Neka izgorela kosa bude vaša prošlost!

Neka izgorela kosa bude vaša prošlost!

Da li vam je kosa postala nemoguća i sve samo ne lepa? Možda patite od izgorele kose. Kako to kosa izgori i kao se oporavlja izgorela kosa? Otkrivamo vam tajnu:

Izgorela kosa je opuštena, suva i bez sjaja. Boja, bilo da je prirodna ili farbana, je bez intenziteta. Izgorela kosa se teško oblikuje, frizura je nepostojana, a opadanje obilno. Krajevi su ekstremno suvi i procvetali, kosa se lako mrsi i teško raščešljava. Izgorela kosa je sve samo ne ukras žene.

Mnoge žene imaju izgorelu kosu.

Kako su došle do toga i šta zapravo znači izgorela kosa?

Vlasi kose su uglavnom izgrađene od proteina keratina. Kosa raste iz folikula dlake. Čitava vidljiva dužina kose je već mrtva. Kosa ne boli i samo svojim izgledom nam sugeriše da smo se grubo i neodgovorno poneli prema njoj. S druge strane, modni trendovi i način života nam diktiraju ponašanje prema kosi koje je u najmanju ruku grubo.

Kako prepoznati izgorelu kosu?

Jasni znaci izgorele kose su vidljivi i nije ih lako sakriti:

 • Krajevi su procvetali i lako pucaju
 • Beli čvorići na kraju dlake
 • Preterano suva kosa kao slama 
 • Kosa je grube teksture
 • Teško stilizovanje i češljanje
 • Kosa se lako mrsi i stvaraju se čvorovi
 • Odsustvo sjaja
 • Reaguje na vlagu tako što se nakostreši a frizura propadne

A zašto dolazi do ovoga?

Evo nekoliko razloga!

Kosa može izgoreti od hemijskih tretmana

Drage moje, pošten frizer zlata vredi. Poznajem jednu takvu damu koja nikada nije pristala da mi odradi ni jedan tretman ukoliko postoji i najmanja bojazan da će mi oštetiti kosu. I znate šta, ta dama osim što dobro barata makazama i fenom odlično poznaje hemiju i redovno prati sve seminare koji se organizuju za koloriste.

Dobro ste čuli, kolorista je osoba koja u malom prstu drži sve o farbama za kosu. Njihov hemijski sastav, način na koji deluju na kosu. Tipovima kose i kako pojedine farbe deluju na koji tip kose. Ona zna da li vašoj kosi odgovara određena nijansa farbe u smislu da li će vam se pojaviti crveni pigment i sve pokvariti. Ona zna da pomeša i pet različitih farbi kako bi dobila određenu nijansu.

Dobar frizer uvek prvo testira vašu kosu pa tek nakon toga pristupa farbanju, blajhanju ili izradi minivala. Pošten odnos podrazumeva i NE kao odgovor uvek kada je to u interesu zdravlja vaše kose.

No, nisu samo nestručnost i neodgovornost frizera krivi za hemijsko spaljivanje kose. Priznajmo da nas ima koji se sami farbamo. Obično imamo neku prijateljicu koja nam nanese boju na kosu. Realno, šta mi znamo o farbanju osim onoga što pročitamo na pakovanju farbe za kosu? Farbu biramo po nijansi na kutiji, po ceni ili po savetu drugarice koja isto ne zna ništa o mehanizmu delovanja iste.

Neke dame idu još  dalje pribegavajući nestručnom kućnom blajhanju ili izvlačenju pramenova.

Rezultat obično ne vidimo odmah već kroz izvesno vreme.Hemijski tretmani su vrlo ozbiljan poduhvat. Sa njima se mora  vrlo oprezno, umereno i odgovorno.

Hemijski tretman uvek prepustite stručnjaku ili odustanite od njega, ako ne želite da izgorela kosa bude vaš svakodnevni problem. Zdrava kosa je lepša od hemijski oštećene kakav god efekat da ste time postigli.

