Ispeglajte adipozni celulit sa lakoćom!

Ispeglajte adipozni celulit sa lakoćom!

Taman kad pomislite da više nema, čujete za adipozni celulit. Pomislimo, dokle više! Zar da se sad borimo i protiv ove vrste? Srećom, da tako kažemo, ova vrsta nam je poznata, samo smo je sada imenovali. Zato, samo hrabro. Pročitajte sve što treba, da biste se ove vrste celulita što lakše rešili.

Do sada su nam bili poznati fibrozni i vodeni celulit. Prvi je poznat kao tvrdi celulit i nije ga se baš lako rešiti. Potreban je trud i odricanje, kako bi to bilo u najboljoj meri otklonjeno. Ni vodeni celulit nije za potcenjivanje, mada ga smatramo lakše otklonjivim. Nije dobro boriti se ni sa njim, tako da ga treba izbeći, ako to možete.

Podsećamo, celulit predstavljaju masne naslage, najčešće na butnim delovima nogu, na zadnjici i retko na listovima. Te masne naslage ne moraju biti uvek zbog debljine. Svedoci smo da i veoma mršave devojke imaju celulit. One su posledica nezdrave ishrane, ali i nedovoljnog kretanja, odnosno, manjka fizičke aktivnosti. Zato je jedna od ključnih stvari promeniti način života, kako bi se promenio i naš fizički izgled.

Sada, nešto konkretnije o ovoj vrsti celulita koja se nalazi u naslovu.

Šta je adipozni celulit?

Adipozni celulit je ona vrsta koju gotovo svaka žena ima. S obzirom na to, možemo da kažemo da je to jedna od najblažih vrsta celulita.

Zašto?

Ova vrsta celulita se ne vidi golim okom na vašoj koži. Vidi se onda kada stisnete prstima kožu na butinama ili zadnjici. Poznato vam je? Može se videti i u onim trenucima kada prekrstite noge, a obukli ste neku kratku suknju ili haljinu. Brine nas kada se nalazimo na plaži, da se kojim slučajem ne pokaže kada sedimo ili ležimo u bikiniju.

adipozni celulit karakteristike

Sada vam je jasno zašto kažemo da ovu vrstu celulita mogu imati i veoma mršave žene, one koje ni u kom smislu ne kubure sa kilažom. Čak i prave mršavice, kada stisnu kožu, mogu primetiti da celulita ima. Kao što rekosmo, on nije baš golim okom vidljiv, ali se i te kako može pojaviti. Naša poznata manekenka Ivana Stamenković Sindi takođe je imala problem sa celulitom iako nema problema sa viškom kilograma. Naprotiv, izgleda sjajno! Podelila je svoju tajnu i šta je njoj pomoglo da se reši celulita zauvek. Jednostavno je, prirodno i lako dostupno. To i vama može pomoći. O čemu se radi? Pročitajte u njenom ličnom iskustvu koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/ivana-stamenkovic-sindi-ovo-mi-pomaze-protiv-celulita/

Još jedan kuriozitet, to je da i muškarci mogu imati adipozni celulit, samo je kod njih on ili malo vidljiv ili nevidljiv. Za to je zaslužna drugačija struktura kože kod muškaraca, ali i drugačiji hormonski balans.

Kako nastaje adipozni celulit?

Sve vrste celulita slično nastaju. Kažu za adipozni celulit da ima više faza i da u svakoj ima nekih novih razloga za njegov nastanak.

Pre svega, naglasićemo da su godine krive, kao i mikrocirkulacija površinskog sloja kože. Sa protokom godina, ta mikrocirkulacija je sve slabija, tako da se lipidi iz masti koje unosimo lakše lepe za kožu. Samim tim, još više pogoršavaju mikrocirkulaciju.

Taj se problem da lako rešiti, ako samo malo budete fizički aktivni. To se naziva prvom fazom adipoznog celulita, kada bukvalno treba da uštinete kožu da biste ga uočili. 

Ako, pak, ne radite ništa po tom pitanju, onda se pored lipida na ovim mestima počinju skupljati i toksini. Mikrocirkulacija je još lošija i tada dolazi do faze dva adipoznog celulita. To je ona faza kada celulit biva vidljiv prilikom prekrštanja nogu ili nekih drugih pokreta tela. Ni ta faza ne mora da bude strašna, samo je potrebno da se njime hitno pozabavimo.

Ako se prepustimo i ne uradimo ništa, nakon određenog vremena upadamo u fazu tri adipoznog celulita, gde se javljaju vaskularna propadanja. Tada je adipozni celulit veoma vidljiv, kada sedimo i kada stojimo. I tada je potrebno da se preduzmu ozbiljnije mere kako bismo ga se rešili.

Pročitajte detaljno o fazama i vrstama celulita.

Dobra stvar je to da je adipozni celulit rešiv čak i u toj trećoj, najgoroj fazi, zato što nije tvrdokoran. Veliku ulogu u njegovom nastanku ima genetika. Neretko ćete primetiti da devojka koja apsolutno ne kuburi sa kilažom ima adipozni celulit na nekim delovima butina i zadnjice.

