Velaterapija i da li biste se usudili na šišanje svećom?

Velaterapija i da li biste se usudili na šišanje svećom?

Velaterapija je tretman iz snova za sve one koji žele uklanjanje ispucalih vrhova bez šišanja i skraćivanja kose. Saznajte baš sve o tome!

Hajde, priznajte da zvuči kao sjajna ideja da možete ukloniti ispucale krajeve na svojoj kosi  bez šišanja. Nije li to idealan način da konačno pustite dugu kosu?!

Velaterapija vam može pomoći  da to sporevedete u delo.

Ili ne?

Dilema postoji sa razlogom. A da bismo vam objasnili zašto, moramo pre svega da objasnimo na koji način se ovaj tretman primenjuje.

Možda će vas malo zaprepastiti.Ali žene bi svašta uradile za lepotu, počevši od vampriskog tretmana koji ublažava bore, pa do upotrebe puževe sluzi za savršenu kožu.

Šta je velaterapija kose?

Ovaj naziv odnosi se na sve popularniji način šišanja bez makaza.

Da, dobro ste pročitali! Nema šišanja, nema makaza ali ni ispucalih vrhova?

Kako se onda oni eliminišu?

Verovali ili ne – radi se o šišanju svećom!

O i da se razumemo odmah – ne radi se ovde o o nekom vosku za kosu.  

Prilikom velaterapije kose se krajevi koji su suvi, oštećeni i ispucali uništavaju otvorenim plamenom!

Spaljivanje kose kao tretman?

Da li je to zaista pametan potez?

Da li će otvoreni plamen zaista pomoći kosi, a toliko smo puta rekli da izlaganje kose toploti fenova , pegli za kosu  pa i sunca može da joj naškodi?

U čemu je fora?

Pobornici ovog šišanja svećom tvrde da toplota otvara folikule na kosi, a time i put hranljivim materijama koje se stavljaju na kosu u vidu pakovanja.

Hranljiva pakovanja za kosu koja dubinski regenerišu su su sastavni deo tretmana.

 Pošto su folikuli otvoreni, kosa ih bolje upija i postaje sjajna, mekana, svilenkasata a krajevi ne pucaju narednih nekoliko nedelja, pa i do šest meseci. Koliko će to dug period biti, zavisi od kvaliteta kose i od toga koliko je bila oštećena.

U prevodu – kod velaterapije ne radi se samo spaljivanje kose, nego i nešto više od toga, a sve u cilju da vam kosa bude glatka i sjajna.

Spaljivanje kose je tretman koji potiče iz Brazila i brojne manekenke i top modeli sa ovog područja tvrde da je upravo to tajna njihove lepe kose.

Naziv počinje od reči velas koja na portugalskom (jezikom koji se koristi u Brazilu) znači sveća i terapia za koju vam, verujemo,  i ne treba poseban prevod.

Iako je ova neobična tehnika šišanja tek sada hit kod nas , ona zapravo nije ništa novo i koristila se još 60-ih godina u Brazilu. Međutim, danas postaje sve popularnija jer ljudi traže sve više načina da oporave kosu bez neke preterane upotrebe hemikalija (a da se pritom i ne šišaju).

Ukoliko vam je to želja i potreba, skrenućemo vam ovde pažnju na Slađino iskustvo i kako je ona oporavila kosu. Bez nekih čudnih hemikalija, paljenja kose i potpuno prirodno. Njena oštećena kosa koja je opadala i izgledala jako loše, sada izgleda odlično. Ona je presrećna jer joj je kosa ponovo sjajna i lepršava. Šta je njoj pomoglo? Saznaćete ako kliknete na ovaj link:https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

No, vratimo se šišanju svećom.  

Evo ukratko i opisa samog tretmana pa vi procenite da li ste za ili protiv.

Kako se radi velaterapija?

Iako metod koji ćemo opisati ne deluje komplikovano, moramo da napomenemo:

Ovo nemojte isprobavati sami kod kuće. Mi vas informišemo o tretmanu, ali ne ohrabrujemo da sami eksperimentišete.

