Veličina grudi i izbor pravog grudnjaka (TABELA)

Veličina grudi i izbor pravog grudnjaka (TABELA)

Kako odrediti veličinu grudi i koje su njihove mere.  Nakon ovog teksta znaćete da odaberete pravu veličinu brushaltera bez muke!

Postoje dve večite misterije univerzuma za vas, ako ste žena. Prva ‒ kako se spasiti PMS-a. I druga ‒ kako odabrati pravi grudnjak.

Gotovo da nema žene koja se nije namučila dok najpre nije otkrila pravu veličinu svojih grudi, a zatim i pronašla sebi brushalter koji ima odgovarajući korpu. Kupiti grudnjak zvuči kao nešto sasvim prosto dok ne zakoračite u svet korpi, traka, bretela, kopči i ostalih zavrzlama.

No, trud se na kraju isplati. Odgovarajući brus ne samo da pomaže da izgledate bolje, već pomaže i vašem držanju. Da ne spominjemo sve one sitne, ali nepodnošljive, neudobnosti koje dolaze sa pogrešnim brushalterom.

Svemu tome došao je kraj.

U ovom tekstu pokrivamo sve one sitne zavrzlame kao što je veličina grudi po brojevima, od čega veličina grudi uopšte zavisi i da li se menja, kao i kako pomoći rast grudi.

Zapravo, ovo oko rasta grudi može biti još jedna misterija za neke žene. Dragici više nije. Ona je uspela potpuno prirodno da poveća volumen svojih grudi. Njen trik otkrila nam je u ovoj priči koju možete pročitati na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-prirodno-podigla-opustene-grudi-i-povecala-ih/

No da razrešimo sad ovu misteriju oko merenja veličine.

Ženske grudi: veličine

Verovatno često čujete da neko ima grudi trojku, četvorku, peticu. Ovi brojevi su se neko vreme koristili i u proizvodnji brushaltera, pa su grudi trojka ili grudi 5 određivale koji vam model odgovara.

Ovo bi bila veličina grudi po brojevima.

Danas je ovaj sistem prevaziđen, jer se pokazao kao neodgovarajući. Dešava se da obim grudnog koša ispod grudi bude mali, ali grudi budu velike i pune (i obratno), pa brushalteri nisu bili ni udobni ni naročito korisni.

Međutim, ovaj sistem veličine grudi još uvek se koristi u razgovoru, gde na primer veličina grudi 4 označava lepe, pune ženske grudi.

Okvirno, ovi brojevi bi se danas preveli u sledeći sistem veličina:

 • grudi jedinica = 70/75A = XS
 • grudi dvojka = 70/75B = S
 • grudi trojka = 80A/B = M
 • grudi četvorka = 80/85B = L
 • grudi petica = 85/90C = XL itd.

Veličina grudi može značajno uticati na samopouzdanje, s obzirom na društvene i lične percepcije lepote i ženstvenosti. Neke žene mogu osećati veće samopouzdanje sa većim grudima, dok druge mogu biti zadovoljnije manjim veličinama, osećajući se udobnije i „manje izložene“. Posebno se ovo odnosi na situacije kada su u pitanju asimetrične veličine grudi. Studije su pokazale da pperacija grudi tada može imati uticaj na mentalno zdravlje.

Imajte na umu da samopouzdanje proizlazi iz unutrašnjeg prihvatanja i ljubavi prema sopstvenom telu, nezavisno od njegovih karakteristika.

Kako odrediti veličinu grudi i naći odgovarajući grudnjak?

Veličina grudi po brojevima i danas važi, samo sa malim izmenama.

Danas se veličina određuje prema brushalteru, a sastoji se iz dva dela. Prvi, brojčani deo odnosi se na obim u centimetrima ispod grudi. Drugi deo, izražen slovima odnosi se na veličine korpi i u vezi su sa obimom.

Veličinu korpe izračunajte na sledeći način:

 1. najpre izmerite obim grudnog koša ispod grudi
 2. potom izmerite obim grudnog koša po sredini grudi, tj. tačke gde su najpunije (obično se nivo bradavice uzima za tačku merenja)
 3. ukoliko je bilo koja mera središna vrednost (između 0 i 5 u desetici) slobodno zaokružite na najbližu vrednost
 4. oduzmite prvu vrednost od druge izmerene i proverite vrednost u tabeli.

određivanje veličine grudnjaka- tabela

 

Da objasnimo na primeru:

 • Ukoliko je vaš obim ispod grudi između 68-72 cm ( neka bude 69 cm) , vama odgovara broj brushaltera 70.
 • Ako je obim vaših grudi 83 cm, razlika između dva dobijena obima je od 14 do 16cm. U tom slučaju, vama odgovara B korpa
 • Vama bi odgovarao brushalter 70 B.

Mali saveti za merenje grudi i izbor brushaltera

Obucite nešto udobno, skinite grudnjak. Kada merite veličinu grudi, prva zapovest jeste da ne nosite grudnjak, naročito ako je jedan od onih postavljanih push-up grudnjaka. Želite da dobijete stvarnu veličinu, kako bi vam novi brushalter pristajao.

