Peptidi u kozmetici kao tihi borci u službi lepote

Peptidi u kozmetici kao tihi borci u službi lepote

Peptidi u kozmetici su vaši novi najbolji prijatelji u borbi protiv starenja. Saznajte kako se koriste i zašto je vreme da obratite pažnju na njih!

Spomenemo li peptide i lance amino-kiselina, sigurno pomislite na hemiju iz srednje. Ne brinite, ne propitujemo, učimo čemu služe peptidi u kozmetici.

Mora da ste na nekoj reklami već čuli kako najnovija krema za lice sadrži peptide. To su suštinski zapravo proteini i čine ih amino-kiseline, od kojih je izgrađen ljudski organizam. Osnovna služba u lepoti i nezi koju imaju peptidi je da podstaknu proizvodnju kolagena u koži, jer je gubitak kolagena jedan od glavnih razloga zašto nastaju bore i drugi znaci starenja.

Da, znamo da vam je možda dosadilo da slušate ovakve priče. Kako se „pojavi‟ neki novi „sastojak,‟ svi odmah tvrde kako on čini čuda i kako vam može pomoći da se preko noći podmladite. Da se ne lažemo ‒ nijedna supstanca to ne može. Ali, imajte strpljenja za peptide. Oni zaista imaju povoljno dejstvo na kožu i mogu usporiti starenje.

Lekcija o peptidima

Pođimo od početka. Da utvrdimo najpre šta su to peptidi.

Ove supstance su u suštini kraći lanci amino-kiselina i mogu se svrstati u proteine. Od klasičnih proteina razlikuju se po tome što imaju manje od 50 amino kiselina u svom lancu.

Postoji više vrsta peptida u zavisnosti od toga koje amino kiseline čine lanac i na koji se način povezuju.

Nego, da se malo udaljimo od hemije, šta to znači za nas u konkretnom slučaju? Peptidi su važni za izgled naše kože upravo zbog toga što se svrstavaju u proteine, jer su proteini osnovne jedinice građe i funkcije naše kože (sad se osećate kao da ste na času biologije, zar ne?). Koliko su važni proteini za kožu treba da vam kaže i to da kolagen, možda i najbitniji element lepe i mladolike kože, ustvari po svojoj prirodi spada u proteine.

Peptida već prirodno ima u našem organizmu, i to najrazličitijih vrsta. Ipak, oni se mogu unositi i putem hrane ili, u slučaju nege kože, nanositi u formi krema ili seruma za lice koji uglavnom sadrže sintetičke peptide. Ovo „sintetički‟ nema nikakvo pogrdno značenje; samo označava da su oni proizvedeni veštački, ali tako da gotovo u potpunosti oponašaju prirodne peptide.

Pošto su kraći od klasičnih proteina, peptidi lakše prodiru u dublje slojeve kože i, najprostije rečeno, daju instrukcije ćelijama kože kako da funkcionišu.

Jedna od ovih instrukcija tiče se proizvodnje kolagena. Ćelijama kože će u jednom trenutku biti potreban signal kako bi stvarale novi kolagen kada u koži koja stari počne da nestaje.

Ako vam sve ovo sa ulogom peptida u podmlađivanju lica deluje zbunjujuće, ne brinite. Imamo i jednostavnije savete. Ako tražite način da regenerišete kožu i podmladite je, probajte da se rešite bora onako kako je to uradila Ana. Njeno lice je sada zategnuto i podmlađeno, a šta joj je u tom pomoglo, saznaćete ako pročitate njeno iskustvo i kliknete na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Osim toga, peptidi su odgovorni i za regeneraciju kože, i to ne samo kože lica. Peptidi vam mogu pomoći sa zarastanjem rana, oporavkom oštećene kože, ali i da sprečite nastanak strija, ili da se rešite već nastalih.

Koje vrste peptida su dobre za vašu kožu?

Sada sledi onaj deo kada dešifrujemo hijeroglife. Kada kupujete sebi kreme za bore ili druge preparate koji će vam pomoći u borbi protiv znakova starenja, ne morate biti biohemičar kako biste se snašli sa sastavom kreme.

Najpre, da raščivijamo komplikovana imena. Za početak, broj u prefiksu nosi informaciju koliko amino-kiselina postoji u lancu peptida. Tako pentapeptid ima 5, a tetrapeptid, na primer, četiri amino-kiseline. Broj na kraju imena dalje opisuje strukturu peptida, jer vrsta peptida ne zavisi samo od broja amino-kiselina, već i od njihovog tipa i veza kojima su spojene.

Tu stvari nastavljaju da se komplikuju. Ime može biti upotpunjeno navođenjem masnih kiselina za koje se peptidi vežu, pa tako postoji acetil, glutamil ili neki drugi peptid. Nastavimo li dalje, zaboleće nas glava sve zajedno, naročito ako uzmemo u obzir da im se imena često menjaju na etiketama kozmetičkih proizvoda.