Šišanje svećom i spaljivanje kose nisu nešto sa čim treba da se igrate. A osim toga, kao što smo rekli, nije poenta samo u spaljivanju, negu i u onome što sledi posle njega, kao i u adekvatnoj pripremi kose.

velaterpija kose

Suvišno je da govorimo da ne možete adekvatno da doprete do krajeva kose koji su pozadi ako to sami radite. I ne, to ne znači da preporučujemo da pozovite prijateljicu u pomoć. Ako hoćete da isprobate šišanje svećom, prepustite to rukama nekoga koje prošao obuku za to.

Tretman paljenja kose traje najmanje sat i po do dva, ali u zavsinsoti od dužine i gustine kose može potrajati i duže.

I iako se tvrdi da je sjajan za kosu i da potpomaže da ona primi hranjive materije iz drugih preparata, ne preporučuje se da se radi više od 3 puta godišnje.

Tretman spaljivanja kose izgleda ovako:

1. korak- razdvajanje pramenova

Frizer prvo podeli kosu u male pramenove. Najbolji rezultati dobijaju se na pravoj i suvoj kosi. Priprema se razlikuje od salona do salona. Negde ćete dobiti prethodno tretman pranja kose posebnim šamponima kako bi se uklonile sve nečistoće, pa se kosa onda suši i pali. Često se na kosu, pre paljenja, nanose posebna ulja koja štite dlaku od toplote.

Pramenovi koji se pale svećom treba da budu adekvatne debljine. Predebelim pramenovima neće se postići efekat, dok pretanki pramenovi mogu da dovedu do toga da se spali više od samihispucalih krajeva. Ovakvu štetu teško je popraviti!

2. korak – uvrtanje pramenova

Pramenovi se ručno uvrću samo u jednu stranu , dok ne dobijete nešto slično dredovima . Ispucali krajevi obično su kraći, suvi i rascepljeni i prilikom ovakvog uvrtanja oni štrče iz pramena.

3 korak: spaljivanje kose svećom

Sledeći korak je paljenje kose. Uzima se sveća i njenim plamenom se brzo prelazi duž celog pramena kako bi se spalili krajevi kose koji štrče. Proces se ponavlja sa svakim pramenom. Previše sporo prelaženje, opet, može da dovede do većeg oštećenja nego što ste očekivali. Još jedan razlog da se vatrom i kosom ne igrate kod kuće.

Šta smo dobili time , osim što smo spalili ispucale krajeve?

Plamen bi trebalo da otvori folikule i učini da kosa lakše primi hranlive materije. Zdravi delovi dlake ne štrče iz uvrnutih pramenova  i oni su procesom uvijanja zaštićeni od oštećenja.

4. korak – dubinski tretman

Nakon spaljivanja kose, pristupa se dubinskom hranjenju dlake. Uglavnom se za to koriste tretmani na bazi keratina ili specijalnih ulja za kosu koji se ostave da deluju neko vreme na glavi.

Bez ovog koraka, folikuli i kutikli kose ostaju otvoreni i samo još više skloni oštećenjima. Zato je važno da ovo nikako ne radite sami kod kuće.

Deluje lako, ali bez dubinskog tretiranja posle, jedino što ćete dobiti je spaljena kosa.

Ono što vam se sigurno neće dopasti prilikom ovog tretmana jeste prilično intenzivan smrad spaljene kose koji dosta dugo traje. Smatra se da je za ovo najzaslužnije prisustvo sumpora u keratinu.

Kome se preporučuje velaterapija

Već smo rekli da ovo nije preporučljiv tretman za one koji imaju kraću kosu i za one kojima je kosa retka. Stručnjaci koji se bave ovim preporučuju šišanje svećom osobama koje su već intenzivno tretirale kosu nečim,kao što je farbanje,blanš ili onima koji su preterali sa upotrebom aparata koji zagrevaju kosu i tako je upropastili.

U isto vreme, velaterapija kose se ne preporučuje onim osobama koje imaju tanku kosu i koja je kratka. Kosa do ramena i duža od toga su adekvatne dužine za velaterpiiju,

Da li je ovo dobar način kako oporaviti  kosu?

Istini za volju, ne deluje preporučljivo spržiti otvorenim plamenom već oštećenu i sprženu kosu?

Mišljenja su podeljena.

