Kako mezoniti zatežu lice bez odlaska pod nož

Kako mezoniti zatežu lice bez odlaska pod nož

Mezoniti omogućavaju da zategnete lice prirodnim biorazgradivim nitima, bez odlaska pod nož. Nema perioda oporavka i neželjenih efekata. Na koji način i po koju cenu? Svi odgovori slede!

Koliko se god trudili, neumoljivi zakoni prirode u jednom trenutku ipak počinju da se pojavljuju na našim licima. Koža gubi čvrstinu i elastičnost i preti da se opusti i zbora na pojedinim delovima lica i tela. Kod nekih se prvi znaci starenja pojavljuju ranije, kod nekih dosta kasnije.

Dobra nega prirodnim preparatima, zdrave životne navike i dobra genetika mogu u mnogome odložiti trenutak kada treba preduzeti nešto radikalnije metode podmlađivanja. Srećom nauka svakodnevno radi za nas poklanjajući nam sve sofisticiranije metode očuvanja mladalačkog izgleda i svežine.

Niste više zadovoljni efektima kozmetičkih preparata i potrebna vam je efikasnija metoda koja će vašem licu vratiti mladalački izgled?

Ne želite “pod nož” a imate izražene bore između obrva, bore oko usana ili opuštene kapke? Možda samo želite da sprečite pojavu bora i dodate tonus svom licu? Na pravom ste mestu.

Prvo saznajte kako da to uradite na najjednostavniji mogući način. Takav način i njegovu efikasnost otkrila nam je Helena. Imala je bore oko očiju i usana, ali je uspela da ih se reši. Prezadovoljna rezultatima, rešila je da svima otkrije o čemu se radi. Pa, saznajte i vi! Naći ćete njeno iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/ovako-sam-se-ja-resila-bora-i-podocnjaka-lako-je/

U nastavku vas upoznajemo sa novom revolucionarnom, neinvazivnom metodom faceliftinga – mezonitima! Posle ovog tretmana lice vam neće izgledati “ispeglano” već prirodno zategnuto.

Šta su mezoniti i kako podmlađuju lice?

Hajde da krenemo od osnovnog!

Mezoniti su jedna od metoda koja koristi posebno dizajnirana vlakna, razgradiva u koži.

Ona se u kožu ubacuju pomoću posebne igle, vrlo male, i služe za podizanje i podmlađivanje kože. Ovo nije sve!

Mezoniti u koži podstiču proizvodnju kolagena, tako da je posle njih koža mekša i zategnutija. Njima se može čak i promeniti oblik lica.

Neki se delovi daju posebno istaći, a mezoniti to veoma dobro mogu da postignu.

Kada se postave pod kožu, mezoniti grade svojevrsnu mrežu koja zateže kožu ispod površine, a oko te mreže se stvara i vezuje novi kolagen. Kao što svi znamo, on je najzaslužniji za mladolikost i sjaj kože. Naravno, stručnim tretmanom i pravilnim ubrizgavanjem, možete sakriti ono što ne želite da se vidi, a istaći željene delove.

Na kojim regijama se primenjuju mezoniti?

Svako lice je priča za sebe. Da biste bili sigurni da li je ovaj tretman odgovarajući za vas pogledajte na kojim regijama se primenjuje i daje najbolje rezultate:

 1. Čeona regija – omogućava podizanje obrva, zatezanje gornjeg kapka, korekciju asimetričnih obrva.
 2. Podizanje jagodica sa blagom povećanjem njihovog volumena.
 3. Korekcija nazolabijalnih bora bore koje se protežu od nosa do usana.
 4. Korekcija uglova usana i podizanje kože koja se opustila  od krajeva usana ka bradi.
 5. Zatezanje kože vilice.
 6. Zatezanje kože na vratu.

Mezoniti se takođe mogu uspešno koristiti za zatezanje kože na stomaku, rukama i unutrašnjoj strani butina.

Mezoniti za podočnjake

Jedan od tretmana koji možete poduzeti kada su mezoniti u pitanju jeste i eliminisanje podočnjaka. To su uglavnom kesice koje su ponekad i naduvene i mezoniti su pogodni upravo za ovu vrstu podočnjaka.

