kosa suva i oštećena;
 • se vaša kosa teško oblikuje i lako mrsi.
 • vam je kosa tanka i opuštena;
 • vaša kosa nema sjaj;
 • vam boja kose deluje isprano i mrtvo.

Da li raditi keratinsko ispravljanje kose kada opada kosa?

Kosa koja opada je signal da nešto nije kako treba. Ovde pročitajte o uzrocima prekomernog opadanja kose.

Bilo koji da je razlog, u tom periodu se morate fokusirati na popravljanje opšteg stanja kose.U protivnom ćete dodati još jedan problem više.

ispravljanje kose keratinomPostoje svjedočenja da formaldehid iz keratinskog tretmana može osim iritacija i alergija izazvati i opadanje kose.Uzdržite se od ove procedure sve dok ne zaustavite gubitak kose.

Da li koristiti silikonske kapi posle tretmana?

Ne! Ni silikonske kapi ni bilo koje drugde proparate koje baš ne morate.

Nakon keratinskog ispravljanja kose ograničite se na šampon bez sulfata, regenerator i serum za krajeve.

Ne zatrpavajte kosu, već otežalu od keratina, dodatnim proizvodima.

Uostalom, keratin će dati divan svileni sjaj kosi tako da vam silikonske kapi neće ni biti potrbne.

Keratinsko ispravljanje kose kod kuće

Postoje da se kupe i preparati za keratinsko ispravljanje kose kod kuće. Važno je da znate da su u ponudi proizvodi sa ili bez formaldehida. Oni koji ga sadrže su štetniji jer je ova hemikalija kancerogena.Sa druge strane, oni imaju jače dejstvo i rezultati su dugotrajniji.

Ukoliko se odlučite za kupovinu dobro se obavestite o kvalitetu proizvoda, iščitajte sve što nađete, raspitajte se za iskustva prijateljica koje su to već radile i možda zamolite za pomoć i asistenciju.

Za tretman keratinom kod kuće sledićete iste one korake koji su napred detaljno opisani.

Imajte na umu da su preparati skupi i da na video uputstvima sve izgleda jednostavnije nego kada to treba sprovesti u delo.

Uz to, reč je o vašoj kosi i zato je važno da se posao obavi kako treba. Zato je uvek preporuka da se keratinsko ispravljanje kose radi u proverenom frizerskom salonu kod osobe koja ima dovoljno iskustva.

U tom smislu, verujem da vas najviše zanima sledeće…

Cena brazilskog ispravljanja kose

Cena tretmana je 5000-12000 dinara.

Ovo zavisi od:

 • vrste keratina koji se primenjuje.
 • dužine kose.

Odnos je sledeći: ako je cena tretmana za kratku kosu 5000, isti tretman na srednju kosu košta 7000 a za dugu kosu potrebno je platiti 9000 dinara.

Da li je skupo ili jeftino je stvar vaših prioriteta i platežne moći.

Ukoliko kupite sve što vam je potrebno za kućnu varijantu tretmana, pod uslovom da imate peglu za kosu, proći ćete malo jeftinije. Narodski rečeno, nećete platiti ruke.

Iskustva sa keratinskim ispravljanjem kose

Kosa bude nekako masna na dodir bar u prvih mesec dana. Dosta je otežana.Ipak, žene se slažu da im prija keratin, da je olakšavajuće to što se kosa za čas sredi bez dugotrajnog feniranja.

vlasilan testimonilal baner

Pozitivna ili negativna iskustva zavise i od tipa kose. Prosto na nekom tipu dlake su efekti slabiji.

Nisam pronašla negativna iskustva u smislu opadanja kose, ostajanja bez kose i slično.

Ako mi dozvolite moj lični stav, kosu bi trebalo negovati i čuvati na taj način da bude prirodno zdrava.

Ukoliko vam je priroda podarila jake kovrdže, napravite od njih svoj neponovljivi stil.

Kada se o kosi dobro brinete i negujete je samo prirodnim preparatima bez štetnih hemikalija, keratin vam neće biti potreban.

Novac potrošite, na primer, na neki nezaboravan izlet, putovanje, knjige ili šta god je vama drago.

Ipak, ako vam je potrebna hitna brza reparacija kose i wow izgled kao sa reklame – keratinsko ispravljanje kose to može i deluje kao magija.