Maderoterapija prosto razbija celulit! Otkrijte kako!

Maderoterapija prosto razbija celulit! Otkrijte kako!

Maderoterapija celulita je toliko dobra, da nije čudo što je postala toliko popularna.  Još ne znate šta je i kako to tačno radi? Dobro čitajte ovaj tekst. Otkrićemo vam sve o tome.

Šta je maderoterapija?

U pitanju je tretmani protiv celulita koji je sve popularniji. To je jedan oblik masaže koji je razvijen u Kolumbiji, a kod kojeg se za izvođenje pokreta koriste specijalni masažeri napravljeni isključivo od prirodnog materijala – tačnije od drveta. Iako se uglavnom žene odluče za ovu masažu da bi se rešile celulita, ona je korisna i kod bolova u leđima, za smanjenje obima i generalno za detoks organizma.

Ovakva vrsta masaže sa posebnim oklagijama naziva se još i kolumbijska maderoterapija 

Njoj ćemo najviše posvetiti ovaj tekst, ali ćemo opisati ukratko i druge vrste.

Kako se radi maderoterapija i zašto je tako popularna?

Prvo što je karakteristično za maderoterapiju jeste taj specifičan set opreme koji se koristi prilikom tretmana.

Postoji oko 20 drvenih alata za masažu da tako kažemo, a većina podseća modifikovane izrezbarene oklagije i rolere. Odatle često i taj naziv „masaža oklagijama“

Dakle, nije u pitanju ono kuhinjsko pomagalo koje svi imamo kod kuće, nego nešto slično – nekoliko anatomski izrađenih elemenata. Malo kasnije objasnićemo kako pojedini delovi te opreme deluju, izgledaju i kako se upotrebljavaju. U suštini oni su svojevrsni masažeri za celulit od drveta.

Madero terapija radi se sa prirodnim materijalima. Sam naziv potiče od španske reči „madera“ koja znači „drvo“ i nastavka „terapija“ koji znači lečenje (maderoterapia izvorni termin) . Bukvlano prevedeno, ovo bi bilo lečenje drvetom ili terapija drvetom. Kao što smo rekli, ovaj tretman ima različite primene, a mi ćemo se osvrnuti na razbijanje celulita.

Maderoterapija zapravo radi  stimulaciju limfnog sistema i sastoji se iz pokreta koji se ponavljaju.

Limfni sistem zadužen je za izbacivanje toksina iz našeg tela. Onda kada je zbog loših životnih navika, loše ishrane i nedovoljno kretanja ustajao i kada se limfa u njemu ne pokreće, toksini ostaju zarobljeni u njemu i on ne radi svoj posao.

Kad kažemo toksini, mislimo na sve viškove koje smo na ovaj ili onaj način uneli u organizam, ne samo na neke očigledno štetne i opasne materije.  I višak masti, i višak šećera i višak aditiva iz hrane takođe ostaju zarobljeni u našem telu i zajedno stvaraju masne naslage i celulit.

Zato je stimulacija limfnog sistema izuzetno važan korak kada pokušavamo da se rešimo ovog kozmetičkog košmara, a anticelulit masaža oklagijama ima upravo tu ulogu  – ravnomernim, ritmičnim pokretima stimuliše protok limfe i radi se svojevrsna limfna drenaža.

Time se ujedno aktivira metabolizam i organizam počinje da brže radi. Tako se ujedno brže oslobađamo nagomilanih toksina.

Na koje načine funkcioniše maderoterapija?

Da li masaža oklagijama pomaže i kako radi?

Ova veoma popularna tehnika aktivira mikrocirkulaciju. Utiče tako što se njome, kao uostalom i svakom masažom, razbijaju svi masni čvorići. Kada kažemo čvorići, misli se na one izbočine koje celulit stvara na koži. Tada se oni lakše razgrađuju.

Stalnim stimulisanjem tih delova, limfa mnogo brže protiče i samim tim je mnogo lakše da se toksini izbace iz organizma. U tom smislu je veoma delotvorno da se pored maderoterapije, koja je veoma korisna, praktikuje i zdrava i uravnotežena ishrana, bogata vlaknima.