Pritom, razne kreme i serumi često navode skraćena, popularna imena brendova koji sintetizuju peptide, pa su najpoznatiji Matriksil, Aiseril i Dekorinil. Matriksil je, na primer, trenutno najpopularniji peptid koji podstiče proizvodnju kolagena. Spada u istu grupu takozvanih signalnih peptida kao i GHK (prvi peptid koji je otkriven). Oni čine da vaša koža izgleda čvršće i punije, a samim tim što se proizvode nove količine kolagena, bore se popunjavaju iznutra.

Pored signalnih, često se koriste i neuropeptidi, koji opuštaju mišiće lica i imaju slično dejstvo kao botoks, ali su daleko neagresivniji jer sadrže manje botulin toksina. Ovi peptidi idealni su za nazolabijalne bore, jer one najčešće nastaju ponavljanjem određenih pokreta i mimikom. Najpoznatiji neuropeptid je Argirelin (acetil heksapeptid-8).

Takođe, često se koriste takozvani peptidi nosioci koji prenose nutritivne elemente poput bakra, magnezijuma ili nekih drugih. U zavisnosti od toga za koji su element vezani, oni mogu imati različita svojstva, pa tako oni koji prenose bakar, na primer, mogu smanjiti upale kože. Isto tako, oni redom podstiču elastičnost kože i doprinose blistavom tenu.

Peptidi u kozmetici: potražite sledeće

peptidi u kozmetici

Kako ne biste morali da obnavljate gradivo iz hemije, mi smo za vas izdvojili par konkretnih peptida koji imaju dokazano dejstvo na kožu i smanjuju bore i druge znakove starenja.

Za početak, imamo palmitoil tetrapeptid-7. On štiti kožu i potkožno tkivo od oštećenja koja najčešće nastaju usled upala. Kao sastojak krema protiv bora, on deluje tako što ciljano deluje protiv supstanci koje su odgovorne za upalu kože.

Zašto pričamo o upalama, a počeli smo priču o peptidima i borbi protiv bora? Zbog toga što su upravo upale odgovorne za oštećenje kolagena, a to dalje dovodi do bržeg starenja kože.

Nego, da nastavimo sa peptidima. Sledeći u nizu je palmitoil pentapeptid-4. Kao što i iz imena možete zaključiti, ovaj peptid je sličan prethodnom, s tim što je njegovo primarno dejstvo skoncentrisano na stimulisanje proizvodnje kolagena. Zaminljivo je da je on sintetizovan kako bi delovao protiv strija, pa je tek naknadno otkriveno njegovo dejstvo na bore.

Zatim, imamo palmitoil oligopeptid koji podstiče regeneraciju kože tako što stimuliše proizvodnju kolagena, elastina i glikosaminoglikana (najpoznatiji molekul ovog polisaharida je hijaluronska kiselina). Takođe, pod dejstvom ovog peptida epidermis se zadebljava i deluje u suštini kao retinol, samo daleko manje agresivno.

Pored ovih, treba potražiti i acetil heksapeptid-8 koje je jedan od neuropeptida. On opušta mišiće lica i tako ne samo da sprečava nastanak novih bora, već ublažava i postojeće.

Ne izbegavajte sintetičke peptide

Iako je prirodna alternativa uvek bolja stvar, kada su peptidi u kozmetici u pitanju, ovde su stvari malo drugačije.

U prirodnoj formi, peptidi su veoma nestabilni i teško ih je vezati, pa iako ih nanesete na kožu, sve su šanse da neće uspeti da prodru u dublje slojeve kada se nalaze u prirodnoj formi. Ako i prodru, veoma su ranjivi, pa ih enzimi lako razgrađuju, a onda vam je propao posao.

Upravo su iz ovih razloga naučnici i došli na ideju da sintetizuju peptide. Kada ih vežu za lanac ugljenika masnih kiselina, peptidi bolje prodiru u kožu, pa se tako poboljšava njihova efikasnost.

Krema sa peptidima

Već smo rekli da koža i sama poseduje peptide. Oni zapravo nastaju kao prirodan način da koža signalizira svojim ćelijama da joj fali kolagena. Peptidi su zapravo proizvod raspadanja kolagena, pa kada ga koža detektuje u sebi, ona šalje informaciju da treba proizvesti nove količine kako bi koža ostala mlada.

Zbog toga je krema sa peptidima sjajan način da prevarite svoju kožu, jer kada ovako nanesete peptide i oni prodru u kožu, ćelije misle da im fali kolagena i podstiču njegovu proizvodnju. Na ovaj način, možete sebi odraditi face lifting na prirodan način ‒ kolagen koji se stvara popunjava bore iznutra i čini ten blistavim.

Ukoliko krema poseduje odgovarajuću kombinaciju peptida, njihova funkcija je poboljšana. Na primer, ako krema sadrži Argirelin i Leufasil, na primer, ona podstiče proizvodnju kolagena i ujedno opušta mišiće lica. Ova kombinacija posebno je pogodna za bore oko očiju i bore na čelu.

