Koliko često treba prati kosu?

Koliko često treba prati kosu?

Svako od nas se više puta u životu pita: koliko često treba prati kosu? Šta je optimalno, da li preterujemo ili ne? Pokušaćemo dati detaljne odgovore.

Od čega zavisi učestalost pranja kose?

Kao što je slučaj sa mnogim stvarima, tako je i pranje kose veoma individualna stvar i zavisi od mnogo faktora. Krenućemo nekim redom, kako bismo bili što sistematičniji.

Dužina kose

Prva stvar koja nam padne na pamet prilikom šišanja je kako ćemo kratku kosu bolje i češće da negujemo. Naime, kada je kosa duga, sam proces pranja i sušenja je veoma dug, ponekad i komplikovan. Zbog toga za nju imamo poseban režim kada je pranje u pitanju. Nega je takođe dosta složenija.

Kratku kosu brže operemo i brže osušimo. Dokaz za to su muškarci koji, maltene, kosu peru svakodnevno. Iako to nikako nije preporuka, sama kratkoća omogućava im manje vremena za obavljanje te aktivnosti, a čistu kosu. Zar to nije sjajno?

Gustina kose

Čak i neke kratke ženske kose umeju biti veoma guste. Kada je pranje u pitanju, izvesno je da se tanka kosa nekako brže masti. Njena retkoća omogućava sebumu da lakše prodre sa kože glave. Takođe, mnogo je podložnija spoljašnjim uticajima. S obzirom na to, veoma je lako isprljati je.

Gusta kosa je, opet po nepisanom pravilu, suvlja. To ipak ne znači da je ne treba prati. Naravno da i ona iziskuje negu. Ipak, tanka kosa je mnogo lakša za rukovanje,što će reći kako i nju mnogo češće peremo nego gustu.

Oblik frizure

I od toga kako nosimo kosu i koja frizura je ta koju volimo, zavisi i njena potreba za pranjem. Naime, ukoliko je kosa češće svezana, manje će biti potrebe za njenim pranjem. Znate već kako to ide, pušteno kosu više dodirujemo, više nas opterećuje njeno padanje po licu, sklanjamo je i samim tim prljamo.

Ukoliko vaš stil podrazumeva rep ili punđu, onda je vašu kosu potrebno prati ređe nego ako biste je svakog dana stilizovali i nosili puštenu.

Čime prati kosu?

I ovo je jedno od veoma uobičajenih pitanja, iako bi većina ironičnih rekla: Čime drugim no šamponom?

Naravno da je odgovor taj, ali kakvim šamponom?

koliko često treba prati kosu

Imamo čvrste šampone, koji su maltene kao sapuni, a imamo više nego gomilu tečnih šampona koji se nalaze na tržištu i pravo je pitanje, šta koristiti?

Naša poznata pevačica Zorana Pavić napravila je neke izbore kada je u pitanju kosa i veruje da su pravi. Budući poznata po svom fantastičnom izgledu poslednjih nekoliko decenija, ne možemo a da zanemarimo njene preporuke. Šta Zorana koristi kako bi imala kosu kojom se ponosi, saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://minutzamene.com/zorana-pavic-ovaj-sampon-mi-je-spasio-kosu/

Veoma je nezahvalno praviti bilo kakve preporuke, budući da su potrebe svačije kose drugačije. Zato ćemo se držati onih proverenih preporuka sa kojima sigurno nema greške.

Ima preparata koji odgovaraju svačijoj kosi.

Na prvom mestu, budući da je pranje često, nekada veoma, šampon za kosu koji koristite mora biti bez štetnih sastojaka. Štetnih sastojaka u kozmetici je mnogo, a kada su u pitanju šamponi, tu prednjače sulfati, kao najzastupljeniji među njima.

Sulfati su u stvari saponini koji služe da šampon može bolje da peni. Ipak, šampon koji daje obilatu penu zapravo nije šampon koji bi trebalo birati. Naime, ti sulfati u prvom trenutku, čini se, veoma lepo neguju kosu. Spiraju masnoću i kosa deluje sjajno, čisto. Ipak, na duže staze, oni isušuju kosu u velikoj meri. Zahvaljujući njima, kosa postaje krta i suva, kao slama. Nije redak slučaj da ona počne da slabi i u korenu, pa pokrene opadanje kose.

Zbog toga je najbolje koristiti prirodne šampone, one koji su napravljeni od biljnih aktivnih sastojaka i bez sulfata. Oni su pogodni za često pranje kose. Ne oštećuju kožu glave, a vlasi zahvaljujući njemu bivaju obložene i zaštićene od loših uticaja.

Vodite računa i o individualnim potrebama kose: perut, boja i ostali problemi. Ipak, neka šampon koji koristite bude od biljnih aktivnih sastojaka jer će on doprineti da kosa bude zdrava u svakom trenutku.

Koliko često prati kratku kosu?

