Kapilarni hronogram kose: rutina koja spašava i najgoru kosu

Kapilarni hronogram kose: rutina koja spašava i najgoru kosu

Kapilarni hronogram kose je revolucionarna metoda uz pomoć koje ćete odustati od šišanja! Oporavlja oštećenu kosu i pomaže da je konačno pustite da raste!

Kosu sami oštećujemo, najčešće nenamerno, želeći uvek što bolju frizuru. To stilizovanje nas košta, veoma često, zdravlja kose. Ne samo stilizovanje – ponekad je i nega veoma nespretna, tako da sve u paketu može biti krajnje nepovoljno za kvalitet samih vlasi.

Tada često pomislimo: „Eh, kada bih mogla, kao u crtaćima čarobnim štapićem, da zamahnem i oporavim kosu!”

Može!

Ne baš preko noći, ali može!

Kapilarni hronogram kose je moćna rutina za oporavak kose koja daje zapanjujuće rezultate, a koju možete sami isprobati!

O čemu se radi?

Iza ovog naizgled komplikovanog imena krije se jednostavan niz radnji koje svako može isprobati.

Pogledajte u nastavku detaljno uputstvo za rad.

Šta je kapilicijum?

Kapilicijumom se u medicini označava kosmati deo glave.

Ono što je izvesno, to je da mi imamo dlake na mnogim delovima tela. Poneki muškarci gotovo svuda, a žene na malo manjoj površini. Ipak, samo dlake koje se nalaze na glavi zovu se kapilicijum. Spadaju u najpoželjnije dlake, one o kojima vodimo brigu i za koje želimo što duže tu da ostanu.

Zbog toga se i trudimo na različite načine da ih održimo u životu. Ovo podjednako važi za žene i muškarce. Kapilarni hronogram je definitivno jedan od tih načina.

Šta je kapilarni hronogram kose?

Sintagmu kapilarni hronogram kose najbolje ćemo definisati ako kažemo da je to organizovana tura tretmana koja nastoji da nahrani, hidrira i rekonstruiše vlasi.

Ako niste još čuli za njega, onda je sva prilika da i niste imali potrebe da svoju kosu oporavljate i rekonstruišete. Ipak, ova potreba se kad-tad javi, u nekoj fazi života, budući da brojni faktori na nju utiču.

kapilarni raspored kose

Reč „kapilarni“ odnosi se na gore pomenuti kapilicijum.

Hronogram bi u slobodnom prevodu bio raspored – niz vremenski određenih postupaka koji se tiču neke kose i čiji redosled treba da se ispoštuje.

Reč je o kućnom tretmanu i sada se tu postavlja nekoliko pitanja. Jedno od njih je i: Zašto ne u salonu?

Razloga je pregršt.

Pre svega, to bi bili skupi tretmani, koje bi malo ko od nas mogao sebi da priušti. Možda u retkim situacijama. A ovako, kod kuće, uz malo ulaganja u preparate, možete ga raditi i po više puta tokom godine. To može i da postane trajna rutina vaše kose.

Pitate se onda da li uopšte znači ova kućna nega koju smo do sada upražnjavali?

Naravno da znači, ona podrazumeva hidrataciju kose putem brojnih regeneratora ili maski za kosu. Ipak, iako neophodna, ona u većini situacija nije dovoljna, a nekada je i skroz pogrešna. Kao kada biste gladnom dali samo da pije vode, a hranu ne.

Dakle, postoji još važnih koraka koji će učiniti da kosa bude blistavija, a pre svega zdravija.

Kapilarni raspored kose, kako ga još zovu, poreklom je iz Brazila, gde su specifični vremenski uslovi, a kosa ljudi iz Brazila je veoma bujna. Treba naći načina sa se ona neguje.

Ovaj tretman obično traje mesec dana, a može i duže, ako osetite da je takva potreba vaše kose.

Da nega koju kod kuće radimo može i te kako da reši probleme koji se javljaju, svedoči i  Dragana. Ona se borila sa ispucalim i suvim krajevima, a masnim temenom. Njena kosa bile je duga, ali je izgledala zapušteno više nego lepo. Koliko je situacija bila ozbiljna, svedoči i činjenica da se zamalo ošišala. Srećom,  iznenada došla do jednostavnog rešenja koje joj je spasilo kosu. Njena oštećena kosa ponovo je zablistala i sada je ponosna na nju. I vi možete probati da na isti način vratite svoju kosu u život. O čemu se radi, pogledajte u njenoj ličnoj priči koja je na linku: https://minutzamene.com/perut-i-opadanje-kose-su-proslost/

Ako uz to primenite i hronogram kose na način koji ćemo opisati, bićete zadivljeni rezultatima.

