Da li pužev gel krije tajnu večite mladolikosti?!

Da li pužev gel krije tajnu večite mladolikosti?!

Pužev gel za lice je tretman koji može da pomogne da imate savšreno lice. Saznajte kako puževa sluz može pomoći da se rešite akni, bora, ožiljaka sa lica.

Možda vam pomisao da stavljate puževu sluz na lice ili bilo koji drugi deo kože izgleda i zvuči odvratno, posebno ako baš i niste ljubitelj sitnih životinjica koje gmižu. Ali razmislite još jednom? To je za lepotu! Na kraju krajeva, zar je bockanje i ubrizgravanje krvne plazme pod kožu ili botoks nešto manje strašno? To povrh svega još i boli. Puževi na licu jesu malo ljigavo iskutvo, ali bar bezbolno!

Upravo zbog toga što su mnogi imali odbojnost prema pomisli da im puževi slobodno šetaju po licu, ovakav kozmetički tretman koji još uvek možete dobiti u pojedinim salonima lepote, zamenjen je prihvatljivijom varijantom. U pitanju je krema od puža ili pužev gel (zavisi od proizvođača i načina izrade).

Glavni sastojak gela od puža za lice jeste, kao što pretpostavljate, puževa sluz!

Zašto se mrštite?

Nema potrebe.

Mi žene svašta stavljamo na svoje lice, samo verovatno niste zalazili dublje u analiziranje sastojaka svoje kreme za lice ili šminke.

Ne verujete?

Primera radi, lanolin je mast dobijena iz ovčije vune (slično kao što mi imamo sebum) , ambergris je stomačna izlučevina od morskog kita, a crveni pigment poznatiji kao karmin u mnogim proizvodima dobija se od insekata.

Pa zašto bi onda puževa sluz bila nešto nepoželjno?

Ako želite neku drugu prirodnu varijantu koja će vam pomoći da se rešite bora na licu i izgledate sjajno, onda vam možda od koristi bude i iskustvo naše poznate glumice Lidije Vukičević! Ona je uspela u nameri da se za kratko vreme i potpuno prirodno reši bora i podočnjaka i svi smo svedoci da je za nju vreme stalo. U čemu je njena tajna možete saznati na ovom linku: https://minutzamene.com/lidija-vukicevic-moja-tajna-protiv-bora/

Puževi na licu i koži nisu ništa novo i još su ih stari Grci koristili za zaceljivanje rana. Danas se gel od puža smatra korisnim za lečenje akni i smanjene bora, pa čak i za tretman strija.

Iako vi sad možete da „uberete“ par puževa iz bašte i stavite ih da se šetaju po vašem licu, to vam ne preporučujemo. Pre svega, sluz od puža kod oviih životinja ima ulogu da njihovo telo zaštiti od ogrebotina dok klize po površini, kao i od kojekavih bakterija i sličnih spoljašnjih uticaja. Ali u isto vreme to može da znači da nekih neželjenih supstanci po kojima je puž išao može biti na njihovom telu. Ne želite ih na vašem licu!

Krema od puža  je ipak nešto što je mikrobiološki testirano.  

Iako ne postoje neoborive tvrdnje i studije da je pužev gel sposoban da vas podmladi i učni vam lice savršenim, mnoge žene širom sveta oduševljenje su kremama od puža. Tvrde da su se za nekoliko nedelja podmladile i do 6 godina.

Zašto onda da ne razmotrimo koji su njihovi razlozi?

Puževa sluz i njene prednosti

Sigurno se pitate šta to ima puževa sluz pa je korisno za lice i kožu i na koji način deluje? I kako se uopšte dobija količina sluzi od puža dovoljna za jednu kremu?

Za komercijalnu upotrebu, sluz se dobija od običnog baštenskog puža Xelix aspersa.Postoje cele farme koje se bave uzgojem puževa, u Italiji posebno. Ranije se sluz dobijala tako što bi se puževi umočili u so ili sirće i time bi se izazvala pojačana sekrecija. Danas su razvijene i neke manje okrutne metode.

Smatra se da puževa sluz ima biopolimere rastvorljive u vodi. Većina biopolimera deluje tako što se skupe kada se osuše. Kao rezultat toga, koža se zateže, a bore postaju manje vidljive. 