Kažu da su to nasledni geni i da to u ovom slučaju ne treba da čudi. Genetiku ne možemo promeniti, ali je možemo regulisati samodisciplinom. Verujte, ne mora da bude teško.

Da li je adipozni celulit isto što i masnoća?

Ovo jeste često pitanje, baš zbog toga što ima naznake da se taloženjem masnoće dobija adipozni celulit.

Mi smo vam delimice ipak odgovorili da gojenje apsolutno ne mora da ima nikakve veze sa ovom vrstom celulita i sada ćemo to potvrditi. Naime, ako imate masne naslage, velika je verovatnoća da ćete imati adipozni celulit. Budite srećni ako to bude samo adipozni celulit, a ne, na primer fibrozni, koji je tvrdokoran.

Međutim, i veoma mršave devojke, koje uopšte ne kubure sa kilažom mogu ga imati, tako da to nije zbog masnoće. Razlog su lipidi, jedna podvrsta masti, koja se taloži iz hrane u naše telo.

Dakle, vi uopšte ne morate jesti mnogo, a da imate celulit. Važno je da li jedete nekvalitetno.

Ako jedete dosta masti, ali i ugljenih hidrata, vi ne morate imati prekomernu kilažu, ali će ta hrana uticati na vezivanje masnih naslaga na površinskom sloju kože.

To onda znači da bi trebalo sveukupno voditi računa o unosu masti, ali ne znači da je svaka prekomerna težina, ona koja će na vašim butinama, zadnjici, nekada rukama, da stvori problem u vidu adipoznog celulita.

Razlika u odnosu na vodeni celulit

Poređenja radi, napisaćemo nekoliko reči o tome kakva je razlika adipoznog celulita u odnosu na druge dve vrste. Prvo u odnosu na vodeni celulit.

Sama reč „vodeni celulit“ kaže da je on nastao zbog suvišnog zadržavanja vode u organizmu.

Zajedničko im je loša mikrocirkulacija, iako se ovde zadržava voda, dok se u ovom drugom slučaju zadržavaju lipidi.

Jedan od efikasnijih načina za otklanjanje i jednog i drugog je pojačana fizička aktivnost. Ako želite da jedan ili drugi celulit nestanu, posvetite se telesnim vežbama. Na primer, preskakanju vijače.

Ove dve vrste spadaju u manje problematične, tako da ćete se njih brže rešiti, kada se oko njih potrudite.

Razlika u odnosu na fibrozni celulit

Poređenje sa fibroznim celulitom je takođe neophodno. Vi znate da njega zovu tvrdokorni? Dakle, prva razlika je suštinska, a tiče se upravo muke koja je potrebna da se celulit skine.

Fibrozni celulit se mnogo više vidi nego adipozni celulit. Dok je adipozni takoreći nevidljiv, predočili smo da je ponekad potrebno da pritisnemo kožu kako bismo ga uočili, za fibrozni možemo da kažemo da se i te kako vidi. A ponekad i boli na dodir.

Čak, to i te kako može da znači da se vidi i preko odeće. Da, toliko je situacija alarmantna. Sa druge strane, ima sličnosti u smislu strukture.

I fibrozni celulit je, kao i adipozni, neka vrsta nataložene masnoće. 

Možemo reći da je ta masnoća posledica i viška kilograma i poremećene cirkulacije kože. Takođe, hormonski i genetski faktori tu igraju ulogu.

Ako je prisutan disbalans hormona, onda je jako teško srediti i celulit, dok se ne hormoni ne srede.

Na skali po ozbiljnosti, možemo reći da je najteže otarasiti se fibroznog celulita, pa onda vodenog, a kao najlakše rešiv izdvaja se zvezda bašeg današnjeg teksta, a to je adipozni celulit.

Naravno, zapušten adipozni celulit može lako preći u fibrozni. Zato, kada ga primetite, pod hitno preduzmite nešto, inače može biti mnogo lošije. Ne znamo da li ste čuli za gotu kolu protiv celulita?

Kada smo već kod toga, evo i rešenja!

Kako se rešiti adipoznog celulita?

uklanjanje adipoznog celulita

Imamo dosta toga da vam kažemo. Mnogo je korisnih stvari koje možete uraditi kada je u pitanju adipozni celulit.Prvi način je ujedno najlakši i najefikasniji. Najlakši, zato što je bez po muke. A najjednostavniji, zato što su rezultati najbolji. To je anticelulit gel.

Ima ih različitih, ali je najbolja i najzdravija varijanta ako odaberete neki na prirodnoj bazi. Oni hlade kožu i prokrvljuju površinski sloj, a za korišćenje su veoma jednostavni. Sve što je potrebno, to je da na čistu kožu nanesete gel u tankom sloju i utrljate ga.

To možete raditi i pomoću nekog masažera za celulit, kojih takođe ima puno na tržištu. Uglavnom su plastični, mogu biti i od drveta. Uglavnom imaju neravni deo, nekada u vidu šiljaka, nekada u vidu nabora, koji služe da razbiju neravnine celulita.

