Kako da zelena kosa od hlora ponovo postane normalna!

Kako da zelena kosa od hlora ponovo postane normalna!

Nemojte dozvoliti da vas zelena kosa od hlora odvrati od kupanja. Rešenje postoji i veoma je jednostavno! Pogledajte kako da sačuvate boju vaše kose, bez komplikovanih metoda!

Kupanje u bazenu ima mnoge pogodnosti, ali može biti i razlog pojave neugodnosti kao što je zelena kosa od hlora. Ovaj estetski problem je fenomen koji se dešava neočekivano. Mnoge dame pribegavaju odlasku kod frizera kada im se promeni pigmentacija kose, međutim ovu pojavu možete ukloniti uz par trikova.

Pročitajte kako da sačuvate savršenu boju kose!

Kako hlor iz bazena utiče na kosu?

Verovatno ste već osetili da vam kosa postaje kruta nakon kupanja u bazenu. Hlor i rastvori koji se baziraju na njemu pomažu da se voda dezinfikuje i na taj način spreče zaraze, ali ima i negativnu stranu. Loše strane ovih preparata za dezinfekciju uglavnom se primećuju na našoj kosi, koži i noktima.

Dlaka koja je bila u dodiru sa ovim supstancama postaje kruta, lomljiva, beživotna ili menja boju.

Da li ste se zapitale zašto vaša prijateljica nema toliko isušenu kosu nakon bazena, a vaša deluje poput metle? Najverovatnije vaša prijateljica nema farbanu kosu, ili koristi blaže farbe.

Kutikula je često već oštećena kod osoba koje se farbaju, a hlor samo još dodatno pogoršava ova oštećenja.

Oštećenja na kosi mogu dovesti do većeg vezivanja hlora i čestica bakra.

Kada je kosa zdrava kutikula je glatka i sjajna. Preparati koje koristimo za bojenje kose mogu promeniti teksturu dlake. Izmenjena površina kose može uticati na pojačano “propadanje” kose, isušivanje ali i oksidiranje (pojave zelenog pigmenta na kosi).

Simptomi oštećenosti kose od hlora

Isušivanje kose se dešava zbog sprečavanja pravilnog rada lojnih žlezda. Hlor smanjuje proizvodnju sebuma i isušuje površinu naše kose i kože. Smanjeno održavanje prirodne vlažnosti ovih delova tela pojačavaju oštećenja, zbog čega naše dlake postaju oštećene, krte i deformisane.

Kosa slabi od hlora – Ovo je jedan od nagativnih uticaja hlora na našu dlaku. Kosa koja je u čestom kontaktu sa ovim elementom postaje istanjena i nežna. Zato nam se može javiti pojačano opadanje kose.

Rascvetali krajevi – Oni se ne javljaju samo kada se ne šišamo dugo. Hlor pojačava isušenost i istanjenost, zbog čega se neretko javljaju i rascvetali krajevi. Supstance koje se primenjuju za dezinfekciju bazena uklanjaju zaštitni sloj dlake i izvlače vlagu iz kose. Tako se javlja pojačano cvetanje dlake. Ako ste primetili ovaj efekat na vašoj kosi možete upotrebiti kvalitetnu negu (maske za kosu sa prirodnim sastojcima) ili koristiti šampon za oporavak kose. Primenom ovih proizvoda možete vratiti kosi izgubljenu vlagu i sprečiti njeno cvetanje.

Kosa postaje beživotna – Ovo se ne odnosi samo na vitalnost kose nego i na pigmente. Razlog za ovaj efekat se ogleda u sposobnosti hlora da izvuče pigmente iz naše kose. Melanin postaje manje izražen i dlaka vremenom posvetli, što dovodi do “ispranog” i beživotnog izgleda bez sjaja.

Javlja se dehidriranost kose – Dehidrirana kosa nije retka pojava kada je izložena preparataima na bazi hlora. Ako se radi o čestoj izloženosti ovom elementu možete primetiti da su vaše dlake postale suve, iskrzane i bez sjaja. Ovo je najčešće znak da joj je neophodna dubinska hidratacija.

Kosa koja deluje poput slame može nastati i zbog neadekvatne nege.Ovakve pojave su učestale kada provodite vreme uživajući u aktivnostima kao što je plivanje, ali ne brinite. Postoje načini na koje se može uticati da se oštećenje dlake smanji.

