Biotin za kosu: upotreba, istina i mitovi

Biotin za kosu: upotreba, istina i mitovi

Čuli ste da je biotin za kosu ono što je potrebno da bi bila jaka, gusta i prestala da opada? Otkrivamo vam da li je to istina ili mit i kako se koristi.

Verovatno ste viđali šampone na kojima kojima stoji da su obogaćeni biotinom. Cilj njihove primene jeste da ubrzaju rast kose i spreče njeno pojačano opadanje.

A znate li uopšte šta je biotin za kosu? I da li je šampon jedini način na koji se koristi?

Zapravo, kada se govori o biotinu za rast kose, malo ko govori o šamponu. Zato pažljivo čitajte u nastavku kako se on koristi i koje su njegove prednosti.

Biotin je vrsta B vitamina

To je vitamin rastvorljiv u vodi, a koji je deo kompleksa B vitamina. Znate da svaki od njih ime neku svoju oznaku u broju. Biotin ima oznaku B7 , a poznat je još i kao vitamin H.

Uloga biotina u organizmu je da pretvara nutrijente koje unosimo hranom u energiju. On razlaže supstance kao što su masti, ugljeni hidrati i amino kiseline i podstiče sintezu proteina u telu. Takođe je veoma važan za stvaranje vitamina D uz pomoć pantotenske kiseline.

A zašto je biotin za kosu postao tako popularan?

Upravo zbog te svoje uloge. Naime, keratin od kojeg se sastoji naša kosa, zapravo je jedna vrsta proteina. Sigurno ste čuli zašto su popularni i tretmani keratinom. Biotin tu ima svoj značaj, jer igra ulogu u sintezi proteina, pa samim tim i keratina.Kao rezultat toga, kosa postaje jača i sama dlaka postaje otpornija i deblja.

Sa druge strane, koža skalpa mora da bude u dobrom stanju i zdrava da bi rast kose bio normalan i neometan. Vitamin D igra važnu ulogu u zdravlju naše kože, a pošto je potreban za njegovo stvaranje,  biotin i tu ima svoju svrhu.

Ipak, pre samog biotina, važna je pravilna nega. Da li pravilno negujete svoju kosu? Ako niste sigurni, zapitajte se, jer od te osnovne nege mnogo toga zavisi. Irena se uverila u to na svojoj kosi. Od kako je prešla na potpuno prirodan način nege, njena kosa se drastično promenila, oppravila i sada je sjajana i lepršava kakva odavno nije bila. Zato, pre nego što nastavite sa informisanjem o biotinu za kosu, obavezno pročitajte njeno iskustvo. Naći ćete ga na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Ako nemate dovoljno biotina u organizmu, to se može manifestovati kroz pojačano opadanje kose i njeno proređivanje, kao i kroz promene na koži i noktima. Nokti su slabi i pucaju, koža perutava i crvena. Mogu se javiti i umor, halucinacije, osećaj žarenja u ekstremitetima.

Međutim, ovde je jako važno da naglasimo da je nedostatak biotina vrlo, vrlo retka pojava. Uglavnom ga dobijamo dovoljno iz hrane koju konzumiramo.  

Riziku od nedostatka biotina izložene su recimo osobe koje jedu dosta belanca od jajeta. Ono sadrži protein koji vezuje biotin za sebe i sprečava da bude apsorbovan od strane organizma. Takođe, dešava se da trudnice imaju manjak vitamina B7 u organizmu kada im se preporučuje suplementacija. Tu su i osobe sa autoimunim poremećajem koje sprečava apsorpciju biotina, ali i alkoholičari.

Pa pošto je manjak biotina u organizmu retka pojava, sigurno se pitate sledeće:

Treba li da koristim biotin za kosu?

Da li je onda dodatni biotin zaista dobar za kosu ili je to mit? Jer ako je nedostatak ovog vitamina retkost, zašto nam uprkos tome opada kosa?

biotin za rast kose

Mnoštvo je faktora koji utiču na opadanje kose. I dosta onih koji utiču na njen rast. Biotin za kosu jedan je od njih. Iako nema mnoštvo studija koje su dokazale da je to tako, one koje su rađene, dale su pozitvne signale ka upotrebi biotina za rast kose.

Primera radi, u jednoj studiji , 30 žena kojima opada kosa koristilo je suplement koji sadrži biotin, dok je drugih 30 koristilo placebo suplement. Pile su ga 2 puta dnevno, 3 meseca. Pre početka, oprana im je kosa i izbrojano koliko im je dlaka opalo. Nakon 3 meseca, osobe koje su pile biotin 2 puta dnevno, imale su značajno manje opalih dlaka posle pranja kose, a rezultat se video i na samoj glavi u vidu kose koja raste.

Sve u svemu, došlo se do zaključka da biotin:

 •         poboljšava gustinu kose
 •         jača kosu
 •         poboljšava zdravlje skalpa
 •         smanjuje opadanje kose

Kako se koristi biotin za kosu?

