Tamni podočnjaci i kako ih se rešiti

Tamni podočnjaci i kako ih se rešiti

Znate li koje boje mogu biti tamni podočnjaci? Na šta ukazuje njihova pojava ispod očiju i je li umor jedini uzrok? Saznajte koje su sve nijanse i uzroci mogući!

Priznajte! Koliko puta vam se desilo da se probudite odmorni i naspavani, ali kada stanete pred ogledalo vidite da na vašem licu caruju tamni podočnjaci.

Kako, pitate se? Pa sada baš i niste toliko umorni!

Zapravo, umor nije jedino što izaziva pojavu tamnih podočnjaka, a u zavisnosti od uzroka,  konkretna boja tamnih podočnjaka može da varira.

A onda, opet u skladu sa tim, treba naći i odgovarajući tretman. Nećete izabrati isti način kako se rešiti tamnih podočnjaka ako su oni znak neke bolesti i onda ako su znak starenja kože.

***Aleksandra nam je otkrila dobar tretman protiv tamnih podočnjaka i oduševljena je kako deluje. Za vrlo kratko vreme rešila se i tamnih podočnjaka i bora na licu. Presrećna je jer je zasutavila starenje kože i lice joj sada izgleda svežije i mlađe. O kojem tretmanu je reč, saznaćete ako pročitate njeno iskustvo na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Podočnjaci mogu biti tamni, a mogu biti i u boji kože i samo naduveni. U ovom drugom slučaju govorimo o kesicama ispod očiju. U ovom prvom, dobro je razlikovati boje i nijanse umorne kože.

Pa dobro, hajde onda da vidimo u kojim se sve nijansama tamni podočnjaci mogu javiti.

Tamni podočnjaci uzrok i različite vrste

Dakle, postoji više vrsta tamnih podočnjaka i ne nastaju svi na isti način. Evo detaljnog objašnjenja o svakom od njih.

Crno ispod očiju

tamni podočnjaci uzroci

Tamni kolutovi oko očiju su ono što obično mislimo kada kažemo „crni podočnjaci“.

Ako ćemo da budemo baš bukvalni, tipično crne podočnjake imaćete samo ako vam se razmazala šminka ispod očiju. Obično je nijansa tamnih kolutova oko očiju malo svetlija i više braon nego crna.

E sad, šta je uzrok tamnih kolutova oko očiju?

Crni i tamni podočnjaci nastaju kao posledica hiperpigmentacije. Ona može biti posledica stalnog trljanja očiju, genetike ili izloženosti suncu. Međutim, to nije sve. Nedostatak prokrvljenosti i loša cirkulacija dovode do nagomilavanja toksina u krvotoku i do zastoja u protoku limfe koja te toksine izbacuje. Nagomilani ispod očiju, oni mogu biti uzrok tamnih podočnjaka.

Modro ispod očiju

Muče vas plavi podočnjaci? Onda ovo morate znati!

Ono što je dobro za crne i tamne podočnjake ispod očiju nije efikasno za modro ispod očiju.

Ljubičasti podočnjaci i plavi podočnjaci su ista vrsta tamnih podočnjaka, ali nisu isto što i braon ili crni podočnjaci. Modri podočnjaci zapravo su krvni sudovi koji su vidljivi jer su uvećani ili zato jer je koža ispod očiju dobro istanjena.

Zašto se javljaju uvećane vene i modro ispod očiju ili pak ljubičasti podočnjaci?

Uzrok plavih podočnjaka može biti u prekomernom unosu kofeina. Pri tom mislimo i na onaj unet kroz kafe i druge napitke bogate kofeinom, kao i na onaj koji se koristi u vidu spoljašnjeg tretmana kao sastojak krema za poboljšanje cirkulacije.

Alergije mogu biti uzrok ove vrste tamnih podočnjaka. Kada ste alergični na nešto, imuni sistem stvara histamin koji čini da krvni sudovi nabubre. To stvara pritisak na predeo ispod očiju, a posebno ako vam curi nos i ako ga često izduvavate. To čini da plavi i ljubičasti podočnjaci postanu još vidljiviji.

Anemija može biti uzrok pojave tamnih podočnjaka plave boje. Ako ne vidite vene, nego samo modrilo koje se širi ispod očiju ujednačeno, proverite kako stojite sa gvožđem u krvi, kao i sa vitaminom K. On je značajan za zgrušavanje krvi.

Tanjenje kože ispod očiju je najčešći uzrok svih vrsta tamnih podočnjaka. Ono je znak starenja kože.

Žuti podočnjaci

Žuti podočnjaci možda nisu tako izrazito tamni kao ovi prethodni, ali svakako su tamniji od ostatka kože i mogu se svrstati u ovu grupu.

Ako su vam se pojavili žuti podočnjaci ispod očiju, to uopšte nije za zanemarvanje. Ova boja tamnih podočnjaka uglavnom ukazuje na neki poremećaj u organizmu.  

