Saznajte kakav je uticaj slobodnih radikala na kožu

Saznajte kakav je uticaj slobodnih radikala na kožu

Kakav je uticaj slobodnih radikala na kožu? Jesu li oni opasni i mogu li mnogo naštetiti našoj koži? Jesu li oni glavni krivci za nastanak bora? Nema razloga za brigu, pošto ćemo rešiti nedoumice oko toga kako da ih sprečimo da nam oštećuju kožu, kao i da odložimo starenje, tačnije, sprečimo prevremeno starenje.Danas nema šanse da diskutujete ili da istražujete o kozmetici, a da vam se nekako ne nametnu pitanja sa početka teksta. Ovo je jedna važna oblast kozmetologije, kojom ćemo se detaljnije pozabaviti.

Šta su slobodni radikali?

Ako vas termin slobodni radikali podseća na politiku, pogrešili ste. Ako su oni, koji su bili dobri iz hemije, prepoznali hemjski termin, oni su u pravu.

Slobodni radikali su hemijski termin koji se odnosi na molekule. Nemojte da se mrštite, probaćemo da pojednostavimo.

Slobodni radikali su veoma nestabilni molekuli koji u manjoj ili većoj meri nanose štetu koži.

Nanose štetu iz jednog posebnog razloga. Svaki atom sastoji se od protona, neutrona i elektrona. Molekul koji je slobodni radikal, otcepio se jer mu nedostaje elektron iz omotača, na neki način je feleričan. On traži drugi molekul od koga može preuzeti taj elektron za sebe.

U nastojanju da bude celovit i „normalan”, taj slobodni radikal se kreće i traži neophodno. Upravo u toj potrazi on ruši sve pred sobom, vezuje se za druge atome, druge molekule i upravo tada oštećuje našu kožu.

Tim naglim vezivanjem dolazi do takozvanog oksidativnog stresa i do oštećenja DNK kože.

Česta je paralela sa voćkama, pa ne možemo ni mi da je izbegnemo. Naime, kada zagrizete krušku ili jabuku, uostalom, bilo koju voćku i ostavite je tako načetu, negde na sobnoj temperaturi, ona će pocrneti. To jest, pocrneće i ako je ostavite u frižideru.

Ona ne mora nužno biti kvarna, za bacanje, ali taj crni sloj na zagrizenom delu će postojati. Dovoljno je da ga odsečete i nastavite dalje da jedete. Ovo vam je tipičan primer kako izgleda uticaj slobodnih radikala na kožu.

Naša koža je kao kruška, a činjenica da ju je neko zagrizao je uticaj slobodnih radikala na nju. Ćelije su oštećene i one žele da se ponovo sjedine sa drugim molekulom. Usled toga dolazi do propadanja kože jer antioksidansi tela žele da neutrališu te slobodne radikale, ali usled slabljenja i nemogućnosti da se izbore, dolazi do oštećenja kože.

Nema ozbiljnih ozleda, nanete štete (da ponovimo, pocrneloj kruški odsečete deo i nastavite da jedete), nije koža dubinski oštećena, ali površinski jeste. Potrebno ju je „popraviti”. Tačnije, potrebno ju je zaštititi od delovanja slobodnih radikala.

I ovaj deo je važan.

Voćka je samo površinski crna, a može se desiti da, posle dužeg stajanja, neadekvatne temperature, bude pokvarena i iznutra, pa je morate baciti. Isto to može da se dogodi i sa našom kožom. Ona može na duge staze biti i te kako oštećena.

Ako su oštećenja i izloženost slobodnim radikalima jaka i dugotrajna, posledica u vidu ozbiljnih oboljenja svakako može biti.

Pronađite ovde kako da negujete oštećenu i problematičnu kožu.

Voćki se ovo sve dešava u kratkom vremenskom periodu, od nekoliko sati (da ne kažemo minuta). Uticaj slobodnih radikala na kožu i oštećenja koja oni mogu stvoriti , posledica su veoma dugog puta, koji traje godinama.

Ne može problem uzrokovati jedan događaj, već izloženost koja se ponavlja.

Pitanje koje se logično nameće je: „Možemo li sprečiti krušku da pocrni?”

Možemo, ako zagrizeno mesto isprskamo limunom, onda do crnjenja neće doći. Uticaj slobodnih radikala biće sveden na minimum.

Takvu odbranu u vidu kozmetike možemo pribaviti i svojoj koži. Tako da i ona sporije propada.

Borbu protiv ubrzanog gubljenja elastičnosti iskusila je naša čitateljka Aleksandra. Ona nije stvari prepustila slučaju i našla je za sebe revolucionarno sedstvo, koje joj je pomoglo da njena koža dobije odbranu od slobodnih radikala i ponovo zablista . Aleksandrino iskustvo pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Slobodni radikali i starenje kože

Pokušali smo slikovito da objasnimo šta su slobodni radikali i kako utiču na kožu. Logično se sada nameće i tema starenja kože o kojoj treba nešto detaljnije napisati.

