Pumpica za usne: Da li deluje i koliko je štetna?

Pumpica za usne: Da li deluje i koliko je štetna?

Pumpica za usne su zaludela svet. Daje nam jednostavan način povećanja volumena, ali po koju cenu? Pogledajte da li je pametno koristiti je.

Pumpica za usne deluje tako jednostavno za upotrebu. Šta može uopšte poći po zlu? Taj jednostavan način pruža nam uvećanje i volumen, ali koliko je zaista dobar za nas? Koliko traje taj efekat?

Dajemo vam sve o propratnim efektima, posledicama i trajnosti ovog izuma.

Šta je pumpica za usne?

Ona je zapravo jako jednostavna naprava osmišljena da nam uveća i blago definiše usne uz pomoć usisavanja vazduha odnosno pravljenja vakuma.

Ima ih u raznim oblicima, veličinama i bojama.

Kakav efekat daje?

Primena pumpice može vam pružiti blago uvećane, punije i zanosnije usne. Efekat koji se dobija je privremen. Uvećanje koje ovom metodom traje relativno kratko vreme (1-4 h). Ako želite trajniji efekat i ne želite da ponavljate često ovaj postupak onda je moguće da vam ona neće odgovarati. Postoje i druga privremena rešenja koja ipak malo duže traju i ne zahtevaju da vadite pumpicu non stop.

Nezadovoljne ste izgledom vaših usana?

Tanka i neupadljiva usta su čest problem kod žena.  Često sam razmišljala o ovim metodama ulepšavanja.  Sanja je još jedna od mnogih žena koja je bila nezadovoljna ovim delom tela. Ona je imala tanke usne koje su se brzo sušile. Kako to obično biva, želela je da ih ulepša. Pokušavala je da sakrije nedostatke uz pomoć raznih metoda, ali bezuspešno. Šminka je samo naglašavala problem i čim popiješ nešto odmah se skine. Digla je ruke od klasičnih metoda ulepšavanja. Taman kada je mislila da će morati pod nož desilo se nešto neočekivano. Pronašla je nešto što joj je pomoglo da dobije usne kakve je želela. Sada ima punije, definisane, negovane i ružičaste usne o kojima je sanjala tako dugo. I vi ih možete uvećati bez odlaska pod nož. Pogledajte kako je Sanji to pošlo za rukom.Njeno lično iskustvo je na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-povecala-usne-prirodnim-putem/

Zaintrigirane ste idejom da probate pumpice za usne, ali niste sigurne kako deluju?

Evo objasnićemo detaljno.

Kako pumpica povećava usne?

Ova spravica deluje po principu uvlačenja vazduha ( povlačenja usana vakumom).  Neke su ručne dok su druge su elektronske i same proizvode ovaj efekat.

pumpice za usne

Princip kod obe vrste zasniva se na istoj stvari.

Vakum omogućava da dođe do širenja kapilara i formiranja vrste otoka koji utiče na to da usne deluju punije i veće.

Kada primenimo ovu metodu dolazi do toga da se sjuri krv u navedene delove. Dešava se efekat kao kada bi želeli da napravimo “šljivu”, zbog čega se protok usmerava u željeni deo lica. Kao rezultat toga dobijamo uvećane usne.

Kako se koristi pumpica za usne?

Laka za korišćenje, ali ima i svoje nedostatke.

Primenjuje se tako što:

 1. Očistite usne od šminke – ništa ne izgleda lepo sa ostacima šminke. Pored toga može se desiti da ne primetite promenu boje na vreme. Zato je bolje imati čista usta kada primenjujete ovu metodu.
 2. Prislonite čistu pumpicu na usta – gledajte da vam ivice usana budu obuhvaćene ovom spravom. U suprotnom neće imati dobar efekat jer nećete moći da napravite dobar vakum.
 3. Napućite usne
 4. Isisavajte vazduh iz nje – na ovaj način pravite vakum (ako je ručna varijanta)
 5. Ostavite tako oko 15 sekundi do 2 minuta
 6. Sklonite pumpicu

Kod elektronske verzije pumice za usne nije potrebno da sami pravite vakum. Aparat će to uraditi sam od sebe, ali morate paziti da ga namestite kako treba. Usne bi trebalo pozicionirati tačno po sredini.

