VMA dijete za mršavljenje – pravila i rezultati!

Autor:

Da li je VMA dijeta za mršavljenje je jedna od onih  kojoj možete da verujete da će vam i pružiti trajne rezultate, ukoliko se pridržavate svih pravila? Šta je ustvari i koja su njena pravila? Saznajte!

Čini se da je jedna od najvećih borbi žene za lepotu, upravo borba sa viškom kilograma. Koliko god se trudili i šta god radili, kilogrami se i dalje vidi. Pokušavali ste sa svim dijetama, i probali onu brzu dijetu od 21 dan ili proteinsku dijetu, i samo vam se čini da ste izgubili snagu za dalju borbu, a ne kilograme.

Nemojte da odustajete, jer možda upravo neke od dijeta i nisu za vas. Ne pružaju sve dijete iste rezultate kod svih osoba.

VMA dijeta za mršavljenje je dijeta za regulaciju vaše težine, koja će vam na efikasan način pružiti mogućnost gubitka kilograma. Još uvek nije u potpunosti proverena informacija da su ovu dijetu kreirali stručnjaci sa VMA u Beogradu, ali je na VMA vršena analiza.

VMA dijeta za mršavljenje kreirana je za pacijente koji moraju brzo da smršaju, jer se spremaju na operaciju. Obzirom da je veoma restriktivna, ova dijeta se primenjuje, isključivo uz savet lekara.

Pa da vidimo onda koje su sve prednosti ove dijete i kada možete početi da je primenjujete.

VMA dijeta i kako smršati brzo

 

VMA dijeta za mršavljenje je veoma restriktivna, pa pre nego se odlučite sa ovom dijetom, obavezno se savetujte sa lekarom, a možda je i savet da probate sa LCHF ishranom, koja je mnogo lakša.

VMA dijeta za mršavljenje, baš kao i svaka dijeta,  pre svega je usmerena na efikasno skidanje viška kilograma. Osim toga, vma dijeta za mršavljenje obezbeđuje vitalnost, vrši detoksikaciju celog organizma, ubrzava metabolizam i pruža osećaj sitosti. Ono što se smatra velikom prednosti ove dijete jeste što se neće javiti uobičajena malaksalost, koja prati većinu dijeta koju ste probali ranije. 

Kod ove dijete morate pratiti satnicu, držati se jelovnika i odabrati dijetu 15 ili 18 dana.

Druga prednost koja bi mogla da se izdvoji jeste postepeno skidanje kilograma. Većina drugih dijeta obećava brzo, efikasno i trajno skidanje kilograma. To nije uvek i dobro za vas, bez obzira koliko želite brzo da doderate svoju liniju za more.

Morate znati da brz gubitak viška telesne težine, može da dovede do ozbiljnog narušavanja celokupnog zdravstvenog stanja. Sa tim stvarima treba da budete veoma oprezni. I bez obzira koju dijetu da odaberete, bila ona hrono ishrana ili medicinska dijeta,  neophodna je konsultacija sa lekarom.

Sa druge strane, VMA dijeta za mršavljenje služi prvenstveno da unapredi vaše zdravlje, kao i da ubrza metabolizam, što na kraju dovodi do jednog postepenog, prirodnog i u potpunosti zdravog mršavljenja, samo ukoliko pratite pravila i savete lekara. Tokom primene VMA dijete za mršavljenje, vaša težina se redukuje zahvaljujući značajnom smanjenju unosa masti i ugljenih hidrata, a povećava se njihovo pretvaranje u energiju koju će vaš organizam potrošiti.

  Još jedna super prednost VMA dijeta za mršavljenje je da ukoliko želite brzo i efikasno da se rešite celulita, ona će vam biti od koristi.