Naravno, za ovaj osetljivi deo se koristi posebna vrsta mezoniti sa kanilom (iglicom koja je manja od standardne), kako ne bi bilo otoka ili nekih posledica koje su vidljive. Ovim tretmanom se postiže obnavljanje kolagena i učvršćivanje tkiva.

Opet je veoma važno da ovaj tretman obavlja isključivo profesionalac jer on, zbog specifičnog oblika oka može pronaći pravo mesto za aplikaciju, kako bi se izbigli podlivi i hematomi. Nisu isključeni, ali može bez njih.

Koje vrste mezoniti postoje?

Na AMWC kongresu organizovanom u Moskvi 2019. godine, bilo je reči upravo o ovoj novoj tehnici i o tome šta bi korisno moglo njome sve da se koriguje. Ustanovljeno je nekoliko vrsta mezoniti, koje su i kod nas zastupljene:

 • 3D mezoniti
 • 4D mezoniti
 • COG niti

O svakoj vrsti napisaćemo ponešto.

3D mezoniti

3D mezoniti su fina biorazgradiva vlakna koja  zahvaljujući svojoj strukturi potpuno nestaju iz tkiva u roku od 180-200 dana dok rezultati tretmana traju 2 godine.

Ova metoda vam omogućava da izbegnete hirurški face lifting. Podizanje facijalnih mišića mezonitima je minimalno invazivna metoda zatezanja i osvežavanja izgleda lica bez pojave komplikacija i ožiljaka i sa vrlo kratkim rokom oporavka.

Upotreba mezoniti u kozmetici je  revolucionarna nova metoda face liftinga. Koreanski estetki hirurzi su proučavali karakteristike fiziologije azijatkinja i razvili  ovu ideju. Posebna pažnja je usmerena na osetljivu i delikatnu kožu.

Metoda zatezanja lica mezonitima namenjena je podizanju opuštene kože donjeg dela lica, dakle oko usana i na bradi, podizanju jagodica, kapaka kao i peglanju bora i zatezanju podbratka.

Mezoniti u koži podstiču veoma snažne regenerativne procese koji dovode do stvaranja prirodnog kolagena oko niti . Posle razgradnje mezoniti, u koži ostaje kolagen. Zahvaljujući ovome efekat tretmana mezonitima je dugotrajan, a izgled lica nakon tretmana potpuno prirodan.

Tretman 3D mezonitma je neinvazivan, a dosta je efikasniji u odnosu na neke ranije metode face liftinga. Postupak se izvodi uz pomoć neverovatno tankih biorazgradivih niti pričvršćenih  za specijalnu elastičnu iglu. Potom se igla usmerava kroz tkivo u određenom pravcu, kada igla počne da se izvlači nazad  fina nit se odvaja i ostaje fiksirana u tkivu.

zatezanje lica mezonitima

Igla nema nikakvu drugu funkciju osim da uvede tanku biorazgradivu nit u kožu. Veoma je tanka i savitljiva, napravljena od nerđajućeg čelika. Pravac kretanja igle se veoma lako kontroliše na osnovu karakteristika kože i reljefa lica.

Mezoniti se postavljaju u više pravaca i na više nivoa kožnog tkiva, u zavisnosti od problema koji se sanira. Oni u koži grade finu potpornu mrežu od prirodnih biorazgradivih vlakana.

Biorazgradiva i antialergijska 3D vlakna imaju na sebi veliki broj mikroskopski sićušnih zareza. Prilikom postavljanja mezoniti u donje slojeve kože zarezi na vlaknima se uvijaju tako da se vlakna mogu povlačiti i usmeravati u različitim pravcima.

Drugim rečima mezoniti mogu biti prave i uvijene, a izbor vrste niti koja se postavlja zavisi od potrebe problema koji se sanira.

Mezoniti u koži zapravo stvaraju finu mrežu koja zateže kožu na problematičnim delovima lica i vrata. Tretman mezonitima se obavlja pod dejstvom lokalne anestezije koja se na kožu nanosi u vidu kreme. Sama intervencija traje od 30 do 60 minuta posle čega se pacijent može vratiti svojim redovnim aktivnostima.