Kako da znam da li sam lepo namestila pumpicu?

Kod elektronske verzije dovoljno je da gledate da li će vam spasti sa usana ako je uključite. Lepo nameštena pumpica neće spasti sa usana kada je uključite. Ako ste malo omašili sa pozicioniranjem vakum neće biti dovoljno jak i ona će pasti.

Kod obične (ručne) verzije ili gumene moraćete raditi malo po osećaju. Kada se napravi jako usisavanje kod lepo postavljene pumpa će ostati na mestu bez spadanja.

Da li boli ?

Korišćenje ove pumice podrazumeva da vam se napravi vrsta blagog otoka. Osećaj može biti malo neprijatan, ponekad čak i bolan. Ako vam se javi velika neugodnost ili jak bol znači da je došlo do neke povrede.Tada bi trebalo prestati sa primenom ili videti zbog čega se javio problem.

Bol se može javiti i ako imate suvu kožu, osetljive krvne sudove, ali i manjak vitamina C.

Vitamin C je jedan od vitamina koji pomaže jačanju naših krvnih sudova. Mnogi farmaceuti ga preporučuju kada imate tanku kožu i javljaju vam se lako modrice. Unosom dovoljne količine možete znatno smanjiti osećaj bola i nelagodnosti kada primenjujete pumpicu.

Da li je pumpica za usne bezbedna?

Primena pumpice je uglavnom bezbedna, ali moramo voditi računa o određenim stvarima:

Pazite ako imate posekotine ili ispucale usne.  Ako napravite vakum kada su vam usne ispucale može se desiti da vam se poveća ispucalost. Postoje i slučajevi kada posekotine budu dublje (zbog čega se može javiti i bol).

Ograničeno vreme držanja  – Za bezbednu upotrebu ovog proizvoda trebalo bi držati se uputstva i držati dozvoljeno vreme. Možda ste čule da je bolje držati duže od predviđenog vremena? Smatrate da će efekat biti bolji? Ovo je nažalost zabluda.

Duže držanje vakuma neće doprineti do dužeg trajanja punoće, ali zato može doći do pucanja kapilara, podliva, modrica i osećaja bola.

Privremen efekat nije uvek loš zar ne?

Trajna rešenja poput silikona i hijaluronskih filera u usnama mogu i oštetiti usne. S druge strane da li zaista želite da primenjujete ovu napravu na svakih par sati?

Postoje mnogo jednostavnije rešenja koja vam mogu ulepšati ovaj predeo, bez toliko napora. Serum za usne je dobro rešenje za one koji žele da ulepšaju i definišu usne bez primene igala. Oni su na prirodnoj bazi i omogućavaju definisanje i ulepšavanje usana. Princip je jednostavan, nije štetan i neće imati trajan efekat.

Da li mogu da ih koristim ako imam veće usne?

Možda ćete imati malo veći problem pronaći pravi oblik za vas. Proizvod nije preporučen za primenu samo kod devojaka koje imaju manji volumen usana (tanke usne). Možete ih koristiti i ako su vaše senzualnije i oblije, ali morate voditi računa o par stvari (kako ih namestiti, da li us prirodno velike).

Uvećanje usana filerima i primena pumpice

U zavisnosti od vremena kada ste uradile tretman uvećanja usana zavisi i da li smete da je koristite. Jednu od uloga ima i sama metoda koju ste koristili. Ako imate nedoumice možete se konsultovati sa lekarom.

Pitate se zašto je moguć neželjen efekat kada se primenjuju obe metode?

Ubrizgavanje filera u usne može imati instant efekat ali povećanje usana silikonom ili privremenim filerima mogu dovesti do:

 • Iritacije
 • Povrede tkiva
 • Infekcije
 • pomeranja filera ili implanta i deformacije usana

U zavisnosti od metode moguće je i da je filer tačno pozicioniran na određeno mesto kako bi se dobio definisan uzgled.

Primena pumice na usnama koje su tek urađene može dovesti do toga da se filer pomeri ili se javi neka vrsta povrede. Ako niste vodili računa o higijeni same spravice, može se javiti i infekcija (naročito ako su vam ispucale usne).

