Da li šampon za jačanje kose zaista deluje?

Autor:

Šampon za jačanje kose vam može pomoći na najbolji način da imate blistavu, sjajnu i zdravu kosu. Hajde onda da vidimo kako izabrati najbolji šampon za jačanje kose i koje to sastojke treba da sadrži.

Imate problem sa retkom i tankom kose, kosa vam se proredila i ne znate kako da joj vratite stari sjaj i gustinu?

Tanka kosa i kosa koja opada je zaista veliki šok za svaku damu koja se suočava sa ovom pojavom. Dve trećine muškaraca i do 40 posto žena suočava se sa ovim problemom.

Niko ne želi da vidi kako mu kosa polako opada, da su krajevi ispucali i da kosa nema onu gustinu kao što je nekada imala. Jeste veliki problem, i može biti dosta neprijatno i poražavujuće za vas. Ali nemojte očajavati, jer kao i za sve, i ovde postoji lek.

Sada kada znate da vam sampon za jacanje kose može pomoći, da vidimo onda i kako.

Postoje veliki broj šampona za jačanje korena kose na tržištu danas. Koji su onda najbolji šamponi za vašu kosu? Nisu svi šamponi za jačanje kose jednaki, zato je veoma važno znati kako odabrati najbolji za vas.

Irena nam je ispričala njeno iskustvo i dala njen savet kada je izbor najboljeg šampona za jačanje kose u pitanju. Njena kosa se istanjila, oštetila, počela je da opada i da se brzo masti. Bila je jako nezadovoljna izgledom svoje kose. Rešila je da je oporavi i uspela je u tome. Kosa joj je ojačala, ne opada, vratio joj se svilenkast sjaj. Da saznate kako je to postigla, najbolje je da i sami pročitate njenu priču. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Kako izabrati najbolji šampon za jačanje kose?

Ako primetite da se vaša kosa stanjila, iz određenog razloga,  poput stresa ili trudnoće ili zbog nekog drugog hroničnog problema, kao što je starenje ili veliki broj DHT-a, postoje šamponi koji vam mogu pomoći kod smanjenja gubitka kose i jačanje korena kose.

Ovi samponi za jacanje kose i protiv opadanja će usporiti postojeći gubitak kose i pružiti vredne hranljive materije koje vaše telo treba, kako bi se borilo protiv aktivnog gubitka kose. Na kraju će učiniti  vašu kosu blistavom, sjajnom i zdravom. Probajte neke od šampona za jačanje kose nekoliko meseci i videćete poboljšanje u volumenu i izgledu vaše kose.

Za najbolje rezultate koristite šampone za jačanje kose u kombinaciji sa drugim tretmanom za jačanje kose.

Kako kupovati šampon za jačanje kose?

  Šampon za jačanje kose treba da čisti, jača i učvršćuje oslabljena područja. Potrebno je da vraća i popravlja oštećenu kosu dok u isto vreme štiti prirodni sjaj kose.

Šampon za jacanje kose i protiv opadanja tretira kosu od korena do krajeva , pružajući sva 3 nivoa potrebne ishrane koja su potrebna kosi.

Prednosti sampona za jacanje kose :

Kako pravilno koristiti šampon za jačanje kose ?

Šampon za jačanje kose možete svakodnevno koristiti, po želji, ali se preporučuje, za najbolje efekte, do tri puta nedeljno. Kada nanesete šampon na glavu, nežno masirajte dugo teme glave. Na kraju temeljno isperite šampon iz kose.

Za najbolje rezultate na kraju koristite i balzam za jačanje kose.
sampon za jacanje kose

Sastojci koje treba da sadrži šampon za jačanje kose

Veliki broj šampona je danas formulisan tako da uključuju aktivne sastojke poznate po tome što usporavaju, zaustavljaju i utiču na zaustavljanje gubitka kose.

Budući da su šamponi jedan od najčešće korišćenih proizvoda za jačanje kose u svakodnevnoj nezi kose, posebno kod žena, neophodno je da izaberete najbolji šampon koji će vam zaista pomoći i dati rezultate, a prvi korak u tome jeste odabir adekvatnih sastojaka.

Ukoliko koristite lekove za jačanje kose, to može potrajati neko vreme dok vam pruže vidljive rezultate. Neke  čak možete koristiti i šest meseci pre nego što se obnovi i ojača kosa.

Lako je odustati nakon samo nekoliko nedelja korišćenja šampona za jačanje kose ako rezultati nisu vidljivi i ohrabrujući. To posebno važi  za ljude koji imaju sasvim tanku kosu i kosu koja opada, jer im je potrebno duže vreme da vide rezultate nakon gubitka kose.

Međutim, nemojte odustajati tako lako, jer je potrebno vreme za oporavak kose. Drugi razlog zašto su korisni šamponi je bioraspoloživost. Bioraspoloživost je termin koji se koristi za opisivanje stepena apsorpcije određenog sastojka.