Ponekad je bolje pribeći nekim drugim metodama eliminacije celulita kao što je uradila moja prijateljica Jelena. Jednostavno, kopirajte njenu taktiku . Njoj je to dalo savršene rezultate, bez bola i bez komplikacija za vene ( koje baš i nisu pogodne za ovakvu jednu masažu). Rešila se celulita, a još joj je bilo i prijatno! Prezadovoljna je rezultatima! Šta je tačno radila i kako je uspela u svojoj nameri da se oslobodi celulita? Ako vas zanima da saznate, pročitajte njeno iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/moj-celulit-je-nestao-na-ovaj-nacin/

Ako iskombinujete maderoterapiju masažu oklagijama sa dobrom ishranom i velikim količinama vode, dobrim anticelulit preparatima, onda ste na dobrom putu da vam se celulit potpuno povuče sa kritičnih delova.

Maderoterapija i modrice i druge nuspojave

Iako je ovo jako popularna metoda uklanjanja celulita kod nas i izgleda lako i jednostavno, dužni smo da napomenemo da u pogrešnim rukama maderoterapija može da ima i neke kontraindikacije i da ovi tretmani nisu za svakoga.

U neveštim rukama i kod samozvanih stručnjaka za ovaj vid masaže, može dovesti do povreda tkiva. Možda nećete baš imati rane koje krvare, ali nije nemoguće da maderoterapija i modrice idu u paketu. Ovo ne bi trebalo da se desi i zato je jako važno da masažu kože izvodi neko ko je obučen za ovo.

Maderoterapija i vene

Premda ima slučajeva da neki vrše grube masaže i kod osoba koje imaju proširene vene, savesni terapeuti to neće uraditi.

Ovakav oblik masaže nije za osobe koje imaju proširene vene , kao ni za one koji imaju ispucale kapilare na nogama kod kojih velika verovatnoća da će se pojaviti modrice.

Takođe, nije preporuka da se radi kod osoba koje imaju povrede na koži, rane i slično.

Da li maderoterapija boli?

Ako ste odgledali bar jedan video koji prikazuje kako se izvodi maderoterapija i kako izgledaju oklagije, onda ste se sigurno zapitali da li maderoterapija boli.

Ovako stoje stvari kod ovog tretmana:

Maderoterapija nije prijatna reklaks masaža, već je njen cilj razbijanje celulita i učvršćivanje kože. Da bi se taj cilj postigao, potrebno je biti malo grublji i može se desiti da vam ovaj tretman baš i ne bude uživanje.

Pa ipak, ne odustajte! Pravo uživanje sledi tek nakon tretmana, kada vidite rezultate u ogledalu – glatku kožu bez celulita.

To opet ne znači da treba da trpite jake bolove i dobijete modrice od maderoterapije. U svakom dobrom salonu, pristupiće individulano svakom pacijentu i  prvo će proceniti koji tip celulita imate. Ne tretira se istim pritiskom tvrdokorni fibrozni celulit i vodeni celulit! Takođe, nemaju svi istu sposobnost da trpe, a ni koža nam nije svima ista.

Ova masaža, nije za svakoga. Osobe koje imaju nizak prag tolerancije na bol neće  nimalo uživati u njoj.

Ako ste u toj grupi, onda saznajte kako je još moguće razbiti celulit. Evo jednog iskrenog ličnog iskustva:

Delovi tela na kojima se može raditi maderoterapija

Masaža oklagijama se može raditi na mnogim delovima tela. To su:

 • lice
 • struk
 • bokovi
 • zadnjica
 • stomak
 • listovi
 • butine
 • ruke

Svaki od ovih delova tela ima svoju uspešnost i individualno je koliko će svaki od tretmana trajati, kako bi se tonus kože vratio.

Vrste maderoterapije

Iako je najpopularnija za eliminaciju celulita na nogama i butinama , na ovaj način se mogu targetirati različite regije i može imati različite svrhe.

Tako razlikujemo sledeća tri tipa:

Maderoterapija lica

Manjim rolerima i masažerima napravljenim od drveta masira se lice i na taj način stimuliše se cirkulacija, poboljšava stvaranje kolagena i elastina u koži. Rezultat je manje bora, eliminacija naduvenih kesica ispod očiju, smanjenje podbratka, svežiji i zdraviji izgled kože.

Pročitajte šta je maderoterapija lica.