Kada govorimo o celulitu, ovo morate znati. Pored ishrane, postoji i odličan način da se prirodno rešite grudvica pod kožom i imate zategnute i glatke noge i butine. O tome kako je to moguće, pričala nam je Katarina. Ona je uspela da se za kratko vreme reši celulita i strija i sada je prezadovoljna svojim izgledom. Kako? Saznaćete ako pročitate lično iskustvo koje je podelila sa nama , a koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Najveća prednost VMA dijete za mršavljenje

vma dijeta za mršavljenje

Definitivno najveća prednost vma dijete za mršavljenje je to što je ovo potpuno prirodan način mršavljenja, i zasniva se na procesima koji ne iscprljuju vaš organizam, a rezultati su više nego očigledni i primetni i, što je najvažnije i što bi trebalo da bude cilj svake dijete, održivi na duži vremenski period.

Obzirom da se ova VMA dijeta za mršavljenje primenjuje 15 ili 18 dana, nakon ovog perioda možete korigovati vašu ishranu, uz npr. hrono ishranu, najbolje uz preporuku lekara. Kada primetite ponovo da se kilogrami vraćaju, možete koristiti vma dijetu za mršavljenje jedan dan.

VMA dijeta za mršavljenje 15 dana predviđa eliminaciju šećera, krompira, voća, osim pomorandže, svih testenina i proizvoda od žitarica iz ishrane. Ono što se preporučuje je konzumiranje jaja, mesa, ribe, zelene salate i kafe.

I ono što svakako želite da čujete jeste sledeća stvar – ukoliko se pravilno pridržavate pravila, uz pomoć vma dijeta za mršavljenje uspešno ćete izgubiti od 5 do čak 15 kilograma u periodu od 15 i 18 dana. 

Ponekad kilogrami odu, ali celulit ostane. Da biste i to rešili, isprobajte recimo Anin savet:

Kome je namenjena VMA dijeta? 

Kao što smo na početku i spomenuli, ova dijeta se preporučuje osobama koje treba da se pripreme za neku hirurški intervenciju, a da ta priprema zahteva i određen gubitak kilograma. 

Takođe, vma dijeta može biti dobar izbor kada želite da se oslobodite malenog viška pred neku svečanost, kada treba da obučete omiljenu haljinu. Uz pomoć vma dijete, brzo se oslobađate viška tečnosti i osećaja nadutost, te je vam je sposobnost pokreta podignut na viši nivo. 

Savršena je kada postoji mali višak kilograma koji ni na jedan drugi način ne može da se istopi. Uz pomoć ove dijete gubi se od 7-10 kg za dve nedelje.

Iako dijeta dolazi iz ‘bolničkih’ uslova, nije namenjena samo bolesnicima, već svim ljudima koji žele da promene nešto u svojoj ishrani. 

Međutim, treba istaći da hroničari, trudnice i žene koje doje treba da izbegavaju ovaj način ishrane, zbog niskog unosa kalorija.

Vma dijeta i dojenje

Vma dijeta definitivno nije dobar izbor kada su u pitanju žene koje doje.

Zašto? Zato što dojenje sagoreva 250-500 kalorija na dan, tako da, ako ne unosite dovoljnu količinu hrane bogate kalorijama, možete bitno da narušite svoje zdravlje i da ugroziti dojenje zbog iscrpljenosti tela. 

Dnevne potrebe jedne doilje su minimum 1500-1800 kalorija, a to isto zavisi i od potreba deteta i broja učestalosti podoja.

Vma dijeta sama po sebi podrazumeva znatno nižu količinu kalorija, tako da se kod dojilja nikako ne preporučuje. 

Žena koja doji, treba da ima šest manjih obroka, lepo raspoređenih, tri glavna i tri užine. 

Vma dijeta i užine

Ishrana se u vma dijeti svodi na tri glavna obroka dnevno. Obroci su unapred određeni sa receptima koji se veoma brzo i lagano pripremaju. Konzumiraju se tri obroka bez užina.

Užine su dozvoljene samo kod dijabetičara i osobama sa hroničnim bolestima, i to se unosi isključivo hrana koju doktor preporučio, hrana sa odgovarajućim brojem kalorija.

Dozvoljeno je između obroka unositi limunadu, kafu bez šećera, čajeve, kao i vodu sa različitim ukusima. Sasi voda je takođe dozvoljena na mestu užine. 