Lek sa visokom apsorpcijom je onaj koji se uglavnom dobro apsorbuje i prenosi na mesto delovanja. Po pravilu, oralna formulacija leka će imati manju bioraspoloživost od lokalnih proizvoda istog leka.

Na primer, manje aktivnih sastojaka će doći do ćelija folikula dlake kada se uzima oralnim putem nego kada se koristi u šamponu za jačanje kose. Budući da se oralni lekovi suočavaju sa velikim brojem prepreka tokom apsorpcije, transporta i distribucije u telu, obično se formulišu u većim dozama nego kad su uključeni u lokalne proizvode.

  Korišćenje nižih doza donosi vam drugu korist od šampona za jačanje kose. Dakle, šamponi obično sadrže manje aktivnih sastojaka od tableta, što je velika prednost.

Osim toga, rizik od toksičnosti i predoziranja značajno se smanjuje.

Svi šamponi za jačanje kose nisu stvoreni jednaki. Mnogi šamponi mogu uzrokovati probleme na koži, što dovodi do dodatnog gubitka kose i slabljena korena dlake. Ako patite od gubitka kose, potražite sledeće sastojke u šamponu za jačanje kose :

 • Aminokiseline
 • Timozin
 • Inozitol
 • B vitamin
 • Ketokonazol
 • Blokatori DHT
 • Cink
 • Protein soje
 • Kopriva
 • Hajdučka trava
 • Linolenska kiselina

Sastojci koje treba da izbegavate, ako želite zdravu kosu :

Baš kao što navedeni sastojci sampona za  jacanje kose i protiv opadanja mogu učiniti vašu kosu zdravijom, drugi sastojci mogu učiniti stvari puno gorim i stvoriti kontra efekat na vasoj kosi. Ponekad, sastojci u šamponu mogu izazvati probleme ili pogoršati gubitak kose. Izbegavajte ove sastojke u svom samponu za jacanje kose, ako imate tanku i slabu kosu:

Natrijum Laurel Sulfat

SLS se često koristi kao sredstvo koje daje šamponu mogućnost da peni. SLS uklanja belančevine iz kose, uklanja zdrava ulja za kosu i uzrokuje suvu kosu, svrab kože i čak gubitak kose.Pročitajte šta su šamponi bez sulfata!

Iritansi

Neki sastojci kod šampona uzrokuju iritaciju kose i temena glave. Sastojci kao što su dietanolamin (DEA), trietanolamin (TEA), FD & C, D & C i propilen glikol mogu uzrokovati oštećenja i uticati na gubitak kose.

Alkohol

Šamponi sa visokim sadržajem alkohola treba da izbegavate. Ako je alkohol jedan od prvih četiri sastojka na etiketi, nemojte koristiti taj šampon. Prekomerne količine alkohola će uticati na lomljenje kose, iritaciju kože i gubitak kose.

Konzervansi

Konzervansi poput formaldehida i parabena produžuju rok trajanja šampona. Međutim, ona takođe mogu oštetiti vašu kosu i teme pa  možete imati problem sa gubitkom kose.

Ulja

Izbegavajte šampone sa dodatim uljima kao što su mineralna ulja i lanolin. Ova ulja zauzimaju mesto prirodnih ulja na glavi i mogu uzrokovati probleme i ugušiti folikul dlake.

šampon za jačanje kose

Prednosti šampona za jačanje kose

Ako patite od gubitka kose, imate slabu i lomljivu kosu, sigurno da ste zabrinuti zbog toga šta će vam se dogoditi u budućnosti. Ukoliko krenete odma sa korišćenjem sampona za jacanje kose i protiv opadanja, vaša budućnost će biti sa jakom i gustom kosom. Koje su to prednosti šampona za jačanje kose :

Stimuliše rast kose – neophodno je da vaš šampon za jačanje kose stimuliše rast, a rezultate ukoliko ga pravilno koristite videćete već nakon par meseci.

Dobro se apsorbuje – ukoliko šampon sadrži granularne ekstrakte koji sadrži timozin, oni se dobro apsorbuju kroz teme glave u krv i utiču na rast kose. Takođe pomažu u jačanju imunološkog sistema i nema straha od neželjenih reakcija i ne treba da utiču na lekove koje uzimate.

Neguje kosu – najbolji šamponi za jačanje kose treba da budu od prirodnih sastojaka i  uključuju nekoliko vitamina kao što su biotin, folna kiselina koja deluje zajedno u borbi protiv upala kože, što može dovesti do opadanja i proređivanja kose.  

Na glavi, šampon za jačanje kose čisti teme glave, uklanja prljavštine i masnoće tako da folikuli dlake nisu začepljeni. Šampon takođe treba da vlaži kosu i teme, kao i da štiti folikul dlake.

Sprečava gubitak kose – prirodni sastojci se koriste za borbu protiv gubitka kose, a najbolji šampon za jačanje kose, koji u sebi sadrzi prirodne sastojke može sprečiti gubitak kose i ojačati koren dlake.