Ako je naše objašnjenje bilo jasno, onda ste shvatili da slobodni radikali našu kožu oštećuju tako što žele da nadoknade sebi one delove molekula koji im nedostaju i usled kojih ne mogu baš pravilno da funkcionišu, boreći se sa našom kožom i oštećujući je.

U toj borbi za preimućstvo, naša koža gubi jer nije u stanju da pruži odgovarajući otpor, a taj oksidativni stres kida i oštećuje ćelije, između ostalog i one zadužene za proizvodnju hijalurona, kolagena i elastina, a znamo da su oni neophodni za mladalački izgled naše kože.

Ovde se treba zaustaviti i ući u dužu digresiju, a ona se tiče toga gde se uopšte nalaze ti slobodni radikali?

Posmatrajući prethodno napisano, ispada da slobodni radikali dolaze odnekud iz spoljašnje sredine, a to nije u potpunosti tačno.

Istina je da i naše telo proizvodi slobodne radikale, oni i jesu zaduženi za starenje našeg organizma i naše kože. Oni si nusprodukt metabolizma i kao takvi, slobodni radikali u našem telu, ne izazivaju patološke promene, već su deo prirodnog procesa starenja. I o njima se treba brinuti, njih takođe treba na neki način „zbrinjavati”, ali mnogo su opasniji oni koji dolaze iz spoljašnje sredine.

Kada kažemo iz spoljašnje sredine, to je veoma širok pojam. Ali, zaista, slobodni radikali mogu doći iz mnogih pravaca i ima mnogo potencijalnih uzročnika za njihov nastanak.

  • Zagađivači iz vazduha su jedan od svakodnevnih nosilaca slobodnih radikala. Trube sa televizije o zagađivanju, a i sami primećujete da nekada, kada okačite veš, na njemu za nekoliko sati prepoznate gomilu trunja koje ne znate odakle je došlo. A koliko je čestica koje se ne vide? Sve one padaju na našu kožu i utiču na promene koje se dešavaju.
  • U vazduhu ima i mnogo pesticida. Oni su takođe zagađivači koji na razne načine mogu naštetiti koži i proizvesti mnogo slobodnih radikala.
  • Sunčeva svetlost i UV zračenje su jedan od opasnijih izvora koji utiču na proizvodnju slobodnih radikala. Upozorenja na tu temu zaista su sve učestalija i to sa razlogom. Sunce možda i najviše utiče na prevremeno starenje kože. Ono je u maloj meri, do desetak minuta dnevno, lek, a sve preko toga je čist rizik od dobijanja raznih bolesti, ali i kožnih problema, kao što je hiperpigmentacija, bore, suva i oštećena koža.

Prepoznajte simptome fotostarenja kože.

Zato se ovih proizvođača slobodnih radikala treba kloniti, ako ne želimo da se bore, čak ni one površinske, nađu na našem licu. Da povežemo sada prethodno rečeno sa izvorima slobodnih radikala na kožu.

Kako se manifestuje uticaj slobodnih radikala na kožu?

Slobodnih radikala na našem telu ima, njihov uticaj je neminovan i mi se protiv njih borimo adekvatnom negom. Što se tiče uticaja slobodnih radikala spolja, taj uticaj treba svestina minimum, s obzirom na to da naša koža gubi bitku sa njima, trošeći svoje resurse i postaje nezdrava i neelastična, sklona borama i starenju. Onom prevremenom starenju, koje svi želimo da izbegnemo.

Dakle, na koži se veoma lako vidi uticaj slobodnih radikala. Pre svega u boji kože.

Koža koja se izlaže slobodnim radikalima je siva i beživotna. Često je suva i sklona iritacijama. 

Neretko, to je koža na kojoj se prepoznaju fine ili malo dublje bore u starijoj životnoj dobi.

Generalno, takva koža je prevremeno ostarila, na njoj se vide tragovi oštećenja.

Kako sačuvati kožu od slobodnih radikala?

Kada se desi okidativni stres, slobodni radikali prodiru u u organizam i potrebno je da se na njih deluje, da se sa njima bori.

Mi se protiv slobodnih radikala možemo izboriti pre svega adekvatnom i pravilnom ishranom. Kao što neraznovrsna ishrana doprinosi stvaranju slobodnih radikala, tako raznovrsna ishrana može pomoći da se istih oslobodimo.

Ključni antioksidansi koji vam u ovoj borbi mogu pomoći su vitamin C, vitamin E, vitamin A, betakaroten i selen.

Vitamin C crpite iz svih namirnica koje su oko vas, pošto ga ima svuda i lako je dostupan. On je važan za naš imunološki sistem i mala količina nam je na dnevnom nivou potrebna da bismo dobro funkcionisali. Zato, jedite puno voća i povrća.