Čemu ovaj tretman služi?

Hjade da zagrebemo malo dublje ispod ovog tretmana, koji ima veoma rogobatan naziv. Zapravo, on nije ništa drugo do jedan program nege.

Kapilarni hronogram se radi u skladu sa potrebama kose i za to se koriste 3 vrste maski. Te maske treba da nadoknade hranljive materije.

Ono što je takođe važno napomenuti, to je da se kapilarnim hronogramom kose može oporaviti bilo kakvo oštećenje. I ona koja smo pomenuli, od preparata i vrućih aparata, preko saniranja štete nanete delovanjem sunca, morske vode, vetra ili hladnoće.

Kapilarni raspored kose  ima 3 koraka:

 • hidrataciju – njome se zamenjuje i nadoknađuje voda u kosi
 • ishranu – kojom se zamenjuju i nadoknađuju lipidi u vlasima
 • rekonstrukciju – zamenu i nadoknadu proteina naše kose

Malo je reći da svi ovi koraci zamenjuju prirodne hranljive materije u kosi, one koje su neophodne za njeno zdravlje.

Nekada kupimo masku u nadi da će biti bolje i doživimo debakl. Ona je, recimo, bila namenjena ishrani, a nama je bila potrebna hidratacija ili rekonstrukcija. Dakle, umesto proteina i lipida, potrebna nam je bila voda koju nismo dobili. Zato kosa nije adekvatno odgovorila.

Zbog pojednostavljivanja programa, preporuka je da se napravi tabela sa danima hidratacije, rekonstrukcije, ishrane, kako bi bilo lakše pratiti program. Važna informacija je da može biti odstupanja jer su potrebe kose individualne. Ukratko, ima preporuke o tome koliko puta koji korak treba raditi. Ipak, ako kosi treba manje hidratacije, a recimo, više rekonstrukcije, onda se menja tabela u skladu sa individualnim potrebama.

Ali polako, doći ćemo i do toga.

Kome je namenjen kapilarni hronogram kose?

Nećemo pogrešiti ako kažemo da je kapilarni hronogram kose namenjen svima. I jeste tako zato što smo svi izloženi nekim uticajima iz spoljašnje sredine i ne možemo to da izbegnemo. Koliko god se trudili, ako ništa drugo, vremenske prilike utiču i te kako na našu kosu.

Naravno, još više utiče činjenica da kosu tretiramo. U današnje vreme, dostupni su nam i preparati i aparati kojima neretko uništimo svoju kosu, pa onda ne znamo kako iz toga da izađemo.

Dakle, kapilarni raspored kose namenjen je i osobama koje vole da eksperimentišu, a možda nisu najveštije u tome.

Zato, postoje tri kategorije kojima se kpailarni hronogram posebno preporučuje.

To je:

Kovrdžava kosa je posebne teksture i veoma je zahtevna za negu. Zato retko i viđamo osobe sa savršeno negovanom loknastom kosom. Dlaka je sklonija pucanju, brže se isušuje i poprima „slamasti izgled”.

Farbana, naročito blajhana kosa tretira se jakim, hemijskim sredstvima. Zbog toga je veoma važno da se vodi računa o jačini preparata, ali naročito o nezi nakon toga. Kapilarni hronogram pomogao bi ovoj kosi da ostane jaka, uprkos brojnim faktorima koji je slabe.

Peglana kosa je često uništena jer joj je poremenćena struktura proteina, a i isušena je i fali joj hidratacija.

Svakako je ovaj tretman na korist, nikako na štetu, kako god da okrenemo. Naročito ako želite da se preusmerite na prirodnu kozmetiku, bez sulfata i parabena.

Imajte na umu i ovo:

Bez prelaska na prirodne varijante i kozmetiku sa prirodnim sastojcima, gotovo da nema realne šanse da se stvari promene u bilo kom smislu. Kosa će zbog hemije koju stavljamo na nju biti sve slabija i lošija. Uzalud sa jedne strane „lečite“ ako na drugoj „kvarite“.

Poroznost kose pre kapilarnog hronograma – važan korak

Da biste utvrdili koje je trenutno stanje vaše kose, možete jednostavno uraditi test poroznosti.