Bolje je sačekati bar neko vreme ili se odlučiti za bezbedniju opciju.

Koje nuspojave se mogu javiti

Nuspojave primene ovog proizvoda su:

 • Crvenilo – Nije samo sluzokoža usana ta koja se rasteže prilikom primene vakuma. Ovom metodom dolazi i do rastezanja kože. Zbog načina primene moguće je da vam se javi promena boje u navedenom području.
 • Iritacija – Rastezanje nije prijatna stvar, još ako je u pitanju suv predeo i koža koja nije dovoljno elastična. Ovakve metode mogu imati uticaj na pojavu peckanja i iritiranosti. Ona se javlja jer imamo manjak kolagena i elastina ili imamo osetljivu kožu.
 • Isušivanje – primenili ste ovu metodu i počele su da vam se suše usne? Ovo je moguća nuspojava kada primenjujete pumpicu, jer vakumom dolazi i do “izvlačenja” vlage sa tog područja. Količina koju gubimo ovim postupkom nije velika, ali je dovoljna da krene blago isušivanje usana.
 • Pucanje – iz istog razloga moguće je i da nam se jave i ispucale usne.
 • Modrice – Najčešći problem nastanka ove nuspojave jeste neadekvatna primena ove spravice. Može se desiti i ako imamo osetljivu kožu i usne.

Da li se javljaju bore oko usana?

One se neće pojaviti odmah, ali moguće je da primete blage linije ako se dešava česta primena. Zašto se ovo javlja?

Kako bi pumpica bila efikasna neophodno je napućiti usne. Ovi pokreti vremenom mogu dovesti do blagih bora. Uzmite u obzir da je ovaj način efikasan jer se dešava povlačenje kože, zbog čega postoji mogućnost da se vremenom jave ova oštećenja.

Kako bi se sprečile navedene promene, a opet dobio željeni efekat mnogi se odlučuju za druge metode.

Alternativa pumpici za usne

Želite baš senzualne usne, ili bi samo malo da ih definišete? Od ovoga zavisi kakvu vrstu ulepšavanja usana možete primeniti.

pumpice za usne rezultati

Alternativne metode mogu biti:

 • Privremeni – U njih ubrajamo nanošenje preparata koji imaju u sebi supstance koje hlade usne, pomažu da se javi veća prokrvljenost, održavaju vlagu, među njima možemo naći i sastojke koji neguju usne ili ih štite od spoljašnjih uticaja. Među metode sa privremenim efektom možemo ubrajati i vežbe za usne, ali i šminku (olovke za usne na primer).
 • Hirurško uvećanje usana ( u njih možemo ubrajati stavljanje silikonskih implanta ili ubrizgavanje sala u usne)

Najbezbednije alternative pumpici su one koje su privremene ,jer ne dolazi do trajnog ošetećenja tkiva. Pored toga ne javljaju se infekcije, otok ili krvarenja.

Najpopularnije pumpice za usne

Primetili ste da se razne oblike ovih pumpica? Proizvođači su bili veoma kreativni što se tiče ovih proizvoda. Zato na tržištu možemo naći klasične pa čak i one koje imaju voćni oblik.

Među najčešće korišćenim su:

Candy lipz

One su verovatno među najprepoznatljivijim pumpicama na našem tržištu. Oblikovana je kao jabuka zbog čega se razlikuje od ostalih preparata ove vrste. Napravljena je od gume i primenjuje se tako što postavimo čiste usne na otvor i pritisnemo je dok se ne napravi vakum. Ako želite da uvećate samo donju ili gornju usnu i to je moguće. Uz ovaj proizvod dobijate u pakovanju i deo koji omogućava da se spreči uvlačenje vazduha kod određenog dela (one usne koju ne želite da dirate).

Efekat koji se dobija ovom metodom je privremen i traje svega par sati, nakon čega se savetuje ponavljanje procesa.

