Tamni podočnjaci i kako ih se rešiti

Tamni podočnjaci i kako ih se rešiti

Tamni podočnjaci mogu biti raznih boja. Na šta ukazuje njihova pojava ispod očiju i je li umor jedini uzrok? Saznajte zašto nastaju i kako ih ukloniti!

Priznajte! Koliko puta vam se desilo da se probudite odmorni i naspavani, ali kada stanete pred ogledalo vidite da na vašem licu caruju podočnjaci?

Kako, pitate se? Pa sada baš i niste toliko umorni!

Zapravo, umor nije jedino što izaziva pojavu tamnih podočnjaka, a u zavisnosti od uzroka,  konkretna boja izraženih podočnjaka može da varira.

A onda, opet u skladu sa tim, treba naći i odgovarajući tretman. Nećete izabrati isti način kako se rešiti takvih podočnjaka ako su oni znak neke bolesti i onda ako su znak starenja kože.

Aleksandra je otkrila dobar tretman protiv tamnih kolutova oko očiju i oduševljena je kako deluje. Za vrlo kratko vreme rešila se i podočnjaka i bora na licu. Presrećna je jer je zasutavila starenje kože i lice joj sada izgleda svežije i mlađe. Za uklanjanje tamnih podočnjaka koji nisu zdravstveno uslovljeni, možete probati njen način.  O čemu je reč, saznaćete ako pročitate njeno iskustvo na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Podočnjaci mogu biti tamni, a mogu biti i u boji kože i samo naduveni. U ovom drugom slučaju govorimo o kesicama ispod očiju. U ovom prvom, dobro je razlikovati boje i nijanse umorne kože.

Pa dobro, hajde onda da vidimo u kojim se sve nijansama izraženi podočnjaci mogu javiti.

Vrste tamnih podočnjaka

Dakle, postoji više vrsta tamnih podočnjaka i ne nastaju svi na isti način pa bi zato trebalo za njihov uzrok posetiti stručnjaka. Najčešće se ovim bavi dermatologija, osim kada tamni kolutovi oko očiju nisu samo estetski problem, nego i poseldica nekih stanja i bolesti.

Evo detaljnog objašnjenja o svakom od njih.

Crno ispod očiju

Tamni kolutovi oko očiju su ono što obično mislimo kada kažemo „crni podočnjaci“.

Ako ćemo da budemo baš bukvalni, tipično crne podočnjake imaćete samo ako vam se razmazala šminka ispod očiju. Obično je nijansa takvih kolutova oko očiju malo svetlija i više braon nego crna.

Ako baš imate izrazito crne podočnjake, nije na odmet posetiti lekara, jer oni nekada znaju da ukazuju na probleme sa bubrezima koji nisu nimalo naivni.

U ostalim slučajevima, uzroci takođe varirati i mogu da idu od nedostatka gvožđa, preko umora i nenaspavanosti, pa do hiperpigmentacija kože usled viška melanina.

Modro ispod očiju

Muče vas plavi podočnjaci? Onda ovo morate znati!

Ono što je dobro za crne podočnjake ispod očiju, nije efikasno za modro ispod očiju.

Ljubičasti podočnjaci i plavi podočnjaci su ista vrsta tamnih podočnjaka, ali nisu isto što i braon ili crni podočnjaci.

Zašto se javljaju uvećane vene i modro ispod očiju ili pak ljubičasti podočnjaci?

Modri podočnjaci zapravo su krvni sudovi koji su vidljivi jer su uvećani ili zato jer je koža ispod očiju dobro istanjena.

Žuti podočnjaci

Žuti podočnjaci možda nisu tako izrazito tamni kao ovi prethodni, ali svakako odskaču od ostatka kože i mogu se svrstati u ovu grupu.

Ako su vam se pojavili žuti podočnjaci ispod očiju, to uopšte nije za zanemarivanje. Ova boja podočnjaka uglavnom ukazuje na neki poremećaj u organizmu.

Tamne kesice ispod očiju

Kesice ispod očiju javljaju se kao posledica nadutosti lica, kada usled umora ili iscrpljenosti dođe do nagomilavanja masnog tkiva iz organizma baš na tim mestima. Medicinski naziv za tamne ksice ispod očiju je periorbitalna hiperpigmentacija i sam naziv govori da je ova pojava određena bojom kože, ali i starenjem.

