Evo kako zategnuti grudi posle dojenja

Evo kako zategnuti grudi posle dojenja

Posle porođaja i dojenja grudi su vam se smanjile i opustile? Ne očajavajte! Evo kako zategnuti grudi posle dojenja i učiniti ih punijim i većim.

Setite se trenutka po porođaju kada vam bebu stave na grudi, a ona instiktivno traži da sisa. Taj osećaj se pamti zauvek.

I onda svakog dana sa uživanjem gledate kako vaša beba doji. Uživa ona, a i vi sa njom. Međutim vaša beba je porasla i sada jede sve, a dojenje više nije aktuelna tema, bar ne u slučaju vašeg deteta. Pitanje kako podići grudi posle dojenja postaje ponovo vrlo aktuelno za vas.

Žensko telo je sposobno za zaista neverovatne stvari uključujući i proizvodnju hrane za novorođenu bebu.

Dojenje poboljšava naše fizičko i mentalno blagostanje, a bebi obezbeđuje zdrav, prirodni životni start. Međutim, kako vreme odmiče, vašoj bebi je sve manje potrebno majčino mleko, a vi želite svoje lepe čvrste grudi nazad.

Ništa nije izgubljeno, uz pravilnu negu i malu pomoć sa strane možete zategnuti grudi posle dojenja.

Grudi pre i posle dojenja

Oblik i veličina grudi trpe promene i pre i nakon dojenja. Da bi se pripremile za dojenje , tkivo dojki i mlečne žlezde se povećavaju i postaju punije.

Kada je dojenju došao kraj one se tkivo dojki i mlečne žlezde se vraćaju u prvobitno stanje.

Tada obično primetite da su vam grudi mekše, smanjene punoće i pomalo vise.

Faktori koji utiču na ovu pojavu su brojni:

  • koliko ste se ugojili u trudnoći,
  • kolike ste grudi imale pre trudnoće,
  • koliko ste trudnoća imale,
  • koliko godina imate i
  • da li ste pušač.

Da li dojenje dovodi do opuštanja grudi?

Pre nego što vam objasnimo kako učvrstiti grudi posle dojenja, bitno je da vam postavimo ovo pitanje. Da li ste znali da se grudi ne menjaju usled samog procesa dojenja?

povećanje grudi posle dojenja

Samo dojenje kao takvo ne utiče direktno na izgled grudi – zapravo, dojenje je na poslednjem mestu.

Suprotno popularnom uverenju, dojenje nije direktno povezano sa opuštanjem grudi.

Tokom trudnoće vezivno tkivo u vašim dojkama ( Kuperovi ligamenti) se istegnu. To znači da vam se grudi mogu opustiti nakon porođaja čak i ako ne dojite.

Ono što menja oblik grudi jeste trudnoća. Promene na grudima dešavaju se u trenutku začeća jer i mlečne žlezde počinju da se menjaju. Bez obzira na to da li dojite ili ne, vaše grudi proizvode mleko.

U proseku obim grudi se u toku trudnoće menja za jedan ili dva broja.

Bez obzira na dojenje, one rastu nekim tempom u zavisnosti od same proizvodnje mleka u njima, a istom brzinom se i smanjuju kada mleko prestane da se proizvodi. Iako će se grudi vratiti u prvobitnu veličinu, ne znači da će se i prvobitni oblik zadržati.

Naučnici tvrde, da ako postepeno odvikavate dete od dojenja postoji veća šansa da vam grudi zadrže prvobitan oblik, nego ako naglo prestanete sa dojenjem.

Građa dojki utiče na promenu oblika i veličine nakon porođaja

Grudi nemaju mišiće već su pričvršćene za mišiće grudnog koša. U trenutku kada počinje laktacija, ligamenti koji drže grudi se istežu. U velikom broju slučajeva ligamentima ili treba dosta vremena da se vrate u pređašnje stanje ili se nikada ne vrate.

U svakom slučaju postoji niz stvari kojima možete preduprediti ovaj problem i pre trudnoće, a o tome u nastavku teksta.

Kako zategnuti grudi posle dojenja?

Ponešto možete učiniti za očuvanje svojih grudi još pre dojenja tj. tokom trudnoće

Sprečite opuštanje grudi na vreme!

Nosite odgovarajući suportivni grudnjak

Tokom trudnoće dojke otežaju i pretrpe neizbežne promene. Zato je veoma  važno da izaberete grudnjak koji će im biti dobra podrška. Nosite li grudnjak koji je slab i ne odgovara vam u potpunosti, naročito kada ste fizički aktivne, to će dovesti do bola u dojkama. Osim što to za vas neće biti prijatno iskustvo, vaše nabrekle grudi neće imati zaštitu od pogubnog uticaja sile zemljine teže.

U trudnoći ne žalite novac za kupovinu baš dobrog grudnjaka i nećete brinuti o tome kako zategnuti grudi posle dojenja.

Dobar grudnjak nezavisno od trudnoće odlaže potrebu za podizanjem grudi.

