Otkrivamo vam šta je rešenje difuzno opadanje kose!

Otkrivamo vam šta je rešenje difuzno opadanje kose!

Rešavamo misteriju zvanu difuzno opadanje kose. Šta ga odlikuje, kako ga prepoznati i kako se leči, saznaćete u ovom tekstu.

Kada je u pitanju opadanje kose, naročito ono ozbiljnije, koje podrazumeva gubitak veće količine dlaka, ono ne može a da ne bude neprijatno.

Za žene, kosa je simbol lepote i svaka žena veoma obraća pažnju na svoju frizuru. Kada se desi da je kosa nešto slabija i kada se javi difuzno opadanje kose, žene su u stanju da potroše ogromne količine novca kako bi svoju kosu oporavile.

Sa druge strane, muškarcima je kosa simbol muškosti. Oni su skloni ne opadanju kose, već ćelavljenju i za mnoge  od njih je gubitak kose ozbiljan atak na samopouzdanje.

I za muškarce i žene slaba i lomljiva kosa jedna je od najgorih mogućih stvari koja može da ih zadesi, naravno, pričamo o estetskom, ne o zdravstvenom smislu. Mada, gubitak kose može i te kako biti povezan i sa zdravljem. Neretko narušavanje zdravlja može biti povezano i  sa stanjem u kojem se nalazi vaša kosa. Nije loše da pročitate više o tome šta je alopecija i koji su njeni uzroci.

Ponekad, na osnovu opadanja kose možete prepoznati i simptome neke ozbiljnije bolesti.

Danas će biti reči o jednoj specifičnoj vrsti gubitka kose, koja može biti uzrokovana i nekim ozbiljnijim stanjima organizma. Signale koje vam šalje telo ne smete zanemariti. Prvo da objasnimo, a posle nešto i o rešenjima.

Šta je difuzno opadanje kose?

Preći ćemo odmah na stvar.

Termin difuzno opadanje kose podrazumeva remećenje ciklusa rasta dlake, pri čemu dolazi do prevremenog ispadanja, odnosno, otpadanja dlake.

Da probamo preciznije!

Dvadesetak posto dlaka na našoj kosi nalazi se u pasivnoj fazi rasta, to znači da taj procenat dlaka u periodu posle tri meseca ispada. To je jedan normalan proces i vi sigurno primećujete određeni broj dlaka koji gubite, što prilikom češljanja, što prilikom pranja kose.

Neki komentarišu kako im kosa više opada u pojedinim periodima godine, kao što su proleće i jesen, što takođe nije daleko od istine, dešava se da neke faze budu intenzivnije. To takođe ne spada u nenormalnosti i proces opadanja u tim trenucima nije značajno veći. Nije značajno da se zabrinete.

Kada je vreme za brigu?

Kada se u pasivnoj fazi rasta, koja podrazumeva ubrzano opadanje, ne javi 20, već mnogo veći i značajniji procenat dlaka, recimo 40-50 procenata, onda jeste vreme za brigu.

To je kada vi svakog dana ne primetite po par dlaka koje su otpale, nego mnogo veći broj. Kada god prođete prstima kroz kosu, kada god se očešljate, kada posle sedenja u jednom mestu primetite da je za vama ostala gomila dlaka, kada ih u velikom broju nalazite svuda, od krveta i tepiha, preko slivnika i poda u kupatilu.

Jednostavno, kada pogledom u ogledalo i prilikom oblikovanja frizure primećujete da imate manje kose nego inače, eto to je difuzno opadanje kose.

Sara nije dozvolila da je problem koji je imala sa kosom bilo kako uplaši. Ona se na fantastičan način izborila sa opadanjem i, jedno vreme, neuglednom kosom koja ju je poprilično frustrirala. Želela  je sa vama da podeli svoje iskustvo i neka dobra rešenja. Nadamo se da će vam njeno iskustvo biti od pomoći, a ono se nalazi na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Difuzni gubitak kose može se javiti u više varijacija.

Telogeno difuzno opadanje kose

Difuzno opadanje kose naziva se još i telogeni efluvijum.

To je stručan naziv i pokušaćemo da  ga objasnimo, naravno, uprošćeno, pošto se za medicinske savete i objašnjenja morate obratiti stručnom licu – lekaru opšte prakse ili dermatologu.

difuzni gubitak kose

Folikul dlake prilikom difuznog opadanja kose ulazi u fazu mirovanja, pasivnost, zato što se brani od nekih loših, spoljašnjih faktora koji ga pritiskaju. Taj telogeni folikul (pasivni) mnogo je manje osetljiv i bolje se brani nego anageni folikul (aktivni).

