Uklonite pušačke bore oko usana uz ove savete!

Uklonite pušačke bore oko usana uz ove savete!

Na listu razloga za pojavu bora slobodno dodajte i pušenje. Zašto nastaju i kako ukloniti pušačke bore oko usana? Ima leka, nastavite sa čitanjem.

Dragi moji, ovo nije članak koji za cilj ima da vas nagovori da ostavite cigarete zato ne odustajte od čitanja. Cilj nam je da vas informišemo i da vam pomognemo da popravite štete nastale uticajem nikotina na vašu kožu. Bilo da ste prestali ili čak ni ne nameravate, nešto svakako možete učiniti da ublažite posledice toksičnog duvanskog dima na vašu kožu.

Sa godinama, bore i fine linije se pojavljuju na različiti delovima lica.  Najviše skloni boranju su predeo oko očiju, čelo, brada i usta.

Iako niko neće izbeći pojavu bora u nekom trenutku, vreme njihove pojave varira.

Neko će bore dobiti već u kasnim dvadesetim dok se kod drugih javljaju tek nakon 45.

Pojava prvih bora u mnogome zavisi od pola, genetike, ali i načina života.

Mimika je odgovorna za brzinu i način formiranja bora.

A da li je tako i kada su pušačke bore u pitanju?

Loše navike ubrzavaju nastanak bora

Navike su veoma važne za opšte stanje kože i obuhvataju sve aspekte našeg životnog stila. Važno je koliko spavamo, kako se hranimo, da li ili ne živimo u zagađenoj sredini, kakve preparate za negu koristimo, da li smo pod stresom, da li vežbamo i najzad – da li pušimo.

Pušenje ubrzava starenje kože

Promene na koži se mogu pojaviti nakon 10 godina uživanja u ovom poroku.

Koliku će štetu ono izazvati na vašem licu zavisi od broja cigareta koje svakodnevno popušite kao i od dužine pušačkog staža.

Čak  i ako su rana oštećenja na koži teško vidljiva, bez obzira na godine, pušenje je najjači faktor rizika za prerani nastanak bora i kod muškaraca i kod žena. Ova navika ne izaziva samo boranje lica već i pojavu bora na drugim delovima kože kao što je unutrašnja strana nadlaktice.

Iako jednom nastale bore nije lako u potpunosti ispeglati, možete se zaštititi od daljih posledica tako što ćete sad odmah otići do kante za đubre i prosto zavitlati svoju paklicu u nju.

Starenje lica nije lako pobediti, ali nije ni nemoguće. Sigurno i vi poznajete neku ženu koja izgleda dosta mlađe od svojih godina. Da li vam se desi da sretnete poznanicu nakon dužeg vremena i ne možete da verujete svojim očima koliko se podmladila i prosto blista. Kako im to polazi za rukom? Saznaćete ako pročitate Aninu priču na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Uspeh neće doći brzo, ako podrivate sami svoje napore da oporavite kožu i ne ostavljate cigarete.

Treba vam još argumenata?

Evo.

Kako pušenje dovodi do pojave bora?

Nikotin u cigaretama izaziva sužavanje krvnih sudova u najudaljenijim slojevima vaše kože. To smanjuje dotok krvi u ćelije kože. Uz manje protoka krvi, koža ne dobija toliko kiseonika i važnih hranljivih materija, a onda i brže propada.

Duvanski dim sadrži više od 4.000 hemijskih supstanci. Mnoge od njih oštećuju kolagen i elastin, a to su vlakna koja vašoj koži daju snagu i elastičnost. Kao rezultat toga, koža počinje prerano da se opušta i bora.

Poreed toga, pokreti facijalnih mišića, karakteristični za sam čin pušenja cigareta kao što je skupljanje usana prilikom udisanja duvanskog dima i žmirkanja kada se dim izduvava takođe doprinose stvaranju karakterističnih nabora kože.

Šta su pušačke bore oko usana?

Pušačkim borama zovemo linije oko usana koje nastaju pućenjem tokom pušenja.

