Da li su tablete za rast kose spas koji tražite?

Da li su tablete za rast kose spas koji tražite?

Tablete za rast kose su spoj raznih supstanci koje pomažu da vam kosa bude gušća, ali koliko su zdrave? Saznajte sve o njima uz ovaj tekst!

Odabir savršenih tableta za rast kose nije lak. Svi ti različiti proizvodi, hemikalije i emulzije mogu pomoći kosi, ali je i oštetiti. Njihovo delovanje zavisi od stanja vaše kose, sastava samih tableta, ali i toga da li imate neku bolest. Dajemo vam detaljno uputstvo kako deluju i za šta sve služe.

Šta su tablete za rast kose?

Pilule za rast kose su preparati namenjeni stimulisanju folikula ili pojačavanju brzine rasta kose. Reč je o kombinaciji različitih supstanci (uglavnom vitamina) koje su namenjene da poboljšaju kvalitet vaše dlake, smanje opadanje.

Redovnom primenom pravih tableta možete postići dobre rezultate, ali oprezno! Ne radi se o bombonama i njihovo dejstvo ne bi trebalo shvatatati olako.

Nisu sve tablete za rast kose pogodne za vas. Zato bi trebalo dobro se informisati kod stručnog lica pre nego što se odlučite da ih koristite!

One nemaju instant dejstvo na kosu.  Za dobre rezultate morate biti spremni da ćete verovatno morati da ih koristite duže vreme.

Šta sadrže tablete za rast kose?

Kombinacija sastojaka koje se nalaze u njima varira. Tačne hemikalije ili ekstrakti zavise od vrste i kreću se od čiste hemije, do onih na prirodnoj bazi. Među popularnim sastojcima koji se nalaze u njima spadaju biotin, niacinamid, selen kao i cink. Možemo pronaći i razne vitamine u njima (C, D, A, E).

pilule za rast kose

Biotin je izuzetno čest u tabletama za rast kose. Koriste ga razni proizvođači jer stimuliše rast kose.

Cink je zaslužan za dobar pravilan rast kose. On i selen pomažu da se uspostavi pravilan rad lojnih žlezda čime sprečavaju pojavu peruti ili gljivica.

Tablete za brži rast kose mogu imati i lekove poput minoksidila. Ova vrsta se uglavnom upotrebljava ako je izrazito jako opadanje kose, kako bi se sprečila ćelavost. Među česte suplementima nalazi se i cistein (cistin). On je jedan od sastojaka koji su zaslužni za kvalitet keratina (od kojeg je napravljena kosa). Njegovom primenom dobijamo jaču i otporniju dlaku.

One tablete za kosu koje su biljnog sastava mogu imati u sebi i ekstrakte raznih biljaka i njihovih ulja.
Ako se radi o biljnim kapsulama mogu sadržati i sastojke poput masline, bundeve, biljaka kao što su boražina, ovas, menta.

Međutim,  tablete za rast kose mogu sadržati razne hemikalije (emulgatori, lekovi, ekstrakti, minerali) koje ne pogoduju svima.

Ako vam opada kosa i ne želite da rizikujete zdravlje možete probati proverene preparate za kosu na biljnoj bazi. Sastojci poput arnike, koprive i hajdučke trave mogu pomoći oko jačanja korena i rasta kose, ali se ne koriste za unutrašnju upotrebu, nego samo spolja. Zato, pre nego što posegnete za tabletama bilo kakve vrste, posegnite za onim što provereno efikasno i bezbedno sa stanovišta upotrebe.

Naša poznata pevačica Zorana Pavić, uradila je baš to kada je primetila pojačano opadanje kose. Kosa joj je, ni sama ne zna kada i kako, postala masna,  beživotna i postajala sve tanja. Delovalo joj je kao noćna mora. Plašila se da će ostati bez nje. Tražila je način kako da spreči opadanje i  pronašla nešto što joj je rešilo problem lakše nego što je mislila. Dan danas ne odustaje od toga. Oduševljena je. Kosa joj je postala gušća i prestala da opada. Nije se više prekomerno mastila i povratila je vitalnost i gustina. I vi možete oporaviti kosu i poboljšati gustinu i rast svoje kose. Nije nikava tajna i Zorana misli da o ovome treba više da se priča. Zato je, kao javna ličnost, podelila svoje iskustvo. Možete ga pročitati na ovom linku: https://minutzamene.com/zorana-pavic-ovaj-sampon-mi-je-spasio-kosu/

Ako ste uprkos tome i dalje za tablete, evo šta morate znati o njima.

