LPG tretman: recite ZBOGOM CELULITU na bezbolan način!

LPG tretman: recite ZBOGOM CELULITU na bezbolan način!

Autor:

Želeli biste da se rešite celulita, ali bez upotrebe igala, skalpela i bola? Ne znate kako? Upoznajte LPG tretmane i lipomasažu koji će vas zauvek rešiti upornog celilita.

Kako se izvodi LPG tretman, u kojim slučajevima i oblastima se primenjuje, kome je namenjen, kakva su iskustva onih koji su ga isprobali na sopstvenoj koži (u bukvalnom smislu!) i, naravno, koliko košta, saznaćete u redovima ispod.

Gotovo da danas nema žene koja se nije susrela sa celulitom, u manjem ili većem obimu. Celulit se ne javlja samo kod osoba koje imaju problema sa viškom kilograma, već se može uočiti i kod “mršavica”. Telesnu masu možete redukovati i dovesti u željeno stanje, ali celulit i “pomorandžina kora” ostaju sa vama uprkos rigoroznim dijetama i iscrpljujućim vežbanjima. No, pošto ničija nije gorela do zore, i za celulit postoji rešenje…

Endermologija podrazumeva tretman već postojećeg celulita u cilju njegovog smanjenja, eliminisanja i sprečavanja nastanka novog.

Endermologija podrazumeva masažu, razbijanje i isisavanje postojećih masnih naslaga ka površinskim slojevima kože, a proces kojim se sve ovo postiže se naziva LPG tretman ili lipomasaža.

Šta je LPG tretman ili lipomasaža?

LPG tretman je 100% prirodna, neinvazivna, neagresivna metoda mehaničke stimulacije kože i vezivnog tkiva, u vidu dubinske masaže, koja reaktivira ili ponovo pokreće ćelijsku aktivnost. LPG metoda je prilagođena i odgovara svakom tipu kože, a glavna joj je prednost što je usmerena na konkretne delove tela koji su otporni na bilo koju vrstu anticelulit dijete ili vežbanja (kao što su ruke, leđa, stomak, struk, butine..).

Masiranje se vrši putem LPG aparata – uređaja koji ima dva rotirajuća valjka i vakuum sondu kojima se utiče na dubinske slojeve masnih naslagai i pospešuje njihova razgradnja i premeštanje ka površini kože. Na taj način se smanjuje vidljivost i uočljivost celulita.

Osim razgradnje masnih naslaga, LPG tretman podstiče stvaranje kolagena i elastina, a odlično deluje i na (mikro)cirkulaciju i međućelijsku razmenu tečnosti u tkivima i mišićima.

Ravnoteža između stvaranja i eliminacije masti u našem organizmu dešava se zahvaljujući ćelijama za skladištenje masnih naslaga koje se zovu adipociti. Kao i većina ćelija u našem organizmu, i adipociti tokom vremena usporavaju svoju aktivnost, pa dolazi do taloženja masnih naslaga, tj. celulita.

Tokom jednog LPG tretmana vrši se stimulacija adipocita (“depoa” masti) i prirodno razrađivanje i oslobađanje nataloženih masnih naslaga, a mehaničko delovanje preparata na kožu pdstiče njenu elastičnost i čvrstinu (tonus).

Posle samo 3-4 tretmana figura postaje tanja, vitkija, a masne naslage nestaju upravo tamo odakle smo i želeli (3-4 cm oko struka, butina ili zadnjice). Pojedinačni LPG tretman traje od 30 do 45 minuta (u zavisnosti od regije koja se tretira) i sličan je “tvrđoj” masaži.

Za postizanje najboljih rezultata korisnici treba da piju 2 do 3 litra tečnosti dnevno, kako bi se procesi u organizmu, podstaknuti ovom metodom, odvijali efikasno i na najbolji mogući način. Tokom lipomasaže (LPG tretmana) korisnici oblače specijalni triko ili LPG odelo koje je prozračno i lagano i omogućava dubinsku masažu i stimulaciju tkiva i ćelija, kao i optimalni ugođaj tokom tretmana.

LPG tretman se naročito preporučuje osobama koje su se podvrgle liposukciji, kako bi tretirano područje što bolje i prirodnije izgledalo.

Neke žene se ipak radije odlučuju za prirodno uklanjanje celulita. Pročitajte kako je Goca Tržan, naša poznata pevačica, razbila celulit baš na taj način. Ona je prezadovoljna. Njeno iskustvo možete pročitati na ovom linku: https://minutzamene.com/goca-trzan-nemam-celulit/

LPG tretman, lipomasaža ili enremologija je započeta u Francuskoj krajem 80-ih godina XX veka (1986) i prvenstveno je bila namenjena uklanjanju vidljivosti ožiljaka od opekotina. Vremenom se spektar delovanja proširio, pa se danas koristi u sportu, fizikalnoj medicini, estetici, velnesu, LPG centrima i kozmetičkim salonima.