Upravo otuda i potiče naziv telogeno difuzno opadanje kose, koje nije ništa drugo nego detaljnije objašnjenje ove vrste opadanja.

Svaki difuzni gubitak kose je telogeni, upravo zbog ulaska u tu telogenu, pasivnu fazu velikog broja dlaka u kosi.

Ovo opadanje kose je proces koji organizam preduzima kako bi se izborio sa situacijom koju ima.

Kakva je to situacija u kojoj se dešava telogeno difuzno opadanje kose?

Mogu biti razne situacije . To je  najčešći odgovor i lekara, dermatologa, na pitanje zašto nam se to dešava – postoje različiti razlozi. Mi ćemo se ovde potruditi da navedemo neke od najčešćih razloga zašto dolazi do difuznog opadanja kose.

Razlozi za ovakvo opadanje kose

Oni mogu biti brojni i zavise od pola. Ovde ćemo ih izlistati, a kasnije se detaljnije pozabaviti razlikama između muškaraca i žena kada je difuzno opadanje kose u pitanju.

 • Ovaj oblik gubitka kose i opadanja može se javiti usled jakog stresa. Psiholozi kažu da se najvećim stresovima smatra smrt, odnosno, gubitak nekog člana porodice, zatim gubitak posla i razvod. O sitnim stresovima da i ne pričamo.Imamo ih svakodnevno, a ono što je najgore, to je da smo na njih navikli i da ih ne detektujemo kao problematične. Ipak, kada se tolika količina stresova nagomila, dolazi do odbrambenih mehanizama u telu. Oni mogu odreagovati preko nekog unutrašnjeg organa, preko najvećeg organa ljudskog tela – kože ili preko kose, što najčešće i predstavlja difizno opadanje kose.

Saznajte više o opadanju kose od stresa!

 • Jaki lekovi koje smo ponekad prinuđeni da koristimo, takođe mogu biti uzrok ovog problema. Znate kako to ide. Terapije su jake, pomažu u lečenju jedne vrste problema, ali su pogubne za nešto drugo. Recimo, za kosu.
 • Tu su i određene redukcije ishrane. One takođe mogu biti usled neke bolesti, a nekada i obične dijete koje držimo da bismo smršali. Količina vitamina i drugih korisnih sastojaka koje unesemo u toku ishrane je velika. Ukoliko se desi  da neke namirnice izbacimo iz ishrane, naše telo trpi i zato može, između ostalog doći i do difuznog opadanja kose.

Pročitajte ovde o ishrani dobroj za kosu!

 • Genetski faktor je takođe često prisutan. Verovatnoća da ćete imati problema sa difuznim opadanjem kose ako je imao i vaš neki blizak predak, takođe je velika.
 • Tu su još i trudničke, odnosno, postporođajne promene. Pored svih promena koje se dešavaju u telu žene tokom trudnoće, jedan od problema koji se može javiti u periodu posle porođaja je i difizno opadanje kose.

Ovde smo pisali detaljno o opadanju kose posle porođaja.

Pomenuli smo da hronični stres može doprineti opadanju kose. Složićete se da se količina stresa može povećati ako kosa počne da vam opada? Ima i te obrnute matematike.

Difuzno opadanje kose kod žena

Loša vest za nas žene je da difuzno opadanje kose češće pogađa žene nego muškarce.

Da, drage moje! Muškarci muku muče sa nekim drugim vidivima gubljenja kose kao što su recimo zalisci, ali difuzno opadanje pogađa 1 od 4 žene, barem tako kažu statistike, i to do 35 godine.

Ono što takođe treba naglasiti, to je da prilikom difuznog opadanja, kosa se najčešće gubi na sredini glave, dakle, na temenu, a ređe sa strane i na sredini. Opadanje može biti toliko da se nazire skalp, to jest da gubitak kose bude veoma očigledan, što je za ženu jedna od većih trauma i boljki.

difuzno opadanje kose simptomi

Uzroci mogu biti brojni, a krenućemo od najčešćeg.

 • Nasledna ženska ćelavost. Ona se manifestuje u kasnijoj životnoj dobi, posle 50. godine. Ako vam je majka u tom dobu imala retku ili slabu kosu, velika je verovatnoća da će se to isto desiti i sa vama.Verovatno ste nekada prošli pored starije žene za koju ste primetili da prednji deo kose povlači unazad. To je upravo zato što se kosa gubi na temenu, na vrhu glave, a sa strane je malo jača.

Prosečno, ženi tokom dana ispadne sa glave oko 100 dlaka, a problem i difuzno opadanje povećava taj broj na oko 400 dlaka dnevno, što, složićete se, nije mali broj. To se i te kako na kosi primećuje i vidi.