Namestite bretele na odgovarajući nivo. Kako biste dobili odgovarajuću podršku od brusa, bitno je da bretele budu adekvatno podešene. Bradavice treba da se nađu na nivou koji se nalazi na pola puta od ramena do lakata.

Koristite krojački metar. Veoma je bitno da vam metar pristaje uz rebra kako bi vrednost bila tačna. Ukoliko merite obim sami, pratite proces u ogledalu i vodite računa da vam metar ne sklizne. I slobodno stegnite čvrsto, jer ne želite da vam brushalter spada.

Probajte okolne vrednosti. I sami ste videli da se veličina grudi po brojevima kreće u intervalima od po 5. Zato, ako ste dobili obim između dve vrednosti (na primer između 70 i 75 ili 75 i 80) probajte obe veličine da vidite koja vam bolje pristaje.

Ne ustručavajte se da pitate za pomoć. Prodavačice i postoje kako bi nam pomogle da pronađemo brushalter koji nam odgovara. Ponekad one mogu imati korisne savete, a mogu vam i opisati kako treba da se osećate da biste znali da ste uboli pravu veličinu.

Igrajte se sa kopčama. Većina brushaltera ima dve ili tri kopče na leđima. One vam mogu pomoći da bolje prilagodite brushalter obimu grudi ispod grudi. Posebno su značajne kada se veličina korpe dosta razlikuje od obima grudnog koša, ili kada naglo promenite kilažu.

Proverite da vam korpa pristaje. Ne želite sebi da napradite duple grudi, ili da vam korpa ostane nepopunjena. U oba slučaja ‒ vidi se da vam brus ne pristaje i ne izgleda naročito laskavo. U zavisnosti od oblika grudi, izaberite korpu koja vam najviše odgovara (sa jastučićima, mekanu, trouglastu itd.)

Testirajte pokret. Kod dobrog brushaltera najbitnije je kako reaguje na pokret. Pomerajte se, dignite ruke, sagnite se. Ukoliko morate da povlačite i ponovo nameštate brushalter, nastavite potragu. Isto tako, vrlo je bitno i da vam grudi ne beže iz njega kad se pomerate, i da se, narodski rečeno, ne prelivaju.

Nije život jedan grudnjak

Istina je da je onaj pravi brushalter tamo negde i da nema sumnje da ćete ga naći ako samo budete bili uporni u potrazi. Međutim, čak i taj pravi ne može biti jedini za vas.

veličina brushaltera

Kada birate odgovarajući brushalter, imajte u vidu priliku za koju ga kupujete

Trebalo bi da imate različite grudnjake za svaki dan, za posebne prilike, za majice sa dubokim izrezom, ili za haljine bez leđa.

Naročito bi trebalo da imate poseban brushalter za vežbanje i teretanu. Sportski brushalteri su veoma udobni i čak vam mogu pružiti i bolju podršku dok trčite ili vežbate.

I pored svega ovoga, možete imati i više brushaltera za istu priliku.

U zavisnosti od toga koliko ga često nosite i perete, brushalteru ističe rok trajanja. Dakle, ako jedan brushalter nosite svaki dan i redovno ga perete, trajaće vam u proseku oko 6 meseci.

Ponekad, redovnim nošenjem i pranjem možete izgurati i do godinu dana, ali budite sigurni da ćete primetiti manje promene. To definitivno nije ono što vam treba.

Međutim, ukoliko imate dva ili tri brushaltera u opticaju, bićete sasvim mirni.

Isto tako, treba da znate da vam neće jedan brushalter ni odgovarati doveka

To što ste odredili veličinu grudi jednom, ne znači da je vaš posao završen. Veličina grudi po brojevima je veoma zavisna od trenutka.

To će značiti da ćete morati da ponovo nađete odgovarajuću veličinu grudnjaka kada se veličina vaših grudi promeni.

Zbog čega se menja veličina grudi?

Veličina grudi zavisi od silnih promena kroz koje telo može proći.

veličina grudnjaka

Za početak, sve smo mi kroz to prošle u pubertetu. Znate da grudi u tom periodu kada postajemo žene definitivno rastu. Međutim, da li rastu i kasnije tokom života? I još važnije, da li se smanjuju?

Odgovor je da. Na oba pitanja, nažalost.

Ukoliko, na primer, ukoliko promenite svoju kilažu za oko 4-5 kg, očekujte promene i u veličini grudi. Grudi se ionako sastoje ponajviše od masnog tkiva, pa je to jedno od prvih područja na koje će uticati promena težine.

Doduše, to koliko će se grudi promeniti kada se ugojite ili smršate zavisiće samo od vašeg organizma. Ukoliko mršavite, da li će se grudi smanjiti zavisiće i od toga da li vežbate dovoljno.

Druga očigledna promena koja će uticati i na veličinu grudi kasnije u životu jeste trudnoća. U trudnoći će se promeniti i vaša težina ali i nivo hormona, što je drugi bitan faktor koji određuje veličinu grudi.

