Japansko ispravljanje kose za sve one koji vole glatku frizuru!

Japansko ispravljanje kose za sve one koji vole glatku frizuru!

Za sve one dame koje ne vole svoje prirodne lokne, japansko ispravljanje kose može biti revolucionarno otkriće. Trajno japansko ispravljanje kose, lako vas oslobađa neposlušnih lokni i za tili čas vaša kosa postaje savršeno prava, lepa, blistava i sjajna. Verujemo da ste nešto i načule o tome, ali ne znate detalje. Sada ćemo vas bliže upoznati, pa odlučite da li je baš to japansko ispravljanje pravo rešenje za vas. 

Nepisano pravilo je da, žene koje imaju ravnu kosu žele lokne, a da one sa loknama, žele ravnu i pravu kosu. Valjda im to tako jednolično dosadi i vrlo često su željne promene. Na sreću naših zahtevnih dama, postoji rešenje i za jednu i za drugu vrstu “problema”. 

Kojoj vrsti pripadate vi? 🙂

Za ravnu kosu, dostupno nam je mnogo vrsta različitih uvijača, viklera, krpica i električnih pomagala, koji ravnu kosu vrlo brzo pretvaraju u kovrdžavu. U zavisnosti od tipa kose, zavisi i postojanost tih lokni, ali su one svakako tu da osveže izgled i naprave nekakvu promenu. 

Za kosu sa loknama, ne možemo uvek tako glatko da kažemo da ima rešenja, jer baš od same kose zavisi i koliko će mogućnost ispravljanja biti uspešna. Pored prese za kosu, koju retko preporučujemo, u kozmetičkim salonima nam je dostupno i pregršt tretmana, koji nam mogu pomoći da tršavu kosu učinimo ravnom, duži vremenski period. 

Jedan od njih je i japansko trajno ispravljanje kose, koje je poslednju deceniju napravilo bum kod nas. Da vidimo šta nam ono pruža. 

 

Šta je japansko ispravljanje kose?

Japansko ispravljanje kose predstavlja trajno ravnanje valovite i kovrdžave kose uz pomoć hemikalija i toplote, koji u kombinaciji daju fantastične rezultate.

Ova popularna tehnika je nastala 1990. godina u Japanu, ali je na našim prostorima eksplodirala otprilke pre oko dve decenije. 

Danas je jako popularna, jer ima najdugotrajniji efekat, što mnogim damama odgovara zbog dobro stilizovane frizure i sjajnog izgleda kose. Ono što svaka žena želi, je dobra frizura u svakom momentu, bez mnogo muke. Japansko ispravljanje upravo to i pruža i to ga i izdvaja od drugih tehnika ravnjanja kose. 

Tokom ove tehnike, koriste se hemikalije i toplota. 

Hemikalije-derivati glikolne kiseline se prvo nanose i deluju tako što se proteinske veze u kosi opuštaju, a zatim se toplom presom menja oblik vlasi u ravan. Nakon nanošenja kiseline na kosu, kosa se ispira i suši fenom, a onda se tretira presom.

Efekti su dugotrajni, nekada i do godinu dana. 

Ali… najbolje je imati zdravu kosu. Kakvog god da je oblika, biće ukras na glavi.

Sara je uvek volela lepu i dugu kosu. Dugu je imala, ali je bila sve samo ne lepa – ućebana, zamršena, ispucalih krajeva i oštećea raznim pokušajima da je hemijski „dotera“. Već je bila rešila da se ošiša, kada je našla prirodan način da oporavi svoju kosu. Njena kosa je sada duga, ali i lepa, sjajna i zdrava. U tome joj ne pomažu ni kiseline ni presa, nego samo prirodni tretmani. I vi možete oporaviti kosu na isti način. O čemu je reč, saznajte iz njenog ličnog iskustva koje se nalazi na ovom linku:https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Kome je namenjeno  japansko ispravljanje kose?

Namenjeno je svim ženama koje imaju blago kovrdzavu do potpuno tršavu i razbarušenu kosu, koja je gusta i dobrog kvaliteta. Inače je poznata stvar da je kovrdzava kosa manje oštećena, zbog lakoće održavanja i ne korišćenja različitih supstanci za njenu negu. 

trajno japansko ispravljanje kose

Ova tehnika ispravljanja, zbog jačine hemikalija i štete koje mogu kosi da nanesu, ne preporučuje se osobama sa tankim vlasima, jer može još više oštetiti i stanjiti kosu. 

