Pakovanje za kosu sa keratinom treba vam u ovim slučajevima!

Pakovanje za kosu sa keratinom treba vam u ovim slučajevima!

Sigurno ste čuli već za pakovanje za kosu sa keratinom, ali o čemu je tačno reč ? Čemu služi? Otkrijte da li je ovo pravo pakovanje za vas ili ne!

Verovatno ste nekad čule za keratin. Ta supstanca spada u gradivne vlaknaste proteine. Od ove supstance izgrađena je: krljušt, perje, ali i naša kosa i nokti. Zato je jedan od čestih sastojaka brojnih pakovanja, šampona i ostalih proizvoda za kosu.

Ali o čemu je zapravo reč ?

Šta je pakovanje za kosu sa keratinom?

Da li ste nekad koristile neko pakovanje za kosu?

Ako imate iskrzalu, suvu, beživotnu kosu, najverovatnije ste rekle „da“.

Pakovanje za kosu sa keratinom je proizvod koji se često koristi za oporavak kose. Ona imaju široku upotrebu. Između ostalog pakovanja vrše obnovu hidratacije kose, hrane je, dodaju joj čestice koje su joj neophodne za dodatan sjaj.

Sama reč kaže da je keratin jedan od aktivnih sastojaka.

Možda se pitate da li pakovanje za kosu sa keratinom sadrži samo keratin ?

Naravno da ne. Pored njega, maska za kosu sa keratinom sadrži i dodatne aktivne sastojke. Na taj način keratinsko pakovanje za kosu ne utiče samo na jedan problem, nego na širi spektar.

Kome je namenjeno pakovanje za kosu sa keratinom?

Pakovanja za kosu sa keratinom namenjena su za široku upotrebu, ali pre svega ih možete koristiti ako imate :

 • Želju da vam kosa izgleda svilenkastije i negovano
 • Lomljivu i beživotnu kosu
 • Suvu kosu kojoj je potrebna hidratacija
 • Ako joj je neophodna reparacija
 • Ako želite dugu kosu
 • Ako smatrate da vam je kosa postala lomljiva s godinama

Naravno, keratinsko pakovanje za kosu možemo koristiti i kao prevenciju. I sama sam više puta koristila pakovanja za kosu sa keratinom, i odlično su mi se pokazala. Može ih koristiti svaka žena koja ima želju da neguje kosu ili je oporavi.

Kako odabrati keratinsko pakovanje za kosu?

Birate na osnovu sastojaka, cene, proizvođača i na osnovu toga šta vašoj kosi treba.

Ne bira se isti tip pakovanja sa keratinom za kosu koja je izlomljena i oštećena i za onu koja je suva i dehidrirana.

Predlažem da tu gledate da li je:

To su dva različita tipa pakovanja za kosu i birate na osnovu toga da li vašoj kosi treba dodatna vlaga ili joj fale vezivne čestice i proteini.

Ako joj fale oba ili niste sigurni možete kupiti i neku kombinovanu masku ili je napraviti kod kuće, a još bolje je da isprobate ovo što je probala Katarina.

Slađa je mlada devojka kojoj je kosa vremenom postala suva, oštećena i lomljiva. Pokušala je na sve načine da vrati kosu u život, da je ispravi, da popravi oštećenja. Dugo je nije uspevala, a onda je otkrila način kako to da uradi bez preterane muke. Njena kosa sada pleni lepotom, postala je duga, sjajna, zdrava i negovana. Svi se okreću za njom! I vaša kosa može postati takva. Pogledajte na koji način je uspela to da uradi: https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

O keratinu se svašta priča. Jedni ga hvale, drugi kude.

Šta ima u njemu?

Sastojci u pakovanju za kosu sa keratinom

Koji su sastojci koje sadrži pakovanje za kosu sa keratinom ? Ovakve maske na bazi keratina mogu sadržati:

 • Keratin – on može biti u vidu: alfa-keratina, hidrolizovanog keartina i ostalih vlaknastih proteina
 • Vodu
 • Hloride
 • Parfeme
 • Limunska kiselina
 • Ulja (arganovo ulje, kokosovo ulje, ulje anisa, laneno ulje itd.)
 • Ekstrakt – poput ruzmarina
 • Pomoćne supstance – U njih spadaju: (propilen-glikol, lanolin, parabeni, cetil-alkohol itd.).

