Oblik grudi – koji je vaš?

Oblik grudi – koji je vaš?

Autor:

Kakav sve može biti oblik grudi, kako ga odrediti i šta utiče na na to da dojke budu određenog oblika? Može li se tip grudi promeniti? Pročitajte.

Oblik i veličina ženskih grudi se menjaju tokom vašeg života i najčešće zavisi od genetskih faktora, klimatskih uslova, ishrane, načina života i od godina u kojima se nalazite.

Utvrđeno je da oblik i veličina desne i leve dojke kod žena nisu identične. Zapravo je prilično uobičajeno da će jedna dojka biti veća od druge.

Postoji niz oblika, vrsta i veličina grudi.

Prva i osnovna podela bi bila, bez prevelikog objašnjenja, na male ili velike grudi.

Druga podela bi bila na sledeće tipove grudi :

 1. Savršen oblik grudi
 2. Male grudi
 3. Otromboljene / spuštene grudi
 4. Velike grudi

Pa hajde da ih detaljnije objasnimo!

Koji  sve tipovi grudi postoje?

Tipovi grudi mogu biti različiti. Pročitajate karakteristike osnovnih i proverite koji je vaš oblik.

Savršen oblik grudi

Bradavica je okrenuta prema spolja i paralelna je sa podom. Dojke bi trebalo da  budu čvrste i gipke, fleksibilne, bez ikakvih neskladnosti.

Ovaj oblik grudi je vrlo redak. Često kada žene idu na kozmetičku korekciju grudi i ugradnju silikona, ne samo da pokušavaju smanjiti ili povećati veličinu i oblik grudi, već i žele baš taj savršen oblik.

Percepcija savršenog oblika grudi kod žena takođe može varirati od kulture do kulture. Što jedno društvo može videti i doživeti kao savršeni oblik , drugo društvo može da smatra kao neželjeni oblik grudi kod žena.

tip grudi

Kod mlađih žena, ako dođe do opuštanja grudi, to je uglavnom zbog nedovoljne podrške grudima tokom razvoja u pubertetu. Čvrsta tkiva koja pružaju podršku grudima mogu oslabiti i uzrokovatii da se grudi opuste.

Nošenje pravog grudnjaka tokom puberteta može sprečiti opuštenost grudi kod tih devojaka u tom periodu.

 U nekim slučajevima, takođe je utvrđeno da žene sa velikim dojkama mogu na kraju završiti sa potpuno mlitavim grudima. Naravno da nije prijatno, ali izgled ovakvih grudi često zavisi od količine masnih tkiva u njima.

Verovali ili ne, postoji način da se ovo spreči, pa i popravi. Danijela nam je otkrila kako su njene grudi potpuno prirodno postale veće, punije, zategnutije i jedrije za kratko vreme. Veoma je lako i vi to možete probati. O čemu je reč? Obavezno pročitajte njeno iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/krema-koja-mi-je-povecala-grudi/

To vam može biti korisno i ako imate sledeći tip grudi.

Male grudi

Smatraju se da imaju vrlo malo volumena masnih tkiva u njima. Obično imaju manje bradavice i areole su malo razdvojene između dve dojke. Zato žene koje imaju male grudi jako teško prihvataju ovaj izgled.Rešenje su ovde kreme koje vam mogu pomoći da povećate izgled vaših grudi na potpuno prirodan način, kao i pojedina biljke za rast grudi i adekvatna ishrana.

Opuštene grudi

Bradavice idu prema dole, dok dojke takođe padaju prema zemlji.Gravitacija uvek  deluje protiv bilo čega što pokušava da stoji uspravno, tako da grudi nisu izuzetak. Opuštene dojke mogu biti uzrokovane različitim razlozima.

Obično se javljaju kod žena u  menopauzi, kada tkiva koja drže grudi, počnu da gube elastičnost i snagu, ali nije retkost da se to desi i pre – usled naglog gubljenja kilograma, posle trudnoće i dojenja i drugih faktora.

Saznajte kako starenje utiče na grudi.

Velike grudi

Žene sa velikim grudima imaju veliku količinu masnih tkiva u grudima. Često se mogu videti veće bradavice i velike areole kod žena sa velikim grudima. Kako biste sprečili da grudi budu opuštene, bitno je da žene sa velikim dojkama nose pravu vrstu grudnjaka.

Oblik grudi kod žena

Neki oblici ženskih grudi su vrlo česti, a drugi su neuobičajeni.

Da li ste se zapitali koliki broj žena ima takav oblik grudi, da im nije potrebno da nose brushalter?

Da li im zavidite što ne mora ništa da ih steže i da im grudi lepo izgledaju i bez push up grudnjaka ili korišćenja bilo kakvih krema?

Kako bi imale što lepši oblik grudi kada se pojavite u letnjoj haljini ili obučete usku majcu sa dekolteom, važno je da znate i odredite vrstu grudi koje imate, a osim toga i brushalter koji će biti adekvatan.