Tamne kesice ispod očiju mogu se javiti usled smanjenog unosa vode, kod dehirdratacije organizma, kod nedovoljno sna, kao i kod hormonskog disbalansa.

Kada su izrazito tamne, mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme, a uglavnom su plavičaste boje i nemaju karakteristično viseći izgled.

E sad, šta je uzrok tamnih kolutova oko očiju?

Crni podočnjaci često nastaju kao posledica hiperpigmentacije. Studije kažu da ona može biti posledica stalnog trljanja očiju, genetike ili izloženosti suncu. Međutim, to nije sve. Nedostatak prokrvljenosti i loša cirkulacija dovode do nagomilavanja toksina u krvotoku i do zastoja u protoku limfe koja te toksine izbacuje. Nagomilani ispod očiju, oni mogu biti uzrok tamnih podočnjaka.

Uzrok plavih podočnjaka može biti u prekomernom unosu kofeina. Pri tom mislimo i na onaj unet kroz kafe i druge napitke bogate kofeinom, kao i na onaj koji se koristi u vidu spoljašnjeg tretmana kao sastojak krema za poboljšanje cirkulacije. Ovakav tretman se često i koristi da se uklone tamni krugovi oko očiju, ali seto radi sa određenom merom.

Alergije mogu biti uzrok ove vrste tamnih podočnjaka. Kada ste alergični na nešto, imuni sistem stvara histamin koji čini da krvni sudovi nabubre. To stvara pritisak na predeo ispod očiju, a posebno ako vam curi nos i ako ga često izduvavate. To čini da plavi i ljubičasti podočnjaci postanu još vidljiviji.

Anemija može biti uzrok pojave podočnjaka plave boje. Ako ne vidite vene, nego samo modrilo koje se širi ispod očiju ujednačeno, proverite kako stojite sa gvožđem u krvi, kao i sa vitaminom K. On je značajan za zgrušavanje krvi.

Tanjenje kože ispod očiju je najčešći uzrok svih vrsta tamnih krugova oko očju. Ono je znak starenja kože, jer je smanjenje kolagena prirodna pojava koja se vremenom dešava. Takođe, gubitak masnog tkiva u ovom predelu lica (opet usled starenja) može dovesti to toga da koža bude tanja, providnija pa i podočnjaci delujuu tamnije.

Najčešći uzroci žuto-zelenih podočnjaka su sledeći faktori:

  • problemi sa jetrom ili žuči
  • nedostatak sna i hroničan umor
  • poremećaj cirkulacije
  • loša snabdevenost tela kiseonikom
  • stres, alkohol i pušenje
  • dugotrajno izlaganje direktnim sunčevim zracima.
  • višak karotena u organizmu (ovo se dešava usled ishrane koja je bazirana na žutim i narandžastim namirnicma kao što su šargarepa, citrusi, kajsije,bundeva i slično)

Žuto-zeleni podočnjaci mogu se pojaviti zbog nošenja naočara za vid. Ukoliko ih nosite, pre nego što vas ovaj tip tamnih podočnjaka zabrine, probajte nekoliko dana da ne nosite naočare da vidite da li će se povući.

Žuto-braon podočnjaci uglavnom su uzrokovani cirkulatornim problemima i problemima sa jetrom i žuči. Kada jetra ne izbacuje toskine, krv ostaje zatrpana njima i krvni sudovi počinju da se šire. Krv se tada sakuplja u osetljivim područjima kao što je deo ispod očiju.

Vidite, ovo nije samo estetski problem, pa zato nije na odmet ni da razmislite o tome da odete kod lekara ako su podočnjaci baš uporni i negom ne nestaju. POčnete od lekara opšte prakse, a on će vas, na osnovu simptoma, uputiti dalje na dermatološki pregled ili kod nekog drugog specijaliste.

Pošto smo tamne podočnjake razvrstali po nijansama i pošto se u ogledalu ustanovili koja od ovih vrsta podočnjaka je vaš problem, krajnje je vreme da objasnimo sledeće.

Kako ukloniti tamne podočnjake?