Vma dijeta i pauze

Ovo je još jedna ciklična dijeta.

Smenjuju se tri kruga od po 5 dana.

Nakon svakog kruga, poželjno je napraviti pauzu od dva dana.

Primer, radnim danima se pridržavate dijete, a za vikend jedete normalno. Naravno, preporuka je da ne preterujete sa hranom za ta dva dana. 

Nakon ova tri kruga neophodno je napraviti pauzu od 10 dana. Pauza od 10 dana mora da se ispošttuje, da ne biste ugrozili zdravlje zbog niskog unosa kalorija. Taman se za vreme pauze telo rehabilituje, pa ga opet prodrmate.

Potrebno je da pauza između obroka bude oko 4-5 sati. Imate tri obroka dnevno i pauze između njih, koje su veoma bitne. 

Vma dijeta i celulit 

Kao i kod ostalih dijeta, ne samo kod vma, gubitak kilograma ne podrazumeva gubitak celulita. Koliko puta ste sreli mršavu osobu, punu celulita? Puno puta, zar ne? 

Štaviše, kod osoba koje izgube veliki broj kilograma za vreme trajanja dijete, može se javiti višak kože i pojedine neravnine, koje nisu klasičan celulit, ali podsećaju na njega. U tom slučaju je neophodno koži posvetiti više pažnje nego inače i opredeliti se za neki kvalitetan prirodni preparat u vidu kreme ili gela protiv celulita

Gelovi prednjače u odnosu na kreme, jer su lakše strukture, pa bolje prodiru u duboke slojeve kože, a samim tim i ostvaruju bolji i potpuniji efekat. Birajte pažljivo i čitajte sastav. 

Evo sada malo pojedinosti o samoj dijeti!

Vma dijeta po satima

Ono što čini još jednu prednost kada je vma dijeta za mršavljenje u pitanju jeste satnica. Satnicu možete sami odrediti, dakle tu nema nikakvih strogih pridržavanja, ali evo primera jedne satnice :

 • Doručkujete odmah nakon ustajanja. I doručak je uvek isti pomorandža, 4 krekera ili jedan dvopek, šolja čaja ili kafe, bez ikakvih zaslađivača.
 • Ručak ćete imati u periodu od 4 do 5 sati posle
 • Večera nakon 4-5 h

Osim ovog pravila koji se odnosi na satnicu postoje i važna pravila kojih se morate pridržavati.

VMA dijeta za mršavljenje pravila

Pravila VMA dijete za mršavljenje su veoma stroga i neophodno je da ih se pridržavate baš onako kako su i propisana. Samo i jedino pravilnim načinom i odgovornošću kojom pristupite ovoj dijeti, biće i mogući rezultati.

 • Prvo važno pravilo je da potpuno eliminišete šećer – ne samo iz napitaka, već i iz same hrane. Ne koristite nikakve veštačke zaslađivače, jer oni veoma brzo stvaraju osećaj gladi.
 • Drugo pravilo VMA dijete za mršavljenje podrazumeva i zabranu konzumiranja alkohola, koji je glavni uzročnik stvaranja masnih naslaga u delu oko stomaka. Ovo pravilo prati i potpuno odbacivanje cigareta.
 • Vrlo je važno da obroke uzimate po redosledu i da ih ne preskačete
 • Treće pravilo, koje je uopšteno i savet je bez obzira da li ste na bilo kojoj dijeti ili ne jeste da dnevno mora da pijete najmanje 8 čaša vode, tj. do 2 litre. To znači da možete da pijete i limunadu ili zeleni čaj, koji se dokazano uspešno bore protiv suvišnih kilograma.
 • Večera se preporučuje najkasnije do 20h. Nakon ovog vremena ne bi trebalo nista da unosite u organizam.
 • VMA dijeta za mršavljenje obezbeđuje neophodnu količinu, kako minerala, tako i vitamina, pa iz tog razloga nije neophodan njihov unos u vidu dodataka ishrani.
 • Obroci na svakih 4 -5 sati. Mislite li sada, lako je ovo pravilo ? Pa da vidimo. Kada doručkujete povećava se nivo insulina i tada masti počinju da se skladište. Sve dok traje efekat insulina (i do tri sata), nema razgradnje masti. Enzim koji tu mast razlaže, koji se zove lipaza, ne može da deluje sve dok je insulin prisutan u krvi u velikoj koncentraciji i blokira je. To bi značilo da ukoliko pre ručka pojedete bilo šta, omiljenu vam grickalicu,  insulin počinje ponovo da raste u krvi, i nema ništa od razlaganja masti. Ovo pravilo ima i dijeta 8 sati.