Vežbom do čvrstih grudi

Čim vam to vaše fizičko stanje dozvoli počnite sa vežbanjem.

Vaše mlečne žlezde i masne ćelije neće imati koristi od toga ali mišići koji podržavaju vaše dojke (pectorals), hoće. Tonus pektoralnih ili grudnih mišića daće vašim dojkama podignutiji izgled.

podizanje grudi posle dojenja

Raspitajte se koje su vežbe najbolje za podizanje grudi nakon dojenja i ne odustajte ni kad spavate na nogama od umora.

Evo nekoliko jednostavnih, a korisnih vežbi za podizanje grudi posle dojenja.

  1. Jedna od prostih vežbi je da spojite dlanove i pritiskate jedan o drugi koliko imate snage. Kada osetite napetost u mišićima, stegnite dlanove jako i u tom položaju ostanite 15 sekundi. Ponavljajte ovu vežbu nekoliko puta u toku dana.
  2. Mekanu loptu stavite između dlanova i ritmičnim pokretima je pritiskajte i opuđtajte. Ponavljajte ovu vežbu svaki dan po 10 minuta.
  3. Savijte ruke u laktovima pod 90 stepeni i pomerajte ih unakrs jednu prema drugoj. Ponavljajte ovu vežbu što više puta u toku dana i već kroz nedelju dana ćete videti kako je mišić ispod vašeg ramena očvrsnuo, a upravo taj mišić drži vaše dojke podignutim.
  4. Savijte ruke u laktovima i gurajte ih u nazad tako da vam lopatice teže jedna ka drugoj. Ova vežba vas tera da kičmeni stub držite pravo što je od izuzetnog značaja za lepši izgled grudi.

Ovo su neke od jednostavnijih koje možete raditi u bilo kom delu dana pa su zbog toga jako praktične.

Piling grudi i hidratacija

Male grudi nakon dojenja zahtevaju dosta vaše pažnje. Hidrirajte kožu grudi svakodnevno kako biste joj održali čvrstinu.

Izaberite prirodni preparat na bazi biljnih ekstrakata. Ekstrakt biljke piskavice je posebno koristan jer predstavlja prirodni fitoestrogen koji je izuzetno koristan kada tražite način kako zategnuti grudi posle dojenja.

Dragica je pronašla savršen prirodan način za povećanje i podizanje opuštenih grudi. Sada je prezadovoljna izgledom svog dekloltea. I vi možete isprobati njen način, a o čemu se radi saznaćete na ovom linku:https://minutzamene.com/kako-sam-prirodno-podigla-opustene-grudi-i-povecala-ih/

Takođe redovno upražnjavajte piling grudi jer tako uklanjate mrtve ćelije i pospešujete cirkulaciju u koži i potkožnom tkivu.

Dobra cirkulacija je ključna za uspešnu regeneraciju tkiva.

Dobro držanje podiže opuštene grudi

Zgurena ramena i loše držanje – jednako je grudi bez podrške.

Dobro držanje tela je važno za čitav skelet i kičmu posebno ali isto tako i za stanje vaših grudi.

Ukoliko nemate dobro držanje izgledaće kao da vam grudi vise čak iako nisu u tako lošem stanju.

Zabacite ramena i ispravite kičmu što je više moguće.

Ovde možete pročitati detaljan vodič za podizanje opuštenih grudi.

Tuširanje učvršćuje grudi

Jedan od jednostavnih načina za povećanje grudi nakon trudnoće je tuširanje. Da, dobro ste pročitale, vrlo je jednostavno a efikasno.

Tuširanjem grudi naizmenično toplom i hladnom vodom, poboljšavamo cirkulaciju. Ovaj metod će preporoditi vaše grudi.

Naizmenično menjanje tople i hladne vode, vratiće u vaše grudi potrebnu cirkulaciju. Suština je u širenju i skupljanju krvnih sudova u koži grudi, koje izaziva promena temperature na koži. Što je koža grudi prokrvljenija, jači su i prsni mišići, a samim tim je i oblik grudi lepši.

Ne mora to striktno da bude vruća i hladna voda, već podesite temperaturu vode koja vam odgovara, ali sa jasnom razlikom u temperaturi vode.Takođe, masaža grudi tokom tuširanja može biti korisna.

Opuštene grudi posle dojenja, kako ih podići?

Grudi su izgrađene od masnoće i vezivnog tkiva. Kao takve podložne su opuštanju bez obzira da li na njih utiče trudnoća ili sam proces starenja.

U slučaju trudnoće, masno tkivo zamenjeno je tkivom koje proizvodi mleko. Da bi masno tkivo zamenilo tkivo za proizvodnju mleka potrebno je oko godinu dana. I upravo toliko vremena je potrebno da se vaše grudi vrate u oblik pre trudnoće.

U toku trudnoće se dešava da grudi narastu i do tri broja veće od prethodne veličine. Koža grudi se isteže.

U mometnu prekida dojenja ili prekida proizvodnje mleka, grudi počinju da se smanjuju, ali koža koja se istegla u trudnoći ne vraća se sa veličinom grudi. Iz tog razloga najveći problem kod žena upravo jesu otegnute grudi koje nastaju kao posledica viška kože.