Potrebna vam je dlaka sa vaše kose: oprana, ali bez balzama.

Stavite je u čašu mlake vode i sačekajte sat vremena.

 • ako ostane na površini, treba vam hidratacija
 • na sredini, onda vam je neophodna ishrana
 •  na dnu, kosa je veoma porozna i fali joj rekonstrukcija

U skladu sa tim, ako perete kosu 3 puta nedeljno – koristiti sledeće tabele.

Ako je kosa niskoporozna, dajte joj vode!

Šema je ova:

Ako je kosa srednje porozna, dajte joj „hrane“

Ova šema:

Visoko porozna kosa dajte više rekonstrukcije

A o svim ovim koracima detaljno u nastavku.

Kako sprovesti kapilarni hronogram kose – korak po korak?

Rekli smo da ovaj proces ima 3 koraka. Sada ćemo veoma detaljno proći kroz svaki od njih.

Ono što još moramo naglasiti, to je da kapilarni hronogram ima svoj osnovni raspored. Pokazaćemo vam klasičnu šemu, onu koja se inače koristi. Vi ćete u odnosu na potrebe svoje kose prilagoditi i šemu.

Ono što možete primetiti jeste da se ne ide samo sa jednim vidom tretmana. Recimo, samo ishrana, pa onda besomučno pokušavate sa maskama koje rade to. Ne. Ova 3 koraka se koriste naizmenično.

U nezi kose treba da su zastupljeni uvek i hidratacija i ishrana i rekonstrukcija!

hronogram kose procedura

Takođe, kapilarni raspored kose zavisi i od toga koliko često perete kosu. Najbolje bi bilo da pranje dva- tri puta nedeljno. Tako ćete lepo rasporediti korake.

Hidratacija

Znamo da je hidratacija neophodna za lepšu kosu. Ona daje sjaj i mekoću, ono što je svima više nego potrebno.

Smisao ovog koraka je, kao što i sam naziv kaže, dopuni vodu u kosi.

Brojni faktori iscrpljuju vodu iz kose. To su vetar, sunce, zagađenje, toplota uređaja koji je zagrevaju.

Zašto je uopšte ta voda važna? Ona čini kosu mekanom i nežnom na dodir. Voda takođe i daje onaj utisak da je kosa prelepa. Zato se preporučuje hidratacija najmanje jednom nedeljno. Važna je jer prodire u kapilarni korteks, najdublji deo dlake.

Maska koja će sadržati neki od sastojaka nabrojanih dole koristi se posle drugog šamponiranja. Kosa se lepo opere, ali…  ne bilo kakvim šamponom!

Gledajte da i šampon bude dobar izbor, najbolje neka prirodna varijanta šampona za oštećenu kosu.

Što se maske tiče, kada je hidratacija u pitanju, najvažnija komponenta je glicerin. Smatra se prirodnim hidratatorom i sredstvom omekšavanje. Postiže mnogo bolje rezultate u apsorpciji vode nego bilo koje drugo sredstvo, zato u hidrataciji njega nezaobilazno treba iskoristiti.

Pored glicerina, ovo su sastojci koje možete koristiti da biste napravili dobru domaću masku za kosu:

 • vitamini u ampulama (А, B, B5, Е)
 • voće (banane, avokado)
 • aloje vera
 • kokosovo ulje
 • D pantenol
 • elastin i kolagen za kosu u ampulama

Dakle, pored glicerina, u masku za hidrataciju možete dodati kombinaciju bilo kojih od ovih sastojaka, čak i sve, kako biste hidrirali kosu.

Kapilarni hronogram je dobar zbog toga što vi sastojke prilagođavate onome što imate kod kuće.

Pri tom, šta god od ovoga da uklopite, kosi će prijati.

Ishrana kose

Faza ishrane sastoji se od zamene lipida u kosi. Lipidi su masti koje proizvode lojne žlezde skalpa.

Lipidi nedostaju onda kada je kosa porozna jer je njihova uloga zaštitini sloj pramenovima koji ih čini mekim, fleksibilnim i sjanim.

U ovom koraku važno je upotrebiti ulja ili butere. Zato se ova faza ishrane zove i uljana kupka kose. Upravo ulja omogućavaju lipidima da se aktiviraju i da ostvaruju svoju pravu ulogu. Tako se pojačava vitalna energija kose.