Sve prednosti VMA dijete 15 dana

Kao što smo u uvodu i rekli, pre nego se odlučite da primenite vma dijetu za mršavljenje i rešite se vaših suvišnih kilograma, trebalo bi da se konsultujete sa vašim lekarom. Vaš lekar će vam reći da li je ova dijeta dobar izbor za vas.

Kada spremate vaš obrok, izbegavajte upotrebu soli, pogotovo ako je meso u pitanju, obzirom  će ona da vam stvori prividan osećaj gojenja što je, u stavri posledica gomilanja vode. VMA dijeta za mršavljenje će vam pomoći da se rešite viška tečnosti iz organizma, samo i jedino, ako se pridržavate njenih pravila.

Kada vma dijetu za mršavljenje, uspešno privodite  kraju, unos kalorija ishranom trebalo bi da postepeno povećavate do optimalnog nivoa. Polako i postepeno normalizujte vašu ishranu, bez velikog preterivanja, kako biste izbegli tzv. kalorijski šok, ili naglo gojenje.

Neke od drugih niskokaloričnih režima ishrane, mogu da dovedu do posledičnih reakcija, kao što su teškoće sa pamćenjem i održavanjem pažnje. Može da se desi da budete pospani, osećate slabost ili preteranu razdražljivost. Kada je VMA dijeta za mršavljenje u pitanju, ovakve reakcije ne postoje, i upravo se to smatra njenom najvećom prednošću.

Osim toga, rezultati su vidljivi već posle nekoliko dana što će vam omogućiti brži metabolizam i sagorevanje masti, čime  VMA dijeta za mršavljenje sprečava pojavu jo-jo efekta.

Za kratak vremenski period rešićete se neprijatnih suvišnih kilograma i svoje telo dovesti do idealnog i toliko željenog dobrog  izgleda. Što je najvažnije, osećaćete se dobro.

Koliko je ova dijeta dobra, govori i podatak nakon iskustva osoba koje su koristile dijetu, možda i najvažnija stvar da  VMA dijeta za mršavljenje ne mora da se ponavlja najmanje godinu dana posle njene primene. Ali, obzirom da svaka dijeta drugačije deluje na svakog pojedinca, ne možemo da tvrdimo da će ovo biti slučaj kod svake osobe.

VMA dijeta 18 dana

Kao što smo rekli, VMA dijeta za mršavljenje 15 i 18 dana dovodi do rezultata, koji će vas u potpunosti vratiti u formu koju ste imali nekada, i vaše telo će biti vitko, kao i pre što je bilo.

Kako biste bili sigurni da se kilogrami neće vratiti, savet je da jednom nedeljno držite ovu mini-dijetu. Mini dijeta upravo ima ovakav naziv, jer se odnosi na period od samo jednog dana, a evo kako treba da izgleda :

 • Za doručak možete da popijete 2 dl soka od celog ceđenog limuna ili grejpfruta. Zapamtili ste pravilo, bez šećera i veštačkih zaslađivača. Ukoliko volite limetu, fslobodno dodajte u vaš napitak za lep i okrepljujući ukus.
 • Ručak bi trebalo da bude od jednog dvopeka, ili nekog peciva od integralnog peciva i jedne jabuke.
 • Večera će biti lagana. Skuvaćete jedno jaje, uzeti jedan svež paradajz i jedan dvopek ili četiri krekera. Umesto svežeg paradjza, možete popiti 2 dl ovog napitka.