To su uspravne linije koje se poput lepeze šire od ivice gornje usne u pravcu nosa. Pušačke ili “bar code” bore kako se još popularno zovu prekrivaju celu nausnicu. Kada osoba koja ima pušačke bore skupi usne koža joj izgleda kao harmonika.

Ekstremno jake pušačke bore znaju da zahvate i donju usnu.

Bore oko usta nastaju na isti način kao i one oko očiju ili na čelu-pokretima facijalnih mišića.

Primetićete da osobe koje imaju vrlo izraženu facijalnu ekspresiju su sklonije dobijanju dubokih bora i imaju ih više od drugih čije lice je mirno sa vrlo malo mimike. Ove bore se zovu mimičke ili dinamičke. Svaki put kada se neki mišić pokrene u procesu stvaranja određenog izraza lica koža koja je za njega prikačena se nabira.  Repetitivni pokreti mišića na koži stvaraju liniju koja se pretvara u duboku boru.

Da li nepušači mogu imati pušačke bore?

Međutim, pušenje nije jedini trenutak kada naše usne naprave taj karakterističan pokret.

Među borcima protiv bora i pijenje na slamčicu je omraženi čin. Naime i ova radnja izaziva skupljanje usana identično onom kada se puši cigareta. Ako bismo se našalili sa vama rekli bismo da vas i  previše ljubljenja dovodi u opasnost da steknete pušačke bore oko usta.Ipak ljubljenje na mnogo načina deluje blagotvorno na ceo organizam tako da slobodno pojačajte dozu ove vrste terapije.

Šalu na stranu, po načinu kako neko jede i govori možete videti da li je sklon pušačkim borama ili ne. S druge strane svi pušači ih ne moraju imati.

Ukoliko vaša usta zauzimaju položaj kao kada izgovarate englesku reč WHY dok jedete ili govorite razviće vam se bore nalik na pušačke čak iako nikada niste ni primirisali cigarete.

Osobe koje imaju tu karakternu osobinu da se mnogo mršte i mnogo ljute često skupljaju usne i one će dobiti ovakve nabore oko usana.

Da li će pušačke bore nestati ako prestanete da pušite?

Pušenje je bolest zavisnosti. Nakon popušene cigarete, nikotin i drugi brojni otrovi dospevaju u krvotok. Zajedno sa krvlju dospevaju u sve organe uključujući i kožu.Cigarete smanjuju količinu kiseonika koju vaša koža dobija. Stoga koža pušača stari brže, ima sivkastu boju i opuštena je.

Potrebno je 48-72 sata da se nikotin u potpunosti izluči iz krvotoka.Većina otrova odlazi iz tela sa urinom. Nakon toga počinje oporavak kože. Prvi rezultate bi trebalo da vidite za otprilike 2 nedelje.

Kako sada krv bolje cirkuliše ćelije kože dobijaju više nutritijenata i kiseonika. Koža je bolje hidrirana, jer otrovi koji su je isušivali više nisu prisutni. U koži je prisutna veća količina vitamina C. Koža postaje svetlija, dobija lepu zdravu boju, ten se ujednačuje i nestaju tamni podočnjaci.

bore od cigareta

Prestanak pušenja uvek znači sprečavanje daljih i još grubljih oštećenja na koži. A šta je sa borama?

Gorka je istina da pušačke ili bilo koje druge bore ( jer konzumiranje cigareta je zaslužno za prerano propadanje kože u celini) neće nestati samo zato što ste prestali da pušite.

Karakteristični ponovljeni pušački pokreti facijalnih mišića će izostati pa će taj deo lica biti relaksiraniji i već nastale bore imaju manje izgleda da se prodube. Uz to, popravljeno opšte stanje kože doprinosi da i vaše pušačke bore izgledaju za nijansu bolje.

Ipak ono što je učinjeno, dakle lepeza pušačkih bora oko usana zahteva još dodatnog truda pored ostavljanja cigareta.

O ovoj temi je na našem You tube kanalu pričala Snežana. Pogledajte video, ima puno korisnih saveta:

Kako ukloniti pušačke bore oko usana?

Pored ostavljanja cigareta, evo još načina.

