Čuvena VMA dijeta: jelovnik po danima i iskustva!

Čuvena VMA dijeta: jelovnik po danima i iskustva!

Autor:

Da li je VMA dijeta za mršavljenje  jedna od onih koja će vam pružiti trajne rezultate?  Šta je uopšte ova bolnička dijeta i koja su njena pravila? Saznajte.

Čini se da je jedna od najvećih borbi žene za lepotu, upravo borba sa viškom kilograma. Slažete li ste? Da li se i vama čini da koliko god se trudili i šta god radili, kilogrami se i dalje vide. Pokušavali ste sa svim dijetama, i probali onu brzu dijetu od 21 dan ili proteinsku dijetu, i samo vam se čini da ste izgubili snagu za dalju borbu, a ne kilograme?

Nemojte da odustajete, jer možda upravo neke od dijeta i nisu za vas. Ne pružaju sve dijete iste rezultate kod svih osoba.

VMA dijeta za mršavljenje će vam na efikasan i brz način pružiti mogućnost gubitka kilograma. Još uvek nije u potpunosti proverena informacija da su ovu dijetu kreirali stručnjaci sa VMA u Beogradu, ali je na toj instituciji vršena analiza.

Broj kalorija koje unosite je znatno smanjen u odnosu na uobičajenu ishranu, pa zato i dolazi do mršavljenja. Telo počinje da koristi masti za energiju.

Ipak, imajte na umu sledeće:

VMA dijeta za mršavljenje kreirana je za pacijente koji moraju brzo da smršaju, jer se spremaju na operaciju. Iz tog razloga,  lekarima koji su radili na samoj dijeti bilo je važno da se osobe nakon ovakvog režima ishrane osećaju dobro, da budu vitalni i spremni za operaciju.Obzirom da je veoma restriktivna, ova dijeta se primenjuje, isključivo uz savet lekara.

Pa da vidimo onda koje su sve prednosti ove dijete, kada i da li uopšte možete početi da je primenjujete.

VMA dijeta i kako smršati brzo

Ova bolnička dijeta veoma je restriktivna, pa pre nego se odlučite na nju obavezno se savetujte sa lekarom.

VMA dijeta za mršavljenje, baš kao i svaka dijeta,  pre svega je usmerena na efikasno skidanje viška kilograma. Osim toga, ona obezbeđuje vitalnost, vrši detoksikaciju celog organizma, ubrzava metabolizam i pruža osećaj sitosti. Ono što se smatra velikom prednosti ove dijete jeste što se neće javiti uobičajena malaksalost, koja prati većinu dijeta koju ste probali ranije.

Kod ove dijete morate pratiti satnicu, držati se jelovnika i odabrati dijetu 15 ili 18 dana.

Druga prednost koja bi mogla da se izdvoji jeste postepeno skidanje kilograma. Većina drugih dijeta obećava brzo, efikasno i trajno skidanje kilograma. To nije uvek i dobro za vas, bez obzira koliko želite brzo da doterate svoju liniju za more.

Morate znati da brz gubitak viška telesne težine, može da dovede do ozbiljnog narušavanja celokupnog zdravstvenog stanja. Sa tim stvarima treba da budete veoma oprezni. I bez obzira koju dijetu da odaberete, bila ona hrono ishrana ili medicinska dijeta,  neophodna je konsultacija sa lekarom.

Kako deluje VMA dijeta na kilograme?

Tokom primene VMA dijete za mršavljenje, vaša težina se redukuje zahvaljujući značajnom smanjenju unosa masti i ugljenih hidrata, a povećava se njihovo pretvaranje u energiju koju će vaš organizam potrošiti.

Još jedna super prednost VMA dijeta za mršavljenje je da ukoliko želite brzo i efikasno da se rešite celulita, ona će vam biti od koristi.

Međutim, kada govorimo o celulitu, ovo morate znati. Sama ishrana nije dovoljna. Potrebna je i nega. Pored ishrane, postoji i odličan način da se prirodno rešite grudvica pod kožom i imate zategnute i glatke noge i butine. O tome kako je to moguće, pričala nam je Katarina. Ona je uspela da se za kratko vreme reši celulita i strija i sada je prezadovoljna svojim izgledom. Kako? Saznaćete ako pročitate lično iskustvo koje je podelila sa nama, a koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Definitivno najveća prednost vma dijete za mršavljenje je to što je ovo potpuno prirodan način mršavljenja, i zasniva se na procesima koji ne iscprljuju vaš organizam, a rezultati su više nego očigledni i primetni i, što je najvažnije – održivi na duži vremenski period.

vma dijeta za mršavljenje

Obzirom da se ova VMA dijeta za mršavljenje primenjuje 15 ili 18 dana, nakon ovog perioda možete korigovati vašu ishranu, uz npr. hrono ishranu, najbolje uz preporuku lekara.

