Kako se izvodi komedoekspresija bez greške

Kako se izvodi komedoekspresija bez greške

Autor:

Komedoekspresija nam svima ponekad treba! Ako se pitate o čemu je reč, onda obratite pažnju na redove koji slede i saznajte šta je komedoekspresija i kako se radi.

Šta je komedoekspresija?

Komedoni su male izbočine na koži koje liče na bubuljice, ali nisu bele, tj. ne sadrže gnoj.

Komedoekspresija je , ništa drugo, nego ceđenje komedona i svojevrsni tretman detaljnog čišćenja lica.

U pitanju je osnovni higijenski tretman lica koji  se izvodi u kozmetičkom salonu. Dakle, bitno je da se radi u čistim i sterilnim uslovima, tako da je uvek savet za sve žene da to ne rade same kod kuće.

Ceđenje bubuljica kod kuće može da dovede do mnogih komplikacija. Kada to radite same, dešava se da sadržaj mitisera ili bubuljice prodre dublje pod kožu. Vi  nečistim rukama unosite bakterije, onda se stvara se zapaljenje koje može rezultirati stvaranjem ožiljaka na kraju.

Možete napraviti više štete nego koristi, a kao krajnji rezultat, umesto čistog lica, kao što smo rekli mogu ostati trajni ožiljci, što svakako ni jedna žena ne želi.

Pa šta je onda rešenje za vas u tom slučaju?

Komedoekspresija je jedan od onih tretmana koje bi trebalo da radite u kozmetičkom salonu kod svog kozmetičara od poverenja.

Dakle, nema eksperimentisanja kod kuće!

Što se tiče komedoekspresije, postoje oprečna mišljenja i kod samih dermatologa.  Mnogi smatraju da je ovaj vid čišćenja lica agresivan, jak i da ostavlja posledice.

Međutim, u samoj praksi, iskustva govore drugačije. Svi oni dermatolozi i kozmetičari koji izvode komedoeskspresiju znaju koliko je ovaj tretman nege lica važan i da dovodi do brzih i vidljivih rezultata. Posledica može da bude samo ukoliko osoba koja izvodi manuelnu komedoeskpresiju nije stručna.

Redovnim tretmanima komedoekspresije dolazi i do skupljanja pora i do njihovog smanjenja.

Savet je da, uprskos tretmanu,  nastavite sa svojim redovnim tretmanom protiv bubuljica. Ukoliko ste navikli da se negujete kremama protiv bubuljica, nastavite tako. Ukoliko niste, preporučuje se da to budu krema na prirodnoj bazi, koje su bolje i efikasnije od krema koje sadrže jake sastojke.

Pročitajte i Ninino iskustvo. Ona je  rešila problem sa masnom kožom i bubuljicama potpuno prirodno i oduševljena je rezultatima. Konačno ima čisto lice i nema potrebe za ceđenjem bilo čega. Podelila sa nama svoju priču, a šta je rekla pročitajte na ovom linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Dermatolog ili osoba koja izvodi tretman, nakon tretmana treba da preporuči svakom pacijentu kućnu negu, koja je individualna. Ono što je najvažnije jeste da treba da koristite kremu sa zaštitnim faktorom, kao i da budu pojačani higijenski uslovi.

Kako se radi komedoekspresija?

Ono što je veoma važno da ponovimo jeste da se ne sme raditi u kućnim uslovima. Prljave ruke, nepravilna nega i nepravilno istiskivanje mogu dovesti do pogoršanja stanja.

Pročitajte zašto je važno pravilno ceđenje mitisera

Dakle, ovaj higijenski tretman lica radi stručno lice. Njegov zadatak je da na pregledu proceni stanje i odredi sve akne i otvorene komedone koji su spremne za intervenciju. Takve akne se nazivaju pustule (bubuljica koja je dostigla zrelost tako da se može iscediti). Ne mogu se cediti zatvoreni komedoni iz prostog razloga jer nemaju otvor i sadržaj nema gde da izađe.

Komedoekspresija (čišćenje lica) se nikada ne radi pre pripreme same kože. Priprema lica podrazumeva čišćenje i denzifikaciju.

Kada kozmetičar završi sa pripremom, nakon toga pari se lice, kako bi se pore otvorile. Pore se moraju otvoriti kako bi olakšali sam tretman, kako ne bi došlo do nekog neprijatnog i neizdrživog bola i kako bi se samom klijentu smanjila neprijatnost. Tek nakon toga sledi manuelna komedoekspresija. To znači da se komedoni cede ručno.

manuelna komedoekspresija

Vodite računa da osoba koja izvodi tretman obavezno to čini sa rukavicama na rukama, pomoću dva papirna ubrusa ili vate, koja treba da se obmotaju oko prsta. Prstima se pritiska sama pustula, sve dok ne izađe gnojni sadržaj. Na taj način se očisti ceo kanal .

