Spušteni kapci uzroci i kako ih podići!

Spušteni kapci uzroci i kako ih podići!

Otkrijte kako se spušteni kapci mogu podići i kako da ih podignete na jednostavan način. Imamo neke prirodne metode i vežbe koje vam u tome mogu pomoći.

Spušteni kapci mogu biti estetski problem koji čini da izgledate starije nego što jeste, čak i onda kada nemate bore. Ukoliko imate spuštene kapke, lice vam izgleda iznureno i umorno i to je nešto što sigurno ne želite. Pored toga što predstavlaju estetsku smetnju, spušteni kapci u nekim slučajevima mogu biti pokazatelj nekih zdravstvenih problema.

Spušteni kapci uzrok

Najčešći uzrok spuštenih kapaka je gubitak elastičnosti i kolagena u koži oko očiju – drugim rečima, starenje kože. Koža na očnim kapcima i ispod njih je najjosteljivija, najtanja i kao i mnoge druge stvari u životu i ona popušta baš na tim mestima.

Višak kože iznad kapka često je usko povezan i sa stvaranjem masnih naslaga u ovom delu lica, sa spuštanjem obrva ili srednjeg dela lica. Uglavnom su sve ovo posledice starenja lica i kože.

Šta vam je potrebno? Zatezanje lica i počnite sa tim što pre. Ako ne znate kako da to izvedete i vratite koži čvrstinu i elastičnost, pročitajte Anino iskustvo. Ona je za kratko vreme uspela da zategne kožu, reši se bora, podočnjaka i opuštene kože . Saznajte kako klikom na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Pored tog očiglednog razloga, uzrok spuštenih kapaka mogu biti pušenje, umor, problemi sa štitnom žlezdom.

Ovakav vid spuštenih kapaka koji se odnosi na višak kože u ovom području ispod obrva naziva se dermatohalaza.

Treba razlikovati ovakvo stanje od stanja u kom dolazi do padanja kapka, u smislu da oči izgledaju kao da su poluzatverene. Ovo stanje ima mnogo teže uzroke od starenja kože i mnogo je više od estetskog problema. Naziva se i ptoza kapka.

Ostali uzroci spuštenih kapaka odnosno dermatohalaze mogu biti

 •         efekat gravitacije
 •         slabljenje vezivnog tkiva kapka
 •         preterano izlagannje suncu i usled toga propadanje kolagena
 •         poremećaj u radu štitne žlezde
 •         genetika
 •         povrede
 •         bubrežne bolesti
 •         loša ishrana
 •         previše alkohola

Kako podići spuštene kapke

Podizanje kapaka je način da vaš pogled opet zablista i da vam lice izgleda mlađe i odmorno kao nekad.

A kako se izvodi?

Podizanje kapaka može se odraditi na više načina:

 • hirurški
 • prirodnim metodama
 • pomoću vežbi
 • pomoću krema

Objasnićemo prednosti i mane svih ovih načina.

Operacija spuštenih kapala

Podizanje spuštenih kapaka česta je estetska operacija koja se izvodi uglavnom u lokalnoj anesteziji. Tokom ove procedure radi se rez na očnim kapcima sa namerom da se višak kože na kapcima koji visi zategne, ukloni ili da se uklone masne naslage koje čine da oči izgledaju naduveno i umorno i da kapci stoje drugačije nego što treba.

spušteni kapci operacija

Ovakav zahvat nazva se blefaroplastika  i pored podizanja kapaka pod ovim imenom se izvoide i hirurški zahvati koji podrazumevaju uklanjanje kesica ispod očiju.

Postoji više pristupa ovoj hirurškoj metodi, u zvasinosti od toga šta je uzrok spuštenih kapaka. Rez može ići sa spoljašnje strane kapka, onda kada je u pitanju  opušteni višak kože na kapcima. Ukoliko su masne naslage u pitanju, zahvat se radi sa unutrašnje strane kapka, kroz vežnjaču.

Ovo je brz i efikasan način, ali isto tako i dosta bolan. Nakon operacije sleduje tretman antibioticima jer uvek postoji rizik od infekcije. Takođe se mogu javiti otoci i modrice i problem sa suvoćom oka usled nemogućnosti da neko vreme zatvorite kapak do kraja. Iz tog razloga se prepisuju kapi za oči odnosno „vešatčke suze“ Ako to potraje duže od 3 meseca, obavezno treba da se javite na pregled.

Neke teže komplikacije operacije podizanja kapaka uključuju infekcije, duplu sliku, vidljive ožiljke, trnjenje kapaka, nesimetričnost kapaka, preterana korekcija odnosno uklanjanje previše kože.

Podizanje kapaka može se vršiti i laserskim uređajima.