VMA dijeta za mršavljenje 15 dana predviđa eliminaciju šećera, krompira, voća, osim pomorandže, svih testenina i proizvoda od žitarica iz ishrane. Ono što se preporučuje je konzumiranje jaja, mesa, ribe, zelene salate i kafe.

I ono što svakako želite da čujete jeste sledeća stvar – ukoliko se pravilno pridržavate pravila, uz pomoć vma dijeta za mršavljenje uspešno ćete izgubiti od 5 do čak 15 kilograma u periodu od 15 i 18 dana.

Ponekad kilogrami odu, ali celulit ostane. Da biste i to rešili, isprobajte recimo Anin savet:

Kome je namenjena VMA dijeta?

Kao što smo na početku i spomenuli, ova dijeta se preporučuje osobama koje treba da se pripreme za neku hirurški intervenciju, a da ta priprema zahteva i određen gubitak kilograma. Takođe, ona može biti dobar izbor kada želite da se oslobodite malenog viška pred neku svečanost, kada treba da obučete omiljenu haljinu. Uz pomoć ove dijete, brzo se oslobađate viška tečnosti i osećaja nadutosti.

Savršena je kada postoji mali višak kilograma koji ni na jedan drugi način ne može da se istopi. Uz pomoć ove dijete gubi se, kako kažu,  od 7-10 kg za dve nedelje.

Međutim, treba istaći da hroničari, trudnice i žene koje doje treba da izbegavaju ovaj način ishrane, zbog niskog unosa kalorija.

VMA dijeta i dojenje

VMA dijeta definitivno nije dobar izbor kada su u pitanju žene koje doje.

Zašto? Zato što dojenje sagoreva 250-500 kalorija na dan, tako da, ako ne unosite dovoljnu količinu hrane bogate kalorijama, možete bitno da narušite svoje zdravlje i da ugroziti dojenje zbog iscrpljenosti tela.

Dnevne potrebe jedne doilje su minimum  1800 -2000 kalorija dnevno,  a to isto zavisi i od potreba deteta i broja učestalosti podoja.

VMAdijeta sama po sebi podrazumeva znatno nižu količinu kalorija, tako da se kod dojilja nikako ne preporučuje.

Žena koja doji, treba da ima šest manjih obroka, lepo raspoređenih, tri glavna i tri užine.

VMA dijeta za mršavljenje: PRAVILA

Pravila VMA dijete za mršavljenje su veoma stroga i neophodno je da ih se pridržavate baš onako kako su i propisana. Samo i jedino pravilnim načinom i odgovornošću kojom pristupite ovoj dijeti biće  mogući rezultati.

 • Prvo važno pravilo je da potpuno eliminišete šećer – ne samo iz napitaka, već i iz same hrane. Ne koristite nikakve veštačke zaslađivače, jer oni veoma brzo stvaraju osećaj gladi.
 • Drugo pravilo  podrazumeva i zabranu konzumiranja alkohola. Ovo pravilo prati i potpuno odbacivanje cigareta.
 • Treće pravilo, koje je uopšteno i savet je bez obzira da li ste na bilo kojoj dijeti ili ne, jeste da dnevno mora da pijete najmanje 8 čaša vode, tj. do 2 litre. To znači da možete da pijete i limunadu ili zeleni čaj, koji se dokazano uspešno bore protiv suvišnih kilograma.
 • Večera se preporučuje najkasnije do 20h. Nakon ovog vremena ne bi trebalo nista da unosite u organizam.
 • Vrlo je važno da obroke uzimate po redosledu i da ih ne preskačete
 • Obroci na svakih 4 -5 sati. Mislite li sada, lako je ovo pravilo ? Pa da vidimo. Kada doručkujete povećava se nivo insulina i tada masti počinju da se skladište. Sve dok traje efekat insulina (i do tri sata), nema razgradnje masti. Enzim koji tu mast razlaže, koji se zove lipaza, ne može da deluje sve dok je insulin prisutan u krvi u velikoj koncentraciji i blokira je. To bi značilo da ukoliko pre ručka pojedete bilo šta, omiljenu vam grickalicu,  insulin počinje ponovo da raste u krvi, i nema ništa od razlaganja masti.

Ovo pravilo imaju i druge dijete:

Sve su one dosta slične.

A evo i kako se konkretno sprovodi i šta jesti, a šta ne.

Jelovnik po danima

Ovaj režim ishrane funkcioniše po cikličnom principu, dakle on se nakon svakog petog dana ponavlja. U zavisnosti od željenih rezultata koje želite da postignete, na vama je da li ćete VMA dijetu za mršavljenje, sprovoditi 15 ili 18 dana.