Botoks protiv bora od pušenja

Ukoliko ste prvo pomislili na Botoks injekcije niste jedini. Mala količina botoksa ubrizgana u nausnicu smanjuje bore i fine linije.

Botoks opušta mišić orbicularis oris  ne slabljeći njegovu funkciju. Drugim rečima pokreti usta su normalni. Naravno ne uvek. Mediji nas često snabdeju fotografijama neuspelih botoks zahvata, pa imajte i njih na umu.

Druga opcija za stimulaciju mišića je CACI tretman. U veštim rukama ovom metoda može biti dobra jer isteže i relaksira zgrčene mimičke mišiće. Nema negativnih propratnih efekata ali postignut rezultati su vrlo blagi i traju izvesno vreme, tako da se CACI tretmanu morate vraćati iznova  pravilnim razmacima.

Hijaluronski fileri

Hijaluronska kiselina se može ubrizgati kao filer koji izravnava bar code bore oko usana. Ovim tretmanom se postiže volumen koji popunjava pukotine izneđu bora bez neprijatne nadutosti tretirane regije.

Agresivne metode uklanjanja pušačkih bora – da ili ne?

Najzad, pušačke bore se mogu minimizirati tretmanima koji stimulišu prirodnu izgradnju kolagenskih niti . Ovi tretmani za uklanjanje bora se izvode skidanjem površinskog sloja kože ili iglama. Zapravo, reč je o namernom povređivanju kože kako bi se stimulisao prirodni proces zarastanja povreda.

U ove svrhe najbolje je potražiti koja poliklinika može u ove svrhe da upotrebi laser i ima stručnjaka obučenog za to. Imajte na umu da što je povreda ozbiljnija to je i odgovr organizma dramatičniji. Budite oprezni sa ovakvim tretmanima.

Osobe koje su se podvrgle veoma jakom hemijskom ili laserskom pilingu zaista su ostale bez bora ali su zaradile neprirodno, voskasto lice nalik plastičnom. Drugi su pak zaradili veoma osetljivu i crvenu kožu.

Sa druge strane, postoje i oni tretmani koji se ubrizgavaju pod kožu i tako podstiču stvaranje kolagena i elastina. Mezoterapija je jedan takav tretman.

Mnoge žene odluče se za 2u1 rešenje, koje podrazumeva korekcije usana filerima (u smislu povećanja njihovog volumena). Taj dodatni volumen izaziva zatezanje kože oko usana čime se nabori ispeglaju.

Prirodna rešenja protiv pušačkih bora

I na sledeće načine možete pomoći da pušačke bore iščeznu.

Prirodna krema protiv bora

Pre no što sa vama podelim hrpu caka za uklanjanje pušačkih bora, moram da vam odam jednu tajnu: Meni je dan uvek prekratak. Čak i kad imam ono malo slobodnog vremena, želim da ga provedem lepo. Kuhinja, posudice i blenderi ne spadaju u to lepo.

Nije da ja ne volim prirodnu negu-obožavam je! Ipak treba mi nešto što je prirodno i već gotovo – umočim prst, umasiram u lice i idem dalje. U jednoj teglici prirodne kreme protiv bora, fleka i podočnjaka nalazi se čitava paleta ekstrakata lekovitog bilja koji besprekorno neguju lice, peglaju bore i sprečavaju nastanak novih. Ukoliko ste pušač to je razlog više da koristite prirodnu kremu za negu lica koja deluje preventivno i uklanja već postojeće bore.

OVo su najbolje kreme protiv bora.

Najbolja je preventiva koja počinje već u srednjim dvadesetim kada još nema ni traga borama.

Isto tako, pre no što zakoračite u svet “plastičnih” intervencija, dajte šansu prirodnoj kozmetici i aktivnim materijama iz prirode. Mnoge biljke i svakodnevne namirnice su zaista čudesne protiv bora i drugih nepravilnosti na koži. 

Ovo su neki od najboljih saveta kako da se prirodno oslobodite pušačkih bora oko usta.

Aloja

Kraljica među biljkama koje se koriste u kozmetičke svrhe. Koži vraća vlažnost i čuva je hidriranom dugo nakon primene.