Takođe je treba izbegavati osobe sa već oštećenom i slabom kosom, kao i osobe sa farbanom i izgorelom kosom

Kosa treba da je prirodna, zdrava i gusta, ne bi li “preživela” jačinu japanskog tretmana. 

Trajno, japansko ispravljanje kose, u principu mogu odraditi svi oni koji žele da osveže izgled svoje kose, ako žele da joj vrate sjaj i mekoću, bez obzira na to da li je kosa kovrdžava ili nije. Ućebana kosa sada može postati prošlost, uz ovu sjajnu inovativnu tehniku trajnog ispravljanja. Što je najbolje od svega, rezultati japanske tehnike se dugo zadržavaju, pa pogledajmo kako se ona izvodi. 

Kako se izvodi japansko ispravljanje kose?

Kao što rekosmo, nije mnogo zahtevno i efekat mu dugo traje. Radi se o frizerskoj tehnici trajnog ravnjanja kose, koje može da odradi svako ko želi da osveži izgled i sjaj svoje kose. 

Pre samog tretmana, potrebna je usmena konsultacija sa svojim frizerom, koji će doneti krajnji sud o tome da li treba raditi japansku tehniku ili ne. Na osnovu kratkog fizičkog pregleda stanje kose, vrlo brzo donosi odluku i dogovara termin kada će se tehnika sprevesti u delo. 

Potrebno je dosta strpljenja, jer celokupna tehnika traje dugo, od 4 do 8 sati. Prvo se nanose hemikalije na kosu, tzv. glikolna kiselina, koja ostaje na kosi da deluje neko vreme. Glikolna kiselina utiče direktno na koren kose, jer time postižemo da izrastak bude ravan. Kada je kiselina odradila svoje, ispira se i suši fenom. 

Kada je kosa skroz suva, koristi se presa kako bi se kosa skroz ispravila, a na tako tretiranu kosu, nanosi se neutralizator koji će pomoći da ona ostane duže u tom stanju. 

Komplet za japansko ispravljanje kose

Komplet za japansko ispravljanje kose, sastoji se od dva ključna preparata, čije rezultate kasnije upotpunjuju i pomoćni, negujući preparati, i oni su:

  • komplet kiselina – kalcijum hidroksid, glikolna kiselina
  • neutralizator – uz pomoć koga kosa ostaje izravnata duži vremenski period.

Ovo je posebna vrsta i paleta preparata koja za cilj ima ispravljanje i negovanje krhke i ispucale kose koja je tretirana. Obično se ne može naći u svakoj parfimeriji, već se nabavlja od specijalnih dobavljača, sa kojima sarađuju kozmetičari i stručna lica koja izvode ovakvo ispravljanje kose. 

Prvo se na svaki pramen kose nanosi kiselina koja deluje nekoliko minuta, a zatim ispira šamponom za bistrenje kose. Kosa se osuši i pegla presom do potpunog ispravljanja, a na kraju se nanosi neutralizator koji daje završni look. 

Da li je bezbedno japansko ispravljanje kose?

Kao i većina tretmana koja sadrži jake hemikalije u sebi, tako ni japansko ispravljanje nije baš najbolji izbor, zbog mogućnosti još većeg oštećenja i gorenja kose. 

Međutim, treba imati u vidu da je kvalitet i izdržljivost kose individualna stvar, te da se prema tome i treba voditi. 

Da li će tretman biti uspešan, zavisi i od samog stanja i kvaliteta kose, ali i od stručnosti osobe koja ga radi. Sigurno ste više puta čuli da je neko nekog upropastio hemikalijama, zbog nedovoljne stručnosti. Zato se dobro informišite, pre nekome prepustite da vam radi o glavi. 

Trajno, japansko ispravljanje kose se ne preporučuje u periodu trudnoće i dojenja, zbog tih štetnih kiselina koje se na kosu nanose. Sve što nanese na sebe, na svoju kožu, preko nje odlazi direktno u krvotok i raznosi se svuda po celom organizmu.  