Štaviše, odgovarajuća krema sa peptidima  može pomoći koži da se oporavi i od nekih kožnih oboljenja, kakvi su na primer ekcemi i dermatitis. To je zbog toga što peptidi deluju na kožu tako što je jačaju, pa je koža otpornija na povrede i raznorazne uticaje. Peptidi tako jačaju kožu, koja je najveći organ imunog sistema.

Ukoliko krema sadrži neke od peptida koji nose bakar, utoliko bolje. Bakar je u poslednje vreme predmet brojnih istraživanja. On se ponaša kao antioksidant u kremama i kozmetici sa peptidima čime se poboljšava urođena sposobnost kože da se regeneriše i zaceli.

Najbitnije od svega je da obratite pažnju i na ostale sastojke koje sadrži krema sa peptidima. Peptidi ne mogu sami da završe kompletan posao, već im je potrebna podrška. Pritom, nije dovoljna kombinacija više peptida, već oni moraju biti u kombinaciji sa drugim sastojcima kakvi su na primer:

krema sa peptidima

Kako se koriste peptidi: iskustva

Kada koristite kozmetiku sa peptidima, možete izabrati kreme ili serume. U zavisnosti od toga koliko godina imate i koliko su bore izražene, možete odabrati onu kremu koja vam odgovara. Postoji niz krema, a one koje sadrže peptide uglavnom su namenjene starijoj koži.

Ipak, obratite pažnju da kupite laganije kreme kako bi peptidi mogli da prodru u kožu. Ukoliko se nađu u masnijim kremama, oni će se zadržati na gornjem sloju kože, baš kao i ostali sastojci kreme uostalom, pa od njih neće biti naročite koristi.

Serumi bi trebalo da deluju još jače nego kreme, jer su koncentrisaniji, pa su takođe namenjeni starijoj koži. Ipak, i kreme i serumi osmišljeni su tako da deluju samo onda kada se koriste duže vremena.

Stoga, ako ne primetite odmah dejstvo peptida, ne očajavajte. Prvi rezultati se u proseku ionako pojavljuju tek nakon 4-12 nedelja redovne upotrebe. Ukoliko ih kombinujete sa retinolom, ovaj period je još i skraćen. Najbolje je da peptide nanosite ujutru, a retinol uveče.

Peptidi u hrani

Osim kozmetike, i hrana je sjajan način da unesete peptide u telo, i to prirodnim putem. Peptida ima u hrani, kao i drugih proteina, pa lako možete da stavite ishranu u službu lepote. Dobra vest je da vam nije potreban nikakav režim ishrane nitit dijeta, samo treba da uključite u redovnu ishranu namirnice za koje se zna da su bogate peptidima.

Evo koje su to namirnice.

Peptidi u jajima

Uglavnom su glavni izvor pepticda namirnice životinjskog porekla. U grupu namirnica koje su najbogatije peptidima ubarajaju se i jaja.

Jaja, preciznije žumance, sadrže poseban peptid poznat kao YPEP koji ima zaštitno dejstvo na čitav organizam, ne samo na kožu. Iako može pospešiti vaš ten, ovaj peptid pre svega štiti kosti, ali i pomaže vam da izgradite jaču muskulaturu tela.

Mleko je glavni izvor peptida

Peptida u mleku ima još i više nego u jajima. Štaviše, samo u kazeinu, koji je termostabilni protein u mleku, ima više različitih vrsta peptida.

Peptidi koji su pronađeni u ovom proteinu pokazali su određena antimikrobna i terapeutska svojstva, od koji je glavni doprinos zdravlju organizma to što deluju protiv stvaranja trombova, jačaju imunitet i donose telu brojne minerale.

Pošto su ovako bogati hranljivim sastojcima, ovi peptidi su dobri i za vašu kožu jer je hrane i tako regulišu njenu normalnu funkciju (tu pre svega mislimo na njenu regenerativnu funkciju).

Ukoliko ne volite da pijete mleko, dobra vest je i to što se ovi peptidi mogu naći i u mlečnim proizvodima, pre svih u pojedinim sirevima i jogurtu.

Peptide možete naći i u soji

Što se ivora peptida u hrani neživotinjskog porekla tiče, prednjači soja i njen plod. Kao zamena za mlako i mlečne proizvode, soja se kroz brojna istraživanja pokazala kao bogat izvor peptida koji redom imaju blagotvorno dejstvo, što na kožu, što na čitav organizam.

Iako sva svojstva peptida iz soje nisu utvrđena do kraja, postoje indikacije da bi se oni mogli koristiti i u borbi protiv raka, jer suzbijaju mutaciju ćelija i tako sprečavaju kancere da napreduju.

I žitarice sadrže peptide

Iako žitarice spadaju u onaj tip hrane koja se najčešće zabranjuje i ukida, u ovom slučaju, one su zapravo dobre za vas. Novija istraživanja otkrila su čak preko 80 različitih peptida koji imaju antifungalna svojstva, a veliki broj njih pronađen je u kukuruzu i pirinču.

Pored njih, peptidima je bogata i pšenica, pa iako ne treba preterivati sa njom (naročito ako ste alergični na gluten), peptidi koji se u njoj mogu naći mogu doprineti da vaša koža bude zdrava i blistava.