Sara je svoju kosu upropastila nepravilnom negom. Kosa je počela da joj opada, da se masti i bila je iskrzana i izgorela. Srećom, pronašla je prirodan način da je oporavi i njena kosa je sada blistava, sjajna i zdrava. O čemu se radi i kako joj je pošlo za rukom, saznajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Izgorela kosa od sunca

Kada dođe leto jedva čekamo da se izložimo suncu. Uvek se potrudimo da zaštitimo kožu sa akcentom na lice. Na kosu obično zaboravljamo jer ona ne boli, ne crveni se te nam se čini da je potpuno neosetljiva na sunce.

Istina je sasvim suprotna:

Produženo izlaganje kose UVA i UVB zracima oštećuje spoljašnji omotač vlasi-kutikulu.

Znaci da vam je kosa izgorela od sunca su diskoloracija (boja vam je izbledela), suve i krte vlasi, popucali i procvetali krajevi. Kosa je istanjena i lako se mrsi.

Kosu obavezno zaštitite od sunca!

Izgorela kosa od pegle

Uvek vas na ovom mestu pitam da li biste peglom peglali bore na licu? Možda mislite da poređenje nije adekvatno, ali verujte mi na reč efekti su gotovo isti samo ih vi nećete videti baš odmah.

Pegla za kosu je najbrži način pretvaranja neposlušne kose u glatku, mekanu , svilenkastu frizuru. Međutim vremenom vrelina pegle za kosu ošteti spoljašnji omotač vlasi. Nakon toga kosa teško zadržava vlažnost koja je čuva od oštećenja.

Postane li vam peglanje kose navika, vrlo brzo ćete se suočiti sa tankom, opuštenom kosom koja opada kao luda.  Kosa izgorela od pegle se teško oblikuje, reaguje na vlagu i lako se mrsi  a krajevi su procvetali i razbarušeni.

Kada jednom upadnete u tu rutinu vrlo teško se iz nje izlazi.

Pre svega, čini vam se da ni jedan drugi način oblikovanja frizure nije dovoljno dobar i drugi mnogo gori razlog: Ubrzo peglanje kose postaje jedini način da je dovedete u pristojno stanje. Na dobrom ste putu da od bujne kose dospete do tanke, slabe i retke kose.

Izgorela kosa od feniranja

Feniranje opstaje kao način stilizovanja kose uprkos brojnim novotarijama i modnim trendovima.

Bilo da fenom samo sušite kosu ili je stilizujete, postoje izvesna pravila za sušenje kose kojih se treba pridržavati ukoliko želimo da sačuvamo kosu od prekomerne izloženosti toploti fena.

Ako je vaša kosa ozbiljno izgorela od feniranja na krajevima vlasi se vide bele izrasline.

Poslužite se malim testom koji će vam pokazati stepen oštećenja kose!

Izdvojite jednu vlas beličastog kraja. Stavite je između dva prsta i svucite noktima niz vlas do dna. Ukoliko beličasti kraj lako pukne i otkine se to je znak da je vaša kosa oštećena vrelinom fena, pegle, stajlera…

Znak da je kosa izgorela od toplote je ”kosa koja deluje pohabano” i krajevi su obilno procvetali.

Kovrdžava kosa brže pokaže znake da je izgorela jer lokne izgube definiciju i živost te kosa postane više kao neka bezoblična masa. S druge strane, kovrdžava kosa kada je izgorela izgleda gore od drugih tipova kose u istom stanju.

Kako oporaviti izgorelu kosu?

Iako mnogi frizeri tvrde da u oporavku izgorele kose nije sve crno-belo, istina koju većina nas ne želi da čuje: 

Najbolji način oporavka kose je sečenje izgorele kose .

Naravno nije sve tako jednostavno. Ukoliko ste predugo bili neodgovorni prema kosi ili vam se, što je čest slučaj preklopilo nekoliko uzroka poput farbanja, vrele pegle i dugotrajnog izlaganja suncu, verovatno je vaša kosa izgorela više od par centimetara na krajevima.

Na tako radikalno šišanje se odluči mali broj nas mada ovo uvek može biti prilika da malo osvežite izgled promenom stila.

Izgorela kosa je kao zgužvan komad papira, šta god da pokušate on nikada neće biti isti.

