Otkrijte kako sprečiti ćelavost!

Otkrijte kako sprečiti ćelavost!

Autor:

Otkrivamo samo za vas kako sprečiti ćelavost.  Već ste upali u paniku da ćete ostati bez kose, ali ne brinite! Verujte nam da ima nade i rešenja.

Primetili ste svako jutro dok se češljate da na češlju ostaje mnogo dlaka i da vam se kosa vidljivo proredila. Znate da su vaši roditelji imali problem sa opadanjem kose i već ste u panici da će se isto  i vama desiti.

Ćelavost može da bude i jeste nasledni problem, ali nije samo  nasledni faktor u pitanju. Postoji još mnogo faktora koje utiču na opadanje kose i ćelavost, od hormona, preko stresa i neadekvatne nege i brige o vašoj kosi.

Ok, znamo, nije prijatno, kosa vam opada sve više i više, i čini vam ste da ste potpuno bespomoćni. Ali, tu smo da vam pomognemo i da pronađemo za vas najbolji lek protiv ćelavosti.

Pa da vidimo koji su to načini lečenja i lekovi protiv ćelavosti i da li ima neka alternativa koju vrlo lako možete spremiti i kod kuće.

Najbolji lek protiv ćelavosti

Jedan od prvih načina lečenja za koji ćete čuti ako potražite preprouku za lek protiv ćelavosti jeste Minoksidil. Možda ste imali prilike da čujete do sada za ovaj lek, možda i niste, ali Minoksidil se smatra jednim od najboljih lekova protiv ćelavosti.

Minoksdil mogu da koriste i muškarci i žene, i proizvodi se u koncentracijama od 2% i 5%.  Minoksidil – prvo poznat kao Rogaine – bori se protiv alopecije i kod muškaraca i kod žena.

Još uvek nije sasvim jasno kako funkcioniše Minoksidil, obzirom da je to prvo bio kardiovaskularni lek, i kod mnogih stručnjaka postoji neslaganje o tome kako ovaj lek protiv ćelavosti funkcioniše.

Na vama je da ga koristite pravilno – dva puta dnevno, masira se duboko u kožu glave kao losion protiv opadanja kose – i na taj način se usporava novi gubitak kose. Takođe utiče i na novi rast kose, iako se stručnjaci ne slažu o tome koliko.

Drugi trenutno odobreni lek za gubitak kose je Finasterid ili Propecia, ali je efikasan samo za opadanje kose kod muškaraca.  Zašto? Čuva muški hormon testosteron od formiranja DHT nusprodukta. DHT skraćuju fazu rasta kose.

Moguće je uzimati i jedan ili drugi ili oba leka protiv ćelavosti. Ono što je bitno da znate da jednom kada se prekinete lečenje sa ovim lekovima, nastavlja se gubitak kose – i svi dobici uskoro će se izgubiti. Zato je neophodno da koristite lek strogo po upustvu. Ne možete na svoju ruku prekidati i menjati terapiju.

U svakom slučaju, pre nego se opredelite za jedan od ova dva leka, neophodno je da se konsultujete sa vašim dermatologom.

Ali ovo nije jedino rešenje protiv ćelavosti. Neša je isprobao nešto potpuno pirodno i oduševio se jer deluje. Njegova kosa, koja je počela pojačano da opada, ponovo je počela da raste i sada je gusta i jaka. Saznajte o čemu se radi i kako i vi možete da sprečite pojavu ćelavosti . Pročitajte njegovo iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-zaustaviti-opadanje-kose-ja-sam-otkrio-nacin/

Šta je sa transplatacijom kose?

Jedan od načina borbe protiv ćelavosti jeste transplantacija folikula kose sa strane glave i na vrhu glave, i godinama unazad se koristi sve više kao način lečenja ćelavosti.

Sada se sigurno pitate koliko je dobro raditi transplantaciju kose?

To zavisi. Zavisi od toga koliko zdravu kosu osoba ima na raspolaganju za transplantaciju, a sa druge strane zavisi i od očekivanja osobe koja radi transplataciju.

Najbolji kandidat za ovaj tretman kose je osoba koja ima problem već dugi niz godina i vremenom se stanje stabilizovalo i više ne gubi tako brzo kosu. Osoba mora da ima realna očekivanja o tome šta se može učiniti i koje će rezultate dobiti na kraju.