Koliko mu traje efekat?

Efekat tih hemikalija i kiselina koje nanesete nije toliko štetan, koliko je dug. Kod zahtevnijeg tipa kose, jako kovrdžave, može trajati nešto kraće – do 6 meseci. Posle toga se preporučuje da se tretman ponovi, kako bi mu se efekat produžio. 

Kada se tretira kosa koja nije mnogo teška i gusta, efekat može bez korekcije trajati i do godinu dana, naravno ako se ispoštuju sve propisane norme. 

Svakako preporučujemo da istražite sve dostupne salone koji se bave japanskim ispravljanjem i da odaberete najprofesionalniji, kako bi efekat trajao što duže, a kosa ostala sačuvana i lepa. U suprotnom, možete trajno oštetiti i oslabiti kosu, ako vam tretman odradi nestručno i neprofesionalno lice. 

Opšta preporuka je, da ispoštujete pravila i savete koje vam frizer uputi, kako bi tretman bio potpuno uspešan. 

Kako održavati kosu nakon tretmana japanskog ispravljanja kose?

Postoje pravila koja se moraju ispoštovati, ne bi li tretman bio uspešan.

Prvo i osnovno je da u prvih 72h ne treba kvasiti kosu, ama baš ni malo. Treba se sklanjati čak i od kiše, saune, magle, snega. Ne treba kosu ni prati. 

Kosu treba poštedeti od bilo koje vrste pritiska na njoj, a to uključuje gumice, šnale, ukosnice, bilo koji predmet koji može izmeniti oblik kosi. 

Prve dve nedelje nakon tretmana, treba izbegavati hlor, tačnije kupanje u bazenu i sva ostala mesta koja sadrže hlor. 

Kada prođe odgovarajući tajming koji se mora ispoštovati za nekvašenje kose, i kada pranje bude dozvoljeno, potrebno je pronaći što blaži, prirodni šampon, kojim će kosa biti oprana. Šampon mora da bude prirodan, bez dodatih parabena i sulfata koji će kosu otežati još više. 

Farbanje kose nije dozvoljeno, čak ni prirodnim farbama, zbog mogućnosti još većeg oštećenja i to minimum u periodu dva meseca nakon tretmana. 

Ono što treba praktikovati, nakon svakog pranja su prirodne maske koje služe za oporavak i regeneraciju vlasi, a mogu se nanositi i neposredno ispred pranja. Nakon pranja, kosu treba nahraniti kvalitetnim serumom za suve krajeve i omogućiti joj lakše raščešljavanje i prirodni sjaj. 

Kada birate preparate za negu svoje kose, gledajte da budu kvalitetni i prirodni i po mogućstvu da su iz iste kolekcije preparata, jer takvi preparati uvek dopunjuju jedan drugi i nadovezuju svoje dejstvo do potpunog efekta. 

Takvih na tržištu nije mnogo, a samo one prave prepoznaćete po bogatoj strukturi kvalitetnih sastojaka koji ih sačinjavaju. Obično su to prirodna ulja (arganovo, ricinusovo, ulje pirinča), zatim ulje semenki grožđa, protein pšeničnih klica, ekstrat koprive za koju znamo da je fenomenalna za oporavak kose, d-pantenol i neki od kompleksa hijaluronske kiseline. 

Ako ispoštujete sva ova pravila, odaberete pravu osobu koja će biti vaš frizer, tehnika japanskog ispravljanja mora biti uspešna i proći bez greške. 

Japansko vs. brazilsko ispravljanje kose

Ako uzmemo u obzir da je na našim prostorima dostupno zaista jako mnogo preparata i tehnika koje brinu o nezi kose i njenom kvalitetu, Japanska tehnika ispravljanja je na visoko kotiranom nivou u odnosu na sve ostale iz razloga jer je njen efekat i postojanost najdugotrajniji. 

Često se japansko ispravljanje kose upoređuje sa brazilskom metodom, zato što se koriste hemikalije kao glavni ispravljač vlasi. Međutim, brazilska metoda ispravljanja kose koristi često i neke štetne kiseline i materije kao što je formaldehid, koje su se pokazale i kao kancerogene, pa je sama tehnika izgubila na popularnosti i kvalitetu. 