Kao što smo već napomenuli, kratka kosa je mnogo pogodnija za negu nego što je slučaj sa dugom. Brže se pere, lakše zaglađuje i suši. Ipak, kada je u pitanju pranje kose, frizeri su ovde jedinstveni:

Što ređe pranje, to bolje.

Iako je kosa kraća, to ne znači da treba da je perete svakoga dana. Razlog je jednostavan, a zove se mikrobiom kože glave. On predstavlja skup svih korisnih bakterija, pošto ima i onih koje su pogodnije i one koje bi trebalo otkloniti.

Kada se kosa prečesto pere, naročito ako se to radi neadekvatnim sredstvima, pogodne bakterije biće uklonjene i kosa će pokazati neku vrstu slabosti.

Kosu perite po potrebi, a nikako češće od tri puta nedeljno.

U slučaju da je teme masno, a krajevi suvi, posegnite za šamponom za suvo pranje kose ili bejbi puderom. Prah iz ovih proizvoda pomoći će da kosa sačeka barem jedan dan do sutrašnjeg pranja, tako da ćete uspeti da odložite sve.

Suvi šampon se ne preporučuje stalno, zbog toga što zapušava pore kože glave, tako da se ni na njega ne bi trebalo navikavati.

Koliko često prati dugu kosu?

Duga kosa, naročito ako premašuje određenu dužinu leđa, pravi je izazov za pranje.

Kada je perete, samo jednom šamponjajte dužinu, a drugi put se koncentrišite samo na teme, dok će se pena svakako slivati na donje delove.

Obavezno upotrebljavajte balzam za kosu, ali isključivo na dužinu, nikako na teme jer to može pospešiti mašćenje kose. Dugu kosu ne bi trebalo često prati upravo zbog toga što se vlasi po dužini krzaju i oštećuju.

Pranje duge kose zbog toga može biti jednom do dva puta nedeljno.

Ukoliko se izvan ovog perioda pojavi potreba, to se može rešiti šamponom za suvo pranje, ali i raznim frizurama za masnu kosu koje podrazumevaju podizanje i vezivanje kose. Duga kosa je zahvalnija za stilizovanje, traka, uvijeni krajevi, sve to može skrenuti pažnju sa masne kože glave.

Koliko često prati kovrdžavu kosu?

Mnoge prirodno kovrdžave devojke nikako nisu zadovoljne time što imaju loknastu kosu. Neke od njih je i ispravljaju prilikom svakog pranja. Ipak, adekvatna nega ove kose može doprineti više nego lepoj frizuri, ali je ona veoma zahtevna.

Zašto?

Najveći broj kovrdžavih kosa najbolje izgleda ako se suši prirodno. E sad razmislite, koliko često u nedelji imate vremena da pustite kosu da se suši prirodno? Vremena nam uvek fali. Preparati za loknastu kosu moraju biti veoma hranljivi, jer je ona veoma sklona isušivanju i krzanju.

Zbog svega ovoga, kovrdžavu kosu prati isključivo jednom, najviše dva puta nedeljno.

Ne bi bilo loše nabaviti i kvalitetan fen sa difuzerom, nastavkom na vrhu, kako bi se kosa sušila tako da lokne ostanu u onom obliku u kome su.

Mogu pomoći i učvršćivači koje ćete naneti posle sušenja, kako bi kosa ostala u obliku u kome je što duže. Vodite računa da to ne bude neko sredstvo koje će dodatno isušiti kosu.

Koliko često prati masnu kosu?

Za masnu kosu važi ono pravilo:

Što je više pereš, više se masti!

U ovoj rečenici ima istine, budući da se sebum otpušta više sa svakom novim pranjem. Zbog toga bi trebalo da se radi prvenstveno na saniranju te masnoće, time i povećalo vreme između dva pranja.

Jedan od načina bile bi koprivine kapi utrljane na čisto teme, duž cele glave.One čiste kožu i kontrolišu lučenje sebuma. Kao narodni lek poznata je komova rakija, ali ona može biti jaka i nadraživati kožu. Proverite na nekom manjem delu kože da li vam odgovara i da li vam izazvova iritaciju.

Masnu kosu ne bi trebalo prati više od dva do tri puta nedeljno.

Obavezno koristiti neki prirodni šampon koji će takođe povoljno uticati na regulaciju sebuma. Što se tiče pakovanja, nikako ih ne smete stavljati na koren kose jer će to pospešiti mašćenje. Stavljate pakovanja, maske i balzame samo na dužinu.

Koliko često prati suvu kosu?

Suva kosa je posve specifična i ima svoje potrebe. Može biti suva, sa masnim temenom, a može biti suva tako da i teme pokazuje znake isušenosti. I što se ove vrste kose tiče, nema mnogo filozofije.