Svež aloja gel treba naneti na predeo pokriven pušačkim borama. Nakon 30 minuta isperite. Nakon toga nanesite hidrantnu kremu za lice sa alojom.

Vitamin E- ulje

Sada postoje ulja vitamina E u vidu seruma za lice. Ovaj serum je sjajan za uklanjanje finih linija oko usana. Vitamin E hrani i hidrira kožu i čuva njeno zdravlje.

Maslinovo ulje

Ovo ulje zasluženo prednjači na listi prirodnih materija za negu kože. Popularno je kao tretman za uklanjanje bora jer je bogato E vitaminom a i zbog hidrirajućeg efekta koji ima na kožu. Maslinovo ulje omekšava kožu pa su bore nakon toga manje vidljive. Pročitajte sve prednosti maslinovog ulja za lice.

Belanac i kokosovo ulje za bar code bore

Pasta od belanca i kokosovog ulja učiniće da vaša koža bude prelepa i hidrirana. Ovo je sjajan recept za jačanje kože i uklanjanje bora.

Takođe ova maska za lice deluje preventivno na pojavu novih bora.

Zaštita od sunca je najbolja preventiva

Ukoliko ste već pušač, bivši ili aktivni i već dosta zla nanosite svojoj koži trujući je iznutra, zaštitite je od pogubnog uticaja UVA i UVB zraka.

Fotostarenje lica je naučno dokazano. Sunčevi zraci na mnogo načina narušavaju zdravlje kože, smanjuju joj elastičnost i prouzrokuju nastanak bora.Uvek kada izlazite iz kuće vreme je za SP faktor na vašem licu, vratu i  dekolteu. Idealno je ukoliko vaša uobičajena dnevna krema sadrži zaštitni faktor. Tako ćete  sebi olakšati i bićete sigurni da ste uvek zaštićeni.

Zaštitna krema se nanosi 30 minuta pre izlaska na sunce.

Sunčevi zraci deluju na kožu i po oblačnom danu, na snegu je taj uticaj veoma jak, u šetnji pored velike vodene površine, na planini, na vetru, uvek se zaštitite.

Med i limunov sok

Dva  puta nedeljno na lice naneste masku od meda i limuna. oba sastojka su bogata vitaminima i nutritijentima koji su odgovori za dobro stanje kože. Bogati su vitaminom C i antioksidantima koji stimulišu cirkulaciju i smanjuju fine linije.

Piling

Nikada nije previše hvale za pozitivan učinak koji piling ima u sprečavanju starenja kože. Pilingom se uklanja površinski sloj mrtvih ćelija kože. Lice a i ostatak tela prosto sine nakon pilinga. Izaberite najbolji piling za lice i budite redovni, koža će biti blistavija, svežija, bolje prokrvljena.

Piling od kafe je vaš izbor ukoliko se borite protiv pušačkih bora. Pomešajte kafu sa medom i uradite piling lica. Dvoljno je dva puta nedeljno ošmirglati lice ovom nežnom piling pastom. Kafa deluje antiinflamatorno a med hrani kožu i čuva je obiljem antioksidanata.

Vežbe za uklanjanje pušačkih bora

Prirodni načini i kozmetičke procedure su neki od odgovora na pitanje kako ukloniti pušačke bore. Ali ima još nešto: vežbe za lice sprečavaju nastanak bora i ublažavaju postojeće.

Sad, na početku sam obećala da vas neću ubeđivati da prestanete da pušite. Prevarila sam vas.

Odustajanje od cigareta je najbolji način da počnete popravljati štetu koju su duvanski toksini naneli vašem licu.

Budite pošteni i recite šta više volite? Lice bez bora ili smrdljivi duvanski dim?

Možda vas je moja priča ipak navela da bar razmislite na tu temu. Sada je pravi trenutak da zgužvate tek načetu paklicu i bacite je. Ne u ponedeljak, ne posle svadbe kod kume, ne posle teškog ispita i stresnih događaja. SADA.

Ukoliko ipak više volite cigaretu nego seb,e tada utrostručite negu lica spolja i iznutra.