Njegovo veličanstvo cink za kosu!

Njegovo veličanstvo cink za kosu!

Evo zašto je važan cink za kosu! Zdrava kosa je znak dobrog zdravlja organizma. Ne biste verovali da deficit samo jednog minerala može  izazvati toliko problema.

Cink je esencijalni mineral za ljudsko zdravlje. Neophodan je za funkcionisanje preko 300 enzima i učestvuje u brojnim važnim metaboličkim procesima u organizmu.

On učestvuje u metabolisanju nutritijenata, podržava imuni sistem kao i rast i obnavljanje tkiva.

Ljudsko telo nije u stanju da skladišti cink tako da je neophodno svakodnevno unositi dovoljnu količinu ovog minerala kako bi se zadovoljile dnevne potrebe.

Preporučuje se da muškarci unose 11 mg cinka dnevno a žene 8 mg .

Znaci koji ukazuju na deficit cinka u organizmu

Do nedostatka važnih nutritijenata obično dolazi našim pogrešnim navikama u ishrani. Telo će nam uvek poslati signal tog deficita. Međutim mi te znake obično smatramo trenutnom slabošću i po pravilu ih dosta dugo ignorišemo. Uz to najčešće nemamo ni dovoljno znanja da ih protumačimo.

Ovim simptomima organizam i kosa ukazuju na nedostatak cinka :

 1. Izmenjeno čulo ukusa i mirisa ili gubitak ovih čula.
 2. Gubitak apetita, anoreksija
 3. Apatija
 4. Nekordinisani pokreti
 5. Depresija
 6. Dijareja
 7. Preterano opadanje kose

Ovo nisu jedine posledice nedostatka cinka u organizmu. Oslabljena memorija, slab imuni sistem, loš san, sporo zarastanje rana, dermatitis i bele mrlje po noktima takođe mogu biti posledica ovog neobično važnog nutritijenta.

Brzina rasta kose je uslovljena genetikom, polom i hormonalnim statusom. Ali ništa manje važno nije ni prisustvo nutritijenata u organizmu u dovoljnoj količini.

Folikuli dlake imaju svoje metaboličke zahteve za vitaminima i mineralima i oni moraju biti zadovoljeni za optimalan rast kose. Ovo sigurno nećete obezbediti brzom hranom i ubitačnim poslovnim rasporedom.

Nikola je upravo tako živeo – užurbanim tempom zaboravljajući da misli i šta jede i kako neguje kosu. Kada je opadanje kose postalo ozbiljan problem potrudio se i našao prirodno rešenje. On je izbegao sudbinu mnogih muškaraca i nije oćelavio. U čemu je trik saznajte u njegovom ličnom iskustvu koje se nalazi na ovom linku:https://minutzamene.com/kako-sam-smanjio-opadanje-kose-ponovo-je-progustio/

Evo kakvu se ulogu ima cink za kosu!

Cink za rast kose

Mineral cink je veoma važan za pravilan rast i obnavljanje tkiva ljudskog organizma. On takođe pospešuje pravilan rad lojnih žlezda smeštenih oko folikula dlake.

Opadanje kose je čest znak nedostatka cinka u organizmu. Unos deficitarnog cinka pospešuje rast kose.

Cink protiv sede kose

cink za sedu kosu

Postoje tvrdnje da nedostatak cinka i bakra u organiznu dovodi do pojave sedih. Unosom 15mg cinka i 1mg bakra dnevno tvrde stručnjaci možemo ako ne u potpunosti sprečiti,a ono bar odložiti pojavu srebrnastih vlasi.

Mada se sede u kosi mogu pojaviti i  u vrlo mladom dobu one su obično prvi znaci starenja. Mnogi proizvodi su kreirani kako bi se pojava sedih sprečila ili bar kamuflirala. Na žalost sve se uglavnom svelo na besomučno farbanje kose.

Šuška se međutim da nam cink možda može pomoći da povratimo prirodnu boju kose bez sedih. Zvuči fantastično, hajde da proverimo.