Ovaj deo čini najveći deo same komedoekspresije. Dakle, tretira se jedna po jedna bubuljica. Ukoliko nemate puno bubuljica, trajaće kraće, dok u situaciji kada je koža mnogo upaljena, može da traje dosta duže.

Kada je kozmetičar očistio celo lice nanosi se se maska i krema, koja će umiriti vaše lice i ubrzati proces zarastanja. Kozmetičar može da vam priušti i blagu masažu lica, kako bi vam se lice opustilo.

Šta nakon komedoekspresije?

Kontrola je jedan važan korak . Na taj način dematolog će dodatno da očisti lice, kako bi se uklonio nov sadržaj koji se možda pojavio u međuvremenu, ili nešto što je možda na prvom tretmanu promaklo.

Problematična koža sklona aknama mora da se čisti jednom mesečno. Vremenom to može da bude i ređe, kada se lice očisti. Za žene je preprouka  da se komedoekspresija radi u danima posle menstruacije. Na taj način, sam tretman neće biti bolan, a efekti će biti bolji zbog povlačenja nakupljene vode u koži.

Šta su komedoekstraktori?

Postoje različite vrste komedoekstraktora, koje isključivo služe da se na bezbedan i siguran način ukloni sadržaj iz pora. Reč je o posebnom dermatološkom alatu koji je specijalno dizajniran sa završecima koji služe da se određenim i kontrolisanim pritiskom vrši istiskivanje sadržaja komedona. Najveća prednost jeste što su posledice nepostojeće, dakle uz minimalnu traumu okolnog tkiva.

U ove svrhe najčešće se koriste štapići za mitisere. To je metalna alatka kojom se lakše dohvataju teže dostupna mesta za ceđenje prstima, kao što je recimo slučaj kada se pojavi bubuljica u uhu.

komedoekstraktor

Nešto agresivniji alat je vakum za mitisere koji pomoću vakuma izvlači sadržaj iz pora. Međutim, najbolje je da se ovaj higijenski tretman lica radi ručno ili štapićem, jer se može kontrolisati jačina pritiska.

Kada se primenjuje komedoekspresija?

Pre samog odlaska na tretman čišćenja kože, veoma je važno da svaka osoba koja ima problem sa bubuljicama, ima redovnu higijenu kože. Higijena podrazumeva redovno čišćenje tonikom ujutru i uveče i korišćenje krema protiv bubuljica.

Saznajte kako da očistite lice

Komedoekstrakcija se preporučuje kao dodatni vid lečenja.  Isto tako, sama higijena se razlikuje od tipa kože. Ovde se pre svega misli na preparate koje ćete da koristite, koji su specijalno kreirani za svaki tip kože, bilo ona masna, normalna ili suva.

Kada i koliko često se izvodi komedoekspresija odrediće deramtolog na vašem prvom pregledu.

Ovde je jasno da bez ovoga vaše lice neće biti čisto, a komplikacije kod zapostavljene kože višestruke. Međutim, da bi bolje razumeli neophodnost samog tretmana, mora da razumete sam uzrok nastanka akni na pravi način.

Postoje otvoreni (crni) i zatvoreni (beli) komedoni, koji se formiraju “zarobljavanjem” ili zadržavanjem viška masnoće u koži. Ukoliko se ovaj sadžaj ne ukloni, bakterije dovode do zapaljenja. I ne samo to, ovakva situacija, vremenom može da dovede do pucanje folikula i izlivanja sadržaja u kožu i tako dolazi do ozbiljnijeg zapaljenskog procesa.

Komedoekspresija prednosti

Komedoekspresija, kao stručno sproveden tretman lica jeste osnova od koje počinje dalja nega kože adekvatnim preparatima. Medjutim, ona ne predstavlja samo tretman nege lica već i deo estetske kulture.

Sa ovim procesom čišćenja lica, koža dobija neophodno dubinsko čišćenje čime ona počinje ponovo da diše.

Sam tretman uključuje sledeće korake:

  • Čišćenje
  • Otvaranje pora vapozonom
  • Istiskivanje mitisera
  • Dubinsku dezinfekciju kože aparatom sa visokofrekventnim strujama
  • Masku i kremu po tipu kože
  • Blaga masaža lica

Kao rezultat, dobijate od tretmana:

  • Čistu i zdravu kožu
  • Preventivno delovanje na pojavu bubuljica
  • Sveža i glatka koža
  • Čistu T zonu

Posebna prednost samog tretmana ogleda se u tome što se može koristiti i preporučuje se kod svih osoba, bez obzira na tip kože. Poseban akcenat se stavlja na rad na takozvanoj T zoni lica (čelo, nos, brada) gde se, zbog većeg broja lojnih žlezda najviše stvaraju akne, miteseri i bubuljice.