Iako je većina ljudi koji traže transplataciju kose muškarci,  žene su takođe idealni kandidati.

Drugi, manje invazivan tretman koji može biti lek protiv ćelavosti koji vam treba jeste PRP terapija kose u kojoj se folikuli dlake podstiču na rast krvnom plazmom.

Saznajte šta je i kako deluje PRP terapija kose!

Lečenje ćelavosti prirodnim putem

Izdvojili smo za vas i  nekoliko prirodnih i biljnih lekova koji će lečiti vašu ćelavost bez ikakvih nuspojava i biti jako dobar lek protiv ćelavosti. Bilo koji tretman da odaberete, biće vam od koristi.

Šamponi protiv opadanja kose

Šamponi protiv opadanja kose su šamponi bez sulfata, parabena i silikona.  Moć ovih šampona se ogleda u velikom procentu prirodnih sastojaka, koji utiču na jačanje korena dlake i u isto vreme stimulišu njen rast.

ćelavost kose i lek

Neki od sastojaka koje bi trebalo da sadrže ovi prirodni šamponi su lavanda, kamilica, koja veoma lepo neguje vašu kosu, ulje shea drveta, koje čini vašu kosu više elastičnijom, i na kraju kopriva, nadaleko poznata da hrani i jača koren dlake.

Jednostavnom primenom ovih šampona utičete na novi rast dlake i sprečavate dalje opadanje kose.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje oduvek se smatra velikim lekom za gotovo sve probleme sa kosom. Povećava rast kose na mestu gde se javlja ćelavost. Pa da vidimo onda kako ćete koristiti maslinovo ulje kao lek protiv ćelavosti:
Metoda 1:

Sastojci:

Maslinovo ulje – dovoljno da se nanese na kosu
Cimet – 1 čajna kašičica
Med – 1 do 3 kašičice
Blagi šampon, bez sulfata

Postupak:

Koristite toplo maslinovo ulje, zatim dodajte med i cimet. Dobro pomešajte i nanesite na kosu. Pustite da stoji na kosi od 15 do 20 minuta, a zatim isperite blagim šamponom i vodom. Ovaj tretman koristite  2 do 3 puta nedeljno.

Metoda  2:

Sastojci:

Maslinovo ulje
Peškir ili kapa za tuširanje
Šampon


Postupak:

Uzmite dovoljno maslinovog ulja i prođite kroz kosu i teme glave. Masirajte kosu pre odlaska u krevet. Stavite na glavu kapu za tuširanje i peškir i ostavite da stoji preko noći. Isperite kosu šamponom i vodom ujutru kada ustanete. Koristite redovno ovaj lek protiv ćelavosti.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje pomaže kod rasta vaše kose. Sadrži minerale, vitamin E, proteine, antibakterijske, antifungalne osobine koje pomažu da se očiste sve infekcije kože. Poboljšava cirkulaciju krvi u folikulu dlake i neguje koren kose. Čini kosu jačom, bez ikakvih lomljenja.

Koristite nerafinisano ricinusovo ulje da biste dobili više hranljivih sastojaka i lekovitih svojstava. Ricinusovo ulje mora da mešate sa lakšim uljima poput maslinovog ulja, kokosovog ulja, bademovog ulja , ulje jojobe itd.

Metoda  1:

Sastojci:

Ricinusovo ulje
Kapa i šampon

Postupak:

Zagrejte ricinusovo ulje nekoliko minuta i nanesite na kosu. Masirajte glavu nekoliko minuta kako bi stimulisali rast kose. Ostavite da stoji tokom noći – najbolje je da stavite kapu za tuširanje na glavu. Ujutru operite kosu šamponom.

Metoda  2: (ulje ricinusovo sa uljem badema)

Ricinusovo ulje kada se pomeša sa bademovim uljem stvara glatko i mirisno ulje koje se lako nanosi duž cele kose. Bademovo ulje ima vitamin E, koji jača kosu i folikul dlake.

Sastojci:

Ricinusovo ulje
Bademovo ulje
Kapa za tuširanje
Balzam

Postupak:

Pomešajte malu količinu ricinusovog ulja i bademovog ulja. Nanesite duž cele kose. Masirajte glavu i pokrijte kosu kapom za tuširanje i ostavite da stoji od 2 do 3 sata. Operite kosu sa šamponom. Redovna primena ricinusovog ulja donosi efikasne rezultate.