Dobra stvar je da gel nanesete na masažer i da onda umasirate gel u kožu. To ne treba da bude gruba masaža, već nežna i ne previše duga, s obzirom na to da adipozni celulit nije tvrdokoran. Masaža će pomoći da se gel bolje apsorbuje i da bolje deluje na kožu. Postoje i rukavice za masažu celulita.

Osim masaže masažerima, ručna masaža i te kako pomaže. Ima mnogo ručnih anticelulit masaža od kojih je svaka namenjena da oblikuje pojedinačan deo tela. Ono što je neophodno, to je da nađete dobrog majstora za masažu. Danas to mnogi rade, ali ne podjednako dobro.

Kažu da posle masaže treba da ostanu modrice na telu. To je zabluda, kojoj ne smete da podlegnete. Naravno da ne sme biti modrica. Važno je da masaža bude intenzivna, ali ako ostavi modrice, preispitajte odluku kog masažera se odabrali.

Maderoterapija tela je takođe odličan način za otklanjanje celulita. To vam je masaža oklagijama koja pomaže da sve neravnine nestaju, bilo da su na bedrima, butinama ili zadnjici. Ako nemate iskustva sa ovom vrstom masaže, obavezno je isprobajte i uverite se u fantastične rezultate.

Vežbama protiv adipoznog celulita

Uopšteno je pravilo da sport pomaže u svemu, od fizičkih, preko psihičkih tegoba. Nije tajna da se bavljenje sportom i treniranje dobro pokazalo i u borbi protiv adipoznog celulita.

Verovatno se pitate koji sport i koje vežbe upražnjavati za celulit? Bilo koji sport je koristan kada se dobro oznojimo. Čak i šetnja dobro utiče na adipozni celulit.

Naravno, ako ga imate na butinama, trudite se da radite ciljane vežbe za taj deo tela, ili za zadnjicu, bokove…

Najbolje vežbe za butine su sledeće:

  • Posle uobičajenog zagrevanja, jedna serija od dvadeset čučnjeva.
  • Zatim spuštanje gornjeg dela tela do nožnih prstiju, iz uspravnog položaja.
  • Posle toga je treba dobro istegnuti noge, koncentrišući se na butine.
  • Na kraju odraditi još jednu seriju čučnjeva.

Za zadnjicu je potrebno raditi:

  • Visoko podizanje nogu, prvo kao da hoćete da šutnete nekoga ispred sebe, a potom kao da hoćete da šutnete sebe u zadnjicu. Jedna serija od deset prvog, a zatim jedan minut druge vežbe.
  • Sledeća je iskorak. Iz stojećeg položaja zakoračite levom nogom napredm spustivši koleno, a onda i desnom nogom. Uradite deset ponavljanja, a pogledajte i ove vežbe za zadnjicu.

Bokove ćete najbolje razraditi ako:

  •  Radite podizanje nogu u stranu, kombinujući ga sa trčanjem u mestu. Serija od deset ponavljanja u stranu, a onda minut trčanja u mestu, pa ponovo. Tako tri puta.

Ako praktikujete ovaj režim vežbanja, verijemo da će adipozni celulit biti prošlost. A ako uz sve ovo redovno i plivate, onda je uspeh zagarantovan.

Ishrana protiv adipoznog celulita

Veoma je važno koliko i kako jedete, ako ne želite da imate celulit. Verovatno i ne treba da kažemo kako je najvažnije da smanjite unos masti i ugljenih hidrata, koji se talože na telu.

Takođe je više nego suvišno naglasiti da je potrebno unositi više vode i svežeg voća i povrća za bolji izgled kože, ali i za manje taloženje masnih naslaga. Naravno, i među voćem i povrćem ima onog koje je pogodnije za otklanjanje adipoznog celulita.

Ako ne želite da imate adipozni celulit, jedite citruse. Oni su odlični za toplenje bilo koje vrste masnih naslaga.

Avokado je bogat oleinskim kiselinama, tako da ćete posle njega dugo biti siti. Preporučuju ga kako za doručak, tako i za ostale obroke. Internet je pun sjajnih recepata.

Od povrća, preporučuju se celer i kupus. Oni imaju malu nutritivnun vrednost, a veliki potencijal vitamina i minerala. Ako ih ubacite u svoju ishranu, verujemo da će adipozni celulit i te kako izostati.

Od mesa, za adipozni celulit preporučuje se riba jer je bogata omega-3 masnim kiselinama. Pored ribe, tu je i piletina, belo meso koje je najmanje masno.

Sve u svemu, bolje je sprečiti, nego lečiti. Većinu ovih stvari možete kao preventivu koristiti u svojoj rutini i tako izbeći i samu pojavu adipoznog celulita. Ako se i pojavi, ne brinite, ima načina da se otkloni. Ako ništa drugo, adipozni celulit je lakše otkloniti nego bilo koji drugi.