Cevaste grudi

Često nazvane kao cevaste dojke ili stisnute grudi. Vidljiv je uzak valjkast ili cevast oblik poput jaja. Smatra se da ovaj oblik grudi ima izuzetno male bradavice i areole.

Stisnuti oblik grudi znači da su dve dojke veoma razdvojene zbog male baze. Mogu se ispraviti kroz kozmetičku operaciju grudi. Međutim, od vitalne je važnosti da postupak izvodi vešt hirurg.

Arhetip grudi

Ovaj oblik dojke je upravo to – standard. Grudi su pune i okrugle, dolaze do male tačke na bradavici. To je oblik grudi koje bi žene najviše volele da imaju i oblik koji većina proizvođača grudnjaka upotrebljava prilikom dizajniranja novih modela grudnjaka.

Svi stilovi grudnjaka na tržištu se uklapaju u ovaj tip gudi.

Neravnomeran oblik grudi

Nejednak oblik grudi znači da vaše dojke nisu jednake veličine. To je vrlo uobičajeno i nemojte da vas čudi.

Neuobičajeno je da je razlika u veličini između vaših dojki bude prilično vidljiva. U tom se slučaju uzrok može pripisati povredi ili bolesti tokom razvoja dojki. Nejednake dojke mogu se pojaviti i tokom menopauze kada hormoni mogu uzrokovati širenje grudi neravnomerno. Ako se bavite sportom i koristite jednu ruku više od druge, to takođe može uzrokovati neravne veličine dojki.

 • Većina stilova grudnjaka može se nadoknaditi sa jastučićima pod nazivom „pojačivači dojki“ koji dodaju volumen manjoj dojci što vam daje ravnomeran izgled.
 • Otkrijte gde nedostaje punoća u grudima i stavite jastučić na pravo mesto u korpu grudnjaka – na dno, sa strane ili na vrhu.
 • Push-up grudnjaci  mogu biti idealno rešenje. Jastučić se može ukloniti sa veće strane i zadržati  na manjoj strani – trenutna ravnoteža.

Konusni oblik grudi

Podnožje dojke je tipično, ali oblik dojke je više konusni nego što je okrugao. Ovaj konusni oblik može imati problema sa popunjavanjem prednje strane korpe grudnjaka. Korpa će izgledati kao da je prevelika. Konusne grudi su malo neobične, i obično odgovaraju C korpe.

 • Mali jastučići  mogu se ubaciti u korpe grudnjaka na dnu kako bi vam dali više volumena dojki i ispunili korpe grudnjaka.
 • Wonder bra su opcija, jer mogu stisnuti konusni oblik dojke i učiniti ih da izgledaju više okrugle. Ali, oni takođe mogu učiniti da izgleda kao da imate male grudi.
 • Sportski grudnjaci pomažu vam da dobijete bolji oblik. Izbegavajte nestrukturisane grudnjake  – njihov nedostatak je što će vam dati manje atraktivnu siluetu.

Tanke grudi

Tanke grudi su grudi koje imaju manji obim od standardnih grudi. Takođe se nazivaju čvoraste grudi, ovaj manji obim dojke uzrokuje da grudi izgledaju tanke i dugačke.

Dakle, tanke grudi imaju tendenciju da ne popune korpu grudnjaka. Standardni brusevi imaju ugrađeni razmer koji je preširok za ovaj oblik dojke.

Ovo je zauzvrat veoma neprijatno. Tanke grudi su prilično neobične i obično je adekvatna veličina C korpa ili manja.  U ovom slučaju takođe možete probati sa kremama koje služe za povećanje grudi, a koje vam mogu dati sjajne rezultate.

 • Tradicionalni grudnjak se ne preporučuje – oni se verovatno neće dobro uklopiti.
 • Mekane korpe biće udobne, ali ne i odlične.
 • Push-up grudnjak može biti dobar izbor dajući vam potpuniji izgled.
 • Push-up grudnjaci sa podlogom na dnu odlično će vam odgovarati.
 • Postavljanje jastučića duž dna korpa grudnjaka pomoći će vam da popunite korpe i daće vam puniji oblik dojke.

Grudi okruglog oblika

Oblik omega grudi (nazvan po omega simbolu), takođe poznat i kao „loptaste dojke“ . U osnovi, baza dojke (gde se dojka dodiruje sa zglobom grudnog koša) je jedna veličina obima, ali ispod vaših dojki vaš obim postaje veći .

oblici grudi

Omega oblik ženksih grudi mogu biti preterano velike za oblik tela i zato se dodiruju u sredini i protežu se preko strana tela.

 • Potražite grudnjake gde je korpa od čvrste tkanine i nerastegljiva.
 • Tkanine sa mekim korpama će biti udobne, ali neće istaći vaš oblik.
 • Tradicionalni grudnjaci, rekreacijski grudnjaci i ostali nestrukturisani modeli grudnjaka jednostavno ne daju dovoljno podrške i dodatno će pogoršati oblik grudi kod žena.

