Zategnite opuštene grudi: praktični saveti

Zategnite opuštene grudi: praktični saveti

Saznajte kako opuštene grudi ponovo mogu postati zategnute i čvrste. Otkrijte šta je uzrok opuštanja grudi i kako da sprečite da se ovo desi! Uz naše savete, to je i moguće!

Opuštene grudi uglavnom muče žene u godinama, koje su zbog različitih životnih okolnosti dobile ovaj neslavan problem. Najčešće je to rađanje i dojenje, ali su tu i druge okolnosti. Variranje kilaže ili samo starenje mogu biti neki od uzroka.

I mlade žene imaju problema sa opuštenim grudima, naročito ako su velike. Iako željene i atraktivne, prirodno velike grudi se jako brzo opuste i ne izgledaju lepo. Za velike grudi je zadužena genetika i svaka žena koja je srećnica da ih ima, treba o njima da vodi računa. Bujan dekolte koji je podignut je nešto što muškarci pamte.

 Dragica je jedna od nas koja je imala ovakvih problema sa svojim grudima. Njene grudi postale su opuštene, a samim tim izgledale su manje. Nije joj se dopadalo da stalno izmišlja trikove kako da svoj dekolte učini lepšim.  Uspešno je rešila taj problem pronašavši izuzetno delotvorno prirodno rešennje. Ono joj je pomoglo da njene grudi izgledaju baš onako kako je oduvek maštala i želela: podignuto, čvrsto, da imaju volumen i punoću. To rešenje je možda prava stvar i za vas, zato pročitajte njenu ličnu priču na ovom linku:  https://minutzamene.com/kako-sam-prirodno-podigla-opustene-grudi-i-povecala-ih/

Opuštenost grudi naziva se još i ptoza i može imati različite stepene.

Detaljan pregled stepena opuštenosti grudi (ptoze)

Opuštenost grudi može varirati od blagih promena do izrazitog spuštanja.

Stepen opuštenosti grudi

A – Normalno podignute grudi

B – I Stepen ptoze (blago opuštanje):

Karakteristike: Bradavica je na nivou inframamarne brazde (pregib između dojke i grudnog koša)  ili malo ispod nje.

Preporuke: U ovom stadijumu, vežbanje za jačanje grudnih mišića i pravilno držanje mogu biti posebno efikasni.

C- II Stepen Ptoze (umereno opuštanje):

Karakteristike: Bradavica se nalazi ispod inframamarne brazde, ali ne više od 3 cm ispod nje.

Preporuke: Pored vežbanja, redovna nega kože grudi i upotreba kvalitetnih grudnjaka mogu pomoći u održavanju oblika i sprečavanju daljeg opuštanja.

D- III Stepen Ptoze (izraženo opuštanje):

Karakteristike: Bradavica je značajno ispod inframamarne brazde, više od 3 cm, a često je i najniži deo dojke.

Preporuke: Ovaj stepen može zahtevati kombinovan pristup, uključujući specijalizovane vežbe, intenzivniju negu kože, i možda čak i estetske tretmane.

E- IV Stepen Ptoze (ekstremno opuštanje):

Karakteristike: Ovaj stepen uključuje veoma opuštene grudi, gde je bradavica okrenuta prema dole i nalazi se znatno ispod inframamarne brazde.

Preporuke: U ovom slučaju, pored navedenih metoda, razmatranje profesionalnih estetskih procedura može biti opcija za obnavljanje oblika grudi.

Zašto se grudi opuštaju?

Na ovo pitanje, odgovor je individualan. Nije isti za sve žene jer nisu sve žene iste. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se grudi opuste.

Opuštene grudi nisu samo estetski problem, već i prirodan fenomen koji se javlja kod većine žena u nekom trenutku života.

Anatomija dojki obuhvata masno tkivo, vezivno tkivo, uključujući kolagen i elastin, kao i Kuperove ligamente, koji imaju ključnu ulogu u održavanju oblika grudi. Sa starenjem, ovi ligamenti i strukture kože postepeno gube elastičnost, doprinoseći opuštanju grudi.

Osim toga, opuštanju grudi doprinosi i sledeće.