Najveća koncentracija cinka u ljudskom telu je upravo u kosi, kostima, mišićima i koži. Već smo rekli da je neophodan za metabolizam mnogih važnih enzima u telu. Neophodan je za normalan fizički razvoj i reproduktivno zdravlje. Bez cinka nema ni dobrog imuniteta.

Boja kose nastaje u ćelijama melanocitama koje se nalaze u folikulima dlake. Melanociti proizvode melanin koji se skladišti u središnjem sloju vlasi korteksu.

Boja kose ne mora biti celog života ista. Često se dešava da smo kao deca potpuno plavi a da u odraslom dobu imamo tamnu kosu.

Međutim do pravih promena dolazi tek kada melanociti počnu da smanjuju svoju aktivnost ili potpuno prestanu da proizode melanin što rezultira sedim vlasima bez pigmenta. Prestanak proizvodnje melanina u folikulu dlake je prirodan proces.

Muškarci počinju da sede sa 30 dok žene imaju još nekih pet godina pre no što primete prve sede.

Mnogi izvori tvrde da uzimanje 15mg cinka dnevno može odložiti pojavu sedih. Ima logike jer zdrav metabolizam organizma sigurno daje snagu i folikulima za pravilno funkcionisanje i sintezu melanina koji kosi daje boju.

Koliko god da je optimalan nivo cinka važan za zdravu kosu i opšte zdravstveno stanje niko baš ne potpisuje da nećemo osedeti budemo li unosili dovoljno cinka. Međutim omo što sa sigurnošću znamo da će prisustvo optimalnih količina ovog minerala ali i drugih važnih nutritijenata obezbediti lepu, zdravu svilenkastu kosu ma koje boje bila.

Cink protiv opadanja kose

Opadanje kose je uobičajeni znak deficita cinka u organizmu.

Kosa nam nedostatak cinka može signalizirati pojačanim opadanjem. Međutim, to najčešće neće biti ravnomerno preoređivanje. Alopecija je najčešći znak koji nam kosa šalje. Srećom, nakon što nadoknadimo deficitarni mineral kosa će nam ponovo narasti.

Jedno istraživane je sprovedeno  na 312 subjekata koji su patili od opadanja kose. Kod njih 32 je otkriven nizak nivo cinka u organizmu.

Iako se cink ne može akumulirati u organizmu već se mora svakodnevno unositi, postoje neke tvrdnje da preteran unos cinka takođe može izazvati opadanje kose.

Cink oksid za kosu

Cink oksid (ZnO) je metalni oksid koji takođe ima širok spektar primene u dermatologiji. On je jedan od najboljih poznatih fizičkih sastojaka u preparatima za zaštitu od sunca .Cink oksid i titanijum dioksid (TiO2) se već dugo koriste u ovu svrhu.

ZnO je sastojak mnogih proizvoda za negu kože i kose kao što su šamponi, ovlaživači i SPFproizvodi.

Cink za kosu i nokte

Problemi sa kosom obično ne idu sami već u kombinaciji sa krtim i lomjivim noktima. Kosa i nokti su izgrađeni od istog materiala-keratina. Cink je neophodan za rast i deobu ćelija.

Takozvani nokatni krevet je mesto iz koga konstantno raste tkivo nokta. Adekvatan unos nutritijenata je neophodan za pravilan rast zdravog nokta koji se ne lista, ne puca. Zdravi nokti su ružičasti, jaki i pravi su ukras vaših ruku.

Promene u izgledu, obliku i teksturi noktiju, ukoliko nisu izazvane gljivičnim oboljenjem, obično su indikator manjka važnih nutritijenata.

Deficit cinka izaziva degeneraciju noktiju. Jasan znak da vam nedostaje ovaj mineral su bele mrlje na noktima.

Hrana bogata cinkom za kosu

Nutricionisti nas uče da je kosa osoba sa pojedinim nutritivnim deficitima kruta i opuštena, sklona prekomernom opadanju.

Srećom postoje načini da se deficitarni nutritijenti nadoknade a šteta popravi.