Hormon koji najviše utiče na veličinu grudi je estrogen, a promene u njegovom nivou mogu uticati da vam se grudi povećaju ili smanje i kada niste u drugom stanju.

Znate i sami da se grudi drugačije ponašaju i tokom PMS-a, pa se ponekad veličina grudi menja i zbog zadržavanja vode zbog menstruacije. Osim zadržavanja vode, grudi se tokom ciklusa mogu promeniti i zbog hormonskog disbalansa (naročito ukoliko koristite kontracepciju), ili zbog povećanog unosa natrijuma poslednjih dana menstrualnog ciklusa.

Veličina grudi se menja i u menopauzi, ali i kod dojilja. Naročito kod žena koje doje, radi se o naglom povećanju, pa smanjenju grudi, zbog čega može doći i do pojave strija i opuštanja grudi.

Kako biste sprečili sve ove negativne posledice promene veličine grudi, probajte da radite vežbe koje se fokusiraju specijalno na jačanje grudnog koša i njegovih mišića. Štaviše, vežbanje može biti i dobra taktika za se veličina grudi po brojevima poveća.

Od čega sve zavisi veličina grudi i kako ih povećati?

Grudi dolaze u svim oblicima i veličinama, i svaka je potpuno legitimna. Kolike će vaše grudi biti optimalno zavisi od raznih faktora. I ovde izuzimamo faktore koji utiču na promenu veličine grudi tokom života.

Dakle, kolika će prirodna veličina vaših grudi biti najpre zavisi od genetike. Kako geni u suštini utiču na sve u našem organizmu, pa tako i na neke gorepomenute faktore (nivo hormona, gojaznost itd.), nismo vam baš rekli ništa novo.

Genetika će odrediti i veličinu i oblik vaših grudi i bradavica, ali i kožu i njihovu teksturu. Međutim, iako možda nema neke logike, geni od kojih zavisi veličina grudi po brojevima zavisi gotovo jednako od gena i sa majčine i sa očeve strane.

I vaša prirodna kilaža biće faktor u veličini grudi. Sve i da niste mnogo menjali težinu, veličina grudi će zavisiti od toga koliko imate kilograma ali i od toga kakva vam je ishrana. Masnoća će se zaista skupljati u grudima, međutim, neće ih učiniti čvrstim i lepim.

Ukoliko tražite prirodan način na povećate grudi hranom, okrenite se zdravoj, izbalansiranoj ishrani. Postoji više biljaka koje možete uključiti u ishranu kako biste zategli, podigli ili povećali svoje grudi.Jedna od njih je i piskavica.

Veličina grudi još zavisi i od toga koliko vam je godina. Gravitacija, kažu, čini svoje. Takođe, masno tkivo se smanjuje i nestaje, a vama ostaju opuštene grudi. Sa godinama ligamenti i mišići grudi slabe, pa tako grudi nemaju odgovarajuću podršku.

Ovde vam odgovarajući brushalter može odgovarati jer pruža podršku i tako sprečava da težina grudi isteže i troši ligamente.

Konačno, veličina grudi zavisi i od toga da li vežbate. Ne samo da postoje vežbe koje vam pomažu da povećate grudi, već generalna fizička aktivnost utiče na to koliko će vam mišići u tom području biti jaki.

Dobre vesti su da ne morate striktno da radite samo sklekove i zgibove da biste povećali grudi, već postoje i lakše vežbice. A uvek možete i da probate neki sport kao što je plivanje koje je naročito dobro za grudne mišiće.

Ukoliko silno želite velike grudi, postoje i drugi načini na koje možete uticati na rast grudi.

Na primer, možete isprobati i masažu grudi kako biste uticali na to da one prirodno porastu i zategnu se. Ponekad je dovoljno samo zategnuti ih i blago podići pa da one već deluju veće.

Na kraju, ukoliko želite baš drastičnu promenu u veličini grudi, postoji opcija ugradnje silikonskih implanata.

Asimetrične grudi i šta to može da znači

Odmah da vam otklonimo sumnju ‒ sa vama je sve u redu.

Stručnjaci kažu da su simetrične grudi urbana legenda i da prirodne grudi uglavnom nisu simetrične. Uvek će jedna biti malo veća ili će imati blago drugačiji oblik.

Simetrija je, kažu opet stručnjaci, siguran znak da su grudi pred vama rad plastičnog hirurga.

Koliko su grudi asimetrične zavisi i od veličine grudi. A kako se veličina grudi može menjati, tako se može menjati i asimetričnost. Faktori koji utiču na promenu uglavnom su slični. Neki od glavnijih razloga zašto se grudi mogu razlikovati su:

 • povrede
 • pubertet
 • hormonski poremećaj ili promena u balansu
 • ovulacija itd.

Ipak, ovo važi samo za takoreći prirodnu asimetriju. Ukoliko do promena u simetriji grudi dođe kasnije tokom života, a ne postoji neki očigledan uzrok promene, to može biti znak upozorenja.Zbog toga bi trebalo da pratite pažljivo promene sa svojim grudima.