Odgovor na pitanje kako ukloniti tamne kolutove oko očiju u mnogome zavisi od njihovog uzroka.

  • Za žute podočnjake koji ukazuju na neki interni problem sa organima, biće neophopdno obratiti se lekaru koji će uraditi detaljan pregled i eventualno prepisati terapiju. Kada se taj problem reši, uklonićete i tamne krugove oko očiju.
  • Za plave i ljubičaste podočnjake treba biti pažljiv kada se koriste kreme na bazi kofeina. One šire krve sudove ne bi li poboljšale površinsku cirkulaciju. Kada  je ovaj vid podočnjaka u pitanju, to nije uvek rešenje jer će modri podočnjaci na taj način postati još izraženiji. Onda treba poraditi na jačanju kože u tom predelu. Sa druge strane, nekada je i loša površinka cirkulacija problem pa su tamni kolutovi ispod oka znak ustajale krvi. E tada kofein pomaže kao topikalni tretman.
  • Uradite i test krvi. Ukoliko vam nedostaje gvožđe i anemični ste, potrebno je da ga unesete u adekvatnim količinama u organizam. Za to se, naravno, posavetujte sa lekarom. Ono što možete, jeste da uvedete u ishranu namirnice bogate gvožđem.

Krema za tamne podočnjake

Kreme protiv bora imaju svojstvo da jačaju kožu i u tom smislu mogu biti dobro rešenje onda kada su tamni podočnjaci posledica slabljenja i tanjenja kože ispod očiju i smanjenja njene elastičnosti.

Kreme protiv podočnjaka su najbolja opcija, posebno za izražene podočnjake, jer imaju specijalne aktivne sastojke koji posvetljuju crne podočnjake izazvane hiperpigmentacijom. Takođe, one mogu biti dobra varijanta kada je loša prokrvljenost  uzrok jakih podočnjaka, jer mogu da imaju sastojke koji poboljšavaju cirkulaciju.

Idealno je nađete kremu koje je kombinacija obe ove kreme i koja je uz to još i potpuno prirodna.

Vodite računa kako skidate šminku. Pohvalno je to što je obavezno skidate pre spavanje, ali razmislite kako se pri tom odnosite prema delu ispod očiju. Da li jako trljate, pritiskate? Nemojte, jer time oštećujete fine kapilare i možete učiniti da tamni podočnjaci postanu još izraženiji.

Poslušajte i savete iz ovog našeg videa:

Korektor za tamne podočnjake – rešenje, ali privremeno!

Ako tražite način kako ukloniti crne podočnjake, nemojte potcenjivati moć dobrog korektora za predeo ispod očiju. Istina, neće ih ukloniti zauvek, ali ako su tamni kolutovi oko očiju čest gost na vašem licu ili ako možete genetici zahvaliti što ih imate, onda vam korektor za lice mora biti najbolji prijatelj.

Korektori mogu biti tečni i u stiku. Ukoliko su vam podočnjaci baš tamni, onaj u stiku biće bolji izbor jer je gušći i bolje pokriva nedostatke.

Postoje i posebni korektori u boji koji prikrivaju različite boje na licu. Tako, verovali ili ne, narandžaste i crvene nijanse korektora mogu da odlično zamaskiraju podočnjake ispod očiju.

Serum za tamne podočnjake

Serumi su koncentrovani proizvodi koji se uglavnom baziraju na jednom sastojku koji je nephodan licu. U slučaju tamnih kolutuva oko očiju, to je obično serum sa 5% kofeina.

Od koristi mogu biti i serumi koji imaju vitamin C, vitamin K i kolagen.

Pročitajte više o njima u ovom tekstu: 6 najboljih seruma za podočnjake!

Dok ne uklonite problem, dobro je da znate i ovo…

Kako najlakše prekriti tamne kolutove ispod očiju?

Nama ženama je ovo najbolji deo teksta, verujem. Sigurno ste sve već probale na ovaj način da se borite protiv podočnjaka, a nije vam polazilo za rukom. Možda zato jer ste neke korake preskočile. Šta bolje, nego šminka može da prekrije svaku nepravilnost na licu?! Ništa. Još ako je profesionalna, onda bar na kratko možemo zaboraviti na tamne kolutove ispod očiju i uživati u sopstvenoj, već postojećoj lepoti.