Kako deluju tablete za rast kose ?

Kosa vam jako opada i zanima vas da li bi ove tablete pomogle? Ovakvi proizvodi imaju različito delovanje na kosu, zbog čega se može desiti da dobijete poboljšanje samo kod određeneog problema. One mogu uticati na naše folikule koji su uspavani ili loše funkcionišu, pomažući im da se probude i prekinu “uspavanost”.

Kada koristimo one koje pojačavaju cirkulaciju krvi, to dovodi do boljeg rada folikula. Tada naša kosa brže raste i manje opada. Kada je jak krvotok dolazi i do boljeg usvajanja hranljivih supstanci zbog čega nam kosa postaje sjajnija i lepša. Tablete su zaslužne i za bolje stanje naše kose jer ona postaje otpornija usled veće količine hranljivih supstanci i ulja.

Tablete kozumiramo oralno, najčešće uz uzimanje tečnosti. Kada ih unesemo one se ponašaju slično kao obični suplementi u ishrani. U čemu je onda razlika?

Sastojci u njima su baš namenjeni da poboljšaju kvalitet i rast kose. Svi vitamini, minerali i ostale supstance su namenjene upravo za to.

Imamo i preparate koji su na medicinskoj bazi. Njih koristimo ako imamo neki medicinski problem poput alopecije, seboreične dermatoze ili infekcija skalpa. Zato nam kosa ne raste ili opada. Da bi delovale na nas neophodno je poštovati uputstvo doktora i uzimati ih u tačno naznačenom intervalu.

Kada popijemo tablete one se razlažu i upija ih naš krvotok. U zavisnosti od sastava zavisi delovanje na našu kosu.

Pomažu li tablete za kosu kod mašćenja ?

Masti vam se kosa? Ne brinite, postoje i tabletice koje utiču na rad lojnih žlezda i omogućavaju našem skalpu da kosa manje opada usled gljivičnih infekcija. Pojačano mašćenje kose idealno je područje za stvaranje gljivica i nastanak problema sa kosom poput peruti. Kada se to desi može doći do opadanja kose ili njenog oštećenja. Tablete koje sadrže sastojke poput ekstrakta zelenog čaja, vitamin A, medicinski preparati (koji sadrže anti androgene sastojke koji blokiraju uticaj ovih hormona)- svi oni pomažu da se unormali rad lojnih žlezda i smanji preveliko mašćenje i opadanje kose usled toga.

Kosa može opadati i zato što je oštećena. Često se dešava da nam je kutikula u jako lošem stanju. Suplementi u ishrani mogu poboljšati kvalitet kutikule i smanjiti oštećenje i isušivanje kose. Tada dolazi i do toga da ne gubimo previše vlagu preko oštećenih delova kose. Površina dlake postaje i deblja.

Tablete za rast kose bi trebalo birati pažljivo jer mogu imati i loš uticaj na vaše zdravlje.

Prekomerna primena može imati kontra efekat. Alergijske reakcije, loš uticaj na supstance u njima, iritacija ili crvenilo spadaju među moguće reakcije ako odaberete pogrešan preparat. Treba imati na umu i da se radi oo dodacima i lekovima, koje ne bi trebalo koristiti u nedogled. Preparati koji se koriste u prevelikoj meri mogu pogoršati i vaše varenje, uticati na rad jetre ili stanja poput rada štitne žlezde ili srca. Zato se savetuje razgovor sa lekarima pre njihove upotrebe.