Ivana je želela dugu i negovanu kosu. Godine lošeg održavanja, eksperimentisanja sa bojama i plivanje ostavili su traga na njenu frizuru. Kosa joj se mrsila, krajevi su se rascvetali i krzali. Pokušavala je da reši problem, ali bezuspešno. Razmišljala je da digne ruke od svega i jednostavno se prepusti šišanju, a onda se desilo nešto neočekivano. Otkrila je kako da oporavi kosu! Sada ima zdravu i negovanu frizuru na kojoj joj svi zavide. I vaša kosa može izgledati sjajno poput njene. Pogledajte šta je njoj pomoglo! Pročitajte njenu ispovest na ovom linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Veliku ulogu u očuvanju frizure može imati i edukacija. Kako bi se sprečila pojava promene boje kose nije loše saznati:

Zašto kosa pozeleni od hlora?

Taman ste se ofarbali, kosa vam je čista blistava, boja osvežena i onda ste napravili grešku. Okupali ste se u vodi koja je sadržala previše hlora i sada je zelena! Takve greške se mogu javiti bilo kome, naročito ako niste sigurni kolika je koncentracija supstanci u njoj. Da biste sprečili ovu pojavu trebalo bi da vodite računa o zaštiti kose, ali prvo da razjasnimo zašto nam kosa pozeleni?

Farbe za kosu u kombinaciji sa supstancama koje se koriste za hlorisanje vode mogu dovesti do toga vam dlaka pozeleni. To se dešava jer pigmenti koji se koriste za bojenje kose reaguju sa sastojcima iz sredstva za dezinfikovanje vode. Blanš je naročito pogođen ovim efektom. Ipak ne očajavajte. Vaša kosa nije osuđena na “zeleni odsjaj”. Pravilna nega i preparativa mogu sprečiti ovu promenu boje. Sve što vam je neophodno jeste par jednostavnih caka:

 1. Koristite preparate koji čuvaju vaše melanocite – Ćelije koje proizvode pigmente su izuzetno bitne za zdrav izgled kose. Ovi preparati vam mogu pomoći da sprečite promenu dlake u čudne nijanse kada potopite kosu u bazen. Kod prirodne i nebojene kose oni imaju veći uticaj, ipak kod farbane kose može se desiti da su ove ćelije već oštećene. Trudite se da ih očuvate jer su oni ključ za prirodnu zaštitu od supstanci poput hlora. Melanociti su zaslužni za jarku boju vaše kose. Ako je boja slabija promene poput zelenog odsjaja su upadljivije. Dobre maske za kosu i njihova redovna primena mogu da budu baš ono što ste tražili.
 2. Primenjujte proizvode koji sprečavaju oksidaciju – Za zelenu boju kose zaslužna je oksidacija (zbog gomilanja čestica bakra na površini dlake). Postoje šamponi, balzami, regeneratori, koji mogu zaštititi dlaku i smanjiti ovaj proces i tako sprečiti promenu nijanse vaše frizure.
 3. Stavite malo sirćeta na kosu – Na ovaj način možete zagladiti kutikulu dlake i sprečiti dublji prodor hlora u kosu, a samim tim i oksidaciju.
 4. Pazite gde se kupate – Verovali ili ne cevi mogu imati veliki značaj na to da li će vaša kosa postati zelena nakon plivanja. Bakar iz cevi ima sposobnost da se prenosi kroz vodu i taloži na vašoj kosi. U kombinaciji sa hlorom i vazduhom dolazi do oksidacije i promene boje.

Da li svaka kosa promeni boju od hlora?

Da li će vaša frizura ostati iste boje zavisi od više faktora. Pre svega trebalo bi imati na umu da kosa koja je već otećena ima veću verovatnoća da oksidira i postane zelena.

zelena kosa od kupanja u bazenu

Na promenu nijanse utiče i to:

 • Da li je vaša kosa farbana – Farbana dlaka je uglavnom podložnija promeni boje u zelenu jer je već oštećena. Hrapava kutikula omogućava bolje vezivanje čestica bakra za dlaku, kao i dubinsko oštećenje. Zato hemijski procesi (oksidacija) može imati jači efekat na kosu.
 • Koja se vrsta preparata na bazi hlora koji se koristi za dezinfekciju – Nemaju svi proizvodi za hlorisanje vode istu koncentraciju aktivnih supstanci. Proizvod koji u sebi ima veći procenat hlora ima veću verovatnoću da izazove oštećenja kose i oksidira ostavljajući zelenu boju.
 • Nijanse vaše kose – Plava ili siva kosa je svetlija pa je veća šansa da se zelenilo primećuje. Kod braon ili crnih nijanse moguća je pojava zelenog odsjaja ali neće biti toliko upadljiv.

Kako sprečiti uticaj hlora na kosu?

