Tajanstveni kofein za podočnjake i njegova moć!

Tajanstveni kofein za podočnjake i njegova moć!

Kofein za podočnjake možda ne koristite često, ali on ima odlična svojstva. Zateže kožu, pojačava cirkulaciju i briše tamne kolutove. Saznajte sve njegove tajne!

Tajne kofeina za podočnjake možda nisu dovoljno poznate svetu, ali se ovaj sastojak sve češće koristi u proizvodima za negu kože. Sposobnosti da poboljša izgled kože, zategne je, smanji promene u boji na koži i omogući bolju regeneraciju čine ovaj sastojak odličnim izborom za brobu protiv podočnjaka.  Pogledajte koje su sve mogućnosti kofeina.

Kofein za podočnjake – prednosti

Podočnjaci su nesavršenosti koji deluju tako upadljivo, uz to veoma su teški za uklanjanje. Ponekad ispada da se ne mogu smanjiti, šta god pokušali, ali to nije istina. Kofein je jedna od supstanci koje mogu značajno poboljšati izgled kože, a to je upravo ono što želimo.

Prema studijama, primena kofeina može pomoći oko smanjenja podočnjaka, jer on ima sposobnosti poput:

 • Zatezanja kože
 • smanjenja nadutosti
 • Pojačavanja prokrvljenosti

Kako on uopšte pomaže?

Kako deluje kofein na podočnjake ?

Ako ste nekada imali tamne, naduvene ili otekle podočnjake, možda su vam preporučili da stavite kesice čaja na taj predeo. Ovo se ne radi slučajno, jer upravo taj čaj sadrži veliku količinu kofeina. Njegovom primenom ovakvi otoci mogu splasnuti, ali ovo nije jedino dejstvo kofeina na podočnjake.

kofein protiv podočnjaka

Uticaj kofeina na zatezanje kože oko očiju

Njegova sposobnost da zategne kožu je upravo jedan od razloga zbog čega se često primenjuje za smanjenje vidljivosti podočnjaka. Koža na ovoj regiji često zna biti naborana. Ovaj uticaj na kožu može dovesti do toga da podočnjaci postanu izraženiji i upadljiviji. Uticah na zatezanje kože pomaže da ova regija opstane glatka i nežna i da kesice ispod očiju nestanu.

Poboljšana cirkulacija i kofein

Jedan od uticaja na kožu oko očiju jeste i pojačana cirkulacija kože, ovo je dobra stvar, naročito kada se radi o podočnjacima koji su tamni.

Možda vas zanima zašto je tako ?

Mnoge nesavršenosti ovakvog tipa nastaju usled zadržavanja vode u ovom predelu, loše cirkulacije ondosno nemogućnosti izbacivanja štetnih supstanci.Kada je cirkulacija poboljšana omogućeno je bolje izbacivanje toksina iz tog predela. Na ovaj način se može smanjiti naduvenost podočnjaka i gomilanje štetnih supstanci, što je upravo jedan od razloga zbog čega se hvali uticaj kofeina. Takođe, smanjuje pojavu natečenih kapaka.

Koža koja se nalazi na navedenom predelu može imati izrazito tamnu boju. Razlog zašto se javlja ova promena jeste poremećaj cirkulacije.  Njeno ubrzavanje podstiče dotok vitamina, ali kiseonika u krvne sudove koji okružuju oči pa se tako smanjuje vidljivost tamnih krugova oko očiju. Ako su krvni sudovi prošireni usled zastoja cirkulacije, kofein deluje na sužavanje krvnih sudova.

Kofein nije jedini način na koji se mogu ukloniti podočnjaci.  Aleksandra će se složiti sa tim. Podočnjaci i bore su joj predstavljali problem i veliku neprijatnost. Pošto tradicionalne metode nisu imale efekta, odlučila je da proba nešto što nije nikada koristila. Bila je uporna i sada nema ni traga od dosadnih bora i izraženih podočnjaka. Ono što je učilo takvu promenu može pomoći i vama. Pogledajte šta je pomoglo Aleksandri. Njena priča je na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

A sigurno vas zanima i ovo…

Da li je kofein za podočnjake bezbedan ?

Kofein spada u grupu alkaloida koji su prirodnog porekla. Mnoge biljke koje sadrže ovu blagotvornu supstancu.

U vreme kada se koriste mnoge supstance za lečenje raznih nedostataka, nije ni malo čudno što se mnogi pitaju koliko je bezbedno korišćenje određenih stvari. Kofein je dobijen iz prirode, zbog čega mnogi smatraju da je primena proizvoda sa njim izuzetno bezbedna.

Navedene tvrdnje imaju logike, međutim kofein može biti i štetan. Negativni efekti ovog sastojka mogu biti izraženi ako se pretera sa korišćenjem proizvoda na bazi kofeina. Pojedina istraživanja pokazuju vezu između isušivanja kože i ovog sastojka, zbog čega se preporučuje umerenost u korišćenju.