Za početak važno je da pripremite kožu nanošenjem kreme za predeo oko očiju nešto bogatije stukture.

Sledeći korak je nanošenje korektora u stiku, koji je vrlo praktičan, precizan i lagan za upotrebu. Njegov zadatak je da pokrije grube nepravilnosti ispod očiju i da sakrije boju.

Nakon korektora, sledi nanošenje tečnog pudera u odgovarajućoj nijansi i lagano utapkavanje istog, ne razmazivanje.

Na kraju se oko uokviruje alajnerom i skreće pažnja sa podočnjaka koji se više i ne primećuju. Mnoge dame danas praktikuju i veštačke trepavice za puniji izgled oka.

Na samom kraju šminkanja, možete dodati i mat puder u prahu koji će ujednačiti boju ako je negde ostala razlika i podariće licu odgovarajući sjaj.

Prirodni načini da uklonite tamne podočnjake

Promenite neke životne navike i vaši veliki  podočnjaci će nestati.

Verovatno ste već isprobali neke načine za uklanjanje podočnjaka i ustanovili da možda na vas deluju. Zaleđeni grašak, kolutovi krastavaca i slične maske za podočnjake mogu delovati kada imate otečene oči i podočnjake, ali ne moraju nužno da deluju na ovakve podočnjake.

Tamne podočnjake treba posvetleti, bilo spoljašnjim tretmanima bilo promenom navika koje utiču na one interne izazivače istih.

Jedite više crne čokolade

Tamna čokolada bogata je flavonidima koji štite od štetnih efeketa sunčevog zračenja. Tako usporavaju proces starenja kože, njenog tanjenja i sprečava nastanak velikih podočnjaka.

Omega 3 masne kiseline

Unos namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama može pomoći da poboljšate cirkulaciju i da se oksidirana krv koja je glavni uzročnik modrih podočnjaka pomeri umesto da stagnira. Najbolje je da to radite tako što ćete unositi namirnice bogate omega 3 asnim kiselinama (na primer orahe ili losos)

Smanjite unos soli i pijte više vode

Verovatno znate da kada unosite previše soli, a nedovoljno vode, dolazi do zadržavanja vode u organizmu. I ne samo vode. Mnogo je toga što sa vodom odlazi iz našeg tela, a na ovaj način se zadržava.

Kada imate ovakvu lošu naviku, telo postaje naduveno, a vaši podočnjaci mogu postati izraženiji. Ponekad je jednostavno rešenje  piti dovoljno vode da tamni kolutovi oko očiju nestanu.To će poboljšati i rad jetre i bubrega u isti mah.

Masaža lica

Masaža lica je odličan način kako ukloniti vaše podočnjake.Prvo, jer poboljšava cirkulaciju krvi. Drugo, jer poboljšava protok limfe.

Uz adekvatnu kremu koja hrani kožu ili neko dobro ulje za lice, masaža može pokazati sjajne rezultate i ukloniti tamne kolutove oko očiju bilo koje nijanse. Pročitajte šta je i kako se radi zogan masaža lica.

Povedite računa o spavanju

Umor i neispavanost nisu jedini razlog nastanka izraženih podočnjaka, ali to ne znači da sad ovaj faktor treba načisto zanemariti. Zato, povedite računa o spavanju. Spavajte barem 8 sati dnevno, a ako je ikako moguće da kontrolišete položaj tela dok spavate, trudite se da spavate na leđima. Verovali ili ne, pokazalo se da spavanje na stomaku ili na stranu doprinosi pojavi crnih podočnjaka. Ako spavate na leđima, gravitacija će učiniti svoje i pomoći da vaši podočnjaci iščeznu.

Kurkuma za tamne podočnjake

Mnogima verovatno i nepoznata činjenica da kurkuma može uspešno da ukloni podočnjake ispod očiju. Kako? Otkrivamo u nastavku.

Svima nam je poznato da kurkuma ima izrazito žutu boju. Upravo ta žuta je neutralizator ljubičaste i čini da podočnjaci postanu manje vidljivi.