Najčešće ih uzrokuju sledeći faktori:

  • problemi sa jetrom ili žuči
  • nedostatak sna i hroničan umor
  • poremećaj cirkulacije
  • loša snabdevebost tela kiseonikom
  • stres, alkohhol i pušenje
  • dugotrajno izlaganje direktnim sunčevim zracima.
  • višak karotena u organizmu (ovo se dešava usled ishrane koja je bazirana na žutim i narandđastim namirnicma kao što su šargarepa, citrusi, kajsije,bundeva i slično)

Žuto-zeleni podočnjaci mogu se pojaviti zbog nošenja naočara za vid. Ukoliko ih nosite, pre nego što vas ovaj tip tamnih podočnjaka zabrine, probajte nekoliko dana da ne nosite naočare da vidite da li će se tamni podočnjaci povući.

Žuto-braon podčnjaci uglavnom su uzrokovani cirkulatornim problemima i problemima sa jetrom i žuči. Kada jetra ne izbacuje toskine, krv ostaje zatrpana njima i krvni sudovi počinju da se šire. Krv se tada sakuplja u osetljivim područjima kao što je deo ispod očiju.

Pošto smo tamne podočnjake razvrstali po nijansama i pošto se u ogledalu ustanovili koja od ovih vrsta podočnjaka je vaš problem, krajnje je vreme da objasnimo sledeće:

Kako ukloniti tamne podočnjake?

 

Odgovor na pitanje kako ukloniti tamne podočnjake u mnogome zavisi od njihovog uzroka.

Za žute podočnjake koji ukazuju na neki interni problem sa organima, biće neophopdno obratiti se lekaru koji će uraditi detaljan pregled i eventualno prepisati terapiju. Kada se taj problem reši, i tamni podočnjaci trebalo bi da nestanu.

Za plave i ljubičaste podočnjake treba izbvegavati kreme na bazi kofeina. One šire krve sudove ne bi li poboljšale površinsku cirkulaciju. Kada  je ovaj vid tamnih podočnjaka u pitanju, to nije rešenje jer će modri podočnjaci na taj način postati još izraženiji. Ono što treba uzimati jesu antihisatiminici, ukoliko vi i vaš lekar ustanovite da je alergija problem. Uradite i test krvi. Ukoliko vam nedostaje gvožđe i anemični ste, potrebno je da ga unesete u adekvatnim količinama u organizam. Za to se, naravno, posavetujte sa lekarom. ONo što možete jeste da uvedete u ishranu namirnice bogate gvožđem.

Kreme protiv bora imaju svojstvo da jačaju kožu i u tom smislu mogu biti dobro rešenje onda kada su tamni podočnjaci posledica slabljenja i tanjenja kože ispod očiju i smanjenja njene elastičnosti.

Kreme protiv podočnjaka su najbolja opcija, posebno za tamne podočnjake, jer imaju specijalne aktivne sastojke koji posvetljuju crne podočnjake izazvane hiperpigmentacijom. Takođe, one mogu biti dobra varianta kada je loša prokrvljenost  uzrok tamnih podočnjaka jer mogu da imaju sastojke koji poboljšavaju cirkulaciju. Idealno je nađete kremu koje je kombinacija obe ove kreme i koja je uz to još i potpuno prirodna.

Vodite računa kako skidate šminku. Pohvalno je to što je obavezno skidate pre spavanje, ali razmislite kako se pri tom odnosite prema delu ispod očiju. Da li jako trljate, pritiskate? Nemojte, jer time oštećujete fine kapilare i možete učiniti da tamni podočnjaci postanu još izraženiji.

Poslušajte i savete iz ovog našeg videa:

Korektor za tamne podočnjake

Ako tražite način kako ukloniti tamne podočnjake, nemojte potcenjivati moć dobrog korektora za predeo ispod očiju. Istina, neće ih ukloniti zauvek, ali ako su tamni kolutovi oko očiju čest gost na vašem licu ili ako možete genetici zahvaliti što ih imate, onda vam korektor za lice mora biti najbolji prijatelj.

Korektori mogu biti tečni i u stiku. Ukoliko su vam podočnjaci baš tamni, onaj u stiku biće bolji izbor jer je gušći i bolje pokriva nedostatke.

Postoje i posebni korektori u boji koji prikrivaju različite boje na licu. Tako, verovali ili ne, narandžaste i crvene nijanse korektora mogu da odlično zamaskiraju tamne podočnjake ispod očiju.

Prirodni načini da uklonite tamne podočnjake

Promenite neke životne navike i vaši tamni podočnjaci će nestati.

Verovatno ste već isprobali neke načine za uklanjanje podočnjaka i ustanovili da možda na vas deluju. Zaleđeni grašak, kolutovi krastavaca i slične maske za podočnjake mogu delovati kada imate otečene oči i podočnjake, ali ne moraju nužno da deluju na tamne podočnjake.

Tamne podočnjake treba posvetleti, bilo spoljašnjim tretmanima bilo promenom navika koje utiču na one interne izazivače tamnih podočnjaka.