Puževa sluz  sadrži i :

  • hijaluronsku kiselinu koja ima svojstvo da odlično hidrira kožu i sprečava njeno isušivanje i propadanje
  • kolagen koji je bitan za održavanje strukture i čvrstine kože
  • elastin koji koži daje elastičnost i sposobnost da se prilagodi promenama
  • alantoin koji se pored puževe sluzi može naći i u gavezu, a koji ima sposobnost da regeneriše epitel i štiti kožu od raznih uticaja spolja i daje joj glatkoću
  •  prirodni antibiotici koji se bore protiv akni i drugh vrsta upala
  • glikolna kiselina koja omogućava uklanjanje mrtvih ćelija koje se nalaze na koži
  • peptidi bakra koji sprečavaju pojavu ožiljaka na koži i smanjuju vidljivost već postojećih
  • proteoglikani – vrsta glikoproteina koji zatežu kožu, daju onu instant čvrstinu i efekat smanjena bora

U nekim slučajevima, u pužev gel dodaju se i razni drugi sastojci korisni za kožu sa namerom da se targetira neki konkretan problem. Kada su bubuljice u pitanju to obično budu sastojci  kao što su zeleni čaj, ulje čajevca, aloja vera.

Kada su bore u pitanju i revitalizacija kože dodatne doze vitamina C posepešuju stvaranje kolagena. Tu su još i vitamin A koji ima izuzetnu ulogu u zdravlju kože i  neophodan je za njeno normalno zaceljivanje, vitamin E koji deluje kao antioksidant.

Zahvaljujući svim ovim sastojcima, pužev gel pomaže da koža održi normalnu vlažnost i vitanost, smanjuje upale, obnavlja i regeneriše kožu.

Ili da skratimo:

Pužev gel pomaže da izbirište bore, ožiljke, fleke na licu i akne.

Ali da vidimo kako!

Pužev gel za lice – upotreba

Upotreba kreme od puževe sluzi uglavnom se preporučuje osobama koje imaju problematičnu kožu.

pužev gel za lice

To je uvek problem sa nama ženama – ne radimo ništa dok se problem ne javi. Tek kada se javi, tražimo sve moguće i nemoguće načine da nadoknadimo propuštenu negu, pa nam je i pužev gel za lice super prihvatljiva opcija. Nije loše da odmah imate to na umu i da o borama oko očiju počnete mislite već sad.

No vratimo se gelu od puža i njegovoj upotrebi. Evo slučajeva kod kojih se pužev gel najviše koristi i pokazuje sjajne rezultate.

Pužev gel za akne

Puževim gelom izuzetno su zadovoljne osobe koje pate od akni i bubuljica na licu  i mnogi od njih tvrde da im je pomogao za kratko vreme. Tajna njegovg dejstva je u glikolnoj kiselini. Ova kiselina deluje kao eksfolijant. Čisti pore, sprećava nakupljanje masnoća u njima i stvaranje uslova za razvoj bakterija.Osim toga, smatra se da puževa sluz ima antimikrobno dejstvo, pa deluje na bakterije koje izazivaju upale u porama i stvaraju bubuljice. Deluje umirijuće pa je odlična onda kada vam treba nešto što će vam smanjiti crvenilo do bubuljica.

Pužev gel za ožiljke

Ako imate ožiljke od akni, onda je pužev gel prava stvar za vas. Naime, sluz od puža deluje tako što omekšava i rastvara ožiljne lezije i oštećena tkiva, dok u isto vreme obnavlja kolagen i elastin i vraća kožu u stanje pre nastale štete. Pužev gel, odnosno sluz od puža kao njegov aktivni sastojak, sadrži jedinjenja koja vezuju bakarne peptide. Bakarni peptidi ubrzavaju razaranje nenormalno formiranog kolagenskog tkiva kao što je ono koje se može naći kod ožiljaka. Tako se koža ubrzano oporavlja i ožiljci blede.

Krema od puža za bore

Hijaluronska kiselina je čest sastojak krema protiv bora. Ono što je odlikuje jeste sposobnost njenih molekula da zadrže puno vode. Koža sklona borama ima nedostatak vlažnosti i vitalnosti i zato je pužev gel, koji sadrži hijaluronsnku kiselinu, odličan izbor. Osim toga, biopolimeri u puževoj sluzi kada se osuše zatežu lice. Vrlo brzo posle nanošenja kreme od puža možete primetiti da je koža zategnuta i glatka. Ona ne može da redukuje doboke bore poput onih koje mogu da vam se urežu na čelu, ali kada su u pitanju one fine bore oko usana recimo, ima efekta. Kada tome dodamo kolagen i elastin kojih ima u puževoj sluzi, a neophodni su za lice bez bora, jasno je zašto je krema od puževe sluzi za lice itekako popularna.