Aloe vera

Aloe vera sadrži puno minerala i vitamina koji utiču na rast kose. Enzimi prisutni u aloja veri otvaraju začepljene folikule i kontrolišu opadanje kose. Ima antiparazitska svojstva koja pomažu da se očiste sve infekcije kože glave.

Sastojci:

Aloa vera i mlaka voda

Postupak:

Iscedite gel sa aloa vere. Nanesite ovaj gel  na kožu glave i dobro masirajte nekoliko minuta. Sačekajte nekoliko sati ili ostavite da stoji preko noći i isperite mlakom vodom. Ponovite ovaj lek protiv ćelavosti 3 – 4 puta nedeljno. Napomena: Možete koristiti jednake količine aloe gela i meda. U tom slučaju pazite da operete kosu nakon 45 minuta.

Hibiskus

Hibiscus se jako dugo koristi kao lek protiv ćelavosti širom sveta.

Sastojci:

Hibiskus
Kokosovo ulje
Amla

Postupak:

Stavite sve sastojke u posudu i kuvajte nekoliko minuta. Kada se ohladi, nanesite na kosu i nežno masirajte. Ostavite oko 30 – 45 minuta, a zatim isperite vodom i šamponom. Ponovite redovno hibiskus kao lek protiv ćelavosti.

Metoda 2:

Sastojci:

Hibiskus
Voda
Sok od limuna

Postupak:

Sipajte hibiskus i vodu u posudu i stavite da se kuva, a zatim dodajte malo soka od limuna. Dobro promešajte, a zatim nanesite na glavu. Ostavite da stoji nekoliko minuta pre ispiranja. Koristite ovaj tretman redovno za najbolje rezultate.

Kako sprečiti ćelavost? 

lek za celavost

Ćelavost je uzrokovana začepljenjem folikula dlake, što se može desite zbog: hormonalnih promena, genetskih faktora ili bilo kojeg naslednog faktora (posebno kada govorimo o ćelvosti kod muškaraca) , stresa, ili izloženosti suncu, usled neuravnotežene ishrane, hemoterapije za rak,  infekcije kože glave, brzog mršavljenja, pilule za kontracepciju ili trudnoće.

Nekoliko drugih simptoma koji prate ćelavost su: brzi gubitak kose, stres, nepotpun gubitak kose, brzi gubitak težine, proređivanje kose na zaliscima, nepravilna cirkulacija krvi u kožu i sl.

Ćelavost kod žena

Ćelavost kod žena se najčešće javlja usled hormonalnih promena, često se dešava kod žena tokom trudnoće i nakon porođaja. S druge strane, često stresni događaj može i te kako da utiče na opadanje kose i ćelavost kod žena.

To nije ni malo prijatno, obzirom da je jedan od glavnih aduta kod žena lepa kosa. Ukoliko primetite da kosa opada više nego inače, da vam se kosa stanjila i vidno je proređena, najbolje je da probate sa nekim od lekova protiv ćelavosti o kojima smo prethodno pričali. Ukoliko niste sigurni, prethodno se konsultujete sa vašim lekarom, kako bi bili sigurni usled čega je došlo do opadanje kose i koji je lek protiv ćelavosti najbolji za vas.

Žene često tretiraju svoju kosu agresivnim prozvodima, i kosa je često izložena jakim i toplim uređajima, kao što je fen, presa ili figaro. Početak nege kose, jeste sa šamponom. Zato je važno da uvek birate šampon bez sulfata i parabena.

Kada steknete dobre navike oko brige vaše kose, veće su šanse da će vaša kosa biti jaka, sjajna, i da neće biti sklona opadanju.

Ćelavost kod muškaraca

Opadanje kose kod muškaraca je vrlo uobičajena bolest i utiče na većinu ljudi u nekom periodu njihovog života. Androgenetski gubitak kose može da se javi i kod muškaraca i žena, ali je dramatičniji kod muškaraca.

Bolest štitne žlezde, nasledni faktor, nedostatak proteina, hemoterapija i nizak nivo vitamina mogu da budu jedan od faktora ćelavosti kod muškaraca.

Sprečavanje gubitka kose uključuje dobru higijenu kose i promenu načina ishrane.

Nasledna ćelavost kod muškaraca

Nasledna ćelavost kod muškaraca je veoma česta, i zato ukoliko je vaš otac rano postao ćelav, šanse su velike da će se to i vama desiti. Baš iz ovog razloga, obzirom da ste svesni da imate predispozicije za ćelavost, trebalo bi na vreme da počnete da menjate životne navike.