Uticaj tableta za opadanje kose na ciklus dlake

Ciklus kose i tablete za ponovni rast su usko povezani. Naša dlaka ima ograničen životni vek. Kada izraste jedna dlaka je na našem skalpu otprilike par godina (prosečno oko 4-6), nakon toga ona opada. To je neki prosečni život naše kose, međutim dešava se da se ciklus kose značajno skrati, i da ona krene sa opadanjem pre svog vremena.

Tablete za rast kose su preparati koji imaju za cilj da pomognu da se ponovo probudi folikul i kosa iznova započne svoj ciklus ili da se dlaka drže održi na kosi i ne pređe u fazu ispadanja.

tablete protiv opadanja kose

Ovakvi proizvodi utiču na fazu rasta gde omogućavaju kosi da krene iznova izraste iz korena. Dokle god je aktivna vaša kosa će rasti. Njena aktivnost je zaslužna za dužinu naše kose, tablete mogu uticati na dužinu njene aktivnosti. Sastojci poput vitamina ili biljnih ekstrakta mogu pomoći da ova faza duže traje. Kada prođe navedeni period nastupa prelazna faza koja je veoma kritična. U tim trenucima naša kosa prestaje sa rastom.

Zašto se ovo dešava? Ona stagnira jer gubi vezu sa krvnim sudovima. Tada više ne dobija neophodne hranljive materije i gubi i vezu sa ćelijama koje služe da se kosa obnovi i raste. Ovo su ujedno i najranjiviji momenti za našu kosu gde tablete za rast kose mogu pomoći da se kosa ne ošteti.

Dlake opstaju u ovakvom stanju još jedno mesec dana, a nakon toga nastupa faza mirovanja. Kosa koja je započela ovo razdoblje stagnira. Ona ne raste i ne napreduje. Na njeno mesto stupaju nove dlake koje započinju lagano proces rasta. Dlake su u periodu stagnacije par meseci, nakon čega dolazi poslednji stadijum, poznatiji i kao opadanje.

Tablete za rast kose mogu pomoći u prvom drugom ili trećem stadijumu. Tokom stadijuma opadanja tablete su značajne jer se hrani koren dlake i omogućava brži rast novih dlačica. Ujedno se može omogućiti i da novonastale vlasi budu kvalitetne i jake.

Sve ovo zvuči bajno, ali ne treba preterivati.

Ovakvi proizvodi nisu zamena za redovnu i kvalitetnu ishranu i negu kose. Mnogo bezbednije i lakše jeste redovna i pravilna ishrana uz redovnu primenu preparata na prirodnoj bazi.

Tablete za ponovni rast kose

Gotovo da nema osobe koja bar u nekom trenutku nije poželela da joj ponovo izraste kosa.Upravo tome služe kapsule za ponovni rast kose. Primenjuju se kada se desi nagli ili preteran gubitak vlasi. One uglavnom deluju na koren kose, ubrzavajući njen ponovni rast i omogućavajući da kosa manje opada.

Da li zaista deluju?

Da li će vam zaista pomoći zavisi i od toga da li ste odabrali pravi preparat, kao i razlog zbog kojeg se izgubili kosu. Ako vam se desi opadanje sa korenom kose, nema te tablete koja je može vratiti iz mrtvih, ali ako je on samo uspavan ili oslabljen ima nade.

Trebalo bi imati u vidu da određena oboljenja (hormonski disbalans na primer) možda neće imati veliki benefit od kompleksa vitamina. Zato nije loše proveriti i uzrok upornog opadanja kose. Može se desiti da se radi o sezonskom opadanju kose, trakcionoj alopeciji ili nekom drugom stanju.

Neće svaka tableta uticati na ponovni rast kose koja je opala zbog hormonskog disbalansa, endokrinog poremećaja ili opadanja kose zbog stresa. Zato se savetuje odlazak kod lekara pre bilo kakve primene ovakvih proizvoda – da biste znali koje tablete za rast kose su one koje su vama potrebne. Nekada su to vitamini, nekada su one koje regulišu hormonski status, pa posredno dovode do poboljšanja stanja kose.

Tablete za rast kose kod muškaraca

Muškarci su često pogođeni povećanim opadanjem kose. Ponekad je reč o naslednom faktoru, mada postoji povezanost i sa povećanom količinom hormona. Folikuli koji su oštećeni ili oslabljenji utiču na gubljenje kose. U velikom broju slučajeva može uticati i pojačan stres.