  • Nedostatak elastina. Kao na ostatku kože, na grudima takođe ima elastina. Grudi gravitiraju na dole i u mlađim godinama, količina elastina je veća, pa se to delovanje Zemljine teže i ne primećuje previše. Sa gubitkom elastina, koža ostaje nehidrirana, neelastična, samim tim se i opušta.
  • Hormonske promene. Hormoni utiču na izgled grudi. Oni daju punoću i gipkost. Ako ima velikih hormonskih promena, kao i promena u kilaži žene, rezultat su opuštene grudi. Hormoni su takođe aktuelni u trudnoći. Njihova razina se smanjuje i povećava, a na grudi to deluje tako što se povećavaju, pa smanjuju i opuštaju.
  • UV zraci. Izlaganje suncu koje je nekontrolisano i neumereno, takođe može izazvati neke probleme sa kožom. Ako i grudni deo previše isušujete, može doći do ubrzanog starenja, to jest spuštanja grudi. Ovo se ne odnosi  samo na izlaganje suncu, već i na izlaganje solarijumu.
  • Loše držanje i gravitacija. Ako su vam ramena stalno pognuta i imate loše držanje, samo pomažete gravitaciji koja će i bez pomoći učiniti svoje – povući težište grudi na dole.
  • Pušenje: Negativno utiče na kvalitet kože, ubrzavajući opuštanje.
  • Neadekvatna podrška: Nenošenje odgovarajućeg grudnjaka, posebno tokom vežbanja, može dovesti do bržeg opuštanja.

Opuštene grudi posle dojenja

Jedan od najčešćih momenata spuštanja grudi je posle porođaja, tačnije, posle dojenja. Tada se u celom organizmu događaju zaista ogromne promene zbog uticaja hormona. Jedna od njih je i povećanje grudi usled nadolaženja mleka.Ovo traje po nekoliko meseci ili čak nekoliko godina, sve u zavisnosti od toga koliko traje dojenje deteta.

Usled povećavanja, koža grudi se veoma proširi, do te mere da se jave i strije na grudima.  Kako opada količina mleka i kako se žlezde smanjuju, koža se takođe smanjuje. Nekada su rezultat strije na grudima, nekada manje grudi, a nekada su spuštene grudi.

Ovo je naročito izraženo posle više trudnoća. Nekada se može javiti i posle samo jedne. Tako da, pored svih stvari sa kojima se mora susresti, porodilji može teško pasti i ova fizička promena.

Ovakve promene, naročito u ovom periodu, mogu jako loše uticati na psihu žene. Zato je potrebno pronaći neko efikasno rešenje, kako bi problem bio rešen u što kraćem vremenskom periodu. Možete početi od toga što će pročitati ovaj tekst:

Kako zategnuti grudi posle dojenja

Opuštene grudi posle mršavljenja

Ženama koje su buckaste smeta kod svog tela više stvari, ali jedna im svakako prija – bujnije i veće grudi.

opuštanje grudi

Dojke imaju dosta i masnog tkiva, tako da, koja je od nas deblja, ona ima i veće grudi. Čak se i sopstvena masnoća koristi u cilju povećanja grudi.

Mršavljenjem se postiže cilj na vrlo važnom polju samopouzdanja. Telo se oblikuje i dobijamo ono zbog čega smo često u tišini plakali: lepo i izvajano telo. Neminovnost je da se pri mršavljenju telesna masa gubi i sa grudi. Ne može i jare i pare, što bi rekli naši stari. Nije problem samo što se dojke gube veličini, nego i što se one prilikom mršavljenja često opuštaju i izgube čvrstinu.

To je naročito izraženo ako su grudi bile izrazito velike.

Što veće grudi, to je i opuštanje ozbiljnije.

Zašto? Jasno je. Koža je bila raširena, a onda se salo izgubilo. Zato grudi moraju da padnu, jer nema više sala koje ih podiže.

Opuštanje grudi od starenja

Nekako prirodno, kako stari osoba, stari njeno telo, koža se rasteže i gravitacija povlači sve na dole. Pomenuli smo već elastin. Tu je i kolagen. Sve su to veoma važni činioci, koji našu kožu, pa i kožu grudi čine zategnutijom, svežijom i čvršćom.

Kako se sa godinama gubi ta elastičnost, tako starenje utiče i na grudi i one prosto usahnjuju. Dojke kod baš starih žena, naročito onih koje imaju velike grudi, jako su spuštene.

Naravno, postoji životna faza i potpuno je normalna, da vas nije briga da li su vam grudi spuštene ili ne. Prioriteti su nešto drugo i to je jedino ispravno i normalno.

Međutim, ako niste u starijim zrelim godinama, ne dozvolite da vam dekolte pravi problem, ima caka kako da ga popravite konturisanjem. Znate već da on može činiti vrlo važan deo svake toalete. I može veoma upropastiti odevnu kombinaciju ako ne izgleda kako treba.

Malo napora je potrebno da se stvari vrate na prethodno, a evo i koje su stvari u pitanju.

Kako zategnuti i podići opuštene grudi?