VMA dijeta jelovnik

Ovaj režim ishrane funkcioniše po cikličnom principu, dakle on se nakon svakog petog dana ponavlja. U zavisnosti od željenih rezultata koje želite da postignete, na vama je da li ćete VMA dijetu za mršavljenje, sprovoditi 15 ili 18 dana.

Jelovnik vma dijete za mršavljenje odnosi se na period od 5 dana. Važno je da se pridržavate redosleda unosa. Menjanje ili  kombinovanje hrane, VMA dijeta za mršavljenje ne dozvoljava u praksi. Jede se dosta jaja pa vam može ličiti i na dijetu sa jajima.

Tokom režima VMA dijete za mršavljenje,  jedete sva tri obroka dnevno: doručak, ručak i večeru. Užinu nemate.

Kao što smo spomenuli, kada smo pričali o satnici, pobrinite se da razmak između njih bude 4 do 5 sati i  vodite računa, nikako nemojte da preskačete obroke.

Što se doručka tiče, on je uvek isti i bazira se na unosu prirodnog voćnog šećera iz narandže. Narandža je takođe i sastavni deo ručka i večere, tako da ukoliko ste ljubitelj ovog voća, onda je ovo prava dijeta za vas.

Prvi dan  – za doručak, kao što rekli jedna super slatka narandža, jedan dvopek, omiljena šolja kafe ili čaja (bez ikakvih zaslađivača). Ručak treba dočekati, a za ručak ide jedno kuvano jaje, jedan dvopek, dve kašike kisele pavlake i 1 narandža. VMA dijeta za mršavljenje dozvoljava da kao zamenu za pavlaku uzmete istu količinu kiselog mleka ili šolju jogurta. Večera je sa 1 ili 2 dvopeka, dva kuvana jajeta, jedan krastavac i jedan paradajz.

Drugi dan – za doručak jedete jednu pomorandžu, 1 dvopek, i popijte šoljicu kafe ili čaja (bez šećera). Ručak je sličan prethodnom danu, jer se jede kuvano jaje, dve kašike kisele pavlake, ali  drugog dana pojedite 2 dvopeka i na kraju 1 pomorandžu. Večera drugog dana je bogatija proteinima, jer je ovog puta, uz jedan komad dvopeka predviđeno 125 gr mlevenog junećeg mesa. Ovo meso možete da ispržite u tiganju sa jako malo ulja. Od povrća dozvoljen vam je jedan paradajz, a nakon toga, pa naravno jedna narandža. Trudite se da ne konzumirate svinjetinu, jer je veoma masna i može da se desi da je teško varite.

Treći dan – ovo jutro standardno,  jedna pomorandža, 1 dvopek, šoljica kafe ili čaja, naravno bez zaslađivača, zapamtili ste već pravilo. Ručak trećeg dana je lako svarljiv, jer ćete uz kuvano jaje, dve kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka), dodati jedan svež krastavac. Ovde ćete pomorandžu ostaviti za desert. Večera je kao i kod drugog dana bogata proteinima, pa ćete uz komad dvopeka ispržiti 125 gr mlevenog junećeg mesa, nakon čega je dozvoljeno da popijete šolju kafe ili čaj bez šećera, uz jednu pomorandžu.

Četvrti dan – doručak je isti, dakle pojedite prvo jednu pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju kafa ili čaj. Sad možete malo da promenite, tj. ukoliko ste se zasitili dvopeka, a želite neko drugo pecivo, slobodno možete uzeti kreker, 4 komada i da ne budu slani. Ručak je veoma lagan i bogat prirodnim belančevinama, jer uz komad dvopeka ide i do 125 gr mladog kravljeg sira, iseckan na kockice i jedan svež paradajz. Večera i ovaj put proteinska, pa ćete uz dva dvopeka ili osam krekera, šta vam je lepše, ispržiti 125 gr mlevenog mesa, a kao povrće možete pojesti dva sveža paradajza.