Iako postoje šamponi na kojima stoji da su obogaćeni ovim vitaminom, upotreba biotina za kosu ne podrazumeva baš to. Isto tako, ne treba da ga dodajete u neke maske za kosu ili šampon, kao što to radimo sa AD kapima za kosu.

Naime, da biste dobili rezultate, potrebno je da unosite biotin interno, jer on svoje funkcije koje smo gore naveli  vrši u organizmu, a ne površinski. Uglavnom se koriste biotin kapsule za kosu. Piju se i nisu ništa slično ampulama za kosu.

Svakako, jako je važno da povedete računa o tome čime negujete i perete svoju kosu. U tom slučaju, pročitajte šta jedan šampon za rast kose treba da sadrži.

Biotin tablete za rast kose

Pošto je reč o internom unošenju suplementa, postavlja se pitanje koliki je dozvoljen dnevni unos biotina i može li se sa njim preterati? Zato, pre nego što kupite i kliknete negde „dodaj u korpu“, obratite pažnju.

Posebno je ovo zabrinjavajuće ako znamo da već unosimo dovoljno vitamina B7 u svoj organizam i da je njegov nedostatak redak slučaj.

Dobra vest je i da se sa biotinom teško može preterati. Sav višak koji unesete bude izbačen kroz urin

Dakle, pošto su studije pokazale pozitivne rezultate, vredi probati. Štaviše, ovo svojstvo biotina je jedna od prvih prednosti koja je primećena pri njegovom posmatranju i istraživanju njegovog dejstva na ljudski organizam.

Preporučena dnevna doza je tableta biotina je od 30 do 100 mcg za odrasle.

Zavisi u kakvom vam je stanju kosa i koliko je preporučljivo da ih pijete. Deca takođe mogu konzumirati ove tablete, ali u manjoj količini. Deca do 3 godine, mogu piti 10 do 20 mcg, do 6 godina 25 mcg, a do 10 godina 30 mcg. Deca starija od 10 godina mogu piti dozu koju piju odrasli.

Neželjeni efekti su retki i ne postoji rizik od preterivanja i toksikacije biotinom. Negativne posledice mogu u tim retkim slučajevima da uključuju mučninu, grčeve, proliv. Možete smanjiti rizik od njihove pojave ukoliko uzimate suplemente zajedno sa hranom bogatom biotinom.

Zabeleženo je i nekoliko slučajeva pojave cističnih akni prilikom uzimanja biotina. Međutim, ove promene su nestajale kada se organizam navikao na dodatni unos vitamina B7.

Svakako, ni sa čim ne treba preterivati, ma koliko da je dobro!

Biotin šampon za kosu

Pored tableta, veoma je korisno da šampon koji koristite ima u sebi biotin, kako bi kosa i spolja bila negovana njime. Dobra stvar je što ne morate kupiti šampon sa biotinom, mada ga ima na tržištu, nego možete dodati biotin prirodnom šamponu koji koristite. To može biti biotin kapsula u određenoj dozi, kako bi se šampon obogatio.

Dlaka će zahvaljujući ovim dodacima biti sjajnija i lepša, kosa će generalno postati kvalitetnija i dobiće na volumenu.

Kontinuirana upotreba biotina za kosu rezultira zdravijim folikulima dlake koji se razvijaju u jaču, dužu, puniju kosu i deblju dlaku.  

Ovakva dlaka je i izdržljivija i manje sklona lomljenju i oštećenju. Kao posledica toga, stvoreni su idealni uslovi za njen rast i ukoliko ih nečim ne sprečite, primetićete zaista sjajne rezultate koje može dati upotreba biotina za kosu.

Pored dužine i gustine, videćete i promenu u sjaju i u prirodnoj boji kose, jer ovaj vitamin osvežava i obnavlja koren kose i folikul dlake.

Ali ne po svaku cenu. Zapamtite – i dalje važe pravila za negu kose:

 •         ne koristite mnogo toplote
 •         rešite se peruti i seboreje
 •         koristite prirodne šampone bez sulfata
 •         ne farbajte kosu i ne oštećujte je hemikalijama
 •         ne kidajte je dok je češljate i nađite pravu četku za svoju kosu

Sama apsorpcija biotina, a time i njegova uspešna funkcija, zavise od drugih faktora kao što su:

 •         način ishrane
 •         koliko vode unosite dnevno
 •         koliko alkohola pijete
 •         da li korisitite neki antibiotik

Preterana konzumacija alkohola i upotreba antibiotika mogu da ugroze funkcionisanje biotina u telu. Unošenje adekvatne količine vode može pomoći da se telo bolje adaptira na suplemente.  

Sve to treba imati u vidu.

Biotin za kosu oštećenu farbanjem

Kategorija kojoj je možda i najpotrebniji biotin jeste upravo farbana kosa. Ona je sklona lomljenju i kidanju, a dlaka je kod ove kose nekako i najtanja, upravo zbog kontinuiranog nanošenja farbe tokom godina.

