Laser za akne: upotreba i rezultati

Laser za akne: upotreba i rezultati

Laser za akne se vrlo često i uspešno koristi u lečenju svih vrsta bubuljica, a najbolje od svega je što je sama metoda bezbolna, brza i prilično uspešna. Da li je to ono za čim tragate? 

Laserska metoda lečenja se već dugo koristi u svim oblastima medicine i kozmetologije, i to vrlo uspešno. Međutim, kada je u pitanju lečenje bubuljica (akni),  laser još uvek nije zadobio poverenje koje zapravo zaslužuje.

Zašto? 

Zato što su akne zaista jedan komplikovani, zapaljenski problem koji zahteva kompletnu negu i kontinuirano lečenje. Mnogi smatraju da se mora sprovesti celokupno medicinsko lečenje, ne bi li se postigao dobar rezultat. 

Održavanje dobre higijene kože podložne aknama, najvažniji je korak u uspešnom lečenju istih, jer se akne stvaraju zbog velike količine izlučenog sebuma. Ne mora da bude podrazumevano, ali masna koža ima češći problem sa  bubuljicama. Tome prethodi loša i neizbalansirana ishrana, neuravnotežena grupa hormona koja ponekad neplanirano podivlja i stvara promene na koži u vidu pomenutih akni . 

A kako deluje laser na akne?

Znamo da su bubuljice posledica bakterija unutar pora na licu koje stvore upalu.

Dejstvo laserske svetlosti na kožu je jako povoljno, zato što smanjuje zapaljenske procese i stimuliše regeneraciju kože. 

Crvena i plava svetlost koju laser reprodukuje, direktno utiče na uklanjanje bakterija i mikroorganizama u koži. Bilo da imate akne ili ih nemate, koža dobija lepši ten, ujednačenu boju kože, bez vidljivih bubuljica i fleka. 

Zato mnogi svetski stručnjaci smatraju da je ključ uspešnog lečenja akni, upravo laser. Poseban tretman, lasreski piling lica, čisti lice od nečistoća, ožiljaka, suvišne masnoće i čini da lice izgleda sjajno i podmlađeno. 

Jednom rečju, svetlosni zraci se veštački emituju, kontrolišu i koriste kako bi se prodrlo u ljudsko tkivo, radi ispravljanja brojnih medicinskih i kozmetičkih nepravilnosti. 

Sposobnost regenerisanja koju ćelije kože dobijaju nakon tretmana laserom, omogućava koži da stvara dovoljnu količinu kolagena i održi kožu elastičnom i blistavom. U tome i jeste sva prednost koju laser pruža, bez obzira na problem sa kožom koji imate. Uklanjanje akni je uspešno, brzo i bez ožiljaka, što je mladoj populaciji veoma bitno. 

Za one malo strpljivije, postoji i jednostavnije i prirodno rešenje. Baš takvo našla je Jana i rešila se bubuljica, masne kože i mitisera i to u udobnosti svog doma. Oduševljena je, jer je sa lakoćom rešila problem koji ju je dugo mučio. Možete i vi isprobati njenu proverenu metodu. O čemu se radi, saznajte iz njenog ličnog iskustva koje je na ovom linku: https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Velika i glavna prednost zbog koje se sve veći broj žena odlučuje za laser, jeste komfornost samog tretmana i lakoća nakon završene procedure. Kažu da, ništa kao laser ne može vas osloboditi problematične kože. 

Kako izgleda procedura uklanjanja bubuljica laserom?

Procedura traje jako kratko. Svega nekih 20 minuta. Prethodna priprema za tretman nije potrebna, sem što se ne savetuje izlaganje suncu pre i posle intervencije. S obzirom da je bezbolna, lokalna anestezija nije neophodna. 

Tokom tretmana, po odabranim regijama, prelazi se laserskim zracima. Moguće je osetiti toplotu, peckanje, ali sve vreme se koristi hlađenje, tako da ti simptomi nisu mnogo primetni, a i brzo prolaze. 

Kada se radi lasersko lečenje bubuljica, radi se kombinacija nekoliko vrsta lasera u zavisnosti stanja u kom se nalazi koža. Svetlost lasera deluje stimulativno na stvaranje novog kolagena, osvežava kožu i pomaže da se izbori sa bubuljicama.

Za koje akne je preporučljiv laser?

Akne, po vrstama i njihovom broju je teško razlikovati. Sve su slične po izgledu i po simptomima koje daju. Otečenost, gnoj i crvenilo okolo njih su karakterističan izgled koje daju, i to su najčešće cistične akne, koje se uspešno leče laserom. 

Pubertetske akne su takođe indikovane za ovaj zahvat, jer su karakteristično upaljenje i najbolje ih je zaustaviti dok nisu uzele maha na licu. Lečenje akni laserom, može se raditi i na drugim delovima tela, npr leđima i rukama, jer se akne mnogo često i tu javljaju. 

Gljivične akne nisu podlegle ovoj vrsti lečenja, zato što se može desiti i da se stanje kože pogorša nakon tretmana laserom. Gljivične akne se uspešno leče mikoticima i kremama iz ove grupe lekova. 