Ako ne želite da rizikujete, savetujemo vam da probate kreme za podočnjake koje su na biljnoj bazi. One dubinski deluju na oporavak kože, smanjuju vidljivost podočnjaka i uklanjaju bore na ovoj regiji.

Za koje podočnjake je koristan kofein ?

Podočnjaci se mogu javiti iz više razloga, zbog toga je dobro biti upoznat sa razlogom njihovog nastanka.

Kofein nije svemoćna supstanca i dobro je imati na umu da nema uticaj na svaki vid podočnjaka.

Podočnjaci na koje ne utiče kofein su oni koje uzrokuje:

 • Anemija
 • Loša ishrana
 • Genetika
 • Ekcemi
 • Alergija

Kofein za podočnjake može uticati na podočnjake koji su naduveni i na one koji su tamni usled loše cirkulacije.

Kako se koristi kofein za podočnjake ?

Kofein se može pronaći u velikom broju biljaka, zato nije ni malo čudno da postoji više načina kako se može koristiti. Neki ga primenjuju u prirodnim varijantama, dok drugi više vole da to bude kozmetika.

Većina proizvoda za podočnjake sadrži oko 3-5% kofeina.

Kofein krema za podočnjake

Ovaj vid krema sadrži kofein kao jedan od aktivnih sastojaka. Pošto se radi o proizvodima koji su namenjeni za okoloočnu regiju, uglavnom je reč o kremama koje su blage teksture. One nisu previše opterećujuće za podočnjake i oči i mogu sadržati sastojke poput:

 • Prirodnih ulja – Deluju blago i negujuće na kožu.
 • Anti-age sastojaka – I predeo oko očiju stari, kao i ostatak naše kože. Izborana koža je veoma upadljiva, naročito kada se radi o podočnjacima. Anti-age komponente se često dodaju u kreme kako bi se smanjio i odložio prirodan proces starenja kože.
 • Hijalurona – Deo kože ispod očiju je veoma osetljiv i brzo se isušuje. Hijaluronska kiselina je nešto što veoma pomaže poboljšanju izgleda kože u ovom predelu jer joj vraća gipkost i vlažnost. Samim tim, utiče na smanjenje vidljivosti podočnjaka.

Kreme ne smeju primenjivati na grub ili agresivan način. Najbolje je primenjivati ih laganim tapkanjem, dok ih koža ne upije.

Serum sa kofeinom za podočnjake

Serum ima laganu tečnu teksturu. Uglavnom spadaju u vodenaste proizvode sa dodatkom aktivnih supstanci. Razlikuju se od klasičnih krema za lice, i to na više osnova:

 • Koncentraciji – Serumi su tečnosti koji su uglavnom jako bogati hranljivim supstancama. Često su veoma koncentrovani i sadrže veću količinu blagotvornih sastojaka, zbog čega se dobro ponašaju na koži.
 • Delovanju na kožu – Koža na licu, pogotovo oko očiju, lako upija ovakav vid proizvoda.
 • Agregatnom stanju – Serumi su tečni, dok su kreme čvrstog agregatnog stanja.

Serumi sa kofeinom spadaju u proizvode koji nemaju osobinu da ostavljaju masan trag na koži.

Saznajte više o serumima za podočnjake.

Kofein maske za podočnjake

Maske za lice spadaju u vid nege koji se često koristi nakon dubinskog čišćenja pora.
One su često obogaćene raznim hranljivim supstancama poput kofeina, ali i:

Svi sastojci u ovim maskama imaju za cilj poboljšanje teksture kože, hidratacije, obnavljanje kolagena ili pospešivanje prirodnog procesa proizvodnje elastina itd. U zavisnosti od sastojaka u ovim maskama za lice, zavisi i to kakav će uticaj imati na kožu.

Napomena: Kako bi maske sa kofeinom imale što bolji efekat preporuka je ponavljati redovno ovaj vid nege za lice.

Obloge za lice sa kofeinom

Obloge nisu nešto što se često koristi za negu lica, mada bi možda trebalo češće ih uvrstiti u borbu protiv podočnjaka. Ovakav vid tretmana kože je veoma benefitan, naročito ako se radi o rešenju za naduvene podočnjake. Obloge se mogu napraviti na više načina:

Kofeinske obloge sa čajem

Ovakav vid obloga može se primeniti na izuzetno jednostavan način, a to je da se skuva neki vid čaja koji sadrži visoku koncentraciju kofeina (zeleni čaj, ili čaj od nane, na primer). Kada se čaj skuva moguća je primena tako što se čaj ohladi i hladne kesice čaja stave direktno na podočnjake.

Napomena: Neophodno je prvo detaljno oprati lice! Za ovakav vid nege lica neophodno je vreme kako bi se videli prvi rezultati !