U početku su facelifting niti bile napravljene od zlata i nisu bile biorazgradive. Velika mana ovakvog tretmana je bila ta što posle ovakvog faceliftinga nije bio moguć neinvazivni tretman kao što je miolifting i radiotalasni lifting. Pored toga dolazilo je i do komplikacija kao što je pucanje niti ili bi pak, par godine posle intervencije niti počele da se pojavljuju i postaju vidljive ispod kože.

Razgradivim biovlaknima izbegnuti su ovi problemi a rezultati tretmana su isti pa čak i bolji. Ova vlakna su od biomaterijala i oko njih vremenom počinje da se stvara prirodni kolagen koji obezbeđuje dodatnu potporu koži lica koja je prisutna i nakon razgradnje mezonita u tkivu.

4D mezoniti

Šta su sad 4D mezoniti i u čemu je njihova prednost?

Za one koji žele trenutni efekat podmlađivanja stručnjaci estetske hirurgije su usavršili još revolucionarniji tretman.

Radi se o tretmanu tokom kog se u kožu postavljaju 3D mezoniti i dok je igla još u koži kroz nju se ubrizgava mezokoktel koji ima veom jak lifting efekat.

Ovaj mezokoktel daje trenutni rezultat, a uporedo se u koži odvija proces razgradnje 3D mezonita i stvaranje kolagena oko njih.

Tako možemo reći da je 4D mezoniti tretman pojačana i usavršena varijanta 3D mezonita.

COG niti

Ovo su još jedne u nizu vlakana koja imaju sposobnost razgradnje u našem telu. Koriste se za lifting kože, i poboljšanje njene zategnutosti i izgleda. Ubacuju se u kožu uz pomoć kanile. Sama igla se uklanja (ne ostaje u koži), ali niti ostaju, dok se jednog dana ne budu razgradile. 

Rezultati variraju od osobe do osobe i zavise od kvaliteta kože, količine kolagena, da li se primenjivao dovoljan broj niti, ali i godina. Poznato je da kvalitet i elastičnost kože opada s godinama zbog čega bi trebalo pojačati broj niti, ako je osoba malo starija. 

Efekat nije trajan, ali u optimalnim situacijama može trajati oko 3 godine. Nakon tog perioda može se ponoviti procedura. 

Kako se izvodi tretman mezonitima?

Tretman se izvodi u strogo kontrolisanim, sterilnim uslovima. Ne smete je raditi u neproverenim kozmetičkim salonima, kod osoba koje su samo prošle neki kurs, već je potrebno da ovaj tretman sprovodi specijalizovano lice, lekar.

U odnosu na regiju, koristi se igla, uglavnom se ubaci određeni broj iglica sa sadržajem. Koliko njih i na kojim regijama, to određuje lekar. Sve je vrlo komforno i trebalo bi, ako sve ide po planu, da ima samo malo crvenila na mestima gde se aplikuju mezoniti.

Da li je potrebna priprema?

Preporuka je da se dva sata pre terapije ne koriste duvan i alkoholna pića, a ni jaka fizička aktivnost nike preporučljiva. Trening zaobiđite.

Nema posebne pripreme, osim što se neposredno pre tretmana, na očišćeno lice ili telo, nanese anestetik u vidu kreme. On treba da stoji 15 minuta, a onda se može početi sa radom.

Koliko tretmana je potrebno?

Uglavnom je potreban samo jedan tretman, kako bi rezultati bili gotovo odmah vidljivi. Jedino se po preporuci lekara tretman u kraćem periodu ponavlja, ako ima potrebe. Efekti traju i do 3 godine, a onda možete opet.

Kada početi sa mezonitima?

Facelifting mezonitima je idealan za osobe oba pola, između 35 i 60 godina čija koža na licu i vratu nije preterano opuštena i još uvek ima punoću.

Tretman mezonitima je procedura posebno namenjena osobama koje žele da u potpunosti očuvaju svoj izgled i oblik lica i da pri tom osveže i podmlade izgled boljim kvalitetom kože. Zato sa ovim tretmanom možete početi već posle 30. godine, ali dozirano i uz kontrolu lekara, kako bi rezultati bili i u budućnosti zadovoljavajući. Ako se počne kasno, onda može biti manji efekat tretmana.