Koliko je tretmana laserom za akne potrebno?

U zavisnosti od stanja i promena na koži, najčešće se izvodi tri do pet tretmana laserom, sa razmacima od po nedelju/dve dana. 

Iako se ne može unapred znati koliko je tretmana laserom potrebno baš vašoj koži, dobar i stručan dermatolog će detaljnim pregledom utvrditi broj tretmana, a zatim ih i sprovesti u delo. 

Jako je bitno da se lasersko lečenje akni prepusti stručnom licu, bez bojazni da će se pojaviti bilo kakvi neželjeni efekti. Oni nisu učestali, ali se kratkotrajno mogu javiti peckanje, crvenilo i sitna mikrooštećenja, koja su nevidljiva golim okom. Nakon zacelivanja kože, vidite sve efekte na svom licu.  

Laser za ožiljke od akni

laser za ožiljke od akni

Kada se rade tretmani lasera za lečenje ožiljaka od akni, procedura i samo izvođenje je malo drugačije. Tačno je da je laser najpouzdaniji način koji daje rezultate kada su ožiljci u pitanju, ali je jako bitno o kakvim i koliko starim ožiljcima se radi. Najbolje je da do njih uopšte i ne dođe, ali je sve češća pojava da se zbog nestručnog lečenja javljaju ovakve posledice. 

Lasersko uklanjanje ožiljaka deluje tako što zagreva površinski sloj kože i podstiče bolju cirkulaciju unutar nje, tako da dolazi do popunjavanja dubokih ožiljaka u samo nekoliko tretmana. 

Za razliku od lečenja akni, uklanjanje ožiljaka od akni se tretira malo ređe, otprilike na tri nedelje se radi jedan tretman.

Kada se tretiraju stari, duboki i urezani ožiljci, neophodan je veći broj tretmana, dok se kod svežih ožiljaka, željeni izgled postiže vrlo brzo, čak kod nekih i nakon dva tretmana. 

Da li je laser za akne bezbedan?

Ono što ovaj tretman zapravo i izdvaja od svih drugih metoda i načina lečenja akni, jeste bezbednost savremene tehnologije, koja je dosegla toliko daleko, da razloga za zabrinutost nema.  

Laser za akne je u potpunosti bezbedan, naravno ukoliko se nađete u rukama profesionalca. 

Može se desiti da se javi, nakon same metode blago crvenilo na mestu gde je laser rađen, koje se vrlo brzo gubi. Najnoviji savremeni tipovi lasera daju veliku lagodnost i brzo vidljive rezultate.  

Iako mnogi naučnici savetuju kontinuiranu i svakodnevnu negu kože, koja se pokazala kao uspešnija od drugih tretmana, laser za akne neće pogoršati stanje vaših akni, pa budite slobodni da ga isprobate. 

Oporavak nakon lečenja akni laserom

Kao što nema ni prethodne pripreme, nema ni posebno značajnog oporavka, nakon tretmana. Tretman se radi pod sterilnim okolnostima, bez lokalne anestezije u tačno dogovoreno vreme sa dermatologom koji obavlja zahvat. 

Vreme trajanja procedure je oko 20 minuta do pola sata, u zavisnosti od veličine površine koja se tretira. Kada se završi tretman, neophodno je ispoštovati neke smernice na koje vas dermatolog uputi.

  • Ako se radi o licu, nije preporučljivo 6-12 sati nakon toga nanositi šminku.
  • Takođe se ne savetuje izlaganje suncu pre i posle intervencije, zbog moguće upaljenosti kože i alergijske reakcije. 

Kada se tretman laserom završi, normalno se vraćate svakodnevnim aktivnostima, gotovo odmah nakon toga. 

Preparati za bubuljice ili laser za akne? Šta je bolje?

Kao što smo maločas i spomenuli, mnogi naučnici koji su dugo vršili istraživanja na temu lečenja upornih akni, objašnjavaju da je uspešnije kontinuirano lečenje od jednokratnog tretmana. 

Koža ume da bude jako zahtevna, i da odreaguje na način na koji niko ne očekuje. Kako oni navode, lakše je lečiti uzroke, nego posledice, što u ovom slučaju i jeste kristalno jasno. Posledice upornih akni su ožiljci, koje je gotovo nemoguće ukloniti. Kada se pravovremeno reaguje, sprečava se razvoj loše kliničke slike i usporava sam proces . 

Preparati za negu kože, bilo da se radi o kremama, gelovima ili losionima, omogućavaju dobru  higijenu, dobru prodirljivost do problema i savršenu iskoristljivost na nivou površinskog sloja kože. Prodiru duboko u slojeve kože i deluju odmah na mestu primene.

U odnosu na lasreski tretman lečenja, preparati su lakši i komforniji za nanošenje, možete ih koristiti u svojoj kući i neretko koštaju mnogo manje. 