Jelovnik vma dijete za mršavljenje odnosi se na period od 5 dana. Važno je da se pridržavate redosleda unosa.

Menjanje ili  kombinovanje hrane ne dozvoljava se. Jede se dosta jaja pa vam može ličiti i na dijetu sa jajima.

Tokom režima VMA dijete za mršavljenje,  jedete tri obroka dnevno: doručak, ručak i večeru.

Kao što smo spomenuli, kada smo pričali o satnici, pobrinite se da razmak između njih bude 4 do 5 sati i  vodite računa, nikako nemojte da preskačete obroke.

vma dijeta rezultati

Što se doručka tiče, on je uvek isti i bazira se na unosu prirodnog voćnog šećera iz narandže. Narandža je takođe i sastavni deo ručka i večere, tako da ukoliko ste ljubitelj ovog voća, onda je ovo prava dijeta za vas.

Prvi dan

Doručak:  1 pomorandža, jedan dvopek, omiljena šolja kafe ili čaja (bez ikakvih zaslađivača).

Ručak : jedno kuvano jaje, jedan dvopek, dve kašike kisele pavlake i 1 narandža. VMA dijeta za mršavljenje dozvoljava da kao zamenu za pavlaku uzmete istu količinu kiselog mleka ili šolju jogurta.

Večera:  1 ili 2 dvopeka, 2  kuvana jajeta, jedan krastavac i jedan paradajz.

Drugi dan

Doručak: 1 pomorandža, 1 dvopek, i popijte šoljicu kafe ili čaja (bez šećera).

Ručak:  je sličan prethodnom danu, jer se jede 1 kuvano jaje, dve kašike kisele pavlake, ali  drugog dana pojedite 2 dvopeka i na kraju 1 pomorandžu.

Večera : večera je bogatija proteinima, jer je ovog puta, uz jedan komad dvopeka predviđeno 125 g mlevenog junećeg mesa. Ovo meso možete da ispržite u tiganju sa jako malo ulja. Od povrća dozvoljen vam je jedan paradajz, a nakon toga 1 pomorandža.

Treći dan

Doručak: standardno,  1 pomorandža, 1 dvopek, šoljica kafe ili čaja, naravno bez zaslađivača, zapamtili ste već pravilo.

Ručak:  uz kuvano jaje, dve kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka), dodati jedan svež krastavac. Ovde ćete pomorandžu ostaviti za desert.

Večera:  kao i kod drugog dana bogata proteinima, pa ćete uz komad dvopeka ispržiti 125 gr mlevenog junećeg mesa, nakon čega je dozvoljeno da popijete šolju kafe ili čaj bez šećera, uz jednu pomorandžu.

Četvrti dan

Doručak: Postupak je isti.  dakle pojedite prvo 1 pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju kafa ili čaj. Sad možete malo da promenite, tj. ukoliko ste se zasitili dvopeka, a želite neko drugo pecivo, slobodno možete uzeti kreker, 4 komada i da ne budu slani.

Ručak :  veoma lagan i bogat prirodnim belančevinama, jer uz komad dvopeka ide i do 125 gr mladog kravljeg sira, iseckan na kockice i jedan svež paradajz.

Večera: i ovaj put proteinska, pa ćete uz dva dvopeka ili osam krekera, šta vam je lepše, ispržiti 125 gr mlevenog mesa, a kao povrće možete pojesti dva sveža paradajza.

Peti dan

Doručak : ste zapamtili, tako da nećemo da ponavljamo.

Ručak poslednjeg dana ciklusa:  spremite 200 gr kuvanog junećeg mesa, ali nemojte da koristite so. Dodajte malo soja sosa,  komad dvopeka i svež paradajz.

Večera: Petog dana za vašu večeru biće jedno tvrdo kuvano jaje sa 500 gr barenog povrća.

Nakon petog dana, dakle nakon prvog ciklusa, vraćate se na prvi dan i tako sve do petnaestog.

Ukoliko želite da izgubite još kilograma i niste zadovoljni rezultatima, možete nastaviti do 18 dana. Dakle, u ovom trenutku vaša dijeta se završava. Nakon toga, trebalo bi da budete lakši i do čak 15 kilograma.

Kao što smo prethodno već spomenuli, možete nastaviti sa mini dijetom povremeno, ukoliko želite još da smršate. Ali ništa od ovoga ne radite bez saveta lekara!

Kako organizovati obroke po satima?