Podizanje lica 3D mezonitima pruža 50% efekta od onoga koji se dobija tradicionalnim hirurškim face liftingom. Ovo je razlog što ova vrsta tretmana nije pogodna za osobe sa velikim viškom kože.

Koliko je mezoniti potrebno za određene regije?

Količina koja se koristi nije unapred utvrđena. Broj mezoniti za lice zavisi od predela na kojem se primenjuju i efekta koji želite da postignete. Samu količinu određuje vaš lekar, koji će proceniti šta, kako i koliko treba da se primenjuje. Ako imate nedoumice ili pitanja, možete se konsultovati sa stručnom osobom.

Samu proceduru možete primenjivati više puta, i u tim slučajevima biće potrebna nova količina mezoniti.

Mezoniti vs. mezoterapija – slično zvuči, u čemu je razlika?

Oba tretmana, i mezoniti i mezoterapija su tretmani koji se izvode iglicama. 

 • Kod mezoniti iglicama se uvlače elastične nitiu pod kož, koje imaju za cilj da poprave razinu kolagena u koži i da učine lice toniranijim, svežijim i zategnutijim. Ubada se onoliko iglica koliko lekar proceni da je potrebno da se lice sredi.
 • Mezoterapija je koktel vitamina koji se sitnim ubadanjem, kao kad ujede komarac, ubrizgava u kožu i sređuje situaciju na više nivoa: bore, nečistoće, fleke. Popravlja celokupan izgled kože, upravo ishranom iznutra.

Iako ima uticaj na bore, mezoterapija osvežava lice, bez obzira na godine, ali neće ispeglati najvidljivije bore. Ako su samo bore i tonus problem, mezoniti su efikasnije. Mezoterapija tu može biti prateći tretman.

Za mlađu kožu možda efikasnija i pogodnija mezoterapija.

Mezoniti ili hijaluron – šta odabrati?

Mnogi se pitaju i u nedoumici su šta da odaberu, mezoniti ili hijaluron, budući da su oba tretmana dostupna u salonima.

Evo šta rade jedni, šta drugi, pa shodno tome odlučite.

 • Hijaluron zateže kožu tako što popunjava bore i udubljenja. Izvodi se iglicom i špricem, bezbolan je tretman, oporavak kratko traje, a rezultati se vide gotovo odmah i traju do godinu dana (individualno je).
 • Mezoniti zatežu kožu, otklanjaju bore, podižu tonus, popravljaju strukturu kože. Izvode se sitnim iglicama koje stimulišu stvaranje kolagena. Tretman je bezbolan, oporavak nekoliko dana, a rezultati počinju da se primećuju za oko dva meseca. Rezultat traje i više od tri godine.

Ako nas pitate ili-ili, onda ovako:

Za instant rezultate, odmah vidljive, hijaluron. On popravlja stanje, a možete ga po potrebi dopuniti.

Za malo trajniji efekat, mezoniti jer one imaju širo spektar delovanja. Kozmetičari čak savetuju da se urade mezoniti, a da nakon nekoliko godina, ako nešto nije kako treba, lice može da se sredi i hijaluronom.

U principu možete na to gledati i ovako: hijaluron „puni“ nabore, a mezoniti ih zatežu i peglaju.

Mi smo pre svega za permanentnu negu. Tretmani su dobri, ali samo ako vodite redovno računa o svojoj koži.

Koliko je vremena potrebno za razgradnju mezoniti?

Mezoniti se u organizmu razgrade za 6 do 8 meseci.

Tokom ovog perioda  organizam stvara kolagenska vlakna oko svake niti mezonita, što nadgrađuje, odnosno produžuje efekat ugradnje mezonita na dve do tri godine.

Nakon što su mezoniti potpuno resorbovani u organizmu, procedura se može bezbedno ponoviti postavljanjem novih mezoniti u željenim pravcima u zavisnosti od promena koje nastaju na koži usled starenja i naravno u zavisnosti od želja pacijenta.

Mezoniti u kombinaciji sa drugim kozmetičkim tretmanima

Logično pitanje koje će vas svakako interesovati je: Kako se mezoniti  kombinuju sa drugim kozmetičkim tretmanima za dubinsko čišćenje, zatezanje i podmlađivanje kože. 