Međutim, postoje i neki preparati (kreme) za bubuljice koje ne možete koristiti ako ste se podvrgli laserskom lečenju akni. Dobro je da se posavetujete sa dermatologom, da ne bi došlo do neželjenih efekata. Da vidimo koje su to kreme.  

Krema za lice nakon lasera protiv bubuljica

Nakon odrađenog tretmana laserom za akne, poželjno je negovati kožu određenom kremom za lice, shodno tome kako koža u tom trenutku izgleda. 

Ako je upaljena na mestu tretmana, trebalo bi koristiti kremu koja hladi i koja umiruje crvenilo. To su obično prirodne kreme sa laganom teksturom na bazi nevena, pantenola i aloe vere, koje ‘gase požar’. 

Nije na odmet nanositi kremu sa zaštitnim faktorom, iz razloga jer je koža nakon tretmana osetljiva na sunce, čak iako nema sunca napolju. 

Ono na šta treba da se obrati pažnja, jesu kreme sa retinolom, koje nakon laserskog lečenja treba izbegavati. 

Na sve ove, a i druge pojedinosti će vas uputiti dermatolog kojem je laserska terapija akni specijalnost, uz redovnu kontrolu i praćenje.

Dobro bi bilo da isti specijalista radi svaki tretman, da bi propratio svaku eventualnu promenu ili reakciju kože. 

Vrste lasera za akne

-Nd yag laser je trajni laser za bubuljice koji uklanja sve vrste nepravilnosti na licu. Vrlo je brzog dejstva, što je izuzetna prednost za mlade koji nemaju strpljenja za duge tretmane i jako efikasan kada je ujednačavanje kože u pitanju. Ima efekat hlađenja u svom načinu rada, što mu je velika prednost kada se radi o upaljenim delovima lica i tela. Njegova učinkovitost kod tretmana akni je dokazana jer smanjuje rad lojnih žlezda

– Shr laser za akne je trajni tretman u lečenju akni i zahteva nekoliko koraka do svog potpunog dejstva. Prvi korak je čišćenje (piling) lica i tela od bubuljica. Drugi korak je smirivanje zapaljenskog tkiva. Treći podrazumeva održavanje rezultata koji se postižu ovim laserom. Četvrti govori o nekim promenama životnih navika. 

– Twin light laser je laser sa dvodelnim svetlom i četiri vrste programa. Ima mogućnost da vrati licu normalnu proizvodnju kolagena i elastina, pa se često korsti i kod dama sa zrelijim godinama, koje žele da uklone tragove godina sa lica. Uspešno rešava i problem ožiljaka od bubuljica, fleke, strije i sve vrste problema. 

– Pixel co2 laser ili frakcioni CO2 laser je nešto agresivniji zahvat, jer se mora odležati oporavak i proći kroz nekoliko faza. U prvoj fazi, odmah nakon zahvata može doći do ljuštenja kože. Druga faza je oporavak i nova mlada koža. Treća faza donosi lepe rezultate. Pre odabira ove vrste lasera, dobro se posavetovati sa dermatologom, da on odredi da li je namenje vašoj koži. 

Najpoznatija mesta za lasersko lečenje bubuljica

Mnogo je mesta koja nude lasersko lečenje akni, a jako je bitno kome treba pokloniti svoje poverenje i prepustiti se tretmanu. Na našim prostorima, kao jedan od vodećih centara za upotrebu svih vrsta lasera je Gradski zavod za kožne i venerične bolesti u Beogradu, nekima možda poznata i kao klinika Džordža Vašingtona

Svakako, ovo je procedura za koju je zadužena dermatologija, a ne kozmetički saloni i zaista je jako bitno da budete u rukama stručnjaka.

To je mesto kome naše poznate dame poklanjaju punu pažnju i apsolutno poverenje, ne samo kada je problem sa bubuljicama u pitanju, već i kod laserskog zatezanja lica, koje je sve popularnije, jer ne podrazumeva odlazak pod nož. 

Vi, svakako možete potražiti kliniku za kožne  bolesti u svojoj bližoj okolini i raspitati se da li nude tretmane laserskog lečenja akni i bubuljica. 

laser protiv bubuljica

Cena laserskog uklanjanja bubuljica

Neke orjentacione informacije koje mi imamo, možda nisu pouzdane 100%, ali kazuju nam da se cena lasera za akne kreće od 200-300 eura, u zavisnosti od površine i veličine kože koja se tretira, kao i od broja urađenih tretmana.

Ukoliko ipak niste za ovu vrstu lečenja, uvek možete odabrati lakši put i okrenuti se prirodnoj kozmetici, koja postiže jako dobre rezultate. 

Lasersko lečenje akni, daje najbolje rezultate kada se tretman odradi u ranoj fazi i stadijumu razvoja bubuljica. 

Na taj način vršimo dobru prevenciju u nastanku ožiljaka od akni, koje svakako želimo da izbegnemo. Opcija je mnogo i sve su podjednako uspešne. Razmislite o tome šta vašem licu zapravo treba, pa pametno odlučite da li je laser za akne pravi tretman za vas ili ipak nije!