Neke od njih nisu preporučljive, dok su druge sasvim bezopasne za naše zdravlje. Mnoge imaju široku primenu u kozmetičkoj industriji. Njihovo prisustvo u pakovanjima za kosu zavisi od tehnološkog procesa, ali i od toga za šta se koristi i kakav uticaj daju. Tako se cetil-alkohol, manitol i druge supstance često koriste kao emolijensi.

Preporuka je pročitati sastav pakovanja za kosu. Ako niste zadovoljni, možete se odlučiti za nekog drugog proizvođača ili izabrati masku na bazi prirodnih sastojaka. Pogledajte vas zanima više o štetnim sastojcima u kozmetici.

Kako napraviti kombinovanu masku sa keratinom?

Na žalost keratin koji je neophodan za pravljenje ovakve maske ne možemo dobiti dodavanjem nekog voća, ali možemo napraviti neku vrstu home-made pakovanja koji odgovara našim potrebama.

keratinsko pakovanje za kosu

Kombinovana maska za kosu sa keratinom možete napraviti kombinovanjem:

 • Ulja (maslinovo ili arganovo ulje)
 • Hidratantnog pakovanja za kosu sa keratinom
 • Proteinskog pakovanja za kosu sa keratinom

Ne mora postojati keratin u oba pakovanja. Dovoljno je u jednom.

Kada sam želela dodatnu negu i zaštitu stavljala sam i sastojke poput: Silver fix (ljubičasti šampon), čaja od koprive itd. Vi ne morate, radite po tome šta smatrate da vašoj kosi treba.

Kako deluje pakovanje za kosu sa keratinom?

Kako osoba stari tako dolazi do smanjenja količine keratina u kosi. Što naravno znači da nam kosa postaje lošijeg kvaliteta, sklona lomljenju, gubi sjaj.

Sloj keratina koji se gubi dozvoljava da kosa gubi na vlažnosti. Na taj način ona postaje suva, beživotna.

Tada dolazi i do mršenja kose.

Primenom ovakvih pakovanja može se znatno smanjiti gubitak keratina.

U zavisnosti od hemijskog sastava zavisi i delovanje pakovanja za kosu sa keratinom. Ipak neke stvari su univerzalne bez obzira na sastav:

 • Keratin jača kosu – Ovo je izuzetno korisno ako je vaša kosa sklona lomljenju.
 • Keratin zaglađuje kosu – Nakon primene pakovanja vaša kosa deluje svilenkasto i zaglađeno. Ovo je korisno, ako kao ja imate kosu gde svaka dlačica ide na svoju stranu.
 • Hidrira kosu – Kao što sam spomenula, supstance u maskama za kosu mogu imati i ulogu ovlaživača. Oni vraćaju kosi vlagu koja joj je neophodna kako bi delovala zdravo. Kosa kojoj fali vlaga deluje suvo i neuredno, a primena ovakvih pakovanja bi trebalo to da spreči.
 • Beživotna kosa je prošlost – Vraća joj teksturu

Ali zašto je keratinska maska toliko popularna ? Zašto je svi hvale da vrši reparaciju kose i kako ? Verujem da ste se kao i ja zapitale 100 puta za ovo.

Keratin koji se nalazi u njima ima sposobnost vezivanja za grube ivice kose (koje se javljaju kao posledica oštećenja). Vlasi postaju obložene ovom supstancom i tako se vrši oporavak kose. Tako se dlaka jača i sprečava dalje oštećenje i njeno pucanje.

Ujedno oštećenja bivaju ublažena pa kosa dobija izgubljeni sjaj i ujedno deluje gušće.

Kako se koristi maska sa keratinom?

Verujem da smo se sve zapitale bar nekoliko puta da li smo preterale sa primenom? Možda tu masku ipak nisam trebala da držim toliko dugo ? Da li dugo držanje ili česta primena ima kontra efekat ?