Najzdraviji način je zdrava hrana za kosu. Evo koje su namirnice dobri izvori cinka.

Pojedine grupe ljudi kao što su deca, teenageri, trudnice, dojilje ili starije osobe i žene su u većem riziku od deficita cinka u organizmu.

Seme bundeve je bogato cinkom za kosu

Da li ste znali da se u 28 grama bundevinih semenki nalazi pravo malo bogatstvo za naš organizam

 • 151 kalorija uglavnom iz masti i proteina
 • 1,7 grama vlakana
 • 5 grama ugljenih hidrata
 • 7grama proteina
 • 13 grama masti od čega je polovina Omega-6 masnih kiselina
 • Vitamina K u količini od 18% preporučenog dnevnog unosa
 • Fosfora 33% dnevnih potreba
 • Magnezijuma 42% dnevnih potreba
 • Gvožđa 23% dnevnih potreba
 • Cinka 14% dnevnih potreba
 • Bakra 19% dnevnih potreba.
 • Ove semenke takođe imaju u sebi i dosta antioksidanata i pristojnu količinu polinezasićenih masnih kiselina, kalijum, vitamin B 12 i folate.

Stoga, zamenite nezdrave grickalice bundevinim semenkama.

Meso kao izvor cinka za kosu

Meso je sjajan izvor cinka!

Posebno bogato ovim mineralom je crveno meso, junetina jagnjetina i svinjsko meso.

Zapravo 100g sveže junetine sadrži 4.8 mg cinka što predstavlja  44% dnevnih potreba..

Ova količina mesa će vam obezbediti i 176 kalorija, 20 grama proteina i 10 grama masti. Plus junetina je odličan izvor drugih važnih nutritijenata kao što su gvožđe, B vitamini i kreatin.

Nemojte ovo shvatiti da ćete jedući samo meso zadobiti najlepšu kosu.  Međutim, sve dok ste umereni, trudite se da više jedete sveže pripremljeno meso umesto prerađevina i mesu pridodajete dovoljne količine voća, povrća i vlakana, meso će činiti dobro vašem organizmu.

Školjke

Školjke vam možda nisu često dostupne ali vredi znati das u zdrav, niskokaloričan izvor cinka. Ostrige sadrže najveću koiičinu cinka. Pojedete li 6 osrednjih ostriga obezbedićete sebi troduplu dozu cinka za taj dan.Druge vrste školjki nisu toliko bogate ali su i dalje dobar izvor cinka.

Na primer Aljaskanska kraba vam donosi nešto više od polovine dnevnih potreba dok su škampi sa nekih 14% dnevnih potreba slabiji ali ukusan izvor cinka.

Uvek vodite računa o kvalitetu školjki, posebno u trudnoći. Uverite se da su dobro kuvane jer se neodgovorno pripremljenim školjkama za čas možete otrovati.

Mahunarke

Mnogo puta smo se uverili da ne stoji izreka prost ko pasulj. Pasulj, leblebije, sočivo sadrže znatne količine cinka. U 100 g kuvanog sočiva imate 12% od preporučenog dnevnog unosa cinka.

Cink iz biljnih izvora organizam ne apsorbuje tako dobro kao onaj iz hrane životinjskog porekla.

Ipak biljni izvori cinka za kosu su veoma značajni za osobe koje slede vegeterijanski i veganski način ishrane.

Semenke

Semenke su zdrav dodatak ishrani i navika njihovog konzumiranja vam može pomoći u popravljanju nivoa cinka u organizmu Neke semenke su bolje od drugih za ovu namenu.

Seme konoplje je, susam, seme bundeve. Dodatna korist od grickanja semenki je i njihov sadržaj zdravih masti, vitamina i drugih minerala od kojih će vam kosa zablistati.

Orašasti plodovi

cink za kosu u hrani

Ove ukusne i nadasve zdrave grickalice su vrlo prijatan način podizanja nivoa cinka u organizmu. Pored značajne količine cinka bogate su Omega masnim kiselinama, vlaknima, vitaminima i drugim mineralima, jednom rečju sadrže sve što vam treba za zdravu kosu , nokte kožu.