Kada koristite preparate sa biotinom, osiguravate bolji kvalitet svoje kose, a i lepšu boju. Kosa koja je oštećena deluje izmučeno i nije lepa, kako god je vi ofarbali. Kada ima života u kosi, ona će biti lepa, a i boja će doći do izražaja.

Ako nas pitate, preparati sa biotinom su neophodni da bi farbanoj kosi vratili sjaj i životnost.

Kada očekivati rezultate od upotrebe biotina za kosu?

Kosa ima svoj tempo rasta i ne možete očekivati da izraste preko noći, čak ni kada pijete biotin za kosu.

Ono što možete učiniti jeste da sprečite njeno opadanje i oštećenje i omogućite joj nesmetan rast. To podrazumeva jačanje korena dlake, same strukture dlake, eliminisanje peruti kao faktora smetnje normalnog rasta kose,kao i eliminisanje procvetalih krajeva kose.

Studije su pokazale da je potrebno najmanje 3-6 meseca redovne upotrebe vitamina B7 kako bi se napredak mogao primetiti.  

Ipak, ukoliko je opadanje kose jako i nastavi se, budite soigurni da biotin nije bio ni uzrok opadanja kose. Kao što smo rekli, retko je baš nedostatak ovog vitamina ono što izaziva proređivanje kose. A i većina studija nije našla direktnu značajnu povezanost između biotina i kose

Da biste se rešili opadanja kose, najbolje je ipak da se uhvatte u koštac sa pravim neprijateljem i nađete pravi uzrok.

Primera radi, nisu isti uzroci opadanja kose kod muškaraca i kod žena.

Biotin u hrani

Pošto je nesumnjivo važan biotin za rast kose, dobro je da znate iz kojih namirnica ga dobijamo. Lako je uneti dovoljne količine vitamina H kroz ishranu, pa nije loše da probate da krenete odatle.

ishrana i biotin za kosu

Biotin u hrani možete naći u :

 •         žumancetu
 •         orašastim plodovima
 •         iznutricama
 •         žitaricama
 •         mahunarkama
 •         pečurkama
 •         bananama

Preporučljivo je da (ono što je moguće) jedete u sirovom obliku jer toplota smanjuje efikasnost biotina. Ukoliko povećavate unos biotina kroz hranu, onda je važno da na dnevnom nivou konzumirate nekoliko namirnica bogatih vitaminom B7 i to tako duži vremenski period, posebno ako želite da vam se rezultati vide na kosi.

Ukoliko se odlučite za kapsule biotina za kosu, onda se pridržavajte preporučenih doza naznačenih na pakovanju.

Biotin za kosu – iskustva

Iskustva sa biotinom za kosu govore ga ukoliko je proređivanje i opadanje kose vaš problem, on može pomoći da se ona oporavi, da dobije na debljini i da joj se povrati sjaj. Ali sve zavisi od glavnog uzroka i najverovatnije na to utiče u kombinaciji sa drugim faktorima.

Nije dovoljno samo uzimati biotin, a posebno površinski nije koristan. Najbolje je ulogu biotina za kosu posmatrati kroz širu sliku. Onda vidimo da poboljšanje celokupne ishrane omogućava da snabdete kosu mnogim vitaminima i mineralima za njen rast koji su takođe bitni, kao i biotin. Nema zdrave kose ni bez gvožđa, ni bez dovoljno cinka.

Bilo bi sjajno da postoji tako neki magični vitamin za kosu i jednostavno rešenje. Međutim , iskustva sa biotinom protiv opadanja kose govore da on, kao i druge stvari u našem organizmu, deluje u sinergiji sa drugim faktorima .

Dakle,  vitamin H sam po sebi ne može da učini mnogo (izuzev u slučajevima kada vam nedostaje. Tada bi poboljšanje bilo lako pripisati biotinu. Kao što smo rekli, ovo je baš retka pojava.)

Što se tiče šampona sa biotinom, teško da se korist može pripisati samo njima, odnosno vitaminu B7 prisutnom u šamponu.

Najbolje rešenje?

Pomama za biotinom za kosu deluje kao modni trend, više nego stvarna korist. Pa ipak, rezultati koji govore u korist istog postoje.

Vi ipak potražite pravi uzrok opadanja kose i njenog proređivanja.Pravilno negujte kosu. Pretresite svoje navike, posebno one u ishrani. Jedite raznovrne namirnice svežeg porekla i unećete dovoljno biotina, ali i drugih vitamina i minerala neophodnih kosi.

A onda, zašto da ne, dodajte biotin za kosu. Neće da škodi!

Izvori:

https://doi.org/10.1159/000462981

https://www.webmd.com/connect-to-care/hair-loss/does-biotin-really-prevent-hair-loss


https://www.karger.com/Article/FullText/462981