Istok – zapad grudi

Ove dojke su nameštene tako da izgleda kao da leva i desna dojka idu svaka na svoju stranu od centra. Bradavice idu u suprotnim smerovima.

Razdvojene grudi

Ove dojke, nevezano za oblik, karakteriše to da su razdvojene jedna od druge i između njih ima dosta prostora. Više su orijentisane ka strani nego ka centru.

Grudi u obliku suze

Ova tip dojki uglavnom je okruglog oblika, s tim što je karakteristično da je donji do širi od gornjeg ( liči na kap)

Grudi u obliku zvona

Ovo su uglavnom veće grudi. Ovaj tip dojki je dole drastično širi nego na vrhu pa ima zvonast oblik.

Šta utiče na oblik grudi?

Oblik grudi kod žena i dojke su različite.  Gotovo da ne postoji žena koja ima savršeno simetrične grudi, i većina jeste nezadovoljna svojim grudima. One žene koje imaju male grudi želele bi veće i obrnuto. Ipak, verovatno ste se pitali zašto su vaše grudi baš takve kakve jesu.

Genetika

Daleko najveću ulogu u veličini i obliku grudi ima vaša genetika. Vaši geni takođe utiču na nivo vaših hormona koji utiču na tkivo dojke.

Geni određuju koliko su pune vaše dojke, kao i kakva je vaša koža, što utiče na izgled dojki. Istraživanje objavljeno u časopisu BMC Medical Genetics  obradilo je podatke sa više od 16.000 žena i pronašlo ukupno sedam genetskih faktora koji su značajno povezani sa veličinom grudi. Karakteristike vaših dojki mogu biti sa obe strane vaših roditelja, tako i da geni sa strane oca mogu uticati na to kako one izgledaju .

Vaša težina

Bez obzira koliko su velike ili male vaše grudi, veliki deo tkiva sastoji se od masti. Znači, nije slučajnost da vaše grudi rastu ukoliko se ugojite.

Slično tome, kao što gubite težinu, veličina grudi se takođe može promeniti, u ovom slučaju smanjiti. Koliko ćete izgubiti masnoće u dojkama kada izgubite težinu, može delimično zavisiti od sastava grudi.

Žene sa punim tkivom dojke imaju tendenciju da imaju više tkiva i manje masnog tkiva. Ako ste upravo u fazi mršavljenja, kada izgubite težinu, možda nećete primetiti da je značajno smanjenje grudi, kao kod žena koja ima veći deo masnog tkiva u grudima.

Ne možete da znate da li imate pune ili masne grudi (to možete samo saznati uz pomoć mamografije ili drugih snimaka) pa možda ne znate u koju kategoriju vaše grudi spadaju. A što se tiče onih sitnih žena sa velikim grudima? Hvala genetici.

Vaše godine

Kao i sve drugo, gravitacija uzima svoj danak na dojkama. Ispod površine, koperovi ligamenti, delikatne trake tkiva, pomažu u održavanju. Oni nisu pravi ligamenti poput onih koji drže mišiće na kosti, oni su vlaknaste strukture u grudima.

Tokom godina, oni se mogu istrošiti poput gumenih traka i postati manje izdržljive – što na kraju uzrokuje opuštanje. Dobra vest: Možete se boriti protiv ovog redovnim fizičkim aktivnostima, dobrim grudnjakom i masažom grudi koju možete raditi tokom tuširanja, kako biste smanjili gravitacijsko povlačenje.

Dojenje

To je sa jedne strane blagoslov, ali i na naki način prokletstvo trudnoće. Vaše grudi će doći do neke možda vama željene veličine dok ste trudne, ali se zatim izduvaju kao balon nakon rođena deteta.

  Nije sasvim jasno zašto se tako dramatično menjaju, ali to može biti posledica fluktuacija hormona i činjenice da se koža razvlači dok se grudi udvostruče i ne mogu u potpunosti slagati sa čvrstoćom pre rođenja bebe i posle.

Nije sve izgubljeno. Saznajte kako podići grudi posle porođaja.

Vežbe

Možete raditi vežbe koje vam se sviđaju, ali verovatno neće imati bilo preteran vidljiv uticaj na izgled i oblik grudi.

Vaše grudi se nalaze na vrhu grudnih mišića , ali nisu deo njih tako da možete razviti jače mišiće ispod grudi i tako uticati na njihovu veličinu i oblik. Isprobajte ove vežbe za rast grudi.

Postoje podaci koji pokazuju da se veličina, vrste grudi i punoća takođe menjaju kod žena koje imaju značajnu količinu fizičke aktivnosti. To je verovatno zbog gubitka telesne masnoće.

Sada znate koji su osnovni tipovi grudi, pa proverite koji je vaš.