Ima mnogo načina kako ovo uraditi, ali, naravno, za svaki od njih je potrebno strpljenje. Kažemo strpljenje, zato što ovde ne mislimo na neke operativne stvari, kao što je mastopeksija. Ovde razmatramo samo prirodne načine za povećanje grudi.

Ako nas pratite duže, znate da smo zagovarači svega prirodnog, ali da ni u kom slučaju ne osuđujemo niti želimo da osujetimo neki vaš plan za rešavanje opuštenih grudi operacijom.Ta operacija  može biti ugrađivanje silikona, a može biti i neki drugi tretman, kao što je podizanje grudi krvnom plazmom. Tu je i lasersko podizanje grudi. Mnogo je tih, takozvanih neoperativnih načina za povećanje grudi, koji zaista lako mogu pomoći.

Da li ćete se odlučiti na ovaj način podizanja dojki ili neki drugi, zavisi koji je stepen opuštenosti grudi. Jako opuštene i pri tom velike dojke u podignuto stanje može dovesti samo estetska plastična hirurgija i hirurg specijalista

Mi sada želimo da vam ukažemo na neke jeftinije i prirodnije tretmane, koji, nećete verovati, mogu biti podjednako učinkoviti. Potrebno je malo više truda i strpljenja, jasno, ali to nije ništa što ne možete da izvedete.

Krema za opuštene grudi

Jedan od glavnih načina kako prirodno možete podići grudi jeste krema za opuštene grudi. Da ne biste imali bilo kakvu bojazan o tome da li mazati kreme, neke od njih su potpuno prirodne i zaista neškodljive za vaše grudi i telo uopšte.

Naravno, treba pronaći takvu, kremu koja je prirodna i koja je napravljena od biljnih sastojaka.

Jedan od glavnih sastojaka koje ova krema treba imati je piskavica. Fitoestrogeni koji se u njoj nalaze povoljno utiču na povećanje volumena grudi. To je odlična biljka za ovu namenu.

Neodermyl je takođe odličan sastojak, koji takoreći menja kolegen u kremama za lice i telo. Fantastično utiče na zatezanje kože i čini da ona bude blistava i, što je najvažnije, zategnuta.

Naravno, mnoga biljna ulja i she maslac, takođe su poželjni sastojci krema za grudi, koje neguju kožu i osvežavaju je.

Krema se maže na čistu kožu ujutru i uveče. Rezultate možete očekivati već posle mesec dana korišćenja.

Maska za opuštene grudi

Naravno da postoje potpuno prirodni, home made načini da svoje grudi učinite bujnijima i podignutijima. Zato vam ovde dajemo i takav recept, za slučaj da poželite da ga isprobate.

U pitanju je maska za opuštene grudi. Navikli smo maske da stavljamo na kosu i lice, pa zašto ne i na grudi.

Potrebni sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 kašika jogurta
  • 1 kašika vitamina E (ili jedna ampula)

Prvo je potrebno penasto umutiti jaje. Jaje je puno proteina i belančevina koje imaju tu sposobnost da zategnu i nahrane kožu. Jogurt odlično deluje na ćelije grudi. Treba ga dodati u tu smesu, a onda dodajte i vitamin E. Od vas zavisi u kom ćete ga obliku nabaviti.

Uveče, na čistu kožu grudi, namažite smesu, bez utrljavanja. Samo je nanesite i ostavite da odstoji. Trebaće od 20 minuta, do pola sata. Potom se istuširajte mlakom vodom.

Uopšte ne bi bilo loše da posle ovoga namažete kremu za podizanje grudi. Ponovite postupak nekoliko dana zaredom, zatim napravite pauzu od nedelju dana.

Naravno, tretman ćete ponavljati po potrebi. Ova maska će biti odlično instant rešenje za vaše opuštene grudi. Uz mazanje kreme za opuštene grudi, efekat će biti dugotrajan.

Probajte i hmelj za grudi.

Vežbe za opuštene grudi

Vežbe su višestruko korisne jer ojačavaju telo. Ima i onih koje fantastično utiču na to da grudi ponovo budu čvrste i zategnute.

Daćemo vam ovde nekoliko najefikasnijih, koje, naravno, možete raditi i u udobnosti svoga doma.

Vežba broj 1

Biće vam potreban štap. Oslonite se na stopala, budite u uspravnom položaju. Grudi treba da budu isturene. U rukama držite štap. To može biti neki štap poput drške od metle. Imate nešto tako kod kuće, sigurno.

Podignite štap u visinu grudi, obema rukama gurajte ga napred, pa vratite nazad. Tako 15 ponavljanja.