Jedite više tamne čokolade

Tamna čokolada bogata je flavonidima koji štite od štetnih efeketa sunčevog zračenja. Tako usporavaju proces starenja kože, njenog tanjenja i sprečava nastanak tamnih podočnjaka.

Omega 3 masne kiseline

Unos namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama može pomoći da poboljšate cirkulaciju i da se oksidirana krv koja je glavni uzročnik modrih podočnjaka pomeri umesto da stagnira. Najbolje je da to radite tako što ćete unositi namirnice bogate omega 3 asnim kiselinama (na primer orahe ili losos)

Smanjite unos soli i pijte više vode

Verovatno znate da kada unosite previše soli, a nedovoljno vode, dolazi do zadržavanja vode u organizmu. I ne samo vode. Mnogo je toga što sa vodom odlazi iz našeg tela, a na ovaj način se zadržava.

Kada imate ovakvu lošu naviku, telo postaje naduveno, a vaši tamni podočnjaci mogu postati izraženiji. Ponekad je jednostavno rešenje  piti dovoljno vode da tamni kolutovi oko očiju nestanu.To će poboljšati i rad jetre i bubrega u isti mah.

Masaža lica

Masaža lica je odličan način kako ukloniti tamne podočnjake.Prvo, jer poboljšava cirkulaciju krvi. Drugo, jer poboljšava protok limfe.

Uz adekvatnu kremu koja hrani kožu ili neko dobro ulje za lice, masaža može pokazati sjajne rezultate i ukloniti tamne kolutove oko očiju bilo koje nijanse. Pročitajte šta je i kako se radi zogan masaža lica.

Povedite računa o spavanju

Umor i neispavanost nisu jedini razlog nastanka tamnih podočnjaka, ali to ne znači da sad ovaj faktor treba načisto zanemariti. Zato, povedite računa o spavanju. Spavajte barem 8 sati dnevno, a ako je ikako moguće da kontrolišete položaj tela dok spavate, trudite se da spavate na leđima. Verovali ili ne, pokazalo se da spavanje na stomaku ili na stranu doprinosi pojavi tamnih podočnjaka. Ako spavate na leđima, gravitacija će učiniti svoje i pomoći da vaši podočnjaci iščeznu.

Ostali tretmani za uklanjanje tamnih kolutova oko očiju

Sprejevi za nos

Ako je zapušen nos uzrok pojave tamnih podočnjaka, onda su sprejevi za nos jednostavan lek. Kada koristite kapi za nos, pratite uputsvo za upotrebu.

Dugotrajno korišćenje nije preporuka ni kada su obični slani rastvori u pitanju. Ako je zapušen nos vaš stalan problem, potražite savet lekara koji će vam verovatno preporučiti anthistaminke.

Ako sve ovo propadne, možete isprobati i profesionalne tretmane protiv tamnih podočnjaka

Laserski tretmani

Laserski tretman uklanjanja tamnih podočnjaka radi se od strane stručno osposobljenih lica. Laser targetira sam uzrok tamnih krugova šaljući svetlosni zrak ispod očiju. Krvni sudovi ili pigmentisana područja ispod očiju aposrbuju to svetlo i tako se uklanja problem. Dodatno, ovo može rešiti i problem sa borama oko očiju. Mana tretmana je što je malo skuplji, a tu su i neki sporedni efekti koji se mogu javiti kao što je osećaj trnjenja prilikom obavljanja tretmana, crvenilo ili lokalizovano oticanje.

Hemijski piling i ostali tretmani podmlađivanja lica

Hemijski piling je tretman koji podrazumeva uklanjanje površinskog sloja kože određenim kiselinama. Koža se obnavlja i biva jača, elastičnija, a time i vidljivost tamnih podočnjaka može da se umanji. Na sličan način od koristi mogu da budu i mezoterapija i tretman krvnom plazmom i ostali tretmani podmlađivanja lica koji jačaju kožu.

Karboksiterapija protiv tamnih podočnjaka

Terapija ugljen dioksidom je metoda koja poboljšava cirkulaciju u potkožnom tkivu tako što se ovaj gas, posebnom procedurom, aplicira u tkivo. Ono što se posle dešava jeste da organizam reaguje tako što dovodi veliku količinu kiseonika u deo koji je tretiran ugljen dioksidom. To uklanja tamne podočnjake koji su posledica loše cirkulacije i loše snabdevenosti organizma kiseonikom.

Ovaj metod se često koristi u kombinaciji sa hijaluronskim filerima i tada su rezultati najbolji i primećuju se brzo. Koža se obnavlja, postaje zategnutija, punija a podočnjaci nestaju.

Možda vam borba sa tamnim podočnjacima deluje kao beznadežan potez jer ste svašta probali, a ništa nije dalo rezultate.

Sada znate da oni mogu biti različitog uzroka, različitih boja i da ono što na jedne deluje, neke druge može i da pogorša.

Naoružani tim saznanjem, sada krenite u pravu borbu protiv njih.