Preporučuje se i osobama u pubertetu u kojem se zbog izražene hormonske aktivnosti javljaju prve promene na licu. Posebno za mlade osobe je važan pažljiv pristup koži lica. Na taj način se, bar delimično, može uticati preventivno na pojavu bubuljica i akni.

Pročitajte i: Sve što treba da znate o pubertetskim bubuljicama

Svaki kozmetičar će preporučiti redovan odlazak na komedoekspresiju lica. Broj zavisi od stanja kože. Za upaljeno lice, čak i jednom mesečno, dok koža koja je dobro negovana, 2 do 3 puta godišnje.

Sam tretman traje 90 minuta, a na vama je da samo opustite, ne brinete i uživate.

Komedoekspresija iskustva

Ukoliko se i dalje pitate da li je ovaj tretman za vas ili ste i dalje mišljenja da bubuljice možete sami cediti kod kuće, da vidimo šta kažu iskustva osoba koje su probale tretman komedoekspresije.

Tamara je svoje iskustvo podelila na jednom ženskom forumu i mi ga prenosimo u celosti.

„Imam dvadeset godina. Sa 15 godina su mi se pojavile prve bubuljice po licu. Povukla sam se u sebe. Pokušala sam sa raznim tretmanima koji su obećavali čisto lice. Rezultata nije bilo. Onda sam rešila da napravim tretman parenja lica kod kuće i da sama rešim svoj problem. Nisam imala iskustva i to je moja najveća greška. Sebi sam napravila trajne ožiljke i još uvek sebi ne mogu da oprostim što sam pomislila kako ću ja uspeti sama da se rešim bubuljica.

Probala sam i komedoekspresiju, ali to mi je pomoglo kratkoročno, jer su i dalje bubuljice izbijale po mom licu. I ne samo to, nego su se proširile na kožu lica,vrata i dekoltea.

Onda mi je drugarica preporučila preparat za bubuljice koju je ona koristila par meseci i sa kojom je trajno rešila svoj problem. Naravno da sam odmah kupila tretman, jer više nisam znala šta da radim.To je rešilo moj problem i ja sam sada jedna mlada i vrlo zadovoljna osoba.

Ono što se i dan danas dešava, jeste da mi se pojavi po koja bubuljica po licu, ali ja sam i dalje ostala verna mom anti akne tretmanu od kojeg se ne odvajam. Shvatila sam da nije poenta samo cediti bubuljice. Najbolje je učiniti nešto da se one i ne pojave!“

Ljilja je napisala na tom istom ženskom forumu sledeće iskustvo :

„Ja sam išla na komedoekspresiju i mogu reći da sam zadovoljna. Imala sam jako veliki problem sa bubuljicama i odmah sam krenula na ovaj tretman čišćenja lica. U početku sam išla svakog meseca, a vremenom kako se broj bubljica smanjivao, proredila sam na dva puta godišnje.

Meni je ovaj tretman pomogao i rado bih preporučila svim mladim osobama koje imaju problema sa bubuljicama.“

Mira je napisala kako je samo jednom išla na čišćenje lica, jer njena koža nije bila mnogo upaljena. Otišla je na preporuku drugarice, ali smatra da joj i nije bio potreban. Savetuje sve devojke koje imaju veliki problem sa aknama i bubuljicama, da prvo posete svog dermatologa.Kaže da sve zavisi od tipa kože, vrste bubuljica i samog stanja. Savetuje sve osobe da ništa ne radi na svoju ruku, kako ne bi kasnije žalile zbog nekih ozbiljnijih posledica, kao što su ožiljci.

Komedoekspresija cena

Ukoliko se sada pitate koliko je potrebno izdvojiti za ovakav jedan tretman, cena je vrlo relativna. U nekim salonima čišćenje lica košta 2000,00 dinara, dok u drugim možete platiti i duplo više.

Pre nego što se odlučite da obavite tretman, savet je da se prethodno dobro raspitate kod koga ćete obaviti tretman. Dobro se raspitajte o stručnosti same osobe koja izvodi ovaj higijenski tretman lica.

Prvi korak bi bio svakako da odete na kontrolni pregled, gde će dermatolog oceniti samo stanje vaše kože. Možda će vam i preporučiti neki drugi tretman, koji bi prema stanju vaše kože, vama više odgovarao. Samo tako ćete doći do čistog lica i trajnog rešenja za bubuljice i akne.

Na kraju, borba sa bubuljicama nije samo jedan korak, već niz akcija koje treba preduzeti. Nega preparatima protiv bubuljica treba da bude prva stvar. Ako oni dobro odrade svoj posao, komedoekspresija vam neće trebati.