Krema za spuštene kapke

Ako vas zanima podizanje kapaka bez operacije, pitate se postoji li neka krema za spuštene kapke koja posebno utiče na ovaj problem?

U suštini, kada je spuštanje kože kapaka problem starenja kože i gubitka kolagena i elastina, od koristi vam mogu biti bilo koje kreme protiv bora koje zatežu lice. Pa ipak, kako su oči osetljiva regija i kako ne bi valjalo da vam neželjene supstance upadnu u oko, savetujemo da budete pažljivi – kako pri nanošenju, tako i pri izboru kreme. Prirodni sastojci koji su blagi i kreme koje ne sadrže štetne hemikalije svakako su najbolji izbor.

Možete potražiti kreme koje sadrže kofein, peptide, biljne sastojke koji podstiču proizvodnju hijaluronske kiseline, kolagena, ili vitamin C za lice.Čitajte deklaracije ili se posavetujte sa stručnim licem.

Postoje kreme za spuštene kapke na tržištu, posebno namenjene upravo korekciji ovog nedostatka. One su formulisane  tako da svojim aktivnim sastojcima čine kožu kapaka zategnutijom. I ovde gledajte da krema bude bez parabena, već na bazi prirodnih sastojaka. Da bi efekat bio najbolji, možete ih koristiti dva puta dnevno – ujutru i uveče pred spavanje.

Podizanje kapaka bez operacije i sasvim prirodno

Ukoliko niste voljni da zarad lepote odete pod nož ili laser, možete probati neke od ovih načina za podizanje kapaka bez operacije koje smo izdvojili. Isprobali smo i neki su se pokazali vrlo efikasni.

To opet zavisi i od toga šta je uzrok problema.

Ovi načini za podizanje kapaka potpuno su prirodni, jednostavni i  možete ih lako isprobati kod svoje kod kuće.

Dovoljno sna

Ukoliko je umor posledica natečenosti vaših kapaka i umornog izgleda, evo jednostavnog leka za vaš problem, pod uslovom da ne patite od hroničnog umora ili nesanice. Dovoljno je da odspavate  najmanje 6 sati dnevno, i to svake noći. To bi trebalo da bude dovoljno dobar način za podizanje kapaka i odmorno lice.

Kamilica za lice

Čaj od kamilice za lice ima odlično dejstvo na kožu, ali nije magičan tretman kada je u pitanju  podizanje spuštenih kapaka. Drugim rečima, pomoći će ako su vam kapci naduveni i spušteni od umora, ali ako su posledica gubitka kolegana i elastina u koži, onda će ova metoda ići malo teže.

Kako se koristi kamilica za spuštene kapke?

Potopite kesice čaja u vodu da kativirate sastojke, a zatim ih stavite u zamrzivač. Tako ohlađene stavljate ih na kapke i držite 20-ak minuta. Otečenost će nestati ili se znatno smanjiti.

Na sličan način, ako nemate kesice čaja od kamilice, možete pribeći kockicama leda. Kamilica je bolja varijanta jer deluje protivupalno, ali i kockice leda će pomoći dosta da se rešite otečenih i spuštenih kapaka.

Krastavac

Krastavac je odličan prirodan lek za spuštene kapke koji mnoge dame obožavaju – s razlogom. Jednostavno, treba samo da isečete nekoliko kolutova svežeg i dobro opranog krastavca i stavite na kapke. Nakon 15 minuta isperite lice hladom vodom. Rutina za koju sigurno možete svaki dan odovojiti malo vremena, a rezultate ćete odmah videti.

Grožđe

Evo jednog ineternog,a potpuno prirodnog načina za podizanje kapaka. Jedite grožđe! Grožđe je bogato jedinjenjem koje se naziva rezveratrol, a koje ima sposobnost da uspori proces starenja.  Kao spoljašnji tretman možete upotrebiti u slične svrhe ulje od koštica grožđa.

Maska do belanca za podizanje kapaka

Ovo je jedna od najefikasnijih prirodnih metoda koje mogu pomoći  kod spuštenih kapaka. Probajte, oduševiće vas i efekti i jednostavnost procedure. Potrebno je da razmutite jedno belance i da nanesete malo na svoje kapke. Ovo za vrlo kratko vreme zateže kožu i podiže kapke, pa čak i smanjuje vidljivost sitnih bora oko očiju.