Satnicu možete sami odrediti, dakle tu nema nikakvih strogih pridržavanja, ali evo primera  :

 • Doručkujete odmah nakon ustajanja. I doručak je uvek isti pomorandža, 4 krekera ili jedan dvopek, šolja čaja ili kafe, bez ikakvih zaslađivača. Recimo da je to u 9h.
 • Ručak ćete imati u periodu od 4 do 5 sati posle. Znači oko 13-14 časova.
 • Večera nakon 4-5 h – znači oko 17-18h

Vma dijeta i užine

Ishrana se u vma dijeti svodi na tri glavna obroka dnevno. Obroci su unapred određeni sa receptima koji se veoma brzo i lagano pripremaju. Konzumiraju se tri obroka bez užina.

Užine su dozvoljene samo kod dijabetičara i osobama sa hroničnim bolestima, i to se unosi isključivo hrana koju doktor preporučio, hrana sa odgovarajućim brojem kalorija.

Dozvoljeno je između obroka unositi limunadu, kafu bez šećera, čajeve, kao i vodu sa različitim ukusima. Sasi voda je takođe dozvoljena na mestu užine.

Kako održavati kilažu nakon VMA dijete?

Kako biste bili sigurni da se kilogrami neće vratiti, savet je da jednom nedeljno držite ovu mini-dijetu. Mini dijeta upravo ima ovakav naziv, jer se odnosi na period od samo jednog dana, a evo kako treba da izgleda :

 • Za doručak možete da popijete 2 dl soka od celog ceđenog limuna ili grejpfruta. Zapamtili ste pravilo, bez šećera i veštačkih zaslađivača. Ukoliko volite limetu, slobodno dodajte u vaš napitak za lep i okrepljujući ukus.
 • Ručak bi trebalo da bude od jednog dvopeka, ili nekog peciva od integralnog peciva i jedne jabuke.
 • Večera će biti lagana. Skuvaćete jedno jaje, uzeti jedan svež paradajz i jedan dvopek ili četiri krekera. Umesto svežeg paradjza, možete popiti 2 dl ovog napitka.

Međutim, imajte na umu sledeće: Ako želite trajno vitku liniju, onda brze restriktivne dijete nisu rešenje. Treba da promenite odnos prema hrani. On ne mora biti ovoliko drastičan. VMA dijeta može da vam bude odskočna daska. Brzo pokaže rezultate pa ćete biti motivisani. Dalje nastavite da se hranite umereno i zdravo i održaćete kilažu.

Pauze su bitne!

Ovo je još jedna ciklična dijeta.

Smenjuju se tri kruga od po 5 dana.

Nakon svakog kruga, poželjno je napraviti pauzu od dva dana.

Primer, radnim danima se pridržavate dijete, a za vikend jedete normalno. Naravno, preporuka je da ne preterujete sa hranom za ta dva dana.

Nakon ova tri kruga neophodno je napraviti pauzu od 10 dana. Pauza od 10 dana mora da se ispoštuje, da ne biste ugrozili zdravlje zbog niskog unosa kalorija.

U kakvoj su vezi bolnička dijeta i celulit?

Kao i kod ostalih dijeta, gubitak kilograma ne podrazumeva gubitak celulita. Koliko puta ste sreli mršavu osobu, punu celulita? Puno puta, zar ne?

Štaviše, kod osoba koje izgube veliki broj kilograma za vreme trajanja dijete, može se javiti višak kože i pojedine neravnine, koje nisu klasičan celulit, ali podsećaju na njega. U tom slučaju je neophodno koži posvetiti više pažnje nego inače i opredeliti se za neki kvalitetan prirodni preparat u vidu kreme ili gela protiv celulita.

Gelovi prednjače u odnosu na kreme, jer su lakše strukture, pa bolje prodiru u duboke slojeve kože, a samim tim i ostvaruju bolji i potpuniji efekat. Birajte pažljivo i čitajte sastav.

Iskustva sa VMA dijetom

Komentari ljudi koji su imali prilike da probaju ovu dijetu su veoma pozitivni. Na forumima  kruže njihova iskustva, pa čak i raspored namirnica koje su koristili, pa vam to može poslužiti kao podstrek ako se još uvek kolebate. Ono što su svi izdvojili kao prednost je da ne osećate malaksalost, nemate glavobolje i niste pospani. Dakle, i ako se čini da količinski ne unosite previše hrane, energije vam neće nedostajtati.

Jedna osoba je napomenula kako je izgubila 3 kilograma već posle 5 dana primene, uz strogo pridržavanje svih pravila i jelovnika koji propisuje VMA dijeta za mršavljenje.

Kako god bilo, a većina iskustva idu u prilog ovoj dijeti, na vama je da odlučite da li ćete koristiti ovu dijetu, ali naravno uz obaveznu konsultaciju sa lekarima.