Ona koristi keratin za ispravljanje i negu vlasi, ali on nije dugotrajan, pa je vrlo često potrebno koristiti presu da bi se efekat održao.

Efekat brazilskog ispravljanja traje obično najduže do mesec dana, zato mu mnoge mušterije ne poklanjaju svoje poverenje i predanost. 

Brazilski keratin je dobar izbor kada je kosi potrebno pokloniti malo hrane i nege, kada svakodnevna rutina to ne obezbeđuje. Malo sjaja i mekoće, uz postojanost od mesec dana nikome nije na odmet. Svaki put, nakon odrađenog brazilskog tretmana, nakon pranja i feniranja, kosa bude mekana i svilenkasta. 

Japanski tretman ispravljanja kose voli veće gustine i agresivniji je u smislu jačeg ispravljanja i dugotrajnijeg od brazilskog. 

Cena trajnog ispravljanja kose

Većina žena voli dugu i ravnu kosu. Kako bi postigle ovaj cilj, pokušavaju sve i svašta. Čak se i podležu trajnom ispravljanju kose, i ne biraju mnogo profesionalnost kada je taj zahvat u pitanju. Pre nego se odlučite za ovu opciju, informišite se bolje o njoj i znajte da postoje oni stručniji i oni manje stručni i da je između takvih razlika jako velika. 

Ne libite se da odaberete profesionalniji salon, čak iako malo više platite, verujte da više vredi nego da kasnije potrošite brdo para da spasite uništenu kosu, nestručnim radom. 

Cene japanskog ispravljanja kose po salonima se kreću od 350 eura pa naviše, u zavisnosti od zahtevnosti kose i količine utrošenog materijala. Vrlo često se dešava, da kod kose koja je jako kovrdžava potrebno odraditi dva tretmana, jedan za drugim da bi se postigao efekat perfektno ravne kose. 

Mnoge žene, bez obzira na cenu, biraju ovaj tretman, zbog dužine njegovog delovanja. 

Iskustva sa japanskim ispravljanjem vlasi

Najviše volimo da prenesemo iskustva direktno od osoba koje su i same isprobale japanski tretman. Pošto smo se detaljno informisali o njegovom dejstvu i uspešnosti u praksi, iskustva naših čitateljki vam prenosimo u celosti. 

japansko ispravljanje kose rezultati

Ivana, 31 godina

“Pripadam onoj grupi devojaka koja češalj nema u svom kupatilu, već se češljam potezom „protresi kosu“. To zaista jeste olakšavajuća okolnost, jer nema čupanja, kidanja vlasi i napornog održavanja frizure. Frizura mi je takva, jednolična i šašava. Ali, tu sada sledi onaj ženski momenat, koji kao crvić kopka po meni i stalno mi govori kako želi da ima ravnu kosu. Pokušavala sam da je ispravim presom, i to je trajalo svega pola sata, nakon čega bi se ona opet vratila u prvobitno stanje. Da ne govorim o momentima kada pokisnem na putu do kuće, tada se i ne primećuje više da je pegla prolazila po njoj. 

S obzirom da mi je zaista moja tršava kosa vremenom dosadila, došla sam u iskušenje da odaberem,kao najdugotrajniji efekat koji pruža, japansku metodu ispravljanja vlasi.

I uradila sam je pre, jedno tri meseca. Moja kosa je ravna kao strela, sjajna kao da sam upravo izašla iz kozmetičkog salona, a što je najbolje od svega, od mojih kovrdza nema ni traga ni glasa. Jako sam zadovoljna i rado bih svima preporučila”. 

Verujemo da vam se ono što ste danas pročitale, dopalo. Svaka žena voli kada joj je kosa uredna i lepa. Ne libite se da to priznate sebi i da se upustite u razmišljanje o ovoj, za mnoge inovativnoj tehnici. Ako i vi želite savršeno glatku i ravnu frizuru, sa dugotrajnim efektima mekoće i sjaja, potražite mišljenje stručnog lica, a zatim i same odradite tretman. Ako ništa drugo, bar šest meseci nećete brinuti o frizuri, o njoj će brinuti japanska tehnika ispravljanja.