Tablete za kosu u ovom slučaju mogu imati vitamine i hranljive supstance, ali često sadrže i lekove koji omogućavaju da se poboljša aktivnost korena kose. Koliko su efikasni zavisi od stadijuma gubljenja kose i razloga zašto vam kosa uopšte opada.

Koje sastojke imaju? – Uglavnom sadrže supstance kao što su DHT blokatori (koriste se za lečenje androgene alopecije jer blokiraju androgene hormone). Oni sprečavaju opadanje kose i njeno oštećenje.

Gubljenje kose kod muškaraca drugačije je nego kod žena. Verovatno ste primetili da postoji karaterističan oblik kada muškarci skroz izgube kosu. Prvo krene da se proređuje na temenu i zaliscima (taj predeo je veoma osetljiv na DHT – hormon koji je jedan od glavnih razloga opadanja kose). Brže se gube dlake, a folikuli nisu aktivni kao ranije. Zato kosi treba duže vremena da izraste.

Vremenom se istanjuju da bi na kraju skroz prestala da raste. Tablete koje se koriste u ovim slučajevima mogu odložiti gubljenje kose, jačajući koren kose i produžavajući životni vek vlasi.

Biotin tablete za kosu

Ovi proizvodi imaju veliku količinu vitamina B7. On je rastvorljiv u vodi zbog čega se ne skladišti u našem telu. Kao takav moramo ga unositi stalno ako želimo da deluje. One pomažu da naša kosa i nokti imaju brži rast.

Zašto je bitno da ga unosimo? – Istraživanja su pokazala da su veće šanse da nam vlasi više opadaju i slabije rastu ako ne unosimo dovoljno biotina. Zbog istog razloga moguće je i da dođe do stanjivanja kose, zbog čega može delovati da imamo manje dlaka. Iz ovog razloga veliki broj tableta protiv opadanja kose sadrži upravo njega.

Vitaminske tablete za rast kose

Ovakvi proizvodi sadrže veliki broj različitih vitamina. Pogodne su ako imate problem sa ishranom, ili vam telo ne usvaja vitamine kako treba.

Ono što je bitno kod ovakvih tableta jeste odabrati pravi kompleks vitamina.

Ako vam fali vitamin B, a njega nema u tabletama koje koristite niste uradili ništa. Pojedini vitamini se nadopunjuju i pojačavaju efekat onog drugog, zato je dobro kada ih ima više.

Da li povećan unos vitamina znači i bolji uticaj na kosu?

Nažalost ne. Dobro je da unosimo vitamine, ali veća količina od normalne neće učiniti vašu kosu lepšom. Abnormalan broj vitamina ne utiče na to da se poboljša ili ubrza rast kose. Prevelika količina vitamina, a i minerala poput cinka ili vitamina A mogu isto izazvati opadanje kose – zato bi trebalo imati meru i uzimati ih samo uz prethodno savetovanje sa lekarom.

Najbolje tablete za rast kose

Tablete za rast kose mogu, kao što vidite, dosta pomoći oko stanja sa kosom.

tablete za kosu

Postoji brendovi koji su se izdvojili po pitanju kvaliteta ovih preparata. Među najbolje tablete za ovaj problem spadaju:

Fitoval tablete za rast kose

Ovaj proizvod se koristi kao dodatak ishrani. Njegovom primenom dolazi do smanjenja stanja poput:

  • Izraženog opadanja vlasi
  • Poremećaja rasta i regeneracije kose
  • Jačanje dlaka

One sadrže sastojke poput kompleksa vitamina B, biotina ali i cisteina i gvožđa.
Pogodne su za korišćenje i kod mlađih osoba, s tim što bi deca trebala da paze na količinu. Ove kapsule bi trebalo da se uzimaju oko tri meseca. Smatra se da redovnim korišćenjem dolazi do jačanja dlake, ali i poboljšanja opšte teksture i kvaliteta vaše kose.