Osobe koje jedu orašate plodove u proseku žive duže ali imaju i lepšu zdraviju kosu.

Orasi, bademi, lešnici, indijski orah…mogu postati vaša ukusna užina i odlična zamena za kokice, čipseve i druge nezdrave grickalice pune soli, nezdravih masti i aditiva.

Mleko i mlečni proizvodi

Sir i mleko su su bogati izvori nutritijenata uključujući i cink za kosu. Cink iz mleka i mlečnih proizvoda se odlično apsorbuje u organizmu.

Jaja kao izvor cinka za kosu

Jaja su izvor značajne količine cinka. Jedno veće jaje će vam obezbediti 5% preporučene dnevne doze cinka. Ali ćete dobiti i vitamine B grupe i selen. Ukoliko do sada niste obavezno pročitajte o čudesnim svojstvima maske za kosu od jaja. Tako će vaša kosa dobiti priliku da upije i malo cinka spolja.

Žitarice i cink za kosu

Kinoa, pirinač, ovas, zob sadrže cink. Međutim kao i mahunarke pored cinka žitarice sadrže i fitate koji vezuju cink i redukuju njegovu apsorpciju.Cela zrna sadrže više fitata od rafinisanih žitarica i stoga iz njih dobijamo manje cinka.

Neka vrste povrća

Generalno, voće i povrće su slabi izvori cinka. Ipak ima izuzetaka: krompir, običan i slatki, zeleni pasulj

Crna čololada

Možda ne biste očekivali ali crna čokolada sadrži značajne količine cinka. 100 grama će vam doneti oko 30% dnevnih potreba ali i 600 kalorija.

Pročitajte još više o izvorima cinka u hrani!

Suplementi cinka za zdravu kosu

Ukoliko se suočite sa ozbiljnim problemima sa kosom i noktima usled nedostatka cinka prva reakcija će  vam biti da ga brzo nadoknadite. Hranu bogatu cinkom ćete ostaviti za kasnije a sada ćete posegnuti za suplementima.

Deficit cinka možete nadoknaditi tabletama za kosu u koje je upakovana odlična kombinacija nutritijenata čiji nedostatak slabi kosu i nokte. Na tržištu su dostupni različiti suplementi. Možete uzimati sam cink ili neku kombinaciju. Najčešće je to cink plus selen. Ukoliko je opadanje i slaba kosa u pitanju tada su najbolje tablete za kosu biotin plus cink i selen.

Ovde smo pisali zašto je biotin važan za kosu

Iskustva sa cinkom za kosu

Često naivno verujemo da osobe na kojima je nekako sve lepo prosto imaju sreće sa genetikom. Zapravo ne biste verovali koliko su recimo tablete i kapsule za kosu popularne. Kladim se da pola vaših drugarica uzima Fitoval tablete za kosu. Pitajte ih i uverite se same.

Žene ih redovno uzimaju kako bi nadoknadile deficit vitamina i minerala koji su zaduženi za zdravlje kose, kože i noktiju. Dame tvrde da im se rezultati prvo vide na lepšoj koži, a potom i na kosi i noktima. Isto tako, žene najviše vole kada u jednoj tableti imaju više vitamina i minerala jer je praktičnije.

Svakako nismo našli negativna iskustva sa cinkom za kosu.  To još uvek ne znači da možete neodgovorno piti sve što  vam neko kaže da je dobro. Uvek potražite savet lekara  u vezi uzimanja suplemenata.

Obratite pažnju da budete redovni sa uzimanjem cinka, ne preskačite dane kako biste što brže iskusili pozitivne rezultate. Bočicu namestite pored ključeva od auta ili na neko slično mesto kako biste se setili svaki dan da ih uzmete.Moj predlog je da ih odnesete na posao i posadite pored tastature. Kad se ujutru sapletete o cink, sigurno ćete ga popiti.