Koliko vremenski traje LPG tretman?

LPG tretman se sprovodi individualno i u potpunosti je prilagođen vašim potrebama, htenjima i stanju organizma. Dužina lipomasaže se određuje i prilagođava prema sledećim potrebama:

 • Područje ili deo tela koji se tretira – da li se LPG tretman primenjuje na čitavom telu ili parcijalno.
 • U koje svrhe se LPG metoda primenjuje – zatezanje i učvršćivanje kože, eliminacija masnog tkiva i celulita ili preoblikovanje kotura tela (smanjenje obima bokova, struka…)
 • Pristupačnost i stanje u kojem se nalazi oblast na koju se primenjuje LPG tretman -nećemo posvetiti podjednako vreme za eliminaciju celulita sa stomaka i npr, zadnjice.

Potrebno je od 35 do 50 minuta za tretman celog tela, a oko 25 minuta za tretiranje polovine tela. Ukoliko se obrađuje samo parcijalni, određeni deo tela, i vreme terapije je kraće. Tretman deluje veoma opuštajuće, naročito ako koristite odelo, jer se smanjuje osećaj štipanja, a ukoliko osetite nelagodnost i neprijatnost, terapeut smanjuje snagu pritiska i isisavanja, a može vam i u potpunosti zameniti program na LPG aparatu i odrediti onaj koji vam prija i godi.

Koliko LPG tretmana treba da uradim do željenih rezultata?

LPG terapeuti kažu, a i praksa je pokazala, da je neophodno obaviti minimum 10 tretmana, dok bi idealno bilo da uradite 15 do 20 lipomasaža kako biste došli do željenog izgleda. Preporučuje se da 2 do 3 puta nedeljno primenjujete LPG tretman, a prve promene u vidu glatke kože i smanjenja obima struka ćete primetiti nakon 3-4 tretmana.

Naravno, postoje i slučajevi gde je na početku LPG sesije, zbog otoka, celulit izraženiji no obično, ali pošto otok spadne, počinju da se primećuju pozitivne promene.

Da biste održali i zadržali optimalne rezultate i stanje nakon LPG sesije, preporučuju se, preventive radi, 1 do 2 LPG tretmana mesečno. Naravno, neophodno je uključiti  u svakodnevnu upotrebu i korišćenje prirodnih anticelulit krema i gelova, koji su i odličan način prevencije nastanka novog celulita.

Gelovi protiv celulita mogu biti jako efikasni. Neke žene rešile su se celulita samo zahvaljujući njima.

LPG aparat – kako radi i utiče na naslage celulita

 

LPG aparat kojim se vrši masaža i isisavanje masnih naslaga ka površini kože je poznat pod nazivom Cellu M6 integral.

lpg tretman izvođenje

Ovaj aparat se sastoji iz dva dela:

 • Ručica/produžetak koji ima na svom kraju rotirajuće valjke sa nastavcima koji postoje u 14 različitih varijanata. Pored valjaka, postoji i sonda koja naleže na kožu i radi na principu stvaranja negativnog pritiska ili vakuuma i ima zadatak da isisa masne naslage iz dubinskih slojeva ka površini vezivnog tkiva
 • LPG kompjuter na kojem terapeuti u LPG centrima individualno i u zavisnosti od vrste LPG masaže podešavaju brzinu kotrljanja valjaka, pravac, smer valjanja, dubinu i jačinu isisavanja pomoću vakuuma.

LPG aparat se koristi preko LPG trikoa, koji vam pruža maksimalnu opuštenost i omogućava vrhunski osećaj tokom tretmana. LPG tretmane zbog širokog spektra primenjivosti u podjednakoj meri koriste vrhunski sportisti, poznate ličnosti i “obični” ljudi, jer LPG masaža pozitivno utiče na meka tkiva, stimuliše međućelijski metabolizam i snabdevenost kiseonikom, reguliše rad hormona i nervnog sistema. Rezultati su podjednako prikazani i naučno i u praksi.  Dokaz za to je i činjenica da je prodato preko 37 000 LPG aparata, a statistika kaže da se dnevno u svetu izvrši oko 100 000 LPG tretmana u brojnim salonima lepote i LPG centrima.