Maslinovo ulje za spuštene kapke

Maslinovo ulje sadrži antioksidante koji pomažu da se koža kapaka podmladi i da se povrati njihova elastičnost. Takođe, sprečava gubitak vlažnosti, a znamo da je suva koža sklonija boranju i propadanju. Kako se koristi? Zagrejte malo maslinovog ulja .Ne preterujte sa tim da ne dobijete opekotine.Treba da bude mlako. Nanesite blagim masažnim pokretima na kapke. Ne preterujte ni sa količinom, ne želite maslinovo ulje u svojim očima. Ostavite preko noći da deluje.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidantima i polifenoli prisutni u njemu mogu da pomognu u održanju elastičnosti i sprečavanju nastanka spuštenih kapaka. Možete koristiti zeleni čaj za masažu. Umočite tupfer u čaj, procedite pa masirajte. Osim toga, uopšte nije loše da zeleni čaj i pijete. Dobar je za mršavljenje, a gojaznost je jedan od faktora rizika za nastanak spuštenih kapaka.

Važan savet!Pijte dovoljno vode i ostanite hidrirani. Važno je za mnoge procese u telu pa tako i za održavanje zdravlja, lepog izgleda i elastičnosti kože. Verovali ili ne, ali nedovoljan unos tečnosti jedan je do češćih uzroka pojave spuštenih kapaka.

Vežbe za podizanje kapaka

Pored operacije i prirodnih načina podizanja kapaka, možete raditi i vežbe, nešto kao svojevrsna joga za lice, ali za ovaj deo lica samo.

vežbe za spuštene kapke

Evo 5 osnovnih pokreta koji vam  mogu pomoći da se rešite spuštenih kapaka!

Vežba 1

Ovom vežbom rade se pokreti naviše i cilj je da se podignu obrve kao i da se ojača čelo, a sve je to povezano sa kapcima.Koristite obe ruke istovremeno. Jagodice tri prsta postavite ispod obrva. Lagano gurajte obrve naviše. Oči treba da su vam širom otvorene. Kada ih podignete, zadržite u tom položaju oko 5 sekundi. Sada, dok tako držite, naborajte čelo, kao da gurate na dole i stvarate otpor pokretu koji ste uradili prstima.Držite još 5 sekundi. Ponovite 10 puta.

Vežba 2

Ova vežba za spuštene kapke takođe jača mišiće u predelu obrva. Sada vam ne trebaju ruke, nego samo koristite pokrete lica za vežbanje. Podignite obrve najviše što možete. Držite 5 sekundi. Nakon toga polako spustite obrve. Ponovite 10 puta.

Vežba 3

Ova vežba pomaže da zategnete kapke. Radi se tako što položite kažiprst po dužini na svoje kapke. Kosristite obe ruke, laktove raišrite u visini glave. Sada, kapke pritisnite laganim pritiskom i držite 5 sekundi. Ponovite i ovo 10 puta.

Vežba 4

Ova vežba jača mišić koji služi za podizanje očnog kapka. Radite vežbu sa obe ruke istovremeno. Postavite kažiprst ispod svake obrve, celom dužinom i nežno pritiskajte  u odnosu na arkadu. Polako zatvorite oči tako da maksimalno skupite i zatvorite kapke. Ostanite tako 5 minuta, pa zatim lagano opustite. Ponovite 5 puta dnevno.

Vežba 5

Ova vežba je slična prethodnoj i ima isti cilj – podizanje kapaka. Ovoga puta stavljate 4 prsta svake ruke ispod svake obrve. Nežno pritiskate prema arkadi, da osetite otpor. Držite tako dok postepeno pomerate kapke na dole. Ostanite u tom položaju 5 sekundi, a onda polako opustite kapke. Ponovite 5 puta.

Ove jednostavne vežbe ne oduzinaju mnogo vremena i mogu vam biti dobra preventiva, posebno ako ste već uočili da imate predispozicije za spuštene kapke u porodici. Pored ovoga, možete uključiti u rutinu i zogan masažu lica.

Neoperativni zahvati protiv spustenih kapaka

Spušteni kapci se mogu rešiti i metodama koje nisu hirurške prirode. Među ponuđena rešenja spadaju:

 • Dermalni fileri – Ubrizgavanjem dermalnih filera dolazi do zatezanja i podizanja predela očnih kapaka. Ova metoda može imati dobar efekat ako se radi o isboranom području, jer pruza zaglađivanje. Imajte na umu da su efekti dermalnih filera privremeni, i da bi proceduru trebalo ponavljati.
 • Botoks Ovo je još jedan način na koji možete podići predeo kapaka. Područje oko očiju se zaglađuje i smanjuje se izboranost kapaka. Botoks dolazi i uz opasnost da se predeo “umrtvi” odnosno da imate smanjene pokrete tamo gde se ubrizgao. Ovu metodu bi trebalo prepustiti da vam rade stručna lica, kako ne bi došlo do povreda oka.
 • Laser – Još jedan način podizanja očnih kapaka jeste primena lasera. Oni su efikasni kada se radi o dubokim borama. Laserom se dopire do dubljih slojeva kože zbog čega je pogodan za one koji se plaše igala ili skalpela.
 • Prp – Ovu metodu možete upotrebiti i za rešavanje problema sa spuštenim kapcima jer njome regenerišemo kožu. Zatezanje kože dobijamo zahvaljujući ubrizgavanju plazme u željene predele, ipak savetuje se oprez. I ova metoda se sprovodi iglama pa je neophodna preciznost i stručnost osobe koja je sprovodi. Njome se postiže zatezanje i ujednačavanje nejednake teksture kože koja je čest uzrok spuštenih kapaka (bora). Koži se vraća tonus i predeo oko očiju podiže.
 • Brow lift – U nju spada uklanjanje viška kože u predelu kapaka. Ova procedura je uglavnom hirurška, mada postoje načini ukalanjanja viška kože koji ne podrazumevaju skalpel (laser na primer). Višak kože se može i samo prividno ukloniti primenom krema, gde se koža zateže i jača.