Tretira upale na koži glave – dobar šampon za jačanje kose treba da tretira upalu uzrokovanu hormonskom aktivnošću na temenu glave. Aktivni sastojak, u ovom slučaju treba da bude ketokonazol.

Iako je ketokonazol uglavnom antifungalno sredstvo,  obično se koristi za lečenje gubitka kose. Međutim, kod ovog sastojka sporna su mišljenja,  ali nekoliko istraživanja dokazalo je delotvornost ketokonazola kod lečenja alopecije.

Jedno takvo istraživanje objavljeno  je 2008. godine u časopisu Journal of the American Academy of Dermatology.

Uporedeili su 1% ketokonazola sa 1% cink piritionom. Oba leka poznata su da utiču na gubitak kose, ali ketokonazol je pokazao bolje rezultate, da čak i bolje povećava gustoću kose za 8,46% tokom istraživanja.

Nema nuspojava – šamponi za jačanje kose od prirodnih sastojaka su oni koji zaustavljaju proces gubitka kose i omogućavaju  zdrav rast kose.

  Najbolji šampon za jačanje kose pruža maksimalne rezultate bez nuspojava. Možete koristiti potpuno prirodne šampone sa aloe verom i mentolom, kako bi vam pružili duboko čišćenje.

Reguliše ciklus kose –  šampon za jačanje kose i protiv opadanja, traba da utiče na rast zdrave kose, posebno za žene. Sastojci treba da budu dizajnirani kako bi sprečili lom kose i regulisali ciklus kose, osiguravajući da  kosa ne opada brzo.

Šamponi za jačanje kose će učiniti kosu debljom, punijom, a na kraju će kosa izgledati zdravije.

Aktivira ćelije dlake –  dobar šampon treba da  stimuliše rast kose. Određeni sastojci šampona dizajnirani su tako da ponovo aktiviraju ćelije kose koje više ne rade i da ih aktivira da ponovo rade. Dobro formulisan šampon treba da spreči i smanji opadanje kose, što znači da su više folikula dlake aktivni u isto vreme i zadebljanje ukupnog volumena kose odozdo prema gore.

Stimuliše folikul dlake – šampon za stimulisanje rasta i jačanje kose sadrži sastojke koji stimulišu folikul dlake i podstiču zdrav rast kose. Osim toga, dobro kreiran šampon za jačanje kose može sprečiti pojavu peruti i očuvati teme glave čistim i zdravim.

Ako se vaša kosa oporavi u roku od mesec dana, budite sigurni da koristite dobar šampon za jačanje kose.

Jača koren kose –  to znači da šampon sadrži mnoge sastojke koji usporavaju i sprečavaju gubitak kose, uključujući vitamin B, saw palmetto ili mango.

Kako napraviti domaći šampon za jačanje kose

Naravno da je uvek dobro kada kod kuće možete sami pripremiti ovako jedan dobar proizvod za negu kose i jačanje vaše kose i korena kose. Prvi sastojak, koji daje najbolje rezultate jeste fantastična kopriva.

Kopriva je najefikasniji sastojak, obzirom da zaustavlja i sprečava opadanje kose i utiče na jačanje korena dlake. Zapravo, kopriva hrani koren dlake  potrebnim vitaminima i mineralima koji podstiču brži rast kose. Kopriva efikasno deluje duboko u folikul dlake pružajući joj pritom sve neophodne nutrijente.

Kopriva je dobar sastojak za vaš prirodni šampon za jačanje kose, jer pre svega poboljšava cirkulaciju,  jača koren, stimuliše rast kose i sprečava opadanje.

Kako napraviti prirodan šampon za jačanje kose i koji su vam potrebni sastojci:

 • Šampon od koprive (500ml)
 • 1-2 kašičica pantenola
 • Ekstrakt koprive (25 ml)
 • 2-3 šoljice Vitamin B kompleks
 • Ulje ricinusa (50ml)

Pomešajte sve sastojke zajedno i ostavite u staklenoj posudi. Koristite ovaj šampon za poboljšanje stanja vaše kose i sprečite opadanje i proređivanje vaše kose.

Prvi rezultati, dakle jaka i bujna kosa trebalo bi da budu vidljivi nakon otprilike mesec dana i trebalo bi da nastavite sa korišćenjem tokom sledeća 3 do 4 meseca.

Ovaj šampon se jednostavno koristi, kao i svaki drugi šampon za kosu. Nanesite na glavu i dobro masirajte teme glave, kao i celu kosu.

Nakon ispiranja šampona, nanesite balzam za kosu.

Sada, kada ste postali svesni da postoji rešenje za vaš problem sa tankom i slabom kosom, odlučite se za najbolji šampon za jačanje kose, a za par meseci, bićete presrećni jer ste na vreme krenuli da brinete o svojoj kosi.

Vaša kosa će povratiti sjaj, volumen i gustinu koju je nekada imala.