U današnje vreme svedoci smo sve većeg broja žena koje ovaj problem rešavaju ugradnjom impalanata. Silikoni u grudima su postali obeležje našeg vremena.

Ali zašto se podvrgavati skupim i ponekad opasnim hirurškim zahvatima ako malo odvojenog vremena za vežbanje može efikasno rešiti ovaj problem.

Pošto grudi kao takve nemaju sopstvene mišiće, potrebno je da pokrenete one mišiće koji ih okružuju.  Uz upornost i adekvatnu negu našli ste način kako zategnuti grudi posle dojenja.

Kako povećati grudi posle dojenja?

Šta ako su problem male grudi posle dojenja? Kako ih povećati?

zatezanje grudi posle dojenja

Činjenica je da grudi neće tek tako da skupe za par brojeva i budu manje nego što su ikad bile. Ono što može da se desi, jeste da se grudi nakon dojenja smanje u odnosu na ono kolike su bile dok su bile pune mleka.

Želite ponovo tu punoću?

Implanti nisu jedino rešenje. Postoje čajevi i biljke za veće grudi i mnoštvo načina kako povećati grudi prirodnim putem.

A jedna od dobrih stvari koje vam u tome mogu pomoći je i sledeće…

Krema za grudi posle dojenja

Zategnute grudi posle trudnoće možete imati i uz pomoć kozmetičkih preparata koji održavaju hidrantnost kože.

Koža na grudima je veoma osetljiva jer na njoj ne postoje lojne žlezde. Iz tog razloga potrebna im je odgovarajaća nega koja će nadomestiti ovaj nedostatak. Krema za grudi treba da da odgovarajuću negu i hidrantnost koži grudi. Ona treba da utiče na regeneraciju kože, njenu elastičnost i mekoću. Ali ne samo to! Kreme mogu i da poveaćaju vaše grudi  i njihov volumen. Naravno, to neće biti transformacija koju biste doživele ugradnjom silikona, nego slična onoj koju ste doživele za vreme dojenja. Tkivo dojki je punije, koža jedrija i zategnutija i grudi dobiju veći volumen i bujnost.

Ako ste se opredelili za ovu opciju, a u nedoumici ste koju kremu uzeti, moj savet je Megagrudin krema, na biljnoj bazi, koja popunjava praznine na vašim grudima, zateže ih, daje im čvrstinu, a samim tim i volumen.

Strije na grudima posle dojenja

Strije nastaju kao posledica pucanja elastičnih vlakana u koži usled brzog rasta tela koje koža ne može da isprati. Takođe, i same hormonske promene u trudnoći u velikoj meri utiču na nastanak strija.

Najčešća mesta na kojima se pojavljuju su grudi i stomak, ali se neretko mogu pojaviti i na butinama i unutrašnjim delovima ruku.

Oko 90% trudnica susreće se sa ovim problemom svakodnevno. Još ako ih je i vaša majka imala, računajte da ćete ih vrlo verovatno i vi imati.

U početku su crvene ili ljubičaste, dok nakon porođaja počinju da blede i budu bele ili sive.

Sve nas zanima kako da ih sprečimo da se pojave.

U većini slučajeva njihov nastanak zavisi isključivo od kvaliteta same kože grudi, pa tako ako vam je koža suva tipa i pored svakodnevnog mazanja one će se verovatno pojaviti.

Jedan od načina za sprečavanje nastanka strija na grudima u trudnoći je da pazimo na kilažu , da se zdravo hranimo i budemo aktivni.

Već od samog početka trudnoće, kada grudi počinju polako da rastu jer se pripremaju za laktaciju, dobro je preventivno se mazati kremama protiv strija koje će hidrirati vašu kožu i činiti je mekšom i elastičnijom.

Takođe, pobrinite se da svakog dana u organizam unesete dovoljnu količinu vode, jer je voda jako bitna za hidrataciju kože.

I pored svih akcija koje ste preduzeli u toku rane trudnoće, pa i kasnije, strije su ipak tu?

Bitno je da ne odustajete od predhodnog tretmana koji ste sprovodile. Jako je bitno da nastavite sa mazanjem i makar strije zadržite na tom nivou, to jest sprečite njihovo širenje.

Nakon porođaja je bitno da znate da kreme koje služe za uklanjanje strija ne smeju da se koriste dok dojite vašu bebu, kao i da treba da budete svesni da one teško potpuno nestaju, ali da se uz pomoć dobre prirodne kreme protiv strija mogu smanjiti skoro do nevidljivosti.

Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao bar malo i da će te neke od ovih metoda isprobati odmah nakon čitanja ovog teksta. Ali bitno je da shvatite važnost dojenja i da priče koje ćete čuti u svojoj okolini, o tome kako se grudi otegnu zbog dojenja, nisu tačne.

Uz malo truda i prirodni tretman za zatezanje , vaše grudi mogu ostati lepe, jedre i podingnute i nakon dojenja.