Peti dan – doručak ste zapamtili, tako da nećemo da ponavljamo. Za ručak poslednjeg dana ciklusa,  spremite 200 gr kuvanog junećeg mesa, ali nemojte da koristite so. Dodajte malo soja sosa,  komad dvopeka i svež paradajz. Petog dana za vašu večeru biće jedno tvrdo kuvano jaje sa 500 gr barenog povrća.

Nakon petog dana, dakle nakon prvog ciklusa, vraćate se na prvi i tako sve do petnaestog. Ukoliko želite da izgubite još kilograma i niste zadovoljni rezultatima, možete nastaviti do osamnaestog dana. Dakle, u ovom trenutku vaša dijeta se završava. Nakon toga, bićete lakši i do čak 15 kilograma, pri tom ćete se osećati energično i vitalno.

Kao što smo prethodno već spomenuli, možete nastaviti sa mini dijetom povremeno, ukoliko želite još da smršate. Ali ništa od ovoga ne radite bez saveta lekara!

VMA dijeta komentari i iskustva

 

Komentari ljudi koji su imali prilike da koriste ovu dijetu su veoma pozitivni. Na forumima  kruže njihova iskustva, pa čak i raspored namirnica koje su koristili, pa vam to može poslužiti kao podstrek ako se još uvek kolebate. Ono što su svi izdvojili kao prednost, a već smo to objasnili da je prioritet kod ove dijete, da ne osećate malaksalost, nemate glavobolje i niste pospani. Dakle, i ako se čini da količinski ne unosite previše hrane, energije vam neće nedostajtati.

Kod sportista koji, kako profesionalnih i onih rekretaivaca, koji treniraju svaki dan i imaju naporne treninge, ni jedna osoba nije osetila iscrpljenost ili upravo to da nema snage da izdrži ceo trening. Jedna osoba je napomenula kako je izgubila 3 kilograma već posle 5 dana primene, uz strogo pridržavanje svih pravila i jelovnika koji propisuje VMA dijeta za mršavljenje.

Kako god bilo, a većina iskustva idu u prilog ovoj dijeti, na vama je da odlučite da li ćete koristiti ovu dijetu, ali naravno uz obaveznu konsultaciju sa lekarima. Ukoliko ste ljubitelj pomorandži, pa ova dijeta je idealna za vas.

VMA dijeta – kalorije i zašto je toliko popularna?

vma dijeta rezultati

Kao što smo u uvodnom delu rekli, ova VMA dijeta za mršavljenje je bila osmišljena  za pacijente kojima je bilo potrebno da brzo smršaju neposredno pred operaciju. Iz tog razloga,  lekari koji su radili na samoj dijeti, bilo im je važno da se osobe nakon ovakvog režima ishrane osećaju dobro, da budu vitalni i spremni za operaciju. Broj kalorija koje unosite je znatno smanjen u odnosu na uobičajenu ishranu, pa zato i dolazi do mršavljenja. Telo počinje da koristi masti za energiju.

Zbog čega je još posebna :

 • Nećete biti izmoreni, malaksali i iscrpljeni
 • Nećete osećati nervozu i razdražljivost
 • Izgubićete 7-15 kilograma za 15 dana
 • Nećete imati bilo kakve vrtoglavice od izgladnelosti
 • Nema povratka kilograma

VMA dijeta za mrsavljenje je dijeta cikličnog tipa, što ustvari znači da je koristite pet dana, po tri kruga. Posle tog vremena je obavezna  pauza od dve nedelje. 

Kako održati postignuti rezultat?

Iskustva kažu da VMA dijeta za mršavljenje nema jo-jo efekat. Ipak, da biste učinili sve što je do vas kako se kilogrami ne bi vratili, preporučujemo da primenjujete jednodnevnu  VMA dijeta za mršavljenje, koju smo vam prethodno objasnili ili da jednostavno počnete da vodite računa o svojoj ishrani. To je ipak najbolji put do trajno dobre linije!