Pakovanje za kosu sa keratinom se ne razlikuje preterano od klasičnih maski. Samim tim primena je slična kao i kod ostalih pakovanja. Za one dame koje nisu sigurne dajem detaljnije uputstvo:

 • Operite kosu – To možete uraditi sa nekim šamponom koji takođe sadrži keratin, ali možete i sa nekim koji ima prirodne sastojke ili je napravljen kod kuće. Izbor je na vama.
 • Temeljno isperite šampon – Verujem da za ovo ne trebaju uputstva.
 • Stavite keratinsko pakovanje za kosu. – Kada završite sa mazanjem kose možete je uviti, vezati ili tako nešto.
 • Prosušiti kosu – Gledajte da vam kosa bude prosušena prilikom primene (ne skorz suva, ali ne i da voda kaplje sa nje).
 • Ostavite masku na kosi oko 20 minuta– Nema potrebe da pakovanje za kosu sa keratinom držite duže od 30 minuta. Znam, mnoge žene ih drže i po sat vremena, ali zaista nema potrebe za tim. Sastojci će dubinski dopreti u kosu i bez držanja od “sto godina”. Dužim držanjem maska neće imati bolje delovanje, neće dodatno oporaviti kosu. Ona ima svoj limit, i nije “magični štapić”. Predlažem da se nešto drugo radi dok se čeka da sastojci krenu da deluju (depilacija, čupanje obrva, kuvanje ručka …).
 • Isperite kosu – Kada prođe dovoljno vremena isperite je. Ne predlažem previše toplom vodom (Ovo važi za farbane devojke jer su studije pokazale da topla voda ima mogućnost da dovede do bržeg ispiranja farbe za kosu. Zato ili gledajte da vaše pakovanje i šampon poseduje sastojke koji su namenjeni i za farbanu kosu, pored keratina, ili predlažem da se ne šurimo sa vodom.).  Prilikom ispiranja možete staviti i malo šampona, ako smatrate da vam je kosa malo masna od maske.
 • Stavite balzam – Slobodno stavite i neki balzam za kosu. I ne, ampule, balzami za kosu itd. nisu isto što i pakovanje za kosu. Možete odabrati neki koji se ispira, ali imate i one koji se ne ispiraju.
  Stavite serum ili ulje za kosu – Možete staviti i silikonske kapi za kosu, ali ja sam iskreno više za serume i ulja.

Zašto ?

Ulja za kosu  su po meni super. Odlično deluju na oporavak kose, zaglađuju je i imaju dobro dejstvo na suvu i iskrzanu kosu. Može se koristiti na celu kosu, samo gledajte da vam kosa bude prosušena (ako stavljate na suvu kosu, možete dobiti slepljen efekat (efekat masne kose). Pazite na količinu koju stavljate.
Serumi za kosu – su koncentrovane prirode i mogu sadržati veliki broj prirodnih ali i aktivnih supstanci. Često tretiraju više simptoma oštećene kose.
Silikoni za kosu – se stavljaju na krajeve. Deluju na simptome, međutim kosa zna nekad da bude osušena od njih. Pročitajte za više o silikonima za kosu.

Nedostaci keratinskog pakovanja za kosu?

Kao i sve u životu ni ovo nije idealno. Keratinsko pakovanje takođe ima prednosti i mane. Verujem da se sve nekad dvoumimo da li da kupimo nešto ili ne. Gledamo za i protiv, ali idealan proizvod ne postoji.

Pošto sam isprobala dosta proizvoda kao nedostatke mogu navesti:

 • Može da sadrži formaldehid, propilen-glikol i druge supstance koje znaju da izazovu alergijske reakcije i mogu imate ostale prorpatne pojave (ovo mi se nije dešavalo nikada, ali to ne znači da se ne može javiti alergija)
 • Efekti su privremeni – Njihovom primenom se može poboljšati struktura i izgled kose, ali to nije trajno rešenje. Sastojci na površini dlake se ispiraju vremenom, zato nije loše ponavljati postupak na nedelju dana.

Ako vam je cilj istinski i dubinski oporavljena kosa bolje je naći prirodan set koji će ojačati kosu i njenu strukturu. Možete pronaći setove sa aktivnim česticama na prirodnoj bazi koja mogu učiniti čuda za oporavak vaše kose, bez odlaska u salon.

Da li je pakovanje sa keratinom isto što i keratinsko ispravljanje kose?

Ne nije, mada je ovo pitanje čest predmet debate i zabune kod ljudi. Oba se svode na neki vid dopune kose keratinom, ali keratinsko ispravljanje kose se radi u salonima, sa presama visokih temperatura i sa formaldehidom ili nekom kiselinom.

Pakovanja sa keratinom predstavljaju mnogo lakšu i manje invazivnu metodu. Ispraviće nam kosu, otežaće je, međutim efekat keratinskog ispravljanja kose traje duže.

Keratin i hijaluronska kiselina pakovanje sa kosu

Kao jedan od sastojaka pakovanja za kosu sa keratinom može se javiti i hijaluronska kiselina. Ovakve maski mogu hidrirati vašu kosu i vratiti joj izgubljen “život”. Tehnologija je napredovala pa se kao proizvod pojavila i maska za kosu koja sadrži oba.