 • Za stariju životnu dob, ali i za jako mlade devojke, karakteristično je hormonsko opadanje kose. Menopauza kod starijih  i pubertet kod mladih, mogu biti prekretnice kada je rast kose u pitanju. Ili, ne baš prekretnice, ali razina hormona u tim trenucima varira, ima skokova i padova, tako da se može očekivati između ostalog i da kosa na to odreaguje.
 • Veliki hormonski šok za organizam je i trudnoća. Mnoge žene su podložne postporođajnoj ćelavosti, to jest, da vas ne uplašimo, difuznom gubljenju kose koje, regulacijom razine hormona u telu, prestaje. Zato i ne predstavlja veliki problem, nemate se čega preterano bojati.
 • Već smo pomenuli stres, a kod žena, on je neizbežan. Bez obzira na životnu dob, stres je najveći neprijatelj zdravlja 21. veka.
 • Hronična oboljenja, odnosno, medikamenti koje uzimaju žene, mogu biti jedan od razloga difuznog opadanja kose. Već smo se bavili pasivnim rastom dlaka i odbranom organizma. Neke supstance iz lekova ne prijaju kosi i koži glave i ona ih „bojkotuje” izbacivanjem dlake iz temena.
 • Dijete nekada jesu dobra ideja, a nekada mogu doprineti remećenju dobrog funkcionisanja tela. Kosa ima potrebu za određenim aminokiselinama, proteinima, vitaminima (recimo, vitaminom A) i mineralima, a ukoliko određene namirnice izbacimo iz upotrebe, naš organizam pati, naša kosa pati i to se odražava na njenu lepotu i sjaj.

Detaljno pročitajte ovde o opadanju kose kod žena.

Difuzno opadanje kose kod muškaraca

Pored već pominjanih uzroka stresa, hriničnih oboljenja i lekova, ne možemo a da ne pomenemo i glavni uzrok gubitka kose kod muškaraca, a to je genetska predispozicija.

Statistički, muškarce manje pogađa difuzno opadanje kose, ali nije ni redak slučaj da ih pogodi to opadanje kose na temenu, a da sa strane kosa i dalje bude prisutna. Ono što je veliki problem kod njih, a o čemu se možete informisati ovde, je androgena alopecija.

Rešenje za difuzno opadanje kose je u sledećem!

Kod ove vrste problema potrebno je obratiti se stručnim licima, pre svega da se ispita uzrok i da dijagnoza. Kada se ispostavi da je u pitanju baš difuzno opadanje kose, onda se pristupa nekoj od metoda lečenja.

Šampon protiv opadanja kose

Ovo je osnova. Nekada je najbolje da prestanete da koristite jakekozmetičke preparate i da počnete da koristite šampone bez sulfata. Preusmerite se na što blaže, prirodne varijante kozmetike za kosu i regulišete unutrašnje razloge opadanja. Na prvom mestu, radite na smanjenju stresa. Moguće je da poboljšanje dođe samo od sebe.

Ponekad je potrebno uraditi i neki ozbiljniji tretman stimulacije rasta kose, koji će pomoći da dođe do balansa.

Karboksiterapija kose

Ovo je metoda kojom se deluje direktno na koren kose, odnosno, na područja gde se kosa proredila. Ovim tretmanom u stvari dolazi do korišćenja kiseonika kako bi se uklonio ugljen-dioksid. Sve je bezbolno i neinvazivno, bez hemijskih sastojaka

Više o tome pronađite ovde – Da li je karboksiterapija kose stvarno efikasna?

Mezoterapija kose

Još jedan od efikasnih tretmana koji bi mogao da pomogne, jeste i mezoterapija kose. Popularna je i na licu, ali može pomoći beživotnoj kosi, naročito onoj koja je počela da se oporavlja od difuznog opadanja. To je kompleks određenih vitamina i minerala koji će vašu kosu preporoditi.

Presađivanje kose

Ono što ostaje kao poslednja, ali i trajna solucija je transplantacija kose.  Zvuči radikalno, ali je ponekad neophodan korak kako bismo se rešili problema opadanja. Preporučuje se po nekoliko tretmana da biste dobili pun efekat. Naravno, ukoliko želite da izgledate prirodno, vodite računa ko će izvesti poduhvat.

Presađivanje kose se preporučuje kod difuznog opadanja koje je trajno i posle kojeg kosa neće ponovo početi da raste.

Iako vas trenutno muči činjenica da sa vašom kosom nešto nije u redu, nemojte očajavati. Postoji mnogo načina na koji nam omogućavaju da problem rešimo.

Potrebna nam je volja da otklonimo druge faktore, pre svega unutrašnje, kako bi problem bio rešen. Sve ostalo će samo po sebi ili uz malo truda da nestane.