Jedan od najočiglednijih načina da sprečimo uticaj hlora na kosu jeste redovno šišanje. Sreća za nas koje smo ljubitelji duge kose, ovo nije jedina solucija.

Trikovi koje možemo upotrebiti su:

 • Kvašenje kose pre ulaska u bazen – Bila sam skeptik kada sam prvi put čula za ovu metodu. Ovaj način “čuvanja” kose zapravo sprečava da vam se kosa ošteti. Pitate se kako? Kada natopimo kosu sa običnom vodom pa uđemo u bazen sprečavamo dublje prodiranje čestica hlora u kosu. Hemikalije iz vode dolaze u kontakt sa kosom, ali ne prodiru toliko duboko u dlaku kao što bi to bio slučaj da je niste nakvasili.
 • Pre ulaska stavite serum ili ulje na kosu – Ulje pruža negu, oblaže dlaku i sprečava isušivanje. Nemojte preterivati sa količinom, dovoljno je svega par kapi. Ulje se ne rastvara u vodi zbog čega obična bazenska voda neće isprati preparate sa nje. Kada budete završili sa kupanjem ove proizvode možete ukloniti uz pomoć šampona na biljnoj bazi . On neće oštetiti dodatno kosu.
 • Zaštitna kapica za kupanje – Jednostavan način na koji možete zaštiti kosu jeste stavljanje posebnih kapica za kupanje.

Kako skinuti zelenilo sa kose od hlora?

Niste vodili računa o kosi i već vam se pojavilo zelenilo od hlora? Ne očajavjte, postoje načini na koje možete ukloniti promenu pigmentacije bez odlaska kod frizera.

Među najefikasnije načine spadaju:

 • Oprati kosu odmah nakon plivanja u bazenu – Nemojte dozvoliti da vam kosa ostane natopljena vodom iz bazena dugo ili preskočite pranje kose. Na taj način omogućavate česticama iz proizvoda za dezinfekciju vode da dublje prodiru u kosu i jače deluju. Temeljno pranje kose omogućiće da se speru nepoželjne supstance sa nje i smanji neželjeno dejstvo.
 • Stavite paradajz na kosu – Paradajz deluje poput prirodnog balzama što pomaže da vaša kosa održi vlagu i smanji se uticaj oksidacije i vezivanja hlora na dlaku.
 • Soda bikarbona – Ako vam ne pomaže paradajz možete probati da uklonite zelenilo sa malo sode bikarbone, ali pažljivo! Previše ovog proizvoda može pojačati isušivanje dlake.

Pored navedenih načina za oporavak kose možete upotrebiti običan aspirin ili c vitamin.

Da li sirće zaista pomaže da uklonimo zelenilo sa kose?

Skidanje zelene boje ovim kiselinama je veoma popularno jer se radi o proizvodu koji je lako dostupan i pre svega jeftin. Tajna sprečavanja promene boje u zelenu ogleda se u sposobnosti ovih supstanci da spreči vezivanje bakra na kosu. Na taj način se smanjuje verovatnoća da će doći do oksidacije. Kako bi ova metoda imala efekat trebalo bi da lepo natopite kosu sa jabukovim sirćetom. Negativna strana ove metode ogleda se u tome da sirće nema najprijatniji miris.

Ovim ste donekle spojili dobro i korisno. Ako ne znate, pročitajte zašto je dobro jabukovo sirće za kosu.

Paradajz za uklanjanje zelenila sa kose

Paradajz možete upotrebiti na više načina. Za sprečavanje pojave zelene kose možete staviti paradajz sos direktno na kosu ili upotrebiti masku na njegovoj bazi. Maska od paradajza se može napraviti uz par sastojaka:

 • 1-2 paradajza – oljuštititi ih i ispasirati
 • Sok od limuna – iscediti pola limuna

Pomešajte sastojke i stavite na kosu čim izađete iz bazena. Paradajz će vam pomoći da se obnovi vlaga i zagladi kutikula. Ostavite masku da deluje oko 15 minuta, a nakon toga je isperite sa blagim šamponom. Ova metoda može ostaviti fleke na vašoj odeći. Zato predlažemo da se ogrnete sa peškirom ili uvijete kosu u foliju.

On je delotvoran na smanjenje zelenila zbog vitamina C ali i sposobnosti da hidrira kosu.

Sprečavanje zelenila na kosi uz aspirin

Aspirin može biti dobar jer smanjuje vezivanje čestica bakra na kosu pa ne dolazi do jake oksidacije i promene boje u zelenu.