Neke taktike za oporavak kose koja je izgorela naći ćete i u ovom videu na našem You tube kanalu:

Ipak nije sve tako crno i mnogo šta se da učiniti.

Krenimo korak po korak:

Šišanje krajeva

Kada je kosa izgorela krajevi su uvek u katastrofalnom stanju. Ovo su najstariji delovi vlasi i  najduže su bili izloženi negativnim uticajima okoline, vreline, sunca, hemikalija. Oni moraju da odu. Ukoliko niste radi da bitnije menjate svoj izgled tada ošišajte samo jedan centimetar. Nakon mesec dana ponovite šišanje krajeva i tako kroz par meseci uklonićete najsuvlje i najoštećenjije delove kose a da se to ne primeti na vašem obliku frizure. Ovde smo pisali  velaterapiji kao interesantnom načinu šišanja krajeva, mada ako se ne radi stručno, ovde vam je izgorela kosa zagarantovana!

Oštećenja na krajevima se polako penju uz vlas sve više ka korenu, ukoliko to ne odsečete kosa će vam progresivno propadati.

Kosa je uglavnom izgrađena od proteina. Obezbedite joj dovoljnu količinu proteina što ishranom što spoljašnjom proteinskom negom  Kada je kosa izgorela od vreline stajlera, proteinski tretman pomaže da se poprave oštećene proteinske veze unutar vlasi.

Tretman izgorele kose od toplote zavisi od tipa kose i od načina na koji je kosa oštećena.

Oporavak izgorele kovrdžave kose

Kovrdžava kosa je posebno osetljiva na vrelinu. Reaguje tako što počinje da se mrsi a lokne postaju nedefinisane i na kraju imate kosu koja je ni ravna, ni talasasta ni kovrdžava… ma prosto ne znate šta biste s njom počeli osim da je ispeglate! To je zamka u koju mnogi upadnu. Ni slučajno ne prinosite peglu kovrdžavoj kosi koja je već izgorela od vreline. Za oporavak izgorele kovrdžave kose fokusirajte se na hidrataciju folikula dlake.

Maske za kosu i dubinski tretmani za regeneraciju koji su bogati hidrirajućim sastojcima kao što je ši puter i arganovo ulje mogu vam pomoći da povratite svoje živahne lokne.

Izbegavajte svakodnevno šamponiranje kako ne biste dodatno isušivali prirodni sebum. Probajte da izvesno vreme nanosite šampon samo na koren kose i vlasište. Proredite pranje kose bar dok vaše lokne ne počnu da poprimaju svoj stari živahan i definisan oblik.

Proizvodi koje biste mogli da isprobate:

Ravna izgorela kosa

Kada je ravna kosa izgorela, ona je suva i krta. Krajevi su procvetali. Teško ju je naterati da stoji ravno.

kosa koja je izgorela

 

Za oporavak izgorele ravne kose fokusirajte se na obnavljanje njenih prirodnih proteina.

Domaća proteinska maska za kosu je u stanju da vam popravi izgled kose za jednu noć ali bez upornog dugorajnog truda nećete istinski oporaviti izgorelu ravnu kosu.

Neispirajući proteinski tretmani sa jogurtom, medom i maslinovim uljem će pomoći izgoreloj ravnoj kosi da obnovi prirodne veze u vlasima kose i ponovo povrati svoju normalnu strukturu. Oštećenja će tako biti manje vidljiva. Keratin sprejevi su ublažavaju oštećenja keratinske strukture unutar vlasi . Probajte i šampon sa keratinom. Nekima prija nekima je pretežak i još više optereti kosu.

Šampon za izgorelu kosu

Ukoliko je kosa izgorela uzmite šampon za oštećenu kosu.

Vaša kosa je sada posebno osetljiva i bez obzira na razlog oštećenja potrebna joj je vaša pomoć Šampon mora da bude blag, da hrani i hidrira kosu.

Neki bolji brendovi nude setove za oštećenu kosu koji se sastoje od step by step tretmana: operete šamponom za oštećenu kosu, nanesete masku ostavite da deluje i najzad stavite serum. Na vašoj kosi će se odmah videti da je dobila jedan takav kraljevski tretman.