Puževa sluz za strije

Na sličan način na koji deluje na ožiljke, pužev gel deluje i na strije. Strije nastaju kada vezivno tkivo na koži popusti usled nedostatka elastičnosti i naglog širenja kože. Kada jednom nastanu, teško ih se rešiti, posebno kada su u pitanju one duboke crvene strije. Međutim, istina je da je koža organ koji se obnavlja. Mazanjem puževog gela na strije možete značajno smanjiti njihovu vidljivost. Kolagen i elastin čije stvaranje ova krema od puževe sluzi podstiče, pomoći će da se linije strija popune i izgube onu tamnu ljubičastu boju. Na sličan način deluju i druge kreme protiv strija.

Da li je krema od puža jedinstvena u svom dejstvu?

Nemojte se kladiti u to! Ako vam puževa sluz na licu, pa makar i pretvorena u gel i kremu, deluje kao nešto što ne biste stavljali na lice – onda i nemojte. Sve ove sastojke možete dobiti i iz nekih drugih izvora i postoje i biljne prirodne kreme protiv bora koje imaju ista svojstva-zatežu, hidriraju, objavaljaju, uklanjaju bubuljice, fleke i bore sa lica.

krema od puža

Sve ove sastojke – hijaluronsku kiselinu, glikolnu kiselinu, kolagen i ostalo , možete naći i u drugim kremama.

Osim toga, jako je bitno, kada već birate pužev gel za lice, da obratite pažnju na procenat aktivnih sastojaka u njemu. Na kozmetičkim proizvodima, sastojci su izlistani po procentu koji zauzimaju u sastavu proizvoda. Dakle, oni prvi na spisku su ujedno i najzastupljeniji.

Ono što vi treba da tražite kada je pužev gel u pitanju je natpis „Snail Secretion Filtrate„. Ukoliko je među prvim sastojcima na listi, proizvod je dobar. Ako nije, pužev gel neće imati dejstvo koje očekujete.  

Iako puževa sluz sadrži i alantoin i glikolnu kiselinu i još štošta, vrlo često ćete na kremama od sluzi puža naći ove sastojke dodatno navedene i posebno dodate. To vam govori dovoljno o tome koliki je u celoj priči uopšte značajna sama sluz.

Pa opet, iskustva sa puževim gelom su sjajna, on sve popularniji i nema razloga da ne probate. Imajte na umu da uvek pre upotrebe novog proizvoda isprobate da li ste osetljivi na neki od sastojaka tako što ćete ga namazati na podlakticu.

Kako i koliko se koristi puev gel za lice, zavisi od proizvoda do porizvoda i od koncentracije aktivnih sastojaka. U najvećem broju slučajeva preporuka je da se pužev gel maže dva puta dnevno, ali vi ipak za konkretnu primenu proverite uputsvo za upotrebu proizvoda koji ste kupili.

Pužev gel, kao ni većina drugih proizvoda, ne daje instant rezultate.

Premda ćete verovatno odmah osetiti da vam je koža glatka, pravi rezultati dolaze tek posle duže primene. Napravite procenu posle mesec dana.

Iskustva sa puževim gelom

Iskustva sa puževim gelom uglavnom su pozitivna i niko nije imao negativne efekte posle upotrebe. Sve korisnice ističu da im je koža vrlo brzo postala mekša i lepša i da se vidi da je revitalizovana.

Mnogima je pužev gel pomogao kod bubuljica,  a zadovoljni su oni koji su muku mučili sa flekama na licu i ožiljcima od bubuljica.

Sama iskustva sa puževim gelom zavise od proizvoda koji kupite. Na tržištu ih ima nekoliko vrsta, neki su se pokazali bolji, neki lošiji.

Pužev gel -cena

Naravno, u obilju ponude i cena može da varira, pa tako pužev gel možete naći u rangu od 900-4000 dinara po pakovanju. Ako želite najbolje za sebe i za svoju kožu, nemojte se nužno voditi cenom pri odabiru, nego ipak obratite pažnju na sastav kreme.

Da je pužev gel izuzetno popularan – to stoji.

Da li zaista čini da se starenje vašeg lica uspori kao puž?

Mnoge žene ga hvale. Može li vam vratiti mladolikost – ostaje vam da sami proverite!