Vežba broj 2

Druga vežba podrazumeva takođe uspravan položaj. Podignite ruke u visinu grudi i spojite ih, kao da se molite. Zatim ih podižite još desetak centimetara gore, tako spojene, pa vratite. Takođe uradite 15 ponavljanja.

Vežba broj 3

Ova vežba podrazumeva da ostanete u prethodnom položaju, sa rukama sklopljenim u predelu grudi. Onda gurajte ruku prema ruci, kao da se obarate sami sa sobom. Stiskajte jedno 5 sekundi, a onda olabavite. I ovu vežbu ponovite 15 puta.

Potrebo je da ovu kratku seriju radite barem 3 puta nedeljno i grudi će se sigurno postepeno vraćati u prvobitni položaj. Tu je i jelen vežba, odlična za grudi.

Grudnjak za opuštene grudi

Kada imate opuštene grudi, najgora solucija je da ih pustite da slobodno padaju. Grudnjak je izuzetno važan momenat i trebalo bi svakodnevno da se nosi. Grudnjak doprinosi da se situacija sa grudima ne pogoršava.

grudnjak za opuštene grudi

Ipak, nije svejedno koji grudnjak nosite, ako imate opuštene grudi. Evo nekoliko saveta i o ovome.

Žene koje imaju opuštene grudi, treba da nose grudnjake sa debelim bretelama jer oni imaju veću snagu da grudi podignu. Grudnjaci sa žicama takođe su pogodniji jer su izdržljiviji. Posebno ako su štepani dole, tada će sigurno biti jača potpora.

Oblik poboljšavaju čvrste korpe, tako da bismo njih savetovali umesto mekanih. Naročito ako preko nosite neku tananu bluzicu ili košuljicu, grudi će imati jako lep oblik, bez obzira na opuštenost, zato koristite neki push up brus.

Naravno, pored toga, bitno je voditi računa i o veličini grudi i izabrati grudnjak u skladu sa tim.

Kupaći za opuštene grudi

Nekako je lakše da se ispod odeće postigne dobro držanje grudi, bez obzira što one nisu u potpunosti odolele sili Zemljine teže. Ali, kako ih oblikovati kada ste u bikiniju? Kakav to bikini može postići da grudi deluju lepo i atraktivno?

To je svakako bikini sa bretelama. Ima i onih koji su top, bez bretela. Postoji mogućnost da će on padati na dole. Ne bi bilo loše da gornji deo ima pertlu oko vrata ili obične bretele, kao brushalter.

Takođe je preporučljivije da bikini ima čvrste korpe. Za one čije su grudi opuštene i manje, može pomoći i push up bikini. On će dodati volumen i grudi će biti veoma lepe i izazovne.

Možda najvažnije od svega je ipak sledeće…

Kako sprečiti opuštanje grudi?

Da rezimiramo i ujedno damo još konkretnije savete kako da pomognete svojim grudima da više ne budu opuštene.

U mlađim danima, dok je još koža jedra i mlada, potrebno je da je hidrirate kremama.

Hrana koju jedete takođe može uticati povoljno na rastegljivost kože.

Posle trudnoće, odnosno posle perioda dojenja, pošto u trudnoći mažemo uglavnom kremice za strije, možete odmah krenuti sa nekim kremicama za grudi. Čak i preventivno, iako niste primetili opuštanje.

Maske možete povremeno stavljati, takođe preventivno.

Pošto se lako i jednostavno prave, to neka bude neki vid zanimacije, makar jednom nedeljno. Vežbe za grudi verovatno već radite. Samo ovih nekoliko koje smo naveli ubacite u svoju rutinu.  One su baš za opuštene grudi.Ako ne vežbate, onda se potrudite da se pokrenete.

Važno je da se predupredi opuštanje. Kao i kod opuštanja kože, lakše je da se stvari iskontrolišu dok još nisu uznapredovale.

Ako to još nije vaš slučaj, potrudite se da i ne bude. Pratite naše svete i korake koje smo vam preporučili.

Ako su vam grudi već opuštene, to nije najstrašnije što se moglo desiti i nemojte očajavati. Nabavite neku dobru prirodnu kremu za grudi i pokrenite svoje telo. Verujemo da će u kratkom vremenskom roku stvari biti mnogo bolje. Važno je baviti se problemima i ne pustiti da vas nadjačaju.

Reference: 
Thread Lift in Breast Ptosis - Scientific Figure on ResearchGate. Available from: https://www.researchgate.net/figure/Regnault-ptosis-classification-A-normal-B-type-1-mild-sagging-C-type-2_fig2_322857836 [accessed 27 Dec, 2023]

https://doi.org/10.1097/sap.0b013e3181c39377

https://doi.org/10.1016/j.bjps.2023.04.003