U zavisnosti od razloga oštećenja birajte preparate za oporavak farbane kose, suve kose ili one za krtu i lomljivu kosu.Istražite, za svakoga ima po nešto. Biće teško u obilju ponuđenih. Čitajte, upoređujte ali glavna vodilja neka bude odsustvo štetnih hemikalija, prirodno uz prisustvo bioaktivnih materija.

Oporavak izgorele od hemijskih tretmana

Farbanjem i blajhanjem kao i tretmanima hemijskog ispravljanja kose ili minivalom možete oštetiti kosu. Kosa vam može izgoreti u salonu bilo zbog pogrešne doze, nestručnog izbora hemikalije ili farbe, a najčešće zbog preteranog vremena delovanja.

Za hemijski izgorelu kosu najbolje je da se obratite profesionalcu ali ne onom koji vam je več izgoreo kosu. 

Profesionalni dubinski regenerišući tretman  hemijski izgorele kose je prvi korak u saniranju oštećenja.

Raspitajte se i o tretmanu toplim uljima koja su pogodna za kućnu primenu.

Dok čekate da vam se kosa oporavi od hemijskih opekotina, trudite se da ne perete kosu svaki dan. Izaberite što nežniji šampon bez sulfata na bazi prirodnih aktivnih materija.

Izbegavajte tople prese i stajlere. Kosu sušite prirodno na sobnoj temperaturi kad god je to izvodljivo. Regenaratori sa spirulinom mogu pomoći obnavljanu narušene strukture vlasi.

Kako sprečiti da kosa izgori?

Najbolji je da izbegavate uzročnike izgorele kose. Naravno to nije uvek moguće. Ponekad zato što niste znali, ponekad ste se prepustili u ruke nestručnog frizera ili ste se pak navadili na peglu za kosu…

Sada naučite strategiju koja će vam čuvati kosu da ne izgori.

 • Ispirajte kosu hladnom vodom. Ovo pomaže da se kutikula dlake zatvori nakon pranja i sačuva vlagu unutar vlasi.
 • Fen uvek mora biti udaljen 20 cm od kose tokom sušenja i podešen na srednju temperaturu.
 • Pre upotrebe vrelih stajlera, ako baš morate da ih upotrebite, naprskajte kosu sprejem za zaštitu kose od vreline. Ovi sprejevi sadrže silikon i keratin koji zatvaraju kutikulu vlasi i čine je otpornijom na vrelinu.
 • Izbegavajte svakodnevno pranje kose
 • Štitite kosu od sunca preparatima sa SP faktorom. postoje posebni preparati za zaštitu kose. U nedostatku ovih i maslinovo ulje odlično štiti kosu da ne izgori od sunca. Nosite šešir  ili maramu tokom dužeg boravka na suncu.
 • Pametno birajte farbe koje ne sadrže amonijak, napravljene su na biljnoj bazi i sadrže prirodna ulja koja štite kosu.
 • Odlučite koju boju želite i ne eksperimentišite prečesto tako ćete moći da farbate samo izrastak i sprečite da vam ostatak kose izgori od ponovljenog delovanja farbe.
 • Ukoliko radite minival idite frizeru koji se razume u teksturu kose i način na koji kiselina deluje na vaš tip kose.
 • Nezi kose koja je hemijski tretirana (minival, blajhanje, hemijsko ispravljanje, farbanje) mora se posvetiti posebna pažnja). Pakovanje ili prirodna maska za kosu su obavezni jednom nedeljno.
 • Uvek birajte prirodni šampon bez sulfata. Sulfati, parabeni i druge štetne hemikalije iz šampona i drugih prepatrata takođe mogu izgoreti kosu jer je njihovo delovanje konstantno. Birajte mudro. 

Nekako drage moje, ispada da nam je dostupno obilje stredstava za negu i lepotu kose a opet sve je teže videti zdravu i prirodno lepu kosu. Imate li vi neki tajni trik koji čuva vašu kosu da ne izgori?

Pišite nam i podelite svoja iskustva sa nama.