Maderoterapija tela

Odnosi se pre svega na oblikovanje tela, zatezanje butina a posebno kod onih osoba kod kojih se višak nepravilno gomila samo na jednom delu tela. Nekima je problem salo na stomaku, nekima na bokovima dok im je stomak potpuno ravan. Ovo je način da se tretira samo problematična regija i smanji salo na samo tom delu tela.

Brazilska maderoterapija

Kako je maderoterapija postajala popularnija, tako su počele da se razvijaju i nove tehnike masaže drvetom. Čuli ste za vakum masažu celulita? E, brazilska maderoterapija je upravo to, s tim što se vakum efekat pravi uz pomoć posebnih drvenih čašica. Na ovaj način se na problematičnoj regiji stimuliše cirkulacija krvi i limfe, pospešuje razmena materija i sprečava gomilanje masnih naslaga i toksina koji su osnova celulita. Negde ćete naći i da se ovaj stil zove kubanska maderoterapija.

Anticelulit masaža oklagijom – kolumbijska maderoterapija

Odgovarajućim pritiskom na džepove masnih ćelija koje formiraju celulit razbija se njegova struktura, a limfni sistem delove razložene masnoće vremenom iznosi  iz organizma. Upotrebljava se na svim delovma tela zahvaćenim ovim problemom. Malo više smo se bavili upravo ovom vrstom masaže, a da bi vam sve to bilo bliže, pogledajte i ovaj video o maderoterapiji.

E sada da vam objasnimo zašto je bitno da ovo radi stručnjak.

Svaka oklagija za maderoterapiju ima svoj oblik i drugačiju svrhu. A evo i kako se koriste!

Oklagije za masažu – upotreba

Već smo rekli da je ova masaža specifična po opremi koja se koristi. Iako možete naći veće setove ( sa 20 oklagija)  i one manje , pribor koji se najčešće koristi podrazumeva sledeće:

 • Rebrasta oklagija
 • Oklagija sa kockicama
 • Švedske posude za sukciju
 • Tabla za konturisanje

A evo i ukratko kako se koriste :

1.korak.

Pre svega, važno je  nanošenje ulja za masažu. Masiranje na suvoj koži bilo bi bolno i da se radi prstima, a kamoli oklagijama koje imaju brazde, neravnine, izbočine i slično. Ako oprema ne bi klizila po površini kože, moglo bi doći i do povreda koje su ozbiljije od modrica.

Nanošenjem ulja protiv celulita,  laganim pokretima rukama priprema se telo za masažu i podstiče cirkulacija. Kada je celulit u pitanju, najbolje je izabrati neko prirodno ulje koje deluje razarajuće na masne naslage. U te svrhe, pročitajte kako se koristi bršljan protiv celulita.

2. korak

Masaža neravnom, rebrastom oklagijom je obično početak tretmana.

Pokreti su uvek u jednom pravcu i kreću se ka limfnim čvorovima odnosno idu u pravcu protoka limfe i to je jako važno.

Drugim rečima, ako se radi masaža butina i nogu odnosno doneg dela tela, onda se radi pokretima naviše. Ukoliko se radi masaža gornjeg dela tela, ide se pokretima na niže. Ima više različitih vrsta ovih oklagija. Šire i uže (namenjne recimo za ruke i manje površine tela), sa većim ili manjim neravninama, od onih sličnih bodljama pa do skoro potpuno glatkih.

Ovom oklagijom  radi se zagrevanje i priprema masnih naslaga za žešći napad na njih.

3. korak

Masaža oklagijom sa kockicama  namenjena je za razbijanje tvrdokornih masnih naslaga i krupnog celulita. Posebno se koristi tamo gde su one prisutne u velikim količinama – za celulit na zadnjici (kada je cilj tretmana i oblikovanje zadnjice), butinama i eventualno na stomaku. Ova oklagija deluje kao najbolnija, ali zato se i primenjuje na delovima tela gde se bol najmanje oseća.

4. korak

Masaža švedskim šoljama  koristi se za dubinsku masažu. Ove drvene šolje mogu biti sa rolerom u sredini ili bez i kao što i sam naziv kaže – to nisu oklagije! Manje su i mogu se koristiti dve istovremeno ( u svakoj ruci po jedna) . Deluju tako što stvaraju vakum na tretiranom području. Njihovom upotrebom utiče se na dublje slojeve masnih naslaga koji se ovako vakumiranjem izvlače na površinu i rolerom razbijaju. Ovo je jedna vrsta vakum masaže protiv celulita! Za vodeni celulit neće biti potrebne koliko za neki tvrdokorniji u uporniji oblik celulita.