Vitamin E se nalazi u biljnim uljima (maslinovom, suncokretvom, palminom), klicama, kukuruzu, jajima, kao i u drugom povrću, da je takođe suvišno govoriti gde sve možete da ga pronađete. Ovaj vitamin sprečava oksidativni stres i u mnogome je značajan za neutralisanje slobodnih radikala.

Vitamin A poznat kao antikancerogen, obnavlja epitel kože, vraća mu energiju i sjaj oduzetu slobodnim radikalima. Ima ga u mlečnim proizvodima, džigerici, šargarepi, pomorandži, kao i zelenom povrću.

Ovde pročitajte više o betakarotenu koji je provitamin A vitamina!

Selen je uz cink jedan od najvažnijih elemenata za funkcionisanje našeg tela. Ima ga u lososu i školjkama, integralnom pirinču i ječmu, suncokretu, zobi, luku, kokosu i pomorandžama.

Važno je da voće i povrće koje unosimo bude organskog porekla, pre svega zbog pesticida koji su u hrani prisutni sve češće. Prskanjem se unese toliko toksičnih materija, da nijedno pranje, pa čak ni kuvanje određenih povrćki, ne može to da eliminiše.

Kada god možete, kupujte proverene proizvode. Na taj način pomažete svom telu da izbegne uticaj slobodnih radikala, samim tim, da izbegne i mnoge bolesti koje vrebaju iza ćoška.

Od koristi vam može biti i ovaj vodič za ishranu protiv bora!

Ne samo ishrana, nega je takođe važan element prilikom čuvanja od slobodnih radikala. Jedan od važnijih saveta dermatologa u poslednje vreme je da iz kuće ne izlazimo bez kreme, naročito bez kreme sa zaštitnim faktororom.

Ne samo to.

Imajući kremu koja štiti od sunca, vi se štitite i na druge načine. Štitite se i tako što u kožu ne mogu prodreti prašina i druge nečistoće iz spoljašnje sredine.

Pre nanošenja kreme, lice mora da bude očišćeno, blagim, prirodnim tonikom, a onda namazano kremom. Kada se stigne kući, takođe je neophodno pranje lica, kako bi se sa kože ukonilo sve što se nakupilo tokom izlaska iz kuće.

Kreme su veoma važne. Vodite računa da budu što prirodnije, kako ne bi dodatno štetile vašoj koži. A kreme protiv uticaja slobodnih radikala treba da budu baš posebne. Da bismo im stali na put, potrebni su nam proizvodi bogati antioksidansima.

Ovakve kreme treba da budu bogate malopre pomenutim vitaminima C, E i A, koji dubinski prodiru u kožu, štiteći je od negativnih uticaja.

Niacinamid je takođe poželjno sredstvo u ovakvim kremama, zato što suzbija upalu, crvenilo i svrab, moguće posledice delovanja sunčevih zraka.

Tu je i resveratrol, koji pored brojnih korisnih stvari, najbolji u zaštiti od UV zračenja.

Od konkretnih proizvoda, naše simpatije idu kremi po imenu Neborela, efikasnom preparatu koji je u stanju da se izbori za najvećim izazovima današnjice. Ova krema izuzetnog sastava, ne samo da dodatno hidrira kožu, već je čini otpornijom na delovanje mnogih spoljašnjih faktora.

Ona podstiče proizvodnju kolagena, zateže kožu i otklanja fleke na licu, izazvane pre svega delovanjem i uticajem slobodnih radikala na kožu. U njenom sastavu su ekstrakti sladića i rabarbare, koji direktno utiču na pigmentovanu kožu, dok kombinacija guar i ksantin gume zateže kožu, otklanjajući mimičke bore.

Aktivni sastojci masline upravo štite kožu od slobodnih radikala, tako da maslinovo ulje možete koristiti i samostalno, kada za to imate prilike, kao i u okviru nekih krema za telo. Ekstrat rodopske haberlee poboljšava teksturu kože i podstiče proizvodnju elastina i kolagena, najvažnijih komponenti mladalačke kože.

Više je odličnih razloga da vaš izbor padne upravo na Neborela kremu, naročito kada je u pitanju borba protiv slobodnih radikala u pitanju.

Za kraj

Možda naizgled dosadna priča, sadrži jako korisne informacije za sve one koji o svojoj koži žele da brinu kako treba.

Navikli smo da se mažemo raznim preparatima, ne vodeći računa čemu služe i da li uopšte neguju našu kožu. Neretko ćete čuti da neko koristi kremu čitavog života, a opet ima bore i znake prevremenog starenja. Zato je važno da se zaustavite i da razmislite, koji tip nege vam je potreban i šta je to na šta posebno morate da obratite pažnju kada je nega kože lica u pitanju.

Uticaj slobodnih radikala na kožu je neminovnost, koju ne možemo da izbegnemo. Ostaje nam da se trudimo, spolja i iznutra, da taj uticaj bude što manji, kako bi naša koža u što dužem vremenskom periodu ostala elastična, mekana i sjajna. Toliko sebi dugujemo.