Jedna grupa frizera tvrdi da je ovo odlična procedura koja oporavlja suvu i oštećenu kosu koja je bila izložena silikonima, sulfatima i spoljašnjim uticajima. Postoji veliki broj kozmetičkih tretmana za kosu koju obećavaju intenzivnu negu i dubinski tretman, ali zapravo svojim štetnim sastojcima čine samo stvari još gorim. Zato je važno da koristite prirodne šampone za kosu i ne komplikujete negu previše. Uz njih, dobru masku za kosu  dva puta nedeljno i kosa će da blista.

Prednost koju nudi velaterapija jeste to što pomaže da se rešite oštećenih  krajeva celom dužinom kose. Šišanjem makazama skraćujete samo vrhove, a ostala oštećenja ostaju netaknuta.

Druga grupa frizera je protiv velaterapije i smatraju da je ovo štetno za kosu. Otvaranjem folikula, korteks iliti središnji deo kose ostaje otvoren, a da i ne pričamo da može doći do oštećenja kose kojima će trebati dug period oporavka. Mi ih ne vidimo golim okom, i ne osetimo pod rukom, ali posledice koje ostaju mogu biti dugotrajne.

Oni su pobornici toga da ovo nije najbolji način kako brinuti o kosi.

I znate šta?

Potpuno su u pravu!

Kosu treba negovati stalno, počevši od šampona koji jačaju kosu, preko onih unutrašnjih faktora koji doprinose njenom zdravlju kao što je ishrana. Vitamini i minerali kao što su cink, i gvožđe su nužni za rast kose, a omega 3 masne kiseline doprinose da kosa bude jaka i sjajna. Konretno, Ovo su namirnice dobre za kosu.

Povremeno i redovno skraćujete kosu  i potrebe da se pale pramenovi celom dužinom neće ni biti!

Velaterapija iskustva

Mi možemo da razmatramo i ovu i onu stranu, ali šta o šišanju kose svećom kažu oni koju su to isprobali?

Zapravo, iskustva sa velaterpaijom uglavnom su pozitivna i žene koje su isprobale ovaj tretman tvrde da im je kosa nakon svega bila mekana, svilenkasta, bez oštećenih krajeva koji se užasno mrse. I takvo stanje je potrajalo nedeljama.

Krajnji rezultat?

Opšte zadovoljstvo! Kosa raste brže, jer se ne šiša i za kraće vreme možete pustiti dugu kosu.

A onda, ne možemo da se ne osvrnemo na to da žene u Brazilu, odakle je ovaj trend i krenuo,  imaju drugačije gene i jedna od njihovih odlika jeste jaka i gusta kosa koja je mnogo otpornija na ovakve eksperimente.

Pa, jedno je sigurno –  ovo ipak nije tretman za svakoga, za razliku od šišanja. I to mu je mana!

Na kraju, osvrnimo se i na činjenicu da se nakon šišanja svećom stavljaju na kosu brojni tretmani za dubinsko regenerisanje. Kosa bi nakon njih bila mekana, svilenkasta i sjajna i bez da je prethodno na njoj rađena velaterapija.

Vredi li probati?

Još jednom napominjemo – sami nemojte nikako. Kod nekoga ko je prošao obuku možete, ali samo ako imate jaku i dužu kosu.

šišanje svećom

Redovno šišanje je možda ipak najbolja opcija uklanjanja oštećenih krajeva. Ukoliko ne preskačete šišanje, kosa će rasti brzo. Možda ne onom brzinom kojom vi želite, ali svakako brže nego da oštećene krajeve ostavite. Oštećenja će onda se šire, a vi ćete na kraju morati da se ošišate mnogo više nego što ste zamišljali da bi vam kosa bila zdrava i sjajna.

Velaterpaija cena

Cena šišanja kose svećom uglavnom se formira na osnovu dužine kose, ali pre svega na osnovu gustine jer od toga zavisi koliko će pramenova biti potrebno spalitu i koliko će trajati tretman. U proseku, cena jednog tretmana velaterapije je 3500 dinara.

Nakon spaljivanja kose svećom ne preporučuje se farbanje i blanširanje ili bilo kakvo hemijsko tretiranje jer bi to načisto upropastilo kosu. Posavetujte se sa frizerom kada je u redu da uradite neki takav hemijski tretman na kosi.

I šta mislite o velaterapiji i šišanju svećom?

Da li biste se usudili da probate?

Ili ste od onih koje misle da ni dobrom starom šišanju makazama baš ništa ne fali?