Da bi delovao, neophodno je da ga izmrvite i razmutite u vodi. Za oporavak kose možete usitniti oko 6-7 tableta običnog aspirina. Usitnjen lek rastvorite u mlakoj vodi (u hladnoj se neće rastvoriti skroz). Ako imate dužu kosu možete napraviti više tečnosti.

Ova metoda bi trebala da se koristi na mokroj kosi. Pazite da vam je frizura dobro natopljena i ostavite da deluje oko 20-25 minuta. Nakon isteka vremena temeljno isperite. Ako je neophodno možete ponoviti postupak i sutra dan.

Evo kako se još koristi aspirin za kosu.

Limunska kiselina i uklanjanje zelenila na kosi

Limun deluje kao jednostavno rešenje za smanjenje vidljivosti zelenih nijansi na vašoj kosi.

Tajna limunovog soka se ogleda u sposobnosti da blago posvetli vašu kosu.

Upravo ta osobina može pomoći da se smanji zelenilo na frizuri i ne bude toliko upadljivo. Ova metoda nike bez potencijalnih opasnosti. Limun jeste prirodno rešenje, ali je njegov sok ipak vrsta kiseline. Previše česta upotreba može dovesti do dodatnog isušivanja već oštećene kose. Zato se preporučuje oprez.

Primena: Iscedite jedan limun. Pazite da u posudi ostane samo sok bez pulpe i pripremljenim sokom natopite dobro kosu. Možete nakvasiti samo predele kose gde vam se pojavila promena boje. Ostaviti sok da deluje oko 5-10 minuta, (najbolje je da budete izloženi i suncu), a zatim temeljno operite kosu.

Primena sode bikarbone za uklanjanje zelenog pigmenta sa kose

Soda bikarbona za kosu najbolje uklanja zelenu boju kada se koristi u obliku paste. Ona se lako razmazuje po kosi i omogućava ravnomerno dejstvo na sve predele dlake. Ovu smesu možete napraviti mešanjem sode bikarbone (oko 20-30 grama) sa vodom (oko 5-10 ml). Gledajte da se prah ne rastvori previše kako ne bi postalo previše tečno. Gotov preparat se nanosi na vlažnu kosu i ostavlja da odstoji na njoj oko 10 minuta. Nakon isteka vremena obavezno isperite pastu.

Ako želite da sprečite pojavu promene boje kose možete izbegavati mesta gde primenjuju jaka sredstva koja sadrže ovu supstancu. Na bazenima se uglavnom primenjuju tabletice za dezinfekciju hlorom jer on utiče na smanjenje razmnožavanja mikroorganizama (ešerihija koli, bakteriofage) i sprečava razvoj zaraznih bolesti (rotavirus, poliovirus).

Za čišćenje površina bazena, pločica, kada mogu se koristiti preparati koji u sebi sadrže ovu dezinfekcionu supstancu (trihalometan, hlor-hidrat, hlorinisani fenoli). Ako vam navedeni proizvodi baš smetaju možete birati one koje imaju blažu koncentraciju, vodite računa o tome da li su se površine lepo isprale pre korišćenja ili odlaziti na kupanje tamo gde se koriste blaže koncentracije ovih proizvoda. Imajte na umu da se za hlorisanje vode koriste tačno određene koncentraicije jer u suprotnom dezinfekcija ne bi bila potpuna.

Da li jehlor toksičan?

Studije su pokazale da hlor uglavnom nije toksičan za ljude u adekvatnim koncentracijama, mada ima negatvan uticaj na našu kožu, kosu, nokte.

hlor za bazene i kosa

On može izazvati iritaciju ili pečnje, naročito ako se ne ispire sa površine tela. Pored navedenih tvrdnji previše velika koncentracija hlora nikako nije poželjna. Smatra se da je u pojedinim slučajevima moguća i pojava mučnine zbog jakog mirisa (javlja se kada koncentracija prelazi 0,4 mg/l), ali i pojave ekcema ili pečenja. Zato se vodi računa da koncentracija hlora ne prelazi koncentraciju od 5 mg/l.

Iskustva su pokazala da je za sprečavanje pojave zelene kose od hlora najbolje kombinovati pravilnu negu (šampone i maske na prirodnoj bazi) i preparativu. Ulja, serumi i nega mogu značajno smanjiti oštećenje kose i sprečiti pojavu promene pigmenta.

Pojava zelenog pigmenta na vašoj frizuri ne znači da ste osuđeni na šišanje. Za održavanje lepe i negovane kose tokom kupanja u bazenu dovoljno je upotrebiti neku od tehnika koje smo naveli. Zato podelite naš tekst i uživajte u čarima savršene kose.