Vašoj koži treba koenzim Q10 protiv bora

Vašoj koži treba koenzim Q10 protiv bora

Konačno saznajte šta je zapravo taj koenzim q10, kako on deluje i kako vam može pomoći da se rešite bora i povratite mladalački izgled lica.

Sigurno je većina vas čula i videla reklame u kojima se kao faktor podmlađivanja i glavni akter u borbi protiv bora pominje taj famozni koenzim q10. I pojma nemate šta je! Možda ste odmahnuli rukom misleći da je u pitanju neka teška hemija koja nije za vašu kožu.

A jeste li znali da je on prirodna supstanca koje se inače nalazi u našem telu?

Pa, ako pomaže da koža izgleda savršeno i da bore nestanu, onda bi dobro bilo da znamo malo više o njemu, zar ne? Mislim, ko još želi bore na licu. Posebno ako je on nešto što već imamo u sebi.

Hajde da vidimo kako da iz njega onda izvučemo maksimum i da blistamo uvek!

Šta je koenzim q10?

Jeste li čuli za vitamin Q?

Pa, eto, postoje brojni vitamini za kožu, ali se ispostavilo da je ovaj posebno dobar.

Koenzim q 10 je jedinjenje koje ćete možda još naići pod imenom ubihinon ili  CoQ10 ili q enzim 10.

Koenzim q10 nije neka strana materija koju stavljate na lice da bi bilo lepše i zategnutije i da biste usporili proces starenja kože. Mi ga svi već imamo u organizmu, baš kao i hijaluronsku kiselinu koja se takođe smatra korisnom za bore.

Koenzim q10 nalazi se svuda u našem telu, a ponajviše u koži. Da budemo precizniji, nalazi se u onom najspoljašnijem sloju kože koji se naziva stratum corneum. Ovaj deo kože je najosetljiviji na oštećenja od sunca i prvi strada. Izlaganje sunčevom svetlu u preteranim količnima utiče na smanjenje koenzima q10, ali i na rad ćelija koje su odgovorne za elastičnost kože. Tako nastaju promene na koži. Ona se opušta, nastaju bore a mogu da nastanu i tamne fleke po licu i razne vrste hiperpigmentacija.

No srećom, koža se obnavlja. A da bi taj proces funkcionisao kako treba, značajan je koenzim Q10.

A šta je u stvari vitamin Q?

Vitamin Q je samo fensi naziv, ali tehnički, CoQ10 nije vitamin jer ga naše telo stvara čak i bez da ga uzimamo iz hrane. Sa vitaminima to nije slučaj.

Kao i vitamin C, on je moćan antioksidant. Drugim rečma sprečava propadanje ćelija (uključujući i ćelije kože)  štiteći ih od dejstva slobodnih radikala.

Pa zašto ga onda dodajemo u kreme, ako ga već imamo u organizmu, pitate se?

Radi se o tome da nivo koenzima q10 u koži raste od detinjstva i dostiže svoj vrhunac negde kada dostignete 20-30 godina starosti. A nakon tog perioda, taj nivo počinje postepeno da opada.

Vidite, to je period kada treba da počnete da razmišljate o starenju svoje kože i o tome da počnete polako da koristite kreme protiv bora.

Obično se ovoga setimo kada bore već u veliko nastanu, i tada tražimo kreme za 40+. A eto, više je nego očigledno da o tome treba da mislimo mnogo ranije ukoliko ne želimo bore na licu.

Ana se u to uverila na sopstvenom primeru. Srećom, i ona je našla potpuno prirodan način da se reši bora koje su se javile na njenom licu.Znakova starenja na njenoj koži više nema, njene bore su nestale i lice se zategnulo, a ona je oduševljeno nama ispričala svoje iskustvo. Pročitajte ga i vi. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Koenzim q 10 pokazao se kao prilično efikasan u smanivanju bora i održavanju elastičnosti kože i zato je postao tako popularan sastojak brojnih krema.

Istraživanja su se uglavnom bavila površinskom primenom jer se on najčešće i koristi u raznim kozmetičkim preparatima namenjenim koži.

A možda niste ni znali da koenzim q 10 može da se nabavi u vidu tableta i koristi kao suplement?

I tako može da doprinese boljem izgledu kože i smanjenju bora, ali o tome ćemo malo kasnije.

Vratimo se onom osnovnom načinu borbe protiv bora, a to su kreme!

Kako deluje q10 krema?