5. korak

Ovo je uglavnom završni potez u maderoterapiji. Tabla za konturisanje je jedna drvena daska, specifičnog oblika, namenjana za oblikovanje kontura  Veća udubljenja na tabli namenjena su obikovanju većih delova tela (recimo zadnjice i za definisanje nogu i butina), a manja udubljenja namenjena su konturisanju užih delova tela (recimo nadlaktice, podbradak, lice) . Ovaj deo opreme za maderoterapiju ima za cilj da razbijene masne naslage potera prema digestivnom traktu i prema limfnim čvorovima i tako ubrza njihovo izbacivanje iz organizma. Zato je opet važno da pokreti budu pravilno usmereni – kada su donji delovi tela, onda na više i obrnuto. Ove table mogu se naći u razčiitim oblicima i veličinama.

Ovo je samo osnova. Dobar terapeut po potrebi će primeniti i druge oklagije, a sve u zavisnosti od stadijuma celulita koji pokušava da eliminiše!

Ulja za maderoterapiju

Masažu, ma kakva ona bila, ne možete raditi „na suvo“. Zato se koriste posebna ulja za masažu. Kako ovaj vid terapije podrazumeva razbijanje celulita, tako i ulja treba da su namenjena tome. U prodaji se mogu naći specijalne mešavine namenjene salonima. Mi ćemo, kao dobra, izdvojiti:

Pročitajte više o uljima protiv celulita.

Da li je bezbedna maderoterapija u trudnoći?

Trudnoća je jedno posebno stanje kada treba obartiti pažnju na mnoge stvari. To važi i za maderoterapiju.

Maderoterapija i trudnoća, maderoterapija i dojenje ne idu baš zajedno.

Stomak ne smete nikako tretirati u to vreme, a ne preterujte ni sa maderoterapijom ostalih delova tela. Ipak, mi vam ovo ne bismo preporučili. Maderoterapija butina zahteva ležanje na stomaku i nimalo blage pokrete koji ni vama ni bebi neće prijati. O tome da oslobođeni toksini krvotokom dospevaju do bebe da i ne pričamo.

Maderoterapija za muškarce

Iako nisu skloni celulitu, i kod muškaraca je takođe zastupljeno nakupljanje toksina u pojedinim delovima tela. Zato se maderoterapija preporučuje i muškarcima, ali u opuštajuće svrhe.

Ako se primeti negde nakupljanje vode, a to su najčešče noge i stomak, preporučuje se nekoliko maderoterapija u razmaku od 2-3 dana i problem će biti rešen.

Pre i posle – rezultati

Ova metoda daje sjajne rezultate koji mogu biti vidljivi već posle 4-5 tretmana.

Kao kod najvećeg broja tretmana, nemojte očekivati da će se celulit povući za tren. Ovaj tretman zahteva disciplinu i određeni broj ponavljanja. Ništa nije moguće preko noći, pa ni ovo.

Pobrinite se da rasporedite tretmane maderoterapije tako da se oni ponavljaju u kraćim vremenskim razmacima, taman toliko da se celulit „ne opusti“.

U međuvremenu se nikako nemojte pretrpavati mastima i ugljenim hidratima, jer na taj način samo odmažete onome ko radi terapiju. Pri tom bi bilo dobro da se krećete, to jest, da sebi ubacite neku aktivnost u svoj životni ritam. To može biti i šetnja.

Rezultat neće izostati.

Maderoterapija prednosti

Verovatno vam je do sada već sve i jasno, ali madero terapija ima mnoge prednosti. Evo nekih:

 • manje vidljiv celulit
 • zatezanje kože
 • oblikovanje kontura – zadnje lože, struka, bokova, stomaka, ruku, pa čak i lica
 • relaksacija i uklananje bolova
 • izbacivanje toksina
 • izbacivanje viška vode iz organizma
 • podstiče metabolizam na sagorevanje masti

Sasvim dovoljno ako nas pitate.

Koliko često se rade tretmani?

Za najbolje rezulatate preporuka je da se rade dve serije od najmanje 10 tretmana. Jedan tretman traje 45 minuta.