LPG tretmani – koliko su zaista delotvorni

LPG tretmani, kao vid oblikovanja tela, prvenstveno imaju za cilj otklanjanje i prevenciju celulita. Koliko će ovi tretmani biti delotvorni i da li će u potpunosti eliminisati tragove nastalog celulita, tj. masnih naslaga, zavisi od slučaja do slučaja. Ipak, postoje određeni faktori na osnovu kojih je moguće predvideti tok i uspeh tretmana:

 • Uređaj Celu M6 Integral – iako je aparat nastao još 80-ih godina prošloga veka, stalnim usavršavanjem i povećanjem mogućnostii valjaka koji se rotiraju, povećava se i uspešnost same metode.
 • Učestalost primene tretmana iliti “doziranje” – jedan od vodećih faktora koji određuje kada, kako i koliko će se videti (prvi) rezultati.
 • Obučenost i umešnost  LPG terapeuta – ukoliko je osoba koja izvodi LPG tretman stručno obučena i prošla je kroz proces obuke rada na LPG aparatu, onda su i rezultati same sesije veći i uočljiviji, jer dobar terapeut ume da koristi dobru kombinaciju  različitih tehnika koje će masne naslage iz dubljih slojeva izvući ka površini tkiva. Savet za vas: proverite da li osoba koja izvodi lipomasažu ima sertifikat LPG centra o osposobljenosti za rad.
 • Stanje klijenta pre tretmana – što je vaše stanje “lošije”, to su i rezultati primene lipomasaže uočljiviji i lakše primetni (npr. lakše je uočiti promene nakon LPG tretmana kod celulita koji jeveoma izražen i uočljiv, no kod onog koji je blažeg tipa).
 • (Ne)zdrav način života – da bi tretmani bili delotvorniji, potrebno je i izvesno zalaganje sa naše strane, tj. neophodno je da vežbamo, zdravo se hranimo i unosimo dosta tečnosti. Postoje, međutim, faktori koji i pored zdravog življenja utiču na nastanak celulita, a to su stres, hormoni, pol, upotreba lekova, alkohola i cigareta.

Da li se LPG tretman koristi samo za ulepšavanje?

Specifičnost, posebnost i ono što razlikuje LPG tretman od ostalih estetskih metoda je to što lipomasažom ne poboljšavamo samo naš spoljašnji izgled lica i tela, nego eliminacijom masnog tkiva iz našeg organizma na prirodan i bezbolan način, otklanjamo potencijalna žarišta koja mogu biti izvor mnogih akutnih i hroničnih vaskularnih i nervnih oboljenja.

Gde je sve zastupljena LPG metoda, lipomasaža ili endermologija?

Primena  LPG tretmana u sportu

 • Sprečavanje sportskih povreda (smanjenje mišićne napetosti i grčeva)
 • Pripreme za takmičenja ili vežbanja (kao relaksacija ili stimulacija mišića)
 • Poboljšanje postojećih mogućnosti (snaga, pokretljivost, tehnika pokreta)
 • Tretiranje sportskih povreda

LPG tretmani su se pokazali kao veoma efikasni i korisni jer je naučno potvrđeno da se mlečna kiselina u mišićima smanjuje za 30%, ukoliko se primeni LPG terapija, tako da je oporavak mišića i tkiva nakon napornog vežbanja ili preopterećenja ubrzan, a pošto se smanjuje i otok, preporučuje se kao deo terapije kod oporavka od različitih povreda mišića i mekih tkiva. Ukoliko se primenjuje u kombinaciji sa ručnim sportskim masažama, rezultati su neizbežni.

Najbolja potvrda svega rečenog je Kiira Korpi, višestruka šampionka u klizanju iz Finske, koja koristi LPG kao deo svoje pripreme za takmičenja.

LPG kao vrsta terapije i lečenja

Primenom LPG tretmana dolazi do poboljšanja i ubrzanja cirkulacije, snabdevenost kiseonikom je bolja (a time su i ishrana i stvaranje novog tkiva omogućeni), ubrzanog metabolizma, smanjenja otoka, bola i napetosti u mišićima. Zbog svih pobrojanih prednosti, LPG metoda se primenjuje kod sledećih vrsta akutnih i hroničnih povreda i oboljenja:

 • Povrede mekog tkiva ( grčevi, modrice, uganića,uvrtanje i upala mišića)
 • Problemi sa lošom cirkulacijom
 • Otok i opekotine
 • Pre i posle liposukcije
 • Tretiranje ožiljaka, naročito onih posle peracije
 • Stres i poremećaji sna
 • Fibromijalgija

U Finskoj korišćenje LPG metode u terapijske svrhe je pokriveno obaveznim socijalnim osiguranjem.

LPG kao deo estetske medicine

Lipomasaža je među vodećim neinvazivnim tretmanima pri uklanjanju i ublažavanju postojećeg celulita, ili prevenciji nastanka taloženja masnih naslaga i preoblikovanju konture tela. Zahvaljujući sistemu rada LPG aparata endermologija se u estetici koristi kod:

 • Eliminacije masnih naslaga i celulita
 • Uklanjanje, ublažavanje i prevencije bora
 • Oblikovanja konture tela
 • Učvršćivanja opuštene kože
 • Smanjenje otoka
 • Izbeljivanje (posvetljivanje) kože

Koliko će me ovo zadovoljstvo koštati?