Koenzim Q10 krema prednosti

Postoji nekoliko važnih uloga koje CoQ10 ima u našem telu. Pre svega, izuzetno je bitan za odvijanje mnogih hemijskih procesa i reakcija u ćelijama našeg organizma.

Smatra se da on pomaže da se proizvodi 95% naše energije. Bez ovih reakcija u kojima je koenzim Q10 prisutan, ćelije u našem telu ne bi mogle da rastu i da se dele!

Površinski tretman ovim jedinjenjem efiksano povaćava nivo CoQ10 u sebumu. Sebum je masna supstanca koju proizvode lojne žlezde i izuzetno je bitna za održavanje vlažnosti kože. U prevelikim količinama, sebum nije poželjan je stvara uslove za razvoj bubuljica. Međutim, ako ga ima premalo, koža postaje suva i sklonija opuštanju i boranju.

Proces starenja kože povezan je sa ćelijskom oksidacijom. Jednim delom, ona može biti rezultat smanjenja nivoa koenzima q u koži.  On ima antioksidantna svojstva i štiti ćelije. Zbog toga površinksa primena ima itekako smisla, posebno ako imamo u vidu da se on najviše nalazi u tom spoljašnjem delu kože koji je najviše izložen zagađivačima i slobodnim radikalima.

Nedostatak  CoQ10 u koži rezultira smanjenom sposobnošću kože da stvara kolagen i elastin.

Kao što znate, koža je organ koji se obnavlja. Ceo taj mehanizam obnove je složen sistem ali su kolagen i elastin glavni pokretači celog procesa. Kolagen čini kožu jačom i čvršćom, a elastin je čini fleksibilnom i rastegljivom. Bez njih, koža počije da visi i opušta se i da se  stvaraju prve bore. Prvo stradaju najtanji delovi kože, kao što je predeo oko očiju. U tom slučaju, valja odmah potražiti dobru kremu za predeo oko očiju.   Onda stradaju oni delovi kože lice koji se najčešće pokreću (tako recimo nastanu bore oko usana)

Šta razara kožu?

Najveći neprijatelji kolagenu i elastinu su slobodni radikali. To su molekuli kojima fali jedan elektron da bi bili potpuni i koji onda, u potrazi za njim, privlače proteine (kao što su kolegan i elastin). Time  menjaju njihov oblik i narušavaju njihovu strukturu i oni gube svoju funkciju. Propadaju.

CoQ10 je antioksidant. On uspeva da neutralizuje slobodne radikale pa time i njihovo štetno dejstvo.

Istraživanja su pokazala da ne samo da CoQ10  krema štiti kožu , već o vremenom smanjuje dubinu bora.

Ovo su prednosti koje nudi koenzim q10 za  kožu:

  • Štiti kožu od prevremenog starenja. Ovakvo stanje uglavnom je izazvano preteranim izlaganjem kože suncu. Umereno izlagannje sunčevim zracima je poželjno i normalno i poslednje što treba da uradite jeste da budete ceo dan zatvoreni u 4 zida. Ali neoprezno izlaganje suncu bez zaštite dug vremenski period bez pomišljanja na zaštitu od sunca i hladovinu u vreme kada su UV zraci najopasniji, definitvno će ostaviti posledice. Ne samo da ćete izgoreti na suncu. Usled toga, koža brže stari. Prevremeno starenje može biti izazvano i drugim spoljašnjim faktorima kap što su toksini, stres, zagađenje i slično.  Koenzim q 10 ublažava dejstvo ovih efekata upravo svojim intenzivnim antioksidantnim desjtvom.
  • Vraća ćelijama kože energiju. Konezim q može se naći u skoro svim ćelijama u organizmu i bitan je za njihov rad. Nanošenje koenzima q10 kroz kreme pomaže ćelijama kože da se obnavljaju, a time i povrati svežina licu.
  • Stimuliše aktivnost kože. Uspavane ćelije kože sporije se aktiviraju i sporije se rešavaju toksina. Kao posledica toga, koža postaje suva, bez sjaja, opušta se i stvaraju se bore. Koenzim q10 aktivira ćelije kože da bolje rade svoj posao.Rezultat? Brže eliminišu toksine i brže regenerišu kožu!
  • Stimuliše produkciju kolagena. Protein koji je sastavni gradivni deo kože mora da bude u prisutan u odgovarajućim količinama kako bi koža bila zategnuta, ali pre svega čvrsta. Stimulišući stvarenje kolagena koenzim q10 direktno pomaže koži u borbi protiv starenja i opuštanja.