Pročitajte više o Fitoval kapsulama za kosu.

Phyto tablete za rast kose

Ove tablete se preporučuju za rast, bolji volumen i jačanje dlaka. One ne deluju samo na kosu, nego i na nokte i stanje kose. Preparat je bogat vitaminima B tu su cistein i biljni ekstrakti, borna kiselina i riblje ulje. Sastojci u njemu su zaslužni za zaštitu od oštećenja, isušivanja i poboljšanja rasta kose.

Preporuka je da se koriste 2 tablete na dan uz veliku količinu tečnosti. Na taj način se može rastvoriti lepo i vi iskoristiti sve pogodnosti ovog suplementa.

Preporučuje se korišćenje bar dva puta tokom godine tokom jeseni i za vreme prolećnih meseci.

Merz tablete za kosu

Želite da sprečite opadanje kose? Verovatno ste već čuli za ove tablete. One dolaze u pakovanju od 60 kapsula. Pravilnim korišćenjem dobija se jaka i zdrava kosa. Supstance u njima omogućavaju da poboljšamo zdravlje i izgled kose, smanjimo opadanje. Koristi se jedna tableta na dan. Među sastojcima nalaze se minerali kao što su cink, vitamin C, E ali i pantotenska kiselina.

Kal vitamini za kosu

Ove tablete su bogate sastojcima kao što su biotin, MSM (metilsulfinilmetan – smanjuje bakterijske upale i štiti kosu od oštećenja usled slobodnih radikala). Među aktivnim sastojcima ima i ektrakte poput gotu kole ali i hemikalije (metiolin).

Kada se koriste dolazi po poboljšanja kvaliteta kose i kože. Kolagen se proizvodi u većoj količini, ali i keratin koji doprinose jačanju kose. Bez obzira što se radi o suplementima trebalo bi da se pazi prilikom njihovog uzimanja. One mogu biti štetne za osobe koje su bolesne, imaju problema sa varenjem i nisu pogodne za decu.

Alkaregul tablete protiv opadanja kose

Primenjuje se dve tablete tokom dana. Među aktivnim sastojcima nalaze se kopriva, bundeva, boražina ali i minerali (cink, gvožđe). Navedeni sastojci omogućavaju da folikuli bolje rade zbog pojačane cirkulacije krvi. Kako bi se smanjilo opadanje kose neophodno je koristiti ih redovno.

Nutrival triaktiv

Nalaze u pakovanju od 30 kapsula. Pored minerala i vitamina u ovim tabletama možemo naći i pantotensku kiselinu i niacin. One jačaju i štite kosu. Kombinacija sastojaka omogućava da kosa postaje otpornija i manje sklona opadanju. Primenom se može postići vitalnost kose i sprečiti njeno krzanje. Trebalo bi da koristite jednu kapsulu na dan.

Iskustva sa tabletama za rast kose

A evo i šta na forumima i van njih na ovu temu kažu oni koji su ih koristili.

Jaca – Opadanje kose i ženska kosa. Zvuči grozno zar ne? Bila sam pod velikim stresom i kosa je počela da mi opada u pramenovima. Tablete protiv opadanja kose sam počela da koristim upravo zbog toga. Kosa je prestala da opada toliko, ali su počele da deluju tek nakon par meseci.

Milan – U mojoj porodici opadanje kose je nasledno. Kako sam primetio da mi se proređuje kosa bih počeo sam da koristim tablete kako bih sprečio opadanje. Kosa je počela da mi manje opada, ali nije imalo velikog efekta na predele koji su već bili proređeni.

Problem opadanja i rasta kose je kompleksan i treba mu prići sa različitih strana. Šamponi na prirodnoj bazi su jedna strana. Jako je važno da nemaju štetne sastojke, jer to je ipak ono osnovno sa čim vaša kosa dolazi u dodir. A spoljašnjoj nezi treba dodati i onu koja potpomaže ceo proces iznutra. Ishranom najbolje. Ako to ne daje rezultate, onda su tu tablete za rast kose. Kako, koje i koliko? Najbolje da ne nagađete nego se posavetujte sa stručnim licem.