Ukoliko ste pušač ili ukoliko volite da pijete često alkohol, trebalo bi da prestanete. Potrudite se da vašu ishranu obogatite svežim voćem i povrćem, i masirajte preventivno ricinusovo ulje na kosu i kožu glave.

Ćelavost kod mladih muškaraca

Ćelavost kod mladih muškaraca je česta pojava. Brz način života, puno posla, mnogo stresa dovodi do preranog gubitka kosa. Često možete videti muškarce koji su već u ranim tridesetim godinama, pa i pre potpuno ostali bez kose. Pročitajte detaljno šta je androgena alopecija.

Često je u pitanju i nasledni faktor, o kom smo prethodno govorili, tako da bi muškarci koji znaju da je u porodici to bio problem, treba na vreme da počnu da brinu o svojoj kosi.

Pravilna nega kose, šamponi bez sulfata, korišćenje što manje preparata i proizvoda za ulepšavanje koji sadrže jake sastojke, usporićete proces opadanja kose.

Kako pobediti ćelavost

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da pobedite ćelavost:

 • Masirajte kosu sa maslinovim uljem, kokosovim uljem ili bademovim uljem noću pre nego što odete u krevet i ostavite da stoji preko noći.
 • Ispirajte kosu hladnom i čistom vodom, trljajte dobro kosu vrhovima prstiju.
 • Masirajte koren kose sa nekoliko kapi kokosovog mleka.
 • Izbegavajte oštre šnale, grube četke i uske gumice za kosu.
 • Izbegavajte češljanje kose jer to čini vašu kosu suvom i više je oštećujete.
 • Kofein je sastojak kafe koji pomaže kod podmlađivanja kose.
 • Smanjite stres
 • Ograničite unos pikantne ili slane hrane.
 • Prestanite da pušite i da pijete alkohol kako biste imali pravilnu cirkulaciju krvi po celom telu.
 • Koristite jogurt za glavu kao masku za kosu, dovoljno je 15 minuta ili jednostavno pijte redovno jogurt kako bi pospešili rast kose.
 • Zeleni čaj takođe utiče na ćelavost svojim prirodnim antioksidansima. Zato koristite ovaj biljni čaj kao lek protiv ćelavosti, tako što čete ga naneti na kožu glave, najviše na ona mesta koja su problematična. Ostavite da stoji sat ili dva i operite vodom kako biste sprečili ćelavost.
 • Pijte puno vode i konzumirajte sveže voće i povrće. Koristite svakodnevno hranu koja je bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminom C, gvožđem i cinkom .
 • Ispiranje kose sa jabukovim sirćetom sprečava nastanak ćelavosti.
 • Pijte sok od spanaća svakodnevno.

Kako sakriti ćelavost?

Ćelavost je nešto što je jako teško sakriti, ali ipak postoje načini i mali trikovi, i oni su naravno jednokratno rešenje.

Ženama je nekako lakše to da učine, jer se uvek mogu poslužiti nekim detaljima, kao što su kapa, šešir ili marama, i to uz neku odevnu kombinaciju može jako lepo da izgleda.

Muškarci se isto mogu poslužiti ovim trikovima, mogu nositi i kačket, ali opet zavisi i od situacije i događaja na kom se nalazite.

Kao što smo u uvodu rekli postoji mnogo uzroka za ćelavost, ali taj problem možete sprečiti usvajanjem nekih mera, koje bi bile odlična prevencija:

 • Izbegavajte stalno korišćenje fena za sušenje vaše kose, kao i figara i prese
 • Ograničite ili prekinite sa korišćenjem gelova i voskova za oblikovanje kose.
 • Masirajte kosu sa toplim uljem redovno 20 minuta kako biste povećali cirkulaciju krvi u koži glave.
 • Nanesite ulje na kosu najmanje 2 – 3 puta nedeljno i ostavite da stoji preko noći.
 • Nikada nemojte da koristite jake šampone i koristite balzam nakon šampona.

I za kraj, budite strpljivi dok koristite ove lekove protiv ćelavosti,  jer terapija traje nekoliko nedelja kako bi dobili najbolje i vidljive rezultate. Ne zaboravite da konsultujete dermatologa ako postoje bilo kakav problem.