Šminka za spuštene kapke

A dok ne vidite željene rezultate podizanja kapaka, naučite kako da zamaskirate problem. Šminka za spuštene kapke je specifična u načinu nanošenja i važno je da znate ove trikove. Mogu vam pomoći da sakrijete svoj problem.Sa druge strane, pogrešni potezi četkicom mogu dodatno da istaknu  umoran izgled.

šminka za spuštene kapke

Pa, kako ona izgleda šminka za spuštene kapke i kako prvenstveno našminkati oči?

 • Nanesite korektor od trepavica pa sve do obrva. Ovo će pomoći da šminka koju nanesete duže traje.
 • Izaberite pravu boju senke.Tamne boje vam neće biti od pomoći ako želite svežiji izgled i otvoreniji pogled. Birajte boje za nijansu svetlije od svoje boje kože, može i bela ili boja breskve. Ako imate tamniji ten, možete probati sa metalik senkama čiji će sjaj skrenuti pažnju sa vaših spuštenih kapaka.
 • Posvetlite deo ispod obrva hajlajterom. Na taj način ćete vizuleno učiniti da vaše oči i kapci izgledaju otvorenije
 • Ajlajner za spuštene kapke može ispasti pravi horor. Prvo, razmazaće se na gornje kapke, a vrlo često čini da problem izgleda još gori nego što jeste. Izbegavajte debele linije i crnu boju. Ono što može pomoći da zamaskirate spuštene kapke šminkom jestu svetliji ajlajneri koje možete kombinovati sa bojom vaših očiju – zeleni, plavi…može i neka metalik varijanta . Ako koristite crni ajlajner, onda ga stavite samo na spoljnje krajeve očinih kapaka. Unutrašnji kraj ne iscrtavajte njime. Umesto toga, tu stavite belu senku ili zasenčite belom olovkom za oči.
 • U maskari je vaš spas. Istaknite trepavice i sakrijte iza njih svoje spuštene kapke. A ako do sada niste voleli veštačke trepavice, probajte ih barem jednom. Efekat će vas oduševiti, a vaši spušteni kapci ostaće zasenjeni njima.

Kada je šminka za spuštene kapke u pitanju, važno je da znate da je manje šminke bolja varijanta od pokušaja da pretrpate lice senkama i korektorima u nameri da sakrijete problem.

U suštini, dobra podloga, odlična maskara i jak karmin su brza varijanta koja osobama sa spuštenim kapcima najbolje stoji.  

Kako sprečiti nastanak spuštenih kapaka?

Krema protiv bora je jedan od načina da sprečite prerano opuštanje kapaka.

Prema istraživanjima rađenim u Engleskoj i Holandiji, spuštenim kapcima sklonije su osobe sa svetlom puti, gojazne osobe koje imaju veći indeks telesne mase.

U ovom poslednjem slučaju, kapci se spuštaju usled nakupljanja masti ispod kapaka.Uravnotežena ishrana sprečiće problem.Osobe sa svetlijom puti osetljivije su na sunce, pa je dobra preventiva da nose naočare za sunce i druge vidove zaštite od UV zračenja.

Rešenje za spuštene kapke dakle postoji. Najbolje je da počnete sa preventivom: radite vežbe, dovoljno spavajte, normalno i zdravo se hranite i koristite kremu za zatezanje kože pre nego što vam ona očigledno postane neophodna. Nakon toga, manje su šanse da će vam druge opcije podizanja kapaka biti potrebne.

Izvori:

https://www.jcasonline.com/text.asp?2009/2/1/6/53092

https://health.clevelandclinic.org/the-best-options-for-droopy-eyelids-circles-and-sags/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-fix-droopy-eyelids

https://sighteyeclinic.com/dealing-with-droopy-lids/

https://www.healthline.com/health/droopy-eyelid-exercises

https://poppcosmeticsurgery.com/blog/3-tips-to-improve-baggy-eyelids-without-surgery/