Ovo je najčešće pitanje koje se postavlja nakon saznanja šta je LPG tretman.

Činjenica je da za ovakvu vrstu tretmana treba izdvojiti ozbiljnu sumu novca, ali u njenu odbranu se navode krajnji rezultati koje postižete. Koliko metoda i tretmana poznajete, sem LPG-a, koji su kadri da vam uklone celult i smanje vam obim struka za nekoliko konfekcijskih brojeva, a da pri tom ne osetite nikakav bol? Priznaćete da kada ovako postavite stvari i sagledate sve sa ove tačke gledišta, onda je novac zanemarljiva i beznačajna stvar.

Cena LPG tretmana zavisi i varira od salona do salona, tj. od grada do grada jer se u obzir uzima i standard i platežna moć klijenata na određenom području. Ipak neki prosek postoji:

 • Pojedinačni (jedan) tretman iznosi od 1200 do 1500 (ređe 2000) dinara
 • Paket od 10 tretmana se može naći već od 8000/8500 dinara (što je veći broj tretmana, to je iznos po pojedinačnom tretmanu niži)
 • Stalne akcije i popusti nude nižu cenu od 50% do čak 80%  – pošto je sezona letovanja i kupaćih kostima već uveliko aktuelna, kozmetički saloni nude stalne akcije koje možete iskoristiti za pripremu svog tela za narednu sezonu, tako da uz malo traganja možete i uštedeti, tj. smanjiti obim svog tela, ali ne i novčanika!

Nedostaci LPG-a

Do sada smo navodili šta sve pozitivno LPG može da učini za vas, ne samo sa estetske, već i sa zdravstvene strane. Međutim, često se pitamo da li ima nekih štetnih uticaja ovakav tretman i može li nam od njega biti loše?

lpg tretman protiv celulita

Kao što znate da savršenstvo ne postoji, tako i ova metoda ima svoje mane, ali kada ih upoznate (u redovima ispod), shvatićete da su to minorne stvari i da vaše zdravlje ni u jednom trenutku nije dovedeno u pitanje. LPG tretman ne bi trebalo da koriste osobe koje boluju od ozbiljnih, progresivnih hroničnih bolesti, flebitisa (zapaljenje vena), osobe koje imaju teži poremećaj cirkulacije, trudnice i dojilje.

Propratni efekti koji se mogu javiti tokom lipomasaže su:

 1. Perutanje i svrab kože na tretiranom području – ukoliko imate izuzetno suvu ili osetljivu kožu, može vam se dogoditi da nakon tretmana osetite svrab i perutanje zbog pritiska koje nasraje usled vakuuuma i rotirajućih valjaka. Problem ćete rešiti upotrebom neke od zaštitnih hranljivih krema, po preporuci terapeuta.
 2. Otok područja gde je primenjivan tretman – pošto je ovo mehanička metoda, normalno je da određeni delovi tela oteknu, ali se ovaj problem rešava i nestaje u toku par dana, a pozitivni rezultati ostaju.
 3. Rezultati koji se uočavaju posle dužeg vremena – ako ste mislili da se rešite celulita za tri dana, onda zaboravite na ovu metodu. Da biste postigli optimalne rezultate, potrebno je oko 20 tretmana, a to u prevodu znači da ćete biti zadovoljni tek nakon dva i po meseca, ukoliko idete dva puta nedeljno na tretman. No, ne zaboravite na onu izreku da se strpljenjem i upornošću i dudovo lišće pretvara u svilu!
 4. Cena tretmana – ovo je možda i najveća mana tretmana, jer će vas čitav tretman  prilično koštati. No, lepota nema cenu, zar ne?!  Sa druge strane, postoji alternativno rešenje u vidu korišćenja anticelulit masaže, kao jeftinije varijante, uz upotrebu različitih gelova i krema, koji u sebi sadrže samo prirodne sastojke.

Šta kažu oni koji su isprobali LPG tretmane?

Prvo što svako odmah zapazi je glatka i mekana koža, a sledeća stvar je zategnutija koža, bolji tonus, redukcija celulita, pantalone koje spadaju i odjednom postaju ogromne…

Naravno, ima i onih koji neće primetiti gotovo nikakave promene, ali uspeh LPG tretmana je individualna stvar, jer zavisi od konkretnog slučaja, stanja organizma, tj. zastupljenosti celulita i regije koja se tretira.

Ne zaboravite da upeh zavisi i od naše spremnosti da promenimo način ishrane, povećamo fizičku aktivnost i unos vode u organizam. Ne zaboravite da je vaša predanost i rešenost da uspete u nečemu već pola završenog posla i da spoljašnja lepota dolazi od one koja je iznutra!