Pranje kose dva puta nedeljno je sasvim dovoljno. Ipak, mnogo je važnije čime se pere suva kosa. Prvenstveno je najvažniji izbor šampona za kosu. To mora biti šampon namenjen osetljivoj koži glave. Suva kosa sama po sebi i te kako zavisi od toga kako je tretirate.

Pomenuti prirodni šamponi bi u tome trebalo da imaju prednost jer su potpuno neškodljivi i za najosetljiviju kosu. Takođe, obavezan balzam i neko negujuće sredstvo, koji treba da obezbede hidrataciju i nakon nekoliko dana.

Ulje za kosu takođe ovde dolazi u obzir. Bolje samo na krajeve, zbog prljanja. Od prirodnih, najbolje je da to bude kokosovo ulje.

Koliko često prati kosu deci?

Dečja kosa posebna je tema koja zaslužuje maltene i poseban tekst. Ipak, ovde smo da ukažemo na neke od osnovnih stvari kada je u pitanju njihova nega.

Koža glave deteta do deset godina nije sklona mašćenju i zbog toga uopšte nema potrebe često je prati. Naravno da su situacije različite iz godišnjeg u godišnje doba, nekada su deca sklonija znojenju.

Ipak, dečju kosu nema potrebe prati više od jednom nedeljno.

Ono što je važnije napomenuti, to je da preparati koji se koriste ne bi trebalo da budu identični kao preparati za odrasle osobe. Već smo pomenuli, a i jasno je, da je koža glave kod dece osetljivija nego kod odraslih. Potrebe kože su takođe drugačije. Postoji veliki broj dečjih šampona. Jedini ustupak koji se može napraviti jesu prirodni šamponi.

Budući da su napravljeni od prirodnih sastojaka, potpuno su neškodljivi, samim tim pogodni i za negu dečje kose.

Koliko često muškarci treba da peru kosu?

Ako njih pitate, svakoga dana.

Pomenuli smo na početku da zbog kratkoće, retke kose i brzog sušenja, veliki broj mučkaraca pere kosu i svakog dana, naročito leti.

čestalost pranja muške kose

Već smo objasnili zašto to nije dobro, a o mikrobiomu smo vam i ranije pričali. Još jedan razlog zašto bi muškarci naročito trebalo da vode računa o kosi dok je još imaju, jeste i sklonost ka ćelavljenju. Veliki broj muškaraca ima gnetsku predispoziciju da ćelavi. Ona se ispolji u određenim, čak veoma mladim godinama. Ipak, kvalitetna nega i disciplina koja se tiče i rasporeda pranja kose, može veoma poboljšati stvari.

Naime, kada je dlaka tanka i sklona opadanju, kosu nikako ne bi trebalo prati svakog dana. Rasporediti pranje barem na svaki drugi ili treći dan.

Pri tom, najvažnije je povesti računa o šamponu koji koristite. Šamponi puni hemikalija mogu biti pogubni po kosu.

Zbog toga, prirodni šampon za osetljive, ređe pranje, bez kapa i kačketa, najvažniji su saveti kada je pranje kose kod muškaraca u pitanju.

Koliko puta šamponirati kosu tokom pranja?

Poslednja u nizu stvari koje su važne za pravilno i redovno pranje kose jeste koliko često se kosa šamponira prilikom pranja.

I ovde je važno pratiti uputstva, pre svega zato što želite lepo da operete kosu i skinete svu masnoću sa nje, a drugo, zato što ne želite da se naslage proizvoda zalepe i ostanu na koži glave dugo vremena.

Optimalan broj šamponiranja, čak i kod frizerke je dva puta.

Evo i zašto!

  • Prvo šamponiranje služi da se kosa odmasti. Ono je ciljano i tiče se isključivo temena, gde je kosa najmasnija. Verovatno primećujete tom prilikom da šampon i ne peni previše. To je sasvim u redu. Nakvasite kosu, nanesite ga, utrljajte nekoliko minuta, a zatim isperite.
  • Onda ide drugo šamponiranje koje podrazumeva detaljno čišćenje kože glave. Ono treba da bude duže i temeljitije. Prvo sipajte šampon u ruku, protrljajte, a zatim stavite na kosu i trljajte. Masirajte kožu glave, tako da šampon dospe do svih delova kose. Onda isperite, prosušite, pa na krajeve nanesite balzam.
  • Treće šamponiranje u izuzetnim slučajevima dolazi u obzir, ali je trajno višak jer bi podrazumevalo bespotrebno trošenje preparata i njegovo taloženje na koži glave, nakon čega bi bilo neophodno dubinsko pranje.

Pranje kose kao zadovoljstvo

Da bi bila najvažniji adut, kosu treba pravilno negovati. Nema potrebe preterivati, manje je više, kada je pranje kose u pitanju. Pored učestalosti, najvažnija su sredstva koja se koriste. Neka budu što prirodnija, kako bi kosa što duže bula zdrava, meka i nežna.