Obloge sa kafom

Sličan vid pravljenja obloga može se primeniti i direktnim kuvanjem kafe.

Napomena: Može se desiti da je kafa previše jaka za direktnu primenu na kožu ! Ako smeta koži lica, može se razblažiti.

Piling sa kofeinom

Ovo je jedan od načina pravljenja blagog pilinga lica. Ipak ovakav vid nege i čišćenja lica, ne daje koži sve benefite kofeina, jer se teško absorbuje. Razlog za to jeste činjenica da se u navedenom slučaju primenjuje talog od kafe.

Priprema se tako što se skuva veća količina domaće kafe i ostavi da se ohladi. Talog od kafe se može primenjivati kao piling. Neophodno je naneti ga na čistu kožu lica, uz blago masiranje.
U ovaj piling može se dodati i neki vid ulja.

Najbolji proizvodi sa kofeinom za podočnjake

Kako vreme prolazi tako ovaj vid proizvoda za uklanjanje podočnjaka postaje sve popularniji. Zbog svojih sposobnosti, proizvodi sa kofeinom su postali veoma cenjeni, tako da se mogu pronaći razni brendovi sa ovim sastojkom.

kofein za podočnjake upotreba

Neki od često korišćenih proizvoda su:

Revox B77 just caffeine serum

Spada u serume za predeo oko očiju sa 5% kofeina. Sužava krvne sudove, smanjuje nadutost podočnjaka i vidljivost temnig podočnjaka. Ne sme se kombinovati sa glikolnom kiselinom, jer ona smanjuje dejstvo. Cena mu je oko 750 rsd.

Revolution serum za podočnjake

Aktivni sastojci ovog seruma za predeo oko očiju su kofein i hijaluronska kiselina. Oni pomažu u borbi protiv tamnih naduvenih podočnjaka, zatežu kožu i utiču na osvežavanje izgleda ove regije. Može se primenjivati i za umanjivanje vidljivosti sitnijih bora. Spada u jedan od proizvoda koji nema u sebi sastojke životinjskog porekla, zbog čega odgovara veganima. Cena mu je oko 1170 rsd.

L’Oreal Paris Revitalift Filler serum za ispod očiju 

Nešto blaža formula. Sadrži 1,5% hijaluronske kiseline i 1% kofeina. Sadrži roler za lakše nanošenje i masažu podočnjaka. Cena mu je oko 1580 rsd.

The Ordinary serum sa kofeinom

Serum ostavlja lagan, negujuć osećaj na koži. Sadrži 5% kofeina i EGCG-om (Epigallocatechin Gallatyl Glucoside) iz listova zelenoga čaja. Cena mu je oko 1380 rsd.

Kiehl’s Eye Fuel krema za podočnjake

Namenjena muškarcima, mada je mogu koristiti i žene. Sadrži kofein i B3 vitamin. Cena joj je oko 3400 rsd

Bolje od kofeina za podočnjake

Nega proizvodima sa kofeinom usmerena je uglavnom na jedan problem. No, koža ima i druge potrebe, kao što je hidratacija, uklanjanje bora, fleka i slično. Ako imate samo proizvod sa kofeinom, trebaće vam dodatna krema. Međutim, ako uzmete Neborela kremu lice, rešićete i problem bora i problem fleka i podočnjaka u jednom proizvodu. KOža će biti hidrirana, a podočnjaci će se povući. Pri tom, bez štetnih sastojaka.

Ovu kremu nabavite na istoimenom sajtu neborela.com

Iskustva

A šta kažu oni koji su probali? Evo nekih iskustava.

Ivana – “Probala sam proizvode sa kofeinom. Smanjili su mi vidljivost podočnjaka, međutim trebalo je dugo vremena da bih videla prve efekte.”

Marica – “Imala sam jako izražene proizvode. Želela da ih uklonim što pre. Počela sam da koristim proizvode sa kofeinom, ali mi nisu imali neki jak efekat pa sam prešla na kremu sa prirodnim aktivnim supstancama, koja je mnogo brže delovala i smanjila mi je podočnjake. ”

Sandra – “Na nagovor sestre probala sam da uklonim slabe podočnjake serumom sa kofeinom i stvarno su mi se smanjili. Zadovoljna sam efektom. “

Podočnjaci na licu mogu biti izvor velikih nesigurnosti. Uklanjanje ovakvih nesavršenosti može biti dugotrajno i ponekad veoma naporno. Zato se mnogi odlučuju da probaju da ih uklone primenom nege koja sadrži supstance poput kofeina. Negovana koža zahteva ulaganja zbog čega je preporuka korišćenje proverenih proizvoda na prirodnoj bazi kako bi koža ostala lepa, negovana i bez nesavršenosti.

Izvori:

https://www.dermatologytimes.com/view/caffeine-s-role-in-skincare
https://doi.org/10.1159/000343174