Ulja koja se preporučuju za ovu fazu:

 • arganovo ulje
 • ulje avokada
 • maslinovo ulje
 • suncokretovo ulje ( nerafinisano, hladno ceđeno)
 • mango ulje

Buteri koje možete koristiti:

 •  arganov buter
 • kokosov buter
 • avokado buter
 • makadamija buter
 • ši buter

I ovde takođe možete uklopiti koje god želite sastojke za masku. Opet se vodite time da stavite ono što imate i što možete lako nabaviti.

Ovu masku možete nanositi:

 • pre pranja kose, da odstoji najmanje 40 minuta na prljavoj kosi
 • posle prvog šamponiranja, nanesete na mokru kosu, stoji malo kraće, 30 minuta, a onda opet temeljno šamponirate kosu.

Rekonstrukcija

Najvažniji korak kose je upravo rekonstrukcija. Njome se obnavljaju vlakna, odnosno proteini, tj. keratin kose.

Keratin prozvodi ljudsko telo, a on čini i 90% konstitucije kose. Daje čvrstinu, otpornost i elastičnost, bogat je aminokiselinama. Optimalno se rekonstrukcija treba raditi na 15 dana, a baš oštećena kosa jednom nedeljno.

U ovom procesu talože se proteini i aminokiseline na kosu. Ipak, ne može se posle prve rekonstrukcije videti pravi rezultat odmah. On se najbolje uočava posle 2-3 puta. Kosa pokazuje znake oporavka i postaje jača i otpornija.

Važne komponente rekonstrukcije su:

 • arganin
 • kolagen
 • kreatin
 • cistein
 • keratin

U ovoj fazi morate nabaviti neku kvalitetnu masku za kosu. Ona ne sme biti agresivna, već prirodna, sa aktivnim sastojcima.

U rekonstrukciji, kosa se opere dva puta, onda se stavi maska, koja se drži najduže 20 minuta, i onda ispere.

Primer detaljnog postupka kapilarnog hronograma kose

Pokušaćemo da vam korak po korak objasnimo kako da sprovedete kapilarni raspored kose, prema gornjoj tabeli.

Uzmimo kao primer da perete kosu dva puta: sredom i nedeljom.

Prva nedelja

Sreda – Operite kosu prirodnim šamponom, ne stavljajte balzam, samo je prosušite peškirom i nanesite hidratacionu masku desetak minuta, onda je isperite i osušite kosu uobičajeno.

Primer maske za hidrataciju: glicerin, D pantenol, izgnječena banana i ampula nekog vitamina.

Nedelja – Operite kosu prirodnim šamponom, onda je prosušite i stavite masku za ishranu. Držite masku 40 minuta, onda ponovo operite kosu i osušite je uobičajeno. Možete i pre pranja naneti masku, držati pomenuti vreme, a onda isprati.

Primer maske za ishranu: maslinovo ulje, kokosovo ulje i ši buter.

Druga nedelja

Sreda – Ponovite hidrataciju kako je malopre opisana.

Nedelja – Operite kosu prirodnim šamponom, zatim nanesite masku na prosušenu kosu. Maska stoji 20 minuta, a onda temeljno isperite.

Treća i četvrta nedelja

Ove dve nedelja treba da budu kombinacija hidratacije i ishrane. Ovo je za jedan mesec, možete spojiti koliko god meseci želite.

Rezultati kapilarnog hronograma kose

Rezultat kapilarnog hronograma kose je bujna, sjajna, zdrava i oporavljena kosa. Kosa za poželeti, kao sa reklame.

vlasilan testimonilal baner

Nema ograničenja koliko dugo možete raditi kapilarni hronogram kose.Možete samo mesec dana, ali za dobre rezultate, možete i neograničeno dugo.

Iskustva sa ovim programom za kosu su odlična.

Prvo, nakon mesec dana videćete pomak u izgledu svoje kose i poželećete da nastavite. I samo napred.

Drugo, shvatićete koliko ste možda do sad olako shvatali negu kose i očekivali da bude lepa ma šta da joj radite. Kosa mora da se neguje da bi bila lepa. Treba uložiti trud u to, ali videćete rezultate.

Treće, potpuno ćete promeniti odnos prema proizvodima za kosu i shvatićete koliko je bitan sastav proizvoda. Više nećete prati kosu bilo čime!

Učinite nešto dobro za svoju kosu! Uradite kapilarni hronogram. Ostanite istrajni bar mesec dana.  Nećete se pokajati.