Da li se maderoterapija radi svaki dan?

Preporučuje se svaki dan, a ako baš ne možete, svaki drugi dan. Ako postoji problem sa osetljivošću delova koje masirate, onda prve tri masaže možete svakog drugog dana, a ostale svakog dana kad se telo navikne. Najbolje da krenete odmah po završetku menstrualnog ciklusa.

Nakon sledećeg ciklusa,  vidite kako stojite sa celulitom, pa ako treba, nastavljate novi krug.

Ovo je proces koji zahteva vreme. Kada prođe oko tri meseca, onda će rezultati biti najvidljiviji.

Može li masaža oklagijama učiniti da smršate?

Ne baš, ali je dobar saveznik ako ste već na tom putu, jer ubrzava metabolizam i njome dopiremo do masnih naslaga duboko unutar kože.

Maderoterapija – iskustva i cena

Da li je efikasna kao što se tvrdi?

Iskustva sa maderoterapijom su uglavnom pozitivna!

Korisnici  tvrde da boli pomalo, ali nije neprijatno i nije nešto što možete za izdržite. Sa druge strane, rezultati budu vidljivi i telo bude zategnutije, a celulit manje vidljiv. Nije ni čudno što je ovaj tretman protiv celulita postao takav hit. Pojedini tvrde da je prijatnije od obična ručne masaže protiv celulita. Za više informacija i iskustava, nije loše da se o ovoj terapiji raspitate na forumima.

Mnogo je načina da preoblikujete telo i rešite se celulita i ne moraju svi da bole. Liposukcija pritom može biti i opasna. Mi smo ipak za neke jednostavnije metode – vežbe za celulit, maderoterapija i redovna upotreba gela za celulit zvuče kao dovoljno dobra kombinacija!

Iskustva su pokazala da je ovakva terapija itekako moćna, čak i do nekoliko puta bolja od klasične anticelulit masaže.

Svakako, ako zaista želite da se rešite celulita i idete na madero terapiju sa tim ciljem, onda treba da znate da ništa nećete postići ako se vratite starim, lošim navikama u ishrani u životu. Zato gledajte da se krećete, da budete fizički aktivni i da pređete na ishranu protiv celulita. U suprotnom, pogrešnim izborom namirnica, vi ponovo vraćate u telo toksine koje ste masažom pokušali da izbacite. Nema svrhe, jel’ da?

Pored toga što je ovo odličan način redukcije celulita, posebno se dobro ovaj tretman pokazao kod izbacivanja viška vode iz organizma i u tom smislu ova terapija donosi pravo olakšanje. Nekima je ovo pravo uživanje i mentalno i fizičko opuštanje.

A po koju cenu?

Malo neprijatnosti i nešto novca.

Cena maderoterapije kreće se oko 1500 rsd za 1 tretman. Kako se preporučuje bar 10 tretmana, cena bude 15 000 za jednu sesiju.

S obzirom da poboljšava protok limfe i krvotok, izbacuje toksine, utiče dobro na celokupno zdravlje ovo je nešto što vredi  probati – imali celulit ili ne! Ovo pod uslovom da nemate rane, proširene vene ili nešto drugo pa vam se masaže ne preporučuju

Posle tretmana, pošto je ovo neka vrsta limfne drenaže, potrebno je unositi dosta tečnosti. Fizička akivnost jeste poželjna, ali ne neka preterana, posebno ne odmah nakon tretmana.

Tog dana jednostavno odmorite!

A da li je izvodljiva maderoterapija kod kuće?

Iako deluje lagano i zanimljivo, pa vam može pasti na pamet da odradite nekome ovo u kućnim uslovima, pre toga dobro razmislite.

Maderoterapiju možete raditi kod kuće samo ako ste pre toga pohađali obuku u nekom od salona, a mnogi vam nude tu mogućnost.

Naime, iako bi ovaj tretman bio dobar za relaksaciju, bez obzira što nemate iskustva, možete naneti štete onome koga masirate, jer je potrebno da znate u kom smeru se treba kretati, na koji način i koliko puta. Naročito ako želite da postignete odgovarajuće rezultate u ovoj oblasti.

Kao što vidite, za mnoge ženske trikove nije potreban čarobni štapić. Bilo da je u pitanju kulinarstvo ili lepota, ponekad je rešenje upravo u oklagiji!