Pored krema, rekli smo, postoje i suplementi. Njihova uloga je da vas podmlade iznutra, ali imaju li ikakav uticaj na izgled kože?

Koenzim q 10 tablete

CoQ10 krema

Vredi li uzimati koenzim q 10 tablete radi podmlađivanja kože?

Istraživanja koja su rađena pokazala su da je oralni unos koenzima Q10 koristan i da daje odlične rezultate u kombinaciji sa površinskim q10 tretmanima, bilo u vidu seruma za lice ili krema.

Pored kože, od ovakve upotrebe ovog jedinjenja, možete imati i koristi za druge organe. Smatra se da COQ10 pomaže kod mršavljenja i da je više nego dobar za rad srca i normalno funkcionisanje krvnih sudova.

A ima li konezim Q 10 nuspojave?

Kada govorimo o spoljašnjoj primeni, pokazalo se da ovaj sastojak relativno bezbedan. Koenzim Q10 krema nije dobra jedino za osobe koje su sklone vitligu i da kod njih može pogoršati stanje kože. Vitligo je autoimuno oboljenje u kojem dolazi do razaranja melanocita – ćelija koje stvaraju pigment na koži. Mesta zahvaćena vitligom ostaju bez boje i javlja se hipopigmentacija odnosno svetle fleke na koži.

Kada govorimo o internoj primeni koenzima Q10, nuspojave mogu uključivati mučninu, proliv, stomačne probleme, povraćanje, smanjen apetit, nizak pritisak. Zato se ne preporučuje osobama koje imaju nizak krvni pritisak, a nikako trudnicama i dojiljama. Takođe, može reagovati sa drugim lekovima pa pre ovakve primene koenzima Q10 treba da konsultujete svog lekara!

Interna primena ovog jedinjenja moguća je i na prirodniji način – iz hrane!

Konezim q 10 u hrani

Suplementi nisu zamena za raznovrsnu ishranu koja je najbolji put do zdrave kože. Pored vitamina za kožu, ona vam može pružiti i odgovarajuće količine koenzima q10.

Pa, koje su to namirnice bogate konezimom q10?

Masna riba

Koenzim Q je rastvorljiv u masti i kao takav zahteva masnoću za skladištenje i aposrpciju u namirnicama. Trebaju vam dakle zdrMasna riba je odličan izvor zdravih masti. Najbolje varijante su losos, tuna i haringa, premda ovog sastojka ima i u drugi vstama ribe.

Meso

Bilo da volite govedinu ili živinsko meso, naći ćete koenzim  q10 u hrani. Govedina i piletina, kada govorimo o mesu, imaju najviše konezima q10. U ovo se, naravno, ne računaju mesne prerađevine nego samo čisto meso.

Orašasti plodovi i semenke

Za one koji nisu ljubitelji mesa i ribe ili su vegani, takođe postoje namirnice bogate konezimom Q10. Orašasti plodovi i semenke su prava stvar, a posebno kikiriki, susam, pistaći.

Voće i povrće

A ako vam se učinilo za trenutak da namirnica mora da bude masna da bi imala Coq10, evo demanta. Voće i povrće imaju manje prirodnih masnoća, ali takođe mogu doprineti, unosu ovog elementa. Šta jesti? Pomorandže, avokado, jagode, brokoli, karfiol su na vrhu spiska.

Koenzim Q10 kreme cena i iskustva

Kakva su iskustva sa konezimom q10, posebno kada se radi o njegovom dejstvu na kožu?

E tu smo našli svašta. Ima onih pozitvnih koji prosto obožavaju q10 kreme. Ima i onih koji tvrde da im nisu donele nikakvo poboljšanje. E sad, i krema sa CoQ10 ima raznih marki, pa čak i u okviru jedne marke više različitih proizvoda za različite tipove kože. Treba pronaći onu pravu i na njoj se zadržati. Rezultati će sigurno doći!

Cena q10 krema takođe varira i ide od 800-2000 dinara.

Koenzim q10 nije baš fontana mladosti i ne može zaustaviti ni vreme ni proces starenja. Ono što može, jeste da zaustavi propadanje kože i njeno prevremeno starenje. Bez ovog elementa, koža ne funkcioniše kako treba. Uz njegovu primenu, koža se revitalizuje.

O da, ostarićete – to je neminovno! Ne možete zaustaviti vreme ni godine.Ali uz CoQ10 ćete izgledati znatno mlađe.