Mezoniti se mogu kombinovati sa hijaluronskim filerima, mezoterapijom, 4D combo laser tehnologijom i to nakon samo dve nedelje od tretmana. Štaviše, ova kombinacija je poželjna, s obzirom na to da će efekti mezoniti uz ove tretmane biti intenzivniji i trajniji.

Kontraindikacije za tretman mezonitima

Ukoliko se odlučite za ovu ipak ozbiljnu proceduru evo u kojim slučajevima to nije preporučljivo: 

 • Upalni procesi na koži na mestima gde je neophodno igle uvesti u kožu;
 • Kožna oboljenja poput ekcema i psorijaze;
 • Prisustvo infektivnih oboljenja, reume, respiratorne infekcije, grip i slično;
 • Bolesti krvi;
 • Neurološka i mentalna oboljenja;
 • Onkološka oboljenja;
 • Arterijska hipertenzija visokog nivoa, srčana ishemija;
 • Stanje groznice;
 • Ako imate ugrađene implante;
 • Trudnice i dojilje;

Cena i iskustva pre i posle

Postavljanje mezoniti naplaćuje se po komadu. Obične mezoniti su jeftinije i ugradnja jedne kod nas košta od 10-15 eura. Spiralne su skuplje i koštaju od 15-20 eura po komadu.

Ukoliko se odlučite da isprobate tretman podmlađivanja mezonitima dobro se raspitajte pre nego što izaberete kliniku na kojoj će tretman biti obavljen.

mezoniti za licePostoji zaista mnogo ustanova plastične hirurgije koje u ponudi između ostalog imaju i mezoniti. Ono što je važno prilikom izbora je da lekar koji će vam raditi tretman ima dosta iskustva. Dakle, da je već uspešno sproveo dosta ovakvih procedura. Raspitajte se kod poznanica koje su se podvrgle tretmanu i zadovoljne su. Preporuka zadovoljnih korisnika vam je najbolji putokaz. Ne dozvolite da se neki početnik uči na vašem licu.

Na forumima postoji niz šarolikih svedočenja i iskustva sa mezonitima. Neka od njih govore o upalnim procesima koji su im se pojavili na koži, zbog uboda igle. To može biti vrlo ozbiljno, tako da zahteva lečenje.

Jedno od najčešćih negativnih iskustava su hematomi. Pošto se ovaj tretman pretežno radi na licu, velika je verovatnoća da vam oni kvare izgled dugo vremena, što nikako niste želeli.

Saveti za negu kože nakon tretmana mezonitima

Obično će vam reći da ovaj tretman ne zahteva vreme oporavka. Ipak ovo uzmite uz neke sitne ograde.

Po završenom tretmanu  pacijent se odmah može vratiti normalnim aktivnostima.

Kompletan oporavak od tretmana traje do dve nedelje. Za to vreme  imaćete manje-više normalnu facijalnu mimiku što je dobra vest. Možete se vratiti svim svojim uobičajenim aktivnostima.

Ipak u periodu oporavka se preporučuje da spavate na leđima i izbegavate sportske aktivnosti. Tretman mezonitima je nešto malo agresivniji od od ugradnje hijalurona i botoksa tako da i pored svih reklama nemojte očekivati da vam lice već isti dan izgleda kao posle dve nedelje. Ukoliko se pripremate za neki važan događaj uzmite ovo u obzir.

Najzad, kako biste efekte mezoniti  što više produžili, kombinujte ih sa filerima hijaluronske kiseline, injekcijama botoksa, mezoterapijom i frakcionim CO2 laserom. Naravno ovo nije neophodno ali će vam to verovatno klinike predlložiti. Na ovaj način nećete morati da se podvrgavate hirurškom faceliftingu.

Dok se premišljate možda ipak još jednom da pokušate sa prirodnom kremom protiv bora. Ove kreme podstiču stvaranje kolagena i obezbeđuju prirodnu potporu koži lica koja je počela da se opušta. Sa kremama možete kombinovati masaže lica , serume za podmlađivanje i lekovite maske od bilja.

Uz malo truda dosta toga možete učinit za mladalački izgled lica. U kombinaciji sa umerenim fizičkim vežbama, dovoljno sna i malim izmenama u načinu ishrane vaše lice bi se moglo preporoditi.