”Ali, čemu zaista služi i šta je hijaluronska kiselina. Da li vredi kupiti takav proizvod ?” Pitala me je Ana (komšinica) dok smo pričale. I tako sam krenula sa svojim redovnim “predavanjima”. Pa da odgovorim:

Hijaluronska kiselina je supstanca koja se poput keratina može naći u našem telu. Nalazi se svuda.: koži, očima, pa i kosi. Zato je i krenula da se primenjuje svuda, i tako smo dobili šampone, maske i ostale preparate sa hijaluronskom kiselinom. Njena sposobnost da vezuje vlagu za sebe oduševila je sve nas. To joj je svrha i u pakovanjima za kosu. Da vrati vlagu kosi, odnosno da veže vodu. Kada gledam svoju kosu verujem da je ova formula mogla stići mnogo ranije. Odavno imam suvu kosu i treba joj vlaga. Pa ako ste jedna od žena koja veruje da bi joj ovako nešto koristilo slobodno isprobajte.

Najbolje pakovanje za kosu sa keratinom

Ovo je jako škakljiva tema. Najverovatnije se nikada ne bi složile oko toga koje je najbolje pakovanje za kosu sa keratinom. Postoji veliki izbor proizvoda na tržištu i nemamo svi iste zahteve, a ni standarde vezane za maske.

pakovanje sa keratinom

Ono što mogu reći je da sam isprobala nekoliko i da su na mene jak utisak ostavile:

 • Kallos
 • Keune
 • Selective amino
 • Serical

Kallos maska sa keratinom  me je oduševila. Isprobala sam je prvi put pre nekoliko godina. Ranije sam koristila neku drugu i imala je skroz drugačiji efekat na kosu. Nisam očekivala da će je ispraviti, ali jeste. Pored toga moja svilenkasta “baby hair” dobila je lepršav negovan izgled. Isprobavala sam još neke maske od Kallosa, poput onu sa silver česticama (koja takođe sadrži keratin), ali ova mi je nekako ostala u srcu.

Keune – Još jedna od izuzetnih maski za kosu sa keratinom. Keune je malo skuplja maska, ali kome to ne smeta slobodno može da je isproba. Kosa nakon nje deluje zdravije i umanjuje elektricitet.

Selective amino – Ovu masku sam isprobala kod drugarice. Malo je skuplja za moj pojam, ali spada u pakovanja koja su dobra za raščešljavanje, uklanjanje umornog izgleda i vraćanje hidratacije kose. Ujedno je ispravlja i hrani kosu jer ima keratin. Sadrži pšenične proteine i pantenol, pa ko je zainteresovan može je probati.

Serical – Izuzetno česta maska i pristupačna. Malo se teže ispira pa predlažem da budete obazrivi sa njom, ali pored toga spada u odlične maske za kosu. Ova maska poboljšava teksturu kose i ispravlja je, ujedno kosa dobija dobar sjaj.

Iskustva sa keratinskim pakovanjima za kosu

Jasmina – “Koristim Selective Professional masku sa keratinom. Cena opravdava kvalitet. Ona je odlična stvar kada želim da oporavim kosu nakon peglanja, i najpribližnija mi je profesionalnom tretmanu, a da ne zahteva odlazak kod frizera. Ranije sam imala baš iskrzanu kosu, sada mi se to lomljenje ne dešava.”

Dunja – “Uzimam redovno neku masku za kosu koja sadrži keratin. Nekako mi se najbolje pokazala. Ok nije baš da mi je skroz oporavila kosu, ali je dobila izgubljen sjaj, nije više toliko beživotna. ”

Jana – “  Ok, dam dosta od svoje plate na proizvode za kosu, ali ne vredi. Kosa mi ne deluje baš nešto specijalno, ali možda je i samo do mene.. Ljudi mi često pričaju da im se vratio sjaj kose i da nije više iskrzana kao pre, ali moje iskustvo nije baš takvo.”

Milena – “ Koristila sam keratinska pakovanja i vidim razliku. Dobila sam na teksturi kose. Zadovoljna sam.

Pakovanje za kosu sa keratinom nam pomaže da vratimo kosi izgubljenu “slavu”. Da li ste ga probali? Kakvi su vaši utisci? Podelite sa nama u komentaru.