Full lips komplet

Ovaj komplet bazira se na plastičnim posudicama koje su namenjene oblikovanju vaših usana. Princip uvećanja jeste vakum, ali ga vi sami morate napraviti. U pakovanju dobijate tri dela različite veličine koji vam omogućavaju da birate između veličine i oblika. Dobija se jedan veliki okrugao, srednji i manji ovalnog oblika.

Veći i srednji deo služi za oblikovanje celih usana, dok najmanji možete primeniti i za povećanje samo određenog dela (sredine na primer).Kada ga koristite morate napućiti usne i stvoriti usisvanje vazduha koji će vam pomoći da usne izgledaju punije.

Juva Lips

Ova verzija pumpice je elektronska i radi uz pomoć dve baterije. Zbog toga je lak za transport i možete ga nositi sa sobom. Malo je većih dimenzija od klasičnih pumpica. Način na koji radi omogućava da ne pravimo sami vakum. Dovoljno je samo da ga uključimo i on radi svoj posao. Preporučuje se držanje do 2 minuta, kako bi se dobilo uvećanje željenog predela. On je univerzalne veličine (napravljen je da odgovara skoro svačijem obliku usana).

Preporučuje se da pazite ako ga primenjujete u kupatilu ili negde gde ima dosta vlage, kako se ne bi oštetio uređaj.

Lip Enlarger

Ovo je još jedan u nisu elektronskih vrsta pumpica za usne. Kao i kod drugih ove vrste kod njih ne pravite sami usisavanje vazduha. Uz njega dobija se baterija koju možete puniti preko USB kabla. Na taj način možete puniti aparat i preko vašeg punjača za mobilni. Oblikovan je tako da podseća na usne, zbog čega se lako namešta. Ne dobija se separator, pa je moguće samo uvećanje cele površine usana.

Proizvođač preporučuje da se proizvod ne drži duže vreme kako ne bi došlo do pojave modrica.

Gde nabaviti pumpicu za usne?

Možemo ih nabaviti u bolje snabdevenim drogerijama. Pojedine marke možemo pronaći u prodavnicama specijalizovanim za to ili ih naručiti preko interneta.

Iskustva sa uvećanjem usana pomoću pumpice

Mnoge dame u potrazi sa savršenim rešenjem za usne isprobaju razne metode ulepšavanja. Pumpica za uvećanje usana se ne razlikuje po tome. Ovo su iskustva žena koje su odlučile da probaju njihov efekat.

Ivana: “ Tanke usne su mi uvek bile slaba tačka. Kad god sam listala časopise viđala sam žene sa definisanim punim usnama, dok su moje delovale skoro nevidljivo. Čula sam za ovaj način uvećanja i odlučila se da isprobam. Efekat je bio brz ali i jako kratak. Morala sam više puta da primenjujem pumpicu kako se ne bi primetilo da čas imam usne, a čas ih nemam. Nakon toga sam prešla na mazanje preparata za uvećanje. Nemam usne a la Andjelina Jolie, ali je mnogo lakše za primenu od pumpice.”

Milica: “Na nagovor drugarice odlučila sam da probam pumpicu. Deluje prilično jednostavno za upotrebu zar ne? Drugarica me je uveravala da to nije ništa strašno. Ona je držala čak 15 minuta i bilo je ok. Tako mi je bar rekla. Poslušala sam je i mesto preporuke od par minuta držala sam 20. Koji je to šok bio! Onakav podliv nisam imala u životu. Morala sam da se šminkam bar nedelju dana kad god sam htela da izađem napolje. Od tada se držim proverenih metoda uvećanja usana.”

Joka: “ Iskreno ni igle mi nisu bile problem. Ranije sam ubrizgavala i filere, ali kriza i nedostatak vremena za kozmetičare učinili su da probam i vakum. Zadovoljna sam koliko mi uvećaju usta, ali mi se ne dopada što efekat traje tako kratko.”

Ulepšavanje usana uz pomoć pumpice ima određene prednosti, ali i mane. Kratko trajanje i podlivi ne deluju baš privlačno. Postoje prirodna alternativna rešenja koja mogu naglasiti usne bez ovakvih efekata.

Usne spadaju među najosetljivije delove našeg tela zbog čega ih moramo negovati. Učinite to i omogućite sebi pune, negovane i zavodljive usne.