Za ovaj eksperiment, biće vam potrebno malo mleka i kurkume u prahu, sjedinite ih i mešajte dok ne dobijete kašu. Kada ste napravili masku, nanesite je na deo ispod očiju i sačekajte da se osuši. Kada se osušila, obrišite mekanim peškirom. Razlika je odmah vidljiva.

Napomena!

Osobe koje imaju svetao ten i svetlu kožu, ne treba da isprobaju ovu masku, jer će žuta boja preovladati, pa efekat neće biti pravi. Može da izgleda vrlo degutantno.

Kokosovo ulje za tamne podočnjake

Čini se, nekako da je ovo ulje najčešći sastojak svih beauty preparata i da prija gotovo svakom tipu kože.

U službi podočnjaka, poslužiće vam tako što ćete ga uveče pred spavanje utrljati okolo očiju i ostaviti da deluje celu noć. Kokosovo ulje za podočnjake dobro je jer je bogato vitaminima i masnim kiselinama koje su neophodne za rast zdravih ćelija kože. Mlečna kiselina deluje na pore i čini da koža bude mekana i glatka. Lepo je hidrirana i vlažna.

Ovo ulje smanjuje crvenilo i otok oko očiju, a podstiče i bolju cirkulaciju na mestima gde se nanese.

Ostali tretmani za uklanjanje tamnih kolutova oko očiju

Sprejevi za nos

Ako je zapušen nos uzrok pojave tamnih podočnjaka, onda su sprejevi za nos jednostavan lek. Kada koristite kapi za nos, pratite uputsvo za upotrebu.

Dugotrajno korišćenje nije preporuka ni kada su obični slani rastvori u pitanju. Ako je zapušen nos vaš stalan problem, potražite savet lekara koji će vam verovatno preporučiti anthistaminke.

Ako sve ovo propadne, možete isprobati i profesionalne tretmane protiv tamnih podočnjaka

Laserski tretmani

Laserski tretman uklanjanja tamnih podočnjaka radi se od strane stručno osposobljenih lica. Laser targetira sam uzrok ovih krugova šaljući svetlosni zrak ispod očiju. Krvni sudovi ili pigmentisana područja ispod očiju aposrbuju to svetlo i tako se uklanja problem. Dodatno, ovo može rešiti i problem sa borama oko očiju. Mana tretmana je što je malo skuplji, a tu su i neki sporedni efekti koji se mogu javiti kao što je osećaj trnjenja prilikom obavljanja tretmana, crvenilo ili lokalizovano oticanje.

Hemijski piling i ostali tretmani podmlađivanja lica

Hemijski piling je tretman koji podrazumeva uklanjanje površinskog sloja kože određenim kiselinama. Koža se obnavlja i biva jača, elastičnija, a time i vidljivost podočnjaka može da se umanji. Na sličan način od koristi mogu da budu i mezoterapija i tretman krvnom plazmom i ostali tretmani podmlađivanja lica koji jačaju kožu.

Karboksiterapija protiv tamnih podočnjaka

Terapija ugljen dioksidom je metoda koja poboljšava cirkulaciju u potkožnom tkivu tako što se ovaj gas, posebnom procedurom, aplicira u tkivo. Ono što se posle dešava jeste da organizam reaguje tako što dovodi veliku količinu kiseonika u deo koji je tretiran ugljen dioksidom. To uklanja jake podočnjake koji su posledica loše cirkulacije i loše snabdevenosti organizma kiseonikom.

Ovaj metod se često koristi u kombinaciji sa hijaluronskim filerima i tada su rezultati najbolji i primećuju se brzo. Koža se obnavlja, postaje zategnutija, punija a podočnjaci nestaju.

Možda vam borba sa tamnim podočnjacima deluje kao beznadežan potez jer ste svašta probali, a ništa nije dalo rezultate.

Sada znate da oni mogu biti različitog uzroka, različitih boja i da ono što na jedne deluje, neke druge može i da pogorša.

Naoružani tim saznanjem, sada krenite u pravu borbu protiv njih.

Izvori teksta:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325989

http://www.beauty-review.nl/wp-content/uploads/2015/03/What-causes-dark-circles-under-the-eyes.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4924417/

https://www.mayoclinic